در آستانه لغو تحریم‌های ایران که دلیل همیشگی پاکستان برای عدم انجام تعهداتش بوده، خبر آغاز عملیات خط لوله تاپی مانند پتک بر سر طرح خط لوله صلح فرود آمد؛ پروژه‌ای که سابقه‌ای به درازای عمر خط لوله صلح دارد همواره مد نظر آمریکا بوده و از پاکستان برای مشارکت در آن دعوت می‌کرده است.

گروه بین‌الملل مشرق- خبری که چند روز پیش در صفحه خبرگزاری‌ها مخابره شد، یک شوک بزرگ برای خط لوله صلح بود: سران کشورهای همسایه ایران در ترکمنستان گرد هم آمدند تا در حاشیه همایش گرامیداشت سیاست بیطرفی در عشق آباد، کلنگ عملیات احداث خط لوله گاز میان چهار کشور هند، افغانستان، پاکستان و ترکمنستان را با هزینه حدود 10 میلیارد دلار و طول 1735 کیلومتر، بر زمین بکوبند. هیچ بعید نیست که چین نیز به زودی به این خط ملحق شود.

خط لوله تاپی، پایانی بر 20 سال مذاکرات خط لوله صلح؟

طرح خط لوله صلح به رنگ قرمز و خط لوله تاپی به رنگ سبز به نمایش درآمده است



پس خط لوله صلح به کجا رسید؟

اولین بار در سال 1995 بود که مذاکرات رسمی میان دو کشور ایران و پاکستان و پس از چندی هند برای احداث خط لوله مشترک انجام شد. قرار شد خط لوله صلح به خط HVJ در هند متصل شود و احتمالاً از آنجا به چین برود. واشنگتن بلافاصله به میدان آمد و شرکت‌های سرمایه‌گذار در صنعت نفت و گاز ایران را به تحریم تهدید کرد چرا که احداث این خط، یک گام بزرگ برای کشورهای سه‌گانه در جهت استقلال از آمریکا در حوزه صادرات انرژی بود. طول طرح خط لوله ایران به هند، حدود 2700 کیلومتر بود و پیش‌بینی شده بود. 1100 کیلومتر از این خط لوله در ایران، 780 کیلومتر در پاکستان و 600 کیلومتر در هند احداث شود تا حداکثر 90 میلیون متر مکعب گاز را به صورت روزانه در اختیار صنایع و مردم هند قرار دهد.

سال 2009 میلادی شوک بزرگ دیگری به طرح خط لوله صلح وارد شد:‌ هند با اعلام عدم توافق با ایران بر سر گاز صادراتی و همچنین نگرانی از ثبات پاکستان در عبوردادن گاز به هند، خروج خود را از این طرح اعلام کرد. گفته می‌شود این اقدام پس از توافق هسته‌ای میان دهلی و واشنگتن رخ داد. هند عملاً برگ برنده‌ای برای حل مشکل فشارهای آمریکا بعد از احداث خط لوله نداشت. چندی بعد، حزب بهاراتا جاناتا که رویکرد مثبت نسبت به بلوک غرب دارد،‌ بر سر کار آمد به این امید که به جای ضررهای غرب،‌ از مزایای رابطه با غرب بهره گیرد. با خروج هند از پروژه، خط لوله صلح به آی‌پی (Iran- Pakistan) تغییر نام داد و پیشنهادهایی برای احداث خط لوله مجزا از بندر جاسک و از مسیر دریا به هند مطرح شد.

خط لوله تاپی، پایانی بر 20 سال مذاکرات خط لوله صلح؟

مجادلات هند و پاکستان یکی از موانع تکمیل خط لوله صلح بود. قدرت‌‌های خارجی آن‌قدر وسط این دعوا نرخ تعیین کردند تا بتوانند سهم خود را از این صلح بردارند


اما در مورد پاکستان چطور؟ ایگور پانتراتنکو تحلیل‌گر روس در این مورد می‌‌نویسد: «واشنگتن ابتدا حجم صادرات نظامی را به پاکستان محدود کرد و سپس صداهایی که اسلام آباد به حمایت از تروریسم بین‌المللی متهم می‌کردند، بلندتر شدند. سرانجام، دولت پاکستان و شرکت‌هایی که با طرح خط لوله ارتباط داشتند، نتوانستند برای ساخت قسمت خط لوله خود منابع مالی تامین کنند یا از به اصطلاح سازمان‌های مالی بین‌المللی وام دریافت کنند».

ایران و پاکستان بعد از خروج هند، توافق کردند تا دسامبر 2014 میلادی اولین جریان گاز میان دو کشور با حجم روزانه 30 میلیون متر مکعب برقرار شود و از آن پس به صورت روزانه جریمه‌ای برای کشور خاطی در نظر گرفته شود. دلیل قاطعیت پاکستان در امضای آن توافق‌نامه شاید به اطمینان مقامات این کشور به نیاز واشنگتن به همکاری دهلی‌نو در افغانستان پس از خروج نیروهای نظامی از این کشور بود. اما حالا که مناقشات هند و پاکستان از جلوی پای خط لوله صلح برداشته شده بود، نه تنها نیروهای آمریکایی از افغانستان نرفتند بلکه تشدید تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران پیش آمد. در نتیجه اواخر دولت دهم، ایران پیشنهاد وام 500 میلیون دلاری برای تکمیل خط لوله در پاکستان را ارائه داد اما پاکستان خواهان همه هزینه آن یعنی 2 میلیارد دلار شد.

با روی کارآمدن دولت یازدهم،‌ بیژن نامدار زنگنه در آبان 1392 اعلام کرد که نه تنها کمک مالی در این زمینه در کار نخواهد بود بلکه انتقال فعلی گاز به پاکستان نیز احتمالاً‌ لغو خواهد شد اما این هشدارها در آستانه زمستان هم راه به جایی نبرد. هندی‌ها برای اینکه عزم پاکستانی‌ها را سست‌تر کنند، اعلام کردند احتمال انتقال گاز از هند به پاکستان وجود دارد تا زمینه‌ای برای بهبود روابط سیاسی و نظامی شود. مرداد 1393 بود که وزیر نفت پاکستان به صراحت با خبرنگاران در مورد عدم تکمیل پروژه تا ضرب‌الاجل دی (دسامبر 2014) سخن گفت و بار دیگر دلیل آن را تحریم‌های آمریکا عنوان کرد. وی از جریمه 9 میلیارد دلاری بانک فرانسوی به عنوان شاهد، یاد کرد. اما به نظر می‌رسد عوامل دیگری نیز در این زمینه دخیل بوده است مانند کمک‌های بلاعوض عربستان به این کشور.

خط لوله تاپی، پایانی بر 20 سال مذاکرات خط لوله صلح؟

رؤیای 20 ساله انتقال گاز به پاکستان و هند هنوز عملیاتی نشده است


با این حال ظاهراً ملاقات‌های سالانه دوجانبه میان آمریکا و چین به نتایج جدیدی برای خط لوله آی‌پی منجر شد. شی جین پینگ رئیس‌جمهور چین به اسلام آباد رفت و در 51 موافقت‌نامه بر ایجاد دالان اقتصادی چین-پاکستان ملقب به CPEC یا China - Pakistan Economic Corridor توافق کردند. از جمله این توافقات، احداث بخش پاکستانیِ خط لوله آی‌پی بوده است. در صورت تکمیل این پروژه، روزانه حدود 21 میلیون متر مکعب گاز به پاکستان صادر می‌شود. پاکستان قرار است بخشی از این گاز را برای تولید برق به کار گیرد تا با جایگزینی گاز به جای نفت، حدود 30% در هزینه‌ تولید برق صرفه‌جویی کند.

چین هم از احداث این خط لوله سود سرشاری خواهد برد زیرا تداوم آن تا کاشغر در استان سین‌کیانگ، مسیر حدود 12000 کیلومتری از طریق خلیج فارس و اقیانوس هند را به حدود 2400 کیلومتر کاهش می‌دهد.


{$sepehr_media_1292313_400_300}


آخرین خبرها فعلاً حاکی از تصمیم برای اتمام پروژه تا پایان سال 2017 میلادی (یعنی به مدت دو سال) است. تا آن زمان اما طرف ایرانی دست روی دست نگذاشته و از خط احداث‌شده به عنوان فرصتی برای صادرات گاز به عمان استفاده می‌کند. این را اوایل ماه جاری حمیدرضا عراقی معاون وزیر نفت اعلام کرده است. قرار است در صورت موافقت نهایی میان دو کشور، بخشی از این خط لوله از بندر جاسک در دریا ساخته شود. همچنین جدا از پروژه خط لوله صلح، مشتریان جدیدی در راهند. از بهار سال آینده، روزانه 7 میلیون متر مکعب گاز به عراق صادر خواهد شد که به مرور قابل افزایش است.

اما آیا با وجود خط لوله تاپی، خط لوله آی‌پی اجرایی خواهد شد؟


خط لوله تاپی از کجا سر درآورد؟

در آستانه لغو تحریم‌های ایران که دلیل همیشگی پاکستان برای عدم انجام تعهداتش بوده است، خبر آغاز عملیات خط لوله تاپی مانند پتک بر سر طرح خط لوله صلح فرود آمد. تاپی (TAPI) هم مخفف حروف ابتدای نام چهار کشور ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند است و هم نام رودخانه معروف 700 کیلومتری در مرکز هند. پروژه تاپی همواره مورد نظر آمریکا بوده و از پاکستان برای مشارکت در آن دعوت می‌کرده است. مسیر خط لوله تاپی البته از نقاط ناامن به ویژه در افغانستان عبور می‌کند و در نتیجه از ثبات کمتری نسبت به خط لوله صلح برخوردار است. دقیقاً به همین دلیل است که با وجود امضای توافق‌نامه آن در نیمه دهه 1990 میلادی و با وجود تشدید بحران کمبود انرژی در پاکستان، مقامات این کشور اراده لازم را برای انجام آن نشان ندادند. کمبود انرژی به یکی از مسائل اصلی در مبارزات انتخاباتی تبدیل شده بود.

اما از نگاهی دیگر، از آنجا که یکی از اهداف ایران از احداث خط لوله صلح، ایجاد امنیت و اشتغال بیشتر در مرزهای شرقی بود، شاید افغانستان نیز به همین حربه برای افزایش امنیت خود استفاده کرده است. به هر حال اگر کشور پاکستان (که پناه‌گاه بسیاری از نیروهای افراطی و گروه‌های فکری مرتبط با القاعده و طالبان است) گازی را که بدان احتیاج مبرم دارد از مسیر افغانستان دریافت کند، به ناچار سیاست‌‌های داخلی و خارجی خود را در راستای تأمین امنیت افغانستان تغییر خواهد داد، مسأله‌ای که در همایش اخیر قلب آسیا از سوی نواز شریف وعده داده شد.

خط لوله تاپی، پایانی بر 20 سال مذاکرات خط لوله صلح؟

انعقاد توافق نهایی تاپی در عشق‌آباد- 2010 میلادی

خط لوله تاپی سابقه‌ای به درازای عمر خط لوله صلح دارد. ابتدا یک شرکت آرژانتینی به نام Bridas با پیگیری‌های خود موفق به ایجاد توافق میان عشق‌آباد و اسلام‌آباد در این زمینه شد اما خیلی زود، شرکت آمریکایی Unocal و شرکت عربستانی Delta جای آن را گرفتند. سال 1996 میلادی، «کنسرسیوم خط لوله آسیای مرکزی» در عشق‌آباد به امضا رسید. اما افزایش قدرت طالبان در افغانستان و سپس انفجار سفارت آمریکا در نایروبی توسط طالبان، موجب شد طرف‌ها یکی پس از دیگری از کنسرسیوم کنار بشکند،‌ چون عملاً ناامنی افغانستان اجازه اجرای نمی‌داد. یکی از تئوری‌های معتقد به ساختگی‌بودنِ حوادث 11 سپتامبر به انگیزه شرکت‌های آمریکایی برای انجام این پروژه‌‌ سودآور و موارد مشابه اشاره می‌کند.

پس از اشغال افغانستان بار دیگر مذاکراتی میان کشورهای درگیر صورت گرفت، اما به نتیجه نرسید. تا اینکه سه کشور افغانستان،‌ پاکستان و هند در سال 2008 میلادی کارگروهی را برای خرید گاز از ترکمنستان تشکیل دادند. نتیجه این کارگروه، امضای توافق‌نامه در سال 2010 میلادی در عشق‌آباد بود اما پاکستان و هند تا دو سال نتوانستند در مورد سهم خود در تأمین امنیت خط لوله در افغانستان کنار بیایند. پس از آن بود که طرح یادشده در مجلس افغانستان و کابینه هند تصویب شد و فقط مانده بود اراده سیاسی پاکستان برای اجرای آن که آغاز عملیات را تا هفته اخیر به درازا کشاند.

نواز شریف در مراسم آغاز عملیات احداث خط لوله تاپی، آن را نه فقط عبور گاز به آسیای جنوبی بلکه «یک پروژه پیشرو در بازکردن درهای همکاری و یکپارچگی اقتصادی در منطقه» خواند. رئیس‌جمهور ترکمنستان بردی محمداف نیز وعده داد پروژه با ظرفیت انتقال حدود 33 میلیارد متر مکعب گاز در سال تا پایان 2019 میلادی تکمیل شود. ترکمنستان هم‌اکنون سالانه 30 تا 35 میلیارد متر مکعب گاز به چین صادر می‌‌کند.

خط لوله تاپی، پایانی بر 20 سال مذاکرات خط لوله صلح؟

افتتاح عملیات احداث خط لوله صلح در حاشیه همایش گرامیداشت سیاست بیطرفی در عشق‌آباد - 2015 میلادی

مبین صولت مدیر شرکت پاکستانی Interstate Gas Systems Private Ltd که مسئولیت انتقال گاز از افغانستان به پاکستان را برعهده دارد در این مراسم اعلام کرد پاکستان و هند بیش از 1.3 میلیارد فوت مکعب و همچنین افغانستان حدود نیم میلیارد فوت مکعب گاز را به صورت روزانه دریافت خواهند کرد. پاکستان مسئول تأمین هزینه انتقال گاز به افغانستان در حدود 200 تا 250 میلیون دلار است در حالی که در همین حدود نیز توسط هند به پاکستان داده خواهد شد تا کمک‌هزینه انتقال گاز به آن کشور باشد. گفته می‌شود یک شرکت اماراتی بخشی از کمبود بودجه پروژه را جبران کرده است.

آیا تأخیر پاکستان در نهایی‌کردن موضوع، ارتباط مستقیمی به پروژه خط لوله آی‌پی و مشارکت چین در ساخت آن تا استان سیان‌کیانگ در این کشور دارد؟ در صورتی که پاسخ ما به این پرسش مثبت باشد، هنوز هم بعد از اجرای عملیات پروژه تاپی می‌توان به آی‌پی امید داشت.



منابع:

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 54
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 20
  • اصلاحات ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۴
    0 0
    خط لوله صلح ابتکار خاتمی در زمان ریاست جمهوری اش بود که با روی کار آمدن محمود مثل تمام طرح های دولت هشتم به فراموشی سپرده شد
  • ۰۰:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    تحریم ها کاغذ پارست ...
  • محمد ۰۰:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    عجب داستانی شده این پروژه های ما! مسئولین ما به همه چی ایمان دارند به جزء مردم
  • مهدی7 ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    دیپلماسی لبخند و وزیر کرسنتی ... کی وقت داره به این کارا برسه چند سال قبل آمریکای جنبوبی رو هم داشتیم الان چی؟ ي عراق و سوریه اس که به لطف سپاه و نفوذش با ما هستن دیگه سودان و پاکستانم شدن علیه ما...
  • محسن ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    بله اگر کشور ما جز صادرات نفت و گاز توانایی صادرات غیر نفتی را بطور قوی داشت نیازی به این همه سال مذاکره بیهوده کشوری مثل پاکستان را نداشت و می توانست درآمد بسیاری را از طریق صادرات اقلام غیر نفتی و جهانگردی بدست آورد.
  • ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    اساسا اجرای الگوهای نئولیبرالی اقتصادی همیشه برای کشورمان چنین سرنوشتی خواهد داشت حالا خط وله پاکستان اهمیتی ندارد مهم این است که ما در مخزن گاز بزرگی با قطر مشترک هستیم و از سوی دیگر با عضویت در اوپک گازی به چنین طرحهای بی سرانجامی دل خوش کره ایم
  • ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    یکروز باید به این مطلب برسیم که کشور دوست و برادر برای بعضی همسایه هایمان صرفا ظاهریه و باطن چیز دیگری است دولت پاکستان عروسک خیمه شب بازیه که اگر حرف امنیت این کشور رو گوش نکنه یا ترور می شن یا کودتا و دادگاه در انتظارشونه امنیت پاکستان هم کاملا با عربستان هماهنگه و در جهت خرابی ایران که نمونش اقدامات تروریستی جنوب شرقه کشوره قدم بر می داره برسیم به این مطالب واقعی ، برسیم به اینکه هند مشترک المنافع انگلیسه و فرماندار ملکه انگلیس در هند دکوری نیست وقتی که نمی رسیم و به نوعی خودمونو فریب می دیم طبیعتا در برنامه ریزی و عمل هم به مشکل می خوریم ، وقتی که مطالب باطنی منطقه رو درک نکنیم 2 دهه هندی ها رو می بریم چابهار گردی که بیان بنادر چابهار سرمایه گذاری هنوز هم دید و باز ادامه داره معلوم نیست چند دهه دیگر باید منتظر هند بمونیم که تنها بندر اقیانوسی کشور ما رو به ظرفیت برسونه و شرق کشورمونو متحول کنه ، اگر باطن منطقه رو درک می کردیم متوجه می شدیم که ترکمنستان و قطر بماند پاکستان می شد از مریخ هم گاز وارد می کرد از ایران نه چون تحت تسلط عربستان و آمریکاست ، اگر باطن منطقه رو درک می کردیم منتظر این روز نمی موندیم و پاکستان رو جریمه می کردیم به جا اینکه هزاران پروژه سراسر کشور کلنگ باران کنیم به الویت رفتار می کردیم بنادر چابهار و خط آهن شرق حداقل تا زاهدان رو می زاشتیم تو الویت ساخت که بندر گوادر پاکستان از دور خارج بشه که پاکستان بفهمه ایران بدون ابزار نیست ، خودمون خیلی تقصیر کاریم نمونش می بینید دیگه مشرق 100 سال دیگه از بندر چابهار خبر می زنه که بعله امروز هم یک مقام هندی برا 7849 بار چابهارگردی کرد ! و رفت منتظریم مقام بعدی هندیو ببریم تور چابهار ! متاسفانه درک نکردن باطن منطقه رو در جاهای دیگر مثل امارات و پل خلیج فارس و بندر کاوه ، تکیه مفرط به ترانزیت ترکیه و جدیدا خط آهن آذربایجان بدون داشتن برنامه ساخت خط آهن موازی در خاک ارمنستان و ... می تونیم به وضوح بینیم ، باطن منطقه رو درک کنیم تا انقدر ضربه نخوریم .
  • ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    متاسفانه سیاست مدار قدرتمند نداریم و همیشه چوب بی برنامه بودنمون رو می خوریم کشور های دوست و برادر! هم منتظر فرصت هستند تا دورمون بزنند و یا خنجر از پشت ....
  • محسن از اصفهان ۰۱:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    ما ایرانیها وسط یک سری کشور منافق گیر افتادیم. به همه کمک می کنیم آنهم به دلایل اعتقادی ولی به همین دلایل اعتقادی بیشتر همسایگان ما که از کمک ها بی نسیب نبوده اند، به ما خیانت می کنند و با ما دشمن هستند.
  • مرد تنها ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    دل سوخت! بخاطر ایرانی هایی روی اقیانوسی از ثروت خوابیده اند و بعد مردمش برای یک لقمه نان سگ دوی بزنند! هر چند 99% تحتمال میدهم شما این نظرم منتشر نمیکنید، ولی به قول امام اول شیعیان (نقل به مضمون) که به مالک اشتر توصیه کرد برای فرمانداری مصر، با مردم به نیکی رفتار کن، بدان انسان همه با هم و با تو برابرند، حتی اگر دین ندارند الاقل انسان هستند! ریشه این ضربات اقتصادی ما ایرانی ها، به سالها قبل بر میگردد، اکثر مردم ایران دلیل عقب ماندگی و ضربات اقتصادی ایران میدانند دو دلیلی اصلی ما اینست: 1- مدیریت نالایق داخلی و گماردن افراد، فساد، بی برنامگی، عدم بازار اقتصاد آزاد واقغعی و رانت خواری و پارتی بازی... 2- امریکا ستیزی و اسرائیل ستیزی و به طور کلی غرب ستیزی. غرب و امریکا و اسرائیل هم مغز خر نخوردند بیاند به حکومت و کشوری کمک کنند که رسما تصمیم دارد انها را نابود کند. اینها دیگر اکثر مردم ایارن میدانند. ولی کسی جرات گفتنش ندارد رو در رو بگوید دلیل بدبختی ها سیاستهای خود حکومت ایران است!
  • ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    بنظرم ایران بایستی کشیده شدن خط لوله گاز به شرق کشور را یک فرصت بداند و باایجاد و گسترش واحدهای پتروشیمی درسواحل دریای عمان با ارزش افزوده بالاتر خام فروشی نکرده باشد بهرحال عدو شود سبب خیر گر خدا خواهد
  • ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    از اول هم باید روی صادرات به اروپا فکر میکردیم چون هم پولشون نقد بود هم امنیت داشت و خیلی ها این رو تاکید میکردند ولی متاسفنه گوش مسولین دولت قبل بدهکار نبود و حالا باید پاسخگو باشند
  • حیدر ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    الخیر فی ما وقع همون بهتر که به پاکستان خط لوله نره! امنیت نداره. اینده مشخص میشه که خیر داشته
  • رضا ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    من نمیدونم خط لوله به چه درد ما میخورد بجای سرمایه گذاری روی لوله مثل کره جنوبی روی lng سرمایه گذاری کنید عقل تو کله ی این وزارت نفت نیست
  • محمد ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    اگه عقل داشتن.......
  • ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    درود بر این مقاله نویس
  • مهاجر ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    دوران محمود گذشت اماا از ژنرال ها چرا كاري بر نيومد.از ديپلماسيه لبخند چرا ؟نكنه بازم تقصيره دوره قبله اين كم كاري هاي نفتي و گازي؟يواش يواش ملت دارن خسته ميشن از بازيه تقصيره قبلياست...شما كه اينكاره نبودين چرا قبول زحمت كردين؟؟
  • ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    اصلا برای چی باید نفت و گاز رو بفروشیم؟
  • ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    حالا دیدید که آمریکا چه خواب بری شما دیده است
  • ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    گاز رو چرا خام فروشی کنیم!!!! به محصولات با ارزش تر تبدیل بعد صادرات.
  • ایران ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    نمی فهمم دوستان چرا میگن جرا باید نفت و گاز بفروشیم ؟ معلومه چون نه صنعت داریم نه زیر ساخت درست و حسابی داریم نه روابط تجاری خوبی با دیگران داریم ، نه مردم کاری و سخت کوشی که به فکر حرکت و رشد باشن داریم .اگه این نفت و گاز هم نیاشه اوضاعمون خیلی بد تر می شه . دولت قیل مقصر بود چون زمانی که معلوم بود چوب لای چرخ رفته ملیارد ها دلار هزینه طرح کرد و لوله کشی کرد باعث شد پاکستانی که همه دنیا تو سرش می زنند سر مارو کلاه بزاره ! ما به شدت باید به فکر توسعه اقتصادمون باشیم بازار های جدبد بدست بیاریم و متحد های واقعی داشته یاشیم همین افغنستان عزیز که این همه بهش لطف کردیم ببینید چطور مارو فروخت .این نشان می ده دوستان ما فقط به ما به شکل کمک نکاه می کنند و زمانی که خرشون از پل گذشت مارو فراموش می کنند. همین عراق و سوریه هم فردا برای توسعه کشورشون و قرارداد های بزرگ کشور مارو دور خواهند زد و سودشون تو جیب ترکیه و چین میره . حرکت رو به جلو این رمز پیروزی ما و تمام مسلمان ها باید باشه . باور کنید همین غزه رو اگر کشور های اسلامی کمک می کردن و رشد اقتصادی و آموزشی بالایی می داشت یه چیز مثل سنگاپور می شد و اون موقع بود که صیهونیست ها به معنای واقعی شکست می خوردن .این راز پیروزی ماست . به امید روز های روشن
  • مداح اهلبیت ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    با سلام و احترام . رجال پاکستانی در طول تاریخ ثابت کرده اند بازیگرانی قابل هستند. در سنوات گذشته و در زمان صدارت آقای زرداری دو خط لوله به طور همزمان مطرح بود و از دوسال گذشته که مراسم افتتاحیه ip با حضور روسای جمهور در مرز برگزار شد رجل اسلام اباد خط لوله دیگر را در دستور داشته و حتی زمانی که پس از چندی مباحث جریمه و خلف وعده قرارداد از سوی ایران مطرح شد ، هیچگاه جدیت tapi در رسانه های پاکستان مطرح نگردید.اسلام اباد خود به تنهائی تصمیم گیر نیست و علیرغم مساعدتهای دریافتی از سوی آمریکا و عربستان ، بخوبی نحوه بازی با کارتهای پکن ، مسکو ، لندن ،ایران و ... فرا گرفته و ان را در مدیریت سیاسی کشور خود ملحوظ می نماید . هم اکنون این کشور با کشور های مذکور بطور همزمان دارای پروژه های بزرگ اقتصادی ونظامی است که در مواقع ضرور به نحو مقتضی از آن بهره برداری مینماید . علی ایحال با توجه به تحولات میدانی افغانستان و عدم امنیت کامل در این کشور احتمالا استحکامی در این پروژه متصور نبوده و بیشتر جنبه تشریفاتی بخود خواهد گرفت و پس از بهره گیری اسلام اباد به سمت دیگری سوق پیدا خواهد کرد . مضاف بر اینکه اهرم فشار اخذ جرایم دیرکرد از سوی جمهوری اسلامی ایران هنوز محفوظ است .
  • ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    از پاکستان به ما چه خیری رسیده؟ خط لوله احداث نشده،نمیخواست سهم خودش را در قبال ساخت آن پرداخت کنه. همون بهتر که با افغانستان ببنده که هر روز یه طرفشو بترکونن هرچند از این دیپلماتهای خنده رو چیزی برنمیاد،اما خام فروشی منابع زیرزمینی توجیهی ندارد
  • ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    خسته نباشی مرد تنها!!تنهایی به این نتیجه رسیدی؟بازم خسته نباشی!!آخه مرد تنهای حسابی شما که اینقدر خوب تحلیل می کنی،یه سری هم به تاریخ بزن ببین کشورهای بله قربان گوی ابرقدرتها در چه کثافاتی دارن دست و پا می زنن. البته اتفاقی نظرت در باره برخی مسئولین نالایق درست بود اما بند دوم تحلیلت آبگوشتی از آب در آمد و فاتحه بند اول رو خوند!در هر صورت خسته نباشی مرد تنها.
  • ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    تحریم
  • ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    تخریم ها که لغو شده اصلاح پوست جان
  • ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    مگه ایران صنعتی داره که خام فروشی نکنیم!؟؟ خام فروشی نکنیم صنعت هم نداریم فقط نگاه کنیم عرب ها میدان های مشترک گازی و نفتی ما رو غارت کنن
  • ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    خط لوله تاپی یه ایراد خیلی مهم داره. همین الان 80 درصد مناطق روستایی استانهای هلمند و قندهار در کنترل طالبانه. کافیه طالبان کنترل قندهار رو بعد از خروج امریکا به دست بگیره تا خط لوله تاپی هم به تاریخ بپیونده!
  • ایرانی ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    عجب پس شما یک توسری خور دنبال پر کردن شکمت هستی و هیچ اعتقادی به دین و اسلام نداری!چون طبق اسلام وظیفه ی ما دشمنی با پلیدان و استعمارگران هست.اگه در این راه حرکت بکنیم طبق وعده ی خدا در قرآن شاید اولش سخت باشه ولی بعد کمکان خواهد کرد.
  • محمد رضا ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    واقعیت اینه که سیاست بین الملل بر اساس منافع ملی هر کشور استواره و کشورها کاری ندارند که چه بلای قراره سر طرف مقابلشون بیاد بلکه ،همینکه گلیم خودشون رو از آب بیرون بکشن براشو ن کافیه. البته در مورد کشورهای وابسته این قضیه اول برمیگرده به منافع ملی کشور غالب که چی براشون بخوان که پاکستان هم در این مقال میگنجه.تا امریکا چی براش بخواهد!
  • ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    یعنی ما باید اسراییل رو به رسمیت بشناسیم تا بتونیم گاز صادر کنیم!؟؟؟ این که یعنی ادامه تحریم ها پس جنابان اصلاح طلب و میانه رو! این برجام و لغو تحریم ها و تعطیل کردن هسته ای چی بود!؟؟؟؟؟؟؟
  • ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    من طرفدار اونی که این حرف رو زد نیستم جنایبی که میگی تحریم ها کاغذ پارست .. حالا که لغو شده دیگه چی باید بگیم... به هیچ طرف دل نبد پسر جان
  • سید دکتر محمود ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    چرا انقدر میزان سانسور نظرات زیاد شده؟
  • ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    آقا رضای گرامی حرف درستی می فرمایید ولی lng در کنار سرمایه تکنولوژی سنگینی نیز احتیاج دارد که دردست ما نیست . اگر مشکلات روابط ما با شرکتهای صاحب تکنولوژی حل شود همانند قطر برای صادرات گاز خود نیازی به لوله کشی نخواهیم داشت. مثلا میتوانیم به ژاپن هم گاز بفروشیم.
  • ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    از نظر شما دلیل انقراض دایناسورها هم محمود بوده! آمریکا همیشه تلاش میکنه تا به هر طریق ممکن به ایران ضربه بزنه. بهتر بود اول متن خبرو کامل میخوندی!!
  • ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    بزرگترين مصيبت كشور وزارت زنگنه هستش ،چرا مجلس انقلابي (لابي گر ) كاري نميكنه ؟!!!
  • ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    مقایسه ی مبتدیانه ای بود! فکر میکنم در حکومت حضرت علی و جمهوری اسلامی حداقل 3 تفاوت اساسی وجود داره. 1- در جمهوری اسلامی ولی فقیه هیچ وقت نمیتونه همانند یک امام معصوم عمل کنه. چون توانایی های امام معصوم خیلی بیشتر از افراد دیگست. 2- در حکومت حضرت علی ایشان همه کاره بودند اما در جمهوری اسلامی هم آیا همینطوره؟!! واضحه که در این هم تفاوتها بسیاره! 3- جمهوری اسلامی با دشمنانی به مراتب قدرتمندتر روبرو هستش که از هر نوع حمله نظامی و تحریمی دریغ نمیکنه! اگر امیرالمؤمنین در راس حکومت جمهوری اسلامی می بود باز هم سیاست ایران در قبال شیطان بزرگ و اسرائیل تغییر نمی کرد.
  • ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    همون کدخدایی که نذاشت خط لوله صلح عملی بشه همون کدخدا با انتقال گاز ایران به اروپا هم مخالف بود! در مورد خط لوله نوبوکو مطالعه بفرمائید.
  • ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    والا خیلی از نظراتی که منتشر میشه هم ارزش خوندن نداره. از نظرات مشخصه که اکثرا نخونده دارن چیزی مینویسن. یه سری ها هم اطلاعات درست و حسابی از وضع منطقه و جهان ندارند و تحلیلهای آبکی و آمریکاپسند ارائه میدن.
  • ایران ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    واقعا نظر منم پخش نکردید! چرا واقعا
  • ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    ابتکار خاتمی؟؟!!!!!!!! الهی شفا!!
  • ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    با بیشتر نظرت موافقم اما عراق و سوریه میتونن دوستان همیشگی ما باقی بمونن. البته به وضعیت سیاسی و حاکمان آینده اونها بستگی داره.
  • ۱۳:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    جای این خزعبلات به فکر منابع آب شیرین برای سیستان و بلوچستان باش که اگه تامین بشه کل شبه قاره و سگ و سوته هاش را حریفه(ابداع مقرون به صرفه ترین آب شیرین کن های دنیا)
  • محمد رضا ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    واقعیت اینه که سیاست بین الملل بر اساس منافع ملی هر کشور استواره و کشورها کاری ندارند که چه بلای قراره سر طرف مقابلشون بیاد بلکه ،همینکه گلیم خودشون رو از آب بیرون بکشن براشو ن کافیه. البته در مورد کشورهای وابسته این قضیه اول برمیگرده به منافع ملی کشور غالب که چی براشون بخوان که پاکستان هم در این مقال میگنجه.تا امریکا چی براش بخواهد!
  • ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    جریمه تاخیر پاکستان را قاطعانه اجرا و این فرصت طلبهای دوروی پاکستانی را تنبیه کنید .....
  • aras ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    قرارداد خط لوله صلح با حضور مقامات بلند پایه دو کشور زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد در تهران بسته شد ، اون وقت میگی احمدی نژاد فراموش کرد در حالی که زمان این دولت این قرارداد رو هوا مونده؟
  • فوق لیسانس بیکار ۱۸:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    نمیشد خط لوله رو از سمت دریا به هند و چین برسونند تا از داخل پاکستان رد نشه؟ یعنی از نظر معاهدات بین المللی این پیشنهاد مشکلی داره؟
  • پسر ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۵
    0 0
    کشورهای دوست و برادر؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! دارن خط لوله تاپی میزنن مسئولین
  • بی نام ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۶
    0 0
    حالا که پاکستان همیشه خائن این کار را علیه ما کرده ما هم باید توسط بعضی ها در بعضی نقاط افغانستان دائم این خط لوله ها رو نا امن کنیم تا خسارت ما را این ژنده پوشهای پاکستانی از پشت خنجر زن --- پرداخت کنند.
  • ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۶
    0 0
    این روزا توی هر بقالی ای ک بری ماست بخری بخوای پس بدی دیگه پس نمیگیره هر بنگاه داری قرارداد میبنده در صورت لغو قرار داد حق جریمه مالی رو از طرف میگیره من موندم این چ جور قرارداد بستنه ک فقط ایران با هزینه میلیاردی خط لوله رو تا پای پاکستان میبره اما طرف های دیگه اخر کار انصراف میدن ایان هم هیچ کاری نمیتونه بکنه مگه نه اینکه توی قرار داد کرسنت ایران کنار کشید ۱۸ میلیون دلار جریمه شد؟؟؟ کار رو باید ب کاردان سپرد واقعا کلاهی سرمون رفت نا ناف
  • ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۶
    0 0
    از برکات برادران مسلمان عرب و پاکستانی هست دیگه.اونا بخورن انگار ما خوردیم
  • ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۷
    0 0
    ممنون مشرق جان خیلی خوب بود
  • امير ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۷
    0 0
    ما دا ريم هم در داخل باج مى دهيم و هم در خارج ،كشور همسايه دوست و غيره معنى ندارد ،همه اش بر حسب منافع هست ،اكر اين كار را ما با باكستان كرده بوديم شكايت مى كرد و ضرر ان را از حلقوم ايران بيرون مى كشيد ،ما دو راه داريم يا جهالت و شعار صد من ي غاز يا منطقى فكر كردن و با واقعيت هاى روز تصميم كرفتن هست ،
  • دیده بان ببیست و یک ۰۴:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۸
    0 0
    متاسفانه دور تا دور ایرانو دولت های منافق گرفته این همه به افغانستان خوبی کردیم چرا اجازه داد این کارو بکنن؟این همه گاز داریم باید نزاریم قطریا بالا بکشن. ترکیه ام افتاده دست قطر و عربستان داره از کردستان گاز می خره. روسیه ام که خودش گاز داره گاز مارو نمی خره .اروپا تنها گزینه مطمئنه ارودوغانم واس ما شاخ شده ولی باید نذاریم قطر و عربستان ترکیه رو از دست ما خارج کنند ترکیه ام بعد سوریه مجبوره بیاد منت مارو بکشه .فعلا که این ترکااز بقیه یکم مطمئن ترن و تو تحریم هم با ما همکاری کردن هرچند سودشو بردن . باید رو عمانم سرمایه گزاری بشه تا به یمن و آفریقا بتونیم گاز بفروشیم.دولت تدبیر بسه عمل کن لطفن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس