به گزارش مشرق، محمدرضا شانه ساز در گفت و گو با فارس، افزود: مبارزه با داروهای غیر مجاز تقلبی و قاچاق طی یکسال گذشته با همکاری نزدیک تر وزارت بهداشت با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نیروی انتظامی و به خصوص وزارت اطلاعات که اطلاعات بسیار گستردهای از شبکههای قاچاق دارند وارد مرحله جدیدی شده است.
کاهش ۳۵درصدی داروهای قاچاق در کشور
وی گفت: حاصل این برنامه ها این است که با وجود بازرسیهای بیشتر و جدی تر و حدف بازارهای رسمی داروهای قاچاق و تقلبی، میزان کشفیات داروهای قاچاق در کشور ۳۵ درصد کاهش پیدا کرده و با توجه به نظارت دقیق تر در داروخانهها و مراکز مجاز میزان کاهش این داروها در داروخانهها به مراتب بیش از ۳۵ درصد است البته هنوز نمیتوانیم بگوییم صفر شده است اما خیلی کم شده است.
تغییر شکل عرضه داروهای قاچاق
معاون دارویی سازمان غذا و دارو تأکید کرد: بیشترین داروهای قاچاق و تقلبی مربوط به داروهایی است که به صورت ماهوارهای و اینترنتی تبلیغ میشوند و به علت برخورد جدی با عرضه کنندگان این داروها مراکز رسمی توزیع داروهای غیر مجاز مانند ناصرخسرو و مانند آن دیگر وجود ندارند.
شانه ساز گفت: علت جمع شدن این بازارهای غیر مجاز این است که بلافاصله با آنها برخورد میشود به همین خاطر عرضه کنندگان داروهای قاچاق و تقلبی به این سمت رفتهاند که با اعلام شماره تلفن داروی تقلبی و قاچاق را در منزل به افراد تحویل دهند و در واقع محل کار نداشته باشند و به این ترتیب میتوان گفت شکل عرضه داروهای قاچاق در کشور عوض شده است.
مدیر کل نظارت بر داروی وزارت بهداشت ادامه داد: یکی از مهمترین اقلام دارویی که بخش مهمی از داروهای قاچاق را تشکیل میدهد، مکملهای بدنسازی است که به عنوان دوپینگ و بدنسازی استفاده میشوند.
مکملهای غیر مجاز بدنسازی حاوی هورمونهای عقیم کننده
وی گفت: بسیاری از این اقلام نتوانستهاند از نظر سلامت و ایمنی و کم بودن عوارض، استانداردهای وزارت بهداشت را بگذارنند و مجوز نگرفتهاند به همین خاطر به سمت فروش در بازارهای غیر مجاز مثل سالنهای بدنسازی رو آوردهاند که توسط افرادی غیر از پزشک و متخصص تغذیه در اختیار ورزشکاران قرار میگیرد.
شانه ساز افزود: به خاطر عوارض شدید این مکملها به شرکتهای پخش دارو بخشنامه شده است که مکملهای مجاز فقط در داروخانه ها توزیع شود و فروشگاههای عرضه مکمل های بدنسازی جمع شوند و جلوی گسترس این مراکز را گرفتهایم اما تقریباً همه مکملهایی که در باشگاهها عرضه میشود جزو اقلام غیر مجاز و خطرناک است.
وی ادامه داد: مکملهایی که نتوانستهاند از وزارت بهداشت مجوز بگیرند اغلب حاوی مواد دارویی و هورمونهایی مانند آندروژن و تستسترون هستند که به هیچ وجه نباید در مکملها باشند.
شانه ساز اضافه کرد: مهمترین عارضه این مکملها این است که کار کلیه و کبد را مختل میکنند و به علت دفع نشدن آب بدن، آب در زیر بافتهای بدن جمع میشود و چون بدن فرد باد میکند و تصور میکند که عضله آورده است در حالی که به محض قطع کردن مکمل بدن جمع میشود در حالی که کلیه و کبد به شدت آسیب دیدهاند.
توطئه بیوتروریسم علیه ایرانیان جدی است
وی تأکید کرد: عارضه مهم این مکملها این است که بعد از مدتی از مصرف فرد را نابارور میکنند و این مسئله میتواند نشانه این باشد که توطئه دیگری علیه ملت ایران در جریان است و میخواهند نسل ایرانی را منقرض کنند و این بخشی از بیوتروریسم علیه ایرانیان است که بسیار فراتر و خطرناکتر از سودهای اقتصادی فروش این مکملهاست.
معاون دارویی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: ماده دیگری که به فراوانی در این مکملها وجود دارو کورتن است که همان طور که گفتم با اختلال کار کلیه باعث جمع شدن آب زیر بافت بدن میشود و فرد به اشتباه تصور میکند که عضله پیدا کرده است در حالی که کلیه و کبد خود را از دست میدهد.
وی گفت: برخورد با این پدیده به عهده نیروی انتظامی و معاونت بهداشتی دانشگاههای علوم پزشکی است زیرا تقریباً همه مکمل های بدنسازی که در باشگاههای ورزشی عرضه میشوند، قاچاق و غیر مجاز هستند و سازمان تربیت بدنی نیز در این زمینه مسئول است و البته با توجه به اینکه عرضه دارو غیر از داروخانه جرم است اگر به سازمان غذا و دارو و معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی گزارش شود اقدامات قانونی برای برخورد با این تخلف انجام میشود.