کشتی

بنزین یک مؤلفه امنیتی در کشورهاست به‌ویژه کشورهای نفتی و تا زمانی که مشکلی برای تأمین آن وجود نداشته باشد، فروپاشی دولت‌ها بسیار سخت است.

به گزارش مشرق، آیا رویکرد ایران تغییر کرده است؟ آیا ایران به جنگ مستقیم با تحریم‌های آمریکا رفته است؟ واکنش آمریکا نسبت به رویکرد جدید ایران در این حوزه چیست؟ این پرسش‌ها و سؤالاتی ازاین‌دست، یک‌هفته‌ای است که در میان تحلیلگران مطرح‌شده و پاسخ‌های متفاوتی برای آن عرضه می‌شود.

نگاهی به تحریم‌های آمریکا طی چهار دهه گذشته نشان می‌دهد همه‌چیز به بلوغ کامل رسیده است؛ چه ایران و چه کشورهای دیگر برای کاهش اثرات تحریم طی سال‌های گذشته، دور زدن تحریم‌ها را در دستور کار قرار دادند اما با تغییر مناسبات جهانی و بین‌المللی از یک‌سو و هوشمندانه‌تر شدن تحریم‌ها از سوی دیگر، شرایط مقابله با این پدیده سخت‌تر شده است.

بیشتر بخوانید:


سیاست تحریم برای آمریکایی‌ها یکی از نقاط عطف سیاست خارجی این کشور در تأمین منافع امنیتی و اقتصادی تبدیل شده است و این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران همسو با تغییرات مکانیسم‌های تحریمی، به موضعی رسیده است که می‌توان به آن «مقاومت فعال» گفت. تا چند سال گذشته رویکرد کشور بر آن بود که جهانیان و حتی متحدانش را برای تبعیت نکردن از تحریم‌ها متقاعد کند که می‌توان گفت یک رویکرد منفعلانه بود تا فعال. چانه‌زنی با کشورهای جهان از طریق سفرهای دیپلماتیک و بازی توئیتری ازجمله ابزارهایی بود که مورداستفاده قرار می‌گرفت ولی امروز سیاست جمهوری اسلامی ایران به سمت ائتلاف‌سازی میان تحریم شدگان علیه تحریم شونده‌ها تغییریافته است.

در رویکرد جدیدی که به کار گرفته‌شده، ایران مانند گذشته در گوشه‌ای نمی‌نشیند تا شرایط برایش مهیا شود بلکه با ورد مستقیم به زمینی که شکست آمریکا در تحریم‌ها را در پی دارد، به سمت تأمین منافع خود حرکت می‌کند. در اولین مرحله، ونزوئلا بگزیده شد،استراتژی آمریکایی‌ها درباره این کشور روی ناتوان ساختن دولت در ارائه خدمات عمومی متمرکزشده است تا با ایجاد اخلال‌های بزرگ، خشم مردم ونزوئلا را منفجر کنند.

چنین اقدامی پیش‌تر در دوران هوگو چاوز رخ داد؛ جان پرکینه در کتاب خاطرات یک جنایتکار اقتصادی می‌نویسد آمریکا از طریق صندوق بین‌المللی پول، دولت این کشور را تهییج کردند تا قیمت سوخت را افزایش بدهند، تکنوکرات های ونزوئلا توانستند رضایت چاوز را دریافت کنند. پس از آزادسازی قیمت بنزین، آشوب سراسر ونزوئلا را در برگرفت، ده‌ها نفر کشته شدند و چاوز در آستانه سقوط قرار گرفت. صندوق بین‌المللی پول هم وی را تحریک می‌کرد مقاومت کند اما رئیس‌جمهور، دستور قبلی خود را لغو کرد تا این برنامه آمریکا به شکست بیانجامد.

این بار هم آمریکا با زیرکی روی بنزین دست گذاشته است؛ ترامپ اجازه نمی‌دهد بنزینی که در پالایشگاه شرکت نفت ونزوئلا در آمریکا تولید می‌شود به این کشور انتقال یابد، شرکت‌های آمریکایی و غربی که خدمات فنی به پالایشگاه‌های ونزوئلا ارائه می‌دهند این کشور را ترک کردند و میزان تولید بنزین این کشور بشدت بحرانی است به‌طوری‌که امروزه گران‌ترین بنزین دنیا در ونزوئلا عرضه می‌شود؛ کشوری که ارزان‌ترین بنزین جهان را عرضه می‌کرد.

بنزین یک مؤلفه امنیتی در کشورهاست به‌ویژه کشورهای نفتی و تا زمانی که مشکلی برای تأمین آن وجود نداشته باشد، فروپاشی دولت‌ها بسیار سخت است؛ به همین دلیل است که آمریکا در سال 88 صادرات بنزین به ایران را تحریم کرد به این امید که بتواند شورش‌های اجتماعی در ایران را کلید بزند. حالا ایران در این شرایط به کمک کاراکاس رفته است. تهران، در میان‌مدت به سمت فعال‌سازی پالایشگاه‌های این کشور از طریق ارائه خدمات مهندسی و فرآیندی رفته است و در کوتاه‌مدت عرضه بنزین را در دستور کار قرار داده است.

گرچه حفظ دولت ونزوئلا یکی از اهداف ایران به شمار می‌رود اما انگیزه اصلی، آن است که تابوی «شکست‌ناپذیری تحریم‌های ایالات‌متحده» شکسته شود؛ هدفی که توسط تحلیلگران جهان به‌درستی تشخیص داده و به یک موفقیت بزرگ برای کشورمان تبدیل شد. چنین استراتژی موقعیت ترامپ را متزلزل کرده است زیرا تحریم‌های وی علیه ایران، ونزوئلا، روسیه و حتی کره شمالی به چالش کشیده شده است و این همان موضوعی است ریچارد نفیو در کتاب خود به آن اشاره می‌کند.

باید پذیرفت جمهوری اسلامی ایران، نه‌تنها از مسائل منطقه خاورمیانه مانند سوریه، عراق، یمن و... عبور کرده بلکه به حیاط‌خلوت آمریکا نفوذ کرده و برای حفظ مادوور در قالب استراتژی «مقاومت فعال» خود، در کارائیب حاضری زده است. ائتلاف تحریم شدگان که حالا به‌صورت جدی برجسته شده است، نقطه عطفی در سیاست خارجی کشور به شمار می‌رود و آمریکایی‌ها را برای تحقق اهدافی که برای تضعیف دولت ایران و ونزوئلا در نظر داشته، دچار سردرگمی کرده است.

تأکید می‌شود یکی از اهدافی که در این رویکرد دنبال می‌شود، حفظ کردن و سرپا نگه‌داشتن دولت‌های تحریم شده است تا در مراحل بعد، این پازل تکمیل شود. بنزین برای ونزوئلا بسیار استراتژیک است و ایران با درک درست از شرایط کاراکاس، به سمتی رفته است که بازی آمریکا را بر هم زده است.

اینکه صادرات بنزین به ونزوئلا تا چه اندازه منافع اقتصادی ایران را تأمین می‌کند یک بحث حاشیه‌ای است که از اهمیت چندانی برخوردار نیست؛ چیزی که سیاستمداران آمریکایی و غربی را خشمگین کرده است، تغییر رویکرد ایران برخلاف سال‌های گذشته است.

کاخ سفید در تحریم‌های خود هوشمندانه عمل می‌کند؛ روی نقاط ضعف هر کشوری دست گذاشته و فشار زیادی بر آن وارد می‌کند اما به دلیل آنکه این نقاط ضعف در کشورهای هدف، همپوشانی لازم را ندارند، همکاری کشورهای «تحریم شده» برای برطرف کردن این نقاط ضعف از یکدیگر، خود تبدیل به نقطه‌ضعفی برای آمریکایی‌ها شده است.

منبع: میز نفت

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
    20 14
    دستورالعمل مرحوم هاشمی رفسنجانی به مردم فلسطین برای رهایی از سلطه رژیم غاصب کودک کش و پیروزی نهایی در نماز جمعه تهران  ۱۳۶۱/۱/۲۷ : ما به مردم فلسطین عرض میکنیم که برادران عزیز بیدار باشید،اگر کشیده شدید به (مذاکره)،باختید،اگر کشیده شدید به (میانجیگری شیوخ و سلاطین و رئیس جمهور های قلابی) باختید، بازوی خودتون ،راه خودتون ،خون خودتون،میتونه آدم دنبالتون بیاره ،شما اگه در (میدان باشید خون بدهید وجان بدهید ومال بدهید وتحمل خسارت بکنید) ،مردم دنیا دنبال شما میان ودولت هاشون چون سالهاست شعار ضد اسرائیلی دادن دیگه جرات نمیکنند با شما مخالفت کنند( اونا مجبورند بیان) فقط( اجازه ندید که اینها در کار شما دخالت کنند) ،مسئله تذکر مهمترم اینکه( تداوم مبارزه رو داشته باشید مبارزه مقطعی ثمر نداره )،باید( بایستید تا کار تمام بشه)
  • IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
    28 14
    تا جون امریکاییها و پادوهاشون دربیاد !!
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
    14 20
    ایران بسیار قوی شده است زمان سرشاخ شدن باامریکاست
  • IR ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
    11 18
    باید با انجام چنین دادوستد های تحریم های آمریکا راشکست این رویه اگر ادامه پیدا کنه تحریم ها کم اثر میکنه
  • IR ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
    21 16
    کار به جای رسیده که هر روز هم امریکا با موشک بزنیم، هیچی نمی گه، متاسفانه از این فرصت تاریخی بسیار بزرگ به درستی استفاده نمی شود، باید انتقام 200 سال استعمار منطقه را از غرب گرفت،
    • DE ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      5 1
      فعلا بیشتر از گذشته تحت استعمار آمریکای وانگلیس و روسیه هستیم، وگرنه وضع ما با منابع بسیار بیشتر از امارات و عربستان و.... است ولی رفاه و آبادانی و.... متل آنها ست. خودمان را گول نزنیم مملکت در حال غارت شدید است
  • آریا IR ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
    12 15
    تحلیل درست، بجا، واقع گرایانه ای بود؛ کاش اونهایی که باید هم متوجه این موضوع بشن
  • IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    1 5
    احسنت به اقای روحانی و زنگنه که چنین کردند
  • DE ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    4 1
    آخه چه فایده از فرستاده شدن طلا به ایران، طلاها برای رونق اقتصادی و صنعتی هزینه نمیشه.,تجربه های قبلی نشان دهنده هزینه ها غیر ایران است ....
  • IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    3 7
    با ورود طلا از ونزویلا،ثروت مسوولین در خارج از کشور زیاد و اقتصاد انگلیس رونق میگیره
  • IR ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    10 5
    باز هم ایران، دنیا را فریب داد! پیشتر خبر ارسال ۵ کشتی حامل مواد نفتی به سمت ونزوئلا با پرچم ایران پخش شد که ایالات متحده امریکا هشدار این فریب بزرگ ایران را داد ولی کسی توجه نکرد! اکنون بعد از گذشت مدت ها مشخص شد که این کشتی ها پنج فروند نبوده و بلکه شش فروند بوده اند و کشتی ششم در تمام این مدت سیستم ناوبری خود موسوم به *LRIT* (Long Range Identification & Tracking) یا همان سیستم ردیابی و شناسایی از راه دور خود را خاموش و غیر فعال کرده بود و باری غیر از محموله نفتی را با خود حمل میکرد. ولی این کشتی از چشمان امریکایی ها دور نماند و مسیر حرکت آن که به سوی امریکا بود کشف شد. طبق تحقیقات انجام شده این کشتی حاوی ۱۰۰ هزار تن وازلین و ۶۴ هزار تن پماد سوختگی بوده که به گفته ناخدای کشتی ۷۵درصد آن برای خود مسئولان امریکایی و ۲۵ درصد آن برای براندازان رژیم فرستاده شده تا بلکه بعد از مالیدن آن در نقاط از قبل مشخص شده از میزان سوختگی خود بکاهند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس