استاد دانشکده علوم حديث با بيان اينکه در بخش‌هايي از نهج‌البلاغه اميرالمؤمنين (ع) تلاش براي کسب ثروت يک ارزش تلقي شده است، گفت: براي دستيابي به ثروت بايد اقدامي ارزشمند صورت گيرد که آن چيزي جز جهاد نيست.<BR>

به گزارش مشرق، بخشعلي قنبري، عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي در گفت‌وگو با فارس به بيان مصاديق «جهاد اقتصادي» در نهج‌البلاغه پرداخت و عنوان کرد: اساساً در نهج‌البلاغه در خصوص مسئله جهاد فراوان بحث شده است که خطبه‌اي را با نام «جهاد» نيز در نهج‌البلاغه داريم.
وي اظهار داشت: خطبه جهاد به تلاش انسان‌ها براي دست‌يابي به ارزش‌هاي انساني تأکيد کرده است که از اين جهت جهاد ابتدايي و نظامي مطرح مي‌شود.
نويسنده کتاب «معنويت در نهج‌البلاغه» با بيان اينکه جهاد اقتصادي به لحاظ وسعت با دنيا در ارتباط است، افزود: در نهج‌البلاغه براي دستيابي انسان به زندگي شرافتمندانه بسيار بحث شده به طوري حضرت علي ‌(ع) در يکي از خطبه‌هايشان مي‌فرمايند: «اللهم صنع وجهي باليسار»؛ خدايا آبروي مرا با دارايي و گشاده‌دستي حفظ نما و با فقر آبروي مرا نريز تا به جاي آنکه از تو روزي بخواهم از بندگان فقيرت طلب روزي کنم.

* تلاش براي تأمين معاش خود و خانواده اقدامي ارزشمند و تحقق جهاد اقتصادي است

وي با اشاره به يکي ديگر از مصاديق جهاد اقتصادي ميان ائمه اطهار (ع) اظهار داشت: امام حسن (ع) نيز در خصوص تلاش براي کسب روزي به ياران خويش توصيه مي‌کردند که دنبال روزي باش و در اين راه بسيار تلاش کن چرا که روزي دو نوع است؛ يک روزي که تو را مي‌طلبد و روزي که تو آن را مي‌طلبي، پس براي بدست آوردن روزي که تو بايد آن را بطلبي تمام تلاش خويش را معطوف آن کن.
قنبري تصريح کرد: با جستجو و جمع‌آوري ميان روايات در مي‌يابيم که در نهج‌البلاغه تلاش شده تا ثروتمند و دارا شدن به عنوان بک ارزش تلقي شود و براي دستيابي به چنين کاري بايد اقدامي ارزشمند صورت گيرد که آن چيزي جز جهاد نيست.
نويسنده کتاب‌ «عرفان نهج‌البلاغه» به بيان جايگاه جهاد پرداخت و گفت: جهاد يک عمل ارزشمند ديني است که با جنگ، کار و کوشش متفاوت بوده و از جهت ديني، امري معتبر و مقدس به شمار مي‌رود از اين‌رو حضرت امير (ع) کوشيدن براي زندگي را از مصاديق جهاد ذکر مي‌کنند و بر اين اساس کشته‌شدگان در راه تأمين معاش خانواده‌، از اجر شهدا بهره‌مند مي‌شوند.
اين پژوهشگر نهج‌البلاعه در ادامه ابراز داشت: اميرالمؤمنين (ع) در پاسخ به فردي که دنيا را مذموم مي‌پنداشت، فرمودند: «دنيا به دليل آنکه امکاناتي را براي انسان در جهت رسيدن به اهدافش فراهم مي‌کند و پيامبران نيز در اين دنيا به رسالت مبعوث شده‌اند، نيکوست لذا اين تو هستي که نسبت به دنيا برخورد بدي داري» بنابراين مصاديق جهاد اقتصادي در نهج‌البلاغه، ابتدا تأمين اقتصاد زندگي فرد است و هر کسي بايد تلاش کند تا از جهت اقتصادي وابسته ديگران نشود.

* چاه‌هاي آب به جا مانده در مدينه يکي از مصاديق عيني جهاد اقتصادي توسط علي (ع) است

وي تأمين نيازهاي خانوادگي را از ديگز مصاديق جهاد اقتصادي در نهج‌البلاغه خواند که نه تنها شخص نبايد محتاج ديگران باشد بلکه به ديگران هم کمک کند و در حوزه ملي نيز يک کشور اسلامي بايد سعي کند تا کشورهاي ضعيف‌تر را ياري رساند.
قنبري با اشاره به ديدگاه جضرت علي(ع) تأکيد کرد: از منظر حضرت امير (ع) ثروتمند زيستن همراه با شکرگزاري بسيار بهتر و ارزشمندتر از حقيرانه زيستن همراه با صبر و شکيبايي است.
نويسنده کتاب «معنويت در نهج‌البلاغه» حضرت علي (ع) را يک مجاهد اقتصادي ناميد و اظهار داشت: يکي از مصاديق عيني مجاهده اقتصادي، حفر چاه‌هاي آب توسط علي (ع) است به طوري که برخي بزرگان معتقدند در حال حاضر بعضي از چاه‌هاي مدينه که تاکنون آب از آنها مي‌جوشد، محصول تلاش و زحمت اميرالمؤمنين (ع) است، نخلستان‌هاي ايشان در کوفه و مدينه زبان‌زد خاص و عام بود و به همين دليل ايشان يکي از ثروتمندان زمان خويش به شمار مي‌رفت لذا براساس اخبار متواتر، حضرت علي (ع) نه تنها هيچ‌گاه از بيت‌المال حقوق نگرفت بلکه همواره به ديگران نيز بسيار کمک مي‌کرد.
وي تصريح کرد: براساس آموزه‌هاي نهج‌البلاغه، انسان نبايد حتي يک ساعت از زندگي خويش را بدون انجام کار مفيد سپري کند، کلمه ساعت در زبان فارسي به معناي 60 دقيقه است اما در ادبيات عرب و نهج‌البلاغه، ساعت به معناي «لحظه» ذکر شده لذا انسان نبايد يک لحظه بيکار بنشيند از اين‌رو اگر بينش افراد در زندگي، اين‌گونه باشد قطعاً جزو مجاهدان اقتصادي محسوب خواهد شد.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس