کد خبر 653679
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۵ - ۰۱:۳۹

به نظر می رسد احتمال اینکه درمجموع انتخاب ترامپ برای ما گزینه بهتری از کلینتون محسوب شود، بیشتر است.

به گزارش مشرق، محمدسعید احدیان در سرمقاله روزنامه خراسان نوشت:

رای آوردن ترامپ یک نگرانی و چند امید  ایجاد کرده است  اما به نظر می رسد احتمال اینکه درمجموع انتخاب ترامپ برای ما گزینه بهتری از کلینتون محسوب شود، بیشتر است.

نگرانی اصلی در ایران از رای آوردن ترامپ، موضع وی مبنی بر لغو برجام است گرچه به نظر می رسد از لحاظ شخصیت شناسی باید منتظر بود ترامپ بسیاری از حرف های انتخاباتی اش را به فراموشی بسپارد اما قدرت گرفتن بیشتر جمهوری خواهان درمجلس نمایندگان آمریکا که قبلا بر کنارگذاشتن برجام تصریح کرده بودند، احتمال لغو برجام توسط آمریکا را بیشتر می کند اما تصمیم ترامپ و جمهوری خواهان در این باره ذیل یک مسئله کلی تری قرار دارد که با درنظر گرفتن آن مسئله در هر حالت اگر شرایط بهتری از الان برای ما ایجاد نشود، به نتایج خیلی بدتری نخواهیم رسید.

اکنون مهمترین سوال جامعه جهانی از شرایط پساترامپ این است که رابطه آمریکا با دیگران و به طور خاص با اروپایی ها چه خواهد شد؟ تصویری که ترامپ از خود در تبلیغات انتخاباتی ایجاد کرده باعث شده است اروپا با نگرانی و بدبینی مواضع  آمریکا را رصد کند  و در نتیجه  اروپا با رفتارهای یک جانبه گرایانه آمریکا منتظر جدا کردن خط خود است و احتمالا با اولین رفتارهای غیرهمگرایانه حاکمیت جدید آمریکا، برای حفظ منافع خود و تنظیم حاکمیت آمریکا، رفتاری مستقل را در پیش خواهد گرفت.

هنوز مشخص نیست که ترامپ بخواهد سیاست واگرایی از اروپا را در پیش بگیرد چرا که همگرایی ایجاد شده بین این دو بلوک قدرت توسط اوباما مخصوصا در شرایطی که رقیب سنتی غرب یعنی روسیه، در حال احیای خود است، منافع زیادی برای آمریکا دارد؛ به عبارت دیگر اگر حاکمیت جدید آمریکا بخواهد منافع کلان ملی کشورش را در نظر بگیرد، نباید سیاست واگرایی با اروپا را در پیش بگیرد، در این صورت برجام به عنوان مهمترین دستاورد همگرایی جبهه غرب باید توسط آمریکا حفظ شود، چرا که در غیر این صورت ضربه ای تمام کننده به سیاست حفظ همگرایی محسوب می شود.

احتمال دوم یعنی لغو برجام نیز گرچه کار را از نظر دیپلماسی برای ما سخت می کند و حتی ممکن است در کوتاه مدت دچار لطماتی جدی بشویم اما در میان مدت (نه بلند مدت) به دلیل اینکه نشان دهنده انتخاب سیاست واگرایی با اروپا توسط ترامپ محسوب می شود، مقدمه ای خواهد بود برای شکاف عملی در بلوک غرب که در بلند مدت منافع استراتژیک غیرقابل محاسبه ای برای ما خواهد داشت و  در میان مدت نیز ، باعث همراهی نکردن اروپا با بازگشت کامل تحریم ها و در نتیجه از بین رفتن ساختار تحریم ها علیه ایران می شود چرا که فراموش نکنیم موثر بودن تحریم های موجود علیه ایران نتیجه اجماع اروپا و آمریکا در تحریم ایران بود و این مسئله صرفا نتیجه فشار حقوقی و مالی آمریکا نبود.

 بنابراین در صورت لغو برجام توسط آمریکا، با توجه به رعایت تمام تعهدات توسط ایران، آمریکا به عنوان کشوری غیرقابل اعتماد و بی تعهد به پیمان های بین المللی، نخواهد توانست میدان دار اقدام کاملی همانند گذشته علیه ایران شود و حتی ایران این فرصت تاریخی را خواهد داشت که با تعامل جدی با بقیه کشورهای  1+5در قبال دادن برخی تعهدات هسته ای (که برای اروپا اهمیت زیادی دارد) و چه بسا شاید مذاکره بر سر منافع مشترک در مسائل منطقه، به جمع بندی جدیدی (البته طبیعتا با شرایطی بسیار بهتر از قبل) برسد.

همچنین این گمانه به طور جدی وجود دارد که  در مدت چند ماهی که از دولت اوباما مانده است، با رای آوردن ترامپ، او سعی خواهد کرد برای حفظ میراث خود و بالا بردن هزینه های لغو برجام، به بدعهدی های آمریکا پایان دهد و برجام را به مرحله ای از اجرا برساند که لغو آن برای ترامپ برگشت ناپذیر باشد.

با این وصف نباید چندان نگران تصمیم ترامپ درباره برجام بود بلکه باید خود را آماده یک دیپلماسی فعال همه جانبه کرد.

اما رئیس جمهور شدن ترامپ در مقایسه با کلینتون، چند احتمال امیدآفرین نیز ایجاد کرده است.

غیر از احتمال فاصله گرفتن بین آمریکا و اروپا که قبلا توضیح داده شد، به نظر می رسد ترامپ رئیس جمهوری است که هوشمندی و ظرافت های رفتاری دموکرات ها  را در تامین منافع استکباری آمریکا در پوششی زیبا  ندارد و  به عبارت خودمانی  با پنبه سربریدن را چندان بلد نیست و همیشه مقابله با دشمن باهوش با ظاهری تمیز، خیلی سخت تر از مقابله با دشمنی خشن و صریح است.

 همچنین ترامپ در مسائل منطقه (بر اساس اظهارات انتخاباتی اش) برای ما  بهتر از کلینتون محسوب می شود. کلینتون با پول های کلانی که از سعودی ها برای کمپین انتخاباتی اش گرفته بود،  سیاست های سخت گیرانه تری در تحولات منطقه علیه منافع ما  اعمال می کرد  و حتما تروریست های مورد حمایت عربستان مانند جبهه النصره (از ایجاد منطقه امن تا در اختیار قراردادن سلاح های پیشرفته و حمایت های نظامی بیشتر)  تقویت می شدند و حذف آن ها از سوریه بسیار سخت تر می شد، در حالی که ترامپ (اگر به اظهاراتش پایبند باشد) معتقد است برای از بین بردن داعش و تروریست ها باید با بشار اسد، روسیه و ایران همکاری کرد ضمن آنکه ترامپ و جمهوری خواهان موضع بسیار تندتری در قبال سعودی ها به دلیل حضور در کمپین رقیب دارند این مسئله بطور طبیعی تاثیر زیادی در  نزاع های ما با سعودی ها مانند یمن ، عراق و لبنان خواهد داشت به عبارت روشن تر سعودی ها خود را آماده کرده بودند با رای آوردن کلینتون، در منطقه یکه تازی کنند و اکنون باید به فکر ایجاد معامله ای جدید با حاکمیت جدید آمریکا باشند.

امید دیگری که با رای آوردن ترامپ ایجاد شد، تقویت جریان های اجتماعی منتقد ساختارهای حاکمیت آمریکاست واقعیت این است که آمریکا از درون دچار مشکلات جدی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است و همان زمان نوشتم که جنبش وال استریت گرچه با سیاست رسانه ای خاص حاکمیت آمریکا در اقلیت ماند و حمایت مردمی زیادی کسب نکرد، اما این مسئله به طور قطع آغازی خواهد بود برای ایجاد و تقویت جریانی منتقد که در لایه های زیرین جامعه آمریکا آرام آرام رشد می کند. 

حرکت برنی سندرز که تا نزدیکی موفقیت پیش رفت و پیروزی ترامپ، آغازی محسوب می شود که مخالفان  ساختارهای حاکمیت در آمریکا امید به اصلاح پیدا  کنند و از نظر جامعه شناسی، این امید رکنی مهم برای تقویت جریان های اپوزیسیون است. امروز حتی اگر ترامپ در ادامه مسیر،  خود را در ساختارهای موجود تعریف کند، به نظر نمی رسد این جنبش ایجاد شده، به زودی  دوباره خاموش شود و ما باید دوباره منتظر پدیده های تعدیل شده ای از جنس سندرز باشیم.

در پایان باید تصریح کرد بیشتر آنچه ذکر شد، بر پایه مواضع فعلی ترامپ است که بخش زیادی از آن ها صرفا برای رای آوری مطرح شده است ضمن آنکه ساختار حاکمیتی در آمریکا اینگونه نیست که یک نفر بتواند به تنهایی هرآنچه می خواهد به سرانجام برساند. چندان دور نیست که چهار سال دیگر که دوره ترامپ تمام می شود، اتفاق یا تغییر خاصی در سیاست خارجی و شرایط داخلی آمریکا رخ نداده باشد. نباید فراموش کنیم که نمی توان ترامپ را هنوز به طور قاطع پیش بینی کرد، چرا که او حداقل فعلا «هندوانه سربسته است».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • ناشناس ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    یکی شلوارشو بر عکس پوشیده بود از پدرش پرسیدند نظرت راجع به پسرت چیه ؟ گفت : خیلی پسر خوبیه فقط الان نمی فهمهم الان از روبرو داره میاد یا داره میره
  • اسفندیار ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    دولت دموکرات اوباما و هیلاری معمار تحریم های فلج کننده بر علیه ایران بودند در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آنتی احمدی نژاد ها از نامزد دموکرات حمایت کردند واقعا جالب است! آرای باطله پیروز است
  • ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    واقعا تحلیل منطقی و روشنفکرانه ای بود که از مشرق بعید بود.
  • فاطمه ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    سگ زرد برادر شغاله ، هر کسی که رئیس جمهور بشه مهم نیست مهم سیاست های آمریکا است که کسی آن رو تغییر نمی ده به عکس آن ها رو هم تقویت می کنه . تصور اینکه اگه فلانی بیاد برای ایران بهتره تصور موهون و بیخودی هست . ایران باید انقدر مستقل باشه که هزاران نفر هم عوض بشن مشکلی برای ایران پیش نیاد نه اینکه حالا چشممون به آمریکا باشه که ببینیم کی بهمون رحم می کنه.............
  • رضا ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    عقل حکم میکنه که دشمن احمق مثل ترامپ را بهتر از دشمن دانا و زیرکی همچون کلینتون بدانیم... اگر کلینتون رای می آورد قطعا نظام تحریم ها و بدعهدی ها تشدید می شد و در ازایش هویج های بیشتری به ساده اندیشان داخلی ما می داد...
  • رضا ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    نگارنده یه اشتباه راهبردی تو تحلیلش داره. تمام دنیا داره بر اساس پول و ثروت و منافع تصمیم میگیره... امریکا هم به تنهایی ثروت و قدرتش بیشتر از تمام کشورهای اروپایی هست.(یعنی همه کشورهای اروپایی رو جمع کنی باز به قدرت اقتصادی امریکا نزدیک هم نمیشه) خب این اروپای اینقدر ضعیف مطمئنا نمیتونه خودشو مستقل از سیاستهای کاخ سفید کنه. و با کمی غر زدن و ادعا کردن و .... اخرش همون راهی رو در تحریم ایران میره که امریکا مجبورشون میکنه....کافیه بگه هر شرکتی از اروپا که با ایران معامله کنه با تحریم امریکایی مواجه میشه...دیگه تمام.
  • سید حمید ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    برادران فصل درخت کاری نزدیک است از بستگان شهدا درخواست داریم برای شادی روح شهدا برای هرکدام ۵ درخت میوه دارد بویژه انجیر وتوت درگلزارهای شهدا ودر\ارک ها وبوستان ها ومناطق عاکم المنفعه غرس کنید.
  • ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    هر چی تحلیل گران ما از نتایج نظرسنجی ها سورپرایز شدند حالا شما دوباره اینبار هم ببینم از تصمیمات این اقا شوکه میشید یا نه ! بابا اجازه بدید ببینم کیا دورش رو میگیرن ؟ از همین حالا زمزمه هایی مبنی بر جمع شدن نیو کان ها دور ترامپ شنیده میشه . در ضمن این اقا عر ضه اش رو با کسب ثروت هنگفت و حالا هم پیروزی در سخت ترین ماراتن انتخاباتی جهان بدون کمک هیچ چهره متنفذ سیاسی نشون داده . کسی که موفق به کسب ثروت و قدرت در بالاترین سطح باشه حتما با عرضه است. احمق فرض کردن این اقا حماقت گوینده رو می رسونه !!!
  • ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    در مورد آخر با نویسنده مخالفم، به نظرم بعد از شکست ترامپ در عمل به وعده های عبور از نظام سلطه آمریکا، منتقدان نظام سلطه در آمریکا کاملا ناامید خواهند شد و این به نفع پوزیشن در طولانی مدت است
  • ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    اگه بخواهیم مقایسه بکنیم به نظرم می شود این: کلینتون (دموکرات ها) یعنی معاویه ترامپ (جمهوریخواهان) یعنی یزید
  • ناشناس ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    آمریکا با خیلی از کشورهاپیمان وقرداد بسته که بهشون عمل نکرده واتفاق خاصی هم در عرصه جهانی رخ نداده برجام هم مثل بقیه اش
  • ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    بنظر من کار با دیوانه جسور بهتر از سیاستمدار کثیف هستش چرا که مسئولین ما همیشه پیروز میدان جسارت و مقهور میدان سیاست بودن
  • حرف تلخ ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    با احترام به رای مردم آمریکا انتخاب آقای ترامپ را به مردم و ایشان تبریک نی گویم.
  • علیرضا ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    پراید بدون رنگ 91 ده ماه هم بیمه داره فروشی اگه خواستید در خدمتم اینا هیچ فرقی به حال ما نداره ترامپ هم همون بوشه ترامپ ادامه اوباما است مشکل اسرائیله و اینا با اسرائیل خوبن خرید پراید و بچسب
  • ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    یک نکته رو فراموش کردی فضای آمریکا از درون دو قطبی شده، این یعنی کم شدن توان پرداختن به مسايل خارجی و غافل شدن از اتفاقات خارج آمریکا... افول قدرت آمریکا... سر آمریکا و غربی‌ها به خودشون گرم میشه
  • ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
    0 0
    بهتر است. کدومشون بهتر است. دشمن خوب وبد نداره. نه عزیزمن تف اون لعنت به این
  • جلالز ۰۱:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۱
    0 0
    اللهم اشغل الظالمین بالظالمین دو طرف دعوا تا تونستن خون مسلمان های سراسر دنیا رو ریختن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس