کد خبر 607128
تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۵:۵۹

هرچند امریکا موافق استقلال کردهاست، اما در شرایط فعلی سیاست امریکا نه استقلال کردها، بلکه تنها استفاده از کارت کردها در مسایل منطقه ای است.

به گزارش مشرق، طی هفته گذشته و بنابر اعلام برخی از رسانه ها، بار دیگر بحث استقلال کردستان سوریه مطرح شد و پیش نویس قانون اساسی فدرالیسم شمال سوریه نیز منتشر شد.  این پیش نویس قانون اساسی که "پیمان اجتماعی" نام دارد، در چهار بخش، 11 فصل و 85 ماده تنظیم شده است. بر اساس این قانون، "قامشلی" به عنوان مرکز انتخاب و شهر "عامودا" به عنوان مرکز اداری- سیاسی در نظر گرفته شده است. با مطرح شدن دوباره استقلال کردهای سوریه که این بار با تدوین قانون اساسی همراه است، باید منتظر رویدادهای جدیدی در سطح منطقه ای باشیم. 

بنابراین تحلیل پیش رو در پی پاسخ گویی به این سوالات است که آیا استقلال کردستان سوریه  امکان پذیر است؟ بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای چه رویکردی نسبت به استقلال کردستان خواهند داشت؟

آشنایی با کردستان سوریه
کردستان سوریه بر اساس سه کانتون یا بخش، متشکل از کانتون عفرین، کوبانی و جزیره (شامل مناطقی از حسکه و قامشلی) تشکیل شده است. مناطق مورد ادعای کردهای سوریه شامل سه استان حلب، رقه و حسکه است. بنابراین کردها مناطق مرزی و شمالی کشور سوریه را در نظر دارند.

از زمان وقوع درگیری ها در سوریه، کردها جهت دفاع در برابر داعش و همچنین دولت سوریه، اولین گروه های نظامی خود را تشکیل دادند. حزب اتحاد دمکراتیک (پ.ی. د) معتقد بود که در برابر خط ناسیونالیسم سوری و خطی که نیروهای تکفیری دنبال می کنند، بایستی خط سومی شکل بگیرد که نه با دولت بشار اسد باشد و نه با ارتش آزاد، داعش و دیگر مخالفان مذهبی و ناسیونالیست دولت باشد. 

در ماه گذشته بود که منطقه کردستان مورد حمایت احزاب کردی قرار گرفت. عناصر سیاسی کرد سوری به همراه نمایندگانی از نیروهای عرب، آشوری و ترکمن شمال سوریه که به همراه یکدیگر علیه داعش مبارزه می کنند، در کنفرانسی در رمیلان تأسیس نظام فدرال را در شمال سوریه و در مناطق تحت کنترل نیروهای سوریه دموکراتیک با عنوان فدراسیون شمال سوریه اعلام کردند. کنفرانس رمیلان با انتشار یک متن، روند ایجاد سیستم دموکراتیک در شمال سوریه را تشریح کرده و فدراسیون شمال سوریه را متشکل از سه کانتون جزیره، کوبانی و عفرین اعلام کرد.

منطقه کردستان سوریه سرشار از منابع نفتی است که البته اکنون بیشتر مناطق نفتی در اختیار داعشی ها قرار دارد. منطقه نفتی شدادی که دومین ذخایر منابع در سوریه بعد از جبل الشاعر است و همچنین میادین نفتی مهم رمیلان و جبسه از مناطق مهم در حوزه ادعایی کردهاست. از سوی دیگر دسترسی کردها به آب های آزاد از طریق ترکیه اهمیت و ویژگی دوم این منطقه را نشان می‎دهد. کردستان عراق محصور در خشکی و دسترسی به آب های آزاد ندارد، و از این رو کردها روی مزیت دسترسی کردستان سوریه به آب ها آزاد حساب باز کرده اند.

رویکردهای منطقه ای و بین المللی به استقلال کردستان
به طور کلی دو رویکرد نسبت به استقلال کردستان سوریه وجود دارد؟

الف)بازیگران موافق
در میان بازیگران موافق با استقلال کردستان سوریه، آمریکا و رژیم صهیونیستی منافع مهمی را برای خود مد نظر دارند.

آمریکا و رژیم صهیونیستی به طور کلی موافق اقلیم یا منطقه خودمختار در شمال سوریه هستند. «ایوب کارا»، معاون وزیر همکاری‌های منطقه‌ای رژیم صهیونیستی به تازگی بر حمایت اسرائیل از تأسیس یک دولت مستقل کُرد با هماهنگی قدرت‌های منطقه‌ای، سازمان ملل و ایالات متحده در سوریه تأکید کرد. مهم ترین دلایل حمایت آمریکا و رژیم صهونیستی از استقلال کردستان سوریه موارد زیر است:

1) مهم ترین منفعت امریکا و رژیم صهیونیستی از استقلال کردها، ایجاد منطقه نفوذ جدیدی در درون محور مقاومت است. "عوفرا بنجیو"(رئیس مطالعات کُردی دانشگاه تل آویو) در این باره می‌گوید: «شکل گیری کشور مستقل کردستان، باعث تضعیف کشورهای متعددی که با اسرائیل دشمنی تاریخی دارند مثل عراق، سوریه و ایران می‌شود».

به اعتقاد وی، کردستانی که در دل کشورهای مقاومت تشکیل شود، می‌تواند همانند خنجری در قلب ملت‌های منطقه حامی «محور ممانعت» باشد. ایجاد کشور مستقل کردی که مورد حمایت اسرائیل باشد، می‌تواند معادلات منطقه را تغییر دهد. از نظر بنجیو، استقلال کردستان می تواند در درگیری نفوذ تاریخی موجود میان «ترکیه سنی» با «ایران شیعی»، تأثیر مستقیم بگذارد و این مسأله  به سود اسرائیل است.

بنابراین رژیم صهیونیستی به دنبال منطقه نفوذی همچون کردستان عراق در سوریه است تا از این ظرفیت جهت اعمال فشار بر ایران و محور مقاومت منطقه استفاده کند؛ موضوعی که در کردستان عراق نیز آن را دنبال می کند. 

2) بر اساس اظهارات جوزف نای مبنی بر این که آمریکا باید به توازن قدرت در منطقه روی آورد، کردها مهم ترین ابزار برای رسیدن به این هدف هستند. نای می گوید واشنگتن باید به گونه ای عمل کند که هیچ کدام از قدرت های منطقه ای نتوانند به هژمون تبدیل شوند و یک نوع توازن قوا شکل بگیرد. آمریکا و رژیم صهیونیستی نیز امروزه بنا بر همین سیاست عمل کرده اند. از یک سو کشورهای منطقه را درگیر جنگ نیابتی و درونی کرده اند و از سوی دیگر از ابزارهایی همچون گروه های تروریستی و سایر شبه نظامیان همچون کردها در جهت تحدید منافع بازیگران منطقه ای روی آورده اند. 

منافعی که آمریکا و رژیم صهیونیستی در طرح تجزیه سوریه برای خود طراحی کرده اند، که مهم ترین آن، فراهم شدن طرح تجزیه در سایر کشورهای منطقه است. طرح تجزیه سوریه که بر اساس تشکیل 5 منطقه در دستور کار آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار دارد، در جهت تقسیم این کشور بر اساس قومیت و اقلیت های دینی است و طبق آن منطقه اول سنی ها در مرکز، علوی ها در غرب، کردها در شمال، دروزی ها در جنوب و ترکمن ها در شمال غرب است. در همین زمینه می توان ادعا کرد که عملیات هایی که اخیراً در شمال سوریه و تسط نیروهای دموکراتیک کرد با همراهی آمریکا صورت می گیرد، به نوعی همراهی آمریکا برای تجزیه سوریه

براساس منطقه مستقل کردی است.
 آمریکا برای تجزیه سوریه و کشورهای منطقه سه طرح کلی را به ترتیب زمانی از سال 2001 م در نظر گرفته بود.

الف) طرح حذف حلقه: این طرح در سال 2004م  توسط کسینجر مطرح شد.کسینجر در این طرح اعلام کرد که برای پایان دادن به بحران های منطقه ای باید ارتباط جبهه مقاومت را با یکدیگر قطع کرد و برای این کار ابتدا باید حزب الله در سال2006 حذف می شد و سپس سراغ سایر کشورها می رفتند، اما با شکست سناریوی حذف حزب الله، سناریو بعدی سوریه کلید خورد و اما بار دیگر با شکست طرح تجزیه سوریهف آمریکا و همپیمانان عربی اش به سراغ حلقه بعدی یعنی عراق آمدند  و اعلام کردند برای اینکه ارتباط بین ایران با سوریه قطع شود، باید عراق را تجزیه کرد. برنامه آن ها برای عراق، تجزیه آن به سه منطقه جداگانه که شمال کردها، مرکز سنی های وابسته به عربستان و جنوب شیعیان است.

ب) طرح خاورمیانه بزرگ: اگرچه بنیان این طرح بعد از حملات 11سپتامبر صورت گرفت، اما تا سال 2005 نمود پیدا نکرد و از سال 2007م با شکست طرح کسینجر در دستور کار سیاستمداران آمریکایی قرار نگرفت. حمله به نوار غزه توسط رژیم صهیونیستی در سال 2008م به عنوان نقطه آغازین برای شروع طرح در نظر گرفته شده بود، اما با شکست رژیم صهیونیستی این طرح همانند طرح حذف حلقه ها، ناکام ماند.

ج) طرح استقلال کردهای سوریه براساس تئوری جدید کسینجر: اخیراً هنری کسینجر (وزیر اسبق خارجه آمریکا) طرح تجزیه سوریه را  به طور خاص مطرح کرده است. هنری کسینجر می گوید که برای سرکوب داعش و پس از آن تشکیل دو منطقه علوی‌نشین (کوچک‌تر) و تحت کنترل بشار اسد با حمایت روسیه و سنی‌نشین (بزرگ‌تر) در سوریه باید دنبال شود. به اعتقاد وی این طرح هم متضمن کوتاه‎ کردن دست ایران از منطقه شام و هم تأمین‌کننده منافع نظامی واشنگتن در سوریه است (مناطقی که بعدها می‌توانند براساس یک ساختار فدرال در کنار هم قرار بگیرند.).

بعد از سخنان هنری کسینجر روزنامه وال استریت ژورنال نیز به ابعاد این طرح پرداخت و موضوع جدیدی را به این طرح اضافه کرد. بر اساس تحلیل این روزنامه، منطقه کردستان سوریه نیز باید مستقل شود. این روزنامه می نویسد:

« منطقه کردهای سوریه باید به عنوان یک کشور مستقل از منطقه تحت کنترل اسد اعلام شود و پس از آن باید به دنبال یک پیمان بلند‌مدت بود تا به یک پایگاه اصلی عملیاتی برای حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه تبدیل شود. همچنین توافقی با روسیه بایستی پیگیری شود که بر اساس آن ما به یکپارچگی منطقه بشار اسد احترام بگذاریم و روس‌ها نیز متقابلاً منطقه کردستان نوین را محترم بشمارند.»  

بنابراین با تجزیه سوریه، دسترسی روسیه محدود به مناطق علوی نشین می شود و از آنجایی که امروزه تمرکز اصلی حملات هوایی و زمینی روسیه و سوریه بر مناطق مرکزی است، این امر دیگر مورد پذیرش نظام سنی که در مرکز تشکیل خواهد شد، نخواهد بود. در نتیجه، دسترسی ژئوپلتیکی روسیه در خاورمیانه محدود می شود. از بُعد دیگر همان طور که در طرح کسینجر نیز آمده هدف اصلی عدم دسترسی ایران به لبنان و حزب الله است، چون با تشکیل دولت سنی (مخالف جبهه مقاومت) در مرکز علناً دسترسی ایران به حزب الله قطع و محور مقاومت به دو شقه تقسیم می شود و در صورت تحقق این امر در صورت تجاوز رژیم صهیونیستی به حزب الله، این جنبش با مشکلات متعددی مواجه خواهدشد.

ب) بازیگران مخالف
مهم ترین مخالفان استقلال کردستان سوریه، کشورهای ترکیه و ایران هستند. از آنجایی که کردها در چهار کشور سوریه، ایران، عراق و ترکیه حضور دارند، هر گونه تحریک کردها در یک کشور بر سایر کشورهای دیگر تاثیر می‎گذارد. نزدیک به 25 درصد جمعیت ترکیه را کردها تشکیل می دهد. همین امر سبب شده کردها به عنوان بزرگترین گروه اقلیت در ترکیه شناخته شوند. اردوغان در یکی از موضع گیری های خود به صراحت اعلام کرد که ما نمی خواهیم در مرزهای کشورمان شاهد یک «شمال عراق» دیگر باشیم. از سوی دیگر دولت ترکیه کردها را دشمن اصلی خود می داند و امروزه نیز با آنها در مناطق جنوب ترکیه و شمال عراق درگیر است.

البته موضوع بسیار مهم این که مسئله کردها در ایران با کشورهایی همچون سوریه، عراق و ترکیه بسیار متفاوت است. کردهای ایران با مردمان ساکن ایران، نه تنها اشتراک نژادی دارند، بلکه از اقوام اصیل ایرانی محسوب می شوند و از این رو در بافت تاریخی، تمدنی و فرهنگی ایران تعریف می شوند و تمایلات استقلال طلبانه در افکار عمومی منطق کردنشین ایران، خریدار ندارد، بلکه این تمایلات از سوی جریانات وابسته به انگلیس و آمریکا در بین مردم ترویج شده است و به عبارتی مسئله به سیاست های معارضه جویانه قدرت های بزرگ علیه ایران بر می گردد و هیچ پیوندی با هویت مردم کرد ایران ندارد.

آیا استقلال کردستان سوریه امکان پذیر است؟
در پاسخ به سوال مورد نظر نمی توان به طور مطلق نتیجه گیری کرد. اما ذکر بعضی وقایع می تواند در تحلیل استقلال کردستان سوریه موثر باشد.

کردستان عراق از سال 1990م به طور مرموزانه ای و با استفاده از درگیر بودن حزب حاکم بعث با تحریم های بین المللی و حمله به عراق به سبب حمله به کویت، توانست تا سال2003م به نیروی آموزشی و نظامی دست پیدا کند و سپس با استفاده از تسهیلات مختلف از نظر اقتصادی نیز به خود متکی باشد. هر چند حمایت های آمریکا و رژیم صهیونیستی در این امر امکان پذیر بود.

در مورد کردستان سوریه نیز دقیقاً همین سیاست دنبال شده است. با شروع بحران سوریه کردها ابتدا نیروهای نظامی خود را با نام اتحادیه دموکراتیک تشکیل دادند. سپس این نیروها با انجام بعضی عملیات ها در مناطق شمالی، با حمایت های آمریکا توانستند بعضی مناطق همچون کوبانی را از چنگ داعش آزاد کنند و در ادامه با بیرون راندن داعش و عدم حضور دولت در این مناطق شروع به نهادسازی کردند؛ نهادهایی همچون مجلس ملی. در گام بعدی کردها با حمایت امریکا درصدد توسعه مناطق پیرامونی خود هستند. این امر نیز امروزه در عملیات های اخیر در غرب حلب مشهود است. این امر نیز همانند سیاست کردستان عراق در الحاق کرکوک به حوزه خود بود. امروزه نیز کردهای سوریه به دنبال الحاق مناطق کردنشین رقه به کانتون های خود هستند.

بنابراین می توان گفت کردهای سوریه در طرحی گام به گام توانسته اند ابتدا با استفاده از آَشوب های داخلی مناطق شمالی سوریه را تصرف کنند و سپس با استفاده از شرایط به وجود آمده استقلال کردستان سوریه را اعلام کنند.
با وجود این پیش روی کردهای سوریه، می توان این ادعا را مطرح کرد که از نظر عملی در شرایط فعلی امکان استقلال کردستان سوریه امکان پذیر نیست. دلیل این امر:

الف) مخالفت دولت سوریه، کشورهای منطقه ای و روسیه؛ 

ب) در شرایط فعلی این امکان در بین احزاب کردی مبنی بر تشکیل منطقه ای فدرال یا مستقل وجود ندارد.

ج) سیاست آمریکا در شرایط کنونی نیز استقلال کردها نیست. هرچند امریکا موافق استقلال کردهاست، اما در شرایط فعلی سیاست امریکا استفاده از کارت کردها در مسایل منطقه ای است.

د) کردهای سوریه برخلاف کردستان عراق از نظر اقتصادی به خود متکی نیستند. امروزه مناطق نفتی شمال سوریه در اختیار داعش است و این امر مشکلات عدیده ای در زمینه اقتصادی برای کردها ایجاد می کند.

نتیجه گیری
سیاست امریکا مبتنی بر تجزیه و تکه کردن کشورهای منطقه بر اساس قومیت و مذهب است و این درسی است که از انگلیسی ها آموخته است. در این جهت ابتدا آمریکا سعی در تجزیه کشور بر اساس بحران های داخلی دارد، همچون تجزیه سودان و در صورت ناکارآمدی استفاده از ابزارهایی همچون گروه های تروریستی و شبه نظامی است. سوریه امروزه در دسته دوم یعنی استفاده از گروه های معاند داخلی توسط آمریکا در جه اجریا طرح تجزه، قرار گرفته است. از سوی دیگر آمریکا برای پیشبرد این اهداف خود با مخالفان منطقه‎ای و فرامنطقه ای مواجه خواهد بود. روسیه، ترکیه و ایران مهم ترین مخالفان هستند که اجازه چنین سناریویی را نخواند داد. ضمن این که مخالفت ایران با این موضوع ریشه در متفاوت بودن مسئله کردی در ایران با دیگر کشورها دارد که شرح آن گذشت.

محمدرضا فرهادی-پایگاه بصیرت


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 65
  • غیر قابل انتشار: 16
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    4 3
    فعلا که خودشان هم نمیخواهند مستقل شوند، بلکه درخواست خودمختاری یا فدرالیسم دارند.
  • کردستان بزرگ دروغ محض ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    6 47
    چیزی به نام کردستان در طول تاریخ وجود نداشته سرزمینهایی که کردها الان در آن ساکن هستند بعدا مهاجرت کردند و باسیاستهای افزایش جمعیت برای تسخیر سایر اقوام انجام شده در واقع این سرزمینهایی که کردها ادعای مالکیت میکنند سند تاریخ وجود نداره که کردها در آن جا زندگی کرده باشن پس بیشتر مناطقی که مورد ادعای کردها اس متعلق به سایر اقوام و مذاهب اس.کردها دو سیاست را دنبال کردن در طی این 60 سال افزایش جمعیت ،ادعای مالکیت به اراضی سایر اقوام و جعل تاریخ بر سایر مناطق برای تسخیر آن مناطق
  • ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    47 4
    والله این پان ترکها هستند که دروغ می گویند.چیزی به نام کشور جعلی(ترکیه)در تاریخ وجود ندارد. بلکه نام ان اناتولیا است که واژه ایست یونانی. کردها بازماندگان مادها هستند که اولین سلسله ایرانی را پایه نهادند. یعنی به وجود اورنده ایران پدران همین کردها بودند. اما اقوام ترک نژاد(نه ترک زبان) که هم ریشه مغولان هستند با قتل و غارت و کشتار جای خود را در خاورمیانه باز کردند.اینان اند که مهاجر ند نه کردها. کردهای خراسان را شاه عباس از آذربایجان غربی و ارومیه به خراسان کوچانید تا از یورش ترکان ازبک جلوگیری کنند و پاسبان مرزهای ایران باشند. و به جای انها در سرزمین نسبتا خالی شده ارومیه ترکهای مهاجر افشار را ساکن کرد
  • ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    22 1
    به به عجب تحلیل خوبی نیازی نیست واسه اثبات خودت بقیه رو انکار کنی
  • ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    3 17
    کردستان نباید سرزمین داشته باشد چرا اینها باید کشور داشته باشند؟ می خواهند فساد کنند در زمین مثل یهودیان که با تشکیل اسراییل و اشغال فلسطین به فساد مشغول است ما اجازه تشکیل یک اسراییل دیگر را در منطقه نمی دهیم
  • اکبر از تبریز ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    2 46
    ناشناس 10:59 والا من خان تورکم نه پان تورک اینو یادت باشه خاااااان تورررررک... تاریخ ترک هارو نیازی نیست تو و امثالهم نقل کنی کسایی که واقعا دنبال حقیقت هستن میدونن کیا مهاجرن و کیا مهاجر نیستن. فقط یه سرنخ کوچیک مهاجرت کردهای اربیل و سلیمانیه و مناطق کرد نشین عراق رو به مناطق وسیعی از آذربایجان غربی ( در زمان جنگ تحمیلی ) رو برو مطالعه بکن تا رستگار شوی.! و در آخر من کوچیک همه کردهای وطنم هستم و افتخار میکنم بهشون اما خوب رها کردن کسی رو از تاریکی جهل رو دوست دارم.مشرق خواهشا چاپ کن یه ساعته دارم می نویسم.
  • اکبر از تبریز ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    2 17
    خدا بخیر کنه...پژاک و پ ک ک اگه از یه جای معتبر تامین بشن خیلی سخته مقابله کردن باهاشون(از این نظر که فقط به پامون میپیچن ها والا عددی نیست پ ک ک و پژاک)
  • هم وطن کرد ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    21 3
    شما واقعا شرم نمیکنید که این جملات و اظهار میکنین، ایران 3 قوم بیشتر نبوده ماد و پارت و پارس که مادها ساکنین غرب کشور بودن که همان قوم کرد هستن، چطور به یک قوم بزرگ توهین میکنید؟ با این همه بیشینه فرهنگی، همه اقوام ایرانی بزرگ هستن، توهین شما توهین به ملت کرد هست و من به عنوان یک کرد هیچ وقت به هیچ هموطنم توهین نخواهم کرد چرا که اصلا حق ندارم، ولی شما این حق و به خودتون دادین، قوم کرد از دلسوز ترین اقوام ایرانی برای ایران بوده و هیچگاه ساز جدایی نزده و نباید فراموش کرد گناه عده ای رو به حساب همه بگذارید، ما قوم کرد قوم اصیل ایرانی همراه با دیگر اقوام ایرانی همیشه قلبمون برای ایران تپیده ما هم مثل تمامی اقوام ایرانی فقط خواهان اجرای عدالت و ریشه کن شده فقر و ظلم در کشور عزیزمون هستیم، من خودم از خطه مرزی هستم و خدا شاهده که در طول جنگ چقدر این مردم سختی کشیدن رشادت به خرج دادن، اقا یا خانم محترم این صحبتها واقعا دوتپن شان یک انسان ازاده و یک هم وطن هست امیدوارم به اشتباهتون پی ببرین و خدا گناهان همه مارو ببخشه.
  • ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    5 1
    من متاسفم واقعا اگه در کشوری زندگی میکنم که مردمم نسبت به هم اینطوری فکر میکنن، دوستان عزیز از هر کجای ایران این حرفهارو بگذارید کنار دشمن مشترک وطن امریکا و اسرئیل و داعش هستن، واقعا به این سادگی ما باید گول رسانه های امریکایی و بخوریم؟ به این سادگی باید دشمن در ما رخنه کنه؟ وای برما واقعا وای برما دشمن به هر بهانه ای میخواد اقوام ایرانی و مذاهب ایرانی رو متفرق کنه ما باید قوی باشیم همه ما هم وطن هستیم و براش جونمونم میدیم، از ترک و کرد و بوچ و عرب و لر و ......دوستان حرف من اینه گذشته واقعا گذشته اینکه کی از کجا اومده چقدر مهمه؟ الان ما ممکنه خیلی افراد داشته باشیم از جاهای دیگه اومده باشن شناسنامه ایرانی دارن اونا هم وطن و ایرانی هستن مهم نیست گذشتشون چیه؟ اینکه بگیم کرد قبلا نبود ترک نبوده عرب نبوده توروخدا دست بردارین مهم اینه الان قرنهاست ما همه این اقوام و داریم، باید با هم با صلح و صفا زندگی کنن و یکجا برای اتحاد و شکوفایی ایران انشالله
  • اکبر از تبریز ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    5 4
    عزیزان کرد ایران جاشون رو سر ما هستن.لطفا شما کردهای عزیز به دل نگیرین بحث کردهای سوریه هست.شما که کرد سوریه نیستین.کردهای سوریه اهداف بسیار خطرناکی دارن که آمریکا نتونست با اسرائیل به اونا برسه حالا میخواد با حمایت از کردهای سوریه پژاک و پ ک ک رو تقویت کنه و امنیت منطقه رو به هم بزنه.!چطور رسانه های ایران انواع توهین هارو به ترک های ترکیه کردن و ما هم هر چی گفتیم توهین نکنین دوستان هم وطن گفتن پان هستین.پس کردهای ایران نباید در مورد کردهای سوریه ناراحت بشن.اگر شدن اونا هم تجزیه طلب هستند و پان و حامی پژاک و پ ک ک..!!!!!!!
  • ۰۲:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۳
    0 1
    همه اقوام ایرانی متحد هستیم دوست و برادر به کوری چشم دشمن
  • ۰۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
    1 2
    در سوریه هیچ گروهی ادعای تجزیه رو نداره این نقشه ها و حرفها همه بی خودی هست، فدرال با تجزیه خیلی فرق می کنه، مشکل سوریه فقط به دلیل دخالت بی خودی خارجی ها حل نمی شود خارجی ها دخالت نکنند در عرض یک هفته تمام جنگ خاموش می شود.
  • ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
    0 0
    چرا که نه? این همه محبت و یگانگی که بین ملتهای این منطقه هست ، نشون میده که کردها باید دو دستی به کشور خودشون بچسبند. در ضمن ملتی که اینچنین طی شصت سال به قول شما سیاست خاص کوچاندن دیگران را اون هم زیر ظلم و تبعیض حاکم اجرا کرده ، همینطوری هم یه حکومته. به کوری چشم انکه نتوان دید.
  • ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
    14 2
    مشرق اهانت تو به کردها از حد گذشته . یه عده مغول زاده اومدن بس از هزاران سال میگن کردها سرزمینی نداشتن یکی خلاصه هر اهانتی به کردها از نظر شما مایه فخره مشرق نه اسمشو بزار خدمت به بانترکیسم
  • ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۶
    1 1
    خیلی بی خود
  • ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۶
    10 3
    حساب ترکیه با کردهای سوریه جداست چرا؟ چون ترکیه تمام قد پشت تروریست ها ی داعش ایستاده درصورتی که کردها با داعش مبارزه می کنن این باعث فخر و مباهات هر انسانی است کردهای ایران هم طبیعیه که دوستدار چنین مبارزانی باشن اما هموطن آذری به چیه ترکیه افتخار کنه که با تروریست هاست ؟
  • میثم ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    1 3
    این مشرق فقط میخواد همه رو علیه کردها کنه.قصد دیگه ای نداره
  • حامد ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    1 0
    درود
  • حمید ۰۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    2 1
    جنگ کورد و تُرک راه نندازید من به عنوان یه کورد با همه آذری ها انسان محور برادرم.
  • ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    0 0
    زیاد به خودت فشار نیار خوب نیست!!!
  • ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۲
    4 0
    آقای فرهادی بهتر بود فیلم تخیلی بسازد چطور شما بخود اجازه میدهید حقوق مسلم 50 میلیون انسا ایران تبار کرد را نادیده بگیرید و ظلم و ستم بر آنها را تائید کنید .مگر شما مدافع اعراب فلسطین نیستید خوب مدافع ایرانیان کرد هم باشید البته اگر از جمله خائن ین نیستید
  • ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۸
    2 10
    مرگ بر پ ک ک وپ ی د
  • روابط بین الملل ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۳۱
    2 3
    اول اینکه برخلاف تئوری شما آمریکا اصلا علاقه ای نه به کردهاداره نه به کردستان.آمریکا از هرکسی که باداعش بجنگه به طور تاکتیکی حمایت می کنه مثلاازاسلام گراهای شیعه حشدشعلی حمایت هوایی میکنه آیااین به معنی اینه که طرفدارشونه؟ نه. آمریکابرای اکراد سوریه پشیزی ارزش قائل نیست به محض اینکه داعش ازبین بره آمریکاتمام حمایتهای تاکتیکیشو ازکردها قطع می کند.مناطق کردنشین به غیر ازکردستان عراق که مقدارمحدودی نفت(توجه کنین مقدارمحدود) داره هیچ اهمیت استراتژیکی ندارن کل اکرادیه جاجمع بشن حتی نصف ارزش ترکیه روهم واسه آمریکاندارن حالابگذریم که داستان فقط ترکیه نیست وایران وعراق و سوریه هم هستن امادرمورد اون مقاله هایی که شمانوشتین و نقل قول کردین هنری کیسینجرزمینه تخصصی اش شوروی و چین و سیاست به اصلاح گریت پاورپالتیکس هست هیچ کس به غیرازسایت مشرق حرفاشودرمورد خاورمیانه جدی نمی گیره من اون یارو برت استیفنز ازروزنامه وال استریت ژورنال رو میشناسم این گروه هامعروف به نئوکانها سالها ست که دیگه برسیاست اجرایی آمریکاکوچکترین تاثیری ندارن تنهاجایی که ابراز وجودمیکنن گوشه موشه ی چندتاروزنامه است تابگن ماهم هستیم سیاست خارجی آمریکاچه الان وچه دردوره دولت بعدی چه کلینتون باشه چه ترامپ براساس مکتبی به نام واقع گرایی اداره میشه که دراون کوچکترین جایی برای ماجراجویی دوران بوش وجودنداره سوماازکل خاورمیانه تنهابه منطقه خلیج فارس اهمیت می ده وبس سوریه وشمال عرق و... اینجاحتی اگه نسل کشی هم انجام بشه آمریکافقط وایمیسته نگاه می کنه به دلیل اینکه تمام دلمشغولی آمریکا ازچندسال پیش تاسال های دور مهارچین هست که خواب وآرام رو ازشون گرفته درست مثل دوران جنگ سرد که آمریکاهمه چیزوبه چشم مهارشوروی می دید امادرمورد اکراد برخلاف نوشته نویسنده گرامی مناطق کردنشین کاملا تاکید می کنم کاملا محاط به خشکه است وفقط اگرایران و سوریه عراق وترکیه مرزهاشون برای فقط یک سال ببندن ۹۰ درصد مردمش تلف میشن کل ماجرای کردستان سوریه هم خیلی ساده است اسد کرداروباترکیه مشغول نگه داشته تا ترکیه دست ازحمایت ازمخالفاش برداره اگرترکیه واقعاواقعا دست ازحمایت مخالفابرداره کارمخالفاتمومه واسد حلب وادلب روهم پس میگیره و جنگ داخلی سوریه تموم میشه بعدازاون هم نوبت اکراد گرامی ۵۰۰۰۰ نفری باکلاشنیکفاشون میرسه تابهشون طوری درس خودمختاری دموکراتیک داده بشه تادیگه هوس ماجراجویی به سرشون نزنه خلاصه کوتاه کنم ۴۰۰۰۰۰ نیروی تادندون مسلح بمب شیمیایی ومیکروبی وبشکه ای وجنگنده های هوایی سوریه و ترکیه یه طرف و دوستان اکراد ماجراجوی کلاشنیکفی مایه طرف و....بقیه روخودتون می دونین چیه فقط میشه سرنوشت نهایی اکرادسوریه روبامردم سرزمین هایی که به تصرف مغولان درمی اومد مقایسه کرد خدابه داداکرادبرسه نامه تمام
  • صادق حسینی ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۴
    7 6
    خداوکیلی من کرد نیستم امااین فردی که میگوید درطول تاریخ چیزی به نام کردستان نبوده بفرمایند کردها ازکجا امده اند بادلیل ومدرک ودر ضمن ما تا پیش از قرن یازدهم میلادی یک سند از وجود ملتی ویازبان ونشانه ای از ترک در اذربایجان واران وشروان وترکیه بیاورندودرضمن کمی درمورد ترکسازی مطالعه کنید
  • ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۸
    6 10
    تورکها تاریخی حداقل 7000 هزار ساله در آزربایجان دارند سومریها وعیلامیها التصاقی زبان وجز پروتورکها بودند .والواح بجا مانده این را ثابت میکند ..ضمنا کوردها تجربه کشور داری ندارند.وفقط صلاح الدین را مثال می اورند که اونیز یک فرمانده تورک اهل سوویوخ بلاغ(مهاباد) بود وتورک بود ومدرکی دال بر کورد بودنش نیست..در ضمن کجا کوردها به ایران بستگی دارند پس این همه شهدا در کردستان را چه کسانی به بار اوردند
  • محمد ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۲
    3 1
    من این را میدونم که آمریکا دلش برای ترک یا کورد یا فارس یا لر و... نسوخته که از آن طرف دنیا روزی ملت خودش را تبدیل به سلاح کنه وبده دست یک عده سهیونیست وبخواهد برای ملتهای این طرف دنیا استقلال بیاورد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس