1

مقامات کاخ سفید به وضوح دریافته‌اند که جمهوری اسلامی ایران، واشنگتن را در مذاکرات وین وادار به انتخاب میان دو گزینه «بازگشت واقعی به برجام» واستمرار مسیردولت ترامپ وپرداخت هزینه‌های سخت آن نموده است.

سرویس سیاست مشرق- مقامات غربی طی روزهای اخیر، سیگنال‌های متفاوتی در قبال مذاکرات احیای برجام مخابره می‌کنند که دامنه آنها گسترده (از تلاش برای احیای برجام تا توافق موقت و قطع مذاکرات) را در بر می‌گیرد. مقامات آمریکایی اخیراپس از بازگشت وزیر امور خارجه قطر از تهران، دیداری با وی در واشنگتن داشته‌اند. در این دیدار، مقامات کاخ سفید بر نگرانی خود از ارتقای سطح فعالیتهای غیراعلامی ایران در «فردو» اعلام کرده و فراتر از آن، شرایط منطقه را به دلیل تشدید تنش‌ها میان رژیم اشغالگر قدس و ایران غیر قابل پیش بینی ارزیابی نموده‌اند.

در چنین شرایطی آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا به قطری‌ها اعلام کرده است که بر اساس مذاکرات صورت گرفته در مرداد ماه امسال (ماه آگوست ۲۰۲۲) و توافقاتی که تا آن زمان صورت گرفته است، زمینه را جهت استمرار مذاکرات فراهم سازند. نکته مهم اینکه تا قبل از آن، مقامات آمریکایی توافقات صورت گرفته در تابستان امسال را در برخی مواضع غیراعلامی خود"کان لم یکن"تلقی نموده و بر لزوم امتیازدهی بیشتر تهران به واشنگتن تاکید داشتند.

در پشت صحنه مذاکرات هسته‌ای چه می‌گذرد؟ / جزئیات رایزنی‌های جدید برای احیای توافق با مکانیسمی تازه!

در اینجا نکاتی وجود دارد که نمی‌توان به سادگی ازکنار آن‌ها گذشت:

بازی نامتوازن گروسی

یکی از مهم‌ترین مسائلی که باید در این خصوص مورد توجه قرارگیرد، مربوط به گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص غنی سازی ۸۴ درصدی در ایران است! گزارشی که با تکذیب مقامات سازمان انرژی اتمی کشورمان مواجه شده است.

دراین معادله نمی‌توان از بازی گروسی و شورای حکام آژانس (که قرار است به زودی درماه مارس دروین تشکیل جلسه دهند) غافل شد. یکی از پیامهای مهم مطرح شده از سوی طرح آمریکایی، مربوط به اختلافات باقیمانده است. درخصوص اختلافاتی مانند "ارائه تضمین‌های اعتباری "یا " محدودسازی بخشی از تحریمهای مربوط به حوزه سازندگی و عمرانی کشور "که مستقیماً با تحریمهای قرارگاه خاتم الانبیا (صلی الله علیه و آله) گره خورده است، قرار است برهمان مبنای توافقات اولیه تابستان، مذاکرات (فعلاً در قالب دیپلماسی پنهان) ادامه پیدا کند اما در خصوص یکی از مهم‌ترین اختلافات یعنی "لزوم مختومه سازی پرونده‌های ادعایی آژانس علیه ایران قبل از احیای برجام "، اختلاف کمامان به قوت خود باقیست! مقامات آمریکایی در این خصوص پیام داده‌اند که آنها، در قبال رویکرد مقامات اروپایی و آژانس بین المللی انرژی اتمی مسئولیتی ندارند و این اختلاف (تاکید ایران بر مختومه شدن موارد ادعایی آژانس) باید در ذیل روابط ایران-آژانس حل و فصل شود.

مانع اصلی حل اختلافات با آژانس

رایزنی‌های پنهان و آشکار دیپلماتهای صهیونیستی با مقامات ارشد آژانس از جمله رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی طی هفته‌های اخیر شدیداً افزایش یافته است. اصرار گروسی بر سفر به تهران در همین چارچوب قابل ارزیابی است!

به عبارت بهتر، گروسی در مواجهه با پرونده احیای برجام، مستقیماً از بنیامین نتانیاهو متأثر است، فردی که در سال ۲۰۱۸ میلادی به همراه دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا، زمینه سازی لازم را برای جایگزینی وی با یوکیو آمانو صورت داد! مقامات رژیم صهیونیستی به گروسی تاکید کرده‌اند که "مختومه سازی پرونده‌های ادعایی ایران " خط قرمز تل آویو است و در مقابل، آژانس باید به موارد ادعایی نیز اکتفا نکند و پرونده جدیدی را در خصوص فعالیتهای هسته‌ای ایران در «فردو» تشکیل و آن را مفتوح نگاه دارد. مفتوح نگاه داشتن این پرونده‌ها منجر به افزایش قدرت مانور آژانس در حوزه بازرسی‌های فراپادمانی، پس از احیای برجام خواهد شد و این همان خط قرمز جمهوری اسلامی ایران است.

قرار بود ماه گذشته، رافائل گروسی به ایران سفر کند و در پایان این سفر مدعی شود که علی رغم تلاشهای حقوقی و قانونی آژانس، جمهوری اسلامی ایران از ارائه دسترسی‌های لازم به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی سرباز می زند.

محصول این اظهار نظر، مقصرسازی ایران در یک بازی کاملاً یکطرفه می‌باشد. پس از کسب اطلاعات موثق در خصوص نیت گروسی و همخوانی بازی وی با نتانیاهو در قبال "فردو "، جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد که تا زمان عدم نقش آفرینی واقعی گروسی به عنوان مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که یکی از این موارد، دفاع از حقوق حقه هسته‌ای کشورهاست، اجازه مانور سیاسی وی را بر سر موارد ادعایی گذشته و جدید مطرح شده (در خصوص نیروگاه فردو) نخواهد داد. دلیل تأخیر سفر گروسی نیز همین موضوع، یعنی مخالفت ایران با شانتاژ سیاسی وی می‌باشد. با این حال احتمال دارد طی روزهای آتی، گروسی با در نظر گرفتن ملاحظاتی به تهران سفر کند اما کلیت بازی وی در زمین تل آویو را نباید فراموش کرد.

نسبت تل آویو و واشنگتن در ماجرای احیای برجام

احیای توافق هسته‌ای کماکان خط قرمز مقامات رژیم صهیونیستی، خصوصاً نتانیاهو می‌باشد. ارزیابی نهادهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی نشان می‌دهد که توافق هسته‌ای دیر یا زود میان ایران، آمریکا، اروپاییان، روسیه و چین منعقد خواهد شد. حتی در سفر جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا به اراضی اشغالی نیز مقامات رژیم صهیونیستی از تفاوت رویکرد آشکارو پنهان واشنگتن در قبال مسئله احیای برجام شدیداً ابراز نارضایتی کرده و خواستار یکدست شدن مواضع پنهان کاخ سفید با مواضع آشکار آن هستند.

دولت بایدن از یک سو به دلیل تعلق برجام به حزب دموکرات (توافقی که در دوران اوباما بسته شد) و فراتر از آن، به دلیل ترس از شکل گیری بحرانهای کنترل نشده امنیتی در منطقه (حول محور فعالیتهای هسته‌ای ایران و تقابل تهران-تل آویو)، تمایل بیشتری نسبت به احیای آن دارد. از سوی دیگر، رئیس جمهورآمریکا و دموکراتها خود را برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ آماده می‌سازند و شکل گیری فضای منازعه در منطقه (حتی به صورت محدود)، منجر به تقویت جایگاه حزب رقیب دموکراتها یعنی جمهوریخواهان خواهد شد.

در چنین شرایطی بایدن در پشت پرده ذهن خود قصد دارد حل موضوع احیای توافق هسته‌ای از طریق دیپلماسی را به یکی از دستاوردهای انتخاباتی دموکراتها تبدیل کند، هرچند که در این مسیر با مخالفانی نیز در داخل کاخ سفید و کنگره آمریکا مواجه است.

در هر حال، کابینه نتانیاهو اکنون نسبت به رایزنی با آمریکا در خصوص احیای توافق هسته‌ای ناامید به نظرمی رسد و مذاکرات واشنگتن-تل آویو علیه تهران بیشترحول توان پهپادی و موشکی کشورمان متمرکز است. تروییکای اروپایی نیز در این خصوص موضع یکسان و واحدی ندارند: دولت آلمان به سبب مانور برخی سیاستمداران ایرانی الاصل و ضد انقلاب مانند بیژن جیرسرایی (دبیر کل حزب دموکرات آزاد آلمان)، امید نوری پور (سخنگوی حزب سبز آلمان) و یاسمین فهیمی (عضو ارشد و تاثیرگذار حزب سوسیال دموکرات آلمان در پارلمان)، سخت‌ترین موضع ممکن را در قبال مسئله احیای توافق هسته‌ای دارد و فرانسوی‌ها، فعالیت پشت پرده بیشتر ومحسوس تری در این روند دارند. دولت انگلیس نیز در قبال پرونده برجام، به مانند همیشه تابعی از واشنگتن بوده وپیاده سازی تاکتیکهای دستوری کاخ سفید را در متن و فرامتن مذاکرات دنبال می‌کند.

در پشت صحنه مذاکرات هسته‌ای چه می‌گذرد؟ / جزئیات رایزنی‌های جدید برای احیای توافق با مکانیسمی تازه!

ایده پردازی جدید غرب در قبال مذاکرات

اما درکنار مباحث و اختلافاتی که درخصوص احیای مذاکرات وین و توافق برجام مطرح می‌گردد، شاهد شکل گیری ایده دیگری تحت عنوان "توافق موقت"هستیم. این ایده، نه توسط مقامات رسمی کشورهای اروپایی و آمریکا، اما توسط اتاقهای فکر نزدیک به سیاستمداران غربی به عنوان یک "گزینه محتمل" در حال طرح و بررسی است. اندیشکده کوئینسی در تازه‌ترین گزارش خود ضمن تاکید بر ایده "توافق موقت" می‌نویسد:

" پس از ۱۷ ماه از شروع روند دیپلماتیک، برجام رو به نابودی، همچنان بهترین گزینه برای پایان دادن به بحران است و با این حال، احیای آن بعید است. در چنین شرایطی باید از ایده جلوگیری از تقویت توان هسته‌ای ایران (در قالب توافقی موقت) استقبال کرد. این اندیشکده آمریکایی مدعی است که توافق موقت باید ناظر به موارد زیر باشد:

۱- محدودیت خلوص غنی سازی اورانیوم و ذخیره آن: بعید است ایران بخش بزرگی از اورانیومی را که انبار کرده به خارج ارسال کند، زیرا این ذخایر را به عنوان اهرمی برای یک معامله بزرگتر می‌داند، اما مسدود کردن رشد آن می‌تواند معیاری قابل اندازه‌گیری برای ایجاد اعتماد باشد.

۲- محدودیت تعداد و نوع سانتریفیوژها: مسدود کردن توانایی ایران برای تحقیق و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته، پیشرفت برنامه غنی‌سازی را متوقف می‌کند.

۳- احیای بازرسی‌های آژانس: دسترسی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سطح برجام باید دوباره برقرار شود، هرچند این بلندپروازانه‌ترین درخواست است، اما انجام آن ضروری‌ترین مورد است!

۴- رفع بخشی از تحریمهای ضد ایرانی: در ازای این فعالیت‌های هسته‌ای، ایران باید فوراً احساس آرامش اقتصادی کند، زیرا اقدامات متقابل هسته‌ای می‌تواند فوراً تحت تأثیر قرار گیرد. یکی از گزینه‌ها این است که گروه ۱+۵ معافیت‌های نفتی را به برخی کشورها - مانند کشورهایی که برای از دست دادن نفت روسیه متأثر شده‌اند – بدهد تا نفت خام ایران را وارد کنند. گزینه دیگر لغو انسداد دارایی‌های ایران است که در بانک‌های خارج از کشور مانند کره جنوبی و ژاپن نگهداری می‌شود.

احیای توافق ژنو با مکانیسمی تازه!؟

تجمیع موارد چهارگانه فوق نشان می‌دهد که مقامات آمریکایی-اروپایی ممکن است در صدد شکل دهی توافقی مشابه "توافق ژنو" در سال ۲۰۱۳ میلادی باشند. توافق موقت ژنو که به توافق هسته‌ای ژنو نیز معروف است، توافق‌نامه‌ای ۶ ماهه و قابل تمدید پیرامون برنامه هسته‌ای ایران بود که در ۳ آذر ۱۳۹۲ (برابر با ۲۴ نوامبر ۲۰۱۳) میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ به امضا رسید.

بر اساس این توافقنامه که برای «رسیدن به یک راه‌حل جامع بلندمدت و مورد توافق طرفین» و با هدف «تضمین‌نمودن صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران» امضا گردید، طرفین «به صورت داوطلبانه» متعهد می‌شوند تا اقدامات متقابلی را به عنوان گام اول یک راه‌حل جامع انجام دهند. بنا بر این توافق، ایران برنامه هسته‌ای خود و غنی‌سازی اورانیوم را به شکلی محدود ادامه خواهد داد و نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بر تأسیسات خود تسهیل خواهد نمود. در عوض، طرف مقابل بخشی از تحریم‌های وضع‌شده علیه ایران را تعلیق می‌کند و از وضع تحریم‌های جدید اعم از بین‌المللی، چندجانبه و یک‌جانبه خودداری خواهد نمود.

هر چند توافق ژنو بارها از سوی طرف آمریکایی و اروپایی نقض شد، اما این توافق تبدیل به چارچوب اولیه توافق نهایی (برجام) تبدیل شد. از زمان انعقاد توافق هسته‌ای ژنو، حدود یکسال و نیم طول کشید تا ایران و طرفهای مقابل به توافق پایانی دست پیدا کنند. اکنون، به نظر می‌رسد مقامات آمریکایی و اروپایی نسبت به شکل دهی فرمولی مشابه توافق ژنو بی میل نیستند، هرچند که در مواضع رسمی خود نسبت به این مسئله ابراز بی اطلاعی می‌کنند!

در پشت صحنه مذاکرات هسته‌ای چه می‌گذرد؟ / جزئیات رایزنی‌های جدید برای احیای توافق با مکانیسمی تازه!

تفاوت ایران ۲۰۱۳ با ایران ۲۰۲۳

نخستین موضوعی که باید در تحلیل شرایط کنونی (در قبال انعقاد توافق موقت هسته‌ای) در نظرگرفت، تفاوت شرایط، بستر و ظرفیتهای کنونی با گذشته است. واقعیت این است که به واسطه خروج یکطرفه آمریکا از برجام و بی تعهدی مطلق اروپاییان، جمهوری اسلامی ایران غنی سازی ۶۰ درصدی در نطنز و فردو، آن هم با استفاده سانتریفیوژهای پیشرفته را در دستور کار قرار داده است.

فراتر از آن، دیوار بی اعتمادی ایران نسبت به غرب اکنون نسبت به هر زمان دیگری بلندتر نموده و همین موضوع، گارد ایران در برابر ایده پردازی‌های تکراری و ناموفق قبلی بازیگران آمریکایی و اروپایی را بسته‌تر کرده است.

نکته دیگر اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی در جریان مذاکرات منتهی به توافق موقت ژنو در سال ۲۰۱۳ میلادی، حکم یک کاتالیزور (عامل تسریع کننده) را ایفا کرد اما اکنون، رافائل گروسی مدیرکل آژانس و دیگرمقامات این نهاد ظاهراً بین المللی، در کسوت تسریع کنندگان "استراتژی فشار حداکثری" علیه جمهوری اسلامی ایران ایفای نقش می‌کنند.

اخیراً آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی «تغییر اساسی» در پیکربندی برخی از سانتریفیوژهای ایران در تأسیسات عمیق فردو خبر داد که محکومیت مشترک فرانسه، بریتانیا و ایالات متحده را برانگیخت. در چنین شرایطی مقامات آژانس مدعی هستند بدون از سرگیری نظارت سرزده و محدودیت‌هایی بر برخی فعالیت‌های هسته‌ای، اوضاع ممکن است از کنترل سیاسی خارج شود.

مقامات آژانس بدون اینکه کمترین اشاره‌ای نسبت به «وضع دو قطعنامه سیاسی و غیرحقوقی علیه ایران در شورای حکام"یا "نقض تعهد آژانس در قبال مختومه سازی پرونده‌های ادعایی علیه ایران» کنند، باید بازرسی‌های فراپادمانی در قبال کشورمان را از سر بگیرند. زمان گریز هسته‌ای ایران تا سال ۲۰۱۸ میلادی (زمان خروج دولت ترامپ ازتوافق هسته‌ای) حدود یکسال و سه ماه (۱۵ ماه) بوده است اما بر اساس آنچه منابع غربی می گویند، ایران اکنون می‌تواند مواد شکافت پذیر برای یک سلاح هسته‌ای را در کمتر از یک هفته جمع آوری کند. حتی بر روی کاغذ، ایران می‌تواند این کار را در فاصله بین بازدیدهای بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام دهد.

ملاحظاتی درخصوص توافق موقت

در چنین شرایطی، قطعاً احیای توافق موقت ژنو، نمی‌تواند گزینه قابل توجهی برای عبور از بن بست ایجاد شده در مذاکرات احیای برجام باشد، خصوصاً آنکه موانع باقیمانده درمسیر احیای توافق هسته‌ای، جملگی سیاسی و نه حقوقی تلقی می‌شوند. فراموش نکنیم که توافق موقت در "خلاء"شکل گرفت، یعنی زمانی که توافقی به نام "برجام"هنوز میان طرفین شکل نگرفته بود؛ اما اکنون، ما با یک سند مبنایی به نام "برجام"مواجه هستیم و البته با ایران قدرتمندی که توانسته است طی سالهای اخیر، قدرت هسته‌ای خود را به گونه‌ای تحسین برانگیز و مؤثر تقویت نماید. از این رو اگر امروز سخن از "توافق موقت "به میان آید، قطعاً باید از توافقی به مراتب موثرتر، شفاف‌تر، گسترده‌تر و کاربردی ترنسبت به توافق سال ۲۰۱۳ میلادی پرده برداری شود، حتی اگر این موضوع با منافع آمریکا در تعارض باشد.

مقامات کاخ سفید به وضوح دریافته‌اند که جمهوری اسلامی ایران، واشنگتن را در مذاکرات وین وادار به انتخاب میان دو گزینه «بازگشت واقعی به برجام» واستمرار مسیر دولت ترامپ و پرداخت هزینه‌های سخت آن نموده است. از این رو احتمال می‌رود طی روزهای آتی، موضوع انعقاد یک تفاهم یا چارچوب توافق موقت با هدف "کنترل شرایط کنونی" بیش از پیش مورد توجه و استناد دستگاه سیاست خارجی آمریکا و بازیگران اروپایی قرار گیرد.

بدیهی است که در اینجا باید تفاوت شرایط کنونی جمهوری اسلامی ایران (از منظر قدرت مانور هسته‌ای حداکثری ایران) نسبت به سال ۲۰۱۳ میلادی یعنی زمان انعقاد توافق موقت ژنو در نظر گرفته شود. فراتر از آن، تصمیم گیری در خصوص موافقت با هر گونه توافق موقتی میان ایران و طرف مقابل، متناسب با منافع ملی کشور صورت می‌گیرد. این تصمیم ممکن است ایجابی یا سلبی باشد و با توجه به خروج رسمی آمریکا از توافق هسته‌ای و استمرار استراتژی فشار حداکثری ترامپ توسط دولت بایدن، ما حق انتخاب و قدرت مانور در موافقت یا مخالفت با این ایده را خواهیم داشت. نکته مهم اینجاست که در این معادله، نباید از موقعیت برتر خود در میدان هسته‌ای غافل شویم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 52
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 14
  • IR ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    59 18
    انها از ایران قوی میترسن ولی نوشدار بعد از مرگ سهراب فایده ندارد. چرا که ایران دیگه قوی شده و قوی تر هم خواهد شد. مخصوصا در زمینه موشکی و هسته ای. خدا را بینهایت شکر
    • IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      10 56
      برجام رو امضا کردید ، موشک و پهباد رو باید با چک لیست و زیر نظر عرف بینالملل بفرستید اینور و اونور .
    • سید IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      31 3
      اینک که به لطف خدا و در نتیجه حماقت های مقامات یانکیستان ناخواسته یوغ برجام را از گردن ایران برداشته و به قول مقامات اروپایی سبب شده اند تا ایران از چراغ جادو بیرون بیاید دولت ما نباید بار دیگر با ترفند دول غربی ایران را به چراغ جادو برگرداند و فقط باید با بازی با زمان و کش دادن موضوع دول غربی را اصطلاحاً سر کار گذاشته و با خرید زمان و مذاکرات فرسایشی در حالی که از موضع برتر نسبت به غربی ها برخوردار است موضوع هسته ای ایران را به نقطه بی بازگشت برساند که در آن صورت کشورهای غربی مجبور خواهند شد با ایران کنار آمده و شروط ما را بپذیرند!
    • IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      13 15
      اون چیزی که کشور را قوی میکنه اقتصاد قوی هست نه بمب اتم فراموش نکنیم شوروی هم پمب اتم داشت
    • IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      3 0
      خیلی ساده ای عموجان چه چه را امضاء کردیم اولا موعد امضاء تمام شده ایران میتواند هم سلاح درست وهم به کشورهای دیگر صادر کند وهم از کشورهای دیگر سلاح بخرد دوما مگر آمریکا تعهد نداده وامضاء نکرده بود که به برجام عمل کند وتحریم هارا بر دارد پس چه شد به ما که رسیده امضاء دادیم
    • در پاسخ به 10:41 IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      6 2
      در نبود سلاح و از بین رفتن امنیت، چجوری میخواهید اقتصاد قوی برپا کنید؟ لازمه داشتن اقتصاد قوی، داشتن امنیت و سلاح بازدارنده است فراموش نکن آمریکا هم بمب اتم داره
    • IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      7 5
      شوروی وقتی دچار فروپاشی شد که گورباچف با غرب توافق کرد.
    • IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      6 1
      بشرطی که دوباره یه احمقی پیدا نشه همه زحمتها و مقاومتها را باد بدهد
    • IR ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      2 2
      از سید محرومان خواهشمندیم قبل از اینکه پیاز کیلویی 50 هزار بشه و محرومان دیگه نتونن پیاز هم بخورند،.....
    • IR ۱۴:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      3 0
      مشتی منافق داخلی همراه تخریم ها اجازه ثبات اقتصادی نمیدند که با گذر زمان ایران هسته ای پذیرفته بشه اصلا شده ابزاری برا ارتباطات و بده بستان عده ای با غرب
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    48 19
    از الان به بعد باید به ایران احترام ویژه ای بگذارند و قایل شوند. چون ایران در زمینه موشک و هسته ای بسیار قوی و تراز جهانی شده. ماشالله بهش
    • IR ۱۵:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      1 1
      بعد از توافق ، با اورانیون ۳ درصد چیه هسته ای بسیار قوی هست ؟
  • حسین IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    20 10
    حیف که دیپلماسی بلد نیستیم.
  • صادق IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    43 18
    قید برجام رو بزنید همچنان مقاومت میکنیم در برجام مروارید دادیم و آبنبات گرفتیم
  • IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    18 12
    خب دلار گران شد رفتیم سر میز مذاکره برجام
  • IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    32 4
    دوباره شروع شد خبرای چرت و دروغ مثلا برای کنترل دلار الان امریکا میاد به شما امتیازم بده حتما!!!!! خخخ خودتونید
    • IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      3 8
      برجام ، گرفتن اهرم تهدید یا اقدام ، قدرت نظامی اتمی هست ، امتیاز نیست و خوبه . مدیریت اقتصادی ایران خوب نیست و پولش رو دو روزه ۸یف و میل میکنن و باز دلار ۶۰ یت بالاتر میشه ، ولی اونچه از برجام برای دنیا مهمه اینه که ایران هیچوقت به بمب اتم نمیرسه و من با این قسمتش موافقم
  • حسین IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    39 8
    بوی خیانت،ترس و بتن ریزی میاد ،لعنت به ترسو ها و وطن فروش ها.
    • IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      4 38
      معلومه باید بتن بریزی ،نمیشه هم پول بگیری و هم بمب اتم داشته باشی که .
  • IR ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    15 5
    آمریکایی ها نه تنها اعتیاد به تحریم و تهدید دارند و هنوز ترک نکرده اند بلکه جز ذات آنها تهدید و توحش و ظلم است. وزارت خارجه هم باید از اعتیاد به مذاکره و برجام دوری کند. برجام متن مکتوب تهدید و تحریم است.
    • IR ۱۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      4 25
      اونی که میگی تهیدید ، تهدید نیست ، بلکه تعهدات در بندی به اسم لند روح برجام هست . طبق اون بند ، ایران باید در تامین امنیت منطقه با بینالملل همکاری کنه و نمیتونه بدون در نظر گرفتن امنیت خاورمیانه از شبه نطامیها در هر کجای دنیا یا خاورمیانه حمایت کنه .
  • IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    26 3
    "جمهوری اسلامی ایران، واشنگتن را در مذاکرات وین وادار به انتخاب میان دو گزینه «بازگشت واقعی به برجام» واستمرار مسیردولت ترامپ وپرداخت هزینه‌های سخت آن نموده است." اشتباها هزينه هاي سخت آن را ملت با دلار 57 هزار توماني پرداخت مي كنند!
  • IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    11 52
    ایران نباید اتمی بشه و دنیا اجازه نمیده .
  • IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    28 3
    اول و آخر آمریکا مجبور به توافق با میشه
  • IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    14 8
    اورانیونهای ۶۰ درصد و ۸۰ درصد رو باید رد کرد
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    4 2
    در پشت پرده مذاكرات چه مي گذرد
  • IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    3 1
    اقایون این کار نیستید بخدا این کار نیستید که اگر بودید تا حالا کشور بیمه شده بود فقط دنبال دلال بازی سیاسی بازی رانت مافیابازید روسیه تونست شما نتونستید
  • حمید IR ۱۰:۴۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    0 0
    امیدوارم
  • علی IR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    0 7
    چون امریکا زور قدرت دارد حق با اوست
  • شهروند شهرستان ارومیه IR ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    6 3
    سلام آنها که به احیای برجام فکر می کنند خوب توجه کنند:۱- فرمایشات رهبر فرزانه انقلاب را در مورد برجام خوب و با دقت مطالعه کنند۲-بسترسازی دشمنان ایران یعنی انگلیس و فرانسه وعثمانی و روسیه در قرار داد ترکمنچای و گلستان و جدایی عراق و افغانستان را از ایران به دقت مطالعه کنند۳- با نگاه اقتصادی و فرهنگی لایه زیرین جنگ ایران و روم در زمان خشایارشاه بنگرند و خوب دقت کنند۴-به درمان بیمار اروژانسی در درمانگاه فکر نکنیم به پیشگیری قبل از اروژانسی فکر بکنیم۵-نباید فریب بازیهای دو حزب امریکا را در گردنه رقابتهای کشور امریکا را بخوریم۶-باید خوب درک کنیم که اقتصاد امربکا توسط صهیونیستهای بانکدار و بورس باز اداره می شود۷-نگاه آگاهانه و دقیق به بدهی کلان اقتصادی امریکا که روز شمار افزایش می یابد بیاندازیم۸-امریکا با دلار های کاغذی بی پشتوانه اقتصادی فقط با قدرت نظامی و رسانه ای درجهان کشورها را به اسارت گرفته است۹-به تاریخ برگردیم که بزرگترین استاد راهنما در عصر حاضر است۱۰-به قضیه تحریم تنباکو توسط مرجع تقلید آن زمان خوب بیندیشید۱۱-فرزند بعداز تولد نافش از مادر بریده می شود و با شروع گریه اش زندگی در دنیای جدید آغاز می شود۱۲-مراجع تقلید یا مجلس خرید و فروش و داشتن دلار و پول انگلیس و فرانسه را در کشور تحریم و حرام کنند و زمینه این حرکت بزرگ در جهان آماده شده است۱۳-ناف اقتصاد دویست ساله ایران را از امریکا و فرانسه و انگلیس قطع کنید بعد تفاهم برجام را به میز برجام ببرید-۱۴در آینده بیشتر خواهیم گفت۱۵-به امید برپایی حکومت عدالت جهانی امام منتظر ظهور انشالله و توکل الله.
    • کوروش IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      3 3
      دلار از جنس کاغذ نیست از پنبه و کتان ساخته شده.شما اشتباه متوجه شدید این ریال ایران است که بدون پشتوانه چاپ شده و به کاغذی بی ارزش تبدیل شده.فاصله توهم تا واقعیت....
  • IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    4 24
    برجام ، گرفتن اهرم تهدید یا اقدام قدرت نظامی اتمی هست ، امتیاز نیست و خوبه . مدیریت اقتصادی ایران خوب نیست و پولش رو دو روزه حیف و میل میکنن و باز دلار ۶۰ یا بالاتر میشه ، ولی اونچه از برجام برای دنیا مهمه اینه که ایران هیچوقت به بمب اتم نمیرسه و من با این قسمتش موافقم
  • IR ۱۰:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    19 3
    آقا دیگه برجام ( حتی اگر غرب واقعا به آن عمل کنند) برای ایران فایده ای ندارد. یعنی هیچ توافقی با غرب فایده ای ندارد . غرب کلاه بردار است.
  • محمدهادی IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    5 2
    مشکل اصلی جمهوری اسلامی عدم توانایی مدیریت دست های پشت پرده و افراد خائن به مملکت در زمینه ی اقتصادی در حین تحریم های همه جانبه ست بنظرم وقتشه که دیگه از این انفعال خارج بشه و یکبار برای همیشه مکانیزم های ثابت و محکمی پیدا و کشف کنه برای استیبل کردن این نقطه ضربه پذیر که عامل اصلی جدایی پیکره ملت از نظام شده متاسفانه
  • علی IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    4 1
    اولا در مورد رژیم صهیونیستی باید این نکته را متذکر شد که با فشار روزانه گروههای مقاومت از یک سو و تظاهرات مخالفین نتانیاهو از سوی دیگر این رژیم در شرایط سختی قرار گرفته که به گفته برخی از مسئولین دولت قبل این رژیم بقای این نظام با خطر عنقریب سقوط قرار گرفته است و دوما این رژیم اگرچه ممکن هست بخواهد حرکتی علیه ایران انجام بدهد ولی این را بخوبی میداند که اولا تنبیه سختی از جانب ایران خواهد شد و دوما امریکا هم یقینا نمی تواند وارد این معرکه به طرفداری از رژیم صهیونیستی شود چرا که میداند آنوقت تبدیل به بحران منطقه ای غیر قابل کنترل خواهد شد که تمام منافع و پایگاه تروریستهای امریکائی در منطقه هدف حمله مشروع گروههای محور مقاومت خواهد شد و سوم اینکه بازشدن جبهه ای جدید برای درگیری امریکا در جهان قبل از اینکه مسئله اوکراین بنفع امریکا و اروپا حل شود حتی تصورش هم برای سیاستمداران امریکائی محال و بسیار درد آور میباشد مسئله دیگر وضعیت گروههای ضدانقلاب ایرانی مستقر در امریکا و کشورهای اروپائی است دستگاهای اطلاعاتی غربی بخوبی میزان قدرت و نفوذ این جریانهای ضد انقلاب را در اغتشاشات اخیر تجربه کردند و دیدند کاری از دستشان برنمی اید و فقط باعث افزایش هزینه برای غربیها شده اند لذا اینها هم نمی توانند عامل فشاری برای غربیها در عدم رسیدن توافق هسته ای با ایران باشند کما اینکه مقامات غربی هم اذعان کردند که حتی فکر تغییر نظام در ایران هم نمی کنند و دلایلش را هم گفته اند مسئله آخر اینکه توافق هسته ای موقت اولا فقط بخاطر نجات اقتصاد کشورهای اروپائی در تامین نفت گاز بدلیل جنگ میان اوکراین و روسیه میباشد نه برای تامین خواسته ایران چون همین حالا هم ایران با دور زدن تحریمها به میزان بیش از 1میلیون و 4 هزار بشکه در روز نفت خود را صادر میکند بنابراین امتیاز دندان گیری محسوب نمی شود و دوما رفع انسداد دارائیهای ایران محدود به چند کشور شده است نه در کل جهان و سوم اینکه در مورد رفع تحریمهای بانکی و ارزی نیز سخنی بمیان نیامده است و چهارم اینکه هدف امریکا از این توافق موقت بدست آوردن فرصت برای نجات اوکراین در جنگ با روسیه میباشد تا بعداز آن بتواند با قدرت به سراغ ایران بیاید لذا توافق موقت اصلا بنفع ایران نیست اگرچه توافق دائمی با امریکا هم هیچ تضمینی برای باقی ماندن امریکا بر تعهداتش ندارد
  • کارشناس IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    3 1
    اخه این کنی ذاتش هم به این حرفا نمیخوه.
  • IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    2 0
    فقط غنی سازی نود درصد به بالا و تولید سلاح بازدارنده ولاغیر آن موقع است که التماس کنند
    • IR ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      0 2
      وقتی سلاح داری و توافق نمیکنی ، سر چی التماس کنن ؟ فوقش میبندنت مثل کره شمالی یا روسیه ، چی گیر این دو تا اومده ؟
  • فرهاد محسنی IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    1 3
    به نظر من باید غنی سازی رو به هشتاد درصد برسونیم جوری که طرف مقابل التماس مذاکره کنه و محبور به رفع تحریمها بشه درمقابل محدودسازی غنی سازی ایران تا بیست درصد..اینجوری هم صنعت اتمی با قدرت به پیش میره هم نفع اقتصادی رفع تحریمها شامل ایران میشه.
    • IR ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      1 2
      صنعت اتمی با ۲۰ درصد به کجا پیش میره ؟ قدرت اتمی دست دوم .
    • IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      1 0
      برای برگشتن به بیست درصد ، باید نصف بیشتر سانتریفیوزها رو باید خاموش کنی ، چی پیش میره ؟
  • IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    1 1
    با این جوسازیای کاذب و عجولانه نمیتونید جو روانی بازار ارز و طلا را خنثی کنید خیلی تکراری و نخنما و تابلوئه
  • IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    1 5
    ما اصلاح طلبا درست میگفتیم و اونموقع هم گفتیم که اگر رئیسی بیاد سرکار و برجام نباشد دلار میشه بالای ۵۰ هزار تومن
    • IR ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      0 0
      از حالا به بعد ، دیگه هر کی بیاد و هر توافقی هم امضا کنه ، دلار رو شیب بالا رونده هست
  • IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    2 0
    تکلیف معلومه..چون نمیخوان گشایش اقتصادی برای مردم ایجاد کنند،پس پرده با امریکا مذاکره میکنند،پول بلوکه شده آزاد میشه و....سهم مردم هم فقر گرانی تورم..
  • IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    1 1
    ایران نباید جوری نشون بده که التماس برجام رو میکنه . وگرنه مجبوره امتیازات زیادی بده ... باید همون اول که اروپا التماس میکرد امضا میکردین
  • Farhad US ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    1 0
    ۱۰.۰۶ دقیقه دکترها میگویند برای رفع سوختگی ماتحت از روغن زیتون استفاده کنید ولی در مورد تو و امثال تو روغن خوک را تجویز میکنند که با DNA تو بیشتر سازکارترست.
    • IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      0 0
      ولی انگار خودت بیشتر از همه به آب نیاز پیدا کردی 😂😂
  • IR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    2 1
    مذاکره مشکل ما را با آمریکا حل نمی‌کند، زیرا شیطان بزرگ همیشه به‌دنبال باج‌خواهی است و هرگز به تعهدات خود عمل نکرده، نمی‌کند و نخواهد کرد. تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر شیطان بزرگ حیله‌گر و عدم توافق است. هرگونه توافقی با دشمن غدار، قطعاً به ضرر ما تمام می‌شود؛ آمریکا هرگز تمام تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد و با توافق یا بدون توافق، هر روز بر تحریم‌ها خواهد افزود. باید سلطه‌ی دلار را بشکنیم و تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر کنیم، از پیمان عدم اشاعه خارج شویم و به نظارت‌های پادمانی و فراپادمانی جاسوسان آژانس خاتمه دهیم.
  • IR ۱۹:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    1 2
    در زمینه هسته ای ، ایران هر کاری کنه ضرر میکنه. کلا انتخاب هسته ای به عنوان اهرم اشتباه بود . یک ابزار قدیمی و کهنه بود .
  • IR ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۹
    0 1
    مقامات ایران هم بوضوح دریافته اند که بجز پذیرش قدرت آمریکا هیچ راه حلی ندارند...دلار فعلا 100 هزار تومان...یعنی بدون آمریکا ایران کشکه..
  • آریا IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۰
    1 0
    هر زمان مقاماتی. که زمینه ترور دانشمندان هسته‌ای و شهید فخری زاده را مهیا کردند و به اسرائیل کمک کردند پانصد کیلو مدارک هسته‌ای کشورمان را سرقت و از طریق باکو از ایران خارج کند دستگیر شده و به سزای چندین سال خیانت شان رسیدند بعد می شود به بسته شدن پرونده اتمی امیدوار بود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس