به گزارش مشرق، مجتبی شریعتینیاسر معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نشستخبری که امروز (شنبه 10 تیر) با اصحاب رسانه درباره حذف رشته محلهای دانشگاه آزاد اسلامی داشت، گفت: دکتر ولایتی از زمانی که زمام امور را در دانشگاه آزاد بر عهده گرفته، نکات خوبی را درباره کیفیت رشتهها مطرح کرده که وزارت علوم نیز خواهان این موضوع است.
وی با بیان اینکه مرجع ناظر بر کیفیت آموزشی نیز در قانون مشخص شده، ادامه داد:طبق مصوبه مجلس در 18 مرداد سال 83، توسعه هرگونه مراکز آموزش عالی دولتی و غیردولتی در همه مقاطع بر عهده وزارت علوم است. در این قانون بندی وجود دارد که این قانون از تاریخ تصویب لازمالاجراست و کلیه مقررات گذشته لغو و بیاثر است.
معاون آموزشی وزارت علوم افزود: درباره نحوه تایید رشتههای دانشگاه آزاد اسلامی مصوبهای در سال 67 داریم که کمیتهای سه نفره تحت عنوان کمیته ارزیابی رشته دانشگاه آزاد با حضور سه نماینده وزارت علوم، شورای عالی انقلاب فرهنگی و دانشگاه آزاد این وظیفه را انجام میدادند، آئیننامه اجرایی آن توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شد.
شریعتینیاسر اظهار داشت: گفته شد کمیته سه نفره درباره رشته محلهای دانشگاه آزاد با حضور سه نماینده مذکور جلسه تشکیل داده و برای این رشتهها تصمیم گرفته شده و نیازی به مجوز بخشهای دیگر نیست.
وی افزود: قانون مصوب مجلس که به پیشنهاد شورای عالی انقلاب فرهنگی و به تصویب هیئت وزیران رسیده، در این باره میگوید این کمیته با هر سه عضو رسمیت مییابد و ابلاغ تصمیمات کمیته با امضای رئیس کمیته انجام میشود. تا جایی که بنده میدانم در دبیرخانه شورای گسترش آموزش عالی چنین جلسهای تشکیل نشده است.
معاون آموزشی وزارت علوم تصریح کرد: هیچ رویکرد سیاسی در شورای گسترش نسبت به تائید رشتهها نداریم. در بررسی رشته محلها هیچ نمایندهای از وزارت علوم نبوده است. ما کاری به مصوبه مجلس نداریم، قانون سنجش پذیرش مجلس وقتی تصویب میشود، عملا قانون قبلی منسوخ میشود.
شریعتینیاسر افزود: گفته شده تائید رشتهها در 244 صفحه به امضای هر سه نماینده رسیده که بنده این مسئله را تکذیب میکنم.
وی در ادامه گفت: اساسنامه اصلاحی دانشگاه آزاد مصوب سال 89 نیز صراحتا میگوید از حیث ایجاد واحدهای وابسته و تعیین رشته با مجوز وزارت علوم یا بهداشت صورت میگیرد. در بند دیگر اساسنامه دانشگاه آزاد ایجاد دانشکدهها نیز حسب مورد توسط شوراهای گسترش وزارتین بیان شده است، بنابراین تمام قوانین بالادستی تایید میکند که دانشگاه آزاد یکی از زیرنظامهای وزارت علوم و حسب مورد وزارت بهداشت است و اینکه یک مرجعی بگوید ما اینها را جای دیگری بررسی میکنیم، قطعا موضوعیت ندارد.
شریعتینیاسر خاطرنشان کرد: از دکتر ولایتی استاد عزیز و بزرگوار که سرمایه این کشور هستند، انتظار داشتم با توجه به سوابق درخشانشان با اشراف کامل در مورد ضوابط صحبت کنند.
معاون وزیر علوم در بخش دیگری از نشستخبری خود اظهار داشت: در تمامی کشورها مرجع تایید مدارک تحصیلی، وزارت علوم است؛ چگونه میتوانیم بگوییم وزارت علوم هیچ حقی در تعیین شاخصها ندارد و یک زیر نظام بگوید ما خودمان کار را پیش میبریم؟
معاون آموزشی وزارت علوم خاطرنشان کرد: دانشگاه آزاد در سال 92 تعداد 875 رشته محل داشته که در سال 95 به 5 هزار و 609 مورد رسیده، ولی دانشگاههای غیردولتی در سال 92 تعداد 1182 رشته محل داشتند که در سال 95 به 1379 مورد رسیده است.
وی با اشاره به اینکه برای دانشگاه آزاد فقط در سال 95 در مقطع کارشناسیارشد 3171 مجوز رشته محل صادر شده، ولی برای غیرانتفاعیها این تعداد 503 مورد بوده، گفت: برای مقطع دکتری، دانشگاه آزاد در سال قبل 1401 مورد رشته محل مجوز دادشته که برای غیرانتفاعیها فقط هشت مورد بوده است. در مقطع کارشناسیارشد باید تعداد رشته محلها ضرب در 20 و در مقطع دکتری ضرب در 7 شود که در نتیجه ظرفیتها مشخص شود، ولی بعضی واحدهای دانشگاه آزاد به مراتب بیشتر از ظرفیت پذیرش داشتند.
شریعتینیاسر با بیان اینکه ما هیچ ملاحظه سیاسی نداریم و هیچ پارامتری در ارزیابیها دخالت ندارد، مگر نص صریح قانون، اظهار داشت: اگر لازم باشد تعدیلی هم صورت گیرد، برای همه است. دانشگاه آزاد سرمایه ملی ماست، ما از دانشگاه آزاد حمایت میکنیم، ولی رویکرد ما به آموزش عالی نباید مثل بنگاه اقتصادی باشد.
معاون وزیر علوم با اشاره به اینکه اگر نگاه به درآمد هست، هم نباید فقط شهریه باشد، بلکه باید راههای دیگری برای کسب درآمد داشته باشیم، گفت: دانشگاه آزاد 65 درصد رشتهها در آموزش عالی را دارد. 76 درصد کارشناسیارشد در دانشگاه آزاد است. آیا ما نباید از این دانشگاه بزرگ بخواهیم که مستنداتش را هم اعلام کند؟
وی با بیان اینکه اعتراض یک امر طبیعی و قابل رسیدگی است، اعتراضات دانشگاه آزاد هم در دست رسیدگی است، تصریح کرد: در همین چند روز 100 رشته محل ارشد به دلیل اینکه مجوز دکتری داده شده، بازگردانده شد، اما نمیشود فراقانونی عمل کرد، مرجع رسیدگی فقط دفتر گسترش است و بس.
شریعتینیاسر افزود: مجوزهایی که برای دکتری دادیم با رعایت ملاحظاتی بود که فقط برای کمک به دانشگاه آزاد بود که در خیلی از موارد هم به نظر من شاخصهای لازم را نداشتند و به جای اینکه بگویند چرا دکتری را مجوز دادید، پس ارشد هم بدهید، باید میگفتند چرا این 1400 مجوز دکتری را دادید؟
معاون آموزشی وزیر علوم خطاب به رئیس هیئت موسس و هیئتامنای دانشگاه آزاد گفت: آقای ولایتی شخصیت ارزنده کشورمان که به کیفیسازی معتقدند، ببینند آیا این رشتههای مجوز داده شده هم کیفیت لازم را داشتند؟ البته ما رشتههای ارشد که دکترای آن را مجوز داده بودیم، بررسی کردیم و برخی از آنها برگردانده شد. ما انتظار داریم مسئولان دانشگاه آزاد همکاری کنند. ما امروز صبح از معاون آموزشی دانشگاه آزاد خواستیم در جلسه رسیدگی رشتهها در دفتر گسترش حضور یابد، ولی نیامدند.
معاون وزیر علوم با اشاره به اینکه ظرف امروز و فردا رسیدگیها تمام میشود، گفت: تمام رشته محلهای مصوب در نهایت در سایت وزارت علوم مشخص میشود. سایت دانشگاه آزاد فقط برای انتخاب رشته فعال شده و داوطلبان میتوانند انتخاب رشته کنند، ولی باید بدانند که در نهایت وزارت علوم نظر نهایی را اعلام میکند.