به گزارش مشرق، بعد از انجام کار و فعالیت روزانه یک چرت کوتاه که خستگی را به در کند تاثیر فوق العاده ای دارد که تضمین سلامت قلب و تاثیر مثبت در خلاقیت و بازدهی دهنی بخشی از آن است.
چرت بعد از ظهر علاوه بر تن آسایی اغلب به عنوان خوش گذرانی تلقی می شوند و یا نشانه سستی و بیحالی هستند. اما در حقیقت، بسیاری از ما خواب طولانی داریم کم خوابی و چرت سریع می تواند شگفتی هایی را به همراه داشته باشد همچنین می تواند راهی قدرتمند و موثر برای جبران موقت خواب نامناسب شبانه باشد.
بهبود یادگیری و حافظه :
چرت زدن حافظه فعال را بهبود می بخشد. این نوع حافظه روی وظایف پیچیده متمرکز است که در آن باید به یک چیز توجه کنید در حالیکه چندین مسئله در ذهن دارید. چرت زدن همچنین نگه داری حافظه را بهبود می بخشد؛ در طول خواب، خاطرات اخیر به نئوکورتکس منتقل می شوند، که در آن خاطرات بلند مدت متبلور و ذخیره می شوند.
تقویت اعصاب :
مطالعات نشان داده چرت ۹۰ دقیقه ای می تواند به طور بالقوه شما را آرام کند. مطالعه بر روی صورت ها عصبانی، ترس و شادی در نیمروز نشان دادند،افراد با چهره های خشمگین و ترسناک ناراحت اگر یک خواب ۹۰ دقیقه ای داشته باشند خواب REM را تجربه می کردند.
تاثیر خواب بعدازظهر بر سلامت قلب:
خواب بعد از ظهر چنانچه به صورت منظم و البته به اندازه باشد خطر ابتلا به حملات و بیماری های قلبی را تا ۳۰% کاهش داده و به بهبود وضعیت قلب کمک می کند.
افزایش خلاقیت :
جالب است بدانید که تحقیقات در برخی از موارد نشان داده است که ایده های خلاقانه و مفیدی پس از خواب نیم روزی یا همان چرت بعد از ظهر به ذهن می رسد.
رسیدن به راه حل های خوب و مفید:
بررسی ها نشان میدهد که پس از استراحت کوتاه، راه حل هایی مناسب تری برای اطلاعاتی که ناخودآگاه در ذهن ثبت شده است بدست می آید. جالب است بدانید که این حالت عموما بعد از خواب شبانه ایجاد نمیشود چراکه ذهن مدتی رویا پردازی کرده است.
افزایش هوشیاری :
زمانی که پلک های برای باز نگه داشتن بیش از اندازه سنگین هستند، بهترین کار را انجام نمی دهید زمانی برای استراحت داشته باشید و سپس به حالت اول برگردید مطالعه نشان داد خواب ۴۰ دقیقه ای هشیاری را تا ۱۰۰ % افزایش می دهد مطالعات دیگر نشان داده اند که خواب ۲۰ دقیقه ای موثرتر از ۲۰۰ میلی گرم کافئین یا ورزش است..
مطالعات نشان داده اند اگر روز خود را با چرت زدن شروع کنید به اندازه کافی هشیار و پر انرژی خواهید بود. بنابراین اگر رویدادی برای بعد از کار برنامه ریزی کرده اید، قبل از رفتن از شهر چرت بزنید.
ایجاد حس و حال مثبت:
نیاز به توضیح خاصی ندارد و حتما شمایی که خواب بعدازظهر را تجربه کرده اید میدانید پس از آن حس خوبی ایجاد می شود چراکه پس از استراحت این چنینی انرژی لازم برای فعالیت های بقیه روز را داریم برای همین است که معمولا ۱۰ دقیقه بعد از بیدار شدن احساس بسیار عالی داریم.
عزم راسخ:
وقتی خسته هستید، همه چیز می تواند سخت باشد، به خصوص وقتی نوبت به قدرت اراده می رسد که اغلب صبح وقتی که مغز تازه است، به اوج می رسد. همانطور که روان شناسی امروز گزارش می دهد، وقتی کم خوابی دارید، مغز شما زمان بسیار دشواری در حواس پرتی دارد. چرت زدن می تواند استرس را کاهش و حالت را بهبود دهد و تمرکز را به حالت عادی برمی گرداند.
بهتر از قهوه :
محققان دریافته اند در حالی که چرت زدن طولانی تر ممکن است باعث سستی شود، آن ها هم چنین در خواب ، که در آن از یادگیری پیچیده و مهارت های ادراکی نیز بهره مند خواهند شد، به دست می آیند.
در یک آزمایش متخصص خواب و تیم او به طور مستقیم مصرف کافئین (۲۰۰ میلی گرم)را با چرت زدن (۹۰ - ۶۰دقیقه)و بر سه فرآیند حافظه مجزا مقایسه کردند:یک حافظه شفاهی، مهارت های حرکتی ، و یادگیری ادراکی. به طور کلی، خواب عملکرد را در تمام سه منطقه یادگیری مختلف بهبود می دهد در حالی که کافئین فایده اجرایی ندارد.
جلوگیری از سوختگی اطلاعات:
در حالی که اغلب از چرت زدن خودداری می کنیم چون احساس می کنیم که کارهای زیادی برای انجام دادن داریم، مطالعات نشان داده اند که کار کردن ساعات زیاد بدون استراحت به میزان قابل توجهی بهره وری شما را کاهش می دهد بهتر است یک چرت سی دقیقه ای داشته باشید و دوباره به کار خود بازگردید.
این موضوع در مطالعه ای نشان داده شد که در آن موضوعات طی چهار روز یک کار دیداری را انجام دادند با هر جلسه متوالی، عملکرد سوژه روی کار خراب شد. اما هنگامی که به سوژه ها اجازه استراحت ۳۰ دقیقه ای بعد از جلسه دوم داده شد، عملکرد متوقف شد و بعد از یک ساعت چرت زدن، عملکرد آن ها در جلسات سوم و چهارم بهبود یافت.
بهبود حال:
انتقال دهنده عصبی سروتونین ، حال، خواب و اشتها را منظم می کند احساس رضایت و رفاه را ایجاد می کند اما وقتی بدن ما استرس زده می شود، سطوح بالاتر سروتونین استفاده می شود و تولید بیشتر مسدود می شود. در نتیجه، ما نگران، کج خلق، افسرده، دست پاچه، و به راحتی حواس پرت می شویم.
بهبود سلامتی:
کم خوابی منجر به ترشح بیش از حد کورتیزول در بدن می شود که به عنوان هورمون استرس شناخته می شود اما کورتیزول مازاد، عدم تحمل گلوکز و چربی شکمی را افزایش می دهد، سیستم های عضلانی و ایمنی، حافظه و یادگیری را تضعیف می کند و سطوح هورمون رشد و تستوسترون را در بدن ما کاهش می دهد. این تاثیرات زیان آور می تواند منجر به دیابت و بیماری های قلبی شود.
وقتی خواب هستید، هورمون رشد را آزاد می کنید، پادزهر کورتیزول که سیستم ایمنی و عملکرد جنسی را افزایش می دهد استرس و اضطراب را کاهش می دهد و به ترمیم عضلانی و کاهش وزن کمک می کند. به مغز شما فرصتی برای استراحت می دهد و بدن فرصتی برای التیام بخشیدن دارد.
منبع:ایسکانیوز