کد خبر 458217
تاریخ انتشار: ۳ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۹

كتاب نقش شيعه در تاريخ‌نگاري اسلامي از سوي پژوهشكده حج و زيارت چاپ و روانه بازار شد.

به گزارش مشرق، كتاب نقش شيعه در تاريخ‌نگاري اسلامي تأليف محمد غفوري از سوي پژوهشكده حج و زيارت در تابستان 1394 چاپ و روانه بازار شد.

در بخشي از ديباچه اين كتاب مي‌خوانيم: امروزه، تفكري افراطي ميان اهل سنت به وجود آمده است كه با بازخواني متون تاريخي مي‌كوشد، شيعه را به تاريخ‌سازي، جعل و تحريف گزارش‌هاي تاريخي متهم كند. «عبدالعزيز نورولي»، از نمايندگان اين تفكر، در كتاب «اثرالتشيع علي الروايات التاريخيه في القرن الاول الهجري» در پي آن است تا با همين شيوه، زمينه را براي طرد و حذف اخبار و احاديث شيعه فراهم آورد.

در واقع اين كتاب، رساله دكتراي عبدالعزيز محمد نورولي در سال 1415 هجري قمري در دانشگاه مدينه است كه در سال 1417 هجري قمري به صورت كتاب منتشر شده است. از نام كتاب برمي‌آيد كه نويسنده در پي بررسي تأثير شيعه بر گزارش‌هاي تاريخي حوادث سده نخست هجري است، اما با مطالعه آن درمي‌يابيم كه نورولي دخل و تصرف راويان و مورخان شيعه را در اين اخبار، اصل مسلم انگاشته و كوشيده است از طريق محتواي روايات يا تشيع راويان، شيعيان را در تحريف تاريخ اسلام داراي نقش نشان دهد.
كتاب نقش شيعه در تاريخ‌نگاری اسلامی منشر شد
در اين كتاب پژوهشگر كوشا، جناب آقاي محمد غفوري، بر آن است تا ادعاها و استنادات نورولي را با شيوه‌هاي علمي و تاريخي از حيث روش، اسناد و محتوا بيازمايد. نتيجه اين بررسي نشان مي‌دهد كه نورولي در نگارش كتاب و اثبات نظريه‌اش از هر سه منظر روش، سند و محتوا خطاهايي را مرتكب شده است.

اين كتاب شامل سه فصل مختلف با عناوين «مفاهيم و كليات»، «تاريخ‌نگاري شيعه در سده‌هاي نخستين هجري» و «بررسي و نقد كتاب اثرالتشيع علي الروايات التاريخيه» است كه فصل اول دربردارنده موضوعاتي همچون شيعه، اماميه، رفض، پيدايش شيعه اعتقادي، منازعات بين شيعه و سني و وضعيت كنوني منازعات مي‌شود.

فصل دوم اين كتاب نيز به بررسي گفتارهايي از قبيل تاريخ‌نگاري اسلامي و تاريخ‌نگاري شيعه پرداخته است و در فصل سوم نيز گفتارهايي همچون گزارش اجمالي از محتوا و تقسيم‌بندي كتاب، روش‌شناسي كتاب و نقد كتاب به چشم مي‌خورد.

در مقدمه اين كتاب آمده است: «دنياي اسلام، از هنگام ظهور، دستخوش حوادثي بوده كه گاه باعث دگرگون شدن مناسبات آينده جامعه اسلامي مي‌شده و بستر بروز نظريه‌هاي ناهمگون و جريان‌هاي التقاطي را فراهم مي‌كرده است؛ چنان‌كه هر چه از صدر اسلام فاصله مي‌گيريم نمود اين جريان‌ها و نظريه‌هاي ناسازگار با اسلام بيشتر مي‌شود.

از سده‌هاي دوم و سوم به بعد، فرقه‌هايي به وجود آمدند كه برخي زودگذر و حادثه‌محور و برخي ديرپا و ماندني بودند. در اين ميان، اما تشيع و تسنن سرحلقه گروه‌هاي متشتت و متكثرند كه تفاوت ديدگاهشان به مسأله جانشيني رسول خدا صلي‌الله عليه و آله منشأ جدايي و افتراقشان شده است. اين جدايي با اختلاف بر سر جانشيني پيامبر اكرم صلي‌الله عليه و اله بروز يافت و موجب رقابتي تنش‌زا ميان دو جريان گرديد.

كتاب نقش شيعه در تاريخ‌نگاري اسلامي تأليف محمد غفوري از سوي پژوهشكده حج و زيارت و به همت مؤسسه فرهنگي هنري نشر مشعر در تابستان 1394 با شمارگان 1000 نسخه و به قيمت 5600 تومان در 216 صفحه چاپ و روانه بازار شده است.

منبع: پايگاه اطلاع‌رسانی حج

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس