به گزارش مشرق، شبکه العربیه وابسته به حاکمان عربستان شامگاه دوشنبه 14 تیر از وقوع انفجار انتحاری در نزدیکی یک مقر نیروهای امنیتی سعودی در نزدیکی حرم مطهر نبوی(ص) در مدینه منوره خبر داد که 6 کشته به جا گذاشت که دو نفر از آنها زائران حرم مطهر نبوی(ص) بودند.خبرگزاری فرانسه هم به نقل از شاهدان از عملیات یک تروریست انتحاری در مقابل مسجد شیعیان شهر قطیف خبر داد، جوانان نمازگزار مانع ورود این تروریست به مسجد شدند و وی خود را منفجر کرد.
شامگاه یکشنبه 15 تیر هم یک فرد انتحاری خود را در پارکینگ یک بیمارستان در مقابل کنسولگری آمریکا در جده منفجر کرد.انفجارهای تروریستی در عربستان به ویژه در شهر مقدس مدینه و در نزدیکی حرم مطهر نبوی(ص) از سوی همه مسلمانان به ویژه مردم مسلمان ایران اسلامی محکوم است.
ماهیت عاملان انتحاری
سعودیالاصل بودن عامل انتحاری مدینه :
وزارت کشور سعودی روز پنجشنبه 17 تیر در تازهترین بیانیه خود از روشن شدن ماهیت عاملان انفجارهای مدینه منوره و قطیف خبر داد.
در این بیانیه اعلام شده است که در «میان عاملان انفجارهای اخیر، برخی سابقه مصرف مواد مخدر و شرکت در تجمعات غوغاسالارانه برای آزادی بازداشت شدگان مرتبط با مسائل تروریستی» داشتند.
به گفته سخنگوی وزارت کشور سعودی، عامل انفجار تروریستی در نزدیکی مسجدالنبی(ص) در مدینه منوره، تروریست سعودیالاصل به نام نائر مسلم حماد النجیدی البلوی 26 ساله با سابقه مصرف مواد مخدر بوده است.
این در حالی است که برخی منابع سعودی پیشتر عامل انفجار مدینه منوره را فردی به نام عمر عبدالهادی عمر الجعید العتیبی 18 ساله اهل طائف معرفی کرده بودند. این تروریست پس از آنکه نتوانس از درب شرقی حرم مطهر نبوی(ص) وارد شود، خود را بیرون از این مکان و در نزدیکی نیروهای امنیتی منفجر کرد.
پاکستانیالاصل بودن عامل انتحاری جده
همچنین بر اساس اعلام وزارت کشور سعودی، عامل حمله انتحاری جده، یک پاکستانی به نام عبدالله گلزارخان بودکه از 12 سال پیش در عربستان زندگی میکرد.
سعودیالاصل بودن عاملان حمله انتحاری قطیف
به گفته سخنگوی وزارت کشور سعودی، عاملان انفجار تروریستی قطیف، سه تروریست سعودیالاصل به نامهای عبدالرحمن صالح محمد العمر 23 ساله، ابراهیم صالح محمد العمر 20 ساله و عبدالکریم ابراهیم محمد الحسنی 20 ساله بودهاند.
تروریستهای تکفیری حرمت ماه مبارک رمضان را در 6 کشور دیگر شامل اردن،لبنان، یمن، ترکیه،بنگلادش، و عراق شکستند که بزرگترین جنایت آنها در منطقه شیعهنشین الکراده بغداد رقم خورد که دستکم 250 نفر تا کنون به شهادت رسیده اند، در کویت هم مقامات این کشور از دستگیری هفت نفر از جمله پنج کویتی خبر دادند که به وابستگی خود به گروه تروریستی داعش و برنامه ریزی برای حمله به مراکز مهم این کشور اعتراف کردند.
تلاش برای تبرئه با کارت داعش
مقامات سعودی که مدتهاست تلاش میکنند با القای عدم ارتباط خود با گروههای تروریستی تکفیری را انکار کنند، هر حادثه و انفجاری را بلافاصله به داعش و گروههای تروریستی دیگر نسبت میدهند و از مسئولیت آل سعود و سیستمهای آموزشی و مذهبی این رژیم در به وجود آمدن فضاهای افراطگرایی، خشونت و تروریسم شانه خالی کنند.
در پی انفجارهای اخیر در عربستان، منابع امنیتی سعودی اعلام کردند عملیات تروریستی در نزدیکی حرم نبوی(ص) بر اساس یک برنامه از پیش طراحی شده توسط سران داعش از عراق و سوریه انجام شده بود.
بر اساس گزارش شبکه سعودی العربیه، هدف داعش از حمله به اماکن مقدسه در ماه مبارک رمضان، القای توانمندی خود در حمله همزمان به چند نقطه در یک زمان واحد و زیر سئوال بردن توان دستگاههای امنیتی سعودی با استفاده از ازدحام زائران در دهه پایانی ماه مبارک رمضان بوده است.
روزنامه عکاظ در راستای تبرئه سعودیها از دست داشتن در تروریسم،انگشت اتهام را به سمت اتباع خارجی یا به عبارت بهتر کارگران خارجی مقیم عربستان نشانه گرفت و اینگونه تیتر زد: داعش از مزدوران خارجی برای هدف قرار دادن امنیت پادشاهی(عربستان) سوء استفاده میکند.
اتهام زنی رسانههای سعودی به اتباع خارجی مقیم عربستان در ارتباط با انفجارهای تروریستی در حالی است که سعودیها عامل اجرای اکثر قریب به اتفاق این انفجارها بودهاند و درانفجارهای مدینه منوره، قطیف و جده هم به استثنای انفجار جده که عامل آن یک پاکستانی بود، بقیه عاملان انفجارها، سعودیالاصل بودند.
تاکید ایران بر مبارزه قاطع و جدی با تروریسم
جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی بود که انفجارهای تروریستی در عربستان را محکوم و بر ضرورت برخورد قاطع و جدی تمام کشورها با منابع، علل و عوامل تروریسم که هیچ مرز و ملیت نمیشناسد، تاکید کرد و اجماع و انسجام بین المللی و منطقهای علیه آن را به عنوان یک راه حل مورد تاکید قرار داد.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، تنها راه پایان دادن به وضعیت فعلی و نابودی تروریسم را در اتحاد امت اسلام دانست و گفت دیگر خط قرمزی نمانده که تروریستها از آن عبور نکرده باشند. هم سنی و هم شیعه هر دو قربانی خواهند بود، مگر آنکه همه با هم متحد شویم.
جنبش مقاوم حزبالله لبنان با صدور بیانیهای حمله انتحاری در شهر مدینه را محکوم کرد و مبارزه جدی با تروریسم را خواستار شد.
حزب الله تصریح کرد حمله به مقدسترین مکانها در سرزمین حرمین شریفین در مقدسترین زمانها نشان میدهد که تروریستها هیچ ارتباطی با امت اسلام و دین حنیف اسلام ندارند.
خیالبافی سعودیها درباره انفجارهای عربستان
انفجارهای تروریستی در مدینه منوره، جده و قطیف که به فاصله کوتاهی از یکدیگر رخ داده است، سئوالات و ابهامات زیادی را درباره عوامل و ریشههای آن مطرح کرده است.
سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان در اظهارنظری که اعتراف به افراطگرایی در جامعه این کشور است، هشدار داده است حمایت جوانان(عربستان) در برابر افراطگرایی و تبعیت از درخواستهای شوم گمراهکننده، چالش بزرگ امت اسلام است.
سلمان البته در تلاش برای منحرف کردن افکارعمومی منطقه و جهان از ریشههای اصلی تروریسم و افراطگرایی گفته است پادشاهی سعودی مصمم است با مشت آهنین با هر کس که عقول و افکار و گرایشهای جوانان ما را هدف قرار دهد و با فکر گمرا کننده برخورد کند.
شاه سعودی مدعی شد به دین اسلام حنیف، اسلام میانهروی و اعتدال، محبت و صلح اعتقاد دارد و همه باید با وحدت کلمه و صف برای حل مشکلات امت اسلام تلاش کنند.
در پی انفجارهای اخیر در عربستان، رسانههای رسمی این کشور به صورت هدفمند تلاش کردند تا اینگونه القا کنند که امنیت و ثبات عربستان در معرض خطر است و آنچه اخیرا در کشور رخ داد، همگی از خارج برنامه ریزی و اجرا شده است.
منابع سعودی مدعی شدهاند که دشمنی حکومت سعودی با سازمانهای تروریستی، آشکار است و بر هیچ کس مخفی نیست.
اظهارات برخی از مقامات سعودی همچون سخنگوی وزارت کشور سعودی نشان داد که آل سعود حاضر به پذیرفتن این واقعیت که افکار انحرافی و تکفیری بر جامعه عربستان(به استثنای مناطق شیعهنشین در شرق) حاکم است، آنها با متهم کردن اتباع خارجی به دست داشتن در انفجارهای اخیر، تلاش کردند سعودیها را از این جنایات تبرئه کنند.
منصور الترکی سخنگوی وزارت کشور سعودی گفته بود عملیات تروریستیای که حرمین شریفین، جده و قطیف را هدف قرار داده بود، از سوی داعش در سوریه طراحی شده بود.
وی افزود: تحقیقات اولیه از هماهنگی میان عملیات تروریستی در مدینه منوره و قطیف حکایت میکند.
ولید بن محمد الصمعانی وزیر دادگستری و رئیس شورای عالی قضایی سعودی هم در تلاش برای منحرف کردن افکارعمومی از ریشههای تروریسم تکفیری یعنی وهابیت مدعی شده است انفجارهای اخیر دشمنی تروریستها با پادشاهی سعودی را به جهانیان نشان داد.
روزنامه سعودی عکاظ در تلاش برای فریب افکار عمومی با طرح سئوالی درباره اینکه« داعش البغدادی چگونه به سلاح و مواد منفجره دست مییابد»، تلاش کرد تا انگشت اتهام خود را به سوی جمهوری اسلامی ایران نشانه بگیرد، ایرانی که حتی به اذعان مقامات آمریکایی مهمترین حامی آل سعود، نقش مهمی در نبرد با تروریسم تکفیری و به طور خاص گروه داعش به ویژه در عراق ایفا کرده است، ایرانی که مقامات عراقی به صراحت گفته بودند اگر حمایتهای ایران از ملت و دولت و ارتش عراق در نبرد با داعش نبود، داعشیها امروز در بغداد جولان میدادند.
اعتراف خطیبان مسجدالنبی(ص) به وجود افکار ناپاک و خطرناک در جامعه عربستان
شیخ صلاح بن محمد البدیر خطیب مسجدالنبی(ص) در واکنش به انفجار تروریستی اخیر در نزدیکی این مکان مطهر گفته است : به جوانان(عربستان) درباره افکار ناپاک هشدار میدهم و از جامعه میخواهم به صاحبان چنین افکاری پناه ندهند.
به گفته وی، هر کس به قتل نمازگزاران در مسجدالنبی(ص) و قتل محافظان و ارعاب نمازگزاران دست بزند، کافر است و هیچ کس این کار را انجام نمی دهد، مگر کسی که خود را به دشمنان مسلمانان فروخته و به دین خود و وطنش خیانت کرده است.چنین کسانی ابزاری در دستان خوارج و مارقین عصر و ابزاری در دستان صهیونیستها، یهودیان و دیگر دشمنان ملت هستند.وی درباره اینکه جوانان سعودی قربانی چنین طرحهایی شوند، هشدار داد.
شیخ حمد بن خلیل القارئ یکی دیگر از خطیبان مسجدالنبی(ص)،گفت عاملان انفجارهای اخیر در حرمین شریفین، باندی ظالم و متجاوز هستند که وجدانهایشان را به شیطان فروختهاند، آنها گروه ظالم و قاتل و گمراه هستند و افکار آنها به فرقه خوارج برمیگردد که بزرگان امت را تکفیر میکنند.
وی افزود تکفیر بذر نخست انفجار است و جامعه باید همچون یک صف واحد بر ضد این مفسدان بایستد.
شیخ عبدالباری الثبیتی خطیب دیگر حرم مطهر نبوی(ص) به وجود افکار انحرافی و گمراه کننده در جامعه عربستان اذعان کرده و خواستار مقابله با این افکار از طریق تمام کانالها، وسایل و تریبونها و همکاری همه قشرهای جامعه عربستان میشود.
در این میان ترکی الدخیل از مجریان و فعالان شبکه وهابی العربیه با انتقاد از هرگونه عملیاتی علیه آمریکا و رژیم اشغالگر قدس و تروریستی خواندن آن به حشد شعبی عراق یعنی نیروهای داوطلب مردمی این کشور حمله کرد و این نیروهای مخلصی را که به دفاع از اهل سنت پرداخته و شهرهای آنها را یکی پس از دیگری از اشغال و لوث تروریستهای تکفیری تربیت شده وهابیون آزاد میکنند، و حزب اللهی را که اسطوره شکستناپذیری اشغالگران قبله نخست مسلمانان را درهم شکست، تروریستی خواند تا بر همپیمانی وهابیون و تروریستهای داعشی مهر تایید بزند.
عیسی الحلیان تحلیلگر سعودی در مطلبی در روزنامه عکاظ با اذعان به حاکم بودن افکار انحرافی و گمراه کننده بر جامعه عربستان میگوید: انفجارهای تروریستی اخیر در برخی مناطق پادشاهی سعودی بار دیگر تاکید میکند که تکیه کردن بر بعد امنیتی به تنهایی کافی نیست و ریشهکنی ریشههای این افکار گمراهکننده(اشاره به افکار داعشی که برگرفته از وهابیت است)تنها از طریق بررسی اجتماعی عمیق و بیطرفانه تمام عوامل و فضاها و زمینههای فکری، اجتماعی،سیاسی، فرهنگی و ایدئولوژیکی آن ممکن است.
پشت پرده انفجارهای مشکوک عربستان
امین حطیط کارشناس مسائل استراتژیک از لبنان دو فرضیه را برای انفجارهای تروریستی اخیر در عربستان مطرح کرده است. وی اظهار داشت دو فرضیه میتواند در این زمینه مطرح باشد.
فرضیه نخست : مربوط به نزاع و جنگ بر سر قدرت میان شاهزادگان سعودی است که وجود دارد، ما میدانیم که مسئولیت وزارت کشور یعنی امنیت داخل عربستان به عهده محمد بن نایف ولیعهد و وزیر کشور است و از طرف دیگر،محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع برای رسیدن به قدرت تلاش میکند و هر کس به نقشه اهداف نگاه کند ممکن است به این نتیجه برسد که آنکس که در پس این انفجارها قرار دارد،خواهان بدنام کردن و خدشه وارد کردن به مسئول پرونده امنیتی یعنی بن نایف است.
وی افزود معنایش این است که محمد بن سلمان به دنبال مخدوش کردن وجهه محمد بن نایف و ناکارامد نشان دادن وی است به همین سبب در یک هفته سه هدفی را که از نظر جغرافیایی از هم دور هستند یعنی منطقه شرقی(شیعهنشین)، منطقه غربی و مدینه منوره را انتخاب کرد تا اعلام کند که امنیت وجود ندارد و محمد بن نایف در برقراری امنیت شکست خورده است، این فرضیه به نزاع داخلی در خاندان آل سعود مربوط است.
فرضیه دوم : به گفته امین حطیط، فرضیه دوم با غزواتی است که داعش در عراق و سوریه به ویژه پس از شکست در فلوجه و مناطق دیگر اعلام کرده بود در سایه شایعاتی که درباره مشارکت عربستان سعودی در عملیات علیه داعش در شمال سوریه مطرح شده است، چه بسا این عملیات برای رساندن این پیام به عربستان سعودی باشد که باید از هر گونه رفتاری که به داعش خدشه وارد میکند، دست بردارد به ویژه اینکه داعش از نظر مالی و فکری به عربستان متکی است.
امنیت حجاج : امین حطیط درباره اینکه آیا عربستان سعودی قادر به تامین امنیت موسم حج امسال و حجاج پس از انفجارهای تروریستی اخیر خواهد بود یا خیر؟ میگوید چنین انفجارهایی برای امنیت داخل عربستان پیام خوبی به همراه ندارد به ویژه در موسم حج ممکن است به ریختن خون مسئولین منجر شود،به همین سبب معتقدم در صورتی که طرحهای امنیتی وجود نداشته باشد حکومت سعودی قادر به فراهم کردن امنیت موسم حج نخواهد بود.
حطیط تاکید میکند همکاری میان عربستان سعودی و داعش تابع منافع آمریکاست و تا زمانی که آمریکا بر این اعتقاد باشد که منافعش در ادامه حمایت از تروریسم است،این همکاری هم ادامه مییابد. ما خیلی بر این حادثه در عربستان تکیه نمیکنیم به ویژه اینکه فرضیهای وجود دارد که میگوید عربستان سعودی و سازمان اطلاعات آمریکا در پس این انفجارها قرار دارند تا اینگونه القا کنند که عربستان قربانی است، و این انفجارها سرپوشی بر جنایات عربستان سعودی در منطقه به ویژه پس از انفجارهای تروریستی در بغداد و دیگر مناطق عراق است.
انفجارهای عربستان و احتمالات هفتگانه
خاندان پادشاهی حاکم بر عربستان در انفجارهای اخیری که سرزمین حجاز را هدف قرار داد،متهم است، به باور تحلیلگران عرب، انفجارهای اخیر، نتیجه اقداماتشان بود که اثر آن به آنها برگشت، میتوان چندین احتمال در این زمینه قرار داد، اما این مسئله که آل سعود قربانیان بیگناه تروریسم باشند،صحت ندارد.
احتمال اول : اینکه شر تروریسم دیر یا زود به سازندگانش بازخواهد گشت.
احتمال دوم : اینکه انفجارهای اخیر طراحی شده از سوی محمد بن سلمان جانشین ولیعهد در راستای تلاش برای نشستن بر تخت پادشاهی است و وی با این انفجارها میخواهد نالایق بودن پسرعمویش، محمد بن نایف برای پادشاهی را اثبات کند.
احتمال سوم : اینکه این انفجارها طراحی شده از سوی خود بن نایف ولیعهد است تا بار دیگر جایگاه خود نزد آمریکاییها را به عنوان اولین مبارزه کننده با تروریسم و شایستهترین نفر دراین زمینه پس از کشف عاملان انفجارها و بازگرداندن امنیت بازیابد.
احتمال چهارم، اینکه انفجارهای اخیر طراحی شده از سوی شاخه ترکیهای داعش برای گرفتن انتقام از شاخه سعودی داعش پس از انفجارهای فرودگاه استانبول باشد.
احتمال پنجم : اینکه آل سعود انفجارهای اخیر را طراحی و اجرا کرده باشند تا به جهان اسلام یادآوری کنند که آل سعود حامیان حرمین شریفین هستند و در نتیجه پس از اتهامات پیاپی و متعدد به این رژیم و مذهب وهابی و پولهایشان مبنی بر دست داشتن در هر اقدام تروریستی، افکارعمومی را به سمت خود جذب کرده و آنها با آل سعود ابراز همبستگی کنند.
احتمال ششم: تلاش برای ایفای نقش قربانی در برابر اسناد سری و محرمانهای که دست داشتن آل سعود در حملات یازدهم سپتامبر آمریکا را اثبات میکند.
احتمال هفتم : اینکه آل سعود انفجارها را بهانهای برای ادامه جنگ علیه امت اسلام تحت پوشش مبارزه با تروریسم از طریق متهم کردن ایران به دست داشتن در این انفجارها قرار دهد، اتهامات رئیس موسوم به شورای امر به معروف و نهی از منکر سعودی علیه ایران در این زمینه قرار دارد.
بهترین دلیل مبنی بر اینکه عربستان قربانی تروریسم نیست، رویکرد رسانهای و سیاستهای حکومت سعودی است، چرا که از نظر آل سعود، سرنگونی نظام سوریه، متلاشی شدن حشد شعبی عراق و تسلیم شدن انصارالله و بر زمین گذاشتن سلاحهایشان تنها گامهای تضمین شده برای مهار تروریسم است، این در حالی است که این طرفهای سهگانه در حال جنگ با تروریسمی هستند که فکر و اندیشه موسسه دینی رسمی سعودی یعنی وهابیت و پولهای رسمی و مردمی و مجوز رسمی سعودی به همراه دارد.
مثل اینکه اسرائیل بگوید مثلا در صورتی کشتار فلسطینیها را متوقف خواهیم کرد که همه آنها بمیرند. در حالی که انفجارهای تروریستی در منطقه شیعهنشین الکراده بغداد که بیش از 250 کشته به جا گذاشته با سکوت موسسات دینی و رسمی سعودی روبرو شده و بدتر از همه آنکه رسانهها و مقامات رژیم، حشد شعبی یعنی نیروهای داوطلب مردمی را هدف هجمه شدید خود قرار دادهاند تا نفاق رسانهای و رسمی سعودی بر ملا شود. حتی شاهد بودیم که رژیم سعودی و رسانههایش انفجارهای هولناک منطقه الکراده را محکوم نکردند و فقط سفیر آل سعود در بغداد در توئیتی تسلیت گفت و انفجارها را محکوم نکرد. این سفیری است که در طول نبرد فلوجه نقش تحریکآمیزی را از طریق متهم کردن حشد شعبی به تروریسم با کمک ایرانیها به زعم خود ایفا میکرد، بنابراین اولین راه رهایی از تروریسم، افشا و روشن شدن منبع و منشاءآن است نه چشم بستن بر آن یا همبستگی با آن است.
عبدالباری عطوان تحلیلگر مطرح عرب درباره چرایی انفجارهای اخیر عربستان در مقالهای نوشت که این انفجارها نشان داد که داعش هستههای خاموش زیادی در جامعه عربستان به ویژه در میان جوانان این کشور دارد و تعداد آنها بسیار زیاد بوده و هر گاه دستور بگیرند میتوانند فعال شوند. به گفته وی، این انفجارها این حقیقت را ثابت کرد که دشمن عربستان در داخل است که نمیتوان با عناوینی همچون توفان قاطعیت(عنوان جنگ ویرانگر عربستان علیه یمن) با آن مقابله کرد، جای جای عربستان را افکار تروریستی فرا گرفته است.
بهرهبرداری حکومت سعودی از انفجارهای اخیر؛ ابهامات و سئوالات بیپاسخ
عطوان در یک مقاله دیگر تاکید کرد حکومت سعودی از انفجارهای اخیر به ویژه در نزدیکی حرم نبوی(ص) برای تبرئه خود از اتهام حمایت از داعش بهره برداری میکند.
عطوان نوشت : مسئله واضح و آشکار، هجمه رسانهای سعودی است که به بزرگنمایی حادثه انفجار در نزدیکی حرم شریف نبوی(ص) پرداخته است، به خدمت گرفتن مسئولان کشورهای اسلامی و عربی همپیمان ریاض برای محکومیت این جنایت تروریستی هم مسئله قابل توجه است.
وی افزود : تمام حملات داعش در عربستان سعودی و کویت، مساجد شیعیان را هدف قرار داده و قربانیان آن هم غیر نظامیان بوده است.
این تحلیلگر مطرح عرب با مطرح کردن سئوالات و ابهاماتی درباره انفجارهای اخیر عربستان پرسید : هر چند پیشداوری و نتیجهگیری درباره انفجارهای اخیر زود است، تحقیقات اولیه وزارت کشور سعودی و کارشناسان آن همچنان در آغاز راه است، ولی افشای ماهیت تروریست پاکستانی تنها چند ساعت پس از انفجار جده ممکن بوده در حالی که ماهیت عاملان دیگر تا لحظه نوشتن این مطلب نامعلوم بوده است، چگونه با تروریستی که کمربند انفجاری به خود بسته، مقابله کرده و مانع حمله وی به حرم نبوی(ص) شدهاند؟ آیا در ورودی حرم بوده یا در پارکینگ آن؟ چرا در آن مکان که تصاویر نشان میدهد بیش از 20 خودرو منهدم شده و یا آتش گرفته است؟ ما این سئوالات را میپرسیم و البته حق داریم بپرسیم.
وی آورده است داعش(عطوان از واژه مجعول الدوله الاسلامیه برای گروه تروریستی داعش استفاده کرده است) متهم اصلی این انفجارهاست که در ادبیات سعودی از آن به عنوان فرقه گمراه یاد میشود، در حالی که این گروه تا کنون مسئولیت این انفجارها را برعهده نگرفته است، در حالی که این گروه تنها چند ساعت پس از انفجارهای بروکسل،پاریس،بنگلادش و محله الکراده(شیعهنشین) بغداد مسئولیت انفجارها را برعهده گرفت، بنابراین، اینکه داعش تا کنون مسئولیت انفجارهای عربستان را برعهده نگرفته، سئوال برانگیز است.
عطوان تاکید میکند این گروه(داعش)، مذهب وهابی را به عنوان عقیده خود برگزیده که این مسئله، پادشاهی عربستان سعودی را در معرض اتهامات طرفهای غربی قرار داده مبنی بر اینکه سعودی از این گروه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم،رسمی یا غیر رسمی حمایت میکند و ما بعید نمیدانیم که بهرهبرداری حکومت سعودی از انفجارهای اخیر با هدف تکذیب عملی این اتهام(متهم بودن آل سعود به حمایت از داعش) بوده است و اظهارات مقامات سعودی مبنی بر اینکه کشورشان همانند دیگر کشورها همچون عراق و مصر و لیبی در معرض حمله قرار دارد و یا پیشنهاد الجبیر به واشنگتن مبنی بر آمادگی برای اعزام نظامیان زمینی برای جنگ با این گروه در سوریه، تاکید بیشتری بر این رویکرد جدید حکومت سعودی و تلاش آن برای آمادهسازی افکار عمومی عربستان برای آن است.
عطوان میگوید: احساس میکنیم که بزرگترین قربانی انفجارهای اخیر عربستان سعودی که روایتهای متناقضی درباره آن وجود دارد، چهار نظامی سعودی که در مرکز امنیتی نزدیک حرم نبوی(ص) کشته شدند،نیستند، بلکه شخصیتها و مقامات امنیتی و سیاسی سعودی هستند که اتهاماتی علیه آنها مبنی بر شکست و مسئول بودن در این انفجارها نسبت داده خواهد شد.
شامگاه یکشنبه 15 تیر هم یک فرد انتحاری خود را در پارکینگ یک بیمارستان در مقابل کنسولگری آمریکا در جده منفجر کرد.انفجارهای تروریستی در عربستان به ویژه در شهر مقدس مدینه و در نزدیکی حرم مطهر نبوی(ص) از سوی همه مسلمانان به ویژه مردم مسلمان ایران اسلامی محکوم است.
ماهیت عاملان انتحاری
سعودیالاصل بودن عامل انتحاری مدینه :
وزارت کشور سعودی روز پنجشنبه 17 تیر در تازهترین بیانیه خود از روشن شدن ماهیت عاملان انفجارهای مدینه منوره و قطیف خبر داد.
در این بیانیه اعلام شده است که در «میان عاملان انفجارهای اخیر، برخی سابقه مصرف مواد مخدر و شرکت در تجمعات غوغاسالارانه برای آزادی بازداشت شدگان مرتبط با مسائل تروریستی» داشتند.
به گفته سخنگوی وزارت کشور سعودی، عامل انفجار تروریستی در نزدیکی مسجدالنبی(ص) در مدینه منوره، تروریست سعودیالاصل به نام نائر مسلم حماد النجیدی البلوی 26 ساله با سابقه مصرف مواد مخدر بوده است.
این در حالی است که برخی منابع سعودی پیشتر عامل انفجار مدینه منوره را فردی به نام عمر عبدالهادی عمر الجعید العتیبی 18 ساله اهل طائف معرفی کرده بودند. این تروریست پس از آنکه نتوانس از درب شرقی حرم مطهر نبوی(ص) وارد شود، خود را بیرون از این مکان و در نزدیکی نیروهای امنیتی منفجر کرد.
پاکستانیالاصل بودن عامل انتحاری جده
همچنین بر اساس اعلام وزارت کشور سعودی، عامل حمله انتحاری جده، یک پاکستانی به نام عبدالله گلزارخان بودکه از 12 سال پیش در عربستان زندگی میکرد.
سعودیالاصل بودن عاملان حمله انتحاری قطیف
به گفته سخنگوی وزارت کشور سعودی، عاملان انفجار تروریستی قطیف، سه تروریست سعودیالاصل به نامهای عبدالرحمن صالح محمد العمر 23 ساله، ابراهیم صالح محمد العمر 20 ساله و عبدالکریم ابراهیم محمد الحسنی 20 ساله بودهاند.
تروریستهای تکفیری حرمت ماه مبارک رمضان را در 6 کشور دیگر شامل اردن،لبنان، یمن، ترکیه،بنگلادش، و عراق شکستند که بزرگترین جنایت آنها در منطقه شیعهنشین الکراده بغداد رقم خورد که دستکم 250 نفر تا کنون به شهادت رسیده اند، در کویت هم مقامات این کشور از دستگیری هفت نفر از جمله پنج کویتی خبر دادند که به وابستگی خود به گروه تروریستی داعش و برنامه ریزی برای حمله به مراکز مهم این کشور اعتراف کردند.
تلاش برای تبرئه با کارت داعش
مقامات سعودی که مدتهاست تلاش میکنند با القای عدم ارتباط خود با گروههای تروریستی تکفیری را انکار کنند، هر حادثه و انفجاری را بلافاصله به داعش و گروههای تروریستی دیگر نسبت میدهند و از مسئولیت آل سعود و سیستمهای آموزشی و مذهبی این رژیم در به وجود آمدن فضاهای افراطگرایی، خشونت و تروریسم شانه خالی کنند.
در پی انفجارهای اخیر در عربستان، منابع امنیتی سعودی اعلام کردند عملیات تروریستی در نزدیکی حرم نبوی(ص) بر اساس یک برنامه از پیش طراحی شده توسط سران داعش از عراق و سوریه انجام شده بود.
بر اساس گزارش شبکه سعودی العربیه، هدف داعش از حمله به اماکن مقدسه در ماه مبارک رمضان، القای توانمندی خود در حمله همزمان به چند نقطه در یک زمان واحد و زیر سئوال بردن توان دستگاههای امنیتی سعودی با استفاده از ازدحام زائران در دهه پایانی ماه مبارک رمضان بوده است.
روزنامه عکاظ در راستای تبرئه سعودیها از دست داشتن در تروریسم،انگشت اتهام را به سمت اتباع خارجی یا به عبارت بهتر کارگران خارجی مقیم عربستان نشانه گرفت و اینگونه تیتر زد: داعش از مزدوران خارجی برای هدف قرار دادن امنیت پادشاهی(عربستان) سوء استفاده میکند.
اتهام زنی رسانههای سعودی به اتباع خارجی مقیم عربستان در ارتباط با انفجارهای تروریستی در حالی است که سعودیها عامل اجرای اکثر قریب به اتفاق این انفجارها بودهاند و درانفجارهای مدینه منوره، قطیف و جده هم به استثنای انفجار جده که عامل آن یک پاکستانی بود، بقیه عاملان انفجارها، سعودیالاصل بودند.
تاکید ایران بر مبارزه قاطع و جدی با تروریسم
جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی بود که انفجارهای تروریستی در عربستان را محکوم و بر ضرورت برخورد قاطع و جدی تمام کشورها با منابع، علل و عوامل تروریسم که هیچ مرز و ملیت نمیشناسد، تاکید کرد و اجماع و انسجام بین المللی و منطقهای علیه آن را به عنوان یک راه حل مورد تاکید قرار داد.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، تنها راه پایان دادن به وضعیت فعلی و نابودی تروریسم را در اتحاد امت اسلام دانست و گفت دیگر خط قرمزی نمانده که تروریستها از آن عبور نکرده باشند. هم سنی و هم شیعه هر دو قربانی خواهند بود، مگر آنکه همه با هم متحد شویم.
جنبش مقاوم حزبالله لبنان با صدور بیانیهای حمله انتحاری در شهر مدینه را محکوم کرد و مبارزه جدی با تروریسم را خواستار شد.
حزب الله تصریح کرد حمله به مقدسترین مکانها در سرزمین حرمین شریفین در مقدسترین زمانها نشان میدهد که تروریستها هیچ ارتباطی با امت اسلام و دین حنیف اسلام ندارند.
خیالبافی سعودیها درباره انفجارهای عربستان
انفجارهای تروریستی در مدینه منوره، جده و قطیف که به فاصله کوتاهی از یکدیگر رخ داده است، سئوالات و ابهامات زیادی را درباره عوامل و ریشههای آن مطرح کرده است.
سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان در اظهارنظری که اعتراف به افراطگرایی در جامعه این کشور است، هشدار داده است حمایت جوانان(عربستان) در برابر افراطگرایی و تبعیت از درخواستهای شوم گمراهکننده، چالش بزرگ امت اسلام است.
سلمان البته در تلاش برای منحرف کردن افکارعمومی منطقه و جهان از ریشههای اصلی تروریسم و افراطگرایی گفته است پادشاهی سعودی مصمم است با مشت آهنین با هر کس که عقول و افکار و گرایشهای جوانان ما را هدف قرار دهد و با فکر گمرا کننده برخورد کند.
شاه سعودی مدعی شد به دین اسلام حنیف، اسلام میانهروی و اعتدال، محبت و صلح اعتقاد دارد و همه باید با وحدت کلمه و صف برای حل مشکلات امت اسلام تلاش کنند.
در پی انفجارهای اخیر در عربستان، رسانههای رسمی این کشور به صورت هدفمند تلاش کردند تا اینگونه القا کنند که امنیت و ثبات عربستان در معرض خطر است و آنچه اخیرا در کشور رخ داد، همگی از خارج برنامه ریزی و اجرا شده است.
منابع سعودی مدعی شدهاند که دشمنی حکومت سعودی با سازمانهای تروریستی، آشکار است و بر هیچ کس مخفی نیست.
اظهارات برخی از مقامات سعودی همچون سخنگوی وزارت کشور سعودی نشان داد که آل سعود حاضر به پذیرفتن این واقعیت که افکار انحرافی و تکفیری بر جامعه عربستان(به استثنای مناطق شیعهنشین در شرق) حاکم است، آنها با متهم کردن اتباع خارجی به دست داشتن در انفجارهای اخیر، تلاش کردند سعودیها را از این جنایات تبرئه کنند.
منصور الترکی سخنگوی وزارت کشور سعودی گفته بود عملیات تروریستیای که حرمین شریفین، جده و قطیف را هدف قرار داده بود، از سوی داعش در سوریه طراحی شده بود.
وی افزود: تحقیقات اولیه از هماهنگی میان عملیات تروریستی در مدینه منوره و قطیف حکایت میکند.
ولید بن محمد الصمعانی وزیر دادگستری و رئیس شورای عالی قضایی سعودی هم در تلاش برای منحرف کردن افکارعمومی از ریشههای تروریسم تکفیری یعنی وهابیت مدعی شده است انفجارهای اخیر دشمنی تروریستها با پادشاهی سعودی را به جهانیان نشان داد.
روزنامه سعودی عکاظ در تلاش برای فریب افکار عمومی با طرح سئوالی درباره اینکه« داعش البغدادی چگونه به سلاح و مواد منفجره دست مییابد»، تلاش کرد تا انگشت اتهام خود را به سوی جمهوری اسلامی ایران نشانه بگیرد، ایرانی که حتی به اذعان مقامات آمریکایی مهمترین حامی آل سعود، نقش مهمی در نبرد با تروریسم تکفیری و به طور خاص گروه داعش به ویژه در عراق ایفا کرده است، ایرانی که مقامات عراقی به صراحت گفته بودند اگر حمایتهای ایران از ملت و دولت و ارتش عراق در نبرد با داعش نبود، داعشیها امروز در بغداد جولان میدادند.
اعتراف خطیبان مسجدالنبی(ص) به وجود افکار ناپاک و خطرناک در جامعه عربستان
شیخ صلاح بن محمد البدیر خطیب مسجدالنبی(ص) در واکنش به انفجار تروریستی اخیر در نزدیکی این مکان مطهر گفته است : به جوانان(عربستان) درباره افکار ناپاک هشدار میدهم و از جامعه میخواهم به صاحبان چنین افکاری پناه ندهند.
به گفته وی، هر کس به قتل نمازگزاران در مسجدالنبی(ص) و قتل محافظان و ارعاب نمازگزاران دست بزند، کافر است و هیچ کس این کار را انجام نمی دهد، مگر کسی که خود را به دشمنان مسلمانان فروخته و به دین خود و وطنش خیانت کرده است.چنین کسانی ابزاری در دستان خوارج و مارقین عصر و ابزاری در دستان صهیونیستها، یهودیان و دیگر دشمنان ملت هستند.وی درباره اینکه جوانان سعودی قربانی چنین طرحهایی شوند، هشدار داد.
شیخ حمد بن خلیل القارئ یکی دیگر از خطیبان مسجدالنبی(ص)،گفت عاملان انفجارهای اخیر در حرمین شریفین، باندی ظالم و متجاوز هستند که وجدانهایشان را به شیطان فروختهاند، آنها گروه ظالم و قاتل و گمراه هستند و افکار آنها به فرقه خوارج برمیگردد که بزرگان امت را تکفیر میکنند.
وی افزود تکفیر بذر نخست انفجار است و جامعه باید همچون یک صف واحد بر ضد این مفسدان بایستد.
شیخ عبدالباری الثبیتی خطیب دیگر حرم مطهر نبوی(ص) به وجود افکار انحرافی و گمراه کننده در جامعه عربستان اذعان کرده و خواستار مقابله با این افکار از طریق تمام کانالها، وسایل و تریبونها و همکاری همه قشرهای جامعه عربستان میشود.
در این میان ترکی الدخیل از مجریان و فعالان شبکه وهابی العربیه با انتقاد از هرگونه عملیاتی علیه آمریکا و رژیم اشغالگر قدس و تروریستی خواندن آن به حشد شعبی عراق یعنی نیروهای داوطلب مردمی این کشور حمله کرد و این نیروهای مخلصی را که به دفاع از اهل سنت پرداخته و شهرهای آنها را یکی پس از دیگری از اشغال و لوث تروریستهای تکفیری تربیت شده وهابیون آزاد میکنند، و حزب اللهی را که اسطوره شکستناپذیری اشغالگران قبله نخست مسلمانان را درهم شکست، تروریستی خواند تا بر همپیمانی وهابیون و تروریستهای داعشی مهر تایید بزند.
عیسی الحلیان تحلیلگر سعودی در مطلبی در روزنامه عکاظ با اذعان به حاکم بودن افکار انحرافی و گمراه کننده بر جامعه عربستان میگوید: انفجارهای تروریستی اخیر در برخی مناطق پادشاهی سعودی بار دیگر تاکید میکند که تکیه کردن بر بعد امنیتی به تنهایی کافی نیست و ریشهکنی ریشههای این افکار گمراهکننده(اشاره به افکار داعشی که برگرفته از وهابیت است)تنها از طریق بررسی اجتماعی عمیق و بیطرفانه تمام عوامل و فضاها و زمینههای فکری، اجتماعی،سیاسی، فرهنگی و ایدئولوژیکی آن ممکن است.
پشت پرده انفجارهای مشکوک عربستان
امین حطیط کارشناس مسائل استراتژیک از لبنان دو فرضیه را برای انفجارهای تروریستی اخیر در عربستان مطرح کرده است. وی اظهار داشت دو فرضیه میتواند در این زمینه مطرح باشد.
فرضیه نخست : مربوط به نزاع و جنگ بر سر قدرت میان شاهزادگان سعودی است که وجود دارد، ما میدانیم که مسئولیت وزارت کشور یعنی امنیت داخل عربستان به عهده محمد بن نایف ولیعهد و وزیر کشور است و از طرف دیگر،محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع برای رسیدن به قدرت تلاش میکند و هر کس به نقشه اهداف نگاه کند ممکن است به این نتیجه برسد که آنکس که در پس این انفجارها قرار دارد،خواهان بدنام کردن و خدشه وارد کردن به مسئول پرونده امنیتی یعنی بن نایف است.
وی افزود معنایش این است که محمد بن سلمان به دنبال مخدوش کردن وجهه محمد بن نایف و ناکارامد نشان دادن وی است به همین سبب در یک هفته سه هدفی را که از نظر جغرافیایی از هم دور هستند یعنی منطقه شرقی(شیعهنشین)، منطقه غربی و مدینه منوره را انتخاب کرد تا اعلام کند که امنیت وجود ندارد و محمد بن نایف در برقراری امنیت شکست خورده است، این فرضیه به نزاع داخلی در خاندان آل سعود مربوط است.
فرضیه دوم : به گفته امین حطیط، فرضیه دوم با غزواتی است که داعش در عراق و سوریه به ویژه پس از شکست در فلوجه و مناطق دیگر اعلام کرده بود در سایه شایعاتی که درباره مشارکت عربستان سعودی در عملیات علیه داعش در شمال سوریه مطرح شده است، چه بسا این عملیات برای رساندن این پیام به عربستان سعودی باشد که باید از هر گونه رفتاری که به داعش خدشه وارد میکند، دست بردارد به ویژه اینکه داعش از نظر مالی و فکری به عربستان متکی است.
امنیت حجاج : امین حطیط درباره اینکه آیا عربستان سعودی قادر به تامین امنیت موسم حج امسال و حجاج پس از انفجارهای تروریستی اخیر خواهد بود یا خیر؟ میگوید چنین انفجارهایی برای امنیت داخل عربستان پیام خوبی به همراه ندارد به ویژه در موسم حج ممکن است به ریختن خون مسئولین منجر شود،به همین سبب معتقدم در صورتی که طرحهای امنیتی وجود نداشته باشد حکومت سعودی قادر به فراهم کردن امنیت موسم حج نخواهد بود.
حطیط تاکید میکند همکاری میان عربستان سعودی و داعش تابع منافع آمریکاست و تا زمانی که آمریکا بر این اعتقاد باشد که منافعش در ادامه حمایت از تروریسم است،این همکاری هم ادامه مییابد. ما خیلی بر این حادثه در عربستان تکیه نمیکنیم به ویژه اینکه فرضیهای وجود دارد که میگوید عربستان سعودی و سازمان اطلاعات آمریکا در پس این انفجارها قرار دارند تا اینگونه القا کنند که عربستان قربانی است، و این انفجارها سرپوشی بر جنایات عربستان سعودی در منطقه به ویژه پس از انفجارهای تروریستی در بغداد و دیگر مناطق عراق است.
انفجارهای عربستان و احتمالات هفتگانه
خاندان پادشاهی حاکم بر عربستان در انفجارهای اخیری که سرزمین حجاز را هدف قرار داد،متهم است، به باور تحلیلگران عرب، انفجارهای اخیر، نتیجه اقداماتشان بود که اثر آن به آنها برگشت، میتوان چندین احتمال در این زمینه قرار داد، اما این مسئله که آل سعود قربانیان بیگناه تروریسم باشند،صحت ندارد.
احتمال اول : اینکه شر تروریسم دیر یا زود به سازندگانش بازخواهد گشت.
احتمال دوم : اینکه انفجارهای اخیر طراحی شده از سوی محمد بن سلمان جانشین ولیعهد در راستای تلاش برای نشستن بر تخت پادشاهی است و وی با این انفجارها میخواهد نالایق بودن پسرعمویش، محمد بن نایف برای پادشاهی را اثبات کند.
احتمال سوم : اینکه این انفجارها طراحی شده از سوی خود بن نایف ولیعهد است تا بار دیگر جایگاه خود نزد آمریکاییها را به عنوان اولین مبارزه کننده با تروریسم و شایستهترین نفر دراین زمینه پس از کشف عاملان انفجارها و بازگرداندن امنیت بازیابد.
احتمال چهارم، اینکه انفجارهای اخیر طراحی شده از سوی شاخه ترکیهای داعش برای گرفتن انتقام از شاخه سعودی داعش پس از انفجارهای فرودگاه استانبول باشد.
احتمال پنجم : اینکه آل سعود انفجارهای اخیر را طراحی و اجرا کرده باشند تا به جهان اسلام یادآوری کنند که آل سعود حامیان حرمین شریفین هستند و در نتیجه پس از اتهامات پیاپی و متعدد به این رژیم و مذهب وهابی و پولهایشان مبنی بر دست داشتن در هر اقدام تروریستی، افکارعمومی را به سمت خود جذب کرده و آنها با آل سعود ابراز همبستگی کنند.
احتمال ششم: تلاش برای ایفای نقش قربانی در برابر اسناد سری و محرمانهای که دست داشتن آل سعود در حملات یازدهم سپتامبر آمریکا را اثبات میکند.
احتمال هفتم : اینکه آل سعود انفجارها را بهانهای برای ادامه جنگ علیه امت اسلام تحت پوشش مبارزه با تروریسم از طریق متهم کردن ایران به دست داشتن در این انفجارها قرار دهد، اتهامات رئیس موسوم به شورای امر به معروف و نهی از منکر سعودی علیه ایران در این زمینه قرار دارد.
بهترین دلیل مبنی بر اینکه عربستان قربانی تروریسم نیست، رویکرد رسانهای و سیاستهای حکومت سعودی است، چرا که از نظر آل سعود، سرنگونی نظام سوریه، متلاشی شدن حشد شعبی عراق و تسلیم شدن انصارالله و بر زمین گذاشتن سلاحهایشان تنها گامهای تضمین شده برای مهار تروریسم است، این در حالی است که این طرفهای سهگانه در حال جنگ با تروریسمی هستند که فکر و اندیشه موسسه دینی رسمی سعودی یعنی وهابیت و پولهای رسمی و مردمی و مجوز رسمی سعودی به همراه دارد.
مثل اینکه اسرائیل بگوید مثلا در صورتی کشتار فلسطینیها را متوقف خواهیم کرد که همه آنها بمیرند. در حالی که انفجارهای تروریستی در منطقه شیعهنشین الکراده بغداد که بیش از 250 کشته به جا گذاشته با سکوت موسسات دینی و رسمی سعودی روبرو شده و بدتر از همه آنکه رسانهها و مقامات رژیم، حشد شعبی یعنی نیروهای داوطلب مردمی را هدف هجمه شدید خود قرار دادهاند تا نفاق رسانهای و رسمی سعودی بر ملا شود. حتی شاهد بودیم که رژیم سعودی و رسانههایش انفجارهای هولناک منطقه الکراده را محکوم نکردند و فقط سفیر آل سعود در بغداد در توئیتی تسلیت گفت و انفجارها را محکوم نکرد. این سفیری است که در طول نبرد فلوجه نقش تحریکآمیزی را از طریق متهم کردن حشد شعبی به تروریسم با کمک ایرانیها به زعم خود ایفا میکرد، بنابراین اولین راه رهایی از تروریسم، افشا و روشن شدن منبع و منشاءآن است نه چشم بستن بر آن یا همبستگی با آن است.
عبدالباری عطوان تحلیلگر مطرح عرب درباره چرایی انفجارهای اخیر عربستان در مقالهای نوشت که این انفجارها نشان داد که داعش هستههای خاموش زیادی در جامعه عربستان به ویژه در میان جوانان این کشور دارد و تعداد آنها بسیار زیاد بوده و هر گاه دستور بگیرند میتوانند فعال شوند. به گفته وی، این انفجارها این حقیقت را ثابت کرد که دشمن عربستان در داخل است که نمیتوان با عناوینی همچون توفان قاطعیت(عنوان جنگ ویرانگر عربستان علیه یمن) با آن مقابله کرد، جای جای عربستان را افکار تروریستی فرا گرفته است.
بهرهبرداری حکومت سعودی از انفجارهای اخیر؛ ابهامات و سئوالات بیپاسخ
عطوان در یک مقاله دیگر تاکید کرد حکومت سعودی از انفجارهای اخیر به ویژه در نزدیکی حرم نبوی(ص) برای تبرئه خود از اتهام حمایت از داعش بهره برداری میکند.
عطوان نوشت : مسئله واضح و آشکار، هجمه رسانهای سعودی است که به بزرگنمایی حادثه انفجار در نزدیکی حرم شریف نبوی(ص) پرداخته است، به خدمت گرفتن مسئولان کشورهای اسلامی و عربی همپیمان ریاض برای محکومیت این جنایت تروریستی هم مسئله قابل توجه است.
وی افزود : تمام حملات داعش در عربستان سعودی و کویت، مساجد شیعیان را هدف قرار داده و قربانیان آن هم غیر نظامیان بوده است.
این تحلیلگر مطرح عرب با مطرح کردن سئوالات و ابهاماتی درباره انفجارهای اخیر عربستان پرسید : هر چند پیشداوری و نتیجهگیری درباره انفجارهای اخیر زود است، تحقیقات اولیه وزارت کشور سعودی و کارشناسان آن همچنان در آغاز راه است، ولی افشای ماهیت تروریست پاکستانی تنها چند ساعت پس از انفجار جده ممکن بوده در حالی که ماهیت عاملان دیگر تا لحظه نوشتن این مطلب نامعلوم بوده است، چگونه با تروریستی که کمربند انفجاری به خود بسته، مقابله کرده و مانع حمله وی به حرم نبوی(ص) شدهاند؟ آیا در ورودی حرم بوده یا در پارکینگ آن؟ چرا در آن مکان که تصاویر نشان میدهد بیش از 20 خودرو منهدم شده و یا آتش گرفته است؟ ما این سئوالات را میپرسیم و البته حق داریم بپرسیم.
وی آورده است داعش(عطوان از واژه مجعول الدوله الاسلامیه برای گروه تروریستی داعش استفاده کرده است) متهم اصلی این انفجارهاست که در ادبیات سعودی از آن به عنوان فرقه گمراه یاد میشود، در حالی که این گروه تا کنون مسئولیت این انفجارها را برعهده نگرفته است، در حالی که این گروه تنها چند ساعت پس از انفجارهای بروکسل،پاریس،بنگلادش و محله الکراده(شیعهنشین) بغداد مسئولیت انفجارها را برعهده گرفت، بنابراین، اینکه داعش تا کنون مسئولیت انفجارهای عربستان را برعهده نگرفته، سئوال برانگیز است.
عطوان تاکید میکند این گروه(داعش)، مذهب وهابی را به عنوان عقیده خود برگزیده که این مسئله، پادشاهی عربستان سعودی را در معرض اتهامات طرفهای غربی قرار داده مبنی بر اینکه سعودی از این گروه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم،رسمی یا غیر رسمی حمایت میکند و ما بعید نمیدانیم که بهرهبرداری حکومت سعودی از انفجارهای اخیر با هدف تکذیب عملی این اتهام(متهم بودن آل سعود به حمایت از داعش) بوده است و اظهارات مقامات سعودی مبنی بر اینکه کشورشان همانند دیگر کشورها همچون عراق و مصر و لیبی در معرض حمله قرار دارد و یا پیشنهاد الجبیر به واشنگتن مبنی بر آمادگی برای اعزام نظامیان زمینی برای جنگ با این گروه در سوریه، تاکید بیشتری بر این رویکرد جدید حکومت سعودی و تلاش آن برای آمادهسازی افکار عمومی عربستان برای آن است.
عطوان میگوید: احساس میکنیم که بزرگترین قربانی انفجارهای اخیر عربستان سعودی که روایتهای متناقضی درباره آن وجود دارد، چهار نظامی سعودی که در مرکز امنیتی نزدیک حرم نبوی(ص) کشته شدند،نیستند، بلکه شخصیتها و مقامات امنیتی و سیاسی سعودی هستند که اتهاماتی علیه آنها مبنی بر شکست و مسئول بودن در این انفجارها نسبت داده خواهد شد.