به گزارش مشرق، هر چند عراق در طول سالهای گذشته همواره پس از چین، دومین مقصد عمده صادراتی کالاهای ایرانی بوده و بسیاری از محصولات ایرانی توانستهاند جای پای خود را در بازار این کشور محکم کنند اما همچنان بسیاری از فعالان این حوزه اعتقاد دارند که امکان افزایش جدی صادرات ایران به این همسایه غربی وجود خواهد داشت.
دولت عراق که در سالهای گذشته قدری از فشار جنگهای داخلی کاسته، به دنبال احیای اقتصاد این کشور است و با وجود آنکه واردات برخی کالاهای کشاورزی خام به این کشور را ممنوع کرده اما در عین حال از سرمایه گذاری و واردات کالاهای ضروری و مصرفی استقبال میکند و این موضوع در دیدار اخیر مقامات اتاق بازرگانی دو کشور نیز خود را نشان میدهد.
در این نشست یحیی آل اسحاق - رئیس اتاق مشترک ایران و عراق - با بیان اینکه اقلیم کردستان نقش خیلی خوبی در حوزه روابط میان ایران و عراق دارد و کرکوک هم یکی از استانهای مهم در عراق است گفت: تعاملات ما با اقلیم در همه شرایط چه در شرایط سختی و چه غیر آن وضعیت خوبی داشته است.
او با اشاره به توافق مسئولان دو کشور برای افزایش سطح مبادلات تجاری تا سقف ۲۰ میلیارد دلار گفت: در این مسیر مشکلاتی وجود داشته که خیلی از آنها حل شده و بخشی دیگر در حال حل شدن است. امیدوارم با شرایط جدید پیش آمده عزم دو کشور و دو ملت به رونق هر چه بیشتر این مناسبات منجر شود.
غلامحسین شافعی - رئیس اتاق ایران - هم با بیان اینکه این اولین هیاتی است که از کرکوک به اتاق ایران آمده و امیدواریم این سفر آغاز حرکتهای سازنده برای آینده باشد بیان کرد: رابطه ایران و عراق کاملاً استثنایی است. چرا که مسائل اقتصادی صرف برای ما مطرح نیست و با این کشور رابطه معنوی و احساسی عمیق داریم که این ارزشمند است.
او با اشاره به اینکه در حال حاضر عراق دومین کشور مقصد صادراتی ایران است ادامه داد: مطابق آخرین آمار، ایران در ۷ ماهه سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۶ میلیارد دلار مبادلات اقتصادی با عراق داشته است؛ اما این مبادلات نامتوازن است. یعنی بیش از اینکه عراق به ایران کالا صادر کند ایران به عراق صادرات داشته است. در حالی که تجارت جاده دوطرفه است و ما میتوانیم این موازنه را برقرار کنیم.
شافعی با بیان اینکه کرکوک استان نفتخیز عراق است و بیشتر نفت آن به صورت خام صادر میشود گفت: یکی از مسائل قابل بررسی که میتواند منافع خوبی برای هر دو کشور ایجاد کند استفاده از ظرفیت پالایشگاهی ایران است تا نفت عراق از طریق بنادر جنوب به صورت فرآورده صادر شود. این میتواند منجر به تهاتر شود. همینطور میتوان نفت عراق را در ایران تصفیه کرده و بنزین آن را به عراق صادرات مجدد کرد. این اقدامات میتواند در مبادلات اقتصادی ما تغییرات عمدهای ایجاد کند.
رئیس اتاق ایران به برنامههای اشتغالزایی دولت عراق اشاره کرده و ادامه داد: این امر در سایه سرمایهگذاریهای مشترک میتواند اجرایی شود.
شافعی با اشاره به تنوع ظرفیتهای سرمایهگذاری مشترک میان دو کشور گفت: در بخشهای دارویی، تجهیزات پزشکی، کشاورزی و مخصوصاً توسعه صنایع کوچک و متوسط امکان همکاری گستردهای وجود دارد. به ویژه در حوزه خدمات فنی و مهندسی و تجهیز زیرساختهای عراق، امکانات ایران قابل توجه است و سطح خدمات فنی و مهندسی ایران با سطح جهانی قابل رقابت است. همچنین حوزه مسکن، جاده و نیروگاه حوزههای مشترک دیگر برای همکاری هستند.
بر اساس گزارش پایگاه اتاق بازرگانی ایران، شافعی با تأکید بر اینکه دستیابی به سطح مبادلات اقتصادی ۲۰ میلیارد دلار با توجه به امکانات دو کشور دور از ذهن نیست بیان کرد: در حوزه گردشگری ظرفیتهای خوبی وجود دارد و هم گردشگر زیارت و هم گردشگر سلامت میتواند برای دو کشور حجم قابل توجهی از مبادلات اقتصادی را فراهم کند. مبادله هیاتها و برگزاری نمایشگاهها پیشزمینهای برای انجام کارهای تجاری است و امیدوارم با سفر آقای صالحی و هیات همراه ایشان به ایران سرفصل جدیدی از همکاریهای اقتصادی بین ایران و استان کرکوک به وجود بیاید.