آمریکا و متحدانش در جهان عرب، به دنبال یک «معامله بزرگ» با روسیه هستند تا در ازای رضایت روسیه به رفتن بشار اسد، در باغ سبز همکاری های پرسود با کشورهای ثروتمند خلیج فارس را برایش بگشایند.

سرویس جهان مشرق - آمریکا و متحدانش در جهان عرب، به دنبال یک «معامله بزرگ» با روسیه هستند تا در ازای رضایت روسیه به رفتن بشار اسد، در باغ سبز همکاری‌های پرسود با کشورهای ثروتمند خلیج فارس را برایش بگشایند. آیا مسکو باید چنین پیشنهادی را لحاظ کند یا چنین پیشنهادی می‌تواند مسکو را وسوسه کند؟

فرمول قدیمی سعودی ها برای چرب کردن سبیل روسیه 

اپوزیسیون دولت سوریه که مورد حمایت غرب است (کمیته عالی مذاکره،SNC) اخیرا طرحی جدید برای حل مناقشه سوریه که دست کم 5 سال دوام بیاورد، ارایه کرده است. طبق این طرح، رییس جمهور اسد باید مطابق نتایج کنفرانس ژنو1 در 2012 از قدرت کنار برود.

طبق طرح SNC که مورد حمایت ایالات متحده و عربستان سعودی است، قرار است اسد در مذاکرات تازه شرکت داشته باشد، در نتیجه او از ریاست جمهوری کنار می رود و تعهد می کند که هیچ نقشی در آینده سیاسی نخواهد داشت (به ویژه در دولت انتقالی و انتخابات آینده). همان طور که می بینیم، آن ها کوتاه آمده اند، چرا که تا پیش از این پا را در یک کفش کرده بودند که هیچ گاه با اسد پشت یک میز نمی نشینند.

حال، هدف آن ها همان است: بیرون کردن رییس جمهور مستقر سوریه از عرصه سیاسی این کشور. مسکو همچنان این طرح را غیرقابل پذیرش می داند. کرملین اصرار دارد که اسد در همه روندهای سیاسی که در صحنه سوریه رخ می دهد، مشارکت داشته باشد. لازم است که نگاهی نزدیک، در پس زمینه طرح اپوزیسیون، به شرایط بیاندازیم.

فرمول قدیمی سعودی ها برای چرب کردن سبیل روسیه 

نخست این که، روسیه پیش از این با دو پادشاهی نفتی منطقه، بحرین و قطر، توافقنامه همکاری نظامی امضاء کرده است. بحرین ثابت کرده که به طور جدی قصد دارد زمینه های همکاری با روسیه را توسعه دهد. در حالی که، پوتین هم بحرین را یک «حامی جدید» روسیه در غرب آسیا خوانده است.

در ثانی، کمی پیش تر، روسیه و عربستان سعودی در چین بر سر میزان تولید نفت و در نهایت تنظیم قیمت نفت به توافقی رسیدند که مدت ها انتظار آن می‌رفت.

فرمول قدیمی سعودی ها برای چرب کردن سبیل روسیه 

به طور کلی، این دو واقعیت نشان می دهد که عربستان و سایر کشورهای خلیج فارس، به مسکو پیشنهاد می کنند که در عوض توقف حمایت از دولت سوریه، از قراردادهای کلان تجاری، سرمایه گذاری ها و افزایش قیمت نفت با همکاری سعودی و شرکایش برخوردار شود. می شود گفت که این ها «هویج» های این معامله هستند.

قطعا، «چماق»هایی هم هستند. وزیرخارجه آمریکا، جان کری، و همتای سعودیش عادل الجبیر، گفته اند که ائتلاف به رهبری آمریکا در سوریه قرار است با مشارکت سربازان سعودی، فارغ از حضور نیروهای روسی در سوریه، عملیات های میدانی خود را تشدید کنند. الجبیر این گفته خود را در لندن، در همان روزی که اپوزیسیون سوریه از طرح خود رونمایی کرد، تکرار نمود.

 فرمول قدیمی سعودی ها برای چرب کردن سبیل روسیه

حضور سربازان سعودی در خاک سوریه می تواند مشکلات زیادی برای روسیه ایجاد کند. علاوه بر این، ترکیه نیز اعلام کرد که آماده است به عملیات آفندی نیروهای آمریکایی به «رقّه»، پایتخت خودخوانده خلافت داعش، ملحق شود. اگر روسیه پیشنهادات اپوزیسیون دولت سوریه را نپذیرد، محتمل است که واشینگتن از ایده انکارا حمایت کند.

فرمول قدیمی سعودی ها برای چرب کردن سبیل روسیه 
تانک های ارتش ترکیه در پیشروی به سوی جرابلس

طراحان «طرح جایگزین» (plan B)، این گونه اندیشیده اند که اگر چنین اتفاقی بیافتد، روسیه خود را در شرایط دشواری خواهد یافت. (طبق پیش بینی آن‌ها) روسیه با ادامه پشتیبانی سفت و سخت از اسد، ممکن است ابتکار عمل در جنگ با داعش را به آمریکا، ترکیه و سعودی بدهد که (تردید نیست) افتخار این فتح را به حساب خود واریز می‌کنند. آن گاه تعیین سرنوشت رییس جمهور سوریه با فاتحان خواهد بود. در این صورت، طبق این سناریو، روسیه که چشم انداز همکاری پرسود با کشورهای عربی را هم از دست داده، دست خالی خواهد ماند.

در واقع، هیچ چیز جدیدی در کل این طرح نیست: رفتن اسد در ازای منافع (همکاری با کشورهای عرب) خلیج فارس. سعودی ها سال هاست که از همین فرمول استفاده می کنند.

واقعا چرا آن ها این قدر مشتاق رفتن اسد هستند؟ پنج سال پیش، قبل از آغاز جنگ داخلی در سوریه، در بحبوحه رویدادهای موسوم به بهار عربی، رییس جمهور سوریه ماندن در کنار ایران را، به جای پیوستن به سعودی و ترکیه، انتخاب کرد. سعودی ها هرگز نمی توانند او را به همین خاطر ببخشند.

در چشم انداز وسیع تر، دشمن سعودی در سوریه و در کل غرب آسیا، ایران است. آن ها به دنبال ایجاد یک حصار ضد ایران در سوریه هستند. به علاوه سعودی ها می خواهند که روسیه از مشارکت منطقه ای خود با سوریه دست بردارد. به نظر می رسد که فرمول فوق الذکر را می توان این گونه تفسیر کرد که سعودی ها به مسکو این پیام را می دهند که جبران خسارت های ناشی از قطع روابطش با ایران را به عهده می گیرند.

اما، اگر از یک منظر کلانِ عملگرایانه به بنگریم، باید اذعان کرد که نه «هویج»ها چنگی به دل می زنند، نه «چماق»ها چندان متقاعدکننده اند. نخست، جبران ضرر از دست دادن ایران برای روسیه، با وعده قراردادهای چند میلیاردی و سرمایه گذاری های کلان، غیرممکن است. اگر همه این قراردادها و سرمایه گذاری ها واقعی باشد، باز حضور یک همسایهِ غیردوست در جنوب روسیه (با توان موشکی و پتانسیل ساخت بمب هسته ای) تنها با یک موقعیت راهبردی قابل اتکاء در خلیج فارس قابل جبران است.

ثانیا، در موضوع «چماق»ها، به نظر می رسد که زمان اِعمال plan B، از سوی آمریکا تقریبا تمام شده است. ایالات متحده دست به کارزار نظامی گسترده، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و تا زمان معلوم شدن ساکن بعدی کاخ سفید نخواهد زد. البته باید احتمالی هر چند کمرنگ را برای تصمیمات غیرمنتظره، از برنده جایزه صلح نوبل، باراک اوباما، به ویژه بعد از تجربه تحقیرآمیز در چین، لحاظ کرد. با این وجود، چندان محتمل و حتی عقلانی نیست که اوباما در زمان کوتاه مانده به پایان دوره اش، به قیمت تقابل مسلحانه با نیروهای روسی، تمام قد وارد معرکه سوریه شود.

تنها شیوه ای که شاید جواب دهد، قانع کردن نیروهای داعش به تسلیم کردن «پایتخت» خود است. ترک ها قبلا این حقه را در شمال سوریه زدند، وقتی که تنها در چند ساعت «جرابلس» را تصرف کردند. با این حال، این ترکیب بسیار مخاطره آمیز است و تبعات نشت اطلاعات چنین معامله ای با تروریست های داعش (برای امریکا) پیش بینی ناپذیر.

حال روسیه باید منتظر بماند تا این شرکاء رویکردی مسوولانه تر به مشکل پیدا کنند و با پیشنهادی جدّی تر جلو بیایند.

Dmitry Nersesov

منبع: پراودا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 31
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • مبین ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    پیشنهادات اشتباهه پیشنهاد کلمه فارسی است و نباید با ات جمع شود.
  • حسین ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    اوضاع عجیبیه ... مسئولین باید با دقت تحرکات روسیه رو زیر نظر بگیره ...
  • ناشناس آذری ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    اینکه بشار اسد باید کنار برود شکی در آن نیست. به هر حال هم بی کفایتی او بر همگان ثابت شده و هم اینکه تمامی قواعد و اصول دموکراسی بیانگر دوره ای بودن حکومت یک فرد یا یک حزب بر یک کشور است و باید با انتخاب فرد و یا حزب جدید نفرات قبلی کنار بروند تا فضای فعالیت و کار برای افراد جدید باز شود. ریاست جمهوری مادام العمر معنا ندارد. البته روسیه نباید گول این بازی ها را بخورد چرا که در عدم صداقت آمریکا و اعراب در این مورد خاص نباید شک کرد و پس از به هدف رسیدن برنامه هایشان یک مسئله ی پیش پا افتاده را بهانه کرده و اوضاع روابط اقتصادیشان به حالت قبل و بلکه بدتر باز می گردد.
  • علی ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    روسیه اگر به فکر اعتبار ومنافع و آینده خودش باشد فقط در کنار ایران وسوریه برنده این جریان خواهد بود و اگر در دام این شیاطین بیافتد تمام سرمایه گذاری گذشته و منافع آینده را از دست خواهد داد .
  • محمد ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    روسیه به آمریکا و عربستان اعتماد نمیکند و در این رقابت خیلی هوشمندانه و زیرک عمل خواهد کردچراکه عربستان وکشورهای عربی مثل کفتاری میمونند که پسمونده غذای آمریکا را میخورندو سعی میکنه با آمریکا حرکت کنندو برای روسیه ایران و سوریه مطمئن تر هستند.
  • ناشناس ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    جنابعالی خودت عربی صحبت نکن. فارسی عربیه ..پارسی درسته
  • ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    مطمئن باشید روسیه فقط به دنبال منافع خودشه ، همانطور که تمام کشورهای دنیا دنبال منافع خودشون هستن . بنابراین شک نکنید که روسیه پیشنهاد سعودیها رو قبول میکنه . ما فقط باید بر توان داخلی خود متمرکز شویم و امیدی به پشتیبانی هیچ کشوری نداشته باشیم .
  • نادر ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    تا حالا که روسیه استاد از پشت خنجر زدن بوده است و ماهیت روسیه هیچ وقت عوض نمی شود.
  • مجتبی ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    پوتین انسان با فراستی است وهیچ گاه فریب این وعده ها را نمیخورد .موقعیت ژئوپولتیک وژئواستراتژیک ایران و سوریه برای روسیه از هر پیشنهادی ولو به ارزش چند صد میلیارد دلار با اهمیت تر هست .شاهد این ادعا نیز زیر بار نرفتن پوتین بر تهدیدات و تطمیع های غرب بر سر اوکراین و اعراب وغربی ها در مسئله سوریه و ایران است. در شراکت واتحاد راهبردی هیچ اهرم فشار فشار یا بسته ی اغوا کننده ای نمیتواند ورود کند .
  • ناشناس ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    من فقط این را می گویم مواظب باشید از روسیه رود ست نخوریم چون روسها در حساس ترین لحظه ها به ما خیانت کرده اند .کافی است که یک نگاه گذرا به تاریخ معاصر ایران بیندازید تا قضیه برایتان روشن شود.
  • ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    شرایط روسیه مشخص است سوریه در برابر اوکراین ایا غرب حاضر است که اوکراین را به روسیه باز گرداند؟
  • ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    د ما که به روسیه باج میدیم .چرا به امریکا باج ندیم روسیه معلوم نیست کی ما را بفروشه بخاطر لجبازی که نمیشه بیت المال مردم ریخت جلوی سگهای روس
  • ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    امریکا هیچ موقع با روسیه درگیر نمی شود از انجاییکه نزدیکی انتخابات امریکا ییها جنگ جدیدی را شروع نمی کنند فشار روسها بر تروریستها باید افزایش پیدا کند
  • ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    مثل همیشه روسیه خیانت خواهد کرد
  • ایران ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    بهار عربی نظر و تفکری است که غرب و آل سعود در کمرنگ کردن بیداری اسلامی بکار بردن و کمر جهان اسلام را خورد کردن متاسفانه در گزارش شما هم بجای بیداری اسلامی از بهار عربی استفاده شده.
  • مهدی ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    داداش مساله اسد نیست اگر اسد بره خیلی چیزای دیگه هم می ره
  • ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    روسیه کلا فاقد استراتژی هست و هویج کشورهای عربی جواب خواهد داد ،هی گفتم مشرق اینقدر سنگ روسها رو به سینه نزن
  • زادگاهم كاشان ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    لاييييك......ههههههههخ اين و خوب اومدي
  • احمد گیلک ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    جناب ناشناس آذری فرمایش شما صحیح نباید ریاست جمهوری مادام العمر شود ، اما یک سئوال آیا این تکلیف بر عهده عربستان است که یک کشور را به ویرانی بکشد به بهانه دموکراسی که خودش چیزی از الفبای آن نمی داند و یا اینکه عمیق تر بنگریم ، همه این ها بازی قدرت کشورهای منطقه ای و فرا منطقه ای برای سهم خواهی و اعمال قدرت است . پس اگر سکوت کنیم یعنی اینکه قبول داریم عربستان برای ما هم در آینده تکلیف کند . و یا باید بجنگیم تا بفهمند ما 8 سال با دنیا نجنگیدیم که حالا کشورهای زپرتی خلیج فارس برایمان شاخ شوند . مسئله این است بودن یا نبودن .
  • مخمد ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    بودن یانبودن اسد به مردم سوریه مربوط است نه به تروزیستها وحامیانشان دوست عزیز فکر میکنید عربستان نگران دمکراسی در سوریه است
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    عربها رگ خواب روسیه را در دست ندارند فقط امریکایی ها رگ خواب روسها را در دست دارند
  • اکبر ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    عربستان در حال منزوی شدن است به دلیل ارتباط با داعش و کسترش داعش در جهان چون اسلام داعشی همان اسلام عربستانی است . درضورت هرگونه تنش بین عربستان و ایران ضد د ضدرجامعه جهانی به طور غیر مستقیم ایران را پشتیبانی می کند. در حال حاضر ما به یک فرصت طلایی رسیده ایم. که به دور از جنجال و با تدبیر می توانیم شکوه گذشته ی خود را بدست آوریم.و عربستان را کنار بزنیم.آمریکا دیگر به نفت عربستان نیاز ندارد.و با ایرا ن هم توافق کرده .بنابراین دیگر حمایتی از عریستان نمی کند. ضحبت های بی سابقه رهبری در شرایط اخیر که آل سعودرا شیطانی خواند نشان از درک ضعف شدید طرف عربی است.
  • مخلوق خدا ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    ولادمیر با بصیرت وانسان دوسته وسلام
  • مجید دلبندم ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    گمونم اون زیر اسم نویسنده مقاله زده. یک تحلیل گر روسیه و طبیعتا نمی گه بیداری اسلامی
  • نادر ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    قابل توجه شما طراح تحریم های روسیه علیه ایران شخص اقای پوتین بود.
  • ناشناس ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    دشمن اصلی ما امریکاست ؛ مرگ بر امریکا .
  • ناشناس ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۵
    0 0
    پوتین به ایران و سوریه خیانت نخواهد کرد .
  • ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۶
    0 0
    رئیس جمهور اسد بر اساس قانون اساسی و انتخاب مردم کشورش که عین قانون و دمکراسی است در کشورش حکومت می کند و گفته غیر از این مخالف دمکراسی آن کشور است
  • ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۶
    0 0
    طبق نظر خواهی های غربی ها پوتین راستگوترین رئیس جمهور جهان و اوباما دروغگوترین رئیس جمهور جهان است برای کسانی که از امریکا انتظار رحم و شفقت دارند و سردار سلیمانی ها را دشمن ملت می دانند شدیدا متاسفم . یا حسین
  • ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۷
    0 0
    روسیه در طول تاریخ بارها ثابت کرده که برای منافع خود حاظر به فروختن هر چیزی است،لذا حکام ایران بایست مراقب این موضوع باشند.
  • ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    امیدوارم سفارت روسیه این کامنتها را بخواند وبه سران روسیه راجع به نظر تاریخی ایرانیان علیه روسیه گزارش بدهد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس