تحولات میدانی جبهه حلب
در حالیکه دولت سوریه با طرح استفان دی میستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد مبنی بر "آتش بس و ایجاد منطقه غیر نظامی در محلات شهر حلب" موافقت کرده ، محورهای مختلف عملیات داخل و حاشیه شمالی این شهر طی 72 ساعت اخیر صحنه نبردهای شدید میان ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن از سویی با تروریستهای تکفیری از سوی دیگر بوده است.
سه روز پیش تروریستهای تکفیری " ارتش مهاجرین و انصار" (اتباع چچن ، عربستان سعودی،ترکیه و ازبکستان) وابسته به جبهه النصره (شعبه رسمی القاعده در سوریه) با حفر تونلی از داخل یکی از مساجد نزدیک به ساختمان "فرع المخابرات الجویه" (اداره اطلاعات نیروی هوایی ارتش سوریه) واقع در حی حمعیت الزهراء ، اقدام به انهدام بخشی از یکی از ساختمانهای این مرکز کرده و همزمان هجوم سنگینی زمینی را بر علیه مواضع باقیمانده نیروهای ارتش سوریه مستقر در این محله شمال غربی حلب اجرا کردند که با مقاومت شدید و پشتیبانی هوایی و توپخانه ارتش سوریه در نیل به مقصود (فتح مقر ارتش) ناکام ماندند.
کشته های تروریستهای جبهه النصره در نبرد با رزمندگان ارتش سوریه پس از انفجار و هجوم به ساختمان ارتش در حی الزهرا
به موازات آن و در کمتر از 24 ساعت پس از شکست حمله به مقر ارتش در حی جمعیت الزهراء، نیروهای گروههای تروریستی جبهه النصره، جیش المجاهدین والانصار ، جبهه الشامیه و ارتش آزاد مستقر در محورعملیاتی حاشیه شمالی حلب عملیات شبانه بسیار سنگینی را علیه مواضع ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن در محور روستای "حندرات" و تپه استراتژیک "تل المضافه" واقع در جنوب شرقی آن ترتیب دادند که با پیشروی های ابتدایی و جزیی برای آنها همراه بود اما با پاتک متقابل رزمندگان و حضور هواپیماهای ارتش سوریه و بمباران منطقه ، تروریستها با برجای گذاشتن تلفات زیاد منطقه را ترک کردند.
در این حمله ناکام حداقل 11 تروریست تکفیری با اسم و عنوان مشخص به هلاکت رسیدند که از میان آنها میتوان به نام "ابوابراهیم الطحان" فرمانده میدانی گروه تروریستی جبهه شامیه ، "ابودجانه" فرمانده میدانی گروه تروریستی احرار الشام (وابسته به جبهه اسلامی) ، "علاء ابوزید" فرمانده فوج اول (تیپ توحید) و "ابوجعفر طعوم فرمانده نظامی گردان اجناد شام وابسته به احرار الشام" اشاره کرد.
همزمان نبردها در محور عملیات باشکوی نیز بطور پراکنده و در قالب موشک باران و پرتاب خمپاره به سوی مواضع یکدیگر ادامه دارد . آنچه مهم است این است که نیروهای ارتش سوریه با تثبیت موقیت خود در این منطقه مهم و حساس تلاشهای مکرر تکفیری ها برای نفوذ به آن را ناکام گذاشته اند. پهبادهای شاهد 129 لحظهای آسمان منطقه را ترک نمی کنند و بطور مرتب در حال رصد فعالیتهای نظامی و نقل و انتقال تدارکات و نیروی گروههای تروریستی هستند.
تلاشهای ناکام گروههای تروریستی برای نفوذ، پیشروی و بازپس گیری مناطقی همچون باشکوی ، دویر زیتون ، حندرات و ... علی رغم حجم بالای تلفات انسانی و خسارات نظامی ، نشاندهنده فشار روز افزون اتاق عملیات مشترک هدایت این گروهها در ترکیه می باشد. به گفته یک منبع میدانی نزدیک به ارتش سوریه طی سه روز گذشته تروریستها دو حمله سنگین با مشارکت چند صد نفر نیرو و پوشش آتش توپخانه و موشک و خمپاره سنگین بر علیه مواضع رزمندگان ارتش و گروههای هم پیمان آن (تیپ فاطمیون ، حزب الله ، دفاع وطنی سوریه) در محورهای باشکوی ، حندرات ، تل المضافه و ... واقع در حاشیه شمالی شهر حلب سازماندهی و اجرا کرده اند که با هوشیاری رزمندگان جبهه خودی و حضور بموقع بالگردها و هواپیماهای نیروی هوایی ارتش سوریه حمله آنها دفع شده است.
در این میان تکفیریهای گروه "فرقه 16 " وابسته به ارتش آزاد با استفاده از وضعیت خاص جغرافیای منطقه (مکشوف و تقریبا بدون عوارض طبیعی) با استقرار موشک اندازهای تاو 2 اقدام به شکار تانکها و خودروهای زرهی نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن میکنند. گفتنی است ، مناطق حاشیه شمالی شهر حلب طی یکسال گذشته صحنه عملیات نظامی ارتش سوریه برای تکمیل محاصره و جداسازی محلات داخل این شهر از مناطق حاشیه شمالی آن و مرزهای کشور ترکیه می باشد. بدیهی است با فرارسیدن فصل بهار عملیات نظامی محاصره حلب و شکستن محاصره دو شهر شیعه نشین و مظلوم "نبل و الزهراء" از سوی مجاهدین شیعه و ارتش سوریه با سرعت بیشتری پیگیری و انشالله به نتیجه خواهد رسید.
تحولات میدانی جبهه حمص
استان حمص واقع در مرکز کشور سوریه یکی از مهمترین و حساس ترین مناطق این کشور می باشد. به لحاظ حمعیت و اهمیت اقتصادی پس از دمشق و حلب ، حمص سومین مرکز جمعیتی ، اقتصادی و سیاسی سوریه تلقی می شود. این منطقه دارای دو بافت مسکونی و بادیه (صحرا و بیایان) بوده و دارای مرز مسترک با استانهای دیرالزور و رقه (تحت کنترل داعش) ، حماه ، طرطوس ، دمشق و کشورهای "عراق ، اردن و لبنان" می باشد. بافت مذهبی این استان شامل علوی ، اهل سنت ، شیعه و مسیحی بوده و از ابتدای وقوع بحران در سوریه یکی از کانونهای نبرد میان ارتش و کمیته های مردمی سوریه با تروریستهای تکفیری بوده است.
طی ماههای گذشته عناصر داعش پس از اجرای چندین عملیات ناکام در منطقه الشاعر و ایستگاههای تولید گاز طبیعی و انرژی مستقر در آن ( واقع در حاشیه شرقی حمص ) مجددا حملات جدیدی را بر علیه مواضع یگانهای ارتش سوریه و دفاع وطنی سازماندهی و اجرا کرده است. چند ماه پیش نیروهای داعش با عبور از بیابانهای مشترک میان دیرالزور و رقه با حمص ، خود را به منطقه نفت خیز و بیابانی "الشاعر" (دارای تاسیسات استخراج گاز طبیعی که از آن برای تولید انرژی و برق مناطق مختلف سوریه استفاده میگردد) و "جزل" (دارای شش حلقه چاه نفت و تاسیسات استخراج آنها) رسانده و آن را به تصرف در آورده بودند.
توضیح اینکه در مدت سیطره داعش بر این چاههای نفت ، دهها هزار بشکه نفت خام تولیدی پنج حلقه از آنها از سوی عناصر این گروه به سرقت برده شد که از طریق مرزهای سوریه با ترکیه به مافیای دولتی ترکیه به قیمت هر بشکه 10 دلار فروخته شده است. علاوه بر آن نیروهای داعش پس از استقرار در منطقه جزل برای حمله و سیطره بر مناطق مجاور آن مانند شهر تاریخی و مهم "تدمر" و الشاعر و برخی پایگاههای ارتش سوریه مانند پایگاه هوایی "تی فور" نیز اقدام کرده بود.
به همین دلیل نیروهای ارتش سوریه به فرماندهی سرهنگ "سهیل الحسن" (ببر) با تشکیل یگانی بنام "صقور (شاهینهای) الصحراء" اقدام به طرح ریزی عملیاتهای جند مرحله ای برای بازگرداندن آرامش به این منطقه و اخراج عناصر داعش از مناطق بیابانی حاشیه شرقی استان حمص کردند.
در همین راستا ، در 48 ساعت اخیر یگانهای نظامی ارتش سوریه با حمله وسیع از سه محور شمالی (روستای جحار واقع در 18 کیلومتری) ، غربی (شرکت گاز الحیان در 15 کیلومتری) ، شمال غربی (از مبدا شهر تدمر واقع در 28 کیلومتری) به سمت مواضع داعش در "جزل" پس از 24 ساعت نبرد شدید با آنها موفق به بازپس گیری این منطقه و مناطق حاشیه ای آن از جمله چاههای نفت جزل شده اند.
بلافاصله پس از استقرار و پاکسازی منطقه نیروهای ارتش سوریه استحکامات جدیدی را در اطراف این منطقه ایجاد کرده و بطور همزمان به منطقه "خانق" واقع در 6 کیلومتری شمال شرقی جل نیز حمله و آنرا به کنترل خود در آورده اند. منطقه خانق مسیر اصلی سرقت و قاچاق نفت جزل به مناطق دیگر بود و همزمان مسیر اصلی حملات تروریستهای داعش .
تلفات داعش در این نبردها حداقل 30 کشته بوده و نیروهای ارتش پس از ورود به روستای کوچک "جزل" با صدها دستگاه تانکر با پلاک کشور ترکیه ویژه حمل نفت خام روبرو شدند که تروریستهای داعش فرصتی برای انتقال آنها به مرزهای ترکیه نیافته اند. لازم به ذکر است که یکی از مهمترین منابع مالی گروه تروریستی داعش فروش نفت سرقتی استخراج شده از چاههای نفتی در مناطق تحت سیطره این گروه تروریستی در سوریه و عراق می باشد که همه این نفتها از دو مسیر به ترکیه منتقل شده و به بازارهای جهانی راه پیدا میکنند:
اول: عرضه مستقیم نفت سوریه از طریق مرز های مشترک سوریه با ترکیه
دوم : از طریق مسیر استان کردستان عراق – ترکیه که طی آن بطور روزانه صدها تانکر مخصوص متعلق به "مافیای خانوادگی بارزانی ها" در "استان کردستان عراق" بطور همزمان نفت سرقتی چاههای نفت عراق (کرکوک،موصل و ...) و سوریه (رقه ، دیرالزور و حمص) را از طریق مرز با ترکیه به مافیای دولتی این کشور تحویل می دهند. این محموله های نفت از ترکیه به مقصد اسراییل و به یک سوم یا نصف قیمت بازار فروخته می شود.
اما منطقه حاشیه شرقی حمص (موسوم به بادیه یا صحرای حمص از چند نظر برای گروه تروریستی داعش دارای اهمیت ویژه می باشد:
1 - بهره برداری از چاههای نفت و گاز این منطقه برای قاچاق و تامین هزینه های مالی این گروه
2 - استفاده از موقعیت جغرافیایی این منطقه برای گسترش حضور میدانی خود از شمال و شرق به مرکز و غرب سوریه و گسترش منطقه نبرد با ارتش سوریه
3 - کنترل تاسیسات انرژی و تولید نیروی سوریه که بشدت محتاج به مواد خام تولیدی از تاسیسات نفتی و گازی مستقر در حاشیه شرقی حمص می باشد.