به گزارش مشرق به نقل از فارس، مولف اين کتاب ، در تلاش است به بررسي ابعاد تأثير تمدن اسلامي بر اروپاييان در زمينه علوم عقلي در محدوده سدههاي ميانه و نقش آن در بيداري و رنسانس عقلي اروپا بپردازد.
در فصل اول اين اثر به برخي از شاخصههاي تمدن اسلامي و زمينههاي رشد و شکوفايي آن اشاره ميشود و در فصل دوم، وضعيت علمي و فرهنگي اروپا در قرون وسطي مورد بررسي قرار ميگيرد تا زمينه لازم براي مقايسه بهتر اين دو تمدن فراهم آيد. در فصل سوم، بعد از اشارهاي کوتاه به اصل تعامل تمدنها در طول تاريخ و تأثير و تأثر انديشهها، به برخي از علل و اسباب نقشآفريني تمدن اسلامي در بيداري اروپا پرداخته شده است.
در فصل چهارم که بخش اصلي اين کتاب است، مهمترين حوزههاي نقشآفريني تمدن اسلامي در رنسانس عقلي اروپا بررسي شده و در اين راستا، تأثير فلسفه و الهيات اسلامي در افکار و انديشههاي فلاسفه و الهيون اروپايي مورد واکاوي بيشتري قرار گرفته است و به تأثير آراء فيلسوفان اسلامي به ويژه ابن رشد و ابن سينا و کندي و غزالي و فارابي بر فيلسوفان اروپايي، به ويژه در بحث رابطه عقل و وحي پرداخته و به ادله موافقان و مخالفان ورود فلسفه اسلامي در مجامع علمي اروپايي اشاره شده است. علاوه بر آن، نگاه گذرايي به تأثير نظريات دانشمندان اسلامي نظير خوارزمي و ابن هيثم بر دانشمندان اروپايي در زمينه رياضيات و نجوم که در ارتباط تنگاتنگي با علوم عقلي بودهاند، افکنده شده است.
در بخشي از اين کتاب ميخوانيم: «آثار فلاسفه مسلمان نه تنها اروپاييان را با آراء افلاطون و ارسطو آشنا کرد بلکه چشم آنان را به سوي افقهايي وسيعتر از آن چه يونانيان بدان ميانديشيدند باز نمود و زمينه را براي رنسانس و نوزايي عقلي اروپا فراهم کرد.»
اين کتاب را ميتوان حرکتي در راستاي جريانشناسي انديشهها به شمار آورد. نويسنده سعي نموده تا با بهرهگيري از منابع تاريخي و فلسفي، تأثير آراء و انديشههاي فيلسوفان و انديشمندان اسلامي بر متفکران مغرب زمين را مورد تحليل و ارزيابي قرار دهد و نقش آنها را در ايجاد زمينههاي رنسانس عقلي اروپا نشان دهد.
نشر سپيده باوران کتاب «نقش تمدن اسلامي در رنسانس عقلي اروپا» را در 184 با قيمت 4400منتشر کرده است.
«نقش تمدن اسلامي در رنسانس عقلي اروپا» نام کتابي است که تکتم آزاد با همکاري عليرضا آزاد تأليف کرده است.<BR>