کد خبر 1261128
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۰:۳۲
ماهیت برجامی که غرب به دنبال آن است چیست؟

میز مذاکره در صورتی می‌تواند مسیری برای عبور از بن‌بست ایجاد شده از سوی آمریکا باشد که این کشور و شرکای اروپایی‌اش به رسمیت شناختن حقوق قانونی مردم ایران را جایگزین لجاجت و زورگویی کنند.

به گزارش مشرق از نورنیوز؛ پس از آنکه روز دوشنبه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی اعلام کرد ایران ۲۰۰ گرم اورانیوم فلزی با غنای ۲۰ درصد تولید کرده است، وزرای خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه روز پنجشنبه ۲۸ مردادماه (۱۹ آگوست) با انتشار بیانیه‌ مشترکی ضمن ابراز نگرانی از پیشرفت‌های حاصله در برنامه هسته‌ای ایران، بدون اشاره به کارشکنی و نقض‌عهدهای مکرر خود از تهران خواستند هرچه سریع‌تر به میز مذاکرات بازگردد!

سه کشور اروپایی در این بیانیه با اشاره به اینکه ایران برای نخستین بار اقدام به تولید فلز اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده کرده، تأکید کردند که ظرفیت تولید اورانیوم غنی شده ایران به ۶۰ درصد رسیده و این مسئله مایه نگرانی است، چون پیشرفت‌های حاصل شده گام‌های کلیدی در جهت ساخت سلاح اتمی هستند و تهران هیچ نیاز باورپذیر دیگری به این اقدامات ندارد!

از سویی؛ «رابرت مالی» نماینده ویژه دولت ایالات متحده در امور ایران که کشورش بیش از سه سال پیش به صورت یک‌جانبه و بدون هیچ دلیلی از برجام خارج شد در مورد نتیجه گفت‌وگوهای وین و سرنوشت برجام ابراز تردید کرده است.

رابرت مالی در گفتگو با پولیتیکو ضمن خط و نشان کشیدن برای تهران، گفته؛ درباره این که ایرانی‌ها چه خواهند کرد و چه نخواهند کرد متغیرهای نامعلومی وجود دارد اما اگر ما توافق را ممکن نمی‌دانستیم اعلام آمادگی نمی‌کردیم. با این حال اگر پیشرفت‌های هسته‌ای ایران تداوم یابد، موضوع به مسیر دیگری کشیده خواهد شد.

این مواضع آمریکا و اروپا در حالی است که شش دور از مرحله جدید مذاکرات در وین، اساسا با هدف احیای برجام و اطمینان از اینکه  ایا نقض کننده آن یعنی آمریکا، حاضر به لغو تحریم ها هست و پس ورود به توافق، مجددا و به صورت یکجانبه از توافق‌ خارج نمی‌شود، دنبال شد.

ایران برای پیشبرد این مذاکرات حتی استیفای حق طبیعی خود یعنی ضرورت پرداخت خسارت از طرف خاطی را به عنوان پیش شرط مطرح نکرد و به آینده موکول نمود.

البته با توجه به تجربیات گذشته، اگر غرب قصد بازگشت به برجام و حفظ آن را داشت طبیعتا می‌توانست با رویکردی منطقی ازتجربیات گذشته درس بگیرد و به پیشبرد مذاکرات کمک جدی نماید، اما آمریکا با وجود طرح مکرر شعارهای فریبنده در خصوص داشتن اراده برای احیای برجام در عمل نشان داد که هدفش از هیاهوی احیاء برجام، دریافت امتیازات فرابرجامی در کنار حفظ ساختار تحریم‌هاست.

در این راستا؛ آمریکا سعی کرد حقوق قانونی ایران در بهره‌گیری از امتیازات لغو تحریم‌های اقتصادی را برای امتیازگیری در موضوعات فرابرجامی گروگان بگیرد. حال آنکه ایران از ابتدا اعلام کرده بود که به هیچ وجه از حقوق قانونی خود که اصل اولیه در تحقق آن، لغو برگشت‌ناپذیر کلیه تحریم‌های اقتصادی و راستی‌آزمایی آنهاست صرف نظر نخواهد کرد.

شش دور مذاکره در وین نشان داد که ماهیت برجامی که آمریکا و اروپا به دنبال آن هستند، شیر بی‌یال و دم و اشکمی است که تنها نام برجام را یدک می‌کشد و پذیرش آن عملا نه تنها به لغو تحریم‌های اقتصادی با قابلیت راستی‌آزمایی ختم نخواهد شد بلکه شرایط سخت‌تر و پیچیده‌تری را به ایران تحمیل می‌کند.

آمریکا با گره زدن تفاهم به انجام گفتگو در مورد مسائل منطقه‌ای، عدم لغو دستور اجرایی تحریم تسلیحات متعارف، طرح مطالبات زیاده‌خواهانه‌ی فراتر از برجام، عدم لغو قانون تحریمی کاتسا، عدم ارائه تضمین در خصوص تکرار نشدن رفتارهای ترامپ و نپذیرفتن موضوع راستی‌آزمایی، عملا مانع اصلی حصول نتیجه در مذاکرات وین بود و نشان داد که عزم دولت بایدن نه احیای برجام که تداوم فشار حداکثری زیر نام برجام است.

به بیان دقیق‌تر؛ ماهیت برجامی که غرب در شش دور مذاکره اخیر در وین روی میز گذاشته و اصرار به امضاء آن در قالب توافق جدید دارد چیزی به جز خالی کردن دست ایران از ابزارهای مقابله با فشار آمریکا و غرب و پذیرش محدودیت‌های جدید با رنگ و لعاب احیاء برجام نیست.

این در حالی است که ایران نه تنها هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرد بلکه در عین عمل به تعهدات خویش با تحمل سخت‌ترین تحریم‌های اقتصادی غیرقانونی که ترامپ با خروج از برجام و پیگیری سیاست فشار حداکثری به کشورمان تحمیل کرد، نشان داد که قادر به مقاومت در برابر فشارهای تحریمی است و می‌تواند اراده خود را در تداوم اجرای برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای نیزبه مورد اجرا گذارد.

این همان چیزی است که به پاشنه آشیل غرب تبدیل شده، چه، آنها که به دنبال فروپاشی ساختار اقتصادی جمهوری اسلامی و به زانو در آوردن مردم ایران برای پذیرش زورگویی و قلدری آمریکا بودند، دیدند که نمی‌توان از مسیر اعمال فشار و زیاده‌خواهی، ایران را وادار به تسلیم کرد.

بر این اساس آنچه مشخص است اینکه؛ طرف خاطی و بر هم زننده میز مذاکره یعنی آمریکا، اکنون نیز به جای جبران مافات، همچنان به دنبال استفاده از به اصطلاح دستاوردهای سیاست فشار حداکثری ترامپ پشت میز مذاکره است و هم زمان در رسانه‌ها جار می‌زند که ایران باید به مذاکرات برگردد!

سیاست جمهوری اسلامی ایران چون گذشته، بهره گیری از سازوکارهای دیپلماتیک و مذاکره برای دستیابی به توافقی است که تامین کننده منافع پایدار ملت ایران باشد.

میز مذاکره در صورتی می تواند مسیری برای عبور از بن بست ایجاد شده از سوی آمریکا باشد که این کشور وشرکای اروپایی اش به رسمیت شناختن حقوق قانونی مردم ایران را جایگزین لجاجت و زور گویی برای تحمیل خواسته های سیاسی خود نمایند. زمان زیادی طول نخواهد کشید که اراده واقعی آمریکا برای از میان برداشتن موانع دستیابی به توافق و میزان فاصله گیری واشنگتن از سیاست فشارحداکثری ترامپ مشخص شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۲۱:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۹
    7 0
    برجام مد نظر غرب هیچ پایانی ندارد. چون از نظر این ها توافق به معنی راه حل نهایی نیست بلکه برای رسیدن به یک نقطه بهتر هست.
    • IR ۰۷:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
      0 0
      21:21 احسنت، دقيقأ همینطوره! در کل با یانکی جماعت نباید مذاکره کرد یا اگر هم مجبور به مذاکره شدین باید چه چوب مذاکره رو از اول بصورت علنی و عمومی مطرح کنین و بگین که خارج از این چهارچوب راجع به چیزی صجبت نخواهد شد
    • امید IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
      0 0
      اگه ما پای میز مزاکره نریم و به توافق نرسیم روز به روز دلار بالاتر میره و قدرت خرید ما مردم کمتر و کمتر
    • l DE ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
      0 0
      امید عزیز ، این دلار نیست که بالا میره ارزش ریال ه که داره پایین میاد ،سقوط ارزش پول ملی نشانگر فساد بسیار گسترده و سومدیرت مسئولینه نه تحریم (مراجعه شود به ارزش اختلاص ها)، الان توی اینترنت علنا دوره تدریس نوسانگیری و ایجاد موج در بازار ارز و سرمایه گذاشته میشه
    • IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
      5 0
      جناب در دولت رئیسی بناست دلار از چرخه ارزی کشور کنار گذاشته بشود که‌ غرب پرستان چه جلز ولزی خواهند کرد
  • IR ۲۱:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۹
    6 0
    خواست آمریکا از مذاکره . همان مطلب گرفتن توانائی ها بلفعل است . در کنارش . موضوع هسته ای که بحث سلاح که بالقوه میدانند . هست . یاس آنها قابل درک است .چون ایران هرگز بر سر توانائی موشکی و منطقه ای .اجازه مطرح شدن هم نداده و ب ِ کسی بر سر ناموس خود مذاکره نمیکند .اسرائیل نگران .طعم موشک های معمولی زا چشیده اند .وقتی موشک را آنهم دقیق .از ایران و محور مقاومت.بگیری . یعنی قدرتش را گرفتی .آسانتر میتونه به غزه و لبنان یورش ببره .خب اینها را در مقابل چی باید بدهیم .. رفع تحریم . همانیکه هر زمان دیگر رئیس جمهور . بتونه بهانه جور کنه . دوباره تحریم . تحریمی که چهار سال سخت را ملت متحمل شدند .
  • احسان صادقی IR ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۹
    4 0
    سلام علیکم ما باید برای شکستن تحریم ها ، در خلیج فارس اعمال حاکمیت کنیم
  • IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۹
    8 0
    ماهیت برجامی که غرب به دنبال آن است جز فریب نیست. آمریکا شیطان بزرگ است. خداوند در قرآن آیه ی 120 سوره ی نساء می فرماید: يَعِدُهُمْ وَ يُمَنِّيهِمْ وَ ما يَعِدُهُمُ الشَّيْطانُ إِلاَّ غُرُوراً. شیطان به آنان وعده هاى دروغ مى دهد و آرزوهاى پوچ در دلشان مى افکند و شیطان چیزى جز فریب به آنان وعده نمى دهد.
  • امیر IR ۲۲:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۹
    9 0
    توافق برجام یعنی بدبختی دوباره مردم توسط آمریکا و غرب آنها دنبال صلاح هستی نیستن بلکه می خواهند ایران را نابود کنند
  • ولی IR ۰۱:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
    1 0
    مرگ بر امریکا،مرگ بر اسراییل،مرگ بر وطن فروش،،جانم فدای ایران،،جانم فدای ایران،جانم فدای ایران
  • کری IR ۰۷:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
    0 1
    خوب شاید در یه زمینه درست بگن ... ما چه نیاز باور پذیری به اورانیوم ۲۰ یا ۶۰ داریم به جز اعمال فشار به روش خودمون ؟ من درست نمیدونم ولی به احتمال زیاد اینایی که میگن به خاطر مصارف فلان و فلانه خودشونو به اون راه میزنن .
  • IR ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
    2 0
    اف به برجام و اف به حامیان برجام
  • IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
    2 0
    وقتی غذای مرغم وابسته ایم معلوم طرف مقابل دور برمیدار
  • حسن IR ۱۸:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
    1 0
    بزرگترین کاری که باید در روز ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ انجام میشد قطع وابستگی اقتصاد نفتی بود یعنی پول فروش نفت را از بودجه کشور حذف می کردند . اگر ملت و مردم عادی از سیاست و اقتصاد خبری نداشتند چرا انقلابیون اینکار را نکردند ؟
  • IR ۱۹:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۳۰
    0 0
    برای اداره کشور به کمتر از برجام هم راضی خواهید شد
  • ناشناس IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۱
    0 0
    اونیکه‌می‌گه‌غنی‌سازی‌۲۰و۶۰‌درصد‌ چه‌فایده‌ای‌دارد‌این‌ها‌را‌از‌غربی‌ها‌وامریکا‌بپرس‌اگر‌فایده‌ای‌ندارد‌چرا‌نمی‌خوان‌ما‌داشته‌باشیم‌ولی‌اونا‌باید‌داشته‌باشن‌حتی‌بمب‌اتم‌داشته‌باشند‌‌ولی‌ برای‌مابده‌یااخه‌.تو‌یی‌که‌این‌حرف‌را‌ میزنه‌یادشمن‌هستی‌یا‌از‌دنیا‌بی‌خبری
  • IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۹
    0 0
    من نمیدونم برجام مد نظر چیه فقط اینو بگم که به اندازه کافی بمب اتمی درست کنین که اگه لازم شد دار و ندار همشونو به آتیش بکشیم و بعدش بریم.آمریکا خواب تسلط بر ایران رو به توالت باید ببره

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس