به گزارش مشرق، توجه به سیاست خارجی متوازن از مهمترین رویکردهای رئیسی است و رئیسجمهور در کمتر از دو ماه در همین راستا در دو اجلاس مهم شانگهای و بریکس حضور یافت که دستاوردهای دولت او عضویت دائم و رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای و گروه اقتصادهای نوظهور بود اما شاید جالب باشد بدانید، او تاکنون به چند اجلاس خارجی رفته و چه ارمغانی آورده است؟
پانزدهمین دوره نشست سران کشورهای عضو «بریکس» با ترکیبی از قدرتهای نوظهور اقتصاد جهانی که از ۳۱مرداد با حضور اعضا در پایتخت اقتصادی آفریقایجنوبی آغاز به کار کرده بود، روز پنجشنبه و با سخنرانی رئیسجمهوری ایران و عضویت ایران در گروه بریکس به کار خود پایان داد.
نخستین گام موفق دولت
از جمله اجلاسهای مهمی که رئیسجمهور در دو سال فعالیت دولت سیزدهم در آن شرکت داشت، حضور در بیستویکمین تا بیستوسومین نشست سران کشورهای عضو پیمان شانگهای در سالهای۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به میزبانی تاجیکستان و ازبکستان بود؛ اجلاسی که نخستین موفقیت دولت در عرصه سیاست خارجی رقم خود و سرانجام در ۱۳تیر ماه امسال ایران با تصویب و اعطای عضویت دائمی از سوی اعضا، به صورت رسمی عضو سازمان همکاری شانگهای شد.
۱۹ دیدار در ۲ اجلاس
اما در کنار این دستاورد مهم، رئیسجمهور در حاشیه بیستویکمین اجلاس شانگهای در بدو فعالیت دولت سیزدهم در شهریور۱۴۰۰، علاوه بر سخنرانی در این نشست و تأکید بر چندجانبهگرایی در سیاست خارجی ایران بر پایه عدالت و احترام متقابل و سخنرانی در اجلاس پیمان امنیت دستهجمعی با موضوع افغانستان، با پنج تَن از همتایان خود چون «شوکت میرضیایف» رئیسجمهور ازبکستان، «الکساندر لوکاشنکو» رئیسجمهور بلاروس، «قاسم توقایف» رئیسجمهور قزاقستان، «امامعلی رحمان» رئیسجمهور تاجیکستان، «قربانقلی بردیمحمداف» رئیسجمهور ترکمنستان و همچنین رئیسالوزرای سه کشور، یعنی «قاهر نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان، «عمران خان» نخستوزیر پاکستان و «رسولزاده» نخستوزیر تاجیکستان دیدار و گفتوگو کرد.
رئیسجمهور یکسال بعد و در شهریور۱۴۰۱ به منظور حضور در نشست سران کشورهای عضو پیمان شانگهای به ازبکستان سفر کرده بود که البته حضور در این دوره از اجلاس نخستین سفر رئیسجمهور به ازبکستان پس از ١٨سال بود، اما در حاشیه آن هم با رؤسای هشت کشور ازبکستان، قرقیزستان، روسیه، بلاروس، چین، ترکیه، تاجیکستان، قزاقستان و نخستوزیران هند و پاکستان و دبیرکل سازمان شانگهای و در مجموع با ۱۱مقام ارشد در سطح رئیسجمهور و نخستوزیر دیدار و گفتوگو کرد که همین موضوع نشان از سیاست کلان رئیس دولت در تعامل هوشمند با جهان دارد. این سفر رئیسجمهور، یکی از پربارترین سفرهای خارجی وی به کشورهای همسایه و منطقهای بود که علاوه بر امضای ۱۷سند، با ۱۱عضو سران شانگهای دیدار و گفتوگو کرده بود.
رکوردزنی در قلب منهتن
برگزاری ۱۳دیدار دپیلماتیک در سطح سران و نخستوزیران، رهاورد نخستین حضور آیتالله رئیسی در هفتادوهفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال۱۴۰۱ بود. آیتالله رئیسی در این سفر که در راستای تلاش برای تحقق «نظم عادلانه بینالمللی از طریق چندجانبهگرایی اقتصادی» به نیویورک سفر کرده بود در حاشیه این مجمع با برخی همتایان اروپایی و آفریقایی و نخستوزیران برخی کشورها در این سفر پنجروزه دیدار و گفتوگو کرد.
از مجموع ۱۳دیداری که انجام شد، شش دیدار رئیسجمهور با همتایانی از فرانسه، بولیوی، سوئیس، فنلاند، صربستان و زیمبابوه، پنج دیدار با نخستوزیرانی از پاکستان، عراق، لبنان، ژاپن و ارمنستان و دو دیدار هم با رئیس شورای اروپا و دبیرکل سازمان ملل برگزار شد.
نشست سیکا و ۲ دیدار رسمی
از جمله دیگر نشستهای مهمی که آیتالله رئیسی در آن شرکت کرد، نشست سران کشورهای عضو کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادساز در آسیا موسوم به «سیکا» به میزبانی قزاقستان بود که سال گذشته برگزار شد تا با تضمین امنیت منطقهای برای تهران دستاورد قابل توجهی برای جذب سرمایهگذاری و گسترش زیرساختهای تجاری آن باشد.
گرچه دیدار با سران کشورهای حاضر در نشست به دلیل یکروزه بودن سفر و ضیق وقت محدود بود اما همین دیدارهای محدود آیتالله رئیسی با «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر و «الهام علیاف» رئیسجمهور آذربایجان در حاشیه اجلاس سیکا از نظر تجاری و هم سیاسی دستاوردهایی به همراه داشت.
۴دیدار در سواحل دریای خزر
نشست سران کشورهای ساحلی دریای خزر به میزبانی ترکمنستان از دیگر اجلاسهایی بود که آیتالله رئیسی هشتم تیرماه۱۴۰۰ برای شرکت در آن به عشقآباد سفر کرده بود که در این سفر با برخی مقامها چون «قربانقلی بردی محمداف» رئیس مجلس مصلحت خلق شورای ملی ترکمنستان و پسر وی «سردار بردی محمداف» رئیسجمهور این کشور، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و «الهام علیاف» رئیسجمهور آذربایجان درباره تبیین منافع و خطوط قرمز ایران در حوزه دریای خزر و تعاملات دوجانبه و چندجانبه به ویژه در حوزه اقتصاد و تجارت دیدار و گفتوگو کرد.
۶ دیدار و امضای یک قرارداد در «اکو»
رئیسجمهور در نخستین سال حضور در دولت سیزدهم آذرماه۱۴۰۰ برای حضور و سخنرانی در اجلاس سران سازمان همکاریاقتصادی (اکو) به ترکمنستان رفته بود که در این سفر آیتالله رئیسی با «قربانقلی بردیمحمداف» پدر همتای ترکمنی، «عارف علوی» رئیسجمهور پاکستان، «امامعلی رحمان» رئیسجمهور تاجیکستان، «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه، «شوکت میرضیایف» رئیسجمهور ازبکستان و«الهام علیاف» رئیسجمهور آذربایجان دیدار و گفتوگو کرد و در این سفر امضای قرارداد سهجانبه سوآپ گاز میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان از خاک کشورمان هم به امضای طرفین رسید.
امضای ۱۴سند و ۷دیدار در اجلاس ابرقدرتهای گازی
آیتالله رئیسی همچنین در اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز که در سال۱۴۰۰ در دوحه برگزار شده بود و سخنرانی در ششمین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز و درخواست از جامعه جهانی برای جلوگیری از اقدامات یکجانبه امریکا برای تحریم علیه صنعت نفت و گاز اعضای مجمع، دیدار رسمی و گفتوگو با شیخ «تمیم بنحمد آلثانی» امیر قطر، «خالد بنخلیفه بنعبدالعزیز آلثانی» نخستوزیر قطر، «کیت راولی» نخستوزیر ترینیداد و توباگو، «فلیکس پلاسنسیا گونسالس» وزیر خارجه ونزوئلا، «عبدالمجید تبون» رئیسجمهور الجزایر، «فیلیبی نیوسی» رئیسجمهور موزامبیک و «اوبیانگ انگوئما امباسوگو» رئیسجمهور گینه استوایی از دستاوردهای دومین سفر خارجی او بود.
از مجموع ۱۸سفر خارجی رئیسجمهور در ۲۴ماه اخیر، ۱۰سفر وی به حضور در اجلاسهای مختلف خارجی اختصاص داشت که از میان آنها در دو نشست بریکس در سال۱۴۰۱ و نشست شانگهای در تیر ماه۱۴۰۲ به شکل برخط شرکت کرد که ثمره حضور در این ۱۰اجلاس عضویت ایران در گروه بریکس و سازمان همکاریهای شانگهای و انجام ۵۱دیدار در عالیترین سطح دیپلماتیک و امضای برخی اسناد در زمینههای مختلف بود که پیگیری جدی هر یک از آنها، دستاوردهای بزرگ و مهمی را در پی خواهد داشت.