کد خبر 814751
تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۶ - ۰۵:۴۰
تجمع مشهد

تجمع معیشتی تعدادی از مردم مشهد که با بی تدبیری هایی، مورد سوءاستفاده مخالفان انقلاب قرار گرفت، از دو جهت قابل تحلیل است اول چرایی ماجرا، دوم درس هایی که باید گرفت.

به گزارش مشرق، «محمد سعید احدیان» در سرمقاله روزنامه «خراسان» نوشت:

تجمع معیشتی تعدادی از مردم مشهد که با بی تدبیری هایی، مورد سوءاستفاده مخالفان انقلاب قرار گرفت، از دو جهت قابل تحلیل است اول چرایی ماجرا، دوم درس هایی که باید گرفت.


چرایی ماجرا


در چرایی شکل گیری این اتفاق دو سطح از عوامل قابل احصا است سطح اول دلایلی  است که صحنه ماجرا را توضیح می دهد و شامل فراخوان، شروع تجمع، پیوستن به حلقه اولیه، نحوه برخورد نیروی انتظامی، گسترش جمعیت و تغییر شکل صحنه (اعم از تغییر شعارها تا تغییر شکل اعتراض) و پایان تجمع و تصویرسازی در فضای مجازی می شود. ورود در این سطح از بحث اهمیت زیادی دارد اما به دلایل مجال اندک، نیاز به شنیدن نگاه های مختلف بحثی است که می توان آن را به فرصتی دیگر موکول کرد اما همین قدر می توان اشاره کرد که  عده ای از مردم با نیت مطالبات معیشتی و با شعارهای گرانی تجمع را آغاز کردند و مورد حمایت دیگران قرار گرفتند اما در نهایت پس از اتفاقات کوچک و بزرگی که افتاد، با موج سواری عده ای  پیکان اعتراض معیشتی به سمت مخالفت با نظام تغییر جهت داد.
اما سطح دوم عوامل که به بستر و زمینه ها برمی گردد، از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است.


احساس ناامیدی، تبعیض و بی پناهی


مجموعه ای از عواملی که در ادامه ذکر خواهد شد باعث شده است در بخشی از جامعه به ویژه در دو قشر طبقه محروم و طبقه متوسط ضعیف شده، احساسی ایجاد شود که می توان آن را با سه مولفه توضیح داد اول احساس ناامیدی از این که در ظاهر قرار نیست گشایشی در حل مسائل آن ها صورت بگیرد، دوم احساس تبعیضی که می گوید  مشکلات موجود فقط مربوط به آن هاست و  نه برای «ازما بهتران» و سوم احساس بی پناهی که می گوید ملجأ و پناهگاهی ندارند که حرف آن ها را «بفهمد و پیگیری» کند یا حداقل «بشنود و همدردی» کند. این همان بستری است که اگر در جهت حل آن حرکتی ملموس آغاز نشود یا اگر با درک نشدن آن فراگیر شود باید نگران آینده، تکرار اتفاقاتی مشابه و با توجه به وجود دشمنانی قسم خورده شاهد ناامنی شدید و تبدیل شدن به سوریه ای  دیگر بود.


عوامل بسترساز  


اما احساس فوق الذکر نتیجه عوامل متعددی است که مهم ترین آن ها عبارتند از:


۱ . واقعیت این است که ناکارآمدی  دولت ها، قوای قضاییه و مقننه، نهادها و دستگاه های مختلف در دو حوزه حل مسائل اقتصادی و معیشتی و برطرف کردن آسیب های اجتماعی برای زندگی جاری مردم چالش های اساسی زیاد و بعضا غیرقابل تحملی ایجاد کرده است این چالش البته مربوط به امروز و چند سال اخیر نیست وجود، مشکلات یک بحث است اما مسئله وقتی جدی می شود که امید برای حل مشکلات از بین برود. مشکلات از قبل هم موجود بود و اتفاقا بخش مهمی از مشکلات موجود ریشه در گذشته دارد ولی وعده های جذاب و دور از دسترس دولت یازدهم سطح امید مردم را بالا برد و با گذر زمان و محقق نشدن آن ها و در نهایت نیز اعلام برنامه های دولت در لایحه بودجه  که نقطه مقابل آن وعده ها برای جامعه تصویر شد(گرچه بخشی از این تصویر واقعی نیست) به همراه گرانی های اخیر و ترس از گرانی های آینده، باعث شد این برداشت تقویت شود که امیدی به حل مشکلات معیشتی مردم نیست و در نتیجه احساس ناامیدی از تغییر شرایط در بخشی از جامعه تقویت شد.


۲ . البته مسئله دیگری هم هست و آن سیاه تر تصویر شدن واقعیت های موجود است. می توان به تفصیل در این باره استدلال کرد که درست است آن چه وجود دارد با آن چه باید باشد فاصله های زیادی دارد اما آن چه در ذهن جامعه تصویر شده است نیز بسیار سیاه تر از آن چیزی است که  واقعا وجود دارد. نمی خواهم مثال امنیت و قدرت منطقه ای و شبیه آن را بزنم که مورد تایید اکثر مردم است و بارها گفته و شنیده شده بلکه اجازه دهید به عنوان فقط نمونه مثال هایی بزنم که در ذهن خیلی هم اکنون تصویر کاملا سیاهی از آن ها وجود دارد. به عنوان مثال اول از زلزله کرمانشاه نام می برم و این نکته را یادآوری می کنم که تا به حال چند کلیپ و گزارش از کاستی های زلزله زدگان دیده اید و چند کلیپ و گزارش از  کانکس های نصب شده و امکانات توزیع شده در ذهن خود به یاد می آورید آیا به اندازه ای که اقدامات عملی و عینی انجام شده، تصویرسازی صورت گرفته است.

به عنوان مثالی دیگر کل افرادی که حقوق های چند ده میلیون تومانی می گرفتند چند نفر بودند و جمع تعداد مسئولان رده بالا و میانی که حقوق هایی کمتر از یک استاد دانشگاه می گیرند با استراحت و آرامشی بسیار کمتر و با مسئولیت و مورد سوال بسیار بیشتر چند برابر آن ها هستند. آیا تصویری که بسیاری از ما از این مسئله داریم مطابق با واقعیت موجود هست؟  

به عنوان مثالی دیگر درست است که دستگاه قضایی پراست از اشکالات ساختاری ، عملکردی و رویکردی که هم به واسطه شغل ام از آن ها باخبرم و هم صابون آن به جامه ام خورده است اما چرا روند کلی حرکت دستگاه قضایی مورد توجه قرار نمی گیرد که مثلا  عده زیادی قاضیان فاسد و کارچاق کن ها شناسایی شده اند و با آن ها برخورد شده  یا  دانه درشت ها از همه جریان ها در دوره جدید مورد محاکمه دستگاه قضایی قرار گرفته اند از پسر آیت ا... هاشمی گرفته تا معاونان آقای احمدی نژاد و  مه آفرید خسروی و بابک زنجانی. روشن است که منظور توجیه کم کاری ها یا ناکارآمدی دولتی ها و قضایی ها و مجلسی ها و دیگر نهادهای حاکمیتی نیست بلکه منظور این است که تصویر ارائه شده به جامعه سیاه تر از واقعیت موجود است و این تصویر غیردقیق نتیجه چند عامل است:


اول سیاست زدگی جدی جریان های سیاسی که در تقابل های سیاسی خود پاروی حق گذاشته و انصاف را کنار می گذارند. چه در گذشته که اصلاح طلبان نقش اپوزیسیون به خود گرفته بودند و چه حال که اصول گرایان به ویژه طیفی از آنان  هدف مقدس شان! شده است تخریب دولت.
 دومین دلیل وجود تصویر سیاه تر از واقعیت، سیاه نمایی جریان های ضدانقلابی با استفاده از فضای مجازی و رسانه های ماهواره ای است به گونه ای که یک اتفاق طبیعی که همیشه بوده است چنان ضریبی می گیرد که تعمیم پیدا می کند مثلا تعرض یک فرد به یک کودک چنان بزرگ تصویر می شود که گویی این قبیل اتفاق ها تا کنون نبوده است و در دیگر کشورها اصلا وجود ندارد.


 سومین دلیل نیز بر می گردد به دلسوزانی که درک دقیقی از ویژگی های یک نقد منصفانه یا مطالبه هوشمندانه ندارند و از سر اخلاص و انجام وظیفه تصویری سیاه تر از واقعیت  به جامعه ارائه می کنند پیشنهاد می کنم یک ماه شبکه های تلویزیونی آمریکا مانند سی ان ان و فاکس نیوز و روزنامه هایی مثل نیویورک تایمز و واشنگتن پست را بررسی کنید و آن ها را با گزارش نماینده رسمی سازمان ملل مبنی بر واقعیت های اسف بار آمریکا از وجود ده ها میلیون فقیر و نابرابری های غیرقابل اجتماعی مقایسه کنید تا مشخص شود میزان و نوع انتقاد در رسانه های ایران چقدر در کشوری مثل آمریکا متفاوت است. برای جلوگیری از سوءبرداشت ها مجبورم یادآوری کنم که کارنامه روزنامه خراسان نشان می دهد که چقدر باور به انتقاد جدی و مطالبه مسائل مردم به دور از سیاست زدگی داریم اما فکر می کنیم هوشمندی و انصاف در نقادی بسیاری از دلسوزان کمتر دیده می شود.


و چهارمین عامل نیز  سیاه نمایی فرصت طلبانی است که برای منافع شخصی و سیاسی دست روی نقاط ضعف می گذارند تا برای خود محبوبیت ایجاد کنند  چه مسئولان حاضری  که به جای ارائه برنامه و گزارش نقش منتقد را بازی می کنند و چه مسئولان سابقی که اپوزیسیون می شوند که مهم ترین مصداق اخیر این دسته انقلابی نما آقای احمدی نژاد است که به جای این که پاسخ دهد چند درصد در مشکلات موجود نقش داشته است، منفعت طلبانه و صرفا برای جمع کردن سرمایه اجتماعی و به دلیل این که دستگاه قضایی وارد خط قرمز او و بررسی فسادهای مالی برخی از اعضای کابینه اش شده است، با ترکیب راست و دروغ، سیاه نماتر از ضدانقلاب جامعه را به سمت ناامیدی سوق می دهد.   


۳  . دو مشکل قبل یعنی ناکارآمدی های طولانی مدت به همراه وجود تصویری سیاه تر از واقعیت وقتی با سه مسئله اول بروز فسادهای مالی پی در پی، دوم رفتار اشرافی گری و دور از مردم برخی مسئولان و سوم  رفتار متکبرانه عده ای شکم سیر و آن دسته از سلبریتی های بی درد  روبه رو می شوند باعث ایجاد احساس تبعیض می شود و این احساس تبعیض است که شرایط را بسیار سخت و غیرقابل تحمل می کند.


۴ . برای کسی که امیدش به حل مشکلات کم رنگ شده است و احساس تبعیض روحش را می آزارد، هنوز راهی وجود دارد و آن زمانی است که ببیند پناهی وجود دارد که او می تواند حرفش را بزند تا «فهمیده و پیگیری» شود و حتی اگر پاسخ گویی واقعی صورت نگرفت حداقل دردش «شنیده» و با او «همدردی» شود در این صورت نیز همچنان شرایط قابل تحمل می شود. بخشی از مشکل موجود این است که اگر مردم پاسخ گویی مسئولان را نمی بینند بخشی از مردم  پناهی برای شنیده شدن حرف های شان پیدا نمی کنند و احساس می کنند کسی نیست مطالبه آنان را پیگیری کند. البته فضای انتقادی رسانه های داخلی بخشی از این کارکرد را دارد به همین دلیل نیز مشکلات ذکر شده در بندهای قبل به مرحله انفجار نرسیده است اما واقعیت این است که پاسخ گونبودن مسئولان به رسانه ها،  پیگیری  و مطالبه  ناکافی مسائل مردم  توسط دیگر تریبون داران موثر ممکن است اندک اندک این کارکرد را کم اثر کند.


چه باید کرد؟


گرچه توصیف  ماجرا تکلیف درس ها و چه باید کردها را روشن کرد اما شمارش آن ها می تواند مفید باشد:


۱ . مسئولان کشور در همه قوا، دستگاه ها و سازمان ها باید با تعیین اولویت بندی دقیق، بر حل مسائل اقتصادی به ویژه طبقات محروم و  متوسط ضعیف شده تمرکز کنند. مردم صبور ایران توقع حل همه مشکلات شان را ندارند، کافی است حرکت به سمت برطرف شدن آن ها دیده شود که این امری کاملا دست یافتنی است ذکر یک مثال را  که مشخص شود شعار داده نمی شود لازم می دانم: تنهاجلوگیری از واردات بی رویه و قاچاقی که از گمرکات کشور صورت می گیرد با توجه به این که  زیرساخت های فنی آن ایجاد شده است و فقط نیاز به تصمیم و اندکی پیگیری جدی توسط دست های پاک دارد، ظرف چندماه به نتیجه می رسد و در فرصتی کوتاه چرخ بسیاری از واحدهای تولیدی را به حرکت در می آورد و برای دستگاه های مختلف اعم از قضایی و حاکمیتی می توان از این قبیل مثال ها زد که عزمی جزم و نگاهی جهادی لازم دارد.


۲ . جریان های سیاسی و رسانه ها باید سیاست زدگی را در رفتار و عملکرد خود کنار بگذارند و با نگاهی ملی رفتار خود را شکل دهند همان طور که رهبر انقلاب گفتند  نقد و نقدپذیری واجب است چون با نقد و نقدپذیری است که اصلاح صورت می گیرد و با نقد است که جلوی احساس بی پناهی برای مردم گرفته می شود اما نقد باید منصفانه و هوشمندانه باشد تا هم تبدیل به سیاه نمایی نشود و هم مورد سوءاستفاده لطمه زنندگان به منافع مردم قرار نگیرد.


۳ . مسئولانی که اکنون در مصدر قرار دارند نیز باید نقد پذیر  باشند و نشانه نقدپذیری پاسخ گویی است. انبوه نقدهایی که اکنون در رسانه ها صورت می گیرد اگر جدی گرفته شود، به گونه ای که آن مسئله حل یا توضیح آن ارائه شود، آن گاه همه این انتقادها تبدیل به یک فرصت بی بدیل می شود اما اگر مردم شاهد باشند مسئول به جای پاسخ گویی، به سکوت و بی عملی روی می آورد یا حتی خود را در نقش منتقد قرار می دهد، کاسه صبرشان لبریز می شود.


۴ . نمی توان امید داشت فرصت طلبانی که مسئول بودند یا هستند، بر طبل سیاه نمایی نکوبند اما می توان انتظار داشت حامیان آن ها در صورت ادامه این مسیر آن ها را به طور علنی طرد کنند. چنین افرادی که برای کسب سرمایه اجتماعی انتخاباتی و غیر انتخاباتی و برای منافع فردی خود، مصلحت میلیون ها ایرانی را فدا می کنند، از دشمن بدترند و نباید هیچ جایی داشته باشند و هرجایی می روند باید مورد طعن علنی قرار گیرند.


۵ . پرچم نقد و مطالبه باید دست دلسوزان انقلاب و مردم قرار داشته باشد تا نه ضدانقلاب و نه انقلابی نما و نه مسئول فرصت طلب نتواند از مشکلات موجود برای اهداف خود بهره برداری کند. علاوه بر رسانه ها، منابر و تریبون های رسمی و منتسب به نظام و چهره های انقلابی عاقل باید دغدغه خود را مطالبات اصلی مردم قرار دهند و با رعایت انصاف و هوشمندی پرچم مطالبه دلسوزانه را به دست بگیرند و پناهی برای مردمی شوند که صدای شان مثل برخی سلبریتی ها و بلندگودارها بلند نیست.


۶ . مبارزه جدی، موثر و سیستمی با فاسدان و ساختارهای فسادزا  برخورد جدی و حذف مسئولانی که خوی اشرافی گری دارند و تقبیح علنی متکبران شکم سیر و بی دردی آن دسته از سلبریتی های از خود راضی، ضرورتی انکارناپذیر است البته باید مراقب بود این اقدام به گونه ای انجام نشود که بیشتر تصویری سیاه تر از واقعیت موجود ایجاد کند.


۷ .  هرآن چه ذکر شد به فرض تحقق در نهایت نمی تواند از عملیات دشمن جلوگیری کند. این یک واقعیت است که مردم ایران بعد از حدود چهل سال استقامت بر سر آرمان های خود، هنجارهای ظالمانه حاکم بر دنیا را تغییر داده اند. امروز منافع کشورهایی که با استعمار دیگر کشورها آقای دنیا شده اند، به شدت از استقلال خواهی ملی و آرمان خواهی واقع بینانه و چالش عقلایی مردم ایران لطمه خورده اند. از ابتدای پیروزی انقلاب تلاش های زیادی از جنگ سخت و نرم گرفته تا تحریم و اختلاف افکنی داخلی صورت گرفته است که جلوی این حرکت الگوساز برای دیگر کشورهای دنیا گرفته شود اما تاکنون موفق نشده اند و لطمات جبران ناپذیری نیز از این مسیر خورده اند.

امروز آخرین امیدشان این است که از فرصت های ذکر شده در بالا سوءاستفاده کنند و با استفاده از ظرفیت فضای مجازی که پیش از این وجود نداشت، شکست های پیشین خود را جبران کنند. مردم ایران تجربه کشوری مثل سوریه را دیده اند که نتیجه اختلاف داخلی چگونه فرصت به دشمنان این کشور داد که چندین سال امنیت از آن کشور رخت بربندد، ده ها هزار نفر کشته و میلیون ها نفر آواره شوند و همان زندگی جاری را که می توانستند از طریق سازوکارهای مدنی بهترش کنند هم از دست دادند.


مردم با ایمان ایران نباید فراموش کنند که نقش تاریخی بر عهده دارند هوشیاری و بازی نخوردن های رسانه ای و استقامت در راهی که شروع کرده اند مقدمه تحقق وعده الهی است که اگر در راه باور به این که تدبیرکننده همه امور آن ها خداست (الذین قالو ربنا ا...)  استقامت ورزیدند (ثم استقاموا) الطاف و امدادهای پنهان و آشکار الهی نصیب آن ها می شود(تتنزل علیهم الملائکه) و هر مشکل و سختی و ترس و اندوهی از آنان برطرف می شود(ان لا تخافوا و لا تحزنوا) و برای هر مسلمانی این یقین وجود دارد که صادق ترین و قطعی ترین قولی که می توان به آن امید بست، وعده الهی است.   

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 59
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 80
  • IR ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    اینقدر ایرانو به سوریه تشبیه نکنید ایران هیچوقت شبیه سوریه نمیشه
    • IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      89 35
      احتمال اینکه از سوریه بدتر بشه زیاد چون کشوری مثل ایران برای سوریه نیست
    • از ساری IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      نیروهای امنیتی باید جدا ورود کنن!!!!!!!!!!!!!تجمع برای گرفتن حق از ارگان مربوطه با تکرار هلهله ی عاشورا فرق میکند..باید همه ضد ارزش ها دستگیر بشن....غلط میکنن ضد نظام شعار میدن......زیر پتو چارتا کانال تگرام دیدن... توهم برشون داشته....بوالله دستم بهشون برسه زنده نمیذارم'!!!!!!!!!!!!!!!خون سیصدهزارشهید پایمال شدنی نیست
  • محمد IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    من خودم سهامدار پدیدام سه ساله هرچی داد می زنیم پولمونو که همه سرمایه زندگی مونه پس بدید هیچ گوشی شنوا نیس! دیگه واقعاً از این همه بی تفاوتی خسته شدم....
    • مختار IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      369 2
      پیامبر فرمودند الملک یبقی مع الکفر و لا یبقی مع الظلم تا خیانکاران به شهدا و مردم و انقلاب و اسلام که وضعیت کشور را به این نابرابری و لجن کشاندند در قوای سه گانه حاکمیت ما حضور دارند وضع مردم هر روز بدتر از دیروز خواهد بود
    • IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      برادر من اون موقع که داشتی سود بالا و ارزش سهامت بالا می رفت و در پوست خودت نمی گنجیدی به فکر امروزت هم باید می بودی . در دنیا همین است سهام یک روز ضرر یک روز سود چرا داد و بیداد .
  • یحیی ۰۹۱۲۵۳...۸ AT ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    211 6
    جناب مشرق ، برنامه معیشت مردم در دستان چه افرادی است ؟ ایا جز نوبخت و عواملش است ؟ وقتی به مردم ظلم میشه باید سکوت کنیم ؟ به عنوان مثال ملموس بنده یک تولید کننده ای هستم که در گذشته گفتند برو واحد تولیدی بساز ۶۰ درصد ساختی وام میدهیم ؟ بنده ۱۰۰ درصد ساختم رفتم از تبصره ۳ قانون بودجه سال 81 سازمان برنامه بودجه مبلغ ۱۳۰ میلیون برای خرید ماشین الات انهم فقط بخشی از ان وام دادند بدبختانه یکسال بعد از تولید مصادف با دولت احمدی نژاد شد و از سال ۸۵ دولت وقت تا این اواخر ابلاغ کردند محصول تولیدی واحد بدلایل غیر منطقی حق تولید دولتی و آزاد ندارید ؟ لازم به توضیح است محصول واحد من از کودهای کشاورزی یارانه ای می باشد کود کامل ماکرو ؟ بعد این داستان و تعطیلی ناخواسته و بیکاری تحمیلی بانک عامل چون صاحب پول دولت بوده اقدام به مزایده اسناد در رهن را نمودند ؟ بیش از ۱۰ سال است از ماجرا می گذرد زندگی ۵ خانوار نابود شده. و.... بیش از ۱۰ ها کمیسیون های کارشناسی و تخصصی پرونده رفته و همگی این واحد را استحقاق بخشودگی تسهیلات دریافتی دانسته و وزیر صنعت نیز اخیرا این موضوع را رسما تایید و از مجموعه سازمان برنامه و بودجه کشور درخواست استحقاق حق برای اینواحد تولیدی نموده اند ولی هنوز بعد از این همه مدت ظلمی که شده ادامه دارد .... چرا ؟؟؟ آن روزنامه و یا آن مجموعه رسانه ای حداقل جواب بفرمایید عدالت یعنی این ؟
  • مهدی IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    218 3
    سلام، بخدا مردم و قشر ضعیف مشکل دارن بخدا تو فشار هستند من خودم یه مشکل کلاه برداری دارم با شرکت لیزین نگین خودرو آفتاب که هزاران نفریم، طرف را دستگیر کردن اموالش مصادره شده و ... میگیم فعلا به همون اندازه که گرفتید بدین جوابی نیست بیشتر از 3 ساله بخدا درست نیست چهار روز دیگه هم میاد بیرون یه آب هم روش کسی سیاسی نیست مشکل دارن مردم مردم مگه تاحالا پشت نظام نبودن ولی یک سری مسئولین به فکر نیستن
    • IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      برای گرانی و بی کفایتی اعتراض کنید ولی شمارا به خدا اگر گروهی خواستن اعتراضات رو منحرف کنن به سمت منافع دشمن و معرکه بگیرن هوشیار باشید
  • محسن IR ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    322 1
    اقای احدیان طوری ازسیاه نمایی صحبت میکنندکه یعنی مردم قدرت تفکر وتمیز دادن راندارن ووضع موجودرا درک نمیکنند ودجار احساسات شدن جناب کدوم سیاه نمایی شما یک نقطه سفید دراین دولت نشان بده مردم زیرفشارافتصادی هستند وقتی یک بلیط قطارمشهد به تهران سال91 قیمتش18هزارتومان رسیده به 120هزارتومان این یک نمونه هست شمابرای یک تعویض گواهینامه باید100هزارتومن خرج کنی هزینا یک معاینه فنی خودرو گازسوز300تومن شده مردم ازاین دست موارد زیادمیبنندخوب این دیگه سیاه نمایی نیست دولت باید بفکرقشرمتوسط وضعیف باشد واقعا وضع موجودغیرقابل تحمل شده وحالا هم لایحه بودجه دولت که فقط روگرده مردم نوشته شده ازنمایندگان مردم هم که امیدی نیست انشالله هرچه سریعتر وضعیت بودجه 97 بطور احسن تصحیح شود تا امیدی به جامعه برگردد
    • M.sh IR ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      ولی جایی که حق وباطل امیخته بشه تشخیص حق از باطل دشوار میشه ونتیجش میشه مانند ۸۸ که تا قبل عاشورا یه بی خبر از اصل قضیه پابه پای فتنه گران پیش رفتند وعاشورا دست فتنه گران رو شده ودر ۹ دی اعلان برائت کردن از انها. امروز هم همینه که مردم به خاطر گرانی تجمع میکنن، زخم خورده های ۸۸ و سربازان نتانیاهو و ترامپ و بن سلمان ، رخنه میکنن داخل تجمع وشروع میکنن به سر دادن شعارها و مردم هم ناخواسته سوار بر موج همراهی میکنند ونتیجه میشه سواستفاده این شیاطین ازین جو بوجود امده !
  • محمد IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    359 6
    آقای احدیان خوب فرموده اند ولی مفصل وباید خلاصه گفت که در مدیریت مملکت پس از انقلاب اشتباهاتی وجود داشته ودارد که نتیجه آن اکنون مشاهده می شود. باید گفت درخت انقلاب ریشه ای عمیق ومحکم دارد وآن اعتقاد مردم به اسلام وقرآن است ولی شاخ وبرگ این درخت بخشی توسط دشمن وعمده آن توسط خودیهای خود خواه دنیا طلب دچار آسیب می شود. مسؤلین باید دقت داشته باشند که با توجه به شرائط وامکانات موجود از اخلاص در عمل وصداقت فاصله نگیرند زیرا خطای آنها ظرف مدت کوتاهی بر ملا خواهد شد. بامنتقدان وحتی معترضان مدارا وتلاش کنیم صحبت آنان را بشنویم ومشکل آنهارا بر طرف کنیم. اینقدر از صاحب نظران ومنتقدان در جهت نحوه مدیریت کشور را راندن ومحصور کردن وفراری دادن به خارج از کشور هنر نیست، آنها مسلمانند،شیعه هستند، در انقلاب بوده اند وایرانی اند(رحماء بینهم). تفاوت موضوعی عقلایی است ولی تبعیضها را کم کنیم وبگونه ای برنامه ریزی شود که نتیجه آن وجود دوطبقه ضعیف ومحروم وطبقه ای برخوردار نباشد. طی این سالهامثلا در قضیه خدمت سربازی بررسی کنید، فرزندکدام مسؤل صاحب نفوذ خدمت سربازی خود را در نقاط محروم به انجام رسانده است؟ وقس علیهذا.... به شعارهای یک عده ای که از نعمات برخوردارند ودر جلسات آقایان ومسؤلین حاضرند وهمه چیز بر وفق مراد وخوب جلوه می دهند زیاد توجه نکنید به درد ومشکلات توده مردم در سطح جامعه عمیق بنگرید آنها مد نظر باشد که اگر زمان بگذرد باتوجه به اینهمه تبلیغی که علیه نظام می شود،عصیانهایی آغاز وآنگاه کسی را توان جلوگیری نخواهد بود.
  • طاهری IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    137 6
    یک رمان تکراری وکاملاچرت
    • IR ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      5 83
      حرف مقاله منطقی و منصفانه بود! این یعنی اصلا امثال شما دنبال مطالبه گری برای اصلاح مملکت و مشکلات خودتون نیستید. و پی معرکه گیری و القای ناامیدی هستید!
  • TR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    96 11
    در کل باید به این خبر بگم کاملا دروغ پردازی بود.
  • TR ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    احذاب باید حذف شوند و افراد امین و متدین و با اصالت در مجلس حضور یابند.
  • IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    236 2
    در بند پنج گفته شد كه پرچم نقد بايد دست دلسوزان نظام و مردم باشد / به عرض مي رسانم بهترين دلسوز براي مردم خود مردم هستند و گفتيد واقعيت سياه نمايي مي شود . ايا حرف مردم واقعيت نيست فقط راي آنها واقعي است و لاغير ؟ ب
  • IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    212 3
    دولت به اندازه کافی داره خودشو تخریب کرده ومیکنه؛لازم نیست کسی دولت رو با اونهمه شعار کذا واین عملکرد تخریب کنه....لایحه گرانی ها رو دولت تقدیم مجلس کرد...از فضا که نیومد...!
  • مسعود IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    229 0
    فکر میکنم هر مسوول مفسد و نالایقی را بدون تردید کنار بگذاریم و در جهت احیای ارزش پول ملی قدم برداریم مشکلات کم کم به حداقل و در نهایت معیشت و زندگی مردم اکثرا فقیر ایران بهبود خواهد یافت...
    • ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۱
      1 0
      سیاست خارجی که بیشتر درآمد کشور رو صرف جنگ در اینجا واونجا می کنه نمی ذاره پول ملی قوی بشه
  • ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    226 1
    بروید خجالت بکشید
  • کاوه IR ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    نیروهای مومن به انقلاب نباید دخالت کنند. این مسئله دولت روحانی است. این یک پروژه طراحی شده در اتاق فکر اصلاح طلبان افراطی است. هوشیار باشید. بگذارید روحانی با 24 میلیونی که بهش رای دادند خودشان موضوع را مدیریت کنند. الان فضا غبار آلود است قدری صبر کنید تا دستهای پشت پرده بهتر دیده شود. بسیجی عزیز دخالت نکن. فردا همین نامردهای دولتی می گویند خودمان می توانستیم با تفاهم حلش کنیم بسیج و سپاه یه عده آدم گرسنه و بیکار رو سرکوب کرد ماهم نتوانستیم دخالت کنیم.
    • IR ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      4 278
      این چه حرفیه اگه کنترل تظاهرات دست خارجی ها بیفته چی؟
    • محمد قاسمی IR ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      267 3
      نیروهای ارزشی سه حالت بیشتر ندارند اگر دخالت کنند شریک جرم دولت روحانی میشند اگر کنار مردم قرار بگیرد دولت میگه از طرف اونها داره هدایت میشه چوب دوسر ...
    • سیاوش IR ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      4 280
      خوله دارن اونجا به رهبر دشنام می دن بعد تو چرت و پرت می گی دارن به اسلام توهین می کنن بعد تو می گی مشکل روحانیه ؟شعور و بصیرتت کجاست
  • IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    آقا تا کی باید ببینیم . ما حامی انقلاب و شهدا و کشور هستیم اما گلایه داریم.
  • بی نام IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    157 2
    ,چرا حرف چرت میزنی
  • IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    90 2
    چرا در قم و مشهد اتفاق افتاد؟
  • محمد IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    وای بر احمدی نژاد ی ها
    • حیدری IR ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      وای بر آدم های نان به نرخ روز خور! الان 5 ساله مملکت دست یه عده دیگر است؛ لطفا از خواب خرگوشی بیدار بشین. احمدی نژاد و یا هرکس دیگری اگر برخلاف مسیر انقلاب و ولایت فقیه حرکت کنه، با مردم دشمنه و باید یا برگرده و یا کنار بره. هرکسی تجمع غیر قانونی میکنه حتما خطش رو از مردم جدا کرده، چه مثل احمدی نژاد شخصا بیاد و چه مثل جهانگیری عده ای رو تحریک کنه تا از آب گل آلود ماهی بگیره...
  • ا IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    خدا روحانی رو هدایت کنه تا دست از این اشرافی گری برداره و به فکر محرومان باشه و بهانه دست عده ای ضد انقلاب نده
  • ایرانی ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    374 1
    کارد به استخوان رسیده همه دستگاههای دولتی هر کدام به نوعی دارن مردم بیچاره را با ایرادهای واهی جریمه می کنند
  • IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    روحانی آخرین فرصت برای آشتی با مردمه
  • IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    تامردم حقشان رامیخوان میشن ضدانقلاب. عزیزم اکثرا سهامدار پدیده و مشتریان بانکها و موسسات اعتباری ورشکسته هستند
  • IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    409 6
    بسیار عالی. نقدی منطقی از کسی که دلسوزانه به مملکت خودش فکر می کند. من اضافه می کنم که دولت باید دراین مقطع با جلوگیری از واردات کالاهای شدیدا لوکس (مانند خودروهای چند صد میلیونی)، نمایش اختلاف طبقاتی در جامعه را کاهش دهد. در دوران جنگ، فاصله درآمد مردم کم نبود. ما همسایه هایی داشتیم که درآمدشان ده ها برابر خانواده ما بود. ولی بچه های آنها که با ما همبازی بودند، امکان فخر فروشی و نمایش این امکانات را نداشتند و در واقع فقیر و غنی در جامعه به طور گسترده نمود نداشت. حتا بعدها من از آنها شنیدم که پدر آنها هم می ترسید و هم شرم داشت که ثروت خود را نمایش دهد. ولی اکنون چگونه است؟ آدم های ناشناخته و جوان با ماشین های میلیاردی در خانه ها و ویلاهای میلیاردی خودشان را در شبکه های اجتماعی به نمایش می گذارند و بسیاری از مردم شریف حتا نان شب هم ندارند که بخورند. این موضوعی است که با آرمان های انقلاب منافات دارد و از دولت درخواست می شود حداقل با اعمال محدودیت ها در عرضه کالاهای لوکس، تقاضا را محدود کند!
  • حمید IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    9 330
    با اصلاح روش زندگی میشود تحمل کرد بیایید در زندگی خودمان تاملی کنیم ببینیم چقدر با سخنان اهل بیت مطابقت دارد . اما نگذاریم کشور وارد دور جدید از فتنه ها شود . به هوش باشید و از ولی فقیه حمایت کنید و مشت هایتان را علیه دشمنان اسلام چه داخلی و چه خارجی بگیرید
  • IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    خون شهدا را حیف نکنیدشهدا بخاطر این نظام شهید شدند
  • طاهری IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    این روحانی رو برکنارکنیدتااوضاع درست بشه
  • IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    از دسیسه های ... و حامیانشون و همه فتنه گران قافل نشیم دارن با پنبه سر انقلاب رو میبرند یکیش همین وضعیت معیشتی مردم فقط باید پشت سر رهبری و ولایت باشیم وگر نه متفرفمون میکنند
  • کاظمی IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    336 4
    شما ببیند این دولت برای چندرغاز سهام عدالت چه موش وگربه بازی سرمردم دراوردکه ادم خجات میکشدحلا میخواهندمسائل کلان کشورراحل کنندای بابا مگه می تونند.
  • IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    259 1
    مرگ بر تند روی در هر دو جناح اصولگرا و اصلاح طلب
  • صادق IR ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    331 1
    براتون یه مثال میزنم من یکی از پرسنل سامسونگ هستم مدیرای سامسونگ با رشوه دادن یه عوامل دولتی پول گمرک نمیدن به بهانه اینکه تو ایران اشتغال زایی میکنن اما تمام نیرو های افغان ارزان رو قاچاقی وارد کشور شدن استخدام میکنن و با حداقل حقوق ایرانی هارو استخدام میکنن با قرارداد 3ماهه که حتما باید تعهد بدن که تمام حق و حقوقشون رو دریافت کردن و هیچ ادعایی نسبت به سامسونگ ندارن مشکل از نیروهای پرنفوذ هستن که به امثال اینها اجازه چپاول ملت ایرانو میدن
  • رضا ضایی IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    339 2
    من کارمند بودم و بعداز دوسال و نیم حقوق ندادن اخراجم کردن..حدود بیست تا همکاریم و اخراج شدیم..رییس ما به ما بدهکار به بانکهای مختلف میلیاردها بدهکاره..هزاران بدهکار از مردم شخصی داره...هر روزم علیرغم این همه بدهی یه ماشین سواره...چطوری میشه اخه؟؟؟الان نیرو میگیره و هفت هشت ماه کار میکشه و بعد این مدت اون نیرو میبینه نه قرارداد داره نه بیمه و نه حقوق و میزاره میره و دستش به هیچ جا بند نیست....من از طریق اداره کار شکایت کردم و بعد از یه سال و نیم دوندگی به هیچ نتیجه ای نرسیدم و فقط پول خرج کردم....واقعا یکی نیست بگه ادمی که هزاران طلبکار داره و صدها نفر رو بدبخت کرده چرا ازاد میچرخه؟؟؟چرا هر روز یه ماشین عوض میکنه؟؟؟چرا راس مدیریت یک مرکز علمی کاربردی نشسته؟؟؟من عاشقه رهبر و این نظامم ولی اینا دلم رو به درد اورده....خیلی خیلی غمگینم...مااا به خدا به شهدا بدهکاریم و در حکومتی که بر پایه عدل علی استوار شده نباید اینجوری باشه....مردم کار میکنن پول نمیدن..تو بانگ میزارن بازم بانک پس نمیده..سهام میخرن بازم پس نمیدن..چرااا؟؟؟چون تمامه قوانین ما به نفع بدهکاره و طبیعیه اینچیزا پیش میاد...چرا برا دزدی و حق الناس کوتاه میاد قوه قضاییه؟؟؟چرا مثل عربها قاطعانه برخورد نمیکنه که کسی جرات دزدی یا غیره نداشته باشه؟؟؟؟طرف ماشین رو خرید ولی پول نداد بعد از شکایت و وکیل گرفتن و یه سال دوندگی قرار شده تازه ماهی دویست تومن بده..سه تومنم هزینه وکیل دادن..یعنی ۱۵ ماه بده تا تازه هزینه وکیل سربه سر بشه؟؟ این عدالته؟عدالت علی؟؟؟ما برا برخورد با فساد نیاز به یکی مثل خلخالی داریم و تغییر تمامه قوانین قضایی...
  • محمود IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    490 5
    مردم ایران واقعامظلومن داخل کشورکه مسئولین بهشون زور میگن ومالشون رومیبرن خارج کشورهم کشورهای دیگه منتظرن مثل گرگ پاره شون کنن مگه فقط خوده امام زمان بیاد درستش کنه
  • IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    سانسور چی کجاست مشرق
  • کوروش بزرگ US ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    آقایون چرا می خواهید ماست مالی کنید مردم گرسنه نیستند اما آزادی میخواهند موسیقی آزاد . حجاب ازاد و مسائل جنسی آزاد در همه
  • یحیی IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    692 4
    حیف انقلاب و حیف از خون شهدا و مجاهدت رزمندگان وایثارگران انقلاب دست عده ای مفت خور و مرفه بی درد افتاده حیف از زحمات شهدا و رزمندگان و ایثارگران
  • IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    روحانی و احمدی نژاد نداره وقتی خزانه خالی باشه راهی جز قرض خارجی یا افزایش مالیات نیست مشکل عدم مدیریت و برنامه ریزیه
  • IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    من سیدعلی خامنه ای راسربازومطیعم هرکس میخواهدایران شیعه محفوظ بارضای امام زمان عج باشد یادش باشد سیدمااختلافش باهاشمی روحانی وفتنه گران برسرحقوق مردم ومستضعفین بود . روحانی باآمریکامقابله به مثل کند ودام برجام راپاره کندویاخودمان همین کاررامیکنیم .مادولت انقلابی وکاری نداریم .
  • IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    8 358
    هیچ چیز در کف خیابان به نتیجه نخواهد رسید مگر نقشه های دشمنان
  • IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    233 3
    فکری بحال ما که بیکار هستیم بکنید بخدا دیگه فقط یک ارزو دارم اونم مرگه
    • IR ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
      2 47
      اگر از تکراریون هستی. داری به اتیش کار خودت میسوزی اگر از تکراریون نیستی داری به اتیش قوم گمراه میسوزی
  • محمدرضا IR ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    جالبه شش ماه پیش همینا به نفع روحانی مملکتو ریختن به هم، حالا که به غلطشون پی بردن بجای اینکه از خجالت خودشونو توی هفت تا سوراخ گم و گور کنن، طلبکار شدن
  • احمدذاکری IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    ببینیدچراالکی خودتونو گول میزنیدشماچیزی که الان ملموسه توجامعه این فقروگرانیه تاکی میخواین ازین دولت حمایت کنین
  • FR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    66 18
    بانک مرکزی مسبب خشم مردم است.
  • FR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    63 17
    بانک مرکزی مسبب خشم مردم است.
  • زیبا احمدپور از تبریز US ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    7 86
    یک مشت احمق
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    2 12
    ما از نظام و رهبری حمایت می کنیم و اجازه سوءاستفاده به دشمنان نمی دهیم
  • IR ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۹
    0 5
    وجود جاسوسان استکبار حتمی و انکار ناپذیر است . باید با قدرت در پی افراد جاسوس بود وفورا ان ها را بدار مکافات اویزان کرد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس