به گزارش مشرق، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه به برنامه آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران، در صورت امتناع شورای امنیت از تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه تهران واکنش نشان داد.
یک خبرنگار از سخنگوی وزارت خارجه فرانسه پرسید پاسخ پاریس به تهدید آمریکا که گفته در صورت امتناع شورای امنیت از تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران برای احیای همه تحریمهای سازمان ملل علیه این کشور تلاش خواهد کرد چیست؟
بیشتر بخوانید:
فرانسه اولویت آمریکا برای واکسن را رد کرد
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در پاسخ گفت: «ما شما را به اظهارات مطرحشده در کنفرانس خبری مورخ آوریل ۲۹ ارجاع میدهیم. علاوه بر آن، ما تمامی استنتاجها، چه از لحاظ حقوقی و چه از لحاظ سیاسی را از خروج آمریکا از برجام در مورخ مه ۲۰۱۸ استنباط میکنیم.»
وزارت خارجه فرانسه در تاریخ مورد اشاره ۲۹ آوریل درباره منقضی شدن تحریمهای مربوط به فروش تسلیحات متعارف به ایران در اکتبر بر پایبندی پاریس به متن برجام تأکید کرده است.
وبسایت وزارت خارجه فرانسه گفتوگوی بین سخنگوی وزارت خارجه با یک خبرنگار در آن تاریخ را منتشر کرده است. در زیر ترجمه متن این گفتوگو از زبان انگلیسی آورده شده است.
سئوال- موضع فرانسه در خصوص اتمام ممنوعیت فروش سلاحهای متعارف به ایران در سال ۲۰۲۰، طبق آنچه در برجام آمده چیست؟ آیا فرانسه خواستار تمدید این ممنوعیت خواهد شد؟
پاسخ- فرانسه عمیقاً به پایبندی به توافق وین و قطعنامه شماره ۲۲۳۱ متعهد است. رفع ممنوعیت تسلیحاتی سازمان ملل در ماه اکتبر که در قطعنامه ۲۲۳۱ آمده میتواند تبعات عمدهای برای امنیت و ثبات منطقه داشته باشد.
طبق مفاد توافق وین، ممنوعیتهای اتحادیه اروپا فراتر از سال ۲۰۲۰ و تا اکتبر ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت و ممنوعیتهای سازمان ملل در خصوص فناوریها و تجهیزات بالیستیک هم همینطور خواهد بود.»
«مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا بارها تأکید کرده کشورش در تلاش است اجازه ندهد تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در اکتبر سال جاری میلادی برداشته شود.
پامپئو با بیان اینکه آمریکا با شورای امنیت سازمان ملل متحد برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در ارتباط است گفته اجازه نخواهد داد تحریمهای فروش تسلیحات متعارف به ایران برداشته شود.
آمریکا پیشنویس قطعنامهای را برای تمدید این تحریمها میان اعضای شورای امنیت توزیع کرده است. تصویب این قطعنامه مستلزم موافقت دستکم ۹ عضو شورای امنیت بدون وتوی اعضای دائم این شورا است.
چین و روسیه که جزو اعضای دائم شورای امنیت هستند در حال حاضر به صراحت مخالفت خودشان را با این قطعنامه ابراز کردهاند.
مقامهای آمریکایی گفتهاند در صورتی که طرح تمدید تحریمهای تسلیحاتی با موافقت شورای امنیت تصویب نشود، واشنگتن به دنبال رجوع به یکی از بندهای برجام برای احیای تحریمها علیه ایران خواهد بود.
کارشناسان میگویند آمریکا از آن جهت که اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شده جزو طرفهای مشارکتکننده در «برجام» نیست و نمیتواند از بندهای این توافق برای تمدید تحریمها علیه ایران استفاده کند.
از طرف دیگر، مقامهای دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا ادعا میکنند آمریکا با خروج از برجام این توافق را «نقض» نکرده و هنوز یکی از طرفهای مشارکتکننده در آن محسوب میشود.
مادهای در برجام که مقامهای دولت آمریکا مدعی هستند میتوانند از آن برای بازگرداندن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران استفاده کنند «ساز و کار حل و فصل اختلافات» است که با نامهای دیگری مانند «مکانیسم ماشه» یا «ساز وکار بازگشت خودکار تحریمها» هم شناخته شده است.