کد خبر 1521298
تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۶
تأیید عقب‌نشینی شدید دریای خزر در بخش قزاقی

سطح آب دریای خزر از سال ۲۰۰۶ کاهش یافته و در سال ۲۰۲۲ به نقطه بحرانی خود رسیده است.

به گزارش مشرق، در بین پنج کشور ساحلی دریای خزر، قزاقستان از کوچک و کم عمق شدن سال به سال خزر بیشتر نگران شده است، کوچک شدن شدید دریای خزر توسط ساکنان آکتائو قزاقستان در سال ۲۰۱۶ مشاهده شده است. «تا آن زمان همه می‌دانستند که دریا عقب‌نشینی کرده است. اما آنچه اکنون اتفاق افتاده است، قبلاً دیده نشده بود. در حال حاضر در برخی نقاط، دریا صدها متر پسروی داشته است.»

دریای خزر مرزهای جمهوری اسلامی ایران، قزاقستان، روسیه، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان را شستشو می دهد، اما طولانی ترین خط ساحلی در قزاقستان است. شهرهای آکتائو و آتیراو در قسمت غربی قزاقستان در ساحل دریای خزر واقع شده اند.

دریای خزر بزرگترین توده آبی محصور روی زمین است که به دلیل بزرگی و همچنین به دلیل اینکه بستر آن توسط پوسته اقیانوسی تشکیل شده است، می توان آن را به عنوان بزرگترین دریاچه بسته یا دریا طبقه بندی کرد.

طبق مشاهدات سارسنبایف یکی از محققان دریای خزر، جزایر جدیدی به دلیل کاهش سطح آب در این دریاچه ظاهر شده اند. دریا ده ها متر از شهر دور شده و کیلومترها از ساحل شمالی فاصله گرفته است.

کاهش بیش از یک متری سطح دریا به تغییرات سواحل دریای خزر به ویژه در بخش قزاقستان کمک کرده است. می توان با این واقعیت توضیح داد که منطقه مورد نظر دریا دارای شیب ملایمی از بستر دریا و خط ساحلی مجاور است و حتی تغییرات جزئی در سطح دریا باعث سیل یا کوچک شدن قابل توجه ساحل می شود. به گفته وزارت محیط زیست قزاقستان، در این دوره، مساحت آب بیش از ۲۲ هزار کیلومتر مربع کاهش یافته است و بیش از نیمی از آن متعلق به بخش قزاقستان از شمال دریای خزر است.

به گفته عظمت سارسنبایف، کوچک شدن دریای خزر با تخریب دو رودخانه اصلی تغذیه کننده دریا مرتبط است: «ژایک(اورال) و ولگا. به نظر من دلیل اصلی بهره برداری بیش از حد از این دو رودخانه است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، سدهای زیادی بر روی این رودخانه ها ساخته شده است، از آب آنها برای کشاورزی استفاده می شود، شهرها در امتداد ژایک و ولگا قرار دارند که آنها را تغذیه می کند.»

ژایک رودخانه ای است که از روسیه و قزاقستان در مرز قاره اروپا و آسیا می گذرد. از کوه های اورال جنوبی سرچشمه می گیرد و به دریای خزر می ریزد. ولگا واقع در روسیه نیز طولانی ترین رودخانه اروپا است. که از طریق روسیه مرکزی به روسیه جنوبی و به دریای خزر می ریزد.

کریل اوسین، بوم شناس و مدیر موسسه غیردولتی «اکومانگیستاو» یکی از دلایل وضعیت اسفناک دریای خزر را کوچک شدن رودخانه ها دانست.

این (کوچک شدن رودخانه ها) تحت تأثیر تغییرات آب و هوایی است. کریل اوسین گفت: رودخانه‌ها به روش طبیعی آب کمتری دریافت می‌کنند، به علاوه عاملی برای استفاده غیرمنطقی از آب وجود دارد، «لجن‌زدایی بستر رودخانه‌ها».

وزارت محیط زیست و منابع طبیعی جمهوری قزاقستان نظر فعالان عمومی را در مورد کاهش رودخانه های تغذیه کننده دریای خزر به اشتراک می گذارد. به گفته آنها، ولگا بیش از ۹۰ درصد آب را به دریای خزر می رساند و در قلمرو فدراسیون روسیه جریان دارد. ژاییک بیش از ۲ درصد تغذیه نمی کند. با این حال، ژایک نقش مهمی در تکثیر منابع ماهی دریای خزر دارد. به دلیل دوره کم آب، جریان رودخانه ۵۰ تا ۶۰ درصد کاهش یافته است که منجر به تخریب مکان های تخم ریزی و وضعیت اکولوژیکی رودخانه شده است.

برای بهبود وضعیت، قزاقستان و روسیه "نقشه راه یکپارچه برای همکاری فعال در مطالعات حوضه های رودخانه ها (ژایک، یرتس و ...) " را امضا کردند. به گفته وزارت محیط زیست جمهوری قزاقستان، آنها در حال جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها هستند و مهلت پایان سال ۲۰۲۳ است.

بارندگی کم، تبخیر زیاد

در قرن گذشته، دانشمندان گزارش دادند که سطح دریای خزر برای چندین دهه یا کاهش یافته یا افزایش یافته است.

کریل اوسین بر این واقعیت تمرکز دارد که دلیل اصلی کوچک شدن دریای خزر امروزه تغییرات آب و هوایی است که بر افزایش تبخیر بدنه آبی تأثیر می گذارد و آب از طریق بارش به صورت طبیعی باز نمی گردد.

به گفته متخصصان وزارت اکولوژی قزاقستان، نوسانات سطح دریای خزر پیچیده است و عوامل اقلیمی عمدتاً بر بدنه آب تأثیر می گذارد: تغییر اقلیم، افزایش میانگین دمای سالانه هوا، بارش سریعتر و کاهش دبی رودخانه. که بر تعادل آبی دریای خزر تأثیر می گذارد.

وزارت اکولوژی قزاقستان وی ادامه داد: از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۲ کمترین میزان بارش در منطقه دریای خزر بوده در حالی که میزان تبخیر آن بالا بوده است. متوسط نرخ جریان به دلیل چندین سال خشک در حوضه رودخانه ولگا کم بود. در سال ۲۰۲۱، سطح دریای محیط به ۲۸.۴۳- متر BHS (سیستم ارتفاع نرمال بالتیک) رسید و در سال ۲۰۲۲ این سطح با کاهش ۲۷ سانتی متری به سطح ۲۸.۷- متر BHS رسید.

بنابراین، میزان افت سطح دریا در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ که میانگین ۲۰ سانتی متر در سال بود، افزایش یافت. دلیل اصلی کاهش دبی رودخانه ولگا در سال ۲۰۲۲ بود، یعنی ۲۱۲ کیلومتر مکعب، که به طور قابل ملاحظه ای کمتر از حد نرمال بود که ۲۳۸ کیلومتر مکعب است و با دبی در سال ۲۰۲۱ (۲۰۸ کیلومتر مکعب) قابل مقایسه است.

به گفته این آژانس، سطح فعلی دریا به سطح -۲۸.۷ متر BHS رسیده است که ۲۰ سانتی متر زیر سطح بحرانی است.

به گفته وزارت اکولوژی جمهوری قزاقستان، «افت سطح دریا به سطح ۲۸.۵- متری، با توجه به تاریخچه دریای خزر، هم برای اکوسیستم و هم برای بخش دریایی آن حیاتی است».

نیاز به اقدامات خاص

به گفته کریل اوسین، سطح کنونی کوچک شدن دریای خزر را نمی توان بحرانی نامید، با این حال باید در جریان تحولات، یعنی نظارت بر سطح دریا، انجام عملیات مشترک فرامرزی برای احیای رودخانه ها، رسیدگی به مسائل مربوط به حفظ آب باشیم. با این حال، او اقدامات خاصی را نمی بیند.

من امروز نمی بینم که اقدامات قابل توجهی انجام شود. تنها سخنان رؤسای جمهور و دولت وجود دارد، اما هیچ دستورالعمل یا تصمیمی دنبال نمی شود. با این حال، "دیپلماسی آب" باید از مدت ها قبل کار خود را با بخش روسی رودخانه ولگا آغاز می کرد. اوسین گفت: دریای خزر رفتار چرخه‌ای دارد، اما باید مراقب آن باشیم.

وزارت محیط زیست به پیش‌بینی بلندمدت سطح دریای خزر که توسط شرکت دولتی «کازگیدرومت» تهیه شده است، استناد می‌کند. بنابراین، طبق سناریوهای اقلیمی «متوسط شدید» و «شدید»، سطح دریا می‌تواند تا سال ۲۰۳۰ به ترتیب به ۲۹.۲۳- و ۲۹.۶۳- متر BHS برسد. به گفته اوسین، پیش‌بینی‌های مختلفی تا سال ۲۱۰۰ وجود دارد که پیش‌بینی می‌کنند که سطح کاهش می یابد و پیش بینی های مثبتی وجود دارد که سطح دریا به میزان قابل توجهی افزایش یابد.

کریل اوسین گفت: «چنین مدل‌هایی از عوامل مختلفی استفاده می‌کنند و پیش‌بینی‌ها نیز متفاوت است. اما ما باید هر چه زودتر کارهایی را برای انطباق با تغییرات آب و هوایی آغاز کنیم.

در نوامبر ۲۰۲۲، توکایف، رئیس جمهور قزاقستان دستور تأسیس یک مؤسسه تحقیقاتی دولتی برای انجام تحقیقات دریای خزر را صادر کرد، اما تاکنون تأسیس نشده است. قرار است در پایان سال ۲۰۲۳ افتتاح شود.

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 35
  • در انتظار بررسی: 7
  • غیر قابل انتشار: 6
  • امین IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    2 0
    وارد کردن و ارتباط دادن با اب های ازاد اگر با مشارکت کشور ها انجام شود و امکانپذیر باشد به نظر راه حل پایداری ست ، مخصوصا وصل کردن اب خلیج فارس هم خزر پر اب می شود هم در مسیر تا حزر با شیرین سازی اب می توان از ان استفاده کرد ، برای تامین قدرت این کار هم از منابع مختلفی مانند هسته ای ، باد ، نور خورشید و خود فشار جریان اب استفاده کرد
  • IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    53 92
    همان سیستم روسی که آرال و بایکال را خشک کرد داره خزر را خشک میکنه
    • IR ۱۰:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      اگه ناراحتی بگم محمد رضا برگرده کل دریای خزر رو هم عین بحرین ببخشه بره تا خیالتون راحت بشه!!!
    • IR ۱۱:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      1 0
      در دولت خاتمی سهم 50 درصدی ایران از دریای خزر 9 درصد شد.
    • IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      2 1
      فعلا که نزول خورای بی لیاقت هیرمند ومیدان نفتی ارش روبخشیدن
    • IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      1 0
      چه ربطی به دوران طاغوت داره ؟ روسها خودشون پروژه های ضد محیط زیستی داشتن و اجرا کردن حالا هم نوبت به خزر رسیده
    • ایرانی IR ۱۳:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      2 0
      می بینم که محمدرضا خاری است در چشمتان ‌‌، که هیچ کاری هم در باره اش از دستتان بر نمی اید
    • IR ۱۵:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      3 2
      بالا بری پائین بیای خودتو ... بدی مردم از روسها متنفر هستند ( مردم خیلی از کشورها نه ایران ) خصوصیات اخلاقی و رفتاری مردم به روس نچسب نمیخوره اصلا به شرق اروپا شاید ایرانیها شبیه امریکای جنوبی و یا بعضی ایالات آمریکا باشن با روسها نه حالا سیاست میخواد خودشو بکشه محبوب کنه نمیشه فقط سیاسیون اونم چون تو فضای نادرست هستند عشق روس هستند البته ازون فضا دربیارین خودشونو نمیبخشن اینا به معنی غربگرایی نیست الان انگ نزن
    • IR ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      1 1
      10:57 نه اینکه نزدیک نیمی از دریای خزر به روسیه و شرکا واگذار نشد
  • IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    43 13
    دروغه تقصیرامریکاست مرگ برامریکا مرگ براسترالیا مرگ برحوزه بلتیک مرگ برلیختن اشتاین
    • IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      24 30
      کوکائین اوکراینی کشیدی زده بالا؟؟! خخخخخ
    • IR ۱۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      3 1
      یه آمریکاپرست خودش رو رسوا کرد. لابد روس ها مردم 2 شهر هیروشیما و ناکازاکی رو قتل عام کردن!
    • IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      2 0
      10:58 با اون خنده هات معلومه سن وسال کمی داری . بهت حرجی نیست.
  • IR ۱۱:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    1 0
    همش تقصیر تحریم هاست... تقصیر دشمنی امریکا و اسراییله... اصلا هیچ ربطی به خدمت دلسوزانه و متعهدانه و شبانه روزی مسئولان خدوم حاکمیتی-دولتی که همش به فکر مردم و جیب آنها دارند و چون فقیران زندگی می کنند، ندارد... اصلا تقصیر بی حجابان است که باعث خشکی می گردند و ربطی به راستگویی و صداقت حاکمیت-دولت ندارد... مردم همیشه پای منبر...
  • IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    1 0
    یادمه راهنمایی می رفتم از جنگ بر سر اب صحبت می شد و من نمی فهمیدم چیه الان به وضوح دارم می بینم که چه بر سر ما اورده اند افغان ها از شرق روس ها از شمال ترک و عراق از غرب تمامی منابع آبی ایران رو به تاراج برده اند و از مسئولین ما نگاه فقط نگاه و توییت های بی ارزش و ادعا چه خاتمی چه احمدی نژاد چه روحانی چه رئیسی
  • IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    3 0
    کشورهای حاشیه خزر پولش را بدهند، چند تا لودر بیاد، کانال ابی از دریای سیاه به سمت خزر بکشند؛ اگر واقعا نگران هستند/ ضمنا همان طور که شما می توانید روی رودخانه های تان سد بزنید که اب در خزر نریزد روسیه هم این حق را دارد
  • IR ۱۳:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    2 0
    وقتی رودخانه ها و دریاچه های اروپا خشک شدن، دیگه از ایران نیمه خشک چه انتظاری باید داشت؟ طرح کانال آب از اقیانوس به دشتهای مرکزی باید زودتر عملیاتی بشه. اینهمه سرمایه و پول بی زبون داره صرف ساختن آپارتمانهای بساز-بنداز میشه که بیشتر شونم خالیه. همون رو بیارن پای پروژه انتقال آب
  • IR ۱۴:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    1 2
    بابا یکم منطقی باشیم کارشناس باید نظر بده همه چیز رو اینقدر جناحی و لوث نکنید مشکل دریای خزر رو باید دنبال کرد
  • IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    1 0
    ماست مالیزاسیون خزر فروشی
  • IR ۱۵:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    2 0
    خوب معلومه با سد سازی ها اکوسیستم زمین به هم میخورد لابد روسیه برای رها سازی رودخانه ولگا به دریا خزر باج میخواهد چرا در یاچه وان با فاصله ۲۰۰ کلیو متر از دریاچه اورمیه هنوز مثل سالها قبل پر آب و خطری تهدید ش نمی کند ولی ما مردم ایران برای خشک نشدن دریاچه اورمیه چشم به مسئولینی دوخته بودیم که از هر علم کشور داری بی بهره هستند وتنها به فکر منافع خود بودند و هستند وتا کی این روند ادامه دارد
  • DE ۱۵:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    2 1
    تمام آب خزر رو میفرستن ونزوئلا . زیر دریا رو سوراخ کردن و از تو کره زمین درست میره اونجا .
  • DE ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    3 0
    شما اول دریاچه ارومیه رو که خودتون خشک کردید احیا کنید بعد در مورد خزر نظر بدید
  • IR ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    3 4
    وطنفروشان عزیز اسم رو درست تلفظ کنید اینجا دریای کاسپین هست نه خزر روسی بعدشم بفکر پیشروی در اب خشک شده وخشکی باشید تا خیانتی که در زمان تقسیم کاسپین افتاد و ایران سکوت کرد و وطنفروشی که مسکوت مانده دوباره تکرار نشود
    • صابر IR ۲۳:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      2 0
      عمق خــزر تو سمت ایران تا 1000 متر هم میرسه. گفتی کـجـا پیشروی کنیم!؟
    • IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
      2 0
      خلیج عربی
  • IR ۱۷:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    4 2
    فرض کنیم که این خبر بدی باشه ولی اگر در انگلیس این اتفاق می افتاد اینجوری رسانه هاشون تیتر میزدن خبر خوب با پیشروی خشکی مرز های کشور بیشتر میشود
    • IR ۲۲:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
      4 3
      خفه شوروسگدا
    • IR ۰۳:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
      0 0
      اسکل
  • بصیر IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    3 0
    چرا کسی تو ایران نمیخواد بفهمه که داره چه اتفاقی برای حوزه آبی کشور می افته. ۱. بهره برداری از چشمه ها بصورت قوطی زدن آب و تبدیل آن. ۲. سد های پی در پی همه کشور ها باید اکو سیستم آبی رو برگردانند به حالت اول . ۳. برداشت بیش از حد از آب زیر زمینی و خشک شدت چشمه ها. ۴. این هم به تمام مسئولین کشور بجای هزینه کردن برای احداث سد به فکر شیرین کردن آب دریای جنوب و انتقال برای کشور باشید .
  • IR ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    2 1
    همش تسخیر ماهی هاس که زیاد آب میخورن داره ابش تموم میشه
  • بهزاد TR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    2 2
    اشکال نداره نسلهای بعدی فرگشت پیدا می کنن در مقابل بی آبی مقاوم میشن
  • CA ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    2 0
    آب همه دریاچه ها در دنیا از رودخانه‌هاست ولی کم بارانی و سد سازی و انشعاب رودخانه ها برای مصارف کشاورزی و غیره باعث میشه آب کافی به دریاچه ها نرسه و دریاچه به مرور کوچک و خشک میشه. علت خشکیدن دریاچه‌هایی مانند ارومیه، دریاچه نمک قم، بختگان، هامون جازموریان و … همینه.
  • IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۵
    5 2
    لاپوشوني يكي ديگه از كارهاي پوتين
  • IR ۰۰:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
    0 0
    باید خزر رو به آب‌های آزاد وصل کنند این تنها راه حله
  • IR ۰۰:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
    1 2
    اگر حرف سیاسیون را مردم جهان گوش ندهند جنگ آب هم رخ نخواهد داد کافیست زاد و ولد نکنیم جمعیت کم شود منابع به اندازه کافی برای جمعیت منطقی وجود خواهد داشت ولی اگر در زاد و ولد رقابت صورت بگیرد نتیجه فقط جنگ خواهد بود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس