سرویس جنگ نرم مشرق - ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه میگوید که شبکهای از دهها آزمایشگاه با هدایت و حمایت مالی پنتاگون در اوکراین فعالیت دارد. وی افزود: برنامههای بیولوژیکی نظامی در این کشور از جمله آزمایش با نمونههایی از ویروس کرونا، سیاهزخم، وبا، تب خوکی آفریقایی و سایر بیماریهای مرگبار انجام شده است. پوتین خاطرنشان کرد که آنها اکنون در تلاش هستند تا ردپای این برنامههای مخفی را از بین ببرند. اما ما دلایل بسیاری برای باور این مسئله داریم که در مجاورت روسیه در اوکراین، اجزای تسلیحات بیولوژیکی به نحوی مؤثر ساخته شده است.
مخاطبان گرامی، آنچه در ادامه میخوانید صرفاً ترجمه گزیده گزارشها و مقالات مذکور است و محتوا و ادعاهای مطرحشده در این گزارش صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاههای اندیشکدهها، مؤسسات مطالعاتی و رسانههای غربی منتشر شده است و هرگونه ادعا و القائات احتمالی این مقالات هرگز مورد تأیید مشرق نیست.
آیا چنین آزمایشگاههای بیولوژیکی وجود خارجی دارند؟
سؤالی که به صورت عمومی مطرح است اینست که آیا واقعا چنین آزمایشگاههای مخوفی آن طور که ادعا میشود وجود دارند یا خیر!؟ در بخش اول این گزارش به ماهیت فعالیتهای مخفیانه پنتاگون در آزمایشگاههای بیولوژیکی گرجستان پرداخته شد. در بخش دوم و پایانی این گزارش به اثبات نقش پررنگ آمریکا و پنتاگون در آزمایشگاههای بیولوژیکی اوکراین که در آنجا انواع تسلیحات بیولوژیک و بیوژنیتک و انواع بیماریهای تولید میشوند پرداخته خواهد شد.
۱۱ آزمایشگاه بیولوژیکی آمریکا در اوکراین و پیرامون روسیه
انتشار بیماریها در اوکراین توسط آزمایشگاههای بیولوژیکی پنتاگون
پایگاه دیدهبان تسلیحات در این گزارش تحقیقی که تمرکز ویژهای بر تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی دارد مینویسد: اسناد زیر نشان آژانس کاهش تهدیدات دفاعی وزارت دفاع آمریکا ۱۱ آزمایشگاه بیولوژیکی را در کشور اوکراین از کشورهای عضو شوروی سابق در مرز با روسیه تأمین مالی کرده است.
برنامه نظامی آمریکا جزو اطلاعات حساس محسوب میشود
اوکراین بر آزمایشگاههای بیولوژیکی نظامی موجود در خاک خود هیچگونه کنترلی ندارد. طبق توافقنامه سال ۲۰۰۵ میان وزارت دفاع آمریکا و وزارت بهداشت اوکراین، دولت اوکراین از افشای علنی اطلاعات حساس درباره برنامه آمریکا منع شده و متعهد به انتقال پاتوژنهای خطرناک به وزارت دفاع آمریکا در راستای پژوهشهای بیولوژیکی است. پنتاگون طبق توافقنامه میان طرفین از حق دسترسی به برخی از اسرار دولتی اوکراین در رابطه با پروژهها برخوردار گردیده است.
دانشمندان جنگ بیولوژیکی با پوشش دیپلماتیک
در میان مجموعه توافقات دوجانبه میان آمریکا و اوکراین میتوان به تأسیس مرکز علوم و فناوری در اوکراین (STCU) اشاره کرد ــ یک سازمان بینالمللی که عمدتاً توسط آمریکا تأمین مالی شده و از جایگاه دیپلماتیک برخوردار گردیده است. این مرکز بطور رسمی از پروژههای دانشمندانی که در گذشته در برنامه تسلیحات بیولوژیکی شوروی شرکت داشتهاند، حمایت به عمل میآورد. مرکز علوم و فناوری در اوکراین بیش از ۲۸۵ میلیون دلار در راستای تأمین مالی و مدیریت حدود ۱۸۵۰ پروژه متعلق به دانشمندانی که در گذشته در زمینه ساخت تسلیحات کشتار جمعی فعالیت کردهاند، سرمایهگذاری کرده است.
پرسنل آمریکایی در اوکراین تحت پوشش دیپلماتیک فعالیت میکنند.
مرگ ۳۶۴ شهروند اوکراینی در اثر ابتلا به آنفلوانزای خوکی
یکی از آزمایشگاههای پنتاگون در شهر خارکیف واقع شده است، جایی که حداقل ۲۰ سرباز اوکراینی در ماه ژانویه ۲۰۱۶ در اثر ابتلا به ویروسی شبیه ویروس آنفلوانزا ظرف دو روز جان خود را از دست دادند و ۲۰۰ نفر دیگر در بیمارستان بستری شدند. دولت اوکراین مرگ سربازان اوکراینی در خارکیف را گزارش نکرد. تعداد ۳۶۴ مورد مرگومیر تا ماه مارس ۲۰۱۶ در اوکراین گزارش شدهاند (۸۱.۳ درصد آنها در اثر ابتلا به آنفلوانزای خوکی نوع آ (H۱N۱) اتفاق افتاد ــ همان سویهای که موجب همهگیری در سطح دنیا در سال ۲۰۰۹ شد).
طبق اطلاعات دیپیآر (DPR)، آزمایشگاه بیولوژیکی آمریکا در خارکیف این ویروس مرگبار را به بیرون نشت داده است.
تحقیقات پلیس در خصوص ابتلا به بیماری لاعلاج
در یک رویداد بسیار مشکوک، بیماری هپاتیت آ تنها ظرف چند ماه به سرعت در جنوب شرق اوکراین انتشار پیدا کرد، جایی که اکثر آزمایشگاههای بیولوژیکی پنتاگون واقع شدهاند.
تعداد ۳۷ نفر از مردم اوکراین تا ماه ژانویه ۲۰۱۸ در شهر میکولائیف در اثر ابتلا به هپاتیت آ در بیمارستان بستری شدند. پلیس محلی دست به تحقیقات در خصوص «ابتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی و سایر بیماریهای لاعلاج» زده است. سه سال قبل، بیش از ۱۰۰ نفر در همان شهر به وبا مبتلا شدند. هر دو بیماری ظاهراً از طریق آب آشامیدنی آلوده انتشار پیدا کردهاند.
در تابستان سال ۲۰۱۷، تعداد ۶۰ فرد مبتلا به هپاتیت آ در شهر زاپوریژیا در بیمارستان بستری شدند. علت شیوع بیماری هنوز ناشناخته مانده است. در منطقه اودسا، ۱۶ کودک در یک یتیمخانه در ماه ژوئیه ۲۰۱۷ در اثر ابتلا به هپاتیت آ در بیمارستان بستری شدند.
تعداد ۲۹ مورد ابتلا به هپاتیت آ در ماه نوامبر ۲۰۱۷ در خارکیف گزارش گردید. این ویروس در آب آشامیدنی آلوده شناسایی شد. یک سال قبل، شیوع مرگبار آنفلوانزا به مرگ ۳۶۴ اوکراینی انجامید که تقصیر آن به گردن یکی از آزمایشگاههای بیولوژیکی پنتاگون در شهر خارکیف انداخته شد.
شیوع وبای جدید و به شدت مسری در اوکراین و روسیه
وبا در سال ۲۰۱۱ در اوکراین شیوع پیدا کرد. تعداد ۳۳ بیمار ظاهراً در اثر اسهال شدید در بیمارستان بستری شدند. دومین مورد شیوع این بیماری در اوکراین در سال ۲۰۱۴ اتفاق افتاد و ۸۰۰ نفر در سرتاسر این کشور طبق گزارشات به بیماری مبتلا شدند. در سال ۲۰۱۵، حداقل ۱۰۰ مورد ابتلای جدید فقط در شهر میکولائیف ثبت شد.
پاتوژنهای برخوردار از اهمیت نظامی نزد پنتاگون
ویبروکلرا سویه جدید و به شدت مهلک عامل وبا که شباهت ژنتیکی زیادی با سویههای گزارش شده در اوکراین دارد، در سال ۲۰۱۴ در مسکو شیوع پیدا کرد. طبق مطالعه ژنتیکی سال ۲۰۱۴ مؤسسه پژوهشی ضد پلاک روسیه، سویه وبای شناساییشده در مسکو شبیه باکتریهایی بود که باعث وقوع همهگیری در اوکراین شدند.
ویبریوکلرا
مؤسسه تحقیقات جنوب از پیمانکاران آمریکایی فعال در آزمایشگاههای بیولوژیکی در اوکراین دارای پروژههایی در رابطه با وبا و همچنین آنفلوانزا و زیکا است ــ که همگی از پاتوژنهای برخوردار از اهمیت نظامی نزد پنتاگون به شمار میروند.
در کنار مؤسسه تحقیقات جنوب، دو پیمانکار خصوصی آمریکایی دیگر ــ به نامهای بلک اند ویچ (Black & Veatch) و متابیوتا ــ آزمایشگاههای بیولوژیکی نظامی را در اوکراین اداره میکنند.
قراردادهای آژانس کاهش تهدیدات دفاعی به ارزش ۱۹۸.۷میلیون دلار به منظور ساخت و اداره آزمایشگاههای بیولوژی در اوکراین (ذیل دو قرارداد ۵ ساله در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ مجموعاً به ارزش۱۲۸.۵ میلیون دلار) و همچنین در آلمان، آذربایجان، کامرون، تایلند، اتیوپی، ویتنام، و ارمنستان به شرکت پروژههای ویژه بلک اند ویچ واگذار شدند.
همچنین، یک قرارداد فدرال به ارزش ۱۸.۴ میلیون دلار ذیل برنامه مربوط به گرجستان و اوکراین به شرکت متابیوتا واگذار گردید. این شرکت آمریکایی همچنین قبل و در جریان بحران ابولا در غرب آفریقا توسط آژانس کاهش تهدیدات دفاعی بکار گرفته شد و مبلغ ۳.۱ میلیون دلار (۲۰۱۲-۲۰۱۵) جهت فعالیت در سیرالئون دریافت کرد.
مؤسسه تحقیقات جنوب از پیمانکاران فرعی برتر ذیل برنامه آژانس کاهش تهدیدات دفاعی در اوکراین از سال ۲۰۰۸ به بعد بوده است. این شرکت همچنین از پیمانکاران برتر پنتاگون در گذشته ذیل برنامه تسلیحات بیولوژیکی آمریکا در زمینه تحقیق و توسعه عاملهای بیولوژیکی بوده و ۱۶ قرارداد بین سالهای ۱۹۵۱ تا ۱۹۶۲ به این شرکت واگذار شده است.
منبع: فعالیتهای ارتش آمریکا در آمریکا، برنامههای جنگ بیولوژیکی، جلد ۲، ۱۹۷۷، صفحه ۸۲
تولید سیاهزخم برای پنتاگون توسط عضو جداشده از شوروی
مؤسسه تحقیقات جنوب همچنین از پیمانکاران فرعی برنامه پنتاگون جهت پژوهش درباره سیاهزخم در سال ۲۰۰۱ بود. پیمانکار اصلی در برنامه مذکور شرکت بیوسیستمهای پیشرفته بود که ریاستش را در آن مقطع کن آلیبک (میکروبیولوژیست سابق شوروی و کارشناس جنگ بیولوژیکی از قزاقستان که در سال ۱۹۹۲ به آمریکا گریخت) بر عهده داشت.
کن آلیبک
کن آلیبک نخستین معاون سازمان بیوپرپارات (Biopreparat) بود و در آنجا برنامه ایجاد تأسیسات تولید تسلیحات بیولوژیکی را تحت نظارت داشت و کارشناس اصلی شوروی در حوزه سیاهزخم بود. او پس از فرار به آمریکا در پروژههای تحقیقاتی پنتاگون مشغول به کار شد.
۲۵۰۰۰۰ دلار جهت لابیگری در خصوص «پژوهش برای دستگاه اطلاعاتی آمریکا»
مؤسسه تحقیقات جنوب در رابطه با «مسائل مربوط به تحقیق و توسعه برای دستگاه اطلاعاتی آمریکا» و «تحقیق و توسعه مرتبط با دفاع» دست به لابیگری سفت و سختی نزد کنگره و وزارت امور خارجه آمریکا زد. این لابیگری مقارن با آغاز پروژههای پنتاگون در خصوص آزمایشگاههای بیولوژی در اوکراین و سایر کشورهای عضو شوروی سابق بود.
این شرکت ۲۵۰۰۰۰ دلار به منظور لابیگری نزد جف سشنز سناتور وقت در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ (و در حال حاضر دادستان کل منصوب دونالد ترامپ) هزینه کرد. در آن مقطع، تعدادی از قراردادهای فدرال به این شرکت واگذار شد.
جف سشنز دادستان کل آمریکا، سناتور از ایالت آلاباما (۱۹۹۷-۲۰۱۷)
مؤسسه تحقیقات جنوب به مدت ۱۰ سال (۲۰۰۶-۲۰۱۶) مبلغ 1.28 میلیون دلار به منظور لابیگری نزد مجلس سنا، مجلس نمایندگان، وزارت امور خارجه، و وزارت دفاع آمریکا هزینه کرد. واتسون دونالد دستیار سناتور جف سشنز در کنگره اکنون مدیر ارشد مؤسسه تحقیقات جنوب است.
واتسون دونالد
تحقیقات پلیس درباره مسمومیت با سم بوتولیسم در اوکراین
تعداد ۱۱۵ مورد مسمومیت با بوتولیسم و ۱۲ مورد مرگومیر در اثر آن در سال ۲۰۱۶ در اوکراین گزارش گردید. در سال ۲۰۱۷، وزارت بهداشت اوکراین بر ۹۰ مورد ابتلای جدید و ۸ مورد مرگومیر در اثر مسمومیت با سم بوتولیسم (یکی از سمیترین موارد بیولوژیکی شناختهشده) صحه گذاشت. بنا بر گفته مقامات بهداشتی محلی، علت شیوع بیماری همانا مسمومیت غذایی بود و پلیس دست به تحقیقاتی در رابطه با آن زد. آزمایشگاههای بیولوژی پنتاگون در اوکراین جزو مظنونان اصلی این ماجرا بودند، چرا که سم بوتولیسم یکی از عاملهای بیوتروریستی به شمار میرود که پیشاپیش در تأسیسات تسلیحات بیولوژیکی پنتاگون در آمریکا تولید شده است (رجوع شود به ادامه).
دولت اوکراین تأمین پادتن را در سال ۲۰۱۴ متوقف کرد و هیچگونه واکسن بوتولیسمی در جریان شیوع بیماری در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ موجود نبود. بوتولیسم یک بیماری نادر و به شدت خطرناک است که در اثر سم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم اتفاق میافتد. یک گرم از این سم میتواند تا ۱ میلیون انسان را به کام مرگ بفرستد.
نورتوکسین بوتولینوم بواسطه قدرت به شدت زیاد و سهولت تولید و انتقال، یک تهدید بزرگ در حوزه سلاحهای بیولوژیکی به شمار میرود. این سم موجب فلج شدن ماهیچهها و ازکارافتادن سیستم تنفسی میشود و اگر فوراً درمان نشود، به مرگ میانجامد. فقط یک گرم از این سم بلورین حتی در صورت انتشار و استنشاق میتواند بیش از یک میلیون انسان را به کام مرگ بکشاند. این سم را میتوان به صورت آئروسل یا از طریق آلودهسازی آب و/یا مواد غذایی انتشار داد.
تولید ویروسهای زنده، باکتریها، و سموم توسط پنتاگون
سم بوتولونیوم علاوه بر سیاهزخم، بروسلا، و تولارمی در گذشته توسط ارتش آمریکا بهعنوان یک سلاح بیولوژیکی آزمایش شده است. اگرچه برنامه تسلیحات بیولوژیکی آمریکا در سال ۱۹۶۹ رسماً خاتمه یافت، اما اسناد نشان میدهند که آزمایشات تجربی نظامی هیچگاه پایان نیافتند. پنتاگون در حال حاضر اقدام به تولید و آزمایش عاملهای بیولوژیکی زنده در همان تأسیسات نظامی ــ یعنی تأسیسات داگوی پروینگ گراند ــ میکند که در گذشته در این راستا مورد استفاده قرار میداد.
آزمایشات میدانی کنونی
منبع: گزارش قابلیتهای ۲۰۲۱. مرکز آزمایش صحرای غربی
آزمایشات میدانی پیشین
منبع: گزارش سال ۱۹۷۷ ارتش آمریکا، صفحه ۱۳۵
کارخانه ساخت سلاحهای بیولوژیکی در آمریکا
ارتش آمریکا در تأسیسات نظامی ویژه واقع در داگوی پروینگ گراند اقدام به تولید و آزمایش عاملهای بیولوژیکی میکند (مرکز آزمایش صحرای غربی؛ یوتا). گزارش سال ۲۰۱۲ ارتش آمریکا شاهدی بر این مدعاست. این تأسیسات تحت نظارت ستاد فرماندهی آزمایش و ارزیابی ارتش قرار دارند.
بخش علوم زیستی (LSD) در داگوی پروینگ گراند وظیفهاش تولید عاملهای بیولوژیکی است. طبق گزارش ارتش، دانشمندان فعال در این بخش عاملهای بیولوژیکی آئروسلسازی شده را در تأسیسات آزمایش علوم زیستی لوتار سالومان (LSTF) تولید و آزمایش میکنند.
تأسیسات آزمایش علوم زیستی لوتار سالومان که در آن عاملهای بیوتروریسم تولید و به آئروسل تبدیل میشوند. عکس از داگوی پروینگ گراند
عاملهای بیولوژیکی تولید شده توسط ارتش آمریکا در داگوی پروینگ گراند واقع در ایالت یوتا. منبع: گزارش قابلیتهای سال ۲۰۱۲، مرکز آزمایش صحرای غربی
بخش علوم زیستی شامل یک شاخه فناوری آئروسل و یک شاخه میکروبیولوژی میشود. در شاخه فناوری آئروسل، عاملهای بیولوژیکی و شبیهساز به آئروسل تبدیل میشوند. در شاخه میکروبیولوژی نیز سموم، باکتریها، ویروسها، و ارگانیزمهای عاملمانند مورد استفاده در آزمایشات میدانی تولید میشوند.
آزمایشگاههای تخمیر در تأسیسات آزمایش علوم زیستی اقدام به پرورش باکتریها در دستگاههای تخمیر میکنند. این دستگاهها از یک دستگاه کوچک ۲ لیتری گرفته تا یک سیستم بزرگ ۱۵۰۰ لیتری را شامل میشوند. دستگاههای تخمیر مشخصاً با الزامات مربوط به میکروارگانیزمی که در حال مهندسی شدن است ــ به لحاظ پیاچ، دما، نور، فشار، و غلظت مواد مغذی که میکروارگانیزم را از نرخ رشد بهینه برخوردار میسازد ــ متناسبسازی میگردند.
یک دستگاه تخمیر بزرگ ۱۵۰۰ لیتری
مواد آزمایش در یک آزمایشگاه پساتولید خشکسازی و آسیاب میشوند. عکس از داگوی پروینگ گراند
پس از تولید عاملهای بیولوژیکی، دانشمندان آنها را در سالنهای مهارآئروسل به چالش میکشند.
تکنسینها در حال انتشار عاملهای بیولوژیکی زنده به منظور انجام آزمایشات حساسیت در برابر شناسایی (عکسها از داگوی پروینگ گراند)
آزمایشات تجربی آئروسل با استفاده از نوروتوکسین بوتولینوم و سیاهزخم
اسناد و مدارک ثابت میکنند که ارتش آمریکا آئروسلهای مرگبارترین سم دنیا ــ نوروتوکسین بوتولینوم ــ را تولید میکند، در اختیار دارد، و آزمایش میکند. در سال ۲۰۱۴، وزارت ارتش آمریکا ۱۰۰ میلیگرم سم بوتولینوم جهت انجام آزمایشات در داگوی پروینگ گراند از شرکت متابیولوژیکز خریداری کرد.
انجام آزمایشات تجربی در این زمینه به سال ۲۰۰۷ برمیگردد، زمانی که مقدار نامشخصی از این سم توسط همان شرکت ــ یعنی متابیولوژیکز ــ برای وزارت ارتش تهیه شد. طبق گزارش سال ۲۰۱۲ مرکز آزمایش صحرای غربی، این تأسیسات نظامی با استفاده از آئروسل نوروتوکسین بوتولینوم و همچنین آئروسل سیاهزخم، یرسینیا پستیس، و ویروس انسفالیت اسبی ونزوئلایی دست به آزمایشاتی میزند.
منبع: گزارش قابلیتهای سال ۲۰۱۲، مرکز آزمایش صحرای غربی
برنامههای آزمایش میدانی در فضای باز در داگوی پروینگ گراند
اسناد و عکسهای ارتش آمریکا نشان میدهند که پنتاگون شیوههای گوناگون انتشار را برای حملات بیوتروریستی از جمله با استفاده از مواد منفجره طراحی کرده است.
منبع: گزارش قابلیتهای سال ۲۰۱۲، مرکز آزمایش صحرای غربی
آلایندههایی برای آزمایشات بیولوژیکی/شیمیایی. عکس از داگوی پروینگ گراند
انتشار عاملهای شبیهساز با استفاده از مواد منفجره. عکس از داگوی پروینگ گراند
انتشار به شکل مایع
انتشار به شکل پودر
انتشار بر روی شبکه آزمایش. عکس از داگوی پروینگ گراند
اسپری آئروسل
در گزارش ارتش آمریکا تکنیکهای انتشار فراوانی از جمله از طریق اسپریهای بیولوژیکی آئروسل فهرست گردیدهاند. اینگونه اسپریها موسوم به پخشکنندههای میکرونایر (Micronair) پیشاپیش توسط آمریکا در داگوی پروینگ گراند طراحی و آزمایش شدهاند. طبق اسناد و مدارک، این اسپریها را میتوان بر روی وسایط نقلیه سوار کرد یا مانند کولهپشتی استفاده کرد و یک سیستم پمپاژ را میتوان جهت افزایش دقت انتشار به آن اضافه کرد. اسپریهای میکرونیر قادرند ۵۰ تا ۵۰۰ میلیلیتر شبیهساز بیولوژیکی مایع را در هر دقیقه از مخزنهای ۱۲ لیتری پخش کنند.
باسیلوس تورنجینسیس
سرقت باکتری از کارخانه تسلیحات بیولوژیکی صدام حسین توسط آمریکا
باسیلوس تورنجینسیس یک پاتوژن حشرهای است که بطور گسترده در آفتکش بیولوژیکی مورد استفاده قرار میگیرد. باسیلوس تورنجینسیس الحکم در سال ۲۰۰۳ در عراق توسط کمیسیون ویژه سازمان ملل تحت هدایت آمریکا جمعآوری گردید. الحکم نام تأسیسات تولید تسلیحات بیولوژیکی عراق بود. جدای از آزمایشات میدانی پنتاگون، این باکتری همچنین در آمریکا جهت تولید ذرت تراریخته مقاوم در برابر آفت استفاده میشود. عکسهای منتشره توسط سازمان سیا ثابت میکنند که این باکتری توسط آمریکا در عراق جمعآوری شده است. بنا بر گفته سازمان سیا، ویالهای حاوی آفتکش بیولوژیکی در خانه یکی از دانشمندان الحکم پیدا شدند.
سازمان سیا: مجموعاً ۹۷ ویال ــ شامل ویالهای دارای برچسب سازگار با مندرجات الحکم در خصوص پروتئین تکسلولی و آفتکشهای بیولوژیکی و همچنین سویههای قابل استفاده جهت تولید عاملهای سلاحهای بیولوژیکی ــ در محل سکونت یک دانشمند در عراق در سال ۲۰۰۳ پیدا شدند. عکس از سازمان سیا
اطلاعات دریافتی از دفتر ثبت قراردادهای فدرال آمریکا نشان میدهند که پنتاگون با استفاده از باکتریهای دزدیدهشده از کارخانه تولید سلاحهای بیولوژیکی صدام حسین در عراق دست به آزمایشاتی میزند.
پروژه فدرال آژانس کاهش تهدیدات دفاعی در رابطه با آنالیز آزمایشگاهی و آزمایشات میدانی با استفاده از باکتریها. منبع: govtribe.com
این آزمایشات در پایگاه نیروی هوایی کرتلند انجام میگیرند (کرتلند میزبان مرکز تسلیحات هستهای ستاد فرماندهی آماد نیروی هوایی است). در اینجا سلاحها آزمایش میشوند، یعنی اینکه آزمایشات میدانی با استفاده از شبیهسازهای بیولوژیکی (باکتریها) نیز ذیل این گروه قرار میگیرند.
پیمانکار آژانس کاهش تهدیدات دفاعی در این پروژه ــ مؤسسه پژوهشهای زیستپزشکی و زیستمحیطی لاولیس (LBERI) یک آزمایشگاه حیوانی امنیت زیستی سطح ۳ (ABSL-۳) را اداره میکند که از جایگاه عاملیت منتخب برخوردار است. آزمایشگاه به گونهای طراحی شده که مطالعات بیولوژیکی ـ آئروسلی را انجام دهد. همچنین، یک قرارداد ۵ ساله جهت انجام آزمایشات میدانی با استفاده از شبیهسازهای بیولوژیکی در پایگاه نیروی هوایی کرتلند به شرکت مزبور واگذار شده است.
عکس از پایگاه نیروی هوایی کرتلند
برخی از آزمایشات در تونل باد انجام میگیرند. عکس از داگوی پروینگ گراند
آزمایشات میدانی با استفاده از شبیهسازهای بیولوژیکی (باکتریها)
آنچه که پنتاگون اکنون انجام میدهد دقیقاً همان کاری است که در گذشته انجام میداد، یعنی برنامه تسلیحات بیولوژیکی که هیچگاه خاتمه پیدا نکرد. ارتش آمریکا ۲۷ آزمایش میدانی بین سالهای ۱۹۴۹ تا ۱۹۶۸ با استفاده از اینگونه شبیهسازهای بیولوژیکی در اماکن دولتی انجام داد و سپس رئیسجمهور نیکسون پایان این برنامه را رسماً اعلام کرد.
منبع: فعالیتهای ارتش آمریکا در آمریکا، برنامههای جنگ بیولوژیکی، جلد ۲، ۱۹۷۷، صفحه ۱۲۵-۱۲۶
آزمایشات میدانی در چچن
آژانس کاهش تهدیدات دفاعی که برنامه نظامی آمریکا در مرکز لوگار واقع در گرجستان را تحت اداره خود دارد، ظاهراً پیشاپیش دست به آزمایشات میدانی با استفاده از یک ماده ناشناخته در چچن واقع در کشور روسیه زده است. در بهار سال ۲۰۱۷، شهروندان محلی گزارش دادند که یک پهپاد پودر سفیدی در نزدیکی مرز روسیه با گرجستان پخش کرده است. نه پلیس مرزی گرجستان و نه پرسنل آمریکایی فعال در مرز گرجستان و روسیه هیچکدام در این باره اظهارنظری نکردند.
پروژه نظامی 2.9 میلیون دلاری آمریکا در مرز روسیه و گرجستان
آژانس کاهش تهدیدات دفاعی دسترسی کامل به مرز روسیه و گرجستان دارد. این سازمان ذیل برنامه نظامی موسوم به «پروژه امنیت مرزهای زمینی گرجستان» از این دسترسی برخوردار گردید. فعالیتهای مرتبط با پروژه به یک شرکت خصوصی آمریکایی ــ خدمات دولتی بینالمللی پارسونز ــ برونسپاری شده است. آژانس کاهش تهدیدات دفاعی در گذشته با شرکت پارسونز در قالب پروژههای امنیت مرزی مشابه در لبنان، اردن، لیبی، و سوریه قرارداد بسته است. پارسونز قراردادی به ارزش ۲/۹ میلیون دلار را ذیل پروژه امنیت مرزی پنتاگون در مرز روسیه و گرجستان از آن خود کرده است.
شهروندان محلی در چچن در سال ۲۰۱۷ متوجه یک پهپاد گردپاش در نزدیکی مرز روسیه با گرجستان شدند.
آزمایش حشرات تراریخته توسط آژانس دفاعی آمریکا به منظور انتقال ویروسهای تراریخته
پنتاگون حداقل ۶۵ میلیون دلار در حوزه ویرایش ژنها سرمایهگذاری کرده است. آژانس پروژههای پژوهشی پیشرفته دفاعی آمریکا (DARPA) منابعی در اختیار ۷ تیم پژوهشی گذاشته تا ابزارهایی جهت مهندسی ژنوم در حشرات، جوندگان، و باکتریها ذیل برنامه ژن ایمن این سازمان با استفاده از فناوری جدید CRISPR-Cas۹ طراحی کنند.
تغییر در ژنهای مرتبط با رنگدانه پوست با استفاده از فناوری CRISPR-Cas۹ موجب شد تا رنگ پشهها از مشکی به زرد تغییر کند و تغییر در ژنهای مرتبط با رنگدانه چشم موجب شد تا رنگ چشمها از مشکی به سفید تغییر یابد. عکس از یوسی ریورساید
در قالب یک برنامه نظامی دیگر ــ موسوم به «حشرات همپیمان» ــ حشرات تراریخته به منظور انتقال ژنهای تغییر یافته به گیاهان در معرض مهندسی قرار میگیرند. پروژه 10.3 میلیون دلاری آژانس پروژههای پژوهشی پیشرفته دفاعی آمریکا شامل ویرایش ژنها در حشرات و ویروسهایی میشود که توسط این حشرات انتقال مییابند. «مهندسی اولویت جای دنج بومشناختی» سومین برنامه نظامی جاری به منظور مهندسی ژنوم در حشرات محسوب میشود. هدف اعلامی پنتاگون همانا مهندسی ارگانیزمهای تراریخته به منظور مقاومسازی آنها در برابر دماهای مشخص و تغییر در زیستگاه و منابع غذایی است.
منبع: fbo.gov
انسانهای تراریخته
علاوه بر ویرایش ژن حشرات و ویروسهایی که توسط این حشرات منتقل میشوند، پنتاگون به دنبال مهندسی انسانها نیز است. آژانس پروژههای پژوهشی پیشرفته دفاعی در قالب پروژه «ابزارهای پیشرفته جهت مهندسی ژنوم پستانداران» به دنبال ایجاد یک بستر بیولوژیکی در درون بدن انسان و استفاده از آن جهت ارائه اطلاعات ژنتیکی جدید و در نتیجه تغییر انسانها در سطح دیانای است.
آژانس پروژههای پژوهشی پیشرفته دفاعی میخواهد یک کروموزوم مصنوعی چهل و هفتم به سلولهای انسان اضافه کند. این کروموزوم ژنهای جدیدی را ارائه خواهد کرد که در راستای مهندسی بدن انسان مورد استفاده قرار خواهند گرفت. دو قرارداد مجموعاً به ارزش ۱/۱ میلیون دلار ذیل این برنامه به شرکت سینپلویدبایوتک (SynPloidBiotek) واگذار شده است (۲۰۱۵-۲۰۱۶ ــ ۱۰۰۶۰۰ دلار برای فاز نخست پژوهش؛ ۲۰۱۵-۲۰۱۷ ــ ۹۹۹۳۰۰ دلار برای کارهایی که هنوز در دفتر ثبت قراردادهای فدرال مشخص نشده است). این شرکت فقط دو کارمند دارد و فاقد هرگونه پیشینه در زمینه پژوهشهای بیولوژیکی است.
پژوهشهای فوق محرمانه درباره ویروسهای مصنوعی
آمریکا بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴ حدود ۸۲۰ میلیون دلار بر روی پژوهش در زمینه زیستشناسی مصنوعی سرمایهگذاری کرد و حوزه دفاعی از اعطاکنندگان اصلی این مبالغ بود. اکثر پروژههای نظامی در حوزه زیستشناسی مصنوعی محرمانه هستند، از جمله شماری از مطالعات محرمانه که توسط گروه مخفی جیسون متشکل از مستشاران نظامی آمریکا انجام گرفتند ــ مثلاً ویروسهای نوظهور و ویرایش ژنوم برای پنتاگون، و ویروسهای مصنوعی برای مرکز ملی مقابله با تروریسم.
جیسون یک گروه مشاوره علمی مستقل است که در رابطه با موضوعات حوزه علوم دفاعی و فناوری به دولت آمریکا خدمات مشاوره ارائه میدهد. این گروه در سال ۱۹۶۰ تشکیل شد و اکثر گزارشات تهیهشده توسط آن محرمانه هستند.
در راستای اهداف اداری، پروژههای جیسون توسط شرکت میتر (MITRE) مدیریت میشوند. این شرکت با وزارت دفاع، سازمان سیا، و افبیآی قرارداد دارد. وزارت دفاع قراردادهایی به ارزش حدود ۴/۲۷ میلیون دلار از سال ۲۰۱۴ به بعد به شرکت میتر واگذار کرده است.
اگرچه گزارشات گروه جیسون محرمانه هستند، اما در یکی دیگر از مطالعات نیروی هوایی آمریکا با عنوان «فناوری زیستی: پاتوژنهای تراریخته» نکات روشنگرانهای در خصوص موضوع پژوهشهای گروه مخفی جیسون ارائه شده است ــ موضوع پژوهش آنها همانا ۵ گروه از پاتوژنهای تراریخته قابل استفاده در سلاحهای بیولوژیکی است. این گروهها عبارتند از سلاحهای بیولوژیکی دوتایی (ترکیب مرگبار دو ویروس)، بیماریهای عوض کننده میزبان (ویروسهای حیوانی نظیر ویروس ابولا که به انسان «جهش» میکنند)، ویروسهای نهانکار، و بیماریهای طراح. بیماریهای طراح را میتوان به گونهای مهندسی کرد که یک گروه قومی مشخص را هدف بگیرند، یعنی اینکه از آنها میتوان بهعنوان سلاحهای بیولوژیکی قومی استفاده کرد.
سلاحهای بیولوژیکی قومی
سلاح بیولوژیکی قومی (سلاح بیوژنتیکی) یک سلاح تئوریک است که هدفش اساساً آسیب زدن به مردم متعلق به یک قومیت خاص یا ژنوتیپ است. اگرچه تحقیق و توسعه در خصوص سلاحهای بیولوژیکی قومی هیچگاه علناً بطور رسمی تائید نشده است، اما اسناد و مدارک نشان میدهند که آمریکا مواد بیولوژیکی مربوط به گروههای قومی مشخص ــ روسها و چینیها ــ را جمعآوری میکند.
نیروهای هوایی آمریکا مشخصاً مشغول جمعآوری آرانای و نمونههای بافت مفصلی روسها بوده و این اقدام به نگرانیها در مسکو در خصوص وجود یک برنامه مخفی تسلیحات بیولوژیکی قومی در آمریکا دامن زده است.
منبع: fbo.gov
آمریکا بهجز روسها همچنین مشغول جمعآوری مواد بیولوژیکی مربوط به بیماران سالم و سرطانی در چین بوده است. مؤسسه ملی سرطان نمونههای بیولوژیکی مربوط به ۳۰۰ سوژه را در لینجیان، ژنگژو، و چنگدو واقع در کشور چین جمعآوری کرده است. یک پروژه فدرال دیگر با عنوان «کشف نشانگرهای زیستی سرم متابولیک غده سرطانی سلولهای پولکی مری در چین» شامل آنالیز ۳۴۹ نمونه سرم میشود که در میان بیماران چینی جمعآوری شدهاند.
مؤسسه ملی سرطان آمریکا مشغول جمعآوری مواد بیولوژیکی در میان بیماران بیمارستان سرطان چین در پکن بوده است.
جمعآوری مواد بیولوژیکی چینی ذیل یک سری از پروژههای فدرال انجام گرفته که بزاق و بافتهای سرطانی را شامل میشوند. مواد بیولوژیکی جمعآوری شده از جمله شامل این موارد میشوند: نمونههای دیانای ژنوتیپها مربوط به بیماران مبتلا به لنفوم و گروه شاهد (بیماران سالم)، قطعات بافت سرطان سینه متعلق به بیماران مبتلا به سرطان سینه، نمونههای بزاق مربوط به ۵۰ خانواده که سه یا بیش از سه بیمار مبتلا به سرطان دستگاه گوارش فوقانی در خانواده دارند، چندریختی تک نوکلئوتید ژنوتیپ ۵۰ مربوط به نمونههای دیانای در بیمارستان سرطان پکن، ژنوتیپهای مربوط به ۳۰۰۰ بیمار مبتلا به سرطان معده و ۳۰۰۰ فرد سالم در پکن.
واکسنهای دخانی: پنتاگون چگونه به شرکتهای دخانی کمک کرد تا از بیماری ابولا سود ببرند
آژانس پروژههای پژوهشی پیشرفته دفاعی آمریکا مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار در زمینه تولید واکسن از گیاه تنباکو سرمایهگذاری کرده است. شرکتهای دخیل در پروژه متعلق به بزرگترین شرکتهای دخانی آمریکا هستند ــ شرکت مدیاکاگو متعلق به فیلیپ موریس و شرکت کنتاکی بیوپراسسینگ از زیرمجموعههای رینولدز امریکن است و رینولدز امریکن خود متعلق به شرکت بریتیش امریکن توباکو است. آنها در حال حاضر مشغول تولید واکسنهای آنفلوانزا و ابولا از گیاه تنباکو هستند.
برنامه ۱۰۰ میلیون دلاری موسوم به «فرشته آبی» در واکنش به همهگیری آنفلوانزای خوکی در سال ۲۰۰۹ کلید خورد. شرکت مدیاکاگو مبلغ ۲۱ میلیون دلار به منظور تولید ۱۰۰۰۰ دوز واکسن آنفلوانزا ظرف یک ماه دریافت کرد.
دکتر جان جولیاس مدیر برنامه «فرشته آبی» در این باره توضیح داده است: «اگرچه چندگونه گیاهی و سایر ارگانیزمها بهعنوان پلتفرم تولید پروتئین جایگزین مورد بررسی قرار گرفتهاند، اما دولت آمریکا به سرمایهگذاری بر روی تولید بر پایه گیاه تنباکو ادامه داده است.»
شیوه تولید واکسن گیاهی از طریق ایزولهسازی یک پروتئین آنتیژن مشخص صورت میگیرد که قادر است واکنش سیستم ایمنی انسان را از طریق ویروس هدف برانگیزد. یک ژن مربوط به پروتئین به باکتری منتقل میشود و باکتری به گیاهان تزریق میشود. گیاهان سپس شروع به تولید پروتئینی میکنند که در تولید واکسن استفاده خواهد شد (عکس از آژانس پروژههای پژوهشی پیشرفته دفاعی)
مشخص نیست چرا آمریکا از میان همه گیاهان مورد بررسی تصمیم گرفت در زمینه تولید واکسن بر روی گیاه تنباکو سرمایهگذاری کند. شرکت مدیاکاگو که فیلیپ موریس از مالکان مشترک آن است، مبلغ ۴۹۵۰۰۰ دلار به منظور لابیگری نزد وزارت دفاع، کنگره، و وزارت بهداشت و خدمات انسانی در راستای «تأمین مالی روند پیشبرد فناوری در پشتیبانی از کارکردهای آمادگی بهداشت عمومی» هزینه کرد. پنتاگون شرکتهای دخانی را در راستای توسعه فناوری جدید و کسب سود از واکسنها تأمین مالی کرد.
آمریکا به دنبال شیوع محرمانه بیماریهای کشنده است
این در حالی است که وزارت دفاع روسیه فاش کرد که آمریکاییها در آزمایشگاههای خودشان در اوکراین، شیوه انتقال بیماریها با پرندگان مهاجر را بررسی کردهاند. ایگور کوناشنکوف سخنگوی وزارت دفاع روسیه گفت: این اسناد نشان داد طرف آمریکایی قصد دارد آزمایش روی عوامل بیماریزا در بین پرندگان، خفاشها و خزندگان را در سال ۲۰۲۲ به اوکراین منتقل کند.
وی افزود: جزئیات مربوط به تلاش آمریکا برای بررسی انتقال عوامل بیماریزا توسط پرندگان مهاجر بین اوکراین و روسیه، اهمیت فوق العادهای دارد. این اسناد فاش کرد در آزمایشگاههای بیولوژیک که در اوکراین ایجاد شد و آمریکا تأمین مالی آنها را برعهده دارد، آزمایشهایی روی نمونههایی از ویروس کرونای خفاشها صورت گرفته است. بر اساس این اسناد، طرف آمریکایی انتقال بیماری در پرندگان، خفاشها و خزندگان و احتمال ابتلای این حیوانات به تب خوکهای آفریقایی و سیاه زخم را آزمایش کرده است.
کوناشنکوف خاطر نشان کرد: هدف از این آزمایشهای بیولوژیک و دیگر تحقیقاتی که پنتاگون در اوکراین تأمین مالی آنها را برعهده دارد، ایجاد سازوکاری برای شیوع محرمانه عوامل بیماریهای کشنده است. وزارت امور خارجه آمریکا ادعا کرد این کشور هیچ آزمایشگاهی در اوکراین ندارد، اما پیش از این ویکتور نولاند معاون وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه استماع در سنا درباره وجود تحقیقات بیولوژیک در اوکراین سخن گفت و تاکید کرد: کییف و واشنگتن تلاش میکنند مانع از دستیابی نیروهای روسی به تحقیقات در این باره شوند.
در پایان باید گفت آزمایشات تجربی بیولوژیکی در ماده ۸ اساسنامه رم دیوان کیفری بینالمللی بهعنوان جنایت جنگی تعریف شدهاند. با این حال، آمریکا عضو این معاهده بینالمللی نیست و این کشور هیچگاه به خاطر جنایات جنگیاش پاسخگو نخواهد بود.