«ویژه نامه روزنامه ایران» چنین وانمود می کند که عدم تبعیّت «رئیس جمهوری» از حکم حکومتی رهبری بنا بر قاعده انجام مطالبه قلبی رهبری درست و عین تکامل ولایتمداری وی است!

گروه سیاسی مشرق- امروز ارگان دولتی «ایران» با یک ویژنامه خاصّ روی دکّه های روزنامه فروشی رفت. مؤسسه «ایران» با انتشار «ویژه نامه تاریخی- تحلیلی روای» با نیم نگاهی به وقایع معاصر جامعه ایران اسلامی به بازخوانی شخصیّت بی مانند شهید «مالک اشتر نخعی» رفته است.

ویژه نامه روزنامه ایران با برگزیدن تیتر درشت: "اتّهام ولایت گریزی به مالک اشتر"، سعی کرده در ادامه به نوعی به مشابهت سازی "مالک اشتر- احمدی نژاد" دست بزند.

اهمّ مطالب «راوی» شامل تیترهای: «راوی بیدار زمانه» (حسن قاسمی)، «بدون شرح!»، «مالک اشتر به روایت ویکی پدیا»، «اتّهام ولایت گریزی به مالک اشتر»، «مالک، قهرمان مشاورت و متابعت از ولایت»، «مالک: به علی (ع) بگو بازگشت در این موقع صحیح نیست!»، «در مسلک نهروانی ها "نقد" به رسمیت شناخته نمی شود»، «جریان شناسی خوارج»، «دولت نهم و دهم؛ مثبت مثبت»؛ می شود.

از این رو ویژه نامه «راوی» تلاش دارد با بهره برداری از یک "زنجیره محتوایی" این داده را به مخاطب القاء کند که: 1- عدم همراهی رئیس جمهور با برخی دستورات رهبر انقلاب اسلامی در حقیقت نشان از عُمق ولایت مداری وی دارد و او در حال اجرای مطالبات اصلی رهبری نظام است حتّی اگر در ظاهر چنین به نظر نرسد و 2- منتقدین "مالک اشتر نوین" شباهت فوق العاده ای به "خوارج" و "نهروانیان" دارند و سیر تاریخی مقابله با "مالک اشتر"ها در هر دو دوره تاریخیِ دیروز و امروز یکسان است!


یادآور می شود که «رحیم مشایی» و «محمود احمدی نژاد» در واکنش به نتایج احراز صلاحیّت های «انتخابات ریاست جمهوری یازدهم»، هر دو عنوان نمودند که حقّ پایمال شده را از طریق رهبری انقلاب اسلامی پیگیری خواهند کرد. جالب اینکه «شبکه ایران» در 31/2/1391 در مطلبی با عنوان: «اسفندیار رد شد، امّا گوییم یا علی (ع) و ز دیوار می رویم»؛ که بعدها از خروجی سایت حذف شد، نوشت: بهار 92 فصل دفاع از ولایت است. این جریان سعی کرد چنین وانمود کند که ردّصلاحیّت «مشایی» منافی با منویّات رهبر انقلاب اسلامی است و در حقیقت این جریان سعی کرد حامیانش را به بهانه دفاع از مطالبات اصلی رهبری در برابر شورای نگهبان قرار دهد.


تئوریزه کرن این امر که جریان تحمیل گر داخل دولت خود می خواهد با تحمیل گران فرضی و توهّمی (مثلاً در شورای نگهبان) مقابله کند! خود از آن پدیده های مضحک سیاسی اخیر ایران است، که نباید از آن بی توجّه گذر کرد. با توجّه به شبهه مهمّی که این ویژه نامه سعی در القای آن دارد، باید به تحلیل "زنجیره محتوایی راوی" پرداخت:


با به پایان رسیدن دولت «دوم خرداد» و پیروزی نیروهای حامی گفتمان انقلاب اسلامی در انتخابات 1384 ه.ش با توجّه به ابراز ارداتی که رئیس جمهور منتخب به رهبری انقلاب داشت و تصدیق مکرّر به اطاعت پذیری از «ولایت مطلقه فقیه»؛ رفته رفته در محافل نخبگانی اصولگرا مباحثی حول "آداب ولایتمداری" بر سر زبان ها افتاد. نیروهای ارزشی جامعه که تا پیش از این شاهد هجمه وسیع کارگزاران دولت و برخی نهادهای اجرایی دیگر به جایگاه رهبری نظام بودند، با شرایط جدیدی روبرو بودند که در آن مسئولین اجرایی و مدیران میانی و ... به جای حمله به رهبری، تنها را پیشرفت و تعالی کشور را تبعیّت از «ولایت مطلقه فقیه» و منویّات رهبری نظام می دانستند.


آن زمان مشهور بود که نخبگان طیف اصولگرا در برشمردن خدمات «دولت نهم» این مسئله را بیان می کردند که: "«احمدی نژاد» توانست سوی حمله و تیغ نبرد را از روی ولایت به سمت یک رده پایین تر جلب کند". از نظر بخش گسترده ای از مردم و خواص، چنین پدیده ای یک گام رو به جلو برای کشور به حساب می آمد، زیرا دشمنان به جای هجمه به رأس اقتدار نظام؛ مجبور شده بودند نوک پیکان حمله را به نیروهای تابع این رأس معطوف نمایند.


از این جهت به تدریج این بحث مطرح شد که آیا ولایتمداران باید جلوتر از ولی حرکت کنند یا ملازم آن باشند یا پشت آن حرکت کنند؟ این سئوالی بود که مطرح می شد و پاسخ های فراوانی به آن داده می شد لیکن بخشی از نیروها بدین نتیجه رسیدند که باید برای کاهش هزینه های رهبری "نهضت شیعی"، جلوتر از وی حرکت کرد و با زمینه سازی در جامعه؛ فضا را برای مانور بیشتر رهبری باز نمود.


باید گفت این برداشت در صورتیکه با فهم اشتباه توأم نباشد بخشی از ملازم بودن با ولی امر محسوب می شود، زیرا ولایتمدار موظّف است فضا را برای عملی نمودن مطالبات صریح رهبری آماده سازد و جلوتر بودن فقط در چنین عرصه عیان و مبیّنی پسندیده است. هر چند چنین قرائتی خود تفسیری جزئی تر از ملازم بودن در مصداقی خاصّ است.


امّا گاهی در میانه یک عملیّات، بخشی از نیروها با برداشت ناصحیح از مطالبات واقعیِ ولی دچار این اشکال می شوند که سیاست های شان علیرغم نیّت اوّلیه به جای کاستن از هزینه های رهبری نهضت به عاملی برای افزایش هزینه ها مبدّل می شود. به عبارت بهتر آنها از حیطه تلازم با خارج و به دسته "جلوتر رفته ها" (متقدّم عنکم) وارد می شوند و این انحراف ناشی از درک ناصحیح نسبت به مطالبات زعیم است. معمولاً این درک غیرواقعی برآمده از تحلیل ها و تفسیر به رأی هایی است که بدون وجود بیّنه عقلی یا نقلی و بدون حجّت شرعی، ساخته می شوند؛ تحلیل هایی که یک حرکت را بدون حجّت بالغه به ولی منسوب می کنند و به این بهانه یک عملیّات اجتماعی را پی می ریزند. عملیّاتی که در گذر زمان هزینه های بالایی را به کلّیت نهضت وارد می سازد.


این همان نقطه ای است که ویژه نامه «راوی» سعی روی آن متمرکز شده، «راوی» با بزرگنمایی بُرهه هایی از سیره «مالک اشتر» که در آن ظاهراً با نظر امام علی (ع) مخالفت کرده و سپس دوگانه سازی بین «مالک اشتر» و «محمود احمدی نژاد» سعی دارد، این نکته را تئوریزه کند که گاهی عدم تبعیّت از اوامر ظاهری و صریح ولی نه تنها بلامانع است که خواست قلبی ولی امر است. «راوی» می نویسد: ««ویلفرد مادلونگ» می نویسد: مالک گرچه همیشه تسلیم محض علی نبود، امّا به عنوان وفادارترین و لایق ترین یار علی مطرح بود. مرگ وی، علی را بسیار ناراحت کرد ... (علی گفت) وی یاری مخلص برای علی، سخت سر در جنگ با دشمنان بود و در رکابم کشته شد و من از او رضایت دارم و خدا نیز از او راضی باشد.» («ویژه نامه راوی»- «روزنامه ایران»- 3/3/1392- ص 29).


«راوی» بلافاصله بحث عدم تبعیّت «مالک» از حضرت را به مسئله عدالت مربوط می داند و در مطلبی با قالب "نگاه منتقد" به بازخوانی آراء حجت الاسلام «علیرضا پناهیان» درباره عدالت منهای ولایت و شخص «مالک اشتر» در سال 1390 ه.ش در بیت رهبری می پردازد. نوع انتخاب عکس های خاصّ از «پناهیان» و توضیحات ذیل عکس ها، نگاه بدبینانه ای نسبت به فرد مورد نظر ایجاد می کند. ویژه نامه به نقل از وی می نویسد: «مفهوم عدالت، مفهوم قشنگی است، مفهوم دلچسبی است، مفهوم دلنشینی است. ولی باید مواظب باشیم این مفهوم یک وقت عامل ولایت گریزی یا ولایت ستیزی ما نشود ... این امتحانی که ما داریم با هم از آن صحبت می کنیم، امتحان فوق العاده پیچیده، دقیق و قابل تأمّلی است. تک تک ماها در معرضش هستیم. مالک اشتر گاهی بوده سر عدالت داشتن و رعایت عدالت از علی بین ابیطالب (ع) سئوال کرده. گفته: آقا این عدالت است «ابن عبّاس» را شما گذاشتی؟ فامیل گذاشتی آقا؟! آقای مالک! حضرت هم برای مالک اشتر توضیح دادند ... ببینید ما کارمان دارد به کجا می رسد، رشد جامعه ما دارد ما را به چه دقت هایی در تاریخ می رساند. از اینجا شروع می شود تا اینکه خوارج گیر می دادند به علی بن ابیطالب (ع) که شما فلان جا عدالت را رعایت نکردید ... اصلاً این خودش یک امتحان است عزیز دل من! عدالت را آدم دوست دارد، عاشقش است؛ یک جاهایی، یا نمی شود عدالت را اجرا کرد، باید با ولایت همراه باشی، یک جاهایی اصلاً آن چیزی که تو فکر می کنی عدالت نیست و باید همراه (ولی) باشی ... ولایت بر عدالت مقدّم است و مبادا تو یک دفعه ای بهانه کنی، عدالت را علیه ولایت بشوری.» («ویژه نامه راوی»- «روزنامه ایران»- 3/3/1392- ص 33، 34).


بعد از این؛ سیر محتوایی «راوی» سعی می کند با مذمّت آنهایی که در زمان حضرت علی (ع)، «مالک اشتر» را ولایت گریز نامیدند؛ آن شرایط را با شرایط معاصر تطبیق دهد و منتقدین دولت را با همین چوب براند. ویژه نامه توجّه ندارد که حضرت «مالک» در جاهایی که از امام علی (ع) پاسخ گرفته یا نگرفته بالاخره نظر صائب ولی را امتثال کرده و تا آخرین لحظه مطیع امام (ع) بوده است. «راوی» بطور مشخّصی به اوّلین سرپیچی «مالک» از نظر امام (ع) در جریان «صفّین» امتیاز می دهد و آنرا بزرگ می کند و کاملاً واضح، از پرداختن به تبعیّت «مالک» از نظر حضرت امیر (ع) در مرتبه دوم طفره می رود. از این منظر باید گفت که تئوری "عدم تبعیّت از ولی در مواقع خاصّ"، اساساً در مثال مورد نظر برنامه ریزان نشریّه مصداق ندارد.


«راوی» سعی دارد چنین وانمود کند که عدم تبعیّت کامل «رئیس جمهوری» از برخی اوامر رهبری بنا بر قاعده انجام مطالبه قلبی رهبری درست و عین تکامل ولایتمداری وی است. زیرا اینطور القاء می شود که «احمدی نژاد» در برابر جریان تحمیل گر بر «ولایت» ایستاده و انجام برخی اعمال ساختارشکنانه وی هر چند در ظاهر با نهی رهبری مواجه می شود امّا در واقع انجام مطالبات قلبی رهبری است.


در این رابطه باید گفت که روایان دولتی سیره «مالک اشتر» اصلاً به این نکته نپرداخته اند که شرایط آن زمان جنگ «صفّین» با شرایط معاصر کاملاً متفاوت است، زیرا در آن زمان طبق براهین عقلی و نقلی بر «مالک» مشخّص بود که مطالبه واقعی امام (ع) ادامه نبرد است امّا اکنون بر همگام واضح است که نظر قلبی و علنی رهبری نظام اسلامی بر قانون مداری استوار است.























نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ارسطو ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۵
    0 0
    دم خروس خیلی بزرگ شده و بدجوری از دولت زده بیرون ...بیشتر از اونی که فک بکنن....
  • حسین ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۵
    0 0
    چیزی که مشخصه توجیه اشتباهات با دلایل دینی و ایجاد ارتباط بین مسائل بی‌ ربط و نامربوط هست ولی‌ در حال حاضر مسئله مهم اینه: چیزی که بحرانی نیست و خطر و تهدید عملی‌ نداره یک مقدار تحمل کنید که انشا‌الله این مدت کوتاه هم به خیر و بدون التهاب بگذره این مقاله را شاید عده‌ کمی‌ خونده باشن ولی‌ وقتی‌ شما روش تمرکز می‌کنید و برجسته‌اش می‌کنید خود بخود باعث ایجاد جریان و جلب توجه عده‌ زیادی می‌شه و به نظر میاد در آستانه انتخابات و انتهای کار دولت لزومی نداشته باشه
  • حامد ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۵
    0 0
    رهبری در پاسخ اقدامات احمدی نژاد در مجلس آن را بدخلاقی نامید و فرمود:"ر این ماجرا متأسفانه رئیس یک قوه به استناد یک اتهام ثابت نشده و حتی مطرح نشده در دادگاه، دو قوه دیگر یعنی مجلس و قوه قضاییه را متهم ساخت که کاری بد، ‌غلط، نامناسب،‌ خلاف شرع، خلاف قانون و خلاف اخلاق بود." در ادامه فرمودند بنده فعلا نصیحت می کنم... پس عده ای خیال نکنند احمدی نژاد را در جایگاه مالک بنشانند.
  • ایرانی ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۵
    0 0
    حداد عادل : شجاع مرد ایران زمین . رئیس جمهور عدالت گستر امنیت اقتصادی و امنیت اجتماعی و امنیت سیاسی و امنیت فرهنگی : فقط با رئیس جمهور فیلسوف عادل و دانا ؛ جناب آقای دکتر حداد عادل امکان پذیر است .
  • ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۵
    0 0
    آقای ... گندم کجا رو خوردی؟
  • mahdi ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۵
    0 0
    آقای حدادیان خیلی خوب گفتند که ....
  • ناشناس ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۵
    0 0
    مرگ بر ضد ولایت فقیه
  • ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۵
    0 0
    ولایت پذیر عباس است که یقین دارد قطره ای اب به خیمه نمتواند برساند ولی به عشق حسین به شریعه فرات می زند >ولایت پذیر مالک است که یقین دارد علی منتظر مرگ معاویه است اما امر مولا رابرچشم نهاده >مهمترین دلیل ولایت پذیری مالک رنده ماندن معاویه است وولایت پذیر سلمان است که ردپایش درپشت سر مولا مشخص نیست ومیگویید پادرجای پای مولا نهاده ام ولایت پذیر منتظر اشاره است>باید دید ولی چه میگوید« شاید خواست ولی زنده ماندن معاویه باشد »نه اینکه خودت جبهه ای درست کرده برای دفاع از ولی
  • ناصر ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    0 0
    حیف مالک اشتر که با مردم این روزگار مقایسه بشه مالک انقدر ولایتی بود که خود تاریخ میگه تو نهروان وقتی حضرت گفت مالک برگرد فقط یک ضربه شمشیر با معاویه فاصله داشت ولی شمشیر گذاشت جاش برگشت گفت امام گفته خواهشا مالک با هیچ کس مقایسه نکنید
  • ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    0 0
    شما نگران دولت فعلی نباشید آقای جلیلی از خودشونه
  • محمد ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    0 0
    آقای شریف زاده روحانی نمای دولتی . ردصلاحیت مشائی مانند واقعه کربلااست.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس