با این سامانه، به محض فعال شدن یک سیستم الکترونیکی در برد مورد نظر و بدون نیاز به این که شناور ایرانی رادار خود را روشن کند، مکان مربوط به تشعشع امواج راداری یا سیگنالهای ارتباطی کشف و به شناور یا ایستگاه خودی مخابره میشود.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، امروزه در میادین نبرد هوایی، زمینی و دریایی بحث شناسایی سیگنالهای راداری و شناسایی، مکان یابی و آنالیز این اطلاعات از جمله مهمترین امور محسوب می شود که به آن Electronic Support Measures (ESM) گفته می شود و در جهان علوم ارتباط نظامی یکی از عبارت های بسیار پر کاربرد و پربحث  است.
 
به زبان ساده کار سامانه های ESM این است که با جستجو در فضای نبرد، هرگونه سیگنال مخابراتی، امواج ماهواره ای یا راداری دشمن را شناسایی کرده و اقداماتی مثل کشف و رهگیری، ضبط و آنالیز و کشف منبع تشعشع را انجام داده و در صورتی که این امواج به عنوان متخاصم شناسایی شده و قرار به نابودی آنها باشد، اطلاعات مورد نظر به سرعت در اختیار سامانه های سلاح قرار گرفته و به سمت منبع امواج، اجرای آتش می شود.

ورود پهپادهای ایرانی به جمع دارندگان توان ESM
 
در جریان رونمایی از دستاوردهای جدید نیروی دریایی ارتش، بخشی مربوط به سامانه ای با توانایی ESM بود که صرفا و به اختصار، به این صورت معرفی شده است: "پروژه ESM ؛ سامانه جمع‌آوری پنهان اطلاعات که بر روی پهپاد نصب می‌شود."
 
ESM 
 لایه های جمع آوری اطلاعات
 
با عنایت به اجرای این پروژه در نیروی دریایی ارتش، باید به این موضوع توجه داشت که استفاده از یک پهپاد مجهز به سامانه های ESM در یک شناور جنگی نقش بسیار حیاتی داشته و کمک ویژه ای به اجرای ماموریت های محوله خواهد کرد.
 
به صورت سنتی رادارهای دریایی برای شناسایی و هدف گرفتن اهداف سطحی در پهنه دریاها و اقیانوس ها دچار مشکل بوده و علت آن، شکل کروی زمین است که باعث می شود امواج رادار در ارتفاع پست برد زیادی نداشته باشد.
 
ESM 
 پهپاد CAMCOPTER S-100 مجهز به پاد ESM
 
حال با به پرواز در آوردن یک پهپاد از روی شناور، این هواپیمای بدون سرنشین به ارتفاع بالا صعود کرده و اقدام به جستجو برای شناسایی اهداف می کند. به محض فعال شدن یک سامانه الکترونیکی در برد مورد نظر و بدون نیاز به این که شناور خودی رادار خود را روشن کند، مکان مربوط به تشعشع امواج راداری یا سیگنالهای ارتباطی مورد نظر کشف شده و به شناور یا ایستگاه خودی مخابره می شود.
 
حالا با توجه به شرایط منطقه سامانه فرماندهی می تواند تصمیم گیری های لازم را داشته باشد؛ یا می توان از سیگنال ضبط شده برای توسعه اقدامات متقابل الکترونیکی استفاده کرد و یا می توان با رمزگشایی از آنها به نوع مکالمات پی برده و یا در صورتی که در وضعیت جنگی قرار داشت می توان مختصات نقطه مورد نظر را به سامانه سلاح داد و به سمت دشمن آتش کرد. این توانایی خصوصا برای رصد کردن تحرکات و ارتباطات سامانه های شناورهای فرامنطقه ای می تواند بسیار مناسب باشد.
 
تلفیق سامانه «ثامن» و پهپادهای جدید نداجا
 
در جریان رونمایی از دستاوردهای نداجا بنری حاوی اطلاعات رادار کنترل آتش ثامن نیز دیده شده که در آن به قابلیت های این رادار اشاره شده است که یکی از آنها، توان دریافت اطلاعات مربوط به زاویه اهداف از سامانه ESM است. مسئله دیگر اینجاست که سامانه های ESM تقریبا به طور کامل در حالت غیر فعال عملیات کرده و شناسایی آنها اگر نگوییم غیر ممکن اما به شدت سخت است.
 
ESM 
 
پیش از این یک مدل سامانه ESM بومی برای استفاده در ایستگاه های زمینی و شناورها، توسط نیروهای مسلح کشورمان توسعه پیدا کرده بود. سامانه ایرانی، از فناوری CVR یا گیرنده ویدئو کریستال با حساسیت منفی 60 دسی بل متر برای پوشش بازه فرکانسی 2 تا 18 گیگا هرتز که قابل توسعه به 26.5 گیگاهرتز است و یک آنتن تمام جهته و 6 آنتن سمتی استفاده می کند و هر آنتن پوشش یک ششم را فراهم می آورد. این سامانه پارامترهایی چون زاویه ورود(AOA)، فرکانس تکرارپالس (PRF)، پهنای پالس، فرکانس RF و نرخ اسکن آنتن رادار را اندازه گیری می کند.

فناوری به کار رفته در این سیستم بومی نیروهای مسلح، حساسیت بالا و دقیق و سرعت در تشخیص، تحلیل و شناسایی سیگنال راداری در تمام باند فرکانسی مورد پوشش را ممکن می سازد و از نظر زاویه 360 درجه در سمت و 30+/- در بلندا توسط آن تحت پوشش قرار می گیرد.
 
البته از آنچه که بر روی پهپادهای نیروی دریایی ارتش نصب شده است اطلاعاتی منتشر نشده است اما توسعه پهپادی با این قابلیت در نیروی دریایی ارتش می تواند توانایی اطلاعاتی و رزمی شناورهای نداجا را به صورت جدی افزایش دهد.
 
کدام پهپادهای ایرانی توان عملیات ESM را خواهند داشت؟
 
در دنیای پهپادها نمونه هایی وجود دارند که توان حمل پادهای ESM را دارند. از پهپادهای کوچکی مثل CAMCOPTER S-100 یا پهپاد کوچک آلمان KZO تا پهپاد بزرگ و بلند پرواز معروف آمریکایی RQ-4 گلوبال هاوک توان انجام عملیات ESM را دارد. اما در صحبت های فرماندهان اشاره ای به این که کدام پهپاد ایرانی می تواند محموله مربوط به عملیات ESM را حمل کند نشده است. اما می توان اینگونه گمانه زنی کرد که پهپادهای مختلفی در کشور ما توان حمل این محوله ها را دارد. پهپادهایی مثل مهاجر 4، فطرس، یسیر و حماسه از جمله کاندیداهای احتمالی حمل پاد های ESM برای نداجا هستند.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 11
  • ۲۲:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۰
    0 0
    مگه نداجا هم فطرس و حماسه دارند؟؟مگه فقط نهاجا و نیروی هوافضا از این پهپادها استفاده نمی کنند؟؟
  • ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۰
    0 0
    دمتون گرم
  • ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۱
    0 0
    چرا در مورد تفافق نفتی امروز اوپک نمینویسید
  • مغزمتفکر ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۱
    0 0
    ایشالله ورود آواکس ھا،وشناساىى دشمنان .اوجب واجبات است آواکس
  • Shayan ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۱
    0 1
    واقعا تکنولوژی پیچیده ایی داره افرین به دانشمندان صنعت دفاعی
  • ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۱
    0 1
    در برابر بحران فقر و بیکاری و گرسنگی ملت با چه ابزار دفاعی می خواید دفاع کنید؟ملت ناراضی بزرگترین خطر است حتی خطری بزرگتر از جنک و حمله اتمی یک کشور بیگانه .
  • مهدی از قم ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۱
    0 0
    من خیلی خوشم میاد از کلمه اوجب
  • سیاوش ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۱
    0 0
    حضرت علی به مردم کوفه می گفت دشمن داره میرسه شهرمان بلند شوید برویم جنگ مردم میگفتن هنوز که به کوچه ها نرسیدن اگه رسیدن شمشیر بدست میشیم
  • مغز متفکر اصلی ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۱
    0 0
    ان شاء الله
  • ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۱
    0 0
    در هر سطحی که هستید صدقه بدهید گشایش رخ میدهد
  • محسن نوروزی ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۱
    0 0
    درود بر شیران ایران زمین که مایه افتخارند برای همه...
  • مغزمتفکر ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۲
    0 0
    من کلا به عشق هوادارانم فعالیت میکنم. اون یکی مغزمتفکره از طرفدارای منه ولی دوست داره از اسم من استفاده کنه
  • ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۲
    0 0
    سیاوش ناشناس۱۵:۴۴ - خودتونم میدونید اینا همش شعار و حرف ها تاریخ مصرف گذشته اس.با این احساسی نظر دادن هیچ تغییری نمیشه
  • دکتر ۰۵:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    عراق و افغانستان لیبی و یمن و حتی سوریه الآن امنیت ندارند آیا می تونن ثروت داشته باشن؟ چرا دخل این کشورها را آوردن ولی با ایران این کار رو نکردن از امثال شما می ترسن؟؟؟ دوما بودجه های نظامی ایران اصولا به 5 درصد کل بودجه کشور هم نمیرسه برعکس دوستان امریکا در منطقه اصولا ایران هیچ وقت راه روسیه رو در نظامی گری نرفت سوما حماقت برجام با دادن هسته ای به امریکایها وقتی نتونست مشکل رو حل کنه یعنی مشکل اقتصاد یچ ربطی به بخش های دیگر نداشت نه این شعارهای امثال شما غرب گراهای افراطی چهارما هیچ احمقی نمیره چشم خودشو رو کور کنه که ابرو رو درست کنه ما باید افتخار کنیم که اگر دو تا بخش سالم داریم که داخل آدم خود باخته غرب گرای الکی نیست نیایم اونها رو مثل بقیه بخش ها خراب کنیم...این حماقت رو لیبی و عراق هم با برجام های هسته ای و بعد موشکی کردن نتیجش هم جلوی چشم ماست
  • ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    ژاپنی های لاغر مردنی یک دوم ایرانی ها در روز غذا نمی خورن هیچ وقت نمی گن گرسنه گرسنه ولی ایرانی های کم سواد تنبل کم کار کم خاصیت با کمترین وجدان کاری و تعهد اجتماعی و ملی سه برابر اونها غذا می خورن این هم اقتصاد و فرهنگ و ورزشون هست......ما در جنگ با 50 کشور عربی و غیر عربی و دو ابرقدلرت جنگیدیم در حالی که هم گرسنه بودیم هم یک دهم الان قدرت اقتصادی و نظامی نداشتیم...اصولا شکست ها و موفقیت ها فقط در ذهن انسان ها رخ میده و در واقعیت هیچ کس از گرسنگی یا سیری نمرده مگر کسی که انگیزه ای برای گرسنه نماندن یا سیر ماندن نداشته باشه...الآن اکثر کسایی که کار نمی کنن شکم سیرهای جامعه هستن نه گرسنگان!..

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس