گروه سیاسی مشرق - رسانههای
مکتوب همواره نقش عمدهای در هدایت افکار عمومی و جریانسازی رسانهای به
عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامهها، جایگاه ویژهای است. به همین
منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامههای متعلق به جریان
اصلاحطلب میپردازد.
روزنامههای زنجیرهای اصلاحات اولین روز هفته را با تمرکز بر سخنان همچنان حمایتی حجتالاسلام روحانی از برجام و سخنرانی احمدینژاد در آمل آغاز کردند.
مهمترین محورهای که امروز روزنامههای زنجیرهای اصلاحات به آن پرداختند، عبارتاند از:
1. انشقاق در لیست امید؛ حامیان دولت نامزدهای منتخب خود را به جای حامیان اصلاحات معرفی کردند، روزنامه آرمان امروز در همین راستا نوشت:«حزب اعتدال و توسعه در ۱۰ حوزه انتخابيه مستقل از اصلاحطلبان نامزد معرفي و از افرادي همچون عليرضا منادي و علاءالدين بروجردي كه به علي لاريجاني نزديكتر هستند حمايت كرده است. روابط عمومي حزب اعتدال و توسعه توضيح داده كه در معدودي از حوزهها كه ائتلاف اميد درباره كانديداي مورد حمايت به جمعبندي مشترك نرسيدهاند هر يك از اركان ائتلاف به تشخيص خود و مستقلا عمل كردند.»
2. دور خیز هاشمی رفسنجانی برای ریاست مجلس خبرگان؛ حامیان هاشمی رفسنجانی مدعی هستند که طیف نزدیک به آیت الله یزدی در انتخابات اخیر ریسک نمیکند و در همین راستا نوشتند: «جريان ديگر در مجلس خبرگان همان طيف حامي آيتا... يزدي هستند كه اكنون از عدم حضور او در دور پنجم مجلس خبرگان راضي نيستند پس به دنبال شخصيتي با ويژگيهای او خواهند رفت كه نخستين فرد آيتا... موحدي كرماني است و پس از آن از احتمال حمايت اين طيف از آیات جنتي و علمالهدي براي رياست نام برده ميشود. اين طيف ۶۶ نماينده در مجلس خبرگان دارد اما با اين همه بعيد است در معرفي كانديداي رياست ريسك كند.»
3. افزایش اختلاف میان حامیان دولت و اصلاحطلبان؛ پس از اعلام حامیان دولت مبنی بر توافق برای ریاست علی لاریجانی در مجلس شورای اسلامی دهم، صوفی رييس ستاد ائتلاف اصلاحطلبان در پاسخ به این گمانهزنیها که به حذف محمدرضا عارف میانجامد؛ اظهار داشت: «گزينه مورد تاييد اصلاحطلبان براي رياست مجلس دكتر عارف بوده و خواهد بود و اين ترديدناپذير است.» به نظر میرسد که دامنه اختلافات در روزهای آتی افزایش یابد.
4. محمدرضا باهنر نتیجهگیری پیرامون انتخابات مجلس را منوط به تعیین هیات رئیسه مجلس دهم در دهم خرداد 1395دانست؛ باهنر که خود را «کارگردان» بازیهای سیاسی میداند با اظهار نظر کنایهآمیز اظهار داشت: « من برای آقای دكتر عارف احترام زیادی قائلم. ایشان همه توانش را برای ریاست مجلس گذاشته است. ایشان تردید ندارد كه رئیس شود. اشكال ندارد. من هم میگویم به ایشان كه امیدوار باشد.»
5. بازتاب انتشار میلیونها سند پیرامون فسادهای رهبران و سیاستمداران که جهانیان را در بهت فرو برده است.
6. گزارش علی لاریجانی به مراجع؛ علی لاریجانی ارتباط این دیدارها با رقابت برای ریاست مجلس دهم را رد کرد.
7. بازگشت عبدالله نوری با تصمیمسازی برای اصلاحطلبان تندرو؛ روزنامه آرمان امروز از فعالیت جدید این عضو تندرو خبر داد و نوشت: «تاثيرگذاري عمده نوري در بخش تصميمات مهم سياسي از جمله انتخابات است چنانكه او در راستاي برنامههاي سازماندهي خود مدتها قبل از هر انتخابات با شخصيتهاي تاثيرگذار جريان اصلاحات به بحث و بررسي وشرايط و جايگاه اصلاحات در آن مقطع ميپردازد و بر طبق نتايجي كه حاصل ميشود تصميم نهايي از سوي جريان اصلاحات به اعضاي اين جريان ابلاغ ميشود. آيتا... هاشمي بخوبی به اين ويژگيهاي نوري واقف است»
8. فرجام نفتی زنجانی؛ بازتاب رسانهای خبر انتقال اموال باببک زنجانی در ترکیه و تاجیکستان به نفتیها
· «جوجه تیغی» توهین جدید اصلاحطلبان به احمدینژاد / تردیدها در میان اصلاحطلبان؛ از حذف کامل احمدی نژاد در خرداد 96 تا نگرانی از ضعف حافظه تاریخی مردم
«تردید»، «بازی نامعلوم» توصیفهای از الگوی رفتاری محمود احمدنژاد از سوی اصلاحطلبان است؛ آنان از سفرهای استانی احمدی نژاد «نگران» هستند؛ اما برخی از اصلاحطلبان «توهین» را به جای «تحلیل» نسبت به احمدینژاد ترجیح دادند. روزنامه اصلاحطلب همدلی در مطلبی با تیتر « اصولگرایان دوباره «جوجهتیغی» بغل میکنند؟» احمدی نژاد را به «جوجه تیغی» تشبیه کرد و در راستای مناسبات وی با اصولگرایان نوشت: « به نظر میرسد داستان احمدینژاد و جریان اصولگرایی به ماجرای بغلکردن یک «جوجهتیغی» شبیه است. چرا که در پایان این درآغوشگرفتن، سینه و صورت و دست و بازویی زخم خورده و سوراخ سوراخ برای اصولگرایان به ارث رسیده که حاصل تیغ پرانیهایی است که در هنگام بازی وتحرکات بیشفعالانه این عزیزکرده، در تن اصولگرایی فرورفته و از آن پیکری بیمار و رنجور ساخته که در دو انتخابات گذشته نتوانست تحرک لازم را داشتهباشد.» و سردبیر این روزنامه در انتهای مطلب بار دیگر بر توهین خود اصرار کرد و نوشت: « و سرانجام این که آیا زخمهای سر و سینه و دست و بازوی اصولگرایی آن قدرالتیام یافته که دردها را فراموش کنند و یک بار دیگر احمدی نژاد را در آغوش بگیرند؟»
اما برخلاف توهین روزنامه اصلاحطلب همدلی برخی از روزنامههای این جریان به تحلیل حضور احمدی نژاد در انتخابات 96 پرداختند.
احمد غلامی، سردبیر روزنامه شرق، مدعی است که محمود احمدینژاد، «خودش بهتر از هرکسی میداند دیگر به سیاست ایران باز نخواهد گشت» اما «بدش نمیآید که تحلیلگران سیاسی و سیاستمداران «احمدینژادهراسی» راه بیندازند» به همین دلیل در حال تست فضای سیاسی کشور است تا از آن طریق فضای برای تنفس مصنوعی به یارانش بدهد و دوقطبی ایجاد نماید؛ سردبیر روزنامه شرق در همین راستا نوشت: «آنچه احمدینژاد را میترساند این است که حسن روحانی زیرکتر از آن است که در دامش بیفتد و به دوگانه ساختگی روحانی- احمدینژاد تن دردهد. حتی حسن روحانی دیروز خودش را بزرگتر از احمدینژادِ رئیسجمهور میداند. احمدینژاد هم آدمِ دیروز نیست. اگر او تا دیروز تازهواردی بیرون از دایره قدرت بود که آمده بود از همه حساب بکشد، امروز باید حساب پس بدهد، ازاینرو احمدینژاد تلاش میکند بیش از هر چیز به گفتمانِ اعتدالگرایی حمله کند، تا شخصِ رئیسجمهور. تا در این حملههای پیدرپی، نقاط حساس را از واکنشهای مخالفان پیدا کند و متمرکز حمله کند.»
روزنامه اعتماد رفتارهای سیاسی احمدی نژاد را بازی سیاسی «نامعلوم» همانند دوران گذشته میداند که برخی از یارانش مانند جوانفکر حضور مجدد وی در قدرت را «تکذیب» و برخی مانند داوری آن را «تایید» میکنند و در همین راستا نوشت: «اين بازي نامعلوم تا كجا ادامه خواهد داشت و چه هدفي را دنبال ميكند هنوز روشن نيست اما به وضوح مشخص است كه در حالحاضر جريان احمدينژاد به دنبال اين است كه او را در صدر اخبار ايران زنده نگه دارد حتي اگر به قيمت تكذيب گفتهها و برنامههايش تمام شود. در ميان اين بازي شايد نگرانترينها اصولگراياني باشند كه روزي پله صعود احمدينژاد به پاستور شدند اما احمدينژاد به آنها وفادار نماند.»
روزنامه آرمان امروز در تحلیل سفرهای استانی احمدی نژاد، نگرانی خود را از «حافظه تاریخی ضعیف» مردم ابزار کرد و در همین راستا نوشت: «اسب را زين كرده است. مسافتي طولاني تا خرداد ۹۶ در راه دارد. اما انگار از فروردين ۹۵ خود را گرم ميكند تا در مسابقه دولت دوازدهم، گوي سبقت را از رقيب بگيرد. محمود احمدينژاد سوار بر اسبي خاکستری در راه است. خاطرهاي هشت ساله از او در ذهن مردم باقي است. اما برخي نگرانند كه نكند حافظه تاريخي بخشي از ملت ضعيف شده باشد.»
از سوی دیگر روزنامه قانون از حضور احمدینژاد در انتخابات ریاست جمهوری استقبال کرد و آن را به منزله «حذف همیشگی» وی از سیاست ایران دانست و در همین راستا نوشت: « اين نكته را فراموش نكنيم كه شايد برخي نظرسنجي ها احمدي نژاد را پيروز بداند، اما راه بايد براي او بازباشد و بيايد تا بسياري از آرای خاكستري و افرادي كه قصد راي دادن ندارند، به نقطه مقابل آو ري دهند؛ شايد بهترين راه حذف وي از صحنه سياست، نه رد صلاحيت، بلكه شكست او در رقابت طي يك انتخابات با مشاركت قريب ٨٠ درصدي باشد. رأي ٩٢ روحاني، آري به روحاني و حاميانش بود، اما راي ٩٦ روحاني، مي تواند علاوه بر آري به برجام، نه قاطع به شخصيت و گفتمان احمدينژاد باشد.»