به گزارش مشرق، حضرت آیتالله خامنهای فرمانده کل قوا صبح روز یکشنبه ۲۸ آبانماه با حضور در دانشگاه علوم و فنون هوافضای عاشورا، به مدت یک ساعت و نیم از آخرین دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بازدید کردند.
در این بازدید، دستاوردهای جدیدی همچون «موشک هایپرسونیک فتاح ۲»، سامانه پدافندی متحرک «مهران» و سامانه ارتقاء یافته «۹ دی» و همچنین پهپاد «شاهد ۱۴۷» برای اولینبار به نمایش گذاشته شده بودند. البته برخی دستاوردهای دیگر در این نمایشگاه وجود داشتند که به نوعی ارتقاء یافته سامانههای قبلی بودند و برخی دیگر نیز، برای نخستینبار مشاهده شدند.
فرمانده معظم کل قوا پیشتر در سال ۱۳۹۲ از نمایشگاه دستاوردهای هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازدید و با دستاوردهای این نیرو آشنا شده بودند.
موشک «فتاح ۲» در حضور فرمانده کل قوا
اولین رخنمایی «فتاح ۲» در حضور فرمانده کل قوا
در بازدید فرمانده کل قوا از دستاوردهای هوافضای سپاه، محصولات جدیدی به چشم میخورد. اولین محصول که رخنمایی کرد، نسل دوم موشک هایپرسونیک فتاح با نام «فتاح ۲» بود.
«فتاح ۲» موشک هایپرسونیک (ابرفراصوت) با قابلیت گلاید است که در دسته تسلیحات هایپرسونیک HGV دستهبندی میشود. البته بر روی بدنه این موشک عبارت HCM که مخفف موشک کروز هایپرسونیک است، نوشته شده بود.
نمایی از موشک «فتاح ۲» به همراه سر جنگی جدید مانورپذیر
«فتاح ۲» دارای ۲ موتور است، موتور مرحله اول، موشک را به بیرون جو میرساند و موتور مرحله دوم که با سوخت مایع کار میکند، موشک را از بیرون جو با انجام مانور در ارتفاع پایین به سوی هدف هدایت میکند. این در حالی است که بنا بر گفته سردار حاجیزاده، «موشک فتاح ۱» در ارتفاع بالا مانور انجام میدهد.
رونمایی از نسل دوم فتاح در حالی انجام شد که اولین نسل از موشک فتاح ۱۶ خردادماه امسال به نمایش درآمده بود.
تشریح سر جنگی موشک «فتاح ۲» توسط سردار حاجیزاده در حضور فرمانده کل قوا
تفاوتهایی بین این دو نسل از موشک فاتح وجود دارد؛ نخست، برد موشک که در فاتح ۲ نسبت به فاتح ۱ افزایش ۱۰۰ کیلومتری را شاهد هستیم. یعنی برد فتاح ۲ به ۱۵۰۰ کیلومتری افزایش پیدا کرده است.
تنها ۴ کشور جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران فناوری این نوع از تسلیحات هایپرسونیک را در اختیار دارند.
پهپاد «شاهد ۱۴۷» در حضور فرمانده کل قوا
الحاق یک عضو جدید به خانواده شاهد
یک دستاورد جدید دیگر در بخشی از نمایشگاه مستقر شده بود، عضوی جدید از خانواده شاهد. این عضو جدید، «شاهد ۱۴۷» نام دارد.
فاصله دو سر بال این پهپاد، ۲۶ متر است که میتواند خود را به ارتفاع ۶۰ هزار پا برساند و تا بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر را در محدوده شناسایی خود قرار بدهد.
پهپاد «شاهد ۱۴۷»
ماموریت پیشبینی شده برای «شاهد ۱۴۷» حوزه اطلاعاتی است و امکان دید در ماورای افق را فراهم میکند.
سامانه پدافندی برد بلند مهران
دست بلندتر پدافندی سپاه با «مهران»
سامانه جدیدی دیگری که در محضر فرمانده کل قوا برای اولینبار به نمایش درآمد؛ سامانه پدافندی بردبلند مهران نام دارد. با دستیابی سپاه پاسداران به این سامانه، برد پدافندی سپاه از ۲۰۰ کیلومتر در نسل جدید سوم خرداد به ۳۲۰ کیلومتر در سامانه مهران ارتقاء یافت.
این سامانه پدافندی به چهار موشک سوخت جامد با بردهای ۲۰۰ و ۳۰۰ کیلومتر مجهز شده است که در پرتابگر جعبهای (کنیستر) قرار دارند. البته در کنار رونمایی از سامانه پدافندی مهران، یک فروند موشک «مهران-۱» نیز در کنار این سامانه دیده میشود.
سامانههای « ۹ دی» ارتقاء یافته، مهران و نسل جدید سوم خرداد (به ترتیب از سمت راست به چپ)
سامانه مهران به رادار آرایه فازی و دوربین حرارتی برد بلند نیز تجهیز شده است.
این سامانه قادر است اهداف مورد نظر در دوردست همچون بمبافکنهای دشمن، هواپیمای شناسایی آواکس را زمینگیر کند.
«مهران» اولین سامانه موشکی پدافندی با درجه آزادی مستقل در راستای ارتفاعی برای دو بازوی پرتابگرهای خود است.
سامانه ۹ دی ارتقاء یافته در حضور فرمانده کل قوا
رونمایی از نسل جدید سامانه پدافندی «۹ دی»
نسل جدید و ارتقاء یافته سامانه پدافندی «۹ دی» دیگر دستاورد جدیدی بود که در بازدید فرمانده کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای هوافضای سپاه به نمایش درآمده بود. نسخه جدید که به نوعی نسل دوم این سامانه است، در چینش محفظهها (کنیسترها) با نسل اول تفاوت دارد، در تصویر پایین دو نسل از سامانه ارتقاء یافته «۹ دی» مقایسه شده است.
سامانه پدافندی ۹ دی (سمت راست نسل اول ـ نسل دوم سمت چپ)
این سامانه ارتقاء یافته به ۶ محفظه (کنیستر) پرتاب موشک برد کوتاه تا متوسط مجهز شده که در مقایسه با نسخه قبلی به چند موشک جدید مجهز شده است.
در کنار سامانه پدافندی «۹ دی» ارتقاء یافته پنج فروند موشک به نمایش گذاشته شده است که یکی از آنها به جستجوگر اپتیکی مجهز شده و یک موشک با ابعاد کوچکتر نیز قرار دارد که به نظر میرسد برای پوشش بردها و فاصلههای کوتاه است. البته یکیدیگر از این موشکها نیز با طراحی بالهای میانی به نمایش درآمده است.
سایر دستاوردهای هوافضای سپاه در یک نگاه
علاوه بر دستاوردهای مذکور، چند دستاورد دیگر نیز توسط سردار حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه برای فرمانده کل قوا تشریح شد.
پهپاد غزه (شاهد ۱۴۹) یک نوع پهپاد پهنپیکر ساخت نیروی هوافضای سپاه پاسداران است. طول این پهپاد ۱۰ متر، دهانه بال ۲۱ متر و ارتفاع آن نیز، ۴ متر است. بیشینه وزن برخاست این پهپاد، ۳۲۰۰ کیلوگرم، حداکثر وزن سوخت و محموله ۱۰۰۰ کیلوگرم (توانایی حمل ۵۰۰ کیلوگرم محموله) بوده و قدرت موتور آن، ۷۵۰ اسب بخار است. البته در ویدیوی بازدید فرمانده کل قوا گفته میشود که وزن این پهپاد ۳ و نیم تن است که به نظر میرسد در نمونههای جدید وزن این پهپاد افزایش داشته است.
آن طور که عنوان شده، بیشینه سرعت غزه، ۳۴۰ کیلومتر و سرعت کروز آن، ۲۰۰ کیلومتر عنوان شده که با مداومت پروازی ۲۴ ساعته وظیفه اجرای ماموریتهای رزمی و مراقبتی را برعهده دارد.
همچنین؛ سقف پرواز عملیاتی غزه، ۳۵ هزار پا، حداکثر شعاع عملیاتی آن نیز، ۱۶۰۰ کیلومتر است. این پهپاد توانایی حمل رادار SAR و ۸ فروند بمب را داراست.
موشک پاوه یکی دیگر از دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه بود که در این نمایشگاه حضور داشت. این موشک که برای اولین بار توسط سردار حاجیزاده در یک برنامه تلویزیونی معرفی شد، دارای برد «پاوه»، ۱۶۵۰ کیلومتری است و میتواند اهداف مورد نظر را از مسیرهای پیچیدهتر و حتی از سمت مخالف هدف قرار دهد.
این موشک دارای یک موتور سوخت جامد در نقش شتابدهنده برای ایجاد سرعت اولیه است که پس از بهکار افتادن موتور جت در موشک از بدنه جدا میشود. در ادامه، بالهای موشک که روی بدنه و نه داخل آن جمع شدهاند، باز میشوند و با میزان اندکی زاویه عقب برگشتگی (Sweepback) در لبه جلویی قرار میگیرند.
یکی از این دستاوردها، یک کیف مخصوص هدایت و کنترل موشک است که طبق اظهارات سردار حاجیزاده میتواند ۱۰ فروند موشک را به طور همزمان شلیک کرده و کنترل و هدایت آنها را به طور همزمان برعهده بگیرد.
طراحی متفاوت بالک میانی کنترلی موشک ابابیل با رنگ قرمز مشخص شده است
دستاورد بعدی، موشکهای برد کوتاه بالستیک ابابیل است که به صورت دو فروندی در نمایشگاه حضور دارند. به نظر میرسد، این دو نسل در دو نسل مجهز به جستجوگر اپتیکی زمینی و دریایی هستند.
این موشک زاویهزن و عمود پرتاب با برد ۸۶ کیلومتر و سَر جنگی ۴۵ کیلوگرمی برای اولینبار در نمایشگاه نمایشگاه ARMY۲۰۲۳ روسیه به نمایش درآمد. طول ۳.۷ متری، وزن ۲۴۰ کیلوگرم و وزن سر جنگی ۴۵ کیلوگرمی از ویژگیهای موشک ابابیل است.
نکتهای که درخصوص موشک ابابیل به نمایش درآمده در این نمایشگاه جلب توجه میکند، بالک کنترلی ۶ ضلعی است که در نسل جدید ابابیل به آن افزوده شده است.
پهپاد شاهد ۲۳۸
یک نمونه از پهپاد جت شاهد ۱۳۶ با نام پهپاد شاهد ۲۳۸ با جستجوگر اپتیکی در دماغه نیز برای اولین به نمایش درآمده است.
مولتیروتور رهگیر تورپران برای شکار پرندههای مشابه
موشک الکتریکی با برد ۴۰ کیلومتر
پهپادهای متنوع در کلاس سوییچبلید، یک موشک الکتریکی با برد ۴۰ کیلومتری و مولتیروتور رهگیر برای شکار مولتیروتورها بوسیله تور نیز از دیگر تجهیزات معرفی شده توسط سردار حاجیزاده هستند.
ماهوارهبر قائم ۱۰۰
ماهوارهبر قائم ۱۰۰ و سه نسل از ماهوارههای نور دستاوردهای دیگری هستند که فرآیند فعالیت آن به محضر فرمانده کل قوا ارائه شد.
بازدید فرمانده کل قوا از مسیر حرکت ماهواره نور-۳
موشک خیبرشکن در حضور فرمانده کل قوا
بازدید فرمانده کل قوا از ماهواره نور
پهپاد شاهد ۱۷۱ در بازدید فرمانده کل قوا از دستاوردهای هوافضای سپاه
همچنین، موشکهای خیبرشکن و «فتاح ۱»، انواع رادارهای متحرک بشیر و قدس، سامانههای مقابله با ریزپرندهها، پهپادهای شاهد ۱۷۱، شاهد ۱۲۹ و نسل جدید آن، شاهد ۱۳۹ و پهپاد غنیمتی گلوبال هاوک و همچنین، سامانههای مبتنی بر هوش مصنوعی جزو دستاوردهای به نمایش درآمده در این نمایشگاه هستند.