در ادامه تحولات بخش سخت‌افزاری نیروی زمینی ارتش، تعدادی از سلاح‌های تک تیرانداز جدید به رزمندگان ارتش تحویل شده است که نسبت به مدل اولیه این سلاح‌ها که در دوران جنگ تحمیلی به دست نیروهای ایرانی افتاد، تفاوت‌های قابل توجهی دارد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، دیدن دشمن به معنای مختلف آن، یکی از گام‌های اولیه در مباحث و تحلیل‌های نظامی محسوب می‌شود و در هر بخشی از نیروهای نظامی، چه در آسمان و چه در زمین و چه در دریا و به شکل‌های مختلف ابتدا بایستی دشمن را کشف و رصد و سپس با آن درگیر شد. درگیری با دشمن در هر حالتی که دید مناسب وجود نداشته باشد و مصداق آنرا شب یا شرایط بد جوی یا هر چی دیگری که تصور کنیم، یکی از چالش‌های سازندگان سلاح و طراحان استراتژی‌های نظامی بوده است.

در جریان جنگ دوم جهانی، برای اولین بار دوربین‌های دید در شب توسط آلمانی‌ها برای نصب بر روی سلاح‌های انفرادی توسعه پیدا کردند. اولین استفاده جدی و گسترده از این فناوری در هر حال در جنگ ویتنام رخ داد. در طول این جنگ طولانی نیروهای آمریکایی از دوربین‌های دید در شب اولیه مثل سری "Starlight" استفاده می‌کردند.

اما دید در شب تنها چالش موجود در این بخش نبود. در بسیاری از موارد نیروهای درگیر در طول روز نیز به دلایل مختلف توان تشخیص دادن دشمن را نداشتند. شرایطی مثل پوشیده شدن منطقه نبرد با دود، استتار دشمن، شرایط بد جوی و یا بسیاری دیگر از علل باعث می شود که چه در روز و چه در شب حتی با داشتن دوربین‌های دید در شب هم نتوان دشمن را شناسایی کرد.

دوربین‌های حرارتی؛ چاره‌ای برای مشکل کشف دشمن

با افزایش سطح تکنولوژی‌ها و معرفی شدن فناوری دوربین‌های حرارتی، بخش زیادی از مشکلات نیروهای پیاده در میدان نبرد حل شد. زمانی که از یک دوربین حرارتی استفاده می‌شود، این مسئله مهم نیست که شما در طول روز یا شب درگیر هستید، در این شرایط کاربر می‌تواند هر هدفی را شناسایی کنید.

در دوربین‌های حرارتی، همانگونه که از اسم آنها مشخص است، آنچه که در دوربین به آن حساسیت وجود دارد بحث حرارت اجسام است. برای مثال سرباز دشمن که در زیر یک پوشش گیاهی خود را استتار کرده و به هیچ عنوان توسط چشم غیر‌مسلح یا دوربین‌های عادی قابل رویت نیست، اما به دلیل تفاوت دمای بدنش و دمای محیط در این دوربین‌ها مشخص می‌شود.

تک تیرانداز
نیروهای گارد ملی آمریکا در حال تیراندازی با تیربار سنگین M2 مجهز به دوربین حرارتی PAS-13

با استفاده از این دوربین‌ها نه تنها انسان‌ها، بلکه بسیاری از وسایل نقلیه و یا بسیاری دیگر از وسایلی که حرارت تولید می‌کنند را می‌توان تشخیص داد. این فناوری در حال حاضر در بسیاری دیگر از وسایل رزمی مثل هواپیماها، بالگردها، کشتی‌های جنگی و پهپادها نیز استفاده می‌شود. در بحث سلاح‌های انفرادی امروزه اکثر ارتش‌های جهان سلاح‌های هجومی، تک تیرانداز و حتی تیربارهای خود را به دوربین‌های حرارتی مجهز کرده‌اند.

دوربین‌های حرارتی؛ از سپاه تا ارتش

پیش از رونمایی از دوربین‌های نصب شده بر روی سلاح‌های نزاجا، نمونه‌ای مدرن از دوربین‌های حرارتی بر روی تفنگ تک تیرانداز کالیبر 12.7 میلی متری صیاد نیز نصب و به سپاه تحویل داده شده بود.

تک تیرانداز
دوربین RU60 G بر روی سلاح صیاد

مدل " RU60G " یک دوربین حرارتی یا در اصطلاح "Thermal" است که به راحتی بر روی انواع سلاح‌ها نصب می‌شود. این دوربین توان بزرگ‌نمایی دو برابری را داشته و تصاویر را به صورت سیاه و سفید به نمایش در می‌آورد. موجودات زنده با رنگ سفید در این دوربین به نمایش در می‌آید.

این دوربین تنها 700 گرم وزن داشته و می‌تواند تصاویر با فرمت " PAL " را برای کاربر خود عرضه کند. همچنین دوربین مذکور به 4 وات توان الکترونیکی برای عملیات احتیاج داشته و از باطری‌های 3.6 ولت برای تامین نیرو بهره می‌برد. اگرچه دوربین‌های نصب‌شده بر روی دراگانوف‌های نزاجا از اندازه کوچکتری برخوردار هستند اما به نظر می‌رسد نوع و توان عملیاتی آنها به دوربین‌های فوق نزدیک باشد.

در جریان رونمایی از دستاوردهای نیروی زمینی ارتش، تعدادی از سلاح‌های تک تیرانداز جدید نیز به رزمندگان ارتش تحویل شد که دارای تفاوت‌های مهمی به نسب مدل اولیه سلاح که در دوران جنگ تحمیلی به دست نیروهای ایرانی افتاد، بود. سلاح تک تیرانداز مورد نظر اسلحه دراگانوف ساخت شوروی سابق با کایبر 7.62 میلی است.

نصب دوربین حرارتی بخش اول ارتقاء به حساب می‌آید و کمک می‌کند تا نیروهای نزاجا در تمامی شرایط آب هوایی و هم در شب و روز بتوانند با اهداف مختلف درگیر شوند؛ موضوع مهمی که تا پیش از این نمونه از این دوربین بر روی دراگانوف‌های نزاجا، رسما دیده نشده بود.

تک تیرانداز
دراگانوف با دوربین استاندارد

نکته بعدی نصب ریل بر روی دراگانوف‌های نزاجاست. این ریل‌ها که امروزه به نوعی روی اکثر سلاح‌های انفرادی در دنیا نصب می‌شود این قابلیت را به کاربر سلاح می‌دهد که به سرعت اقدام به نصب سیستم‌های اپتیکی مختلف بر روی سلاح کند. تا پیش از این نصب دوربین بر روی سلاحی مثل دراگانوف (یا همان سیمینوف) امری بسیار زمان بر بود که این اتلاف وقت در میدان نبرد می‌تواند مرگبار باشد یا حداقل کارآیی و سرعت عمل نیروها را در مقابله با دشمن چابک، بسیار کاهش می‌دهد.

تک تیرانداز
دراگانوف نزاجا مجهز به دوربین حرارتی

تک تیرانداز
دراگانوف‌های ایرانی مجهز به ریل نصب سامانه‌های اپتیک

یکی از نکات مهم دیگر در این خصوص این موضوع است که سلاح‌های تک‌تیرانداز ارتقاء یافته در جریان رونمایی از این دستاوردهای نزاجا، به نیروهای تیپ 65 نوهد تحویل شد؛ نیروهایی که در حال حاضر مشغول اعزام به ماموریت داوطلبانه مستشاری در سوریه هستند و با استفاده از این سلاح‌های ارتقاء یافته، بسیار بهتر می‌توانند با هجوم تروریست‌ها مقابله کنند.

بایستی به این نکته نیز توجه کرد که در شرایط فعلی سوریه بحث جنگ‌های نامنظم و استفاده از تک‌تیراندازها در اولویت قرار داشته و تک تیراندازی که از سلاح‌های بهتر استفاده کند دست برتر را در نبرد خواهد داشت.

اگرچه نیروهای مسلح کشورمان در خلال دفاع مقدس و نبرد 8 ساله با ارتشی که از شرق و غرب حمایت می شد، تجربیات و دانش فراوانی کسب کردند اما ارائه مشاوره به یگان‌های ارتش سوریه و حضور در مناطقی که دشمن تکفیری - صهیونیستی با جدیدترین سلاح‌های ساخت کمپانی‌های غربی درصدد تجاوز به مناطق مختلف سوریه و عراق است، توانسته است کوله‌بار تجربه و تخصص کارشناسان دفاعی کشورمان را سنگین‌تر از گذشته کند که بخشی از آن را می‌توان در بهینه‌سازی و ارتقاء سلاح‌های سبک یگان‌های تکاوری سپاه و ارتش مشاهده کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 45
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 8
  • ۲۳:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
    2 4
    چون تعداد کم است و وارداتی و گران اند بعیده کارایی و تاثیر زیاد داشته باشند
  • سید مصطفی ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    14 6
    جایگزین کردن دوربین حرارتی، بجای دوربین معمولی... دستاورد بزرگی است!!
  • ۰۰:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    5 4
    با تدبیر و امید تفاوت را لمس کنید دیگه گذشت دوران توقف دستاوردها اگه همین در دولت هاله نور رونمایی میشد چنان تو بوق و کرنا میکردن و میچسبوندنش به ابریزان که انگار ابریزان شخصا رفته سالها تحقیقات کرده تا یه سوپر دستاورد رونمایی کنه! تنها دستاورد دوران ابریزان در بعد نظامی ماکت قاهر بود واقعا خدا مملکت ما رو حفظ کرد. دولت دست کیا افتاده بود!
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۰۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    15 0
    احسنت به دانشمندان نظامی کشور. ان شا الله دوربین های حرارتیمان قلب پلشت نظامیان صهیونی را هدف قرار خواهد داد.
  • ۰۱:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    16 0
    یا حسین .... ادرکنا....
  • علیرضا خ ۰۲:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    4 0
    سلام،یکی از بزرگترین مشکلات بچه های مدافع حرم همین تک تیراندازهای دشمن است.بطور کلی حدود 70% شهدا یا زخمی ها یا بوسیله تک تیرانداز یا تله های انفجاری مورد هدف قرار میگیرند.وقتی چندتا از داعشی ها را در سوریه اسیر کرده بودیم خودشان میگفتند همه ما بوسیله افسران آمریکایی در ترکیه یا اردن یا ... تعلیم و آموزش میبینیم.البته با اسلحه های مدرن مجهز میشوند اما هنوز همین دراگانوف ها بیشترین و بهترین کارآیی را دارند.مثلاً دوتا برادر اونجا بودند که یکی از آنها آر پی جی داشت و موقع درگیری بود که دو یا سه بار مسلح کرد و بلند شد و شلیک کرد اما وقتی خواست دوباره شلیک کند برادرش دستش را گرفت و گفت : محمد بگذار من اول یک پشتیبانی بدهم(اون یکی کلاش داشت) و بعد بلند شو و شلیک کن ناگهان وقتی سرش را بلند کرد تا شلیک کند ناگهان تک تیرانداز داعشی با همین دراگانوف زد به سرش و افتاد در بغل برادرش(هنوز وقتی یادم می آید ...).انگار اون میدانست که نگذاشت برادر کوچکترش بلند شود. یا مثلاً داعشی های حرامزاده تله انفجاری را به یک نوزاد وصل میکنند و داخل اطاقی قرار میداند.اون وقت وقتی صدای گریه بچه را در ساختمان متروکه میشنوید بی اختیار بچه ها رفتند که بچه را بغل کنند که منفجر شد.
  • ۰۳:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    برای گیر دادن همیشه یه چیزی گیر میارین، مگه قراره به هر کس 2-3 تا با زاپاس بدن ؟
  • ۰۴:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    واویلا! بعد از سه دهه!!!!!!!!!!!!!
  • ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    خیلی جالب وامیدوار کننده است ، این مطالب را فقط افرادیکه در مورد سلاح svdوتیراندازی شبانه کار کرده باشند متوجه می شوند ، در ضمن درمورد تولید نصب دوپایه که بر روی لوله این سلاح نصب شده بود مطلبی نگفتید همون سلاحیکه در عکس فرمانده محترم نیروی زمین سلاح را گرفته وانگشتش رو ماشه است !
  • ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 1
    دراگانوف سلاح تک تیر اندازی نیست دوما دوربین ترمال اکتیو خودش تهدیده سوما اسکوپ روی این اسلحه ثابته دلیلی نداره باز و بست بشه تا خطرآفرین باشه
  • ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    وقتی وسیله ای در کشور تولید شود کم نیست
  • ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    «كَمْ مِنْ فِئَةٍ قَلیلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً كَثیرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ وَ اللَّهُ مَعَ الصَّابِرینَ» سوره مبارکه بقره/249
  • ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    اراجيف يك احمق!
  • ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    هوشنگ دوربین ترمال اکتیو نیست
  • ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    خدا شفا بده.
  • 108 ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 3
    به نظر میرسد دولت متوجه نشده و گرنه اجازه رو نمایی نمی داد میگفت پول نداریم بوجه برای این کارها نداریم دوره موشک گذشته دوره گفتگوی یطرفه است.
  • ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    دوربین ها ایرانی و ساخت رایان رشد افزار است
  • ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    برادر عليرضا خ ما كه شما رو نمي شناسيم.اما دم همه بچه هاي مدافع حرم گرم شماهايي كه در آسمانها معروفيد و در زمين ناشناس
  • ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    واویلا لیلی...حالا حالا
  • ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    جقدر نظامی اینجا هست!!!! همه تک تیرانداز یا مدافع حرم خدا قوت
  • ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    هر حرکت هرچند کوچک قابل تقدیر است
  • ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    خوب دیگه گیر نده حالا،بالاخره نصب شد
  • ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    1 0
    تک تیر اندازی نیست؟پس سلاح بادیه؟نکنه پینت باله؟شاید هم یه تیربار سبکه!!!!!!!!نه نه نارنجک اندازه :)
  • ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    چقدر تحلیلگرامون زیاد شدن خداروشکر!!
  • ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    همه اينا آدمو ياد ترفندهاي آلمان نازي در جنگ جهاني دوم، آمريكا و فرانسه در جريان جنگ ويتنام و جنگ عراق عليه ايران مي اندازد. به عبارت بهتر اين جنگ آخرالزماني است كه هر لحظه در حال شعله ورتر شدن است
  • aras ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    حالا خوبه سپاه کلی از سلاح تیک تیر اندازشو با همین دوربین ها مجهز کرده و حتی به همپیمانهاش تو سوریه و عراق تحویل داده ، بازم یه عده آیه یاس میخونن
  • aras ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    1 4
    جونم طرفدارهای تعطیلی صنعت موشک سازی حالا ساخت دوربینی که قبلا سپاه روی سلاحش نصب کرده رو نشون دهنده حمایت دولت میدونن ، موشک تعطیل بسه دوربین تولید بشه اینم یه تدبیریه برای خودش
  • حسین ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    این دوربین چندین سال است که در خدمت ارتش و سپاهه و برادر من که در سوریه هست با همین دوربین های حرارتی روی قناصه شب هنگام نزدیک ده تا داعشی رو فرستاده اون دنیا
  • محمد ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    بحث درباره کارکرد دوربین حرارتی بود نه چیز دیگه ای..!!
  • محمد ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 1
    برو عمو... سریع ترین رشد علمی ایران تو دوره احمدی نژاد بود... الان که رشد علمی کلا متوقف شده!!
  • محمد ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    ما شاالله در قسمت کارشناس نظامی و سلاح به خود کفایی رسیدیم،!! از نظرات معلومه...
  • حجت ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    مثلا منم بلدم
  • ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    1 1
    جناب علیرضا خ داستانهای خوبی شنیدی یه سوال دارم . چرا اون تک تیرانداز داعشی همون برادر ار پی جی زن رو نزد؟ خود داعشی ها به تو گفتن افسران امریکایی بهشون اموزش میدن؟ به همین راحتی! خوب چرا اعترافاتشونو پخش نمیکنید تا جهانیان بفهمند؟!!
  • ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    شاهد چی شد؟
  • ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    2 8
    اگر کمی اطلاعات در این مورد داشتی از ایشان ایراد نمیگرفتی که چرا اول اون یکی را نزد. من هم دوست داشتم اینها فقط داستان بود ولی متأسفانه شما مانند اون کسی است که خودش را به خواب زده و هر چه سعی کنی بیدار نمیشه.قبل از اظهار نظر بهتر بود فقط در اینترنت سرچ کنید تا کلیپ های زیادی مشابه این خاطرات یا اعترافات را ببینید.حتی اگر نگاهی به کتاب خاطرات خانم کلینتون نگاهی بکنید اعترافات دقیق از زبان خودش را میبینید.در ضمن یکی از مهمترین نیازها برای تک تیرانداز شدن فرصت طلبی و اصل غافلگیری است.یعنی تک تیرانداز بدون اینکه جایش لو برود باید از صدم ثانیه برای تیراندازی استفاده کند.
  • ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    البته خیلی بهتر میشد تا این دوربین مجهز به مسافت یاب باشد از نوع لیزی چه شود
  • ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    تا حدودی فرمایش قابل قبول منتها همیشه بعد از ده سلاح برتر تک تیر اندازی میشود svdرا به شمارش اورد همین کار هم در خور تحسین است وتقدیر بالا
  • ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    من یه حجت میشناختم شهید شد . خدا رحمتش کنه . اصغری می گم. در ضمن این بابا درست می گه چرا دعوا داری؟
  • قریشی ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    اولا ممکنه بعد از چند شلیک آرپی جی تک تیراندازشون رو متوجه کردن که این یارو رو بزن ، اونم خواسته برای بار چندم آرپی جی بزنه بعد بزننش . دوما مدتیه امریکا شرم و حیا نداره که بروش بیارن بعد بره پی کارش . هزار بار تصاویر مهمات امربیکایی که از c130 های امریکائی با چتر فرود میان رو نشون دادن
  • ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    ترمال اکتیو که ماله زمان نازی هاست.
  • نيكتا ۲۳:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
    0 0
    كاليبر، دراگانوف و ... من كه از اينها سر در نمى آورم، اما يك چيز را خوب مى دانم: ايمان، همت بلند، عزت و توانايى نيروهاى نظامى كشور روز افزون است. خدا قوت
  • حسین ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۹
    0 0
    چیییییییی میییییگی!!!!!!
  • ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۱
    0 0
    باید صدا خفه کن هم به اون اضافه بشه وگرنه در برد موثر اون صدایش یک هنگ را باخبر می کند!
  • محمدرضا ۰۳:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۰
    0 0
    ضمن سلام کمی دقت کنید همچین میگن سه دهه انگار تا حالا هیچ کی از روی صدای اذان راه شو پیدا نکرده!؟.
  • محمدرضا ۰۳:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۰
    0 0
    ضمن سلام کمی دقت کنید همچین میگن سه دهه انگار تا حالا هیچ کی از روی صدای اذان راه شو پیدا نکرده!؟.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس