کد خبر 395320
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۵

آمریکایی‌ها می‌گویند سه گزینه روی میز مذاکرات است اما نگاهی دقیق به فعل و انفعالات محیطی نشان می دهد آنچه روی میز در جریان است، چیزی جز یک نمایش تردستانه برای پنهان کردن بازی مرموز زیر میز نیست.

به گزارش مشرق، کیهان در یادداشت امروز خود نوشت: آمریکایی‌ها می‌گویند سه گزینه روی میز مذاکرات است و جمهوری اسلامی باید یکی از آنها را انتخاب کند؛ 1- توافق؛ که با توجه به محتوا و ابعاد فعلی آن، چیزی بیش از یک کلاه گشاد و بی انتها نیست! 2- تشدید تحریم‌ها 3- گزینه نظامی.

نگاهی دقیق به فعل و انفعالات محیطی نشان می دهد آنچه روی میز در جریان است، چیزی جز یک نمایش تردستانه برای پنهان کردن بازی مرموز زیر میز نیست. گزینه‌های روی میز آمریکایی‌ها از دو حال خارج نیستند. گزینه اول فرعی است و دو گزینه دیگر کارت‌های سوخته و بی ارزش. گزینه واقعی و اصلی آمریکا که از قضا زیر میز قرار دارد و صحنه سازی‌های روی میز برای پوشاندن آن است، چیزی نیست جز؛ «Regime Change From Within» یا همان «تغییر رژیم از درون». این موضوع جای تحلیل و بررسی بسیار دارد و در این مجال به برخی از ابعاد و نشانه‌های آن می‌پردازیم.

«رژیم» در ادبیات سیاسی واشنگتن، یک عبارت کنایی است که به «آرایش‌های سیاسی نامطلوب» اطلاق می شود. تعریف مبسوط یک رژیم از منظر واشنگتن «مجموعه‌ای حاکم از قوانین، هنجارها و ارزشهاست که رفتارها را تنظیم و کنترل می‌کند» و این مجموعه در تضاد با منافع و تعاریف آمریکا تعریف می شود.

این گزینه درباره جمهوری اسلامی ایران یک گزینه تازه تلقی نمی شود و اگر بخواهیم دقیق بگوییم، عمری به اندازه عمر جمهوری اسلامی دارد. عبارت «تغییر رژیم از درون» تا سال 2003 تقریبا در ادبیات سیاسی و رسانه‌ای آمریکا دیده نمی شود و نخستین استفاده از آن به سال 2003 باز می‌گردد. زمانی که دولت آمریکا به سردمداری جرج بوش افغانستان را اشغال، به عراق حمله کرده و زمزمه‌هایی مبنی بر تدارک حمله به ایران نیز به گوش می‌رسید. در این زمان اغلب کارشناسان و تحلیلگران آمریکایی به کاخ‌سفید درباره نتایج چنین حماقتی هشدار داده و ایران را لقمه‌ای بزرگتر از دهان آمریکا می‌دانند و گزینه «تغییر رژیم از درون» را به جای گزینه نظامی ارائه می‌کنند. تکرار این مفهوم در 5 سال اخیر رشدی تصاعدی و انفجاری داشته است.

تحقیقات نشان می‌دهد تا سال 2014 میلادی، 82 مورد مطالعه و تحقیق مستقل درباره «تغییر رژیم از درون» در کتاب‌ها، پایان‌نامه‌ها و ژورنال‌های علمی به چشم می‌خورد و نکته جالب آنکه بیش از دو سوم این تحقیقات و تالیفات درباره ایران بوده است! «ایوان ساشا شیهان» از محققان دانشگاه بالتیمور یکی از اصلی‌ترین نظریه پردازان در این زمینه است که سخنرانی، یادداشت و تالیفات مختلفی درباره این موضوع داشته و ارتباط تنگاتنگی با مراکز سیاسی و تصمیم سازی در آمریکا نیز دارد. شیهان در یکی از تحقیقات منتشر شده خود در این زمینه می‌نویسد؛ «برخی شاید معتقد باشند «تغییر رژیم از درون» یک مفهوم صرفاً ذهنی است که برای تشویق مخالفان و اپوزیسیون داخلی کاربرد دارد اما اینگونه نیست.» این همان چیزی است که ما را به آن متهم می‌کنند؛ توهم توطئه!

وی در ادامه به بررسی این مفهوم پرداخته و معتقد است؛ تحریم‌هایی که از ابتدای انقلاب سال 1979 علیه ایران وضع شد، اگر چه با عنوان «مهار» جمهوری اسلامی مطرح می شد اما ماهیتاً کارکردی جز تغییر از درون نداشت.

تحریم های واشنگتن علیه ایران بطور کلی به سه بهانه انجام شده است؛ حمایت از تروریسم، حقوق بشر و فعالیت‌های هسته‌ای. آمریکا مدعی است این تحریم‌ها برای تغییر رفتار ایران در حوزه‌های مورد اشاره وضع شده است اما جان بولتون -سیاستمدار آمریکایی که به واسطه سیاست‌های ضد ایرانی‌اش مشهور است- در مصاحبه ای با فایننشال تایمز در سال 2006 پرده از واقعیت تحریم‌ها برمی‌دارد و می‌گوید؛ «تغییر رژیم «هدف نهایی» از سیاست تحریم‌ها بود. سیاست تحریم، ایران را از داخل تحت فشار قرار داده و به نیروهای دموکراتیک کمک می‌کند.»
در موردی دیگر می‌توان به مقدمه طرح تحریم‌های نفتی -به عنوان یکی از سخت‌ترین تحریم‌های تاریخ- اشاره کرد. در این پیش‌نویس آمده است؛ هدف از تحریم‌ها حرکت ایران به سوی انتخاب دولتی آزاد و دموکراتیک است!

گزینه واقعی آمریکایی‌ها نه یک مفهوم تئوریک که یک دستور عملیاتی در حوزه سیاست خارجی است و شامل گزینه‌های متنوعی می‌شود؛ از فعالیت‌های رسانه‌ای و تبلیغی گرفته تا کمک‌های مخفیانه به اپوزیسیون داخل کشور و فراری‌ها.

کاندولیزا رایس -وزیر خارجه وقت آمریکا- در سال 2006 از کنگره تقاضای 85 میلیون دلار برای کمک به مخالفان جمهوری اسلامی می‌کند و در توضیح این درخواست می‌گوید؛ «این پول صرف حمایت از آرمان‌های مردم ایران برای آزادی و دموکراسی خواهد شد.» کنگره با اختصاص 75 میلیون دلار موافقت می‌کند. در پایان سال مالی 2006 اعلام می‌شود کل این بودجه خرج شده و بطور سر بسته اعلام می‌شود این بودجه صرف کمک به رسانه‌های فارسی‌زبان، گروه‌های طرفدار دموکراسی در ایران و کمک به دانشجویان ایرانی در آمریکا شده است!

اوایل دسامبر 2012 ـ آذر ماه 1391 - در محافل سیاسی و رسانه‌ای غرب این احتمال مطرح شده بود که ممکن است ایران برای اعتمادسازی، غنی‌سازی 20 درصدی اورانیوم را متوقف کند و غرب در قبال آن برخی از تحریم‌ها را لغو کند. در پی این احتمال، دیوید فروم، یکی از نظریه‌پردازان نزدیک به کاخ‌سفید طی مقاله‌ای در سایت CNN نوشت؛ «اگر پرونده هسته‌ای ایران به نقطه پایان برسد، غرب برای حفظ پرستیژ بین‌المللی خود چاره‌ای جز لغو برخی از تحریم‌ها ندارد و حال آن که تحریم‌ها با دو هدف پلکانی تعریف شده‌اند. اول تغییر رفتار سیاسی ایران  - BEHAVIOR - و دوم تغییر ساختار - STRUCTURE - نظام.»

از منظر آمریکایی‌ها این تغییر می‌تواند در سه قالب محقق شود؛ انقلاب، کودتا و اصلاحات و از همین منظر است که طیف‌های متنوعی زیر «چتر» این گزینه قرار گرفته و مورد حمایت واقع می‌شوند؛ از گروهک منافقین که برای تغییر جمهوری اسلامی دست به اسلحه برده و ترور می‌کنند تا برخی اصلاح طلبان داخلی که مدعی کار در چارچوب قانون اساسی فعلی هستند. نمود بارز این گردهمایی زیر یک چتر را می توان در فتنه سال 88 دید که «همه احزاب و گروه‌های ضدانقلاب در داخل و خارج کشور» زیر چتر فتنه جمع شدند.

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سخنرانی جنجالی و البته نمایشی اخیر خود در کنگره آمریکا به موضوع حساس و قابل تاملی اشاره کرد که اغلب رسانه‌ها توجه چندانی به آن نکردند. نتانیاهو گفت؛ آمریکا به دنبال توافقی 10 ساله با ایران است اما من فکر نمی‌کنم که جمهوری اسلامی بعد از این مدت رژیم بهتری باشد!

این نکته سربسته با توجه به موارد فوق گویای واقعیت‌های بسیاری است. این اعتراف نشان می‌دهد آمریکایی‌ها به این توافق نه به عنوان یک قرارداد مرسوم و دو طرفه، بلکه به عنوان ابزاری در جهت اجرایی کردن گزینه اصلی و البته زیرمیز خود نگاه می‌کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • محسن ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    خوب به هرحال قرار است دولت بعد از آقای روحانی پایبند باشد به توافق در غیر اینصورت دوباره تحریم ها و گزینه های روی میز مطرح خواهد شد.
  • ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    مهم زیر میز ه روی میز الکیه...
  • میثم ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    عجب ادم تیزیه این شریعتمداری,,,چرا به این بنده خدا یه پستی چیزی نمیدن ,,خیلی ادم زرنگیه,, استعدادش به باد رفته ,,
  • سعید ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    دوباره بهانه تراشی برای تنگ تر کردن دایره خودی ها از غیر خودی ها
  • بختياري ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    كيهان لطفا خفه
  • ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    کوتاه نخواهیم آمد. با منطق و بدور از افراط روزی مزه تحریم را به کام غرب می چشانیم. فقط به خدا اعتماد داریم. کدخدا قابل اعتماد نیست.
  • ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    گزینه های ما هم روی میزه........
  • شناسنامه ایران ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    به نظر من اونها تونستن یک عده ی کمی که ذات خودشونو هنوز نشناختن رو جذب خودشون کردن چه دکتر که فقط مدرک گرفته تا کارگر و کارمند و حتی برخی انقلابیون قدیم و این داستان ادامه دارد... ولی به لطف رهبری و مردم ایرانی الاصل حالا حالاها آفن
  • مهران ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    اوباما و نتانیاهو بینشون شکاف ایجاد شده . . . . . . . الکی مثلا آمریکا بدونه اجازه اسرائیل هر کاری میتونه انجام بده
  • جعفر یعقوبیان ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    آقا مهران آمریکا واسراییل هر دو دشمن خونی ما هستند اگر هم شکاف بینشان ایجاد شود تازه میشوند دو لبه ی تیز قیچی
  • ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    جوجه آخر پاییز میشمارند
  • حسینی ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    این اطلاعات بسیار دقیق ومستند است مردم باید اگاهانه عمل کنند اقایان فتنه گر هنوز فعال هستند شاید میتوان گفت وارد کردن فشار اقتصادی به مردم از جانب عده ای دلیل بر نا راضی کردن مردم باشد تا به اهداف امریکا کمک بکنند
  • manamhamintor ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    marg bar amrika marg bar amrika parast va harki be omide amrikas Death to amrika
  • ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    شريعتمداري انگار تو برره است نه ايران خداوكيلي اين چه ربطي به مذاكرات داشت
  • حسن ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    یک کلمه هم از مادر .......
  • محمد ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    دو پیشنهاد برای این برادر گرامی و مخلص دارم . یا یک پست اجرایی بگیرند تا با چند و چون مسائل درگیر و با معضلات ان اشنا شوند یا یک دوره کارشناسی با دروس علم سیاست اشناشوند تا با فلسفه و دیدگاه سیاست و همچنین سازمانهای بین المللی و فرایندهای سیاست های جهانی اشنا شوند تا انشاء اله با دیدگاههای واقع بینانه تری تحلیل نمایند. این عزیز را می شناسم و در سلامت اخلاقی و شخصی ایشان شک ندارم.
  • ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    شریعتمداری‌به‌نظرخودش‌خیلی‌باهوشه‌‌
  • ناشناس ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    بی ادب !
  • ناشناس ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    درود بر حاج حسین شریعتمداری سردار قلم .
  • رضا ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    من هم با نظر شما کاملا موافقم و در عمر انقلاب و دسیسه های شیطان بزرگ و نوچه های حقیرش چیزی مضحک تراز این بازی اخیرشان یعنی مذاکرات به اصطلاح هسته ای ندیدم نمیدونم ایا واقعا مسئولان کشور صداقت قاتلان بهترین فرزندان این آب و خاک را باور کرده اند . خدایا به چه زبان باید گفت این کفتارها هدفی جز نابودی انقلاب و کشور و ملت ایران نداشته و ندارند و این ادا و اطوارهای دیپلماتیک چیزی جز یک نمایش مضحک برای یک عده خوش باور در جهت رسیدن به اهداف شومشان نیست . ای خدای شهیدان دست ما مردم جز به دامان تو به جائی نمیرسد راضی نشو با خون بهترین بنده گانت اینگونه گستاخانه بازی شود .خدایا یعنی باز هم همان داستان معاویه و یزید و زرخریدان و مقام طلبان و خون حسینیان؟
  • فدایی ایران ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    طی این 36 سال که از عمر انقلاب می گذرد آیا زمانی را سراغ دارید که آمزیکا علیه ایران دشمنی و توطئه نکرده باشد .مطمئنا بعد از آن هم بیکار نخواهد نشست این موضوع یک چیز تازه نیست .زیاد از واژگان زیر میز وروی میزاستفاده نکنیم بلکه به واژه دشمنی ابدی بین ایران و ظلم که آمریکا نماد آن است اعتقاد داشته باشیم آنها اگر بتوانند با مذاکره بی مذاکره با اعمال تحریم یا با تهدید نظامی یا با ایجاد بلوا وآشوب ذر داخل کشور تا به اهدافشان نرسند راحت نخواهند نشست یکی از برنامه های استراتژیک وحیاتی ویکی از آرزوهای آمریکا ذرباره ایران سرنگونی نظام جمهوری اسلامی است حتی اگر زمانی روابط به ظاهر حسنه شود .این ما هستیم که نباید فرصت به آمریکا بدهیم تا در توطئه هایش موفق شود این ما هستیم که باید هوشیار باشیم وخود را در تمام زمینه های علمی نظامی اقتصادی وسیاسی ورفاه مردم آنقدر ارتقا دهیم تا نه تنها آمریکا بلکه هر دشمنی قصد توطئه علیه ایران را داشت ابتدا درباره عواقب آن فکر کند.
  • ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    حاج حسین داره نقش پلیس بد برای فریب آمریکا بازی میکنه وگرنه با روحانی توی یک خطه .
  • ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    خسته میشه بنده خدا با این سن و سالش همون انتقاد بیشتر فاز میده بهش
  • ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    درود بر شریعتمداری و همه ی آزادمردان و آزاد اندیشان مرگ بر امریکا و طرفداران رابطه و توافق ننگین با امریکا جاوید ایران مستقل و هسته ای
  • ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    با ادب و احترام هم میشه اظهار نظر کرد یحتمل هیچی نداشتی بگی
  • محمدی ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    شما که دکترای علوم سیاسی داری با تحلیلاتون ما رو روشن کن.آخه وقتی حتی یه جمله واسه تحلیل نداری بذاری مگه مجبوری نظر بذاری.من نمی دونم این چه بی اخلاقیه که توی جامعه ی ما رایج شده هرکی به خودش اجازه میده به مخالفش بی سواد و ... بگه . البته دور از انتظار نیست وقتی رئیس با ادبیات توهین آمیز با نظرات منتقدین برخورد میکنه دیگه از هم فکراش چه انتظاریه؟!
  • ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    درود بر حاج حسین خدایا چقدر یابو ریخته در این سایت مطمئنم ایرانی نیستند و امثال آلن ایر اون یارو کارمند فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا هستند که نظرات مشمئز کننده میدهند و این احمق هم نظرات ایرانیها را سانسور میکنه و نظرات آنها را منعکس میمنه
  • ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    ربطشو با شعورها می فهمند نه نادانان ظاهر بین وطن فروش سبز اموی
  • ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    شریعتمداری یکی از بهترین تحلیل گرای سیاسیه و معمولا کسانی دشمنشن که یا سر در آخور بیگانگان دارن یا بی بصیرتن
  • ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    مدتی هست که مزدورای صهیونیست و افساد طلبا گله ای ریختن تو مشرق نظر میدن که بگن ما بی شماریم ! نمی دونی چه جهادی میکنن جلبکا تو سایتای افسادات که میری نظر مخالف میذاری خیلی نظرات مخالفو نشر نمیدن
  • ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    اتفاقا ایشون تو بهترین جا و خط مقدمن مطبوعات و رسانه ها بازوهای اصلی مقابله با پروژه" تغییر نظام از درون هست" که سالهاست کلید خورده
  • فرجی ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    امریکا زمانی بی خیال ایران وایرانی میشود که گروهی را در ایران مثل داعش وگروهای بی دین مسلح کند تا ملت ایران مثل کشور سوریه وعراق به برادر کشی اقدام کنند واین خواب اشفته انها هیچگاه تعبیر نخواهد شد ما با ایمان وعنایت امام زمان ودرایت مسئولین دنیایشان را بر سرشان خراب خواهیم کرد درود بر ایران وایرانی
  • ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    0 0
    از اول نباید اونا رو آدم حساب کرد چه توافق بکنی چه نکنی تحریمها بیشتر میشه و کمتر نه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس