گزارش‌گر این مستند می‌گوید: به سطح شهر و در خیابان که می‌رویم، متوجه می‌شویم که مردم نیز معتقدند، در ایران، تغییرات قابل‌توجهی صورت گرفته و فضای جامعه برای مدل و فشن، بازتر شده است. تنوع گسترده لباس و مد، و نیز سرعت گرفتن این بخش، نشان از این دارد که این صنعت بعد از انقلاب اسلامی در حال شکوفایی بوده و در عین حال در چارچوب ضوابط اسلامی حرکت کرده است.

گروه جنگ نرم مشرق- خبرنگار مستندساز آمریکایی گروه "وایس" تابستان سال گذشته به تهران سفر و از جشنواره مد و لباس "فجر" گزارشی تهیه کرد. وی در این گزارش مدعی شده که به رغم رایج بودن "حجاب سیاه" به ویژه در مناطق روستایی ایران، این کشور در چند سال اخیر شاهد تحولی عظیم و نوعی رنسانس در حوزه مد و لباس بوده است. در شهرهای بزرگی نظیر تهران، طراحان مبتکری دست به کار شده‌اند. آن‌چه در ادامه می‌خوانید، گزارشی است که مستندساز وایس درباره حجاب و جشنواره‌های مربوط به آن به مخاطبان غربی خود ارائه داده است:

مدلینگ در ایران

«شاید نحوه پوشش جدید در ایران هنوز از قوانین اسلامی تبعیت کند، اما رنگ‌های روشن و طرح‌های جذابی که تا یک دهه پیش در ایران اصلاً دیده نمی‌شد، در حال حاضر تبدیل به مد شده است. در 35 سال گذشته شاهد تغییرات سریعی در ظاهر مردم بوده‌ایم. آن‌ها با ظاهر خود خواسته‌اند هویت‌شان را نشان دهند. "مد" در ایران "صدای" مخصوص به خود را دارد.

"چادر سیاه" در خارج از شهرهای بزرگ کاربرد دارد. در شهرهای مذهبی قم و مشهد نیز در سطح وسیع‌تری استفاده می‌شود. باید در نظر داشت که پیشرفت مد و فشن در ایران، نظر رئیس‌جمهور این کشور را هم جلب کرده است. روحانی علناً رویکرد نرم‌تری به این موضوع اتخاذ کرده است.

سومین "جشنواره سالانه مد و لباس فجر" جایی است که مردان و زنان ایرانی در صحنه ظاهر می‌شوند. مسئولان عالی‌رتبه‌ای که اجازه برگزاری این فستیوال را داده بودند، در ردیف جلو حضور داشتند. حضور این مسئولین، نشانی از تأیید این مراسم بود. در ضمن آمده بودند تا مطمئن شوند همه‌چیز طبق موازین اسلامی پیش می‌رود.

مدلینگ در ایران

مد در ایران پیش از انقلاب اسلامی، تابع مدل‌های غربی و اروپایی بود. در آن دوره، داشتن حجاب اسلامی الزامی نبود. بعد از انقلاب، "قانون شریعت" اجرایی شد و حجاب را اجباری کرد. با این حال، در جشنواره مد و لباس فجر، شاهد حضور انواع و اقسام لباس‌هایی بودیم که لزوماً جنبه اسلامی نداشتند: از دوره قاجار و لباس‌های سنتی گرفته تا چادر سیاه و مانتوهای رنگارنگ.

"مهدی رضوی" که با این سنت‌ها و دوره‌ها آشنایی دارد، درباره فرهنگ و مد می‌گوید: "این‌جا تلاقی عقل و عشق است. یعنی عقل یونانی و عشق آسمانی مذاهب بزرگ، در این‌جا با هم تلاقی می‌کنند. این تلاقی برای مردم ما مشکلاتی به وجود آورده است، مخصوصاً در زمینه لباس و مد. با این حال، این‌طور نیست که دنیا را در دو مقوله سیاه و سفید ببینیم."

رضوی از آرمان‌هایش می‌گوید: "در سال‌‌های زندگی‌ام همواره با این آرزو زندگی کرده‌ام که یک کشور خوب و پیشرفته داشته باشیم. من فکر می‌کنم این، خواست همه مردم ایران است. با برگزاری این جشنواره، احساس غرور و لذت به من دست داد. از این که می‌دیدم نسل جوان جامعه من دارد به‌جایی می‌رسد، از خوشحالی در پوست خود نمی‌گنجیدم. می‌دیدم به جای این‌که بروند و فعالیت زیرزمینی و خارج از چارچوب قانون بکنند، می‌آیند و به صورت قانونی در این‌جا فعالیت می‌کنند."

مدلینگ در ایران

با "عذرا مرادی" یکی از طراحان لباس درباره کارش و مدل‌هایی که به جشنواره فرستاده صحبت کردیم. وی توضیح می‌دهد: "من دو نوع چادر به جشنواره ارائه دادم. یکی کار عروس است و دیگری چادر برای اجتماع. سه سال است که در این حوزه فعالیت می‌کنم و هر سه سال، در این جشنواره شرکت کرده‌ام. هدفم این بوده است که برای مملکتم ابداع‌گر باشم و در راه برآورده کردن نیازهای جامعه قدمی برداشته باشم."

وی از برگزاری این جشنواره ابراز خرسندی کرده و معتقد است که همیشه این کمبود حس می‌شده است. خانم مرادی می‌گوید: "برپایی چنین جشنواره‌هایی مسیر پیشرفت و توسعه را برای صنعت مد و لباس در ایران هموار می‌نماید. از طرفی، استعدادهای ما در این زمینه نیز اجازه حضور و ظهور می‌یابند." طراحان در ایران فعالیت آزادانه‌ای ندارند و با موانعی روبه‌رو هستند. به علاوه، مدل‌ها نیز باید در قالبی بسیار محدود فعالیت کنند. تا پیش از سومین دوره این جشنواره، مردان و زنان در کنار هم روی صحنه نرفته بودند.

"شریف رضوی" مدیر مؤسسه "بهپوشی" درباره طرح ابداعی خودش صحبت می‌کند: "روش جدیدی برای آموزش مدل‌ها ابداع کرده‌ایم که بتوانند در کشورهای دارای فرهنگ اسلامی فعالیت کنند. بین کاری که ما انجام می‌دهیم و آموزشی که در مدارس مدلینگ در اروپا یا آمریکا مشاهده می‌شود، تفاوت وجود دارد. به عنوان نمونه، "پوز"ها، فیگورها و نحوه ایستادن‌ها نباید شهوت‌انگیز باشد. در واقع در ایران، ما به آن‌ها اسم "مدل" اطلاق نمی‌کنیم و به مدل‌های اسلامی، "بهپوش" می‌گوییم." وی می‌گوید نیت اصلی‌شان از طرح این روش، حل موضوعات فرهنگی مربوط به این بخش در جامعه بوده تا فعالیت مرتبط با کار پوشش در ایران تسهیل شود.

مدلینگ در ایران

ظهور دوباره فشن و مدلینگ در ایران، فقط حوزه البسه را تحت‌الشعاع قرار نداده است. واضح است که یک تغییر دیدگاه در افرادی به وجود آمده که در جشنواره حضور داشتند.

"حمید یوسفی" مدیر "صنایع چرم پارس" این تغییر دیدگاه را بیش‌تر تشریح می‌کند: "چندین سال است که مانکن‌های مرد در ایران فعالیت می‌کنند. فضا برای حضور زنان نیز روی صحنه یا استیج کم‌کم فراهم شده است. آن‌ها می‌توانند بیایند و لباس "اجتماع" را نشان دهند، لباسی که مردم در خیابان‌ها می‌پوشند. زن‌ها می‌توانند تغییرات و نوآوری‌هایی را نیز به نمایش بگذارند که در هر دوره زمانی لباس اجتماع صورت می‌گیرد. البته بعضی‌ها مایل نبودند چنین اتفاقی بیفتد و زن‌ها روی استیج بروند، اما ما آن‌ها را توجیه کردیم. گفتیم که مثلاً اگر قرار است یک فوتبالیست خود را نشان بدهد، فقط می‌تواند در میدان بازی این کار را بکند. اگر آن میدان را از او بگیریم، واقعاً فوتبالیست معنایی پیدا نمی‌کند. بنابراین، فضای استاندارد نمایش لباس، فضای استیج است."

موفقیت سومین دوره جشنواره مد و لباس فجر نتیجه جذب 35 هزار تولیدکننده است که طراحی‌های لباس خود را در 400 غرفه عرضه کردند.

مدلینگ در ایران

به سطح شهر و در خیابان که می‌رویم، متوجه می‌شویم که مردم نیز معتقدند، در ایران، تغییرات قابل‌توجهی صورت گرفته و فضای جامعه برای مدل و فشن، بازتر شده است. تنوع گسترده لباس و مد، و نیز سرعت گرفتن این بخش، نشان از این دارد که این صنعت بعد از انقلاب اسلامی در حال شکوفایی بوده و در عین حال در چارچوب ضوابط اسلامی حرکت کرده است. در کل می‌توان گفت که داریم ایران تازه‌ای را می‌بینیم که سبک و آراستگی خاص خود را در حوزه مد و لباس دارد.»

علاوه بر این چندی پیش نیز، شبکه تلویزیونی فونیکس چین، در گزارشی که از تهران تهیه کرده بود، به سراغ یکی از شرکت‌های مد و لباس که در این مستند آمریکایی هم حضور داشتند رفت و درباره وضعیت کار، مسائل فرهنگی و برخوردهای مردم با این قشر از جامعه با کارمندان آن مصاحبه کرد.

پرداختن شبکه‌های غربی و شرقی به مسئله مد در ایران این سوال را به ذهن متبادر می‌کند که چه چیزی در این مسئله برایشان تا این حد جالب است که به سمت آن کشیده می‌شوند و تقریبا از آن تمجید می‌کنند و آن را مطابق با خواست دین اسلام عنوان می‌کنند؛ و اساسا باید دید که وضعیت مد و فشن و ارتباط آن با حجاب اسلامی و ضوابط اسلام و حیای زنان ایرانی در کشور ما در نسبت با آنچه که باید باشد و آنچه که در حال تبدیل شدن به آن است چیست.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    3 0
    انشا الله روزی برسد که ما آگاه شویم بدانیم عرصه مقاومت در دین و فرهنگ برترین عرصه برای مبارزه هست اما حیف که جامعه از الگوی مضمحل غربی درز به روز تبعیت بیشتر میکند
  • رضا ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    2 0
    اساسا این مدلینگ و طراحی مد ازمظاهر فرهنگ مصرف گرایی غربی نشات می گیرد. و دقیقا خلاف آموزه های دین اسلام است. بخاطر همین هم هست که غربی ها از رواج این فرهنگ اینقدر ذوق زده شده اند.
  • پیر انچه در سنگ بیند جوان در ایینه نبیند ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 0
    در این دنیا باید یک چیزی بدهی تا دیگری بستانی تحصیلات دانشگاهی اکثرا مال خانمها و در نتیجه اشتغال در اکثر مراکز دولتی و ادارات هم مال خانمها خوب تا اینجاظاهرا کارها خوب پیش می رود چون خارجیها هم از این وضع ظاهرا خوششان میاید و ما هم پوزشو می دهیم ولی پشت پرده چی؟بیکاری در بین پسران جوان در حال گسترش امکان ازدواج وجود ندارد چون در فرهنگ ما یک خانم شاغل نمی تواند از یک پسر بیکار خواستگاری کند پس سن ازدواج بالا می رود هی بالاتر و خانه های مجردی خانم ها بیشتر و امکان توسعه فساد هم هر چه بیشتر حالا ما معنی لبخند موذیانه غربی هارا پشت این ظاهر پیشرفته خود احساس می کنیم هرچه بنیان خانواده گسسته تر خطر از هم پاشیدگی جامعه ما هم بیشتر (حضرت امام فرمودند هر جا دیدین غربیها از یک کار شما راضی ترند پس بدانید مسیر اشتباهی دارین حرکت می کنین)
  • ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    1 0
    چرا شما هرچی میگین مردم عکسش عمل میکنن؟
  • نواب ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 0
    آفرین گزارش خوبی بود. دنیا در حال پیشرفته و ما هم باید با الگو برداری از ریشه های ایرانی-اسلامی خودمون برای دنیا و مسلمانان الگو باشیم نه فقط مقلد.
  • ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    1 0
    مهم ترین عامل گرایش مردم به مدلینگ ، وجود موذن های بد صدای و دین ستیزی است
  • ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 0
    رهبرمعظم انقلاب درتیرماه سال 83 در دیداری با دانشجویان و استادان دانشگاه های همدان در بخشی از فرمایشات خود فرمودند: «البته تقلید فرهنگی خطر خیلی بزرگی است، اما این حرف اشتباه نشود با این که بنده با مُد و تنوع و تحول در روش های زندگی مخالفم؛ نخیر، مُدگرایی و نوگرایی اگر افراطی نباشد، اگر روی چشم و همچشمیِ رقابت های کودکانه نباشد،عیبی ندارد. لباس و رفتار و آرایش تغییر پیدا می کند، مانعی هم ندارد؛ اما مواظب باشید قبله نمای این مُدگرایی به سمت اروپا نباشد؛ این بد است... خودتان طراحی کنید و خودتان بسازید.
  • ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 0
    رهبرمعظم انقلاب درتیرماه سال 83 در دیداری با دانشجویان و استادان دانشگاه های همدان در بخشی از فرمایشات خود فرمودند: «البته تقلید فرهنگی خطر خیلی بزرگی است، اما این حرف اشتباه نشود با این که بنده با مُد و تنوع و تحول در روش های زندگی مخالفم؛ نخیر، مُدگرایی و نوگرایی اگر افراطی نباشد، اگر روی چشم و همچشمیِ رقابت های کودکانه نباشد،عیبی ندارد. لباس و رفتار و آرایش تغییر پیدا می کند، مانعی هم ندارد؛ اما مواظب باشید قبله نمای این مُدگرایی به سمت اروپا نباشد؛ این بد است... خودتان طراحی کنید و خودتان بسازید.
  • آقای سه نقطه ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 1
    فردا میبینیم که خبرنگاره رو به جرم جاسوسی برا سیا و ام آی 6 میگیرن. لباسای خیلی کامل و همینطور زیبایی بود کسایی که خیلی ناراحتن میتونن اهالی منزلشونو با کارتن یخچال جابجا کنن. مشرق جان منتشر کن. نظرات مخالف ارزش دارن.پلورال باش یه خورده.
  • ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    1 0
    واویلا! بعضی از این مخالفین و ناراحتا خودشون اهل منزل هستن!! اینکه غربیها و مخصوصاً آمریکاییها بگن ایران در حال تغییر هست اصلاً چهار ستون بدن منو میلرزونه! من سال 76 کلاس پنجم ابتدایی بودم و بچه بودم ولی عقلرس شده بودم و آنچه طی این سالها گذشته رو یادمه آقای سه نقطه! اینا اول میخوان ارزشهای ما رو ضعیف کنن، بعد میخوان ارزشهای خودشون رو ارائه کنن، بعد که یک پایگاه انسانی طرفدار خودشون درست کردن از اونا برای تضعیف سخت استفاده کنن (اگر شد تغییر نظام، نشد نفوذ عناصر عناصر طرفدار خودشون در نظام، نشد ایجاد تشنج و مشفول کردن نظام به اصطکاک داخلی). اینا به خون کوچک و بزرگ و پیر و جوان و زن و مرد ما تشنه هستند و تا زهر خودشون رو به ما نریزن و با چنگالهای شیطانی خودشون ما رو تکه تکه نکنن آرام نمیگیرن. ولله هر چه در توان دارم به کار میگیرم تا بچه های من نخوان این مسیری رو برن که من رفتم.
  • پژمان ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 0
    در هر خطه ای که دچار نقصان در فرهنگ ریشه ای باشه ناگزیر به سمت تقلید سوق پیدا میکنه مثال بارز آن کشور ترکیه است.در فرهنگ و تاریخ و زبان و ادبیات و.....از هر گوشه ای چیزی گرفته و گاهی رسما" هم فرهنگ دزدی و شاعر دزدی میکنه(مولانا)..... و این طبیعیه چون جامعه میخواد خلا ناشی را پر کنه چه حکومت دوست داشته باشه چه نه. در ایران با توجه به دارا بودن غنای فرهنگی متاسفانه مسولین فقط تنهابه اصول فرهنگی اسلامی تاکیید میکنند و ایرانی بودن بی اهمیت جلوه میکنه در صورتی که تناقضی با فرهنگ اسلامی نداره .مثلا" زنان ایران قدیم بی حجاب با لخت و عور نبودند فقط از لباسهای رنگی شاداب استفاده میکردند.حال ایگونه فرهنگ های ایرانی توسط بی توجهی مسولین در حال محو شدن است پس روی کرد و تقلید از خارجی ها برای پر کردن خلا گریز ناپذیر خواهد بود.
  • محمد ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 0
    یکی به این ابله ها باید بگه فلسفه حجاب دیده نشدن در عین حضور و بودنه و پیشرفت جلوه گری و نمایاندن نیست . این کار عجیبی که روی سن زنی لباس بپوشه که دیده نشه این خودش نقض غرض به حساب میاد
  • مجیداعتمادی ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 0
    آقای مطهری که ایرادهای عجیب وغریب ازآقای ضرغامی و اقای احمدی نژاد میگرفت با این بی حجابی آشکار چه میکند وچشمان خود را بسته است
  • آقای سه نقطه ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 0
    اهل منزلم و شناسنامه دارم. و چون مثل مشرق معتقد به پلورالیسم هستم(روم به دیوار) نظرتونو قبول دارم شما هم درست میگین. ولی برادرانه اینو میگم همه چیزو اینقد سفت و سخت نگیرین دردتون میگیره.
  • ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۷
    0 0
    متأسفانه بعضی چیزا رو باید خیلی سفت گرفت وگرنه از دستت درمیارن باهاش اینقدر میزنن تو سرت که بشکنه. اولاً میدانید من چقدر سفت و سخت گرفته ام؟ ثانیاً میدانید کجا بودم، به کجا رفتم و چطور برگشتم؟
  • ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    0 0
    خداوند رهبر بصیر مارا حفظ فرماید
  • ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    0 0
    خاک
  • مهران ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۲
    0 0
    من نمی دونم چرا هر چیزی میشه باید سریع به دین ربطش داد و زود ترکوندش من خودم مسلمونم ولی از حرف یه عده خیلی می سوزم دین اسلام گفته ساده گرایی پس چرا ما مسجد هامون انقدر شلوغ کاریه مگه غیره اینه که تو یه جایه ساده هم میشه نماز خوند! و هزاران چیزه دیگه که فقط مسجد یه نمونشه و خودتون بهتر می دونید آدم نباید یکمی سرش گرم باشه؟نباید یکم خوش تیپو با اقتدار باشه؟ شماها همه چیتون درسته فقط چسبیدین به جزییات دیگه مسخره ی همه چیزا در اوردین هر چی میشه دین گفته... دین گفته مثل انسان های اولیه باشین ! بابا یه حرکتی انجام شده در چارچوبه قوانین هم هست اگه راست می گید برید جلوی کسایی رو بگیرید که ..... نمیذارید آدم حرف نزنه سریع همه چیا ربط میدین

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس