«امارات متحده ظرف 250 سال گذشته 57 بار با عربستان سعودی جنگ داشته است. سعودی ها دوستان عزیز ما نیستند، بلکه فقط برای دستیابی به تفاهم به آنها نیاز داریم..».جملات فوق از زبان «محمد بن زاید آل نهیان»، ولی عهد ابوظبی جاری شده است.

آنچه در رابطه بین شیوخ امارات و حاکمان سعودی تاکنون از قلم افتاده بود / در حال ویرایش
گروه بین‌الملل مشرق - «امارات متحده ظرف 250 سال گذشته 57 بار با عربستان سعودی جنگ داشته است. سعودی ها دوستان عزیز ما نیستند، بلکه فقط برای دستیابی به تفاهم به آنها نیاز داریم..».

جملات فوق بخشی از یکی از اسناد افشا شده توسط ویکی لیکس است که از زبان «محمد بن زاید آل نهیان»، ولی عهد ابوظبی جاری شده است. 


کسانی که روابط دو کشور امارات و عربستان را دنبال می کنند، بین آنها که دو کشور بزرگ را در میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تشکیل می دهند، ائتلافی عمیق ملاحظه می کنند، مانند حمایت سیاسی، مالی و معنوی ریاض و ابو ظبی از ارتش مصر که منتهی به کودتای ارتش این کشور علیه «محمد مرسی»، رئیس جمهوری منتخب مصر از جماعت اخوان المسلمین شد. اما در پس این ائتلاف، اختلافات بسیاری نهفته است که می توان به اختصار آنها را در موارد زیر ملاحظه کرد: 

- اختلافات مرزی  
اختلافات مرزی از جمله مشکلات موجود بین امارات و عربستان است و نمونه بارز آن را می توان درباره منطقه «خور العديد» ملاحظه کرد که نه تنها دارای بُعد سیاسی و استراتژیک است، بلکه با شرایط تاسیس و شکل گیری کشور امارات متحده عربی ارتباط پیدا می کند.
اوج اختلافات این دو کشور عربی برسر خور العدید به سال های 2009 و 2010 میلادی باز می گردد، هنگامی که دو قایق نظامی اماراتی به یک قایق سعودی حمله کرده و افراد آن را به اسارت گرفتند.

آنچه در رابطه بین شیوخ امارات و حاکمان سعودی تاکنون از قلم افتاده بود / در حال ویرایش

- نزدیکی امارات متحده به ایران
 براساس گزارش ها امارات در سال 2010 میلادی دومین شریک بزرگ تجاری ایران بود، در حالی که در مقابل روابط عربستان و ایران طی سال های اخیر همواره روند نزولی و سردی داشته است. بنابراین طبیعی است که روابط نزدیک و صمیمانه امارات و ایران هیچ گاه خوشایند عربستان نبوده و آن را خطری علیه خود در منطقه می داند.

براساس آمارهای موجود 8 هزار شرکت ایرانی در امارات فعالیت تجاری و بازرگانی دارند و در این میان شیخ نشین دبی از جایگاه ویژه ای در این رابطه برخوردار است، به خصوص اگر توجه داشته باشیم که 17.4 درصد ساکنان دبی ایرانی الاصل هستند.

آنچه در رابطه بین شیوخ امارات و حاکمان سعودی تاکنون از قلم افتاده بود / در حال ویرایش

همچنین 15 درصد املاک دبی به ارزش 300 میلیارد دلار از آن ایرانیان است. بنابراین برخلاف مواضع مشترک ریاض و ابو ظبی درخصوص مصر و حمایت از اقدام نظامیان در این کشور و دشمنی با جماعت اخوان المسلمین، در قبال ایران شاهد تعارض مواضع بین دو طرف هستیم.
 
- منازعات منطقه ای که امارات آغازگر آن بود و موضع ابو ظبی در قبال نظام کنونی مصر
امارات متحده عربی از سال 1974 میلادی رقابتی منطقه ای را با عربستان آغاز کرد که تا دوره انقلاب های عربی در سال 2011 میلادی ادامه داشت، به عنوان مثال در مصر شاهد حمایت امارات از ژنرال «عبد الفتاح السيسي»، رئیس جمهوری کنونی و وزیر سابق دفاع مصر و در لیبی شاهده حمایت از ژنرال «خليفة حفتر» و در تونس تلاش برای غلبه بر انقلاب مردمی این کشور و همچنین در یمن مقابله با نفوذ عربستان سعودی در این کشور بودیم.

این رقابت درحالی از سوی امارات صورت می گرفت که اصلا خوشایند کشوری همچون عربستان سعودی نبود که خواهان تقسیم موقعیت سیاسی و استراتژیکی اش در منطقه با کشور دیگری باشد.


آنچه در رابطه بین شیوخ امارات و حاکمان سعودی تاکنون از قلم افتاده بود / در حال ویرایش

ظهور امارات به عنوان رقیبی برای عربستان در منطقه مهمی همچون خلیج فارس، ریاض را بر آن داشت تا در برخی پرونده های منطقه ای با ابو ظبی تعامل داشته باشد، اما این به معنای اتفاق نظر و همراهی و همدلی این دو کشور با یکدیگر نیست.

در این میان مصر پس از انقلاب 25 ژانویه 2011 و سرنگونی رژیم حسنی مبارک جایگاه و اهمیت ویژه ای هم برای امارات و هم برای عربستان دارد، چراکه هردو کشور بر این باورند، ایران تلاش دارد، همچون عراق و سوریه و لبنان و یمن، مصر را نیز به عرصه جولانگاه وخود تبدیل کند.
اگرچه هریک از این دو کشور نیز خواهان یکه تازی به تنهایی در مصر است، «خالد الدخیل»، نویسنده سعودی در این خصوص می نویسد که امارات همواره سعی دارد، خود را به عنوان کشور قدرتمند منطقه و جایگزین عربستان معرفی کند.

الدخیل در ادامه به سندی اشاره می کند که پایگاه ویکی لیکس آن را منتشر کرده و تاریخ آن به سال 2008 میلادی باز می گردد.  در این سند آمده است که «عبد الله بن زاید»، وزیر خارجه امارات همواره تلاش داشت، آمریکایی ها را علیه سعودی ها تحریک کند.

آنچه در رابطه بین شیوخ امارات و حاکمان سعودی تاکنون از قلم افتاده بود / در حال ویرایش

مصر یکی از مهمترین موضوعات مورد اختلاف بین دو کشور به ویژه پس از به قدرت رسیدن «سلمان بن عبد العزيز» به عنوان پادشاه جدید عربستان پس از مرگ «عبد الله» است.
اولین نشانه های این اختلاف را حمله رسانه های مصری علیه عربستان در مقابل تلاش برای بهبود وجهه امارات متحده بود و این پروسه توسط «ابراهیم عیسی»، از اربابان رسانه مصر و نزدیک به حکومت این کشور کلید خورد. لیبی، سوریه و یمن از دیگر پرونده های مورد اختلاف بین دو کشور بود.
 
- اختلاف برسر یمن و عملیات طوفان قاطع
بسیاری از گزارش‌ های مطبوعاتی به این نکته اشاره می کردند که امارات به «علي عبد الله صالح»، رئیس جمهوری برکنار شده یمن و پسرش اطلاعاتی درباره موعد آغاز عملیات طوفان قاطع داده بودند و این موضوع شامل حمله عربستان به خانه صالح و پسرش نیز می شد.

به این ترتیب یمن به یکی از مهمترین پرونده های چالش زای بین امارات و عربستان تبدیل شده است و اگرچه امارات مشارکت خود در عملیات طوفان قاطع را اعلام کرده، اما در خفا به علي عبد الله صالح کمک می کرده است.



هم اکنون در یمن بحث برسر این است که «أحمد»، پسر علي عبد الله صالح به عنوان رئيس جمهوری یمن یا شورای ریاستی یا یکی از اعضای آن نامزد شود، تمام این اقدامات با تلاش امارات صورت می گرفت که با مخالفت جنبش «انصار الله» مواجه شد. بالطبع این اقدامات امارات در یمن اصلا خوشایند عربستان نیست که این کشور را همواره حیات خلوت خود می داند.
 
- اختلافات شدید و حساس دولتمردان سعودی و اماراتی 
به موارد فوق باید اختلافات شدید و حساس دولتمردان سعودی و اماراتی را نیز اضافه کرد، به عنوان مثال محمد بن زايد همواره نگاهی تحقیر آمیز به برخی از مسئولان سعودی از جمله شاهزاده نايف بن عبد العزيز، وزیر وقت داخلی عربستان داشته و همواره اصل و نسب وی را به میمون ارجاع می داده است.

آنچه در رابطه بین شیوخ امارات و حاکمان سعودی تاکنون از قلم افتاده بود / در حال ویرایش

با مرگ عبد الله و به قدرت رسیدن سلمان سیاست داخلی و خارجی عربستان شاهد تحولات بزرگ و مهمی بوده که ضربه ای بزرگ به محمد بن زاید بود، انتصاب شاهزاده محمد بن نايف به عنوان جانشین جدید ولی عهد عربستان و برکناری خالد التويجري از دیوان سلطنتی و برکناری متعب پسر عبد الله، پادشاه سابق که به نوعی با بن زاید همراهی داشتند، برای امارات گران آمد.
 
نگرانی های امارات به اینجا ختم نشد، بلکه یکی از اسناد ویکی لیکس افشا می کند که 50 تا 80 درصد ارتش 60 هزار نفری امارات تحت فرمان یکی از مفتی های مکه است و به این وسیله به رشد وهابیت افراط گرا در منطقه اشاره می کند و این نگرانی های بسیاری برای خاندان حاکم بر امارات ایجاد کرد و آنها را واداشت تا برای تامین امنیت و حکومت خود به شرکت های امنیتی خصوصی خارجی و عمدتا آمریکایی از جمله بلک واتر روی بیاورد.

- اختلاف بر سر موضوع سوریه
منابع آگاه دیپلماتیک در گفتگو با روزنامه «الرای الیوم» افشا کردند که اختلافاتی تکنیکی، امنیتی و سیاسی بین دو کشور عربستان سعودی و امارات متحده در خصوص تحولات جاری در پرونده سوریه وجود دارد.

آنچه در رابطه بین شیوخ امارات و حاکمان سعودی تاکنون از قلم افتاده بود / در حال ویرایش

این منابع تصریح کردند که این اختلافات در موضع گیری و تعامل به پرونده سوریه به ویژه بخش حمایت و کمک مالی به گروه های مسلح تروریستی فعال در این کشور با توجه به عدم توقف و یا روشن شدن وضعیت عملیات «طوفان قاطع» علیه یمن مربوط می شود.

به گفته این منابع امارات از جبهه عملیاتی جنوب سوریه در مبارزه با نظام در سوریه حمایت می کند، اما خواهان براندازی دولت «بشار اسد»، رئیس جمهوری سوریه نیست، بلکه خواهان محاصره دمشق و تحت فشار گذاشتن آن است تا در نهایت بپذیرد، در راستای یک برنامه سیاسی بشار اسد از قدرت کناره گیری کند.

به این ترتیب ابو ظبی مخالف ادامه درگیری های مسلحانه تحت عنوان براندازی نظام در سوریه است که به گفته این منابع تا حدودی به صیغه مورد نظر روسیه درباره بحران سوریه نزدیک است.
 
- اختلاف موضع در قبال ترکیه
همانگونه که نزدیکی امارات به ایران موجبات نگرانی عربستان را فراهم می آورد، در آن سوی روابط نزدیک ترکیه و عربستان نیز برای امارات نگران کننده است. می توان اختلاف مواضع آنکارا و ابو ظبی را به شکلی ویژه در مصر مشاهده کرد، در حالی که امارات از حکومت السیسی حمایت می کند، در مقابل ترکیه خواهان بازگشت اخوان المسلمین به قدرت است.
 
آنچه در رابطه بین شیوخ امارات و حاکمان سعودی تاکنون از قلم افتاده بود / در حال ویرایشافشاگری های اخیر
جدای از تمام موارد فوق الذکر طی روزهای اخیر «مهنا الحبیل»، نویسنده سعودی پرده از اختلافات جدید دیگری بین امارات و عربستان برداشت و در این خصوص طی مطلبی نوشت که برخی از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس که دارای مواضع مشترکی با ایران هستند، عربستان سعودی را خطری مستقیم و بزرگ برای برخی از پرونده های منطقه ای ملاحظه می کنند.

الحبیل در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی «توئیتر» نوشت که برخی از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با ایران دارای موضع مشترکی هستند و اختلاف نظری مستقیم و عیان با عربستان سعودی در پرونده های مهم عربی دارند و این موضوع به شکلی ویژه پس از سفر «خالد مشعل»، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس به ریاض مشاهده می شود.

این نویسنده سعودی بر این باور است که این اختلافات بزرگ بدون تردید بر روابط این کشورها با یکدیگر به زیان عربستان و به سود ایران به ویژه در پرونده یمن تاثیر خواهد گذاشت.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    جمله اول مسخره است: کلاً امارات تاریخش چهل سال است و عربستان سعودی کمتر از صد سال؛ آن وقت اینها چطوری 250 سال است با هم جنگ دارند؟!؟!
  • رضا ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    غلط كرده كجا امارات 250 سال قدمت داره تا با عربستان جنگيده باشه؟شتر دزديهاي اجدادشون رو جنگ نوشته
  • ایزدی ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    هرکشوری ویا هرکس از رهنمود های رهبر انقلاب پیروی کند مطمئنا سر افزار وسر بلند خواهد بود
  • ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    قبل از هر چیز میشه بفرمایید عمر این امارات متحده تا به امروز چقدر است؟ چراغ سبز ابوظبی به تهران یعنی اینه وضع ما؟
  • mohamad ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    امارات متحده که ۱۹۷۱ تشکیل شده حالا چظوری ۲۵۰ سال با هم درگیر بودن
  • جوادي ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    همه كشور هاي عربي اگر واقع بينانه به منافع ملي خودشان فكر كرده و تعصب هاي عصر حجري را از خود دور كنند خواهند فهميد كه داشتن ارتباط خوب با ايران به نفعشان است . ايران در طول حداقل دويست سال گذشته هيچگاه به هيچ همسايه اي تعرض نكرده ، بلكه وجودش هميشه براي همسايگانش داراي منافع بسيار بوده است . صرف نظر از برخي اختلاف سليقه هاي سياسي ، كه طبيعي هم هست .دارا بودن اين ويژه گي بزرگ براي كشورهاي مذكور كه همه اعتبارشان به داشتن روابط با كشور هاي دوست و مقتدر است كافيست تا از توجه به كشوري متحجر كه جز فتنه انگيزي هدفي ندارد و كانون صدور تروريسم است صرف نظر كرده و بجاي آن به توسعه روابط با ايران بكوشند .
  • ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    باید بینشان تفرقه بیندازیم.تا این عربستان زالو خور در جای خودش بنشینه
  • عرشیا ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    در صحنه عمل این اختلاف چه نفعی برای ایران داشته ؟ هیچ.... اما امارات با انغعال بعضی از مسئولین ایرانی با زیرکی همواره نفع اقتصادی خود را از رابطه با ایران برده است حتی در اوج ادعاهای ارضی نسبت به ایران !
  • ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    فکرنم کنم اینقدر زیاد باشد و لا اقل دربرابر ایران موضع واحدی دارنداین تحلیل یک غربی است برای ایران سودی ندارد
  • ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    فعلا که کماندوهای اجاره ای امارات دارن در عدن و زیر پوشش هوایی عربستان سعودی رژه میرن !!!
  • ali ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    بخوانید امارات به عنوان یکی از شهرهای ایران ....
  • ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    آقای ناشناس 8:43 ، باید قبول کنیم که روابط حسنه با امارات دارای فوائد و حسنهای زیادی برای کشور ماست و اگر سابقه و تاریخ تشکیل کشورها مهم باشد پس آمریکا اصلا کشور مهمی در معادلات جهانی بحساب نمی آید .
  • ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    250 سال مسخره هست. خدممتون بگم عمرش کمتر از 40 سال هست. اینم بخاطر ضعف ایران بوده. اینجا جزئی از سرزمین ایران هست. لطفا مشرف خان سانسور بکن چون شما زیاد نظرات سانسور می کنی. خیلی خنده دار هست
  • ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    عجب توجیهی.مگراین امارات مدعی جزایرما نیست؟شما مگراعزام نیرو به یمن را جهت حمایت ازسعودی رانمی بینید.؟کجا این امارت کوچولو حامی ما بوده؟یک کمی به شعور مردم احترام قایل بشوید.جزایرایرانی همیشه مال ایرانه.
  • علی ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    آقا این متن با هدف تهیه شده و داره به ما میگه امارات با ایران موضع مشترک داره راستی چراغ سبزی که گفتی چه بود؟ هیچ توضیحی نداده ما به چراغ سبز امارات احتیاجی نداریم . عربا همشون از ایرانی ها متنفرند من 15 سال در بیشتر این کشور ها بودم. بهد از توافق حالا امارات هم دشمنی میکنه از یه طرف هم خودش را دوست جلوه میده تا از نظر اقتصادی سود ببره. عرب ها در کل از ما سیاستمدار تر هستند و حداقل این 30 ساله بهتر بودند.
  • علی ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    آقا این متن با هدف تهیه شده و داره به ما میگه امارات با ایران موضع مشترک داره راستی چراغ سبزی که گفتی چه بود؟ هیچ توضیحی نداده ما به چراغ سبز امارات احتیاجی نداریم بعد از توافق حالا امارات هم دشمنی میکنه از یه طرف هم خودش را دوست جلوه میده تا از نظر اقتصادی سود ببره.
  • مهماندار هواپیما ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    سایت مشرق خط گرفته از انگلستان
  • ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    اولا نفرمائید 250 سال تاریخ چون یک جمعیت قلیل ساربان شتر و بیاباانگرد شیخ نشین ها هرگز یک کشور نبوده و نیستند همین الان هم می گوئید امارات یعنی جمع چند امیر نشین و قبیله اینها عمده کارشان ساربانی شتر بود بعد در اثر توسعه تجارت ایرانی ها با تجارت آشنا شدند خصوصا در حوزه مروارید و بعد از حوزع استعمارگران و غارت نفت این کشورها کم کم با مفاهیم تجارت جهانی اشنا شدند درگیری های اینها با قبایل عربستان درگیری دو کشور نبوده درگیری چند قبیله باهم بوده بعد اینها وضع کویت را می بینند که موازی با ایران و در راستای اهداف ایران هست لذا امنیت کویت الان مرهون همکاری با ایران هست اینها زیرک تر هستند و فهمیدند عربستان بازنده مسائل منطقه تا دو سال آتی هست لذا دیگر روی اسب مرده سعودی شرط بندی نمی کنند
  • عیسوی ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    اختلاف نظر چیز عجیب و غیر معمولی نیست. حتی در بین كشورهای غربی كه بظاهر خیلی متحدند. اما این مقاله تا حدود زیادی تخیلی بنظر میرسه
  • ۲۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    قرار نیست هر چی شما مینویسید ما باور کنیم به نظر من اگه اماراتی ها خودشون وارد ماجراهای منطقه زیاد نمیکنند چون عاقلند و فقط به فکر اقتصادشون هستند اونا براشون عربستان و ایران فرقی نداره و این بهترین کاره
  • ۰۰:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۵
    0 0
    "امارات متحده ظرف 250 سال گذشته 57 بار با عربستان سعودی جنگ داشته است" برادر عزیر عمر هیچکدوم از این دو کشور نصف این عددی که شما میگی هم نیست.
  • ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۵
    0 0
    اینا آدم بشو نیستن
  • ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۶
    0 0
    چه پیچیده !
  • سجاد ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۴
    0 0
    کار ما تفرقه افکنی نیست. عربستان هم خیلی وقته که گور خودشو کنده.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس