گروه اقتصادي مشرق- ماههای میانی سال 94 با يك تحول خاص اقتصادي همراه شد. بعد از انتشار نامه انتقادی چهار وزير اقتصادي به رييسجمهور، بستهاي تحت عنوان «بسته خروج از ركود» توسط هيات دولت تدوين و ارايه شد تا طي آن دولت با ارايه تسهيلات خاص به بخشهاي مولد اقتصادي هم به كمك بخشهاي توليدي آمده و هم نظر مردم را جلب كند.
اين بسته شامل دو بخش اصلي بود. يعني بعد از مقدمه و طرح موضوع دولت ابتدا شرايط كنوني اقتصاد را تبيين و سپس راهكارهاي مواجهه با شرايط كنوني را عنوان كرده بود.
با بروز آثار كاهش شديد قيمت نفت بر اقتصاد از يكسو و حاكم شدن فضاي انتظارات بر فعاليتهاي اقتصادي تا زمان رفع تحريمها از سوي ديگر، نگرانيهايي درخصوص افت سطح فعاليتهاي اقتصادي در كشور ايجاد شده كه انجام اقدامات پيشگيرانهاي را از سوي دولت ضروري ساخته بود.
بر پايه چنين ضرورتي، ستاد اقتصادي دولت مجموعه سياسـتهاي اقتصـادي كوتاهمدتي را مورد تـوجه قرار داده بود.
بسته اقتصادی سال 94، دومین بسته خروج از رکود دولت یازدهم بود. دولت در تابستان سال 93 نیز با تبلیغات عظیم رسانهای، بستهای با عنوان خروج غیرتورمی از رکود ارائه کرد. اما انتشار نامه 4 وزیر در اواسط سال 94، اعتراف غیرمستقیم دولتیها به شکست بسته خروج غیرتورمی از رکود بود.
* وعده روحانی: خروج از رکود
18 مهرماه 94 حسن روحانی رئیسجمهور در همایش بینالمللی صنعت و تجارت از تدوین بسته سیاستی اقتصادی جدید برای شش ماهه دوم سال 94 خبر داد و گفت: تیم اقتصادی را تابستان فراخواندم تا تاخیر در اجرای توافق هستهای را بررسی و بسته سیاستی جدیدی را برای شش ماهه دوم امسال بهمنظور ایجاد رونق اقتصادی تدوین کند. این کار انجام شده است و در دو هفته گذشته جلسات مستمری برای نهایی کردن این بسته داشتیم و ابعاد مختلف این موضوع را بررسی کردیم.
وی افزود: در روزهای آینده سرفصلهای اصلی سیاستهای جدید را اعلام خواهم کرد سیاست هایی که در شش ماهه دوم امسال حرکت خوبی در رونق اقتصادی ایجاد خواهد کرد و تیم اقتصادی جزئیات آن را به اطلاع مردم خواهد رساند.
رئیسجمهور اضافه کرد: با اجرای این سیاستها شاهد تحرک مثبتی خواهیم بود تا بتوانیم رشد اقتصادی مثبت را ادامه دهیم.
وی با اشاره به تعریف خروج از رکود و رونق اقتصادی گفت: اگر طی دو دوره سه ماهه شاهد رشد اقتصادی باشیم، به معنای رونق و خروج از رکود اقتصادی است.
روحانی افزود: در سال قبل در سه ماهه اول تا پایان سال شاهد رشد اقتصادی بودیم و در کل سال 93 رشد اقتصادی 3 درصدی حاصل شد و این به معنای خروج از رکود است.
اما برخلاف وعده روحانی، بسته دوم خروج از رکود نیز که در پاییز سال 94 ارائه شد، به هدف خود نرسید و اقتصاد کشور را از رکود خارج نکرد و فقط یک معامله میان بانک مرکزی و خودروسازان بود. بدین ترتیب بانک مرکزی 2500 میلیارد تومان پول بیزبان چاپ کرد و به خودروسازان وام داد تا آنها خودروهای انبارشدهشان را به مردم بفروشند.
سایر بخشهای بسته خروج از رکود به هیچ وجه اجرا نشد و حتی اوضاع تولیدکنندگان را وخیمتر کرد. مثلا در بخش لوازم خانگی، تبلیغات دولتیها درباره اعطای وام 10 میلیونی خرید لوازم خانگی تولید داخلی و عدم اجرای این وعده، سبب شد مردم خریدهای خود را به امید دریافت این وام به تاخیر بیاندازند و در نتیجه، اوضاع کساد تولیدکنندگان کسادتر شد.
* وعده بسته سوم
با وجود اذعان کارشناسان بر ناکامی دو بسته خروج از رکودی که دولت در سالهای 93 و 94 ارائه کرد، در هفتههای پایانی سال 94 سخنگوی دولت از دستور رئیسجمهور برای ارائه یک برنامه کوتاهمدت رونق اقتصادی جدید خبر داد.
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت گفت: رئیسجمهور، اعضای ستاد اقتصادی دولت را مکلف کرد برنامه کوتاهمدتی برای رونق اقتصاد و بهبود معیشت مردم بویژه اشتغال جوانان ارائه کنند و در جلسه هیات وزیران هم این موضوع به همه وزرا و اعضای هیات دولت ابلاغ شد.
نوبخت این برنامه را اقدام عملی دولت نسبت به حماسهای که مردم در 7 اسفند آفریدند، خواند و گفت: دولت تصمیم دارد با اقدامات عملی، خواستههای مردم را تحقق بخشد و قطعا مجلس شورای اسلامی میتواند به دولت در اجرای برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت کمک کند.