افت شدید واردات کالاهای اساسی/ پشت پرده هدف گرفتن معیشت مردم چیست؟ + جدول

در دو ماه ابتدایی سال، کالاهای اساسی مشمول ارز نیمایی با افت ۵۰ درصدی ترخیص و اقلام اساسی مشمول ارز ۴۲۰۰،کاهش ۵۳ درصدی رانسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده‌اند.

به گزارش مشرق، قانون بودجه ۱۴۰۰ با تمام فراز و نشیبهای خود درخصوص تعیین تکلیف ارز واردات کالاهای اساسی  در نهایت مورد توافق ارکان مختلف درکشور قرار گرفت. بر این اساس مقرر شد تا اقلام باقی مانده در فهرست کالاهای گروه یک همچنان با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور شوند. البته بایستی در همین ابتدا به این نکته اشاره کرده که در شرایط فعلی تعداد قابل توجهی از اقلام اساسی مانند برنج از فهرست کالاهای گروه یک مشمول ارز دولتی خارج شده اند و بایستی با ارز نیمایی تامین ارز شوند که این موضوع به تنهایی  شوک قیمتی قابل توجه را در بازار وارد کرده است.

بیشتر بخوانید:

تذکر نماینده مجلس به روحانی درباره گرانی‌های پایان دولت

بررسی آمارهای  موجود از ثبت سفارش، تخصیص ارز، تامین ارز و ارزش و وزن ترخیص کالاهای باقی مانده در گروه یک کالایی نشان میدهد، حدود ۲.۸ میلیارد دلار ثبت سفارش انجام شده که تنها برای ۷۶۳ هزار دلار آن تخصیص صورت گرفته و ۶۴۴ هزار دلار نیز تامین ارز صورت گرفته است. بر این اساس درحالی که ثبت سفارش افزایش ۱۳۴ درصدی داشته اما تقریبا یک چهارم این ثبت سفارش به تامین ارز منتج شده است. این درحالی است که ارزش ترخیص اقلامی مثل روغن خام، دانه های روغنی کنجاله سویا، جو و ذرت از ۴۸۶ هزار دلار به ۶۲۵ هزار دلار و معادل ۲۲ درصد کاهش یافته است. همچنین وزن ترخیص از ۲ میلیون و ۳۶۷ هزار تن به ۱ میلیون ۱۱۷ هزار تن کاهش یافته است.

کاهش ۶۸ درصدی ترخیص ذرت  در پی افت ۴۵ درصدی تامین ارز دولتی

در این حوزه باید تاکیدکرد، دانه های روغنی به لحاظ وزن ترخیص افت چشم  گیر ۵۱ درصدی را تجربه کرده اند و از ۲۲۴ هزار تن به ۱.۹ هزار تن افت کرده است.کنجاله سویا نیز از ۲۶۳ هزار تن به ۹۵ هزار تن کاهش یافته است. همچنین ذرت نیزاز ۱.۵ میلیون تن به ۴۸۵ هزار تن و معادل ۶۸ درصد افت کرده است.

وضعیت بحرانی ترخیص کالاهای اساسی خارج شده از فهرست ارز دولتی

همچنین بررسی آمارها نشان میدهد، سایر کالاهای اساسی که حالا از فهرست کالاهای گروه یک خارج شده و شامل ۲۰ قلم میباشند با ۵۰ درصد کاهش در ترخیص رو به رو شده‌اند. به عنوان مثال درحالی که ثبت سفارش برنج حدود ۱۵۷ درصد افزایش یافته و همچنین تامین ارز آن نیز بیش از ۱۳۰۰ درصد افزوده شده اما ارزش و وزن ترخیص این قلم کالای اساسی حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد افت کرده است.  از سوی دیگر میزان گوشت گاو و گوسفند تقریبا صفر شده است. این موضوع در کنار افت تولید داخل به دلیل کاهش جدی واردات خوارک دام که در بالا به ان اشاره شد زمینه کمبود کالا در بازار داخل و افزایش جهشی این محصولات را فراهم خواهد کرد. در مورد کره هم باید گفت با وجود خروج از لیست کالاهای مشمول ارز ۴۲۰۰ و قرار گرفتن در فهرست نیمایی ها تا کنون گرمی از این محصول از گمرکات ترخیص نشده است.

گفتنی است، میزان ترخیص لاستیک سواری و اتوبوس نیز ۵۰ تا ۵۰ درصد افت کرده که تمامی این آمارها میتواند یک زنگ خطر جدی برای سیاست گذار باشد.

واردات برنج ,

گفتنی است،  ۷ میلیون و ۲۱۸ هزار تن نهاده های دامی در مجموع ثبت سفارش شده است که هنوز به کشور وارد نشده است؛ در حالی که نیاز ماهانه ما یک میلیون به نهاده ها یک میلیون و ۶۹۲ هزار تن است و در مجموع برای حدود ۳.۵ تا ۴ ماه ثبت سفارش انجام شده است.

لازم به ذکر است، یک مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده است،  ماهانه باید ۶۰۰ میلیون دلار تخصیص ارز برای واردات نهاده های دامی داشته باشیم از ابتدای سال جاری بانک مرکزی حدود ۸۰۰ میلیون دلار برای واردات نهاده های دامی تخصیص داده است و امیدواریم که به زودی نیز برای بارهایی که در بندر داریم، ۶۰۰ میلیون دلار جدید تخصیص دهد.

بر اساس اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی، میزان ذخایر جو دامی در ۷ بندر، ۸۸۳ هزار تن، کنجاله سویا ۶۶۴ هزار و ۵۴۰ تن در بندر امام خمینی (ره)  و دانه سویا در ۴ بندر حدود ۳۱۸ هزار تن موجود است؛ مجموع ۴ نهاده دامی مصرفی بیش از ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تن است. ماهانه حدود ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تن مصرف نهاده های دامی کشور است که با در نظر گرفتن  این موجودی برای حدود ۲ ماه و نیم ذخیره نهاده های دامی داریم.

 ماهانه ۲۸۳ هزار تن نیاز به واردات جو دامی داریم که میزان ذخایر ما اکنون ۸۸۳ هزار تن است و میزان نیاز کشور به کنجاله سویا در هر ماه ۳۰۰ هزار تن است که در این بخش نیز  ۶۶۴ هزار تن موجودی وجود دارد.

در همین راستا آمارهای دقیق تر کالای موجود در بنادر کشور نیز قابل مشاهده میباشد.

واردات برنج ,

در یک جمع بندی میتوان گفت، در دو ماه ابتدایی سال، کالاهای اساسی مشمول ارز نیمایی با افت ۵۰ درصدی ترخیص و اقلام اساسی مشمول ارز ۴۲۰۰،کاهش ۵۳ درصدی رانسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده‌اند که این موضوع میتواند زنگ خطر افت جدی مایحتاج ضروری مردم در روزهای پیش رو را کلید بزند.

گفتنی است، ارزش و میزان ترخیص و حتی تخصیص ارز بسیاری از کالاهای کشاورزی، اساسی مورد نیاز مردم در سال جاری نسبت به سال قبل افت چشم گیری داشته است. این موضوع به معنای به صدا درآمدن یک خطر بزرگ برای کشور در خصوص کمبود احتمالی کالا به ویژه در استانه انتخابات و حتی ماه های ابتدایی دولت آینده است. در این بین یک سوال اساسی ایجاد شده که آیا  دست عمدی در کار است تا کشور در تامین کالاهای ضروری مردم دچار مشکل شود؟ از سوی دیگر  با پذیرش این سناریو به باور طراحان آن با افزایش قیمت این دست کالاها ناشی از کمبود در بازار، حاکمیت  مجبور  به پذیرش هر گونه توافق برجامی در آینده نزدیک خواهد شد؟ 

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 12
  • عبدالله مومن IR ۱۳:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
    15 5
    چون مردم تصمیم گرفتند که به آقای رئیسی رای بدهند پس دولت باید کاری کند که یا انتخابات برگزار نشود یا کسی در آن شرکت نکند .
  • IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
    0 0
    آن روزی که خبر واردات گندم بوسیله سعید حجاریان از سران فرقه افسادطلبی پخش شد کاملاً می شد این اتفاقات اسف‌بار رو پیش بینی کرد
  • IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
    0 0
    این که سوال نداره دولت و بالاخص رییس تعمدا همه چیز رو بهم ریختن که مجددا آشوب بشه و مردمو به خیابونها بکشن . اخرین روزهای دولت همه چی ول شده که مردم به نظام بدبین کنن و مردم رای ندهند . کسی هم نیست این اقا رو سر جاش بنشونه. معلوم نیست چرا اخر دولت ها روسای جمهور ها حکومت ستیز و مردم ستیز میشن و برای اونور ابی ها میرقصند .
  • IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
    13 4
    هدف فقط فروپاشی هست ولی اینبار به دست خود دولتی ها
  • IR ۱۷:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
    4 1
    این فقط به خاطر عدم حمایت از تولید است. سال گذشته افراد زیادی در قمار بورس هزاران میلیارد به جیب زدند و تولید کنندگان به ۱۵ درصد سود هم نرسیدند. پس بکشید و بچشید.
  • DE ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
    0 0
    تا چند روز به انتخابات مانده اصلاح تبه کاران آخرین زور خود را هم میزنند همه چیز را گران میکنند و با رانتخواران و دلالان و نزولخواران بازار را بهم میریزند تا مردم جان به لب شوند این کار را سابقا لشکر مغول با مردم ایران کرده بود و نزدبک به انتخابات با لق کردن چند تحریم رقص و بزن بکوب راه انداخته و دلار و پول و اجناس را وارد بازار میکنند که مردم را گول بزنند که تحریم رفت ظریف خندید تحریم لقید صبح بدون تدبیر منظور صبح بدون تحریم و رای مردم را مهندسی کنند.
  • حسین GB ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
    0 0
    هدف ایجاد نارضایتی و ایجاد آشوب در داخل است. دقیقا به همین علت وضعیت برق و آب ناپایدار شده است. این تهدید داخلی درعین حال بهترین فرصت برای شناسایی و در ادامه خنثی سازی افرادی در داخل است که ریشه آنها ولی در خارج است. مسائل گمرک و کالاهای اساسی نیز لازم است در سطوحی و با اقدامات و تصمیماتی خارج از قوه مجریه حل شوند. قوه مجریه مدت مدیدی است که به جای کلید حل مشکلات، با اره به ریشه امنیت و اقتصاد کشور افتاده است.
  • IR ۲۱:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
    0 1
    عزیزان گمرکات پر از کالاهای اساسی است ولی چون واردکنندگان برای چپاول حداکثری ارزش کالاهای وارداتی مثل روغن خام را جند برابر ارزش واقعی سند سازی کرده بودند با فشار مجلس مجترم و با این اقدام دولت در اسنفاه نیمی از ارزش از ارز نیمایی دچار بلاتکلیفی شده اند هر چند که قیمت داخلی 30 درصد افزایش یافته ولی کفاف جیب بعضی ها را نمی دهد و ......
  • IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
    4 2
    عزیزان گمرکات پر از کالاهای اساسی است ولی چون واردکنندگان برای چپاول حداکثری ارزش کالاهای وارداتی مثل روغن خام را جند برابر ارزش واقعی سند سازی کرده بودند با فشار مجلس مجترم و با این اقدام دولت در اسنفاه نیمی از ارزش از ارز نیمایی دچار بلاتکلیفی شده اند هر چند که قیمت داخلی 30 درصد افزایش یافته ولی کفاف جیب بعضی ها را نمی دهد و ......
  • حسنعلی IR ۰۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۳
    0 0
    شهرداری مشهد پدر ما در آورد . چند سال روی همدیگه یکدفگی قبض یک میلیونی آورد مگن عوارضه . نامرد شهرداری توی یک ماه از کجا بدم پوله

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس