Marksman در واقع حد فاصل بین یک تک تیرانداز و یک سرباز عادی است. نیازی نیست که آموزش‌های کامل یک تک تیرانداز به او داده شود، بلکه وی با مسلح‌شدن با یک سلاح معمولی مانند ژ-3 که مجهز به دوربین است، وظیفه درگیری با اهدافی در حدود 500 الی 1000 متر را بر عهده می‌گیرد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، اسلحه ژ-3 ساخت شرکت آلمانی Heckler & Koch آلمان یکی از معروف ترین سلاح انفرادی در دوران پس از جنگ جهانی دوم محسوب می شود. این سلاح در اواخر دهه 40 شمسی به صورت محدود به ایران وارد شده و سپس در داخل کشور تحت لیسانس شرکت سازنده به تولید انبوه رسید.

در 8 سال جنگ تحمیلی، ژ-3 در دست نیروهای ارتش به عنوان سلاح سازمانی قرار داشته و با قدرت تخریب و دقت مثال زدنی خود لحظات سختی را برای پیاده نظام ارتش بعثی رقم زد. با ورود به قرن بیست یکم و تغییر شرایط رزمی و تهدیدات بسیاری از کشورهای جهان به دنبال سلاح های جایگزین رفته و عمدتا به سمت کالیبرهای سبک تر حرکت کردند اما همچنان سلاح های کالیبر 7.62 به طور کامل از خدمت خارج نشده و نقشهای مهمی برای آن ها قابل تصور است.

یکی از سوالات مهمی که کاربران مشرق و افکار عمومی درباره تجهیزات سازمانی ارتش مطرح می کنند این است که آیا سلاح ژ-3 همچنان به درد این نیروها می خورد و نیازی به بازنشسته کردن آن نیست؟ امیر پوردستان فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران اخیرا و در جریان گفتگوی خود با ماهنامه صف ارتش در پاسخ به این سوال، با اشاره به اسلحه ژ-3 گفته است: «سلاح ژ-3 یک سلاح کارآمد و متناسب با نیاز ما است که کارایی خود را در جنگ نیز نشان داد و ما یک انبار بسیار عظیم از این سلاح و مهمات آن در اختیار داریم، لذا از دور خارج کردن این سرمایه عظیم، برای کشور معقول نیست.»

وی در عین حال افزوده است که «دوربین‌هایی پیش‌بینی کرده‌ایم که تا فاصله 500 تا هزار متر را در معرض دید و تیر قرار می‌دهند و کاربر می‌تواند از این سلاح به عنوان تک تیرانداز نیز استفاده کند.»

آنچه که فرمانده نزاجا به آن اشاره کرده است یکی از مفاهیم جالب و در عین حال موثر در نبرد پیاده نظام مدرن است که می توان با استفاده از سلاحی مثل ژ-3 به آن دست پیدا کرد. اما برای آشنایی برای این مفهوم باید سفری به درون تاریخ داشته و به اوایل جنگ سرد برویم.

ناتو با 3 اسلحه به جنگ کلاش های شوروی رفت

در اوایل دهه 1950 میلادی و با علنی شدن اختلافات و چالش ها بین بلوک شرق و غرب، پیمان آتلانتیک شمالی ناتو تشکیل شده و بحث استاندارد سازی نیروها و تجهیزات در آن نیز مطرح شد.
 
با فشار آمریکایی ها در این دوره فشنگ های کالیبر 51*7.62 میلی متری به عنوان کالیبر استاندارد برای سلاح پیاده نظام در ارتش های ناتو انتخاب شد. سه اسلحه M-14 از آمریکا، FN FAL از بلژیک و G-3 از آلمان غربی به عنوان سلاح های اصلی کشورهای غربی و متحدان آنها در دنیا وارد خدمت شدند.

ژ-3
از بالا به پایین: ام 14 ، FN FAL و ژ-3


این 3 اسلحه بر خلاف بسیاری دیگر از سلاح های انفرادی در دنیا که با عنوان Assault rifle یا سلاح هجومی شناخته می شوند به عنوان Battle rifle شناخته شده و به صورت تحت لفظی می توان عبارت سلاح یا تفنگ جنگی را برای آن استفاده کرد. این سه سلاح از قدرت کشندگی بسیار بالایی برخوردار بوده و عمدتا به راحتی می توانند تا مسافتهای حتی بیش از 500 متر را نیز پوشش دهند.

اما با ورود این سلاح ها به میدان نبرد، خصوصا در برابر رقیب قدری مثل AK-47 بخشی از مشکلات این سلاح ها نمایان شد. وزن زیاد سلاح و مهمات، عدم کنترل پذیری در زمان شلیک به صورت رگبار، لگد و آتش دهانه زیاد از جمله مشکلاتی بود که خصوصا در ویتنام گریبان آمریکایی ها را با ام 14 گرفت. اما در همان زمان مشخص شد که در حالت شلیک تک تیر و در حالتی که تیرانداز از تسلط کافی برخوردار باشد گلوله های این سه سلاح بسیار مرگبار بوده و در صورت برخورد، احتمال زنده ماندن هدف بسیار کم است.

Marksman، نیروی بین سرباز و تک تیرانداز

در عین حال و بعد از جنگ جهانی دوم به این سو، در هر جنگی نقش تک تیراندازها و افرادی که قابلیت شلیک دقیق را داشتند بیش از پیش نمایان می شد. در سالهای اخیر بحث جدیدی در بین نیروهای پیاده نظام در جهان ایجاد شده و آن هم مسئله نیروهای Marksman است. ترجمه فارسی برای این عبارت را می توان "تیرانداز نخبه" دانست.

این شخص در واقع حد فاصل بین یک تک تیرانداز و یک سرباز عادی است. نیازی نیست که آموزش های کامل یک تک تیرانداز به او داده شود، بلکه وی با مسلح شدن با یک سلاح معمولی مجهز به دوربین، وظیفه درگیری با اهدافی در حدود 500 الی 1000 متر - بسته به نوع هدف، سلاح و مهمات و شرایط محیطی- را دارد.

ژ-3
سرباز آلمانی مجهز به ژ-3 دوربین دار

در حقیقت این شخص دست بلند یگان پیاده در نبرد با نیروهای پیاده دشمن است که با یک سلاح به نسبت ساده تر از یک تک تیرانداز مجهز شده و با دشمن درگیر می شود. در این نقش است که سلاح هایی مثل ژ-3 به عنوان انتخاب هایی مناسب وارد میدان می شوند.

ژ-3
نظامی آمریکایی مجهز به ام 14 دوربین دار

کاری که امروزه در بسیاری از کشورهای جهان انجام شده است، استفاده از سلاح هایی مثل ژ-3 در نقش اسلحه مورد استفاده برای تیرانداز نخبه در گروه مورد نظر است که با اضافه کردن یک دوربین و معمولا یک دو پایه که می توان با اهداف در فاصله بالاتر درگیر شد، این وظیفه قابل تحقق خواهد بود.

ژ-3
یک تروریست سوری مجهز به FN FAL دوربین دار

کالیبر 51*7.62 میلی متری این سلاح می تواند به راحتی در زمانی که از یک سیستم هدف گیری مناسب در آن استفاده شود مسافت های بیش از 500 متر را نیز پوشش داده و در آن مسافت ها نیز مرگبار باشد. نگاهی به تهدیدات امنیتی امروز نشان می دهد که در بسیاری از موارد درگیریها به فاصله های کوتاه کشیده شده و طرفین در شرایط جنگ شهری با هم به مقابله می پردازند.

کدام دوربین های ایرانی را می توان روی ژ-3 نصب کرد؟

اگرچه طی سالهای اخیر نسل های متعدد و پیشرفته ای از دوربین ها توسط صنایع دفاعی کشورمان ساخته شده و روی اسلحه های مختلف همچون دراگانوف نیز نصب شده اما به دلایلی چون عدم انتشار تصاویر و اطلاعات مشخص از دوربین های قابل نصب روی سلاح سازمانی نزاجا، تنها می توان یکی از موارد ساخته شده را معرفی کرد.

این دوربین در سالهای اخیر و با توجه به درک نیاز برای شلیک دقیق در فواصل دور برای یگان های عملیات ویژه ارتش و یگان نیروی مخصوص ناجا، ساخته شده و با نام دوربین های سری "هدف 3 " توسط صنایع دفاعی ایران معرفی شده است.

 این دوربین با توان بزرگ نمایی 4 برابر به کاربر سلاح ژ-3 این امکان را می دهد که با اهدافی در فواصل بیش از 400 متر و تا حدود 600 الی 800 متر نیز درگیر شود. ذکر این نکته در این جا مهم است که کالیبر 51*7.62 از نیروی بالایی برخوردار بوده و می تواند تا مسافتهای کمتر از 1 کیلومتر را به راحتی پوشش دهد. با ترکیب این سلاح با این دوربین ایرانی و بدون هزینه کردن برای ساخت سلاحی تک تیرانداز جدید می توان یک سلاح مناسب و امتحان پس داده را با دقتی بالا و توانایی درگیری با اهدافی تا فاصله نزدیک به 800 متر را در اختیار داشت.

تیراندازان نخبه، جدیدترین نقش در سازمان رزم نزاجا
ژ - 3 مجهز به دوربین ایرانی هدف 3

البته دوربین هدف 3 به را می توان به عنوان یک دوربین چندکاره نام برد زیرا می توان از آن بر روی سلاح های سبک دیگر در کشور مثل سری AK47 و حتی سیمینوف نیز بهره برد.

با نصب دوربین هایی چون هدف 3، رزمندگان ارتش با در اختیار داشتن یک سلاح قدرتمند که در عین حال در دسترس و ارزان قیمت نیز محسوب می شود، می توانند در حال نیمه اتوماتیک با نواخت تیر بالا به شلیک بپردازند و این افزایش توان دفاعی را در راستای حفاظت از مرزهای کشورمان به بکاربگیرند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 73
  • در انتظار بررسی: 10
  • غیر قابل انتشار: 17
  • حسین م ۲۳:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    4 0
    ممنون مشرق جان مختصر و مفید و جذاب بود.
  • ناشناس ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    1 1
    بسیار خوبه اما در ارتش های دیگر تفنگ سازمانی تغییر کرده و از این تفنگ برای تک تیرانداز نخبه استفاده میشود.در ایران هم باید تفنگ سازمانی تغییر کند شاید تفنگ کالیبر 7*45 برای سلاح سازمانی ارتش و سپاه مناسب باشد
  • احمد ۲۳:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    3 2
    مشکل ژ3 اینه که گاهی گیر میکنه و بدترین موقعیت در جنگ اینه که اسلحه گیر کنه! ایران در اسلحه های جدید این مشکل را حل کرده ولی بهترین سلاح برای درگیری های 300 - 400 متر همون کلاشینکف هست البته مدل AK200 آن که قدرت تخریبی بیشتری داره و برای مسافت های بیش از 400 متر اسلحه های تک تیرانداز بهترین سلاح هستند و برای مسافت کمتر از 300 متر تیربارهای دستی کوچک هستند
  • اهوازی ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    1 0
    اینجور که من از این گزارش متوجه شدم سلاح سازمانی ارتش تغییر خواهد کرد اما به ژ-3 ماموریت های جدید داده میشود.
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    1 1
    ای کاش ارتش هم همانند سپاه برای سلاح های خود نام های ایرانی می گذاشت.البته گذاشته لکن فراگیر نیست.
  • محمد حسین ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    باید به عنوان تک تیر انداز فراگیر استفاده بشه و اشتایر آگو یا جی 36 جایگزینش بشه.
  • سعید ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    1 5
    آخه ژ3 هم شد تفنگ یکی درمیون گیر میکنه
  • یه بچه بسیجی ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    2 1
    تجربه شخصی : -تا امروز فقط دو بار با ژ-3 تیراندازی کردم(اکثرا با کلاش) ، قدرت نفوذش محشره ، قدرت خیره کننده ای داره ...اما یکی از بدی هاش ضربه فاز نهایی لگدش هست....تو رگبار هم بعضی مواقع اگه مهم نگیری ، واقعا دردسر ساز میشه(با فک و چونتون خداحافظی کنین)
  • ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    2 0
    ژ3 خوبه بشرط اینکه نو و تمیزشو بدن دست سرباز نه اون چماق هایی که سر گلنگدنش یه تیکه از شیلنگ کندن چسبوندن بهش
  • مهدی ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 3
    بابا ژ3گیر داره من دردوران وزین خدمت سربازی درمیدان تیر 15عددفشنگ ژ3 داشتم که بعدازهرشلیک اسلحم گیر میکرد نشون به همون نشون نیمساعت طول کشید 15تا تیر درکنیم بعله ژ3 خوب نیست گیر میکنه
  • ۰۰:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    2 1
    یک تیر یک جنازه
  • ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    3 8
    البته نه اسلحه با عمر چهل سال و کلی عیب و گیر. خداییش تجهیزات ارتش فرسوده هستند. دیگه کار کردم میدونم چیه. نه اسلحه انفرادی نه جلیقه نه تانک نه نفربر نه... همه قدیمی. حتی مدافعان ارتشی و سپاهی در سوریه جلیقه ضد گلوله ندارن.
  • ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    3 1
    سخن بزرگان
  • فرید ۰۳:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    3 4
    این مقاله نسبت به مقاله ((ایا فقط ایران هواپیمای 40 ساله در خدمت دارد)) بسیار منطقی تر و درست تر است واقعا اگر همین ژ3 ها دوربیندار شوند و همچنین به یک نارنجک انداز خب هم اضافه بشود بیشتر نیاز های مارو تامین میکنه .
  • ۰۳:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    زاویه دید در این نوع دوربین ها بسیار مهمه که متاسفانه دوربین های ایرانی زاویه دید فوق العاده محدودی دارند.
  • مهدب مرادیفر ۰۴:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    2 0
    در زمان جنگ بعثی ها با ان توپخانه کوچک ویا عقرب سیاه مینامیدند واز ان وحشت داشتند من خودم یکی هشت سال دستم بود بشماره الف 29 یادش بخیر .رفیق تنهاییم بود
  • ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    الان اکثر سربازای خارجی اینجوری هستن
  • فرزاد ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    1 0
    آلمان ژ3 رو بهینه کرده و عنوان ژ36 رو براش انتخاب کرده وزن چهارکیلو ودویست گرم بدون خشاب خیلی زیاده و تحرک نفر رو کم میکنه جناب پوردستان بهتره بجای نگران بودن در مورد انبار پر از تسلیحات قدیمی به فکر عملکرد وچابکی نیروها باشه و وسیله رو فدای هدف نکنه
  • ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    4 0
    خوب برن سوریه کار تروریست ها را تمام کنند.
  • ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    3 0
    برو بابا اگر من دو سال با ژ3 تیراندازی کردم میدونم چقدر کارایی داره تو وقتی درگیر یک نبرد تن به تن هستی و ژ3 در اختیار داری و با سومین یا چارمین تیر گیر میکنه باید فاتحه اون جنگجو را خوند...
  • کیان ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    این اسلحه برای سرباز تک ور دست و پاگیره، سنگینه و احتیاج به مراقبت و نگهداری دقیق داره. طول زیاد و وزنش اذیت میکنه. من با ژ3 بهترین و دقیقتر از کلاش تیراندازی می کنم و تقریبا 80 درصد گلوله هام نزدیک به مرکز سیبله ولی من که حدود 159 قد و نزدیک 48 کیلو وزن داشتم از حمل اون ناراحت بودم ولی کلاش رو بیشتر از همه جهات می پرسندم.
  • ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 1
    باز خوبه مال دوستان گیر کرده ما یه دو نه باش تیر زدیم لولش منفجر شد
  • ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    مشکل اصلی ژ3 وزن زیاد اونه
  • کیان ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    1 0
    سعید جان مثل اینکه هر شب لوله ژ3 رو برس نمی کشیدی، شاید هم نداشتی. ما که یک جعبه ابزار کوچیک همراه ژ3 داشتیم البته یکی برای چندین نفر که برای روغن کاری و یک برس زنجیر داره لوله ای و ... که باعث می شد اسلحه ژ3 همیشه روان کار کنه. فقط سنگین و بلند بود و اینکه گلن گدن سمت راست و جلو بود یه خورده سخت بود.
  • کیان ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    توی تیراندازی رگبار اسلحه به سمت راست کشیده می شد، چون گردش خان از چپ به راست بود و گلوله هنگام خروج مقداری لوله را به سمت راست هل می داد که در هنگام رگبار مخصوصا ایستاد مشکل ایجاد می کرد. مخصوصا در تیربار ژ3 که لوله در دست من برای اولین بار نیم متر حرکت کرد.
  • ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    واسه اینکه شب قبل تمیزش نکرده بودی. من خشاب به خشاب به صورت تک تیراندازی حدود صد و خورده ای تیر شلیک کردم و لذت بردم فقط سرما دستم رو داشت میترکوند. میدون تیر خوبی بود.
  • مجید ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    1 0
    من غیر از آموزشی ۱۶ ماه تمام توی مرز خدمت کردم. افغانیای قاچاقچی به ژ۳ میگفتن توپ دستی! اما ما خیلی خیلی کم از ژ۳ توی کمین استفاده میکردیم. اولویت اول من گرینف و بعد کلاش بود. اسلحه وقتی لازمش داری اگه گیر کنه از دسته بیل هم کمتره. و تو چه میدانی که گرینف چیست؟ ...
  • ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    5 0
    با ژ 3 نمیشه جنگ چریکی و نزدیک داشت هم سنگینه و هم دراز برای افراد قد کوتاه نامناسبه من در دوران جنگ یه ژ 3 با شماره 1 داشتم چون همواره تمیز نگه میداشتم هیچگاه گیر نکرد یادش بخیر با سروان صفائی و دوستان که از نخبگان رزم بود در پادگانمریوان مسابقه تیر اندازی دادیم و اولین تیر من به هدف نشست و بردم البته او اسلحه مرا گرفت و سه تیر پشت سر هم شلیک کرد که همه به هدف خوردند و این بعد از مسابقه بود باید با این اسلحه زندگی کرد تا به وزنش عادت کنی
  • از خوزستان ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    1 0
    این کالیبر رو از گجا آوردی؟خودت اختراع کردی؟
  • اهوازی ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    پس ژ-3 کارا یا ژ-3 بولپاپ چی شد؟
  • مهران ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    1 0
    یکی از مشکلات این سلاح خوب یکی خشاب بیس تیری و دیگری داغ کردنش بعد از شلیک ده دوازده گلوله است این مشکلش حل شه سلاح فواقعالده ای نقطه زنi تو خدمت مثل ناموس ازش نگهداری میکردیم
  • ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    1 0
    بزرگترین دلیل شکست های ارتش ایران در طول تاریخ نداشتن اسلحه بروز و خوب بوده است
  • ناشناس ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    خب آزمایش کنند ببینند چی میشه.
  • ناشناس ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    هم به شکل مسلح شدن با فشار گاز مستقیم و هم غیر مستقیم که برای هر دو هم به شکل بولپاپ باشد و هم کلاسیک.
  • ناشناس ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    ژ-3 کارا به کجا رسید؟
  • ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    ژ 3 سلاح بسیار قوی و تاثیر گذاریه اما بز گترین عیبش وزن بالاست که قطعا میشه امروز کمی سبک تر ساختش .
  • ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    4 0
    آقا مهدی کلاش هم اگه صد سال باهاش تیر بندازن تمیزش نکنن گیر میکنه،ژ3 چون فشار مستقیمه حساس تره تو ایران هم که ماشاالله به این ریزه کاری ها توجه نمیشه،شما اگه تفنگتون را با وسایل تنظیف تمیز میکردین و روغن میزدین خیلی هم خوب کار میکرد،البته بعضی ژ3 ها که زمان جنگ ساخته شده خود سلاح مشکل داره چون یه جیزی سر هم کردن که فقط شلیک کنه
  • ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    البته اگه ژ3 هاش نو و سر حال باشن،نمیدونم خان های ژ3 ها تا حالا صاف نشده؟
  • ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    آره شعاع کمی را پوشش میده خیلی عذاب آوره
  • ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    آیا ایران خودش ژ3 تولید میکنه،از عزیزانی که تو ارتش خدمت کردن میپرسم،ژ3 هایی که دیدین در چه حال بودن؟وضعیت ظاهری و قطعاتش چجوری بود؟کسی هست که ژ3 نو دست گرفته باشه؟
  • ناشناس ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    1 0
    شما جاسوسی؟
  • رزمنده ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    یعنی هم به شکل بولپاپ و کلاسیک و هم با فشار گاز مستقیم و هم با فشار گاز مستقیم مسلح شود یعنی در چهار نمونه ساخته شود.البته با لول های بلند و میانه و کوتاه.بفرمایید آزمایش کنید.
  • ناشناس ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    فکر کنم منظورش 7.0*45 باشه
  • ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    4 0
    ضعف بدنی در شما مشخص است. باید تمرینات بدنی بالا تنه رو افزایش دهید، لگد اسلحه نباید یک مشکل باشه.
  • ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    2 0
    اسلحه رو باید تمیز کنی، قبل از اینکار از اسلحه استفاده نکنید، خطرناکه
  • ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 1
    تجهیزات جدید رو نمیدن دست سرباز وظیفه که، استهلاک داره
  • ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    از لنز مناسب استفاده کنید
  • ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    2 0
    جاسوس جان! من خدمتم تو ارتش بود واقعا فکر کردی ما این مسائل رو میایم میگیم!؟
  • ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 2
    من فکر کنم زمان جنگ با قنداقش می زدند توی سر عراقی ها مگرنه جور دیگه بعیده جواب داده باشه یکی در میون گیر می کنه
  • جنوبی ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 0
    جوجو جاسوس
  • ۲۳:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
    0 2
    اگه هیچ مشکلی نداشت جدیدترش نمیساختن نیروهای مسلح ایران ضعف شدید تکنولوژی دارن حتی این قضیه رو تتو بچه های مدافع حرم میتونیم ببینیم که هنوز جلیقه ضد گلوله ندارن تا دیر نشده فکری بکنید
  • ۰۱:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    0 3
    پول مفت رو میدن امثال تو بری تیر شلیک کنی بعد مردم نون شب ندارن چه با افتخار هم تعریف می کنه خخخخخخخخخخخ
  • ۰۱:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    2 4
    با همین ژ3 می خواید جلوی دشمن احتمالی آمریکا بایستید؟این رویا بافی ها چیه توی این مثلا مقاله ات کردی؟عزیزم سلاح دویست سال پیش می شه مثل اف 14 های زمان شاه که الان یکی یکی سقوط می کنن و خلبانان ایرانی کشته میشن میشه هلیکوپترهایی که توی شرایط عادی و هوای آفتابی هم سقوط می کنن شما تو شرایط غیر جنگی هر روز این همه تلفات دارید فکر کن جنگ بشه چی میشه! این دفعه جنگ بشه دیگه جنگ هشت ساله نیست که همه با جون و دل برن بجنگن ما می شینیم شما که یه عمر بچه هاتون رفتن سرکار و همه چیز داشتید برید اول شهید بشید همه که شهید شدید ما هم میریم می جنگیم باید بگم زرشک اگر فکر کردی ما میاییم جنگ کنیم برای شمایی که جز فقر و فلاکت و تورم چیزی برای ما نداشتید.
  • سهیل ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    5 0
    مشکل اندم شماست ؟ اسلحه رو که هر کسی نباید به دست بگیره
  • ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    7 1
    خخخخ
  • ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    6 0
    ناشناس 1:58 ژ3 مال دویست سال پیشه؟؟؟؟ یعنی زمان قاجار وارد ایران شده! نه این که تو آمریکا یا روسیه حادثه ی هوایی رخ نمیده تازه اینجوری که میگی تا الآن همه هلیکوپتر هامون سقوط کرده اینا هم که پرواز میکنن کنترلیه! آها تا یادم نرفته بگم:من نه جیره خور دولتم نه بابام تو دم و دستگاس!شغلمون هم کشاورزیه نون زحمتمون را میخوریم جنگ که شد دشمن گزینش نمیکنه کی کارمنده،کی روحانیه،کی ضد حکومته و.......... بمبی که میندازه همه را میکشه،وقتی سربازخارجی اومد تو خیابون های ایران رژه رفت براش تفاوتی نداره کی چیکارس،دفاع از وطن وظیفه ی همه اس یکم سر عقل بیا،این حرفایی که میزنی را یه عده سی و اندی سال پیش میزدن!
  • ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    0 0
    لکن سپاه نام ایرانی گذاشته!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟//
  • علی ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    0 0
    کیان جان منظورت سمت چپه دیگه؟ چون مال من گلنگدنش سمت چپه.
  • ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    0 2
    ژ3 که دور بین و دو پایه داشت ایران اينا دوباره اختراع کرده من خودم تو ارتش خدمت کرده ام
  • محمود ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    1 3
    سلام من سربازی چابهار بودم اسلحه ژ۳در هوای شرجی ونم دار مفت نمی ارزه همش گیر داشتند انصافا کلاش دمش گرم اخ نمیگفت
  • هیچکس ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    0 2
    با 1:58 موافقم فقط حرف میزنند و فقط دروغ میگنم
  • کیومرث ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    0 2
    دمتگرم ناشناس1:58 خوشم اومد که با منطق کامنت گذاشتی نه با احساسات مثل اکثر کارشناسا و ژنرال های سایت مشرق مثل افشین تهرانی و...
  • ۰۳:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۵
    4 0
    بهترین کارایی ژ۳ تو قنداقشه وقتی باهاش میزنی تو صورت دشمن!
  • ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۵
    0 0
    ابله آمریکایی پس همینجوری بدون آموزش باید بفرستنش از ناموس تو الدنگ دفاع کنه؟
  • ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۵
    1 0
    خطاب به دو ناشناسی که من را جاسوس خطاب کردند! از کجا به این نتیجه رسیدین من جاسوس هستم؟و آقایی که مثلا خدمتت تو ارتش بوده،عزیزم اون دسته بیلی که بهش میگی ژ3 موشک بالستیک نیست که سری باشه!فقط یه تفنگه.فرمانده نیروی زمینی میاد راجع به سلاح های ضد تانک،نفر بر ها و دیگر سلاح های تولید شده یا خریداری شده توضیح میده اون وقت تو فکر میکنی ژ3 را به خاطر حفاظت اطلاعات نباید راجع بهش حرف زد؟بعید میدونم حتی تفنگ بادی دست گرفته باشی چه رسد به این که رفته باشی سربازی،مشرق وقتی چرندیات اون دوتا را پخش میکنی جواب من را هم پخش کن
  • علیرضا ۱۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    0 1
    تفنگهای ژ-3 ساخت ایران مشکل الیاژ دارن . المانهای موزی در زمان انتقال فناوری ساخت اون به ایران در زمان گذشته این شیطنت رو انجام دادن.من با ژ-3های المانی که در اوایل جنگ در ارتش وجود داشت کار کرده ام به هیچوجه مشکلات تفنگهای ساخت داخل را ندارند / ضمن اینکه کیفیت فشنگ و باروت در خوب کار کردن سلاح بسیار مهم است که متاسفانه این کیفیت در صنایع مهمات سازی رعایت نمیشود.
  • ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۲
    7 0
    فقط یه چیزی شنیدین که میگین ژ3 گیر میکنه شرط میبنم یه بارم باهاش تیر نزدین ژ3 دقت نشونه گیریش از کلاشنیکف خیلی بیشتره کلاشنیکف در مقابل ژ3 یه اسلحه رنانه حساب میشه
  • محمدامین ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 6
    نه ژ-3 وسیله هست ما با نیروی ایمانمون جلوشون می ایستیم
  • من ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
    2 0
    همون هم نمی دن.الان دست سربازا فقط جارو می دن.صبح و شب باید جارو بزنی بعد می گن چرا مختصات ژ3 رو بلد نیستی؟!
  • من ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
    0 1
    حالا ژ3 خوبه تیربارش رو چی می گی؟گیرباره!
  • من ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
    0 0
    ژ3 تو جنگ یک نفر رو خارج می کنه اما کلاش حداقل دو نفرو یکی مجروح یکی هم کسی که به مجروح کمک می کنه.
  • امین ۰۴:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    0 6
    قابل توجه دوستی که میگه کلاش اسلحه زنانه هستدر برابر ژ3.دوست عزیز انشاالله که مجبور نباشی از کوه بالا و پایین بری برای درگیری یا هی بپری روی این تکه سنگ یا اون تکه سنگ و گرنه اونجا میفهمی که این سلاح به نظر شما زنانه چه مزیت و کارایی بالایی داره نسبت به ژ3 سنگین و بلند و با خشاب بیستایی
  • ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۷
    0 0
    چرا تیر زدم . مثل چی گیر میکنه .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس