کد خبر 471172
تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۹

کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا روز سه‌شنبه با حضور دیوید پترائوس فرمانده سابق نیروهای آمریکایی در عراق، تشکیل جلسه داد.

به گزارش مشرق، «جان مک‌کین» رئیس‌ کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز سه‌شنبه گفت با وجود آنکه یک سال از تشکیل ائتلاف تحت رهبری آمریکا به بهانه مقابله با داعش می‌گذرد، واشنگتن نتوانسته موفقیتی در مقابله با این گروه به دست آورد.

بن‌بستی به نام داعش

مک‌کین که در نشست کمیته متبوعش با موضوع راهبرد آمریکا در خاورمیانه صحبت می‌کرد، گفت: «یک سال از زمانی که ائتلاف تشکیل شد می‌گذرد و حالا فرماندهان ارشد ما، مسئول فرماندهی مرکزی ما، می‌گویند که نبرد (با داعش) در بن‌بست قرار گرفته است.»

وی با بیان اینکه اقدامات کنونی دولت باراک اوباما به نظر برای مقابله با داعش کافی به نظر نمی رسد، گفت در نبود یک راهبرد مشخص، این گروه تروریستی فعالیت خود را در خاورمیانه، شمال آفریقا و دیگر مناطق جهان گسترش خواهد داد.

او که مانند دیگر جمهوری‌خواهان مخالف خروج آمریکا از افغانستان است، گفت تصمیمات ماه‌های آینده در مورد خروج یا عدم خروج از افغانستان، مشخص می‌کند که «فداکاری‌های آمریکا» در این کشور نتیجه‌بخش خواهد بود یا نه.

مک‌کین در ادامه با بیان این ادعا که ایران از ناآرامی در منطقه سود می‌برد، به مذاکرات هسته‌ای با ایران هم اشاره کرد و گفت سال‌هاست که به دولت اوباما توصیه شده برای مقابله با «اقدامات مخرب ایران» تلاش کند، اما کاخ سفید این مسئله را نادیده گرفته است.

وی افزود: «اوباما در راهبرد خود ایران را به عنوان یک چالش کنترل تسلیحات در نظر گرفت، نه به عنوان یک چالش ژئوپلیتیک، آنطور که هست.»

این سناتور جمهوری‌خواه در ادامه ادعا کرد که همین سیاست‌ها موجب شد تا اکنون ایران نفوذ خود را در عراق، سوریه، لبنان، یمن، بحرین، غزه و دیگر نقاط افزایش دهد.

در ادامه دیوید پترائوس فرمانده سابق نیروهای آمریکایی در عراق به صحبت در مورد راهبرد واشنگتن در خاورمیانه پرداخت.

وی که در سال 2012 به دلیل رسوایی اخلاقی، مجبور شد از ریاست آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) کناره‌گیری کند، در ابتدای صحبت‌هایش بار دیگر از روابط نامشروعی که داشته عذرخواهی کرد.

ایران دنبال قدرت است

او در ابتدای اظهاراتش بار دیگر گروه تروریستی داعش را با ایران مقایسه کرد و یکی را «افراط‌گرایان سنی» و دیگری را «افراط‌گرایان شیعه» توصیف کرد. وی مدعی شد که تهران به دنبال ایجاد هژمونی منطقه‌ای برای خود است و از بی‌ثباتی در خاورمیانه سود می‌برد. 

وی گفت ایران و داعش دشمن هم هستند، اما در عین حال قدرت گرفتن یکی، به نفع دیگری نیز هست چراکه به ناآرامی در منطقه منجر می‌شود.

هیچ‌کس نباید با بشار اسد ائتلاف کند

او به وضعیت سوریه پرداخت و گفت گسترش حضور نظامی روسیه در این کشور نشان می‌دهد «زمانی که آمریکا ابتکار عمل را به دست نگیرد، دیگران وارد عمل شده و خلا را پر می‌کنند. نباید اجازه دهیم روسیه ما را به سمت ائتلاف با اسد سوق دهد، این کاری است که (ولادیمیر) پوتین (رئیس‌جمهور روسیه) می‌خواهد انجام دهد.»

وی افزود: «در عین حال، تا زمانی که جایگزین مشخصی وجود ندارد، نباید برای کنار زدن اسد عجله کرد. البته اسد نمی‌تواند جزئی از راهکار سیاسی آینده در سوریه باشد.»

خاورمیانه، لاس‌وِگاس نیست

پترائوس ادامه داد: «خاورمیانه جایی نیست که اوضاع در آن مثل لاس وگاس باشد. آنچه در خاورمیانه رخ می‌دهد، تنها به خاورمیانه محدود نخواهد بود.»

وی در مورد عملکرد ائتلاف ضد داعش هم گفت: «پیشرفتی که به دست آمده، تا الان کافی نبوده است. ما آنجایی که باید می‌بودیم، نیستیم.»

پترائوس با بیان اینکه سوریه امروز به یک «چرنوبیل ژئوپلیتیک» بدل شده، بار دیگر از ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه به بهانه اسکان پناهجویان، حمایت کرد.

توافق هسته‌ای، هم مثبت هم منفی

رئیس سابق سازمان سیا در مورد ایران هم گفت: «توافق هسته‌ای با ایران، عناصر مثبت زیادی دارد، اما نکات منفی‌ای هم دارد.»

وی افزود: «این توافق، محدودیت‌های معناداری بر برنامه ایران ایجاد می‌کند، اما در عین حال منابع ایران را هم برای انجام فعالیت‌های مخرب در منطقه افزایش می‌دهد. ضمنا زمانی که محدودیت‌های توافق پایان یابد، ایران قادر خواهد بود تا برنامه خود را از سر بگیرد.»

پترائوس ادامه داد: «ایالات متحده باید تکلیف خود را با قدرت ایران روشن کند، اینکه می‌خواهد آن را مهار کند یا می‌خواهد بر آن بیافزاید. مقامات کاخ سفید می‌گویند که دنبال اولی، یعنی مهار آن، هستند. اما بسیاری در منطقه نگران هستند که شاید ایالات متحده به دنبال دومی باشد و وضعیت سوریه را هم نشانه‌ای از آن می‌دانند.»

او افزود: «این اشتباه است. البته ما نباید گزینه آشتی با ایران را به کلی رد کنیم، اما مشروط بر اینکه ایران سیاست خارجی "نیروی قدس‌محور" خود را کنار بگذارد و از تلاش برای هژمونی بر همسایگانش دست بکشد.»

وی ادامه داد: «آمریکا باید به صراحت به ایران اعلام کند که هرگز اجازه نمی‌دهد که به اورانیوم با غنای بالا دست پیدا کند و اگر برای رسیدن به آن تلاش کند، واشنگتن برای مقابله با آن به گزینه نظامی متوسل خواهد شد.

او همچنین گفت که واشنگتن باید همکاری‌های خود با کشورهای منطقه‌ای برای مقابله با ایران را افزایش دهد.

در ادامه بحث به اوضاع داخلی عراق و وضعیت دولت «حیدر العبادی» کشید.

پروژه حکومت خودمختار سنی‌های عراق یعنی تبدیل این کشور به سوریه‌ای دیگر

پترائوس در پاسخ به سوالی مبنی بر امکان ایجاد حکومتی منطقه‌ای مانند اقلیم کردستان برای سنی‌های عراق، ضمن رد شدید چنین دیدگاهی، این کار را موجب از هم پاشیدن و تجزیه عراق دانست.

ژنرال بازنشسته آمریکایی ادامه داد: «سنی‌ها مانند کردستان نفت ندارند؛ کردستان هم حتی با آن سهم 70 درصدی که از فروش نفت می‌گیرد، هنوز کسری بودجه دارد.»

پترائوس افزود: «اگر سنی‌ها بخواهند مستقل شوند، وضعیت شکننده‌ای در عراق پیش می‌آید و داستان سوریه در این کشور تکرار می‌شود.»

آیت‌الله‌ العظمی سیستانی دولت را به مبارزه با فساد سوق داد

فرمانده سابق نیروهای آمریکایی در خصوص تغییرات اخیر در دولت عراق گفت: «مردم جنوب (عراق) از قطعی برق و علی‌الخصوص از فساد (دستگاه‌های دولتی) ناراضی بودند ولی دولت حیدرالعبادی با تشویق آیت‌الله العظمی سیستانی (Grand Ayatollah Sistani) دست به اصلاحات زد، العبادی در پی ایجاد اصلاحات در کشور و برپایی یک دولت فراگیر (از همه قومیت‌ها و مذاهب عراق) است.»

سناتور فیشر از پترائوس پرسید که روند ارتباطات میان ایران و آمریکا پس از توافق هسته‌ای چگونه خواهد بود، رویارویی یا همکاری؟

پترائوس اینگونه پاسخ داد: «اگر باز هم سپاه پاسداران انقلاب (اسلامی) سیاست خارجی ایران را تعیین کند، با این کشور رویارویی خواهیم داشت ولی اگر ایران روش خود را عوض کند، همانگونه که در تاریخ بسیاری از کشورها با دشمنان قدیمی خود همکاری کرده‌اند، با این کشور همکاری خواهیم کرد.»

ژنرال بازنشسته آمریکایی در خصوص جهت‌گیری‌های سیاسی آینده در دولت ایران هم اینگونه پیش‌بینی کرد: «دولت ایران با پیوستن مجدد به بازار جهانی، رفتاری مسئولانه‌تر از خود نشان خواهد داد.»

منظور پترائوس از «مسئولانه‌تر» شدن و دوری از «تعیین سیاست خارجی ایران توسط سپاه»، دست برداشتن ایران از حمایت از گروه‌های مقاومت علی‌الخصوص حزب الله لبنان است؛ گروهی که علاوه بر بیرون راندن صهیونیست‌ها از جنوب لبنان (و برداشتن نام شکست‌ناپذیر از روی ارتش اسرائیل)، در سوریه هم با داعش می‌جنگد.

آخرین محور ایرانی سخنان پترائوس، از سوالی در خصوص ازسرگیری ارتباطات نظامی با روسیه نشأت گرفت.

ژنرال در پاسخ گفت که ارتش آمریکا هم با روسیه و هم با ایران ارتباط دارد و در مقام مثال گفت: «کشتی‌های آمریکا با کشتی‌های ایرانی گفت‌وگو می‌کنند و ایرانی‌ها در عملیات ضددزدان دریایی سومالیایی به ما کمک می‌کنند.»

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس