سیاست های آمریکا

او تعجب می‌کند چگونه غرب انتظار داشته مردم متساهل سوریه یک دولت وهابی را به اسد ترجیح دهند؟ عجیبتر اینکه هنوز بر بعضی اشتباهات اصرار دارد.

سرویس جهان مشرق- «جان برادلی» کارشناس خاورمیانه در پایگاه نشریه اسپکتِیتر به انتشار یادداشتی اقدام کرده که رنگ و بوی پشیمانی غرب از راه‌اندازی بحران سوریه در آن مشهود است. اسپکتیتر مجله‌ای بریتانیایی است که با سابقه سی و شش ساله به موضوعات سیاسی و فرهنگی می‌پردازد.

برادلی در این یادداشت، با ریشخند به این جمله از اشتون کارتر، وزیر دفاع دولت اوباما آغاز می‌کند که مسکو با ورود به سوریه، «گازوئیل بر آتش می‌ریزد» و سیاست او مبنی بر حمایت از اسد در کنار مقابله با گروه‌های نظامی در سوریه «محکوم به شکست» است. او می‌می‌نویسد دو سال گذشت و حالا روسیه پیروز، اسد همچنان رئیس‌جمهور و داعش محکوم به شکست است!

اشتباه واشینگتن در ایجاد بحران سوریه چه بود؟

ریشه اشتباه واشینگتن از نظر او، استفاده از طرح مداخله در افغانستان در دهه ۱۹۸۰ میلادی برای مداخله در سوریه بوده است. او می‌نویسد: «ما فکر می‌کردیم جهادی‌ها را با مشارکت حاکمان مستبد خلیج فارس تربیت، تأمین مالی و تجهیز تسلیحاتی می‌کنیم. این‌گونه پایگاه دریایی روسیه در طرطوس را به جیب می‌زنیم و با حائل‌شدن بین ایران و حزب‌الله در لبنان، محور شیعی و ضداسرائیلی را می‌شکنیم و ایران را با افزایش نفوذ دولت‌های سنیِ منطقه در شام، منزوی می‌کنیم.» سپس پاسخ می‌دهد: «حالا به خاطر بازی بچه‌گانه ما نیم‌میلیون سوری ذبح شدند و در عرصه جغرافیای سیاسیِ منطقه نیز نتایجی دقیقاً متضاد با آنچه می‌خواستیم به دست آمد.»

به نظر او واشینگتن در این گرته‌برداری ناشیانه از دهه ۱۹۸۰ میلادی دچار چند اشتباهاتی شد. مردم سوریه اگر چه تحت حاکمیت حزب بعث سوریه بودند، اما زندگی شخصی و خانوادگی آنها در جامعه بخش مهمتری از شخصیت آنها را شکل می‌دهد. آنها با وجود مذاهب و ادیان مختلف در کنار هم زندگی و تفریح می‌کنند و طبیعتاً نمی‌توانند تصور کنند روزی زیر یک حکومت وهابی قرار گرفته، مجبور به کشتن همسایگان خود شوند و برخی تفریحات آنها محدود شود.

در واقع آنها «اسد + تساهل فرهنگی» را به «بدون اسد + تعصب فرهنگی» ترجیح دادند و در کنار آمریکا قرار نگرفتند در حالی که واشینگتن تصور می‌کرد موج مردمی که در مصر علیه مبارک ایجاد شد، می‌تواند در سوریه نیز شکل بگیرد. برادلی می‌نویسد نتیجه این تصور اشتباه، محبوب‌تر شدن اسد و حتی پوتین در سوریه شده است.

برادلی ادامه می‌دهد که با وجود تحولات اخیر سوریه، غرب همچنان در اشتباهات خود باقی مانده است. او می‌نویسد ما فکر می‌کردیم و هنوز هم فکر می‌کنیم که روسیه به ما محتاج است. نویسنده از بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا نقل می‌کند که در اجلاس اخیر سازمان ملل گفته است کشورش حرفی ندارد که در بازسازی سوریه همکاری کند به شرط اینکه سوریه از اسد اجتناب کند! برادلی می‌نویسد گویی جانسون خبر ندارد که چند هفته قبل از اجلاس سازمان ملل، همایشی در دمشق برگزار شد و اسد قراردادهای هنگفتی با کشورهای شرقی امضا کرد. بوریس در حالی منتظر التماس سوریه است که کشتی‌های روسی دائماً در حال تردد بوده و هزاران تُن کالاهای مورد احتیاج سوریه و چهل نوع از مصالح ساختمانی را به این کشور منتقل می‌کنند.

نویسنده اذعان می‌کند آن زمان که ترکیه در حمایت از داعش نقش ایفا می‌کرد، «ناتو همه این تزویرها را نادیده می‌گرفت» به این امید که داعش بتواند بر اسد فائق آید. وقتی برآورد واشینگتن اشتباه از آب درآمد، دیگر کوپن آن تمام شده و نوبت بازی به روسیه رسیده بود.

لیبی و ترکیه

برادلی به لیبی اشاره می‌کند که جانسون در آنجا نیز با ژنرال حفتر دیدار کرد تا مثلاً برنامه‌ای برای بازگشت ثبات به آن کشور طراحی کند در حالی که یک هفته پیش از آن، حفتر با وزرا و مقامات نظامی مسکو دیدار کرده و همه چیز را بسته بود. مثال دیگر، ‌ ترکیه است. به نظر تحلیلگر اسپکتِیتر، روسیه از سوی غرب دست‌ کم گرفته شده بود و هیچ‌کس فکر نمی‌کرد پس از سرنگون‌کردن جنگنده روسی از سوی ارتش ترکیه، روابط دو کشور تا حدی بهبود یابد که قرارداد اس-۴۰۰ را به یکدیگر منعقد کنند. نه فقط این، بلکه سیاست‌های ترکیه در عراق تغییر کند و همان آنکارایی که از سربازان داعشی در سوریه حمایت کرده و از «خلافت اسلامی» نفت می‌خرید، در کنار روسیه، ایران ویا عراق نشسته و نه فقط برای پایان‌دادن به داعش بلکه جلوگیری از بحران‌های دیگر مانند تجزیه کردستان نیز همکاری  کند.

برادلی اذعان می‌کند این اتفاقات بیش از آنکه به هنر دیپلماسی روسیه برگردد، نتیجه ناآگاهی واشینگتن از واقعیات منطقه است.

نویسنده تأیید می‌کند آن زمان که ترکیه در حمایت از داعش نقش ایفا می‌کرد، «ناتو همه این تزویرها را نادیده می‌گرفت» به این امید که داعش بتواند بر اسد فائق آید. وقتی برآورد واشینگتن اشتباه از آب درآمد، دیگر کوپن آن تمام شده و نوبت بازی به روسیه رسیده بود.

ملک‌سلمان در مسکو

برادلی تهدید می‌کند شواهد حاکی است آمریکا بزرگترین متحد خود در منطقه پس از اسرائیل را نیز ممکن است از دست بدهد زیرا عربستان سعودی از افزایش نفوذ ایران در منطقه و توافق هسته‌ای با آمریکا ناراحت است و واشینگتن نیز در این دو زمینه هیچ اقدام مشخص و موفقی صورت نمی‌دهد. وی به سفر بیسابقه پادشاه عربستان سعودی به مسکو اشاره می‌کند و تلاش‌های وی برای قراردادهای هنگفت اقتصادی و نظامی در کنار رایزنی علیه ایران و نقش آن در منطقه. برادلی بعید نمی‌داند مسکو در صدد میانجیگری میان ایران و عربستان یا انتقال پیام‌هایی میان ایران و اسرائیل برآید تا از فرصت به دست‌آمده بر اثر اشتباهات واشینگتن نهایتِ بهره‌ را بِبرد.

اشاره جالب برادلی به این نکته است که چرا نتانیاهو و ملک سلمان برای رایزنی علیه فعالیت‌های منطقه‌ای ایران به مسکو پناه برده‌اند در حالی که هر دو متحد جدی واشینگتن در منطقه هستند؟ به نظر او اشتباهات واشینگتن موجب شده امید دوستانش از آن قطع شود.

جمع‌بندی: ایران و توافق هسته‌ای

به نظر نویسنده، راهبرد ترامپ در مورد ایران که قرار است اعلام شود ممکن است اشتباهات واشینگتن را تکمیل کند. ترامپ توافق هسته‌ای را زیر سؤال می‌بَرد (اگر آن را پاره نکند) تا با تشدید تهدید نظامی و ایجاد بی‌ثباتی در منطقه، اولاً بتواند قراردادهای تسلیحاتی بسته و سود آن را در جیب بگذارد و ثانیاً نقشه‌های ایران و روسیه را به هم بریزد غافل از اینکه با این اقدامات، آمریکاستیزی را افزایش داده و در بلندمدت به ضرر منافع ملی آمریکا خواهد شد.

در واقع، آمریکا همواره در پی راه‌حل‌های موقت و عجله‌ای، اشتباهاتی در منطقه می‌کند و زمانی متوجه اشتباه خود می‌شود که کار از کار گذشته است.

منابع

https://www.spectator.co.uk/2017/10/how-putin-came-to-rule-the-middle-east

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 16
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 2
  • AT ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    15 1
    جالب ومهم بود
  • IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    2 15
    همه موارد را گفت اما نتیجه گیری اش اشتباه بود ترامپ یک تاجر است و اقدامات سیاسی اش در جهت بالا بردن اشتغال مرد کشورش و بالا بردن رشد اقتصادی است، ترامپ با اجرایی کردن مادرتحریمها نارضاتی مردم را به بالاترین میزان خواهد برد و در صورت رویایی با سپاه بهانه لازم را خواهد داشت.
    • مهدی از قم IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
      4 2
      ترامپ با ایجاد مادر تحریم ها باعث شد جریانات لیبرال داخل کشور بیش از همیشه سرخورده شوند و امروز همون حرف های دلواپسان را تکرار کنند و صحبت از طرفداری از سپاه کنند. اون وقت که تحریم ها اثر کرد همراهی همین جریان لیبرال و رسانه هایشان با تحریم بود و امروز چون در قدرت هستند و مسئول نمیتوانند اون همراهی را انجام دهند پس این کار ترامپ در نهایت به زیان امریکا و سود ایران است.صحبت از حمله نظامی هم که این روزها به جوک شبیه است
    • محمد IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
      10 1
      ذوالفقار علی بوتو گفته بود ما حاضریم علف بخوریم ولی انرژی هسته ای را ندیم اما ما هم زندگی خوب وهم استراحت زیاد هم مسا فرت وهم ماشین شاسی بلندوهم انرژی هسته ای می خواهیم که ئنمی شود
  • IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    9 1
    شما متوجه نیستید که پس از اعلام دکترین جدید امریکا ، دیگر خاورمیانه ارزش همیشگی را ندارد و خاور دور ( چین ) جای آن را گرفته است. دلیل اینکه روسیه اخیرا در خاور میانه عرضه اندام میکند هم همین است.
  • آرامش IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    5 2
    به نظرم هیچ کاری نمیتونن انجام بدن
  • IR ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    10 3
    آمریکا تا الان هیچ غلطی نکرده ، بعداً هم غلطی نخواهد کرد زیرا قافیه را باخته چهره پلیدش نمایان شده
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    8 1
    واقعا" اگه دستگاه دیپلماسی ذوق زده به قولهای این شیاطینه شارلاتان دلخوش کرده یا آخر ساده لوحیه یا . . .
  • IR ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    11 3
    فقط بمب هسته ای
    • mohamadreza.ir66@gmail.com IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۲
      8 0
      فقط خدا که قویتر از بمب اتم و کدخداست
  • IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    0 3
    والله موهن الکید الکافرین
  • IR ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    1 0
    به فرموده امام راحلمان آمریکا هیچ غلطی نمیواند بکند اما باید وحدت ویکپارچه باشیم وتابع رهبری عزیزمان باشیم
  • محمد IR ۱۷:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    1 1
    به نظر من با توجه به شرایط پیش اومده در منطقه و جهان باید به فکر یک اجماع جهانی با کمک روسیه ترکیه چین در مقابل سیاست های آمریکا باشه ، آمریکایی ها برای پنجاه سال آینده شون برنامه ریزی میکنن و از الان اون آینده رو میسازن . ما هم باید همین کار رو بکنیم
    • IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
      1 1
      چین بزدله و روسیه ترسو / رو هیچ کدومشون نمیشه حساب کرد
  • شايان IR ۲۳:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    0 0
    آقاي بي نام ، روسيه ترسو نيست كه جاي خود دارد، برو كمي مطالعه كن تا متوجه شوي روسيه در سال ٨٧ شمسي ٩ سال قبل امريكا ، ناتو و اسرائيل را در كرجستان تو دهني زد ، بعد از ان دوباره در أكراين واخيرا" دو باره إبر جنايتكار جهان را با ناتو و برخي أعراب فرومايه را در سوريه تنبيه تاريخي نمود، در ضمن اين دكترين جديد اميك
  • شايان IR ۲۳:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    0 0
    اين دكترين جديد امريكا در خاورميانه نييست بلكه ورود قدرتمند نظامي ارتش سرخ فدراسيون روسيه كه خاورميانه ترك ميكند به اين ميكويند "جبر تاريخي" ، بله "به شما بعلاوه ليبرالها و نو ليبرالهاي داخلي بايد متوجه باشيد كه دستهاي امريكااغشته به خون مردم اسيا، امريكاي لاتين، افريقا و حتي مردم أروبا كه در ٢ سال اخير توسط تروريستهاي دست برورده اش كشته شده اند قابل مشاهده است . درود به إنسانهاي شرافتمند، درود به روانشاد شهيد محسن حججي.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس