شناورهای نیروی دریایی سپاه بسیار کوچک بوده و این عامل امکان خروج ناگهانی و بکارگیری اصل غافلگیری را در اختیار سپاه برجسته تر می کند، همچنین نیروی دریایی سپاه از شناور ویژه ای استفاده می کند که تلفیق آن با شهر زیرزمینی، موجب مضاعف شدن اهمیت عملیاتی شدن این تاکتیک می شود.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، طی هفته های اخیر، موضوع رونمایی نیروهای مسلح کشورمان از شهرهای زیرزمینی، به یکی از مهمترین رویدادها تبدیل شده و بازتاب های فراوان داخلی و بین المللی داشته است. در جدیدترین مصداق از این اتفاق مهم، سردار فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه اعلام کرد که "علاوه بر موشک‌های ساحل به دریا که در تونل های طولانی قرار دارند، شناورهای تندروی مان -که کابوس امریکایی هاست - را هم در شهرهای زیرزمینی شناوری داریم و شاید در فرصتی آنها را به مردم نیز نشان دهیم."

اما شهر زیرزمینی شناوری چیست و از چه زمانی استفاده از آن توسط نیروهای دریایی آغاز شده است؟

پایگاه های دریایی زیز زمینی؛ میراث سالهای جنگ سرد

در طول سالهای جنگ سرد، طرفهای درگیر در این مناقشه طولانی همواره به دنبال راهی به منظور حفظ سامانه های بزرگ نظامی خود مثل بمب افکن یا زیردریایی های خود بودند. ساخت آشیانه های مستحکم، نصب توری های فریب دهنده و استفاده از تدابیر پدافند غیر عامل از جمله روشهای حفاظت از این تجهیزات بوده است. در عین حال، ساخت پایگاه های زیرزمینی از جمله راه هایی بود که در زمان جنگ سرد بیش از پیش توسعه یافت و بیشتر در حوزه موشک های بالستیک به آن توجه ویژه شد.

اما زیردریایی ها نیز از جمله یگان هایی بودند که نیاز خاصی به این پایگاه ها داشتند. در عمده زمان جنگ سرد، شوروی سابق فاقد ناوهواپیمابر و توان ضربه زدن متعارف به پایگاه های ساحلی آمریکا بود اما بالعکس این آمریکا بود که در نزدیکی آب های ساحلی شوروی حضور پررنگی داشته و بسیاری از پایگاه های دریایی از جمله آنهایی که مربوط به زیردریایی های این کشور بود، جزء اهداف اولیه آمریکا و ناتو محسوب می شد.

به همین دلیل روسها برنامه های گسترده ای را به منظور توسعه پایگاه های زیردریایی که معمولا در زیر کوه قرار داشتند آغاز کردند و عمده این پایگاه ها در مناطقی مثل اوکراین، آلبانی و کروواسی ساخته شد. به طور کلی این پایگاه ها بر اساس یک ورودی به اندازه شناور مورد نظر ساخته شده و کلیه تاسیسات مورد نظر در زیر زمین توسعه پیدا می کند.

حوضچه های خشک مربوط به تعمیرات، انبارهای نگهداری مربوط به تسلیحات و حتی بخش هایی مربوط به اسکان و استراحت خدمه نیز در این شهرهای زیر زمینی ساخته شدند.

شهرهای زیر زمینی برای موشکها و شناورهای سپاه؛ حلقه جدید دفاعی ایران در دریا
ورودی پایگاه زیردریایی شوروی سابق در آلبانی

ترکیبی از پوشش طبیعی زمین در کنار لایه های بتون مسلح که در سقف این پایگاه ها به کار رفتند مقاومت آنها را در برابر انواع حملات موشکی و هوایی شدیدا افزایش داده و در عین حال بسیاری از این پایگاه ها به دلیل اینکه صرفا تنها بخش مشخص آن در جهان بیرون ورودی آنها بوده است از شانس بالایی برای مخفی شدن برخوردار هستند.

شهرهای زیر زمینی برای موشکها و شناورهای سپاه؛ حلقه جدید دفاعی ایران در دریا
ورودی پایگاه زیردریایی شوروی سابق در کریمه

راهی که چشم بادامی ها آنرا خوب یاد گرفتند

اگرچه ماجرای توسعه این شهرها توسط دو قدرت شرق و غرب، عمدتا در سالهای جنگ سرد ادامه داشت اما در سالهای اخیر نیروی دریایی چین، این تاکتیک و راهبرد را به طور ویژه در دستور کار قرار داده و به عنوان مثال، پایگاه دریایی Yulin در سواحل جنوبی جزیره Hainan را توسعه داده است.

این پایگاه به صورت اختصاصی برای ناوگان زیردریایی اتمی نیروی دریایی ارتش چین توسعه یافته است و منابع اطلاعاتی اعتقاد دارند که می توان تا 20 فروند زیردریایی را در این پایگاه جا داد که محاسبه چنین فضا و استحکاماتی، نشان می دهد این راهبرد به خوبی توسط ارتش چین درک و پیاده شده است.

شهرهای زیر زمینی برای موشکها و شناورهای سپاه؛ حلقه جدید دفاعی ایران در دریا
تصویر ماهواره ای از پایگاه دریایی چین

ویژگی های ورود سپاه به تاکتیک شهرهای زیرزمینی دریایی

اما نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در منطقه خلیج فارس با دشمنی بسیار توانا به نام ناوگان نیروی دریایی آمریکا در کنار ناوهای برخی دیگر از کشورهای فرامنطقه ای رو به رو است. نوع شناورها، تسلیحات و تاکتیک های مورد استفاده توسط ندسا، خصوصا بحث قایق های تندرو روشی کاملا متفاوت در رزم دریایی در مقابل دشمنان سپاه است.

مسلما قایق های موشک انداز و پرتابگرهای ساحلی این نیرو در صورت بروز هرگونه درگیری، جزو اهداف اولیه برای هر دشمنی محسوب می شود. قراردادن حجم زیادی از این شناورها یا پرتابگرهای موشکی در مناطق ساحلی و بدون تدابیر پدافند غیرعامل، مسلما تاکتیکی نیست که توسط فرماندهان متخصص و مجرب این نیرو که تجربه سالها درگیری مستقیم و غیرمستقیم با نیروهای فرامنطقه ای را داشته اند، اجرا شود.

حال با توسعه این شهرهای زیرزمینی در نزدیک دریا، علاوه بر موشک ها، شناورهای سپاه نیز به زیر زمین رفته اند و با این حساب، ذکر این نکته بسیار مهم است که بر خلاف زیردریایی های اتمی شوروی سابق، شناورهای نیروی دریایی سپاه بسیار کوچک بوده و عملا نیاز به ورودی یا خروجی بزرگ جهت تردد آنها نیست تا دامکان شناسایی سریع موقعیت پایگاه مورد نظر فراهم شود و این عامل، امکان خروج ناگهانی و اصل غافلگیری را در اختیار سپاه قرار می دهد.

نکته بعدی در این باره این مسئله است که منطقه خلیج فارس و خطوط ساحلی آن بسیار طولانی بوده و بسیاری از نقاط آن دارای برجستگی ها و ویژگی های جغرافیایی خاصی است که می توان برای ورود و خروج ناگهانی شناورهای سپاه، آنرا مورد استفاده قرار داد. حجم بالایی از این پایگاه ها در یک خط ساحلی به این وسعت برای هر دشمنی حکم یک کابوس واقعی را داشته و در افزایش توان بقاء پذیری نیروهای خودی و بازدارندگی دربرابر دشمنان بالقوه بسیار مناسب خواهد بود.

همچنین این تصور منطقی را می توان داشت که ممکن است برخی از این پایگاهها، صرفا در ایام تهدیدات عملی دشمن مورد استفاده قرار بگیرند و در زمانهای کنونی، انبوهی از موشک ها یا اژدرهای سپاه که از جمله آن می توان به "حوت" اشاره کرد، در این پایگاهها تعبیه شده باشند.

کدام شناور سپاه مخصوص شهر زیرزمینی است؟

هفته دفاع مقدس امسال، تفاوتی بزرگ با سالهای گذشته داشت و آن اینکه، برخی دستاوردهای مهم دفاعی نیروی دریایی سپاه، برای اولین بار به نمایش عمومی در آمدند که یکی از آنها شناور رزمی و اژدرافکن ندسا بود که به نام "قایق دو زیست" هم مشهور است.

این شناور رزمی با طول 17 متر، عرض 3.3 متر و ارتفاع 3.5 متر، وزنی در حدود 22 تُن دارد و می‌تواند هم در زیر آب و بر روی سطح آب حرکت کند. سرعت این شناور اژدرافکن در سطح آب، 40 گره دریایی (بیش از 70 کیلومتر) است و اژدر مورد استفاده در این شناور نیز به نام اژدر 324، طولی در حدود 4 متر و قطری برابر با 324 میلی متر دارد و برای مقابه با ناوهای هواپیمابر، شناورهای سطحی با وزن 200تُن، سکوهای نفتی و اسکله های تخلیه و بارگیری به کار گرفته می‌شود.

شهرهای زیر زمینی برای موشکها و شناورهای سپاه؛ حلقه جدید دفاعی ایران در دریا

بکارگیری این شناور ویژه، در آبهای خلیج فارس که محل ماموریت اصلی نیروی دریایی سپاه است اعلام شده و با توجه به اینکه این شهرهای زیرزمینی نیز حتما در خلیج فارس هم ایجاد شده اند، ورود و خروج این شناور در شهرهای فوق، بدون اطلاع و اشراف یگانهای بیگانه همچون آمریکایی ها خواهد بود و علاوه بر اینکه تعداد و ساختار حرکتی آن برای نیروهای فرامنطقه ای کاملا مبهم است، در صورت نیاز، خواهد توانست ضربات مهلکی را به هر متجاوز یا تهدید کننده مرزها و منافع ایران وارد کند.

در عین حال، با ورود زیردریایی های سپاه پاسداران که سردار فدوی در گفتگو با مشرق نوید ورود قریب الوقوع آنرا به یگانهای رزمی ندسا داده بود، اهمیت و تاثیر شهرهای زیرزمینی سپاه در افزایش توان دفاعی کشورمان مضاعف خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 4
  • غیر قابل انتشار: 24
  • ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    11 1
    به جان مشرق منم داشتم فکر این شهر زیرزمینی برا شناورهارو میکردم فقط اگر بشه ادقام بشه با یه پایگاه که بشه ازش موشک هم پرتاب کرد عالی میشه
  • هادی ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    9 1
    درود بر رزمندگان اسلام
  • ۰۲:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    13 0
    دمتون گرم که بازدارنده عمل می کنید ولی من فکر می کنم که هیچ جنگی خصوصا بین ما و آمریکا شکل نمی گیره چون هر دو طرف حاضر به دیدن خسارات بسیار نیستن ، آمریکا طبق آمار رو به ضعفه مطمئن باشید برای همیشه نمی تونه در منطقه ما به این حجم و گستردگی بمونه .
  • ۰۳:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    7 0
    چقدر جالبه
  • ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    19 1
    فرزندان خمینی در سپاه پاسداران باید همیشه وهمیشه یک قدم از دشمن جلوتر باشند آن هم در همه ی زمینه ها .
  • قنبر ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    1 1
    خودشم نخواد عربها اونو نگه میدارن!!
  • عبدالله المسکین ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    8 1
    درود خداوند بر مردان خدایی سپاه و لعن و مرگ بر آمریکا و ایادیش
  • ناشناس آذری ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    1 2
    به آن میزان فعالیت و تعهدی که در نیروهای مسلح برای انجام تکالیف سازمانی هست، در سایر بخشها به ویژه وزارت کشاورزی و صنعت و معدن و وزارت نفت تلاش در جهت خودکفایی و انجام تکالیف محوله دیده نمی شود.
  • سید دکتر محمود ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    2 0
    چاقو دسته خودش رو نمیبره مطمئن باشید
  • امیر ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    2 2
    احتمال میره نیرو هوایی هم دارای شهرهای زیر زمینی بشکل آشیانه های متحرک باشع که تو روز مبادا هزارهزار فانتوم و تامکت تولید ایران(کپی برابر اصل) مجهز به موشک و بمبهای میهنی صیاد و قاصد و کایت و ستار و فلق ودیگرمهمات هواپیمای ساخت میهن عزیزمون از دهانه خروجی با شیب۶۰درجه به بیرون میپرن.مشرق منتشرکن لطفا
  • علیا ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    12 0
    به نظر میرسه پایگاه موشک انداز باید با ساحل کمی فاصله داشته باشه. مثلن 5 یا 10 کیلومتر داخل ساحل. اینجوری امنیت بهتر و بیشتری خواهد داشت. البته این نظر شخصی من هست و حتمن فرماندهان نظامی خیلی بهتر میدونند باید چه کار کنند
  • ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    1 2
    سردار جعفری فرمانده سپاه گفت جنگ بین ما و استکبار قطعیه!
  • ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    17 0
    ان شاالله گام بعد شهر هاي فضايي موشكي افرين دلاور
  • کیان ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    0 0
    علیا نظر خوبی داده، یعنی اینکه محل استقرار با تونل ورودی فاصله زیادی داشته باشه تا در مواقع مورد اصابت موشکهای قوی مانند بمب هسته ای که به تازگی آمریکا آزمایش کرد (با عنوان اینکه علیه سیستم هسته ای کره شمالی به کار خواهد گرفت) بتوان کمترین خسارت را داشته باشد. در ضمن ورودی و خروجی های متعدد، مارپیچ و دارای پیش آمدگی در دیوارهای تونل که بتواند مانند اگزوز موج ایجاد شده توسط انفجار در اول تونل توسط آنها خنثی شود. البته اینها طرحهایی بدون مطالعه است ولی شاید ایده ای باشد که مورد نظر قرار بگیرد.
  • محمد ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    0 1
    سید محمود منافق سکوت کن بازم دلت میخواد چندتا از نظرات گهربارت رو نشون بدم ؟!
  • ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    0 18
    مشرق جان طبق برجام قرار شد بین ایران و کدخدا تا ۲۵ سال آتش بس برقرار بشه و طرفین حتی حق شلیک یک تیر به همدیگر ندارند. حالا شهر موشکی واقعا به چه کار می آید؟؟
  • ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    0 1
    مشرق لطفا نظرات توهین آمیز این موجود ابله به نام سید دکتر محمود رو تایید نکن
  • علی ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    17 0
    شهر موشکی به این کار میاد که جنابعالی بتونی راحت بشینی پشت کامپیوترت و کامنتت رو بزاری.شهر موشکی به این کار میاد که در حالیکه در اطراف ایران جنگه تو و زن بچت و خوانوادت امنیت داشته باشی. البته اگر حیاش رو داشته باشی. شهر موشکی عمل امنیت تو بوده نه قول قرار و لبخند یک نفر ا ابلیسی مثل آمریکا. برجام! اونچیزی که آمریکا ازش حساب میبره شهر موشکی و قدرت سپاه و ارتشه ایرانه نه برجام.
  • ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    0 0
    سرت گرمه ها :))
  • عارف ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    1 1
    عالی بود
  • محمد رضا ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    8 1
    فکر کردی بدون داشتن قدرت بازدارنده امریکا به تعهدش پایبند میمونه؟ یقین داشته باشید اگر در مورد هسته ای میتونستن کاری کنن که ایران نتونه برگرده به تولید اورانیوم غنی شده، به تعهداتشون هرکز عمل نمیکردن.
  • ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    4 0
    مشرق گزارش خوبی بود لایک
  • افشین تهران ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    0 1
    شما که قبلا منکر این بودی؟البته تا این حد که بعیده اما اینقدر که مسئولین ارام و بی خیال هستند در مورد نیروی هوایی نشاندهنده اون هستکه یه فکری کردن که خونسردن.
  • افشین تهران ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    4 0
    این بند در کجای برجام هست؟؟ضمنا مگه امریکا تنها دشمن ما هست؟با وجود شهرهای موشکی و شهرهای قایقهای تندرو و دیگر امکانات حداقل دو جنسه ای مثل عادل الجبیر میفهمه که با کوچکترین تعرض به ایران برمیگرده به 200سال پیش.البته اینو وزیر دفاع قبلی امریکا بهش گفته نه من.
  • حسین ۲۱:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
    3 0
    ماشالا چقد تئوریسین نظامی داری مشرق ...اسپند دود کنم براشون یه وقت اسرایلیا نیان ببرشون
  • حسین ۰۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۷
    0 1
    جناب حسین!21:37 تو چرا ناراحتی از فهم و درک عمیق ایرانی ها؟!
  • حسین ۰۱:۵۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۷
    6 0
    گیریم بین ما و کدخدا نباشه ولی اذنابش که هستن باید حساب اونم کرد
  • علیا ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۷
    0 0
    حسین خان. این حرف شما ناشی از طرز تفکر شماست. به نظر من اینجا یه جاییه که با هم حرف میزنیم و نظرامون رو میدیم. اما از نظر بعضیا اینجا باید حرفایی بزنیم کارشناسانه و کارشناس ترین فرد هم خودشونند و کسایی هم که با نظر اونا موافق نیستند نا آگاه و یا نادان هستند.
  • یه بنده خدا ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    0 0
    آره افیشن جان حرفت درسته مثلا همین چند روز گذشته که گمانه زنی های زیادی در مورد خرید جنگنده از فرانسه ، چین ، و روسیه بوده وهست ، ولی هیچ قراداد نظامی مبنی بر خرید بین ایران و این چند کشور بسته نشده....پس به نظر من پروژه های شفق و قاهر 313 به کوری چشم بدخواه های این مملکت به نتیجه رسیده...انشاالله که چشممنون به جمالشون روشن بشه
  • بهمن ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۶
    5 1
    خدا قوت دلاورمردان سپاه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس