ایران در قیاس با عربستان، از لحاظ آموزش و پرورش و فرهنگ، ادبیات و فیلم، علوم و دانشگاه، تعهد اجتماعی، اخلاق کاری و پویایی فکری و به‌طور کلی در زمینه "قدرت‌ نرم"، یک دنیا فاصله دارد.

گروه جنگ نرم مشرق- نشریه آلمانی «فرانکفورتر روندشاو» در گزارشی به ارزیابی قدرت عربستان سعودی در برابر ایران در مؤلفه‌هایی مانند جامعه مدنی و قدرت فرهنگی پرداخته است.

به گزارش این نشریه عربستان سعودی توانایی اندکی برای مقابله با توان اجتماعی ایران دارد و جامعه مدنی ایران در مقایسه با همتاهای عربی خود در سطح متفاوتی قرار گرفته است. گسست روابط با تهران از سوی ریاض، نشانه‌ای از ضعف به نظر می‌رسد.


این نشریه آلمانی می‌نویسد: «این یکی از آن لحظات نادری بود که اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا نارضایتی خود را از متحدان سعودی این کشور آشکارا ابراز کرد. او در مقابل کمیته دفاعی کنگره آمریکا گفت: آنها به طور مداوم نزد من شکایت می‌کنند که ایرانیان تا چه اندازه توانا هستند. من به آنها همیشه پاسخ می‌دهم بله، درست است، شما از لحاظ کارآیی عملی در صحنه، در سطح متفاوت و پایین‌تری نسبت به آنها هستید.»

ضعف عربستان در برابر توان اجتماعی و فرهنگی ایران /// در حال ویرایش
اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا: عربستانی‌ها به طور مداوم نزد من شکایت می‌کنند که ایرانیان تا چه اندازه توانا هستند. من به آنها همیشه پاسخ می‌دهم بله، درست است

به گزارش روندشاو، «اگر عربستان سعودی و کشورهای خلیج [فارس] خواستار دستیابی به نفوذ بیشتری در آسیای غربی (خاورمیانه) و امنیت بیشتر در آن بخش از جهان هستند، باید بیشتر به نیروهای زمینی و نیروهای ویژه خود بپردازند. این قضاوت خشن روسای پنتاگون در مورد توانایی نظامی ارتش عربستان را می‌توان به بسیاری از زمینه‌های دیگر نیز که در آن دو قدرت منطقه‌ای با یکدیگر مقابله
می‌کنند، تعمیم داد.»

این نشریه جامعه مدنی ایران را در مقایسه با همتایان عرب خود در سطح بالاتری می‌داند و می‌نویسد: «چه به لحاظ آموزش و پرورش و فرهنگ، ادبیات و فیلم، علوم و دانشگاه، تعهد اجتماعی، اخلاق کاری یا پویایی فکری، در زمینه به اصطلاح "قدرت‌های نرم" بین رقبای دو طرف خلیج فارس یک دنیا فاصله افتاده است.»

تحلیل‌گر نشریه روندشاو معتقد است که عربستان توانایی بسیار اندکی برای مقابله و رویارویی با توان اجتماعی و فرهنگی ایران دارد و در ادامه می‌نویسد: «این کشور سلطنتی برای چندین دهه دل خود را به محدودسازی جمهوری اسلامی از سوی غرب و خرید بیش از اندازه سلاح، به منظور جلوه دادن خویش به عنوان یک قدرت منطقه‌ای خوش کرده بود؛ محاسباتی که پس از انقلاب سال ١٩٧٩ برای اولین بار از طریق توافق هسته‌ای اخیر با مشکل روبرو شده است.»


ضعف عربستان در برابر توان اجتماعی و فرهنگی ایران /// در حال ویرایش
این نشریه آلمانی معتقد است که در زمینه "قدرت‌های نرم" بین رقبای دو طرف خلیج فارس یک دنیا فاصله افتاده و عربستان توانایی بسیار اندکی برای مقابله و رویارویی با توان اجتماعی و فرهنگی ایران دارد

این گزارش به آنچه سه دهه جنگ سرد بین حکومت سلطنتی آل‌سعود و جمهوری اسلامی می‌خواند، اشاره می‌کند و می‌افزاید: «ایران خود را قدرت محافظ فارسی - شیعی می‌خواند و عربستان سعودی خود را نگهبان مقدس‌ترین اماکن مذهبی، مکه و مدینه، و در نتیجه مهم‌ترین مرکز اسلام سنی - عربی قلمداد می‌کند. اگرچه، هر دو طرف در زمان شاهان ایرانی رابطه به نسبت خوب و نزدیکی با یکدیگر داشتند. نقطه توافق و همدلی این پادشاهان، بی‌اعتمادی به ناسیونالیسم عربی رئیس‌جمهور "جمال عبدالناصر" در مصر و انتقاد از ایدئولوژی حزب بعث صدام حسین، دیکتاتور عراق بود. پس از سقوط شاه پهلوی این روابط به سرعت در سراشیبی نابودی قرار گرفت. تا به امروز در تهران فراموش نشده که ریاض طی جنگ اول خلیج [فارس] از سال ١٩٨٠ تا ١٩٨٨، مبلغ ٢٥ میلیارد دلار به صدام حسین کمک کرد، جنگی که به قیمت جان بیش از نیم میلیون ایرانی تمام شد».
ضعف عربستان در برابر قدرت نرم ایران /// آماده
 نشریه آلمانی «فرانکفورتر روندشاو» موضوع "نشانه‌های ضعف ریاض" را بررسی کرده است

این نشریه آلمانی به دوران پسابرجام در سال 2016 اشاره می‌کند که سرمایه‌گذاران غربی دوباره در مقابل درهای تهران صف بسته‌اند و می‌نویسد: «استفاده از ذخایر نفت و گاز ایران که پیش از این مسدود شده بود، وابستگی کشورهای صنعتی به انرژی عربستان را کاهش می‌دهد. به این ترتیب مثلث قدرت و مدیریتی جدید عربستان سعودی یعنی شاه سلمان و دو ولیعهد وی، تلاش می‌کند به مخالفان شیعه خود که به زودی از تحریم‌های غرب آزاد می‌شوند، ضربات شدیدی وارد کنند؛ امری که تا کنون با موفقیت بسیار اندکی روبرو شده و خطر شدید درگیر کردن کل منطقه در یک مناقشه فراگیر شیعه و سنی را در بر دارد».

نشریه «روندشاو» در ادامه به عدم موفقیت‌های عربستان در برابر ایران می‌پردازد که این رژیم تا کنون پس از پنج سال جنگ داخلی و ٣٠٠ هزار کشته در سوریه موفق به سرنگونی بشار اسد و در نتیجه از بین برداشتن متحد اصلی ایران در جهان عرب نشده است. این نشریه در ادامه می‌افزاید: «در یمن، ریاض علیه حوثی‌‌های شیعه وارد جنگ شد، جنگی که تا کنون برای این دولت حدود ٦٠ میلیارد دلار هزینه در بر داشته و کشور همسایه را دچار یک فاجعه انسانی کرده است. خانواده سلطنتی سنی مذهب حاکم بر بحرین و دوست عربستان، تنها از طریق سرکوب‌‌های خشونت آمیز خود را بر سر قدرت نگه داشته است».

ضعف عربستان در برابر توان اجتماعی و فرهنگی ایران /// در حال ویرایش
«فرانکفورتر روندشاو»: مثلث قدرت جدید آل‌سعود تلاش می‌کند به مخالفان شیعه خود که به زودی از تحریم‌های غرب آزاد می‌شوند، ضربات شدیدی وارد کنند؛ امری که تا کنون با موفقیت بسیار اندکی روبرو شده است.

به گزارش «روندشاو» در مقابل، ایران سر رشته‌های روند سیاسی بغداد را به دست دارد و می‌نویسد: «جهادی‌های "دولت اسلامی" (داعش) در سراسر جهان به مثابه اشباح تشنه به خونی در نظر گرفته می‌شوند که از مأموریت شرعی وهابی- عربستانی پیروی می‌کنند. از زمان اعدام چشمگیر و قابل توجه "شیخ نمر باقر النمر"، روحانی شیعه نارضایتی‌های جدیدی در میان سه میلیون شیعیان عربستان نیز به وجود آمده است.»

این نشریه آلمانی در پایان، قطع رابطه خشمگینانه آل‌سعود با تهران در ٤٨ ساعت پس از اعدام جمعی در عربستان سعودی را بیشتر به عنوان نشانه‌ای از ضعف و سر در گمی رو به رشد در ریاض می‌داند و می‌نویسد: «این امر می‌تواند مقابله و درگیری‌های چندین دهه گذشته را برای آینده قابل پیش‌بینی تثبیت کند. تا کنون دو بار - در سال های ١٩٤١ و ١٩٨٧ – این دو رقیب روابط دیپلماتیک خود را قطع کرده‌اند. هر بار برقراری دوباره این روابط چهار سال به طول انجامید.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 8
  • ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    2 2
    ما بايد هر چه سريعتر روابطمان را با عربستان برقرار كنيم
  • ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    مشرق رو این مطلبی که میگم بحث کن روسیه قبل از اینکه به گرجستان حمله کنه با حمله سایبری کلا گرجستان رو فلج کرد بعد زدش رو این استراتژی هم باید کار کنیم
  • پیروز ۰۱:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    تلاش کنیم این مطالب و تحلیل‌ها، ما رو از اهداف و پیشرفت‌ها دور نکنه و در باد و غرور فرو نبره.
  • ۰۳:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    ولی بنظرمن اشتباه نتیجه گرفته اید ببینید اگر خاطرتان باشد چندسال قبل از این مسائل داعش و سوریه و بهار عربی و... موجی از اسلام گرایی در غرب راه افتاده بود که عمدتا با پشتوانه مالی عربستانی ها و اماراتی ها و اسلام مدنظر آنها تغذیه میشد.کاری به این نداریم که صداوسیمای ما چقدر خوشحال بود و مدام گزارش میگرفت از رشد مسلمین در غرب و... ولی این موج طبعا حامی خود را دنبال میکند و عملا هم همینطور شد که بسیاری از این نومسلمانان سر از جبهه های جنگ علیه عراق و سوریه دراوردند این بنظرمن حاصل نفوذ نرم عربستانی ها با ابزار مسجد و مبلغان واهبی در غرب بود نفوذ ایران محدود به خاورمیانه ست و متاسفانه دیده ایم که این نفوذ خیلی هم برش ندارد...غیر از لبنان که الحق هم حزب الله آن با ایران است...ولی بقیه کشورها بوقتش ایران را فروخته اند و بارها این را دیده ایم
  • ۰۵:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    سیاستمدار یعنی تامین کننده منافع ملی و بازیگر قهار در هر عرصه سیاسی نه تماشاگر وکنشگر منفعل با نام جدید بردباری..
  • حسین ۰۶:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    خوب این مثل روز روشنه. اعراب حاشیه خلیج فارس تمام این سالها دلارهای نفتی باعث رخوت و تنبلی مفرط و شکم بارگی و دنیا پرستی اونها شده و تنها فعالیتشون بوجود آوردن مصیبتهای مختلف برای کشورهای اسلامی بوده که دنیاشون یه وقت از طرف اونها تهدید نشه.از طرف دیگه برای ایران همینها مشکلات و گرفتاریهای مختلف ایجاد کردند ولی غافل بودند از اینکه آتش حوادث ملت ایران را مثل فولاد مقاوم میکنه. این هشدار و درس عبرت برای ما هست، اگر عافیت طلبی و دنیا پرستی بر ملت و جامعه ما حاکم بشه به عاقبت همینها دچار میشیم. رفاه هیچ تناقضی با تلاش و جهاد اقتصادی و علمی و فرهنگی نداره اگر از راها که معصومین به ما نشان دادند به وجود بیاد.
  • حسین ۰۶:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    خوب این مثل روز روشنه. اعراب حاشیه خلیج فارس تمام این سالها دلارهای نفتی باعث رخوت و تنبلی مفرط و شکم بارگی و دنیا پرستی اونها شده و تنها فعالیتشون بوجود آوردن مصیبتهای مختلف برای کشورهای اسلامی بوده که دنیاشون یه وقت از طرف اونها تهدید نشه.از طرف دیگه برای ایران همینها مشکلات و گرفتاریهای مختلف ایجاد کردند ولی غافل بودند از اینکه آتش حوادث ملت ایران را مثل فولاد مقاوم میکنه. این هشدار و درس عبرت برای ما هست، اگر عافیت طلبی و دنیا پرستی بر ملت و جامعه ما حاکم بشه به عاقبت همینها دچار میشیم. رفاه هیچ تناقضی با تلاش و جهاد اقتصادی و علمی و فرهنگی نداره اگر از راها که معصومین به ما نشان دادند به وجود بیاد.
  • ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    سلام مشرق اقا جنگ اول خلیج فارس (تا ابد) با جنگ ایران و عراق متفاوته تو متن اشتباه شده جنگ اول شامل پس زدن عراق از کویت بود
  • باستان شناس ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    قدرت نرمی که با یک تحریم سنگین برنامه هسته ای فضایی موشکی و..خودش رو تعطیل می کنه به چه درد می خوره؟
  • وحید ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    اگر کسی دو کتاب تاریخ خوانده باشد می فهمد ایران و عربستان و دار و دسته اش، از زمین تا آسمان با هم تفاوت دارند؛ فرهنگِ سراسر شُکوهِ تاریخی ایران چه مناسبتی با بدویّت جاهلیِ افرادی دارد که حتّی در کاخ های سراسر طلا و جواهر، مثل شترچران های قبل از اسلام زندگی می کنند. چه مناسبتی است میانِ شکم چرانانِ هوس بازی که دلداده ی رقص معلابه هستند با مردمی که تمدّن درخشان اسلامی را پایه گذاری کردند. اگر ایران را از اسلام حذف کنید چیزی جز تحجّر، تکفیر و زمختیِ روح و جسم باقی نمی مانَد.
  • هم وطن ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    باز هم انصاف این المانی های اریایی تبار..فرانسویها وکاناداییها واسترالیاییها کلانامتعادل وبرده چند بشکه نفت هستند واز درک نجابت واصالت اقوام متمدنی چون ایرانیان عاجز هستند
  • ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    اوا! چرا؟
  • مخلوق خدا ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    باید به این تازه به دوران رسید ه ها یاد د اد اینجا ایرانه بغالی نیست فقط گفتمان اد ب انسانیت صداقت میتونه کار ساز باشه نه رفتار کودکانه خائنانه وحشیانه و مرموزانه
  • ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    آل سعود با این نکبت هایی که دارد در دراز مدت اصلا منافع غربی را تامین نمی کند
  • ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    1 2
    مردمی که بجای نوشابه، شاش شتر و به جای کباب، فیله مارمولک میل میفرمایند رو داری با ایران مقایسه می کنی!؟ زهی خیال باطل
  • کیان ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    تعریف دشمنان از ما نباید ما رو مغرور بکنه، تحقیر ما توسط دشمنان هم نباید ما رو مایوس بکنه. چون باید بدانیم که اون دشمن ماست و حرفی نمی زند که برای ما روحیه بخش، مثبت یا پیش برنده باشد. همیشه باید بدانیم که دشمن کاری را انجام می دهد که باعث ضعف یا ضرر ما بشود. پس استناد به این حرفها به درد ما و افکار عمومی ما نمیخورد. پس لطفا در خبرها مانند روشنفکران غربزده ای عمل نکنیم که به استناد نظرات غربی و اروپایی کار خود را مثبت ارزیابی می کنند.
  • ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    امام(ره) فرمودند اگر آمریکایی ها از شما تعریف کردند بدانید جایی از کارتان اشکال دارد
  • احمد ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    جناب باستان شناس!!! حالت خوبه؟ کجا برنامه موشکی ایران تعطیل شده؟ چرا دروغ میگی؟ شهر موشکی را دیدی؟ آزمایش موشک عماد را دیدی؟ تاکید وزیر دفاع وسایر فرماندهان را بر ادامه داشتن برنامه های موشکی کشور با قدرت بیشتر را شنیدی ؟ نکنه داشتی در دنیای باستان سیر می کردی؟ برنامه هسته ای ایران هم یک سری محدودیت ها را پذیرفته ، این اسمش تعطیل کردنه؟ هم غنی سازی می کنیم وهم رادیودارو تولید می کنیم ، فقط 20درصد را تعطیل کردیم چون در حال حاضر نیازی نداشتیم، آب سنگین هم تولید می کنیم ولی قراره در بازطراحی جدید بدوت تولید پلوتونیوم اضافی باشه ، اگه قدرت نرم ایران نبود الان داعش در سوریه وعراق به قدرت رسیده بود و خدای ناکرده حوادث تروریستی در کشورمان رخ می داد.
  • ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    باشه! شما برو وزیر خارجه بشو روابط رو برقرار کن!!!!!! هر چند آقای ظریف هم مثل خودت فکر می کنه.........
  • ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    استغفر الله ... میخواستم یه چیزی بنویسم... ولش کن.!
  • ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    خير دوست عزيز. در ادبيات روابط بين الملل غرب جنگ اول خليج فارس همان جنگ ايران و عراق است. اين را بنده از لسان مبارك كارشناسان دانشگاه امام حسين (ع) شنيدم. جنگ دوم جنگ 1990-91 است و جنگ سوم جنگ 2002 است كه صدام ساقط شد.
  • ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    البته اينطور حرف زدن صحيح نيست. و ارتباطي هم به ما ندارد كه چه مي خورند و چه مي پوشند. بهتر است منطقي نظر دهيم. شيعه ثابت كرده با منطق توسعه پيدا مي كند نه تمسخر.
  • ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    تعطیل شده؟ نه داداش! انقدر موشک ساختن که دیگه جایی برای انبار کردنش نداریم. رفتن زیر زمین شهر ساختن! بذار ان شاالله این موشکا رو مصرف که کردیم بازم می سازیم. فضایی هم تعطیل نشده البته دولت کمی گنجشک دل تشریف داره و فیتیله رو کشیده پایین. ولی ان شاالله دور بعد جبران می کنیم
  • ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    ال سعود داره نفس های اخر رو میکشه. ایران اگر بخواد به راحتی می تونه ال سعود رو نابود کنه.
  • amir ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    0 0
    بازهم صدرحمت به تحلیل این المانی تحلیل های روشنفکرنماهای ایران که همش درحال تحقیر خودیها و خودمقصربینی بیمارگونه است!
  • ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۷
    0 0
    خواهشا خودتون رو با مردم بزرگ و با شعور ایران یکی نکنین.اون نشریه مزدور هم غلط کرد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس