سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
آنچه یک معترض اقتصادی باید بداند
"رفع مشکل اقتصادی" با کارد قصّابی و بطری آتشزا و شعار علیه رهبری!
حسن رسولی، فعال سیاسی اصلاحطلب و از چهرههای نزدیک به محمدرضا عارف اخیراً در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا پیرامون علل وقوع اغتشاشات 70 روزه و انگیزههای آن گفته است: اولین عامل نارضایتی که باعث دلخوری اکثریت مردم شد، مشکلات اقتصادی و معیشتی و تورم حدود ۴۰ درصدی ایران به علاوه افزایش نرخ بیکاری بود که شرایطی را فراهم کرد که اکثریت دهکهای جامعه ایران به دلیل افزایش سرسامآور سطح عمومی قیمتها، درآمدهایشان پوشش و کفاف هزینههایشان را نمیدهد.
وی افزود: به عبارتی در اثر رشد این دو شاخص که مجموعا شاخص فلاکت را نشان میدهد، طبقات حقوقبگیر و کمدرآمد روز به روز بر تعدادشان افزوده میشود به گونهای که در شرایط فعلی برای تامین معاششان درآمد کافی ندارند و افق امیدوارکنندهای هم برای بهبودی اقتصاد آینده خانوارهای خودشان پیشبینی نمیکنند. بنابراین به نظر من اصلیترین عامل، عامل اقتصادی و معیشتی است.[1]
*از استفاده و تأکید ناشیانه رسولی پیرامون کلمه "اکثریت" که بگذریم(!) اما باید این سوال را پرسید که اگر علت موجبه اغتشاشات، اقتصادی بوده پس چرا معترضان هرگز شعار اقتصادی نداشتند؟!
این سوالی است که تجربه نشان میدهد اصلاحطلبان ستادی و بانیان آشوب هرگز حاضر نیستند پاسخ آنرا بصورت استدلالی بدهند.
تعلق عمده آشوبگران و بازداشتیها به طبقه بالاشهری و مرفّه نیز نشانه دیگریست که اثبات میکند سخن رسولی صحیح نیست و اکثریت مردم نه تنها در اغتشاشات 70 روزه با یک فتنه مواجه بودند بلکه در پسا اغتشاش نیز با نمایشی مواجه شدهاند که تقلا میکند جامعه را به سمت "فتنه اقتصادی" سوق بدهد.
جالب است که در سمت مقابل میبینیم شهدایی که تقدیم راه مقابله با این فتنه شدند عمدتا از طبقه مستضعف بودند که به دفاع از نظام اسلامی برخاستند.
همچنین است که یک معترض اقتصادی اصیل اولا به خیابان نمیآید چون خیابان راه حل مشکل اقتصادی نیست. ثانیا فرضا که به خیابان هم بیاید اما مأمور پلیس را آتش نمیزند و حافظان امنیت را سلّاخی نمیکند.
بدیهی است که اتقان این گزینهها در مرتبهای قرار دارد که امثال رسولی نه میتوانند و نه حاضرند که پاسخی استدلالی به آنها بدهند و ردّ ادعاهای خود را بپذیرند...
برخی محافل تحلیلی معتقدند سخنانی از قبیل آنچه که رسولی گفته و بر آن اصرار کرده است برای هدایتگری آشوبهای آینده و دمیدن بر آتش "فتنه اقتصادی" است.
فتنهای که به زعم اصلاحطلبان ستادی قرار است مردم در آن به خیابان بیایند و شعار اقتصادی بدهند!
دقت شود که در قبال مشکلات اقتصادی هم بر خلاف آنچه که فرماندهان فتنه القا میکنند؛ "خیابان" راه حل نیست و اکثریت مردم میدانند که عمق مشکلات با رفتارهای خیابانی بیشتر میشود و نه کمتر.
بماند که اعتراض خیابانی برهمزننده امنیت نیز هست و امنیت که نباشد اقتصادی هم در کار نخواهد بود.
به زعم ما مطالبه اقتصادی حق است و مشکلاتی هم دامن معیشت مردم را گرفته است...
لکن کسی که با پلاکارد مشکل اقتصادی به خیابان بیاید و علیه نظام شعار بدهد؛ خود به عامل اصلی گرانی و بغرنجتر شدن مشکلات اقتصادی تبدیل میشود.
این انگاره تحلیلی را برای روزهایی که عدهای میخواهند به بهانه اقتصاد به خیابان بریزند به خاطر بسپاریم!
***
استانداری که از اخبار استان خبر نداشت!
سیدعلی احمدزاده، استاندار کهگیلویه و بویراحمد، سهشنبه شب گذشته در نشست اضطراری ستاد بحران استان با انتقاد از اعضای این ستاد گفته است: ستاد بحران در سامانه بارشی اخیر عملکرد قابل قبول نداشت...از دیشب تا حالا ۳۰ سانتی متر برف آمده، اما نتوانستیم آن را مدیریت کنیم و به این روز افتادیم که مردم با مشکلاتی مواجه شدند و به شدت از ما انتقاد دارند.
وی افزوده است: نمیدانم چه به روز عشایر آمده و گزارشی از عشایر هنوز به دستم نرسیده است.
احمد زاده با بیان اینکه ستاد بحران در این اتفاق رفوزه شد، گفته است:
"برای پیگیری کارهای استان در تهران بودم، چرا هیچ کدام از شما مدیران به من نگفتید استان دارد از دست میرود تا برگردم. وقتی مطلع شدم بلافاصله خودم را به استان رساندم و از جادهها و وضعیت برق بازدید کردم و فوراً دستور تشکیل جلسه را دادم."
به گزارش مشرق، او اضافه میکند: چرا ستاد بحران استان کاری نکرد. شما مقصر هستید. من هم مقصرم چرا اینقدر با تأخیر به من اطلاع دادید، چرا نگفتید آقای احمدزاده زورمان نمیرسد خودت را برسان، مردم حق دارند ناراحت شوند.
استاندار کهگیلویه با بیان اینکه در یک کار کوچک رفوزه شدیم خاطرنشان کرد: در مقابل رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهور و مردم سر به زیر و شرمنده هستم.[2]
*عذرخواهی یک مدیر از بابت اشتباهش حتما قابل تقدیر است لکن ما قضاوت درباره سخنان و منش مدیریتی این استاندار محترم را بر عهده مخاطبان محترم و البته بر عهده مقامات وزارت کشور و هیئت دولت که متولی استانداران هستند، میگذاریم...
***
"رصد کارا" چگونه ممکن میشود؟
تحلیلی بر هشدار مهم رهبر انقلاب پیرامون الزام رصد دشمن
رهبر معظم انقلاب در بخشی از دیدار اخیر خود با جامعه مداحان با تأکید بر اینکه محاسبات غلط دشمن نباید موجب غفلت ما شود، در اشاره به حوادث اخیر گفتند: ما هم باید حواسمان باشد. اینگونه نباشد که دچار غفلت و غرور شویم و بگوییم قضایا تمام شد. باید در میدان بمانیم و بدانیم عامل حفظ ملت، امید و وحدت ملی است.
به گزارش مشرق، ایشان خاطرنشان کردند: سلایق و نظرات مختلفی در کشور وجود دارد اما درباره اسلام، نظام و انقلاب بین مردم وحدت نظر است. بنابراین نگذاریم این وحدت از بین برود و به اختلافات قومی، مذهبی و تحریک احساسات یک گروه علیه گروه دیگر کمک نکنیم.
حضرت آیتا... خامنهای با تأکید بر اینکه هر کس به اتحاد ملت خدشه وارد کند، برای دشمن و در زمین و نقشه آن کار کرده است، فرمودند: همگان از جمله عناصرِ منبری، مداح، دانشگاهی، نویسنده و شاعر باید به این مسئله توجه کنند و دشمن را دست کم نگیرند.[3]
*هشدار صریح مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه "نباید دچار غفلت و غرور شویم و بگوییم قضایا تمام شد" دارای پیوستهایی عقلانی است که حتما باید به آنها توجه شود.
زیرا "مراقبت کردن" صرفا یک امر ذهنی نیست و نیازمند تحلیل صحیح و مراقبت میدانی هم هست.
مثلا قبلا شاهد بودیم که فردی از رجال دولت فعلی ابراز میکرد که اغتشاش در این دولت رخ نمیدهد! و ایضا در قبال اغتشاشات اخیر نیز میبینیم که کمتر تحلیل صحیحی در میان خواص وجود دارد.
ضمن اینکه پیرامون آینده و خطر بزرگ "فتنه اقتصادی" هم عملا هیچ اقدامی در تریبونهای رسمی کشور صورت نمیگیرد.
دست کم نگرفتن دشمن که رهبر معظم انقلاب بر آن تصریح دارند، اینست که ضمن توجه به 3 ضلع اشاره شده در بالا؛ اقدامات احتیاطی نیز انجام شده و همه مسئولان آگاه باشند که دشمن از دروازه نمیآید بلکه از منافذ وارد میشود.
منافذی که کانالکشی آنها را باید در نقاط ضعف و ایراداتی دید که قابل رفعاند اما رفع نمیشوند!
به سخن دیگر اینکه مسئولان امر باید بدانند وقتی مصوبه سران قوا مبنی بر تعیین سقف برای اجارهبها اجرا نمیشود؛ این یعنی محل نفوذ دشمن.
زیرا هم ضعف اجرایی دولت را نشان میدهد و هم اسباب نارضایتی مردم را فراهم میسازد.
ایضا مسئله "گرانی بیقاعده" که موجب مزاحمت برای مردم شده است نیز بر همین منوال باید مد نظر قرار داده شود.
مسئلهای که با یک نظارت ساده اما کارا حل میشود لکن وارد کانال هزارتویی از نظریات و ناکارآمدیها شده که در سرجمع خود اجازه نظارت کارا بر بازار را نمیدهند و این حقیقت ساده را درک نمیکنند که در جهان امروز حتی شرکت سامسونگ نیز به دلیل گرانفروشی بیقاعده در کشور هلند که بعنوان یک کشور اروپایی مهد اقتصاد آزاد تلقی میشود، به مبلغ 47 میلیون دلار جریمه میشود.[4]
همچنین باید توجه داشت که تمامیت مسئله رصد دشمن متوجه اجرائیات نیست... ما در بحث خواص، رسانه و افکار عمومی هم نیازمند ترویج این اقناع هستیم که "خیابان چاره هیچ کاری نیست و هیچ مشکلی در آن برای مردم رفع نمیشود"!
گزارهای که طی چند سال اخیر از سوی اصلاحطلبان دائما بر آن تأکید شده "خیابان" است و مسئولان امنیتی حتما باید برای این قضیه چارهسازی کنند... (از جمله ترویج اقناع فوقالاشاره)
تأکید راهبردی مقام معظم رهبری را باید با قیودات و الحاقات عقلانی فهمید تا ولی فقیه مقتدر، مظلوم نشود.
***
1_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1316060
2_ mshrgh.ir/1454251
3_ mshrgh.ir/1454537
4_ http://fna.ir/47jtc