کد خبر 17746
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۸۹ - ۱۲:۵۴

در نخستين نشست «انديشه هاي راهبردي» در جمهوري اسلامي ايران، رهبر معظم انقلاب اسلامي و دهها نفر از انديشمندان، استادان و صاحبنظران دانشگاهي و حوزوي، چهارشنبه شب، به هم انديشي و بررسي "مباني، ويژگي ها و ابعاد الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت" پرداختند.

به گزارش مشرق به نقل از پايگاه اطلا رساني دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب، در ابتداي اين نشست که بيش از 4 ساعت به طول انجاميد، 14 نفر از متفکران و صاحب نظران حدود 3 ساعت و نيم، ضمن تضارب آرا، ديدگاههاي متنوع و مختلف خود را در زمينه الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت بيان کردند.

سخنان رهبر معظم انقلاب در اين نشست
در ادامه اين نشست حضرت آيت‌الله خامنه‌اي با تأکيد بر ضرورت به کارگيري همه ظرفيت نخبگاني کشور در تدوين اين الگوي راهبردي، چهار عرصه "فکر، علم، زندگي و معنويت" را عرصه هاي مهم الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت خواندند و تأکيد کردند: اين الگو، سندي بالادستي براي همه اسناد برنامه اي و چشم اندازي کشور خواهد بود.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي با اظهار خرسندي و قدرداني از مقالات علمي و سخنان اساتيد و فضلا در نخستين نشست انديشه هاي راهبردي، اين موضوع را نشان دهنده ظرفيت بسيار بالاي فرزانگان و انديشمندان کشور دانستند و در تبيين اهميت آن خاطرنشان کردند: برگزاري چنين نشستي در جمهوري اسلامي ايران بي سابقه است.
ايشان با تأکيد بر تداوم نشستهاي انديشه هاي راهبردي، يکي از اهداف اصلي برگزاري اين سلسله نشست ها را درگير شدن متفکران و انديشه ورزان با مسائل اساسي و کلان برشمردند و افزودند: در کشور، اهداف و کارهاي بزرگي وجود دارد که بايد براي تحقق آنها از ظرفيت ها و تواناييهاي بالاي نخبگان، استفاده شود که لازمه آن درگير شدن انديشه ورزان با اين مسائل کلان است.
رهبر انقلاب اسلامي، فرهنگ و گفتمان سازي درخصوص مسائل کلان در ميان نخبگان و سپس در سطح عمومي جامعه را از ديگر اهداف سلسله نشست هاي راهبردي خواندند و خاطرنشان کردند: هدف سوم از برپايي اين نشست ها، تعيين مسير و نوعي ريل گذاري براي آينده کشور است.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي با تأکيد بر لزوم پرهيز از شتابزدگي در رسيدن به نتيجه نهايي اين نشست ها، افزودند: تدوين الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت جز در يک فرآيند بلندمدت و در حالت خوش بينانه، ميان مدت، امکان پذير نيست، ضمن آنکه سرعت معقول نيز بايد وجود داشته باشد.
ايشان خاطرنشان کردند: در الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت، هدفها مشخص مي شود اما راهبردها ممکن است به تناسب شرايط زمان دچار تغيير و اصلاح شوند که اين مسئله، نشان دهنده انعطاف پذيري الگو است.
رهبر انقلاب اسلامي در تبيين اجزاي چهارگانه تعبير «الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت» کلمه الگو را «نقشه جامع» معنا کردند و افزودند: بدون نقشه جامع، همچون برخي مسائل فرهنگي يا اقتصادي 30 سال گذشته، دچار حرکتهاي گاه متناقض خواهيم شد.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي در تشريح علت انتخاب کلمه اسلامي نيز بر ضرورت تکيه اهداف، ارزشها و شيوه هاي اين الگو بر معارف و مباني اسلام اشاره کردند و افزودند: جامعه و حکومت ما، اسلامي است و ما مفتخريم که مي توانيم با استفاده از منابع اسلام، الگوي پيشرفت خود را تدوين کنيم.
ايشان در تبيين علت انتخاب کلمه ايراني در تعبير «الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت»، به مسائلي نظير ضرورت در نظر گرفتن شرايط تاريخي - جغرافيايي - فرهنگي - اقتصادي و اجتماعي ايران در اين الگو اشاره کردند و افزودند: علاوه بر اين مسائل، طراحان اين الگو نيز متفکران ايراني هستند و اين الگو در واقع تجلي تلاش انديشمندان اين سرزمين براي ترسيم آينده کشور است.
رهبر انقلاب اسلامي همچنين با اشاره به انتخاب کلمه «پيشرفت» به جاي «توسعه» تأکيد کردند: کلمه توسعه، يک اصطلاح متعارف جهاني، با بار معنايي و ارزشي و الزامات خاص خود است که ما با آنها موافق نيستيم، بنابراين از کلمه «پيشرفت» استفاده شد ضمن اينکه وام نگرفتن از مفاهيم ديگران، در طول انقلاب اسلامي سابقه داشته است.
ايشان ترسيم وضع مطلوب و مشخص کردن چگونگي رسيدن از وضع موجود به وضع مطلوب را از ضرورت هاي روند ترسيم و تدوين الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت خواندند و افزودند: استفاده از دو مفهوم «اسلامي و ايراني»، به هيچ وجه به معناي استفاده نکردن از دستاوردهاي ديگران و تجارب صحيح آنان نيست و ما در اين راه، با چشمان باز و انتخاب گر، از هر علم و معرفت درست استفاده مي کنيم.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي با اشاره به لزوم مطرح شدن و پاسخگويي به همه سؤالات در باب الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت افزودند: يک سؤال اين است که چرا اين مقطع زماني براي تدوين اين الگو انتخاب شده است.
ايشان در پاسخ اين سؤال خاطرنشان کردند: تجربه هاي متراکم و معرفتهاي انباشته شده در سي سال گذشته نشان مي دهد که مقطع فعلي، زمان مناسبي براي آغاز اين راه است.
رهبر انقلاب اسلامي افزودند: برخي نيز معتقدند توانايي فکري براي ايجاد اين الگو، در کشور وجود ندارد اما ظرفيتهاي بسيار خوب موجود و ظرفيتهاي فراوان بالقوه اثبات مي کند که متفکران و انديشه ورزان ايراني توانايي تدوين اين الگو را دارا هستند و اين حرکت، حتماً به پيش خواهد رفت.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي در تشريح عرصه هاي الگوي پيشرفت، به چهار عرصه فکر، علم، زندگي و معنويت اشاره کردند و افزودند: الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت به گونه اي تدوين شود که جامعه را به سمت جامعه اي متفکر سوق دهد و جوشيدن فکر و «انديشه ورزي» به حقيقتي نمايان در جامعه تبديل شود.
ايشان در همين زمينه مشخص شدن راهبردها و الزامات پيشرفت در عرصه فکر و توجه به ابزارهاي آن از جمله «آموزش و پرورش و رسانه ها» را در تدوين الگوي پيشرفت مهم دانستند.
عرصه علم، دومين عرصه اي بود که رهبر انقلاب به عنوان عرصه هاي پيشرفت مطرح کردند.
ايشان در اين زمينه خاطرنشان کردند: نوآوري و حرکت خوب موجود در زمينه استقلال علمي بايد با شتاب و قوت بيشتر ادامه يابد و راههاي پيشرفت همه جانبه، عميق و بنياني علمي، در الگو مشخص شود.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي، توجه به مسائل و خطوط اصلي زندگي مانند امنيت، عدالت، رفاه، آزادي، حکومت، استقلال و عزت ملي را در بحث الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت، ضروري دانستند و افزودند: در اين الگو بايد به عرصه زندگي، توجه کافي شود.
رهبر انقلاب اسلامي، معنويت را چهارمين و مهمترين عرصه اي دانستند که در کار پيچيده - دقيق و بلندمدت تدوين الگوي اسلامي ايراني پيشرفت ،بايد به آن توجه شود چرا که معنويت، روح پيشرفت واقعي در همه زمينه ها و مسائل است.
رهبر انقلاب اسلامي، زندگي بشر در دوران ظهور امام عصر (عج) را، نمونه کامل زندگي انساني خواندند و خاطرنشان کردند: بشر با تاريخ چند هزار ساله خود، همچنان در پيچ و خمهاي زندگي بسر مي برد و در زمان ظهور حضرت حجت، به بزرگ راه پيشرفت حقيقي مي رسد که البته بايد به طور مستمر در اين زمينه تلاش کرد.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي، سخنان خود در نخستين نشست انديشه هاي راهبردي را با تأمل در باب محتواي اسلامي الگوي پيشرفت ادامه دادند.
ايشان توجه به مسئله توحيد را در اين الگو داراي ضرورت کامل دانستند و افزودند: اگر توحيد، اعتقاد به خدا و التزام به اين اعتقاد، به بدنه زندگي بشر بسط داده شود، مشکلات جامعه بشري حل و راه پيشرفت حقيقي گشوده خواهد شد.
رهبر انقلاب اسلامي، توجه به معاد و محاسبه اخروي را در الگوي پيشرفت، موجب منطقي شدن تحمل همه دشواريها و ترويج ايثار و از خودگذشتگي برشمردند و خاطرنشان کردند: اين مفهوم اساسي و سرنوشت ساز، بايد در الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت، معنا يابد.
پيوستگي و عدم تفکيک دنيا و آخرت و محور بودن انسان در نگاه اسلام از ديگر نکاتي بود که رهبر انقلاب اسلامي در زمينه محتواي اسلامي الگوي پيشرفت مورد توجه قرار دادند.
ايشان، محور بودن انسان «در اسلام و در فلسفه هاي مادي غرب» را کاملاً متفاوت از يکديگر خواندند و خاطرنشان کردند: هدف نهايي اسلام، رستگاري انسان است و در اين نگاه همه مسائل از جمله عدالت، رفاه، امنيت و عبادت مقدمه يا اهداف مياني هستند و هدف اصلي اين است که انسان سعادتمند شود.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي، انسان در نگاه اسلام را موجودي مختار، مُکلّف و در معرض هدايت الهي دانستند و با تأکيد بر تجلي اين نگاه در الگوي پيشرفت خاطرنشان کردند: در اين نگاه، مردم سالاري علاوه بر اينکه حق مردم است تکليف آنها نيز مي شود و کسي نمي تواند بگويد صلاح يا فساد جامعه به من مربوط نيست.
رهبر انقلاب اسلامي، مسئله حکومت از ديدگاه اسلام را از ديگر مسائلي دانستند که در الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت، بايد مورد توجه کافي قرار گيرد.
ايشان در همين زمينه افزودند: صلاحيتهاي فردي در اسلام به گونه اي مهم است که هرکس مي خواهد مسئوليت و مديريت بپذيرد بايد صلاحيت هاي لازم را در خود بوجود آورد وگرنه با پذيرش مسئوليت، عمل نامشروعي انجام داده است.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي در تبيين نکات ديگري از نگاه اسلام به حکومت، به نفي استعلا، اشاره کردند و افزودند: در اسلام کسي که اهل استعلا و برتري طلبي است و يا همه چيز را براي خود مي خواهد حق ندارد قدرت را قبول کند و مردم نيز حق ندارند چنين شخصي را انتخاب کنند که اين نگاه سعادت بخش، بايد در الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت، جاري شود.
رهبر انقلاب اسلامي توجه به اقتصاد را نيز در الگوي پيشرفت، ضروري خواندند و افزودند: در الگوي پيشرفتي که با همفکري و تلاش نخبگان تدوين خواهد شد، عدالت به عنوان يکي از ارکان اصلي لحاظ شود چرا که در اسلام، عدالت، معيار حق و باطل و ملاک مشروعيت يا عدم مشروعيت حکومتها است.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي به عنوان نکته ضروري ديگر در تدوين الگوي پيشرفت اسلامي-ايراني به «نگاه غيرمادي به اقتصاد» اشاره و خاطرنشان کردند: اسلام براي ثروت، اهميت قائل است و توليد ثروت را مطلوب مي داند به شرط اينکه از آن، براي ايجاد فساد و سلطه و اسراف استفاده نشود.
رهبر انقلاب اسلامي در بخش پاياني سخنانشان با تأکيد مجدد بر ضرورت ادامه سلسله نشستهاي انديشه هاي راهبردي افزودند: در تدوين الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت، ممکن است تشکيل دهها جلسه و ايجاد دهها حلقه علمي و فکري در دانشگاهها و حوزه ها ضروري باشد، بهرحال اين «راه آغاز شده» با استفاده از همه ظرفيت نخبگاني کشور ادامه يابد تا انشاءالله به نقطه مطلوب برسد.
ايشان با اشاره به اينکه تدوين الگوي اسلامي -ايراني پيشرفت ،به علت ماهيت بالا دستي اين الگو،در دولتها ومجالس امکان پذير نيست ،ايجاد مرکزي براي پيگيري اين هدف راهبردي را ضروري دانستند و افزودند: البته اين کار بسيار مهم و حرکت عظيم نمي تواند محدود به يک مجموعه شود و همکاري همه انديشمندان و متفکران کشور را مي طلبد.
رهبر انقلاب اسلامي افزودند: مرکز و ستادي که براي پيگيري اين کار تشکيل مي شود با حمايت و پشتيباني از نخبگان و صاحبنظران، مسير دستيابي به هدف بسيار مهم تدوين الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت را تسهيل خواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس