کد خبر 1304030
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۴۰۰ - ۱۶:۰۲
جزئیات بودجه 1401 شرکت‌های دولتی/7 ابرشرکت 3 درصد درآمدشان مالیات و سود می‌دهند

جزئیات بودجه ۱۴۰۱ شرکت‌های دولتی در بخش اقتصادی نشان می‌دهد هفت ابر شرکت دولتی که سهم ۳۶ درصدی از درآمد شرکت‌ها دارند تنها ۳ درصد آن را مالیات و سود به دولت می‌دهند.

به گزارش مشرق، با وجود برخی قوانین و ضوابط شفافیت‌زا برای بودجه شرکت‌های دولتی اما همچنان یکی از نقاط مغفول بودجه کل کشور متعلق به شرکت‌های پردرآمد دولتی است که در بخش اقتصادی دسته بندی شده‌اند و برای سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۱۶۴۱ هزار میلیارد تومان بودجه پیشنهادی دارند و قرار است این شرکت‌ها ۱۱۵۲ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کنند.

آنچه از سوی سازمان برنامه و بودجه ارائه شده شرکت‌های دولتی سودده و سربه سر از یکدیگر تفکیک نشده است در میان این شرکت‌ها، درآمد چند شرکت به لحاظ کارکرد و ماهیتی که دارند از دیگر شرکت‌ها متمایز بوده و به همین علت جزء پر درآمدترین‌ها محسوب می شوند.

شرکت‌های امور اقتصادی گل سرسبد شرکت‌های دولتی محسوب می‌شوند و ۱۰ هزار میلیارد تومان مالیات و بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان نیز سود ویژه برای آنها پیش بینی شده که جمع این دو مورد معادل ۲ درصد درآمدشان می‌شوند.

در میان شرکت‌هایی که در امور اقتصادی قرار دارند هفت شرکت در زمره ابرشرکت‌ها قرار دارند و بالاترین سهم درآمدی را به خود اختصاص داده‌اند که بدین شرح است.

*بودجه شرکت ملی نفت

بودجه سال ۱۴۰۱ شرکت ملی نفت که از سوی سازمان برنامه و بودجه تهیه شده بالغ بر ۱۹۰ هزار میلیارد تومان پیشنهاد شده است. این درآمد براساس محاسبات نرخ ارز ۲۳ هزار تومانی و صادرات نفت ۱.۲ میلیون بشکه در روز با قیمت نفت حدود ۶۰ دلار محاسبه شده است.

جزئیات منابع شرکت ملی نفت نشان می‌دهد ۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات داخلی، ۴۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات خارجی و بیش از ۸۸ هزار میلیارد تومان سایر دریافتی‌های این شرکت می‌شود.

قرار است شرکت نفت سال آینده ۴۵۹۱ میلیارد تومان مالیات بدهی پرداخت کند اما جای ۵۰ درصد سود ویژه در بودجه صفر در نظر گرفته شده است. سهم دولت از تقسیم سود شرکت نفت ۹۱۸۳ میلیارد تومان برآورد شده است.

*پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی 

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی نیز ۱۳۴۰ میلیارد تومان در سال آینده درآمد کسب خواهد کرد که ۶۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان مالیات و ۱۲۵ میلیارد تومان سود ویژه پرداخت می‌کند.

*شرکت پخش فرآورده‌های نفتی

شرکت سهامی پخش فرآورده‌های نفتی ایران چهارمین شرکت پردرآمد دولتی قلمداد می شود که سازمان برنامه و بودجه برای سال آینده درآمد ۲۳ هزار ۳۹۱ میلیارد تومانی متصور است. سهم خزانه از این درآمدها که شامل مالیات و سود ویژه می‌شود به ترتیب ۲۵۰ میلیارد تومان و ۵۰۰ میلیارد تومان خواهد بود.

*شرکت گاز

شرکت مادر تخصصی گاز نیز از دیگر شرکت‌های دولتی سودده و گل سرسبد درآمدی محسوب می‌شود که درآمدی بالغ بر ۱۳۰ هزار ۴۶۴ میلیارد تومان خواهد داشت.

۱۴۹۸ میلیارد تومان مالیات و ۲۹۹۷ میلیارد تومان سهم ۵۰ درصد سود ویژه را به خزانه واریز می‌کند. یکی از مفروضات جدی درآمدهای ارزی صادرات گاز حدود ۳.۶ میلیارد دلار پیش بینی شده است.

* توانیر

هرچند صنعت برق بنا به گزارش دستگاه‌های متولی به دلیل پایین بودن تعرفه‌ها و مشکلات زیرساخت و نوسازی نشدن تجهیزات زیان‌ده تلقی می‌شود اما شرکت مادر تخصصی مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران یا همان توانیر درآمدی بیش از ۱۹ هزار ۲۷۵ میلیارد تومان برای سال آینده بدست خواهد آورد. از این میزان مجموعا ۱۵۰ میلیارد تومان مالیات و سود ویژه به خزانه واریز خواهد کرد.

*تولید نیروی برق حرارتی

شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ۱۸ هزار و ۹۱۸ میلیارد تومان درآمد کسب خواهد کرد که از این درآمد ۳۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان مالیات و ۶۵ میلیارد تومان سود ویژه به خزانه واریز می‌کند.

*صنایع معدنی

سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران برای سال آینده ۳۳ هزار و ۳۷۲ میلیارد تومان درآمدزایی خواهد داشت که از این میزان ۱۰۶ میلیارد تومان مالیات و ۲۱۲۶ میلیارد تومان سود ویژه به دولت پرداخت می کند.

به گزارش فارس، درآمد ۷ ابرشرکتی که وضعیت آنها بررسی شد بیش از ۳۶ درصد درآمدهای اقتصادی شرکت‌های دولتی را در اختیار دارند. همچنین مجموعا ۴۱۶ هزار و ۸۴۶ میلیارد تومان و سهم مالیات و سود ویژه آنها نیز ۱۳ هزار و ۴۶۲ میلیارد تومان پیش بینی شده است. نسبت مالیات و سود ویژه این شرکت‌ها به درآمدشان ۳.۲ درصد می‌شود که رقم ناچیز است. این در حالی است که حقوق‌های نجومی و نامتعارف در این شرکت‌ها به چشم می خورد.

رئیس‌جمهور در این باره با اشاره به قابل تحمل نبودن پرداخت‌های نامتعارف در دولت و شرکت‌های دولتی، از سازمان اداری و استخدامی خواسته قبل از نهایی شدن بودجه ۱۴۰۱ نسبت به تدوین یک نظام پرداخت عادلانه حقوق و دستمزد اقدام کند.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۰۶:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۴
    0 0
    همین هفت شرکت از ابعاد مختلف بهینه سازی شوند سود زیادی برای کشور دارد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس