ترامپ

تحلیلگران بروکینگز و کارنگی ایران را بازیگر پیروز و کردها را بازنده اصلیِ خروج آمریکا از سوریه می‌دانند ولی تحلیلگر کیِتو از اقدام ترامپ (البته نه با این روش) دفاع می‌کند.

سرویس جهان مشرق - استقرار نظم سیاسی در سوریه پس از تضعیف گروه‌های تکفیری، فصل جدیدی از تعامل بازیگران بین‌المللی را در این کشور آغاز کرده است. دستور ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و کاهش تعداد آنها در افغانستان می‌تواند ابتکار عمل را به بازیگران دیگر واگذار کند یا اینکه در یک طرح کلی‌تر شرایط را برای تأمین منافع واشینگتن فراهم نماید.

مخالفت گسترده با تصمیم خاص آقای سرمایه‌دار این خبر را علی‌رغم تعطیلات کریسمس به نقطه تمرکز تحلیلگران غربی و دولت‌های غرب آسیا تبدیل کرده است. هم دلایل ترامپ و البته عوامل پشت‌پرده برای اتخاذ این تصمیم و هم پیامدهای کوتاه‌مدت آن در ارتباط با منافع ملی آمریکا و ملل منطقه از جمله موضوعات اصلی است که تحلیلگران روی آن مانور داده‌اند.

بیشتر بخوانید:

حال آشفته ۶ هزار تروریست در منطقه التنف همزمان با خروج تدریجی نیروهای آمریکایی از خاک سوریه

جزئیات جدید از خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه و استقرار در پایگاه اربیل عراق

نخستین پیامد فرمان ترامپ: فروریزی نتانیاهو

**بروکینگز: رقابت کردها و آنکارا در اقناع دمشق؛ تقویت اتحاد نیروهای ایرانی و سوری مقابل داعش

قدرت‌گیری مجدد داعش، بهره‌گیری دمشق و تهران از خلأ قدرتی که شکل می‌گیرد و همچنین تنها ماندن کردها در شمال سوریه سه پیامد اصلی و احتمالیِ خروج ۲۰۰۰ نیروی آمریکا از سوریه است. این را «رنج علاالدین» در پایگاه اندیشکده بروکینگز منتشر کرده، زیرا به نظر او معنای «حضور» آمریکا در سوریه بسیار بیش از حضور ۲۰۰۰ سرباز بود.

علاالدین تأسیس رسمی داعش در سال ۲۰۱۱ را نتیجه سو استفاده این گروه از تماشاگری آمریکا، وجود اختلاف قومی در عراق و اعتراضات سیاسی در سوریه می‌داند.

در ادامه تحلیل از توانمندی ایران برای پر کردن خلأ آتی در سوریه حکایت شده و به عنوان شاهد به تجربه خروج نیروهای آمریکایی از عراق به دستور اوباما در سال ۲۰۱۱ میلادی اشاره می‌شود. تقویت اتحاد نیروهای ایرانی و اسد می‌تواند نقش هر دو را در آینده سوریه بیشتر کند. با این حال به یک رقیب جدی اشاره شده است: داعش. علاالدین بیان می‌کند داعش همچنان در سوریه حضور دارد و از استقرار کامل نهادهای حاکمیتی با روش‌های خود از جمله اقدام تروریستی، اخاذی و آدم‌ربایی استفاده می‌کند. روسیه نیز آن گونه که ترامپ امیدوار است خود را درگیر مبارزه با داعش نخواهد کرد.

تحلیلگر بروکینگز و همکار دفتر این مؤسسه در دوحه قطر اثر راهبردی و بلندمدت تصمیم ترامپ را نیز چرخش موازنه قوا در منطقه به نفع ایران می‌داند زیرا تهران در شرایطی که تحت تحریم ایالات متحده قرار دارد، علاوه بر اثرگذاری بر اقتصاد، سیاست و امنیت سوریه می‌تواند مسیر خود را تا مدیترانه بگشاید.

آیا تنها پشتیبان کُردها در سوریه، آمریکا بود؟

اما بیشترین نگرانی علاالدین از تنهاگذاشتن گروه‌های کُرد و نیروهای دموکراتیک سوریه است. او می‌نویسد کُردها (به جز پ.ک. ک ) معمولاً تحت حمایت آمریکا قرار داشته‌اند و خروج نیروها بدون اینکه آینده کُردها روشن باشد، نوعی خیانت است، حتی اگر واشینگتن از همکاری YPG با پ.ک. ک ناخرسند باشد، زیرا آنکارا و واشینگتن خود نیز در تقویت این همکاری مقصرند. آنها باید راهبرد قابل اعتماد و پایداری در این زمینه پیشِ روی YPG قرار می‌دادند که این کار انجام نشد.

متخصص منازعات خاورمیانه به واشینگتن توصیه کرده کمی هم حمایت و اتحاد مستمر با گروه‌های فروملی را از رقبای منطقه‌ای‌اش (احتمالاً ایران) یاد بگیرد. وی می‌نویسد در تمام این سال‌ها هیچ‌گاه آمریکا نتوانسته پیوند پایداری با یکی از این گروه‌ها در منطقه داشته باشد. حالا نیز کُردها را به توافق با اسد سوق می‌دهد، پیش از آنکه آنکارا خواسته‌های خود را برای کنترل مناطق مرزیِ دو کشور به دمشق بقبولاند. در واقع کُردها و آنکارا به زودی با خواسته‌های متناقض به مذاکره با اسد خواهند شتافت.

در نهایت وی پیش‌بینی می‌کند با خروج نیروهای آمریکایی، نفوذ واشینگتن در سوریه کاهش یابد و برای پیگیری اهدافش از راه مذاکره با دمشق وارد شود. بنابر این جدا از ایران، اسد نیز از بازیگران پیروز در خروج آمریکا از سوریه است.

بیشتر بخوانید:

«جیم» هم جیم زد / در کابینه ترامپ «سگ دیوانه» عقل کُل بود +عکس و فیلم

ترامپ خطاب به اردوغان: من می‌روم؛ سوریه مال تو

کوچ متیس: شوک بزرگ به تیم امنیتی و نظامی ترامپ+ فیلم

برنده‌ها و بازنده‌های اقدام آمریکا در خروج از سوریه

**کارنگی: تشدید تقابل میان سوریه و ایران؛ تمهید نظم پساآمریکایی در خاورمیانه

جوزف باهوت تحلیلگر کارنگی در مطلبی با عنوان «ترامپ سوریه را ترک می‌کند. حالا چه خواهد شد؟» بیان می‌کند رئیس‌جمهور آمریکا در هیچ رقابتی که نفوذ و اثرگذاری قابل ملاحظه نداشته باشد، شرکت نمی‌کند، حتی اگر اطرافیانش موافق نباشند. در این مورد به جز وزیر دفاع که از سواستفاده داعش از شکل‌گیری خلأ قدرت در سوریه بیم دارد، قطعاً جان بولتون مشاور امنیت ملی نیز مخالف بوده و هست زیرا حضور نیروهای آمریکایی را موجب بازدارندگی مقابل ایران می‌داند.

در آگوست گذشته، نهادهای امنیتی آمریکا در گزارشی برآورد کردند داعش همچنان حدود ۷۰ هزار نیرو در عراق و ۴۵ هزار نیروی دیگر در سوریه دارد. حالا باهوت بر مبنای این آمار مدعی است خروج ترامپ همان اثری را در سوریه خواهد داشت که خروج اوباما از عراق در سال ۲۰۱۱ میلادی گذاشت، امری که خود ترامپ در تبلیغات انتخاباتی‌اش بارها به عنوان یک اشتباه از آن نام برده است.

مسأله دیگر حمایت آمریکا از کُردها در یکی دو سال اخیر مقابل ترکیه است. حالا نیروهای دموکراتیک سوریه که عمدتاً از اکراد تشکیل شده است، هدف ترکیه قرار خواهد گرفت و به باور باهوت، این ناآرامی‌ها راه را برای قدرت‌گیری داعش باز می‌کند. در چنین شرایطی و با توجه به اینکه آمریکا حضور ندارد، روسیه خود را به عنوان میانجی و داور بیطرف وارد منازعه می‌کند و این به معنای قدرت‌گیری مسکو در آن کشور و همچنین تمدید حکومت اسد با توجه به اتحاد وی با روسیه است.

کارشناس تحولات سیاسی در لبنان و سوریه نهایتاً به تشدید تقابل ایران و اسرائیل پس از خروج آمریکا اشاره می‌کند چون به نظر او آمریکا نقش بازدارنده را در این تقابل ایفا می‌کرد. وی خبر می‌دهد ترامپ چند روز پیش از اعلام تصمیم خروج، این مسأله را با نتانیاهو در میان گذاشته و جواب شنیده که «ما از امنیت اسرائیل و منافع خودمان در منطقه دفاع می‌کنیم». بنابر این بعید نمی‌داند حملات اخیر به خاک سوریه با همین هدف صورت گرفته باشد.

میشل یانگ نیز از دیگر کارشناسان کارنگی که سردبیر بلاگ «دیوان» و رئیس مرکز خاورمیانه در بنیاد کارنگی است، طی یادداشتی خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را در راستای تمهید نظم جدید و پساآمریکایی در خاورمیانه دانست.

یانگ نوشت سال‌ها است ایران در تلاش برای تخریب نظم آمریکایی در منطقه است، اما هیچ‌کس به اندازه ترامپ در این کار موفق نبوده زیرا او خاورمیانه را «یک تکه کثیف» در دنیا می‌داند. جالب اینکه علی‌رغم تفاوت ظاهری، سیاست‌های ترامپ و اوباما در این مورد تقریباً هماهنگ بوده‌اند. باراک نیز از اینکه دولت‌های خاورمیانه به آمریکا متکی باشند، پرهیز داشت و دانلد نیز نشان داد علاقه ندارد در مقابله با ایران از حد مشخصی فراتر رود، مخصوصاً با تصمیم اخیرش.

به نظر او در نظم جدید، ایران در یک جبهه و اسرائیل در جبهه مقابل قرار دارد و روسیه نیز در این میانه در حال جمع‌آوری کارت‌های امتیاز است. وی می‌نویسد همه بازیگران منطقه «حس می‌کنند آمریکا برای حفظ قدرت‌شان قابل اعتماد نیست».

**کِیتو: از خطر یک باتلاق دیگر رها شدیم

اندیشکده آمریکایی کِیتو که دست‌کم از ابتدای امسال بارها از ترامپ خواسته که به وعده‌اش برای خروج نیروهای نظامی از سوریه عمل کند، پس از اعلام این تصمیم در مطلبی به قلم جان گلِیزر از آن دفاع کرد. وی که مدیر مطالعات سیاست خارجی در مؤسسه کیتو است، نوشت «حضور نظامی ایالات متحده در سوریه بدون مجوز کنگره و برخلاف قوانین بین‌المللی انجام شد، فاقد یک راهبرد جامع و منسجم بود و ریسک مهمی را به همراه داشت: ممکن بود آمریکا در یک باتلاق دیگر در خاورمیانه گرفتار شود».

گلیزر به هدف اولیه حضور نیروهای آمریکایی در سوریه یعنی شکست داعش اشاره کرد و ادامه داد پس از آن یک به یک اهداف جدیدی برای این عملیات در نظر گرفته شد تا تمدید شود: از برکناری اسد تا بیرون‌راندن ایران و روسیه، در حالی که مدت‌ها است زمان خروج آمریکا فرا رسیده است.

کارشناس سیاست خارجی آمریکا در حوزه غرب آسیا البته به روش ترامپ در اتخاذ و اعلام این تصمیم در چنین شرایطی انتقاد دارد. او می‌نویسد دلیلی ندارد بدون مشورت با کارشناسان دولتی و وزیر دفاع و بدون توضیحی برای مردم که این اقدام را از نظر امنیتی و همچنین از نظر ایفای مسؤلیت دولت، قابل توجیه کند، چنین تصمیمی در یک توییت اعلام شود. با این حال این انتقاد را از جهتی متوجه اطرافیان تندرو رئیس‌جمهور نیز می‌داند: بولتون، پمپئو، متیس و حتی جیمز جفری نماینده ویژه در حوزه سوریه. او می‌گوید آنها به تجربه دریافته‌اند که مقاومت در برابر برخی تصمیمات ترامپ (بررسی گزینه نظامی علیه کره شمالی یا امکان ترور اسد) نظر او را تغییر می‌دهد؛ اگر چه در مورد خروج از سوریه اشتباه می‌کردند!

وی که تحلیل‌هایش در نشنال اینترست و فارن افرز نیز منتشر شده، احتمال می‌دهد داعش از خلأ حضور آمریکا سواستفاده کند ویا ترکیه عملیاتی علیه کردها به راه اندازد با این حال تصریح می‌کند «اگر چنین اتفاقاتی رخ دهد نباید به عنوان اثبات غیرعاقلانه‌بودنِ عقب‌نشینی از سوریه مطرح شود» زیرا «حضور ما در سوریه می‌تواند به راحتی پیامدهای ناخواسته بدتری (در مقایسه با وضعیتی که از سوریه خارج شویم) ایجاد کند».

به بیان دیگر اینکه آمریکا پیامد حضور نظامی‌اش را به عنوان توجیه تداوم حضورش مطرح کند، منطقی نیست، کمااینکه اگر آمریکا پیش از این به عراق لشگرکشی نمی‌کرد، اصلاً داعشی شکل نمی‌گرفت که پس از عقب‌نشینی آمریکا در ۲۰۱۱ میلادی قدرت گیرد.

با این حال وی پیشنهاد می‌دهد که می‌توان از مسیر دیپلماسی برای جلوگیری از حمله ترکیه به کردها بهره گرفت یا مقابله با داعش را به دشمنان دیگرش که هم‌اکنون در سوریه حضور دارند واگذار کرد. در شدیدترین وضعیت اگر حضور نظامی آمریکا در سوریه الزامی است، این تصمیم باید با مجوز کنگره اتخاذ شود. در چنین فرآیندی است که هواداران مداخله نظامی مجبور به تعیین «تهدید فوری علیه امنیت ایالات متحده» و طراحی یک «مأموریت جامع و منسجم» برای دستیابی به «اهداف قابل دسترسی» می‌شوند.

**جمع‌بندی

در جمع‌بندی تحلیل‌های یادشده باید یک نکته را مد نظر قرار داد: آمریکا هنوز هزاران نظامی در پایگاه‌های مختلف آمریکا و ناتو در منطقه دارد و خروج ۲۰۰۰ نیرو از سوریه تنها به معنای پایان‌دادن به این نمایش طولانی است که با هدف حذف اسد و تغییر موازنه در منطقه علیه ایران و ناامن‌سازی آن به نفع اسرائیل انجام شده بود. ترامپ تنها زمانی می‌تواند از تغییر راهبردی سخن بگوید که از «مداخلات واقعی» در مسائل غرب آسیا پرهیز کند.

همچون اقدام ترامپ، بسیاری از انتقادات به اقدام وی نیز فعلاً در حد یک نمایش انتخاباتی است. اندیشکده‌های آمریکایی هر یک به یکی از احزاب حاکم نزدیکتر هستند و از شرایط جنجالی این تصمیم برای اثرگذاری بر آرای مخاطبان خود در مورد شخص ترامپ بهره می‌گیرند. با این حال تخصص و تجربه تحلیل‌نگاران، چشم‌اندازی از دلایل و پیامدهای اقدام ترامپ را به دست می‌دهد.

در گزارش بعدی به انعکاس اقدام ترامپ در خروج نیروهای آمریکایی از سوریه در رسانه‌های غربی می‌پردازیم.

منابع

https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2018/12/21/what-the-u-s-withdrawal-from-syria-means-for-isis-iran-and-kurdish-allies

https://carnegie-mec.org/diwan/78024

https://carnegieendowment.org/2018/12/20/trump-leaves-syria.-what-happens-next-pub-78017

https://www.cato.org/blog/trump-right-withdraw-syria

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 41
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    16 28
    ترامپ به دنبال رای آوردن در انتخابات بعدی است. از سوریه خارج شد تا پشت نتانیاهو را خالی کند و جنگ جدیدی درآستانه انتخابات رخ ندهد. او تاجری بی رحم است و منافع شخصی اش اولویت دارد
    • IR ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      4 3
      استاانه کدوم انتخابات دکتر
    • IR ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      5 12
      یک حرکت کلاسیک نظامی (برای آنها که آشنا به تاکتیک و آرایش های جنگی هستند) است. صدایش بعدا در می آید. فقط میتوان گفت خدا بهمان رحم کند
  • F35 US ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    23 55
    پس از آن ايران به عيران آباد تبديل خواهد شد ، دو روز ديگر كه خواستيد برويد بالاي پشت بام تا كولر را سرويس كنيد ، ميبينيد يك F35 همانجا لندينگ عمودي كرده و خلبانش هم دارد استراحت ميكند و آفتاب ميگيرد ، يك هي گاي هاواريو بگوييد و لبخند بزنيد ، شايد الان نيشتان تا بناگوش باز شده باشد !!! اما اين ها همه دقيقا به وقوع خواهند پيوست ، البته ما هر روز داريم در آسمان ايران به طور تفريحي گشت زني ميكنيم اما شما ما را نميبينيد .
    • IR ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      5 21
      یاشاسین رجب دون کی شوت
    • IR ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      46 2
      اول این که ساقیت رو عوض کن. وضعت خیلی خرابه. دوم اون این که امثال تو تا الان هی غلطی نکردنید و بعدها هم نخواهند کرد.
    • IR ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      11 1
      داری نقش بازی میکنی تا چهارتا نادان رو تههیج کنی. بد هنرپیشه ای هستی
    • IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      10 2
      خخخخخخ f35تو بالن هم نیستی چه برسه به f35
    • IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      7 2
      خخخخخ. شتر در خواب بيند پنبه دانه.............
    • Rastinn IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      10 1
      برو دست و صورتتو بشور از خواب پاشي.اوني كه تو ديدي F45 هاي ايرانه./.
    • IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      9 2
      کاربر اف-35! آیا میدانی که هواپیما اف-35 اکتبر سال گذشته توسط سامانه های سطح پایین سوری رصد گردید و مورد هدف واقع شد. به طوری که مجبور شدند در فلسطین اشغالی به زمین بنشینند. زیاد لاف می زنی.
    • IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      4 2
      ارزو بر جوانان عیب نیست
    • IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      5 2
      آقای اف 35 محاله بتونین تو آسمان ایران گشت بزنین و ما نفهمیم ولی سالهاست از طریق ماهواره های جاسوسیتون تو جو زمین دارین وجب به وجب خاک کشورها از جمله ما رو رصد میکنین که اینو دیگه همه میدونن
    • IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      3 4
      یکی به این بنده خدا بگه عایا چون VPN داری میتونی هر چی که دلت میخواد بگی!! "آی پی" ات الان دست سایبریه
    • حیاتی IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      5 5
      این جوانان پرشور سینه ها را آماج گلوله های F35 های شما قرار خواهند داد. حتی اگر این بار برخلاف عملیات کربلای4 برای فریب دشمن لازم باشد، 70 میلیون در جبهه های حق علیه باطل کشته شوند
    • پويا IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      5 2
      زمان اين عر و عورها گذشته ، اينجا خاورميانه است يعني چي يعني اينكه بدون تصميم ايران نه دولتي عوض ميشه نه تغيير پيدا ميكنه ، ما در همه جاي خاورميانه هستيم و هيچ جا نيستيم به اين ميگن سياست كه تو از درك آن عاجزي ، وقتي سران كشورهاي باصطلاح قدرتمند تواني برابر ايران ندارند پس سعي كن زنجير قلاده ات را از دست صاحبت درنياوري ، سگ آقاي پتي ول !!!!
    • عرشی IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      5 5
      برو بمیر بدبخت امریکایی خاک تو سرت آشغال عوضی شماها تو عراق تو کشورای دیگه چقدر تجاوزوغارت داشتین چقدر دختران و پسران رو اسیب زدید حروم زاده ها شما ها هیچ **** نیستید و هیچ **** هم نمیتونید بخورید یادتون رفت سربازای بدبختتون از چند تا گشت معمولی چه غافلگیر شدن خاکبرسرشون چه گریه میکردن وقت اسارت بعدا حالا میگی تو اسمون ایران دارین گشت میزنین ارواح عمه ت
    • NL ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      5 1
      ای کاش یک F35 داشتم. در اون صورت دیگه مجبور نبودم برای مسافر کشی از پرایدم استفاده کنم و ساعتها برای یک مسیر کوتاه در ترافیک بمانم. مسافرها را با آن از بالا جابجا میکردم
    • BE ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      2 2
      تو هم هی بیا خوابایی که میبینی واسه دیگران تعریف کن
    • علی IR ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      0 2
      اخه احمق بیسوادحداقل یه سیستم دیگه رو تبلیغ کن که جواب داده باشه.این f35 که از همون اول خراب بود و در نهایت دستور توقف و جمع اوری اون در دنیا صادر شد؟
    • IR ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      0 1
      خف کن بینیم با...
  • بی نشان IR ۰۲:۴۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    39 12
    مطابق روایات مربوط ب علایم ظهور در این مرحله از فتنه شام قبل از خروج سفیانی ملعون :: شورشیانی از جانب ترکها و اشوب در روم //امروز ترکیه و شورشیان از جانب ترکیه اماده نبرد با کردها و از طرفی اشوب در روم هم اوج گرفته ک جلیقه زردها در فرانسه و اروپا اوج گزفتتد/مرحله بعدی فتنه کردها -و فرات گنجهای از خود نشان دهد ک نبرد عظیمی بین ستمگران عالم در ان واقع شود و در انزمان سفیانی خروج نموده و در ان نبرد شرکت میکند--اکنون مقدمات اون هم با استقرار در شرق فرات داره شکل میگیره و تبدیل نیابتی ب مستقیم همه کشورها ولو محدود نیرو پیاده کردند/اولین واقعه انقلاب ایران ک شش مرحله دارد و اکنون بین مرحله چهار و پنج هستیم حقشان را مطالبه میکنند نمیدهند سلاح ها را بردوش گرفته(مانورها) حاضر میشوند بدهند اما دیگر خودشان نمیگیرند(چون سودی نداره و بهش رسیدند-الان بی اثرشدن تحریم ها)و یمن:یمانی اول حسین نام خروج و شهید(حسین حوثی)و با مصالحه الان قوت میگیرند برای دولت یمانی موعود-خراسانی زودتر از بقیه شناخته شده اما خروج سه گروه و شخصیت سفیانی یمانی و خراسانی مقدماتش طی شده و بسییییییار نزدیک شده :):):)")درب جهاد و شهادت داره باز میشه چه جورم عشقبازی کنیم برادران حالش رو ببرین با بشارات این روایات و کمی مقاومت دیگه در برابر لاییک های داخلی لازمه و هوشیاری در پیروی از اقا سیدعلی خامنه ای اهل خراسان !
    • میثم CN ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      17 11
      خدا شفات بده، همین حالا خودت رو بترکونی مفیدتری. برو پیش روانشناس درباره تفکرات خودکشی ات مشورت کن. در خیال باطل تو این میگذره که جنگی بشه بری به خیال خودت شهید بشی و مفتی مفتی بری بهشت بین حوری ها عسل بخوری؟ مفت خور به جای این تفکرات به فکر کار مثبتی برای پیشرفت کشورت باش.
    • حامد IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      11 5
      سلام. آرزوی ما همینه. اما متاسفانه نمیشه گفت. معلوم نیست. نشانه ها همونه ولی خب بازم آینده قابل پیش بینی نیست یهو دیدی نشد که بشه. اما اگر بشه... لبیک یا مهدی (عج)
    • IR ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      5 3
      کاربر بی نشان! همین ها و تازه بیشترش هم در زمان تازش مغولان به سرزمین های اسلامی اتفاق افتاد. در سال های 1918 تا 1922 در منطقه غرب آسیا اتفاق افتاد. در مورد چیزی که اطلاع نداری اظهار نظر نکن. مگر تو کارشناس امور دینی هستی؟
  • FR ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    6 24
    تنها راه دسترسی ایران به سوریه و اسرائیل عبور از مرز عراق یا ترکیه است که آمریکا ترکیه را به سمت خودش کشید و خودش در مرز عراق و سوریه مستقر شد راه حل از این بهتر برای کنترل رفت و آمد ایران سراغ دارید
    • IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      8 2
      پ الان حاج قاسم و مدافعان حرم بصورت زمینی از کجا میرن سوریه؟!!! نکنه از مرز اردن میرن؟ مگه مرز عراق و ترکیه رو حشد شعبی ازاد نکرد یا شهید حججی امرکایی بود که اونجا شهید شد؟ داداش مگه هر مطلبی خوندی مجبوری حتما تحلیل کنی؟!
    • IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      0 0
      شما ببخش، خودشو ناراحن نکن
  • بی نشان IR ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    9 10
    مطابق روایات مربوط ب علایم ظهور در این مرحله از فتنه شام قبل از خروج سفیانی ملعون :: شورشیانی از جانب ترکها و اشوب در روم //امروز ترکیه و شورشیان از جانب ترکیه اماده نبرد با کردها و از طرفی اشوب در روم هم اوج گرفته ک جلیقه زردها در فرانسه و اروپا اوج گزفتتد/مرحله بعدی فتنه کردها -و فرات گنجهای از خود نشان دهد ک نبرد عظیمی بین ستمگران عالم در ان واقع شود و در انزمان سفیانی خروج نموده و در ان نبرد شرکت میکند--اکنون مقدمات اون هم با استقرار در شرق فرات داره شکل میگیره و تبدیل نیابتی ب مستقیم همه کشورها ولو محدود نیرو پیاده کردند/اولین واقعه انقلاب ایران ک شش مرحله دارد و اکنون بین مرحله چهار و پنج هستیم حقشان را مطالبه میکنند نمیدهند سلاح ها را بردوش گرفته(مانورها) حاضر میشوند بدهند اما دیگر خودشان نمیگیرند(چون سودی نداره و بهش رسیدند-الان بی اثرشدن تحریم ها)و یمن:یمانی اول حسین نام خروج و شهید(حسین حوثی)و با مصالحه الان قوت میگیرند برای دولت یمانی موعود-خراسانی زودتر از بقیه شناخته شده اما خروج سه گروه و شخصیت سفیانی یمانی و خراسانی مقدماتش طی شده و بسییییییار نزدیک شده :):):)")درب جهاد و شهادت داره باز میشه چه جورم عشقبازی کنیم برادران حالش رو ببرین با بشارات این روایات و کمی مقاومت دیگه در برابر لاییک های داخلی لازمه و هوشیاری در پیروی از اقا سیدعلی خامنه ای اهل خراسان !
    • IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      1 0
      ؟
    • IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      4 2
      عزیزم کمی تاریخ بخوان. تمام اینهایی که شما نام بردی در زمان های گذشته اتقاق افتاده است. مجبوری در چیزی که تخصص نداری اظهار نظر کنی؟
  • علی IR ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    1 2
    ترامپ بخاطر فشار بر کنگره جدید که با اکثریت دمکرات در اوائل ژانویه 2019 بدلیل خارج کردن طرح استیضاح خودش از افتضاحات مالی و اخلاقی و ارتباط با روسیه دست به خارج کردن نیرو از عراق و افغانستان زده تا با تحریک مردمی که به او رای داند و از شعارهای انتخاباتی خودش خروج نیروها از این کشورها بوده دمکراتها را در مقابل هواداران خودش قرار دهد و از این سپر دفاعی استفاده کرده و خود را از این مهلکه نجات دهد اگر ترامپ در این کار موفق شد ولی اگر موفق نشد ممکن است با دمکراتها برسر حضور مجدد نیروهایش در منطقه به توافق جدیدی دست پیدا کند
  • حیدرایثارگر IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    7 1
    خروج نه اخراج!!
  • IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    7 11
    الان وقت قدرت نمایی اردوغان هست ..شمال سوریه مال ترکیه است ..یاشاسین ترکیه
  • IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    9 2
    شمال.سوریه محل تمرین تیم تراختورخواهد شد
  • IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    12 6
    یاشاسین اردوغان ..پیش بسوی نابودی تروریست ها
    • امید تبریزی IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
      1 9
      بزرگترین تروریست خود عرعردوغانه
  • IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    2 1
    خخخخخخخخ برای ۹ دی تبلیغ میکردید چراااا؟؟
  • IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    7 1
    بنده ترک ایرانی هستم مخالف تجزیه کشورها هستم تنها راه حلوگیری هرج ومرج وتجزیه منطقه تمکین به مطالبات اقوام دردرون کشورها هستم ..متاسفانه درکشورهای منطقه نژاد پرستان جولان می دهند فقط به دنبال انحصارطلبی هستند امیدوارم نژاد پرستان امثال... از توهم وفاشیستی بودن تفکرات خود اگاه باشند ایران اسلامی به طرف یوگسلاوی سابق ندهند ایران کثیرالمه هست بیایم ملی گرایی (ترک وفارس وکرد وعرب ولر وترکمن وبلوچ)کنیم نه فارس گرایی .
  • US ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
    0 0
    در تابناک نوشته که مامور موساد گفته ترامپ رو پوتین معرفی کرده.
  • فرحت حسین مهدوی IR ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    1 0
    سلام یک جا نوشته اید که رنج علاء الدین به واشنگتن توصیه کرده است که از قدرتهای "فروملی" یاد بگیرد و در پرانتز نوشته اید (شاید ایران) این یعنی چه؟ فروملی یا فراملی؟ و این ترجمه کدام کلمه انگلیسی است؟ لطف کنید برایم توضیح دهید جون دارم مطلب شما را به زبانی دیگر ترجمه می کنم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس