کد خبر 275449
تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۳۹۲ - ۰۰:۱۳

شکایت‌های حقوقی فراوانی که نسبت به انحصارگری‌های گوگل در سراسر جهان ایجاد شده بیانگر خوی انحصارطلبی گوگل در عصر اطلاعات است. موتور جستجوی گوگل یکی از انحصارطلب‌ترین ابزارهای آن است که به جای کاربران، می‌اندیشد، جستجو می‌کند و مطابق میل و خواسته خود ارزش‌گذاری می‌کند.

گروه جنگ نرم مشرق- به گزارش مشرق به نقل از الجزیره، گوگل هم‌اکنون سومین شرکت بزرگ جهان از لحاظ ارزش بازار است اما از لحاظ نفوذ و قدرت اثرگذاری بر مردم جهان، نقشی همچون یک امپراتوری پرقدرت دارد. گوگل در حال تبدیل شدن به یک امپراتوری دیجیتال است.

هرچه گوگل از لحاظ دیجیتالی در حال پیشرفت است، ارتباطاتش با سازمان‌های امنیتی آمریکا صمیمی‌تر و البته نگران‌کننده‌تر می‌شود. اکنون ماه‌ها است که در سراسر جهان نسبت به اطلاعاتی که گوگل از کاربرانش به سازمان امنیت ملی آمریکاNSA می‌دهد، نگرانی‌ ایجاد شده است. اتهام گوگل از «اشتراک‌گذاری» اطلاعات کاربران با سازمان امنیت ملی آمریکا به «ادغام» در آن سازمان فراتر رفته است.

منتقدان و آزادی‌خواهان معتقدند گوگل در حال آمیختن مفاهم فناوری دیجیتال و امپریالیسم است. به نوعی می‌توان گوگل را معمار قدرت جهانی آمریکا در قرن بیست و یک دانست.

جولیان آسانژ موسس سایت افشاگر «ویکی لیکس» در نقدی که بر کتاب «عصر جدید دیجیتال» The New Digital Age (نوشته دو تن از مدیران گوگل) نوشته، معتقد است محتوای این کتاب نشانه پیوند خوردن شرکت تجاری با کشورداری است. آسانژ، این کتاب را طرح کلی ایجاد یک امپریالیسم فن‌سالارانه می‌داند که نشانه ارتباطات عمیق میان وزارت خارجه آمریکا و «سیلیکون ولی» (مرکز شركت‌هاى كامپيوترى بزرگ جهان در جنوب‌ سانفرانسيسكو) است.

درباره ارتباطات دولت آمریکا با سیلیکون ولی باید گفت که این دو تلاش دارند به طور مخفی و دور از شفافیت، اطلاعات کاربران اینترنت در سراسر جهان را رصد و تحلیل کنند. به عبارتی می‌توان گفت که همکاری دولت آمریکا و شرکت‌های بزرگ کامپیوتری سبب تشکیل شکل جدیدی از «دولت» شده است. یعنی دولتی که بر اطلاعات میلیون‌ها نفر فراتر از مرزهای خود دسترسی دارد اما هیچ‌گونه مسئولیتی نیز در قبال آنها ندارد.

با توجه به پیشتازی گوگل در بین شرکت‌های کامپیوتری، می‌توان گوگل را نماد عصر نوین حکمرانی دیجیتال دانست. به همین سبب است که برخی نویسندگان از واژه 'Googlisation' استفاده می‌کنند که از واژه معروف جهانی سازی globalization گرته‌بردرای شده است.

گوگل به سرعت در حال تبدیل شدن به یک امپراتوری است اما تفاوت آن با امپراتوری‌های بزرگ قدیمی همچون امپراتوری روم یا شوروی، محدود نبودن گستره جغرافیایی آن است. گوگل را امپراتور می‌خوانند چون تلاش دارد اطلاعات کاربران را جمع‌آوری کند و از سوی دیگر، دسترسی کاربران به اطلاعات را نیز کنترل نماید.

شکایت‌های حقوقی فراوانی که نسبت به انحصارگری‌های گوگل در سراسر جهان ایجاد شده بیانگر خوی انحصارطلبی گوگل در عصر اطلاعات است. موتور جستجوی گوگل یکی از انحصارطلب‌ترین ابزارهای آن است که به جای کاربران، می‌اندیشد، جستجو می‌کند و مطابق میل و خواسته خود ارزش‌گذاری می‌کند.

ابزار دیگر گوگل، جیمیل است که حدود 750 میلیون نفر در سراسر جهان از آن استفاده می‌کنند. گوگل به راحتی امکان رصد تمامی محتواهای جیمیل کاربران را در اختیار دارد.

اما گوگل به این داشته‌های خود راضی نیست و قصد دارد عرصه‌های دیگر فضای مجازی را نیز در اختیار بگیرد. به عنوان مثال، این شرکت بارها تلاش کرده تا مالکیت نسخه‌های دیجیتال کتاب‌ها را در اختیار بگیرد که تاکنون با مقاومت ناشران و کتابداران، ناکام مانده است. با این حال، گوگل با نقض قانون کپی‌رایت، از میلیون‌ها کتاب منتشره توسط ناشران، کسب سود می‌کند که در همین زمینه ناشران بسیاری در آمریکا علیه گوگل شکایت کرده‌اند.

گوگل در زمینه‌های دیگر نیز به دنبال قدرت انحصاری است که این هدف را با خرید شرکت‌های کوچک‌تر و جلوگیری از قدرت گرفتن رقبا پیگیری می‌کند. به عنوان مثال، در حالی که گوگل با ابزار Google Maps، حوزه نقشه‌های آنلاین را در اختیار انحصاری خود دارد، در عین حال تلاش دارد که شرکت ویز Waze را به قیمت یک میلیارد دلار خریداری کند. این شرکت در زمینه توسعه ابزارهای نقشه‌رسانی موبایل فعالیت دارد که به رقبای کوچک‌تر گوگل خدمت ارائه می‌کند. در همین زمینه، سازمان غیرانتفاعی ناظر مصرف‌کنندگان آمریکا Consumer Watchdog در ماه ژوئن گذشته از دادستان کل این کشور خواست تحت قانون ضد انحصار جلوی این اقدام گوگل را بگیرد. در صورت تصاحب شرکت ویز، گوگل عملا رقبای خود را از این عرصه، محو خواهد کرد. ضمنا دامنه اطلاعات قابل دسترس گوگل از میلیون‌ها کاربر در سراسر جهان را افزایش خواهد داد و طمع نهادهای امنیتی آمریکا به خود را دوچندان خواهد کرد.

بر مبنای همین استراتژی انحصارطلبی بود که گوگل، ابزارهای مورد استفاده رقبا همچون موتورولا یا یوتیوب را خریداری کرده است. در واقع، شرکت گوگل با خرید یوتیوب، دومین و سومین سایت‌های پربازدید جهان را در اختیار دارد. (رتبه اول از آن فیس بوک است).

منتقدان معتقدند گوگل می‌خواهد به پادشاه عرصه اینترنت تبدیل شود و وقایع نیز نشان می‌دهد که با کمک دولت آمریکا این هدف در حال تحقق است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    اولا شما خودتون دارید از سرویس های رایگان و خدمات بی نظیرش استفاده می کنید دوم اگر شما نگران حریم خصوصی هستید چرا کسانی که اینترنت را پالایش می کنن که ما چه سایت هایی را می توانیم مشاهده کنیم و چه سایت هایی رو نه و سایت هایی که از پروتکل امن استفاده می کنن برای انتقال داده بسته اند و اختلال ایجاد می کنن و هر روز ما رو محدودتر می کنن پیگیری نمی کنید؟ شما بهتره دیگه تو این زمینه حرفی نداشته باشید چون خودتون مورد اتهام تک تک حرفهاتون تو مقاله هستید ...
  • ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    جالبه..
  • هابيل ايران فر ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    به نظر شما مقصر كيست ؟ امريكا يا شما كه تو 8 سال بساط تمام شركتهاي دانش بنيان را از ايران برچيديد ؟
  • حسن ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    وقتی رشوه های همگانی ماکروسافت با ویندوز مجانی در جهان سوم را دریافت می کردیم باید به فکر می افتادیم!!!! نتیجه اینکه فقط ماکرو سافت در بازار سیستم عامل ماند!!!!!!!! حالا انحصار سیستم عامل در درست ماکروسافت و انحصار تبادل اطلاعات دست گوگل است!! و این دو هرکاربخواهند می کنند!!!!!!! جاسوسی حداقل بهره برداری آنها است!!!!! و چرا داد می زنید!!!!!!!!!!
  • یک مرد ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    من خودم با کمال میل حاضرم تمام اطلاعات زندگیم از لحظه تولد تا لحظه مرگ از DNA گرفته تا تک تک کارهایی که کردم و شماره حساب با پسوردهایش و حریم خصوصی و خلاصه هر آنچه که برای یک نفر مهم است را با خیال 100% راحت به دست گوگل بدم و یک لحظه هم شک نکنم به کارم ولی خیلی سربسته می گم که دیگر کشورها عمرا قابل اعتماد باشن.
  • ناشناس ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    شما خیلی ساده لوح تشریف دارید این شرکت یک جاسوس تمام عیار است.
  • مرتضی ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    شما تئوری ای مطرح کردید مبنی بر همکاری اطلاعاتی گوگل و دولت امریکا. اما در این مقاله هیچ مدرکی دال بر ان ارائه نکردید. فقط گفتید که گوگل هم اکنون خیلی توسعه یافته. لطفا برای ادعاهای خود دلایل مستند ارائه کنید
  • ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    اتفاقا همین نکته گوگل چیز جالبیه... وقتی حس کنیم کسی یا وسیله ای کار جاسوس میکنه بهتره اطلاعات اشتباه بهش بدیم...اینجوری میتونیم به اون سیستم رکب بزنیم تا در برنامه ریزی اشتباه کنه...مثلا من موقع ثبت نام فیس بوک یا گوگل-یاهو- همیشه اطلاعات رو بیخودی ثبت میکنم.توصیه میکنم شما هم همینکارو بکنید.ضمنا چرا به نام ها حساس میشید؟گوگل-یاهو-فیس بوک...بالاخره یکی پیدامیشه که کارش جاسوسی باشه...باید راه مقابله شخصی را به مردم آموزش داد.ضمنا منی که از مال دنیا هیچی ندارم نگران لو رفتن چی باید باشم؟؟؟اونی که آنی دارد باید نگران باشد...که اموالش چقدره یا کجا قایمش کرده...یا نگران روابط غیر رسمیش باشه...اونایی که مقاله های ترس برانگیز مینویسن کسایی هستن که خودشون یه کارایی میکنن یا ترسایی دارن که ممکنه لو بره ...آنرا که حساب (و جیب) پاک است از جاسوسی چه باک؟؟؟و آخر اینکه ما خودمون دکتر و مهندسایی داریم که آنقدر اشتباهات مدیریتی زیانبار فاحش میکنن که بنظرم اگه آمریکاییها خبر داشتن از سوتی هاشون -بساط تحریم و جنگ و تهدید رو جمع میکردن...اونقدر عوامل انتحاری اقتصادی/فرهنگی/...در گوشه وکنار مملکت داریم که نیازی به دشمن خارجی نداریم...
  • ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    بسم او 1. مگه گفته از گوگل استفاده نکنید؟؟؟ 2.پالایش و فیلتر با دزدی اطلاعات تفاوت های اساسی داره 3.شما راحت باش !!!!!!!اصلاً نگران اطلاعات شخصیت نباش
  • ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    بسم او اصلاً مقصر خود احمدی نژاده که گوگل اطلاعات مردم رو می دزده!!!!! چه ربطی داره؟
  • ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    بسم او ویندوز تو جهان سوم مجانی نیست. این مهندسین کامپیوتری اند که قفل شکستن یاد گرفتن وگرنه باید چند میلیون میدادید یه ویندوز می خریدید
  • ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    بسم او اگه منظورتون اینه که باشه به کشور آمریکا اعتماد کنید اما به ایران ،نه!!!!
  • yaser ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    از یک مرد این جور رفتارها بعیده :)
  • یک مرد ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    من خودم با کمال میل حاضرم تمام اطلاعات زندگیم از لحظه تولد تا لحظه مرگ از DNA گرفته تا تک تک کارهایی که کردم و شماره حساب با پسوردهایش و حریم خصوصی و خلاصه هر آنچه که برای یک نفر مهم است را با خیال 100% راحت به دست گوگل بدم و یک لحظه هم شک نکنم به کارم ولی خیلی سربسته می گم که دیگر کشورها عمرا قابل اعتماد باشن.
  • ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    مثلا شما فکر می کنید اگه گوگل تو ایران بود و این همه مشترک داشت وزارت های خودمون با اطلاعاتش کاری نداشتن؟ تعداد کلیکهاتونو هم میشمردن. شرکت به این مهمی تو هر کشوری باشه دولت اون کشور حتما باهاش کار داره این یه چیز طبیعی هست. نکته اینجاست که دولت اونا با حریم خصوصی مردم کاری نداره. مثلا اگه گوگل تو ایران بود ما الان چند صد هزار نفر به جرم سیاسی و چند میلیون نفر هم به جرم رابطه نامشروع بصورت علی الحساب تو زندانامون داشتیم. هدفم گفتن طنز نیست یک حقیقته تلخه.
  • ۱۷:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    ویندوز رایگان نیست ویندوز کالایی بسیار گران برای ما هست فقط مبلغشو در آینده خواهیم پرداخت.
  • ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    احسنت

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس