کد خبر 1445384
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۴۰۱ - ۲۳:۰۹
محمد ایمانی

گسترش روابط چین و عربستان بیش از آن که چالشی برای ما باشد، چالشی راهبردی برای سیطره بلا منازع آمریکاست. چین در حال ورود به جایی است که همواره حیاط خلوت، گاو شیرده آمریکا در منطقه محسوب می شد.

به گزارش مشرق، محمد ایمانی طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت:

۱) دهه ها طول می کشد تا نظم جهانی مستقر شود یا تغییر کند. آمریکا پس از فروپاشی بلوک شرق (سال ۱۹۹۱)، از نظام تک قطبی خبر داد. اما سی سال بعد، سیاستمداران بسیاری در غرب اتفاق نظر دارند که نظم آمریکایی به سر آمده و محور قدرت، در حال انتقال از غرب به آسیاست.

سفر رئیس جمهور چین به عربستان، در بستر این تغییر نظم جهانی اتفاق افتاده است. اگر مصاف چین و آمریکا را به مثابه یک رقابت کُشتی در نظر بگیریم، چین مدت هاست یک خم آمریکا را در برخی حوزه ها گرفته است.

آمریکا در مقابل، با وجود ضعف و ناتوانی بی سابقه، در صدد است به این رقیب (و رقبایی چون روسیه و ایران و حتی برخی دولت های اروپایی) فن بدل بزند.

۲) گسترش روابط چین و عربستان بیش از آن که چالشی برای ما باشد، چالشی راهبردی برای سیطره بلا منازع آمریکاست.

چین در حال ورود به جایی است که همواره «حیاط خلوت، گاو شیرده و یکی از دو رکن سیاست دو ستونی آمریکا در منطقه» محسوب می شد.

کاخ سفید، دو دهه بعد از اعلام «قرن جدید آمریکایی» و طرح «خاورمیانه جدید»، قادر نیست حتی رژیم سعودی را در قبضه نگه دارد. در قطعیت تغییر نظم آمریکایی، همین بس که حتی گاو شیرده هم مثل گذشته تمکین نمی کند.

این عدم تمکین، در هماهنگی عربستان با روسیه برای پایین نگاه داشتن عرضه نفت آشکارتر شد.

نمونه دیگر را می توان با مقایسه دو نوع استقبال متفاوت مقامات سعودی از جو بایدن و شی جین پینگ مشاهده کرد. همچنین، استقبال عربستان از پیشنهاد معاملات نفتی با یوان چین به جای دلار، ضربه مهمی است که مقامات آمریکا را نگران کرده است.

۳) اخیرا وبسایت کانال یک تلویزیون آلمان، در پاسخ این سوال که «دیدار شی از عربستان، چه پیامی برای آمریکا دارد؟»، نوشت: «این سفر، بخشی از اقدام تهاجمی چین است. پیام چین به آمریکا واضح است. ناظران، این سفر را نه تنها به لحاظ اقتصادی مهم می ‌دانند، بلکه آن را پیام واضح ژئوپلیتیک عربستان و چین به آمریکا می ‌شمارند. چین این پیام را می ‌رساند که وارد حوزه نفوذ آمریکا شده است. در سال‌ های اخیر، روابط آمریکا و عربستان سردتر از پیش شده. عربستان، از عقب ‌نشینی قدم‌ به ‌قدم واشنگتن از خاورمیانه ناراحت است و تضمین‌ امنیت خود را در خطر می ‌بیند. آمریکا نیز ناراحت است که عربستان، درست پیش از انتخابات کنگره، از کاهش تولید نفت خبر داده و بایدن را در مبارزات انتخاباتی در وضعیت بدی قرار داد».

۴) پیش از تلویزیون آلمان، مجله فارین پالیسی در تحلیلی یادآور شده بود: «با سفر شی جین، تجدید فراش عربستان تحقق یافته است. این سفر، شباهت بسیاری به میزبانی پر زرق و برق از دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۷ داشت. پکن نمی‌تواند در موضوعی که برای سعودی‌ها بسیار مهم است؛ یعنی تامین امنیت آنها در منطقه پرآشوب، جایگزین واشنگتن شود. اما روزهای تک همسری ریاض با واشنگتن احتمالاً به آخر رسیده است. آنچه به روابط آمریکا و عربستان آسیب می زند، بسیار عمیق تر از احساسات بایدن و بن سلمان نسبت به هم است. داد و ستدی که روابط را برای دهه‌ها حفظ کرده بود، یعنی نیاز واشنگتن به نفت و نیاز ریاض به تضمین های امنیتی آمریکا، به لطف لیستی طولانی از تنش‌ها و فشارها از بین رفته است. هر تفاهمی که در مورد تلاش عربستان برای افزایش تولید نفت به دست آمده بود، با توافق عربستان و روسیه برای کاهش تولید ۲ میلیون بشکه ای از بین رفت. این اقدام، در واشنگتن به عنوان حمایت مستقیم از تامین مالی پوتین در جنگ اوکراین تلقی شد. مسلّما رابطه آمریکا و عربستان، دیگر همان رابطه قدیمی نیست».

۵) اگر غرب آسیا تا دیروز، مجال تاخت و تاز آمریکا بود، امروز چهار گوشه جهان، شاهد دست و پنجه نرم کردن آمریکا با حریفان است. آمریکا ضربات سنگینی را در غرب آسیا دریافت کرد و حال آن که مدعی سلطنت بلا منازع بود.

عراق، افغانستان، سوریه (و لبنان و فلسطین)، اسناد سوء محاسبه و باخت راهبردی آمریکا هستند. اگر این وارونگی نقشه ها نبود، امکان نداشت کاخ سفید امروز، شاهد مانور چین در حیاط خلوت خود باشد.

آمریکا با روسیه و چین هم درگیر است؛ اما عقده ای که به همراه اسرائیل و انگلیس، از ایران بر دل دارد، منحصر به فرد است. ایران بود که رویاهای «قرن جدید آمریکایی» و «خاورمیانه جدید» را تبدیل به کابوس کرد و به حریفان، جرئت داد.

بنابراین، آمریکای زخمی و درمانده، ضمن عملیات جداگانه علیه روسیه و چین (و حتی خیانت به اروپا)، اقدام علیه ایران را در اولویت قرار داده است. آمریکا و اسرائیل پس از شکست های بسیار، بر آنند تا از نزدیکی حریفان مانع شوند و میان آنها شکاف بیندازند.

۶) چین و عربستان در جریان سفر اخیر، قراردادهایی به ارزش ۳۷ میلیارد دلار امضا کردند و همین سوژه ای برای محافل غربگدا در ایران شد.

این محافل، فروردین پارسال، هنگامی که سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین به امضای آقای ظریف و همتای چینی رسید، با ادبیاتی مانند «قرارداد ترکمانچای دوم (القایی صدای آمریکا)، موجب مستعمره شدن و فروش ایران، واگذاری بنادر و میزبانی چند هزار نظامی اشغالگر چینی، خلاف سیاست نه شرقی نه غربی و...»، به تفاهم نامه حمله‌ور شدند؛ سندی که قراردادهایی به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار را مد نظر دارد.

همان ها اکنون، سفر رئیس ‌جمهور چین به ریاض را به رخ کشیده و می نویسند: «ایران از قرارداد های منطقه‌ ای بازمانده و قراداد ها، منهای ایران امضا شده است. تاخیر در رفع تحریم‌ ها موجب حذف ایران و پیشی‌گرفتن همسایگان شد».

این دعاوی در حالی است که شمار تحریم ها در روند هشت ساله معطلی برجامی، به بیش از دو برابر افزایش یافت؛ چرا که آمریکا از همان ابتدا، بنایی برای کاهش موثر و پایدار تحریم ها نداشت. در دوره اعتماد یکطرفه به غرب، امضای سند همکاری با چین سالها به تاخیر افتاد و حتی در مقطعی، به مدت پنج ماه، در پکن سفیر نداشتیم!

روایت تلخ آقای ظریف در آخرین گزارش برجامی به مجلس می گوید: «اگر با خوش خیالی، دوستان دوران سختی را در سراب طمع سرازیر شدن شرکت‌های غربی از خود نرنجانده بودیم، دوستان‌مان سرخورده نمی‌شدند و در دوران سختی، رهایمان نمی‌کردند». این رویداد، نتیجه ترکیب کج فهمی و خط نفوذی بود که امروز، کشورمان را به خاطر قرارداد ۳۷ میلیارد دلاری چین و عربستان ملامت می‌کند!

۷) همکاری های چین و ایران در دهه گذشته، به سود طرفین بوده است. چین، شریک مهم تجاری ما بوده و این شراکت، پس از این می‌تواند در قالب عملیاتی شدن سند همکاری و احیای مسیر راهبردی جاده ابریشم ارتقا پیدا کند، مشروط بر این که طرفین اهتمام کافی داشته باشند و به ویژه چین مراقب باشد سرمست از عقب راندن آمریکا، در تله نیفتد و فن بدل نخورد.

از این منظر، صدور بیانیه مشترک با عربستان و شورای همکاری خلیج فارس که حاوی موضع‌گیری منفی درباره ایران (برنامه هسته ای، سیاست منطقه‌ای و جزایر سه گانه ایرانی) بود، موضعی بسیار غلط، و خبط و خطای راهبردی از سوی چین محسوب می شود.

چین بارها اذعان کرده که آمریکا در ماجرای به هم خوردن برجام و توقف تعهدات داوطلبانه ایران، مقصر اصلی است.

در موضوع جزایر سه گانه هم، منطق حقوقی ایران بسیار قاطع (بسیار محکم تر از ماجرای تایوان و چین) است. روشن است ملت و نظامی که سیصد هزار شهید تقدیم کردند و نگذاشتند یک وجب از خاک کشورشان در اشغال ارتش صدام باقی بماند، سر سوزنی درباره تمامیت ارضی و حاکمیت سرزمینی خود اغماض نمی‌کنند.

۸) نکته مهمی که باید گوشزد کرد، این است که اگر ایران و متحدان آن در مقاومت منطقه نبودند و پروژه آمریکا، اسرائیل، اروپا و عربستان در جنگ های منطقه پیش می رفت، امروز نه چین و نه هیچ کشور دیگری در دنیا، امکان تنفس سیاسی و اقتصادی آسان را نداشتند و باید برای خرید نفت از منطقه تحت سیطره آمریکا، نه برای هر بشکه، بلکه برای هر گالن ۷۰ دلار بپردازند.

اگر امروز برای آقای شی در منطقه فرش قرمزی پهن می شود، نتیجه شکست های آمریکا و متحدانش در جنگ و تروریسم است.

بنابراین امضای بیانیه علیه گروه‌های مقاومت در منطقه -صرف نظر از بی ارزش بودن آن- موضعی غلط و نامربوط است؛ ولو برای دوشیدن عربستان انجام شده باشد. نفس این که مقامات چینی می‌توانند در حیاط خلوت آمریکا پا بگذارند و معاملات نفتی انجام دهند، مدیون ایستادگی ایران و متحدانش در برابر توسعه‌طلبی‌های آمریکاست.

اگر آمریکا و غرب در این مصاف پیروز شده بودند، بی‌تردید، دامنه جنگ‌افروزی، به شرق آسیا و مرزهای چین کشیده می‌شد. چنان که به مرزهای روسیه کشانده شد و روسیه ناچار شد هزینه‌های جنگ را به جان بخرد تا پایگاه‌های نظامی و جاسوسی ناتو را بتاراند. اگر چینی‌ها غفلت کنند و خواب بمانند یا در سرمستی غوطه‌ور شوند، ممکن است گرفتار عبرتی دشوارتر از روسیه شوند.

۹) رئیس ‌جمهور روسیه چندی قبل در گفت‌وگو با خبرنگاران و درباره سخنان صدراعظم سابق آلمان، مبنی بر اینکه «هدف از توافقات مینسک در سال ۲۰۱۴، خرید زمان برای اوکراین» بود، اظهار داشت «این، شگفت‌انگیز و ناامید کننده است. صادقانه بگویم، ممکن است ما خیلی دیر متوجه شده باشیم و شاید باید زودتر از اینها کار را شروع می‌کردیم. می‌دانستم که اوکراین قصد اجرای توافق را ندارد، اما فکر می ‌کردم سایر شرکت‌کنندگان در آن فرآیند، صادقند. معلوم شد آنها نیز ما را فریب می دادند».

آنجلا مرکل درباره اینکه غربی‌ها روسیه را فریب داده و برای اوکراین زمان خریدند، به اشپیگل گفت: «آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین غافلگیر کننده و عجیب نبود. توافقات مینسک مبهم بود و از بین رفت. این توافق برای تقویت نظامی اوکراین، زمان خرید». به نظر می رسد چالش‌ها و بحران‌سازی های امنیتی مشابهی چه از داخل و چه در خارج مرزها، در انتظار چین است.

۱۰) این حق دولت چین است که نگران امنیت و ثبات واردات انرژی باشد. اما امنیت و ثبات، موضوعی چند بعدی و طرفینی است.

به عنوان یک نمونه روشن، امکان ندارد رژیم عربستان، پشتیبان عمده بسیاری از جنایات و جنگ‌افروزی ها علیه ملت های منطقه -از افغانستان و عراق و سوریه تا لبنان و فلسطین و یمن- باشد اما خود، گرفتار نا امنی نشود. نتیجه طبیعی هشت سال تجاوز و اشغالگری و جنایت علیه ملت مظلوم یمن، ضربات سهمگین به تاسیسات مهم نظامی و اقتصادی و نفتی سعودی (از جمله آرامکو) بود.

کشورهای نگران امنیت بازار نفت، باید عربستان را بازخواست کنند که چرا دست به ماجرا جویی و فتنه انگیزی (مستقیم یا نیابتی) زده و ثبات منطقه را مخدوش می کند؟ هیچ دلیلی ندارد که ملت های منطقه آسیب ببینند، اما عربستان امنیت داشته باشد. این رژیم (به نیابت از آمریکا و اسرائیل) به صندوق تامین مالی و پمپاژ جنگ و تروریسم و آشوب و بی‌ثباتی در منطقه تبدیل شده و مجازات متقابل، پیامد بدیهی رفتار او خواهد بود.

طبیعی است که اعضای محور مقاومت، در برابر این شرارت‌ها دست روی دست نگذارند و پاسخ پشیمان کننده بدهند.

سامانه‌های راداری و پدافندی آمریکا نتوانست عربستان را از خفّت ناشی از تلافی مقاومت یمن برهاند، هیچ حمایت دیگری هم نخواهد توانست. آمریکا نتوانست برای رژیم شرور سعودی امنیت بیاورد، هیچ کس دیگر هم نمی تواند. این رژیم باید تاوان جنایاتش در حق ملت های منطقه را بدهد.

ما هم حساب‌هایی با این رژیم (از جنگ تحمیلی و حمایت از گروهک‌های تروریست تا شرارت اخیر) داریم که قطعا تسویه خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 34
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ت IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۱
    15 1
    حرفه ای تحلیل ونتیجه گیری کردین اموزنده بود وبه نظرمن هم چون عربستان ال سعودی نفتش درانحصاراست وبعدازدیدن این جنبه عربیت درجام جهانی وشکست دریمن ونابودی ناتو عربی علیه ایران مستقیما میخواهددرکنارمقاومت ملتهای عرب رابه انحصارخودش برای نابودی صهیونیست با ملتهای عرب رقم بزنه شی درادامه صحبتهایش به شدت به اسراییل حمله کردواین حمله لفظی به ایران هم تلویحی بود وباوزارت خارجه چین عذرخواهی کردتاسروری سعودی دراین ناتو رانشان دهد شک نکنیم سفیانی یکی ازاینهاست حتی نبردک مرزی امروزچین باهند هم به خاطرتشییع شهیدسلیمانی وبزرگترین انتقام خواهی تاریخ بود تا ایران محوریت این عضوگیری راحفظ کرده به جلوببرد
    • IR ۰۳:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      0 2
      تو فازت چيه كه رسماً جفنگ ميگى ؟! تشييع شهيد سليمانى به چين چه مربوطه ؟!
    • IR ۰۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      0 2
      تو فازت چيه كه رسماً جفنگ ميگى ؟! تشييع شهيد سليمانى به چين چه مربوطه ؟!
    • IR ۰۷:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      0 1
      تحلیل شما خیلی سقیل و سنگین بود، مغز من نمیتونه این حجم از عمق و وزانت گفته های شما رو بفهمه و درک کنه.
  • ت IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۱
    7 1
    حرفه ای تحلیل ونتیجه گیری کردین اموزنده بود وبه نظرمن هم چون عربستان ال سعودی نفتش درانحصاراست وبعدازدیدن این جنبه عربیت درجام جهانی وشکست دریمن ونابودی ناتو عربی علیه ایران مستقیما میخواهددرکنارمقاومت ملتهای عرب رابه انحصارخودش برای نابودی صهیونیست با ملتهای عرب رقم بزنه شی درادامه صحبتهایش به شدت به اسراییل حمله کردواین حمله لفظی به ایران هم تلویحی بود وباوزارت خارجه چین عذرخواهی کردتاسروری سعودی دراین ناتو رانشان دهد شک نکنیم سفیانی یکی ازاینهاست حتی نبردک مرزی امروزچین باهند هم به خاطرتشییع شهیدسلیمانی وبزرگترین انتقام خواهی تاریخ بود تا ایران محوریت این عضوگیری راحفظ کرده به جلوببرد
  • حسام IR ۲۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۱
    7 1
    بی شک امریکا سر ملک سلمان و اون بِن هروئنیش رو با یک کودتا یا انقلاب ساختگی زیر اب خواهد کرد....رابطه با چین طاوان دارد چه رسد به فرش قرمز و قرارداد...
    • IR ۰۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      0 0
      دوست عزیزشایدباورنکنی ولی کاخ سفیدمثل یه کبریت تموم شده است یه گردان ازونزوئلا هم میتونه تاقلب کاخ سفیدبره چون دیگه صاحب انگیزه وازترس هم عکی العمل انقلابی نمیتونن بکنن
    • IR ۰۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      0 0
      دوست عزیزشایدباورنکنی ولی کاخ سفیدمثل یه کبریت تموم شده است یه گردان ازونزوئلا هم میتونه تاقلب کاخ سفیدبره
    • IR ۰۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      0 0
      "تاوان" نه "طاوان"
    • IR ۰۸:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      2 1
      آمریکا نتوانست برای رژیم شرور سعودی امنیت بیاورد، هیچ کس دیگر هم نمی تواند. این رژیم باید تاوان جنایاتش در حق ملت های منطقه را بدهد./// آقای ایمانی خدا حفظت کنه. حرف دل مسلمین رو زدی.
  • IR ۲۳:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۱
    9 0
    اگر این تله امریکا به دست عربستان علیه چین نباشد که احتمال زیاد هست باشد که چین با این بیانیه از ایران دور ماند ودر جنگ تایلند بدون انرژی خواهد ماند ولی اگر اینکار عربستان سر خود باشد مطمئن باشید امریکا عربستان را به سوریه دیگر ی تبدیل خواهد کرد امریکا با اصل دلار شوخی ندارد همانطور که قذافی و صدام با دلار بازی کردن و رفتنی شدن
    • IR ۰۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      1 0
      احسنت چه هوش سیاسی بالایی دارید
  • پری مجرد 43 ساله IR ۲۳:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۱
    11 1
    همه کسانی که به شیخ بنفش انگلیسی رأی دادند در جنایات این تروریست‌های وطنی شریکند و دستشان تا مرفق در خون بسیجیان عزیز ما فرو رفته و خدا مجازاتشون خواهد کرد
    • حاجی ازجوبشور قم IR ۰۲:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      0 0
      پری مجرد تو خودت هم یه شیخی
    • IR ۰۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
      0 0
      مگه در تيترش وعده نكرده در مورد عروسى چينى ها با سلمان تحليل ارائه كنه ؟!
  • حمیدرضا IR ۰۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    3 0
    *** اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم ...
  • IR ۰۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    1 0
    دقیقا... کلید جنگ اوکراین هم دقیقا چندماه بعد از اقدام روسیه در تابستان پارسال به حذف دلار از معاملات نفتی اش زده شد. درآمد کلان و ثبات اقتصادی آمریکا، کاملا در گرو چرخه دلار است.
  • DE ۰۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    عربستان چرا دست به ماجرا جویی و فتنه انگیزی زده و ثبات منطقه را مخدوش می کند؟ هیچ دلیلی ندارد که ملت های منطقه آسیب ببینند، اما عربستان امنیت داشته باشد.
  • وطن دوست TR ۰۲:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    احسنت دمت گرم انشالله دولت بشنود و مثل مرد به دولت چین بگوید
  • آریا IR ۰۴:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    متأسفانه هم اصلاح طلبان و هم اصول گرایان هیچ چشم انداز واقعی از سیاست خارجی و منافع ملی ندارند ... جناب ایمانی ، اصلا اگر دربست تحلیل شما را بپذیریم که محور مقاومت نقشه های آمریکا را در منطقه ناکام گذاشته و زمینه نفوذ در حیات خلوت آمریکا را برای چین عملی کرده باشد ، این چه سودی برای ما خواهد داشت ؟
  • IR ۰۴:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    چین اشتباه کرد عربستان بدون آمریکا اجازه آب خوردن نداره این یک نمایش صوری از طرف عربستان بود اگر غیر ازین باشه آمریکا سعودی ها رو کله پا میکنه
  • IR ۰۴:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    چین اشتباه کرد عربستان بدون آمریکا اجازه آب خوردن نداره این یک نمایش صوری از طرف عربستان بود اگر غیر ازین باشه آمریکا سعودی ها رو کله پا میکنه
  • US ۰۶:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    چین به ایران خیانت کردو شما نگران نفت آمریکا نباشید فکر رفع تحریم‌ها باشید که هر روز بیشتر می شود
  • IR ۰۷:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    افرین .تمام مطالب تمام گفته شد اگر چین سازش وتوافق پشت پرده نکرده باشد باید کمی انعطاف داشت .که صید نوکران امریکا .کمی نیاز به چاشنی تعارف دارد .بقول برجامیون وقتی مفاد برجام از غرب میامد .ان رسواییرا مصرف داخلی میدانستند .فعلا مقابله ما با چین درحد بیانیه بابت تایوان بیشتر نباشد
  • احسان US ۰۷:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    1 0
    ماله کشی شروع شد
  • IR ۰۹:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    37م چندساله هستش 400م تقسیم 25سالش کنی سالی16م میشه
  • CA ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    بنده فکر میکنم با توجه به اینکه آلسعود روابط خود را با رژیم صهیونیستی به بالاترین سطح گسترش داده دیگه نیازی به آمریکا نداره و رژیم صهیونیستی دوشیدن گاوهای آلسعود رو بدست میگیره. حضور آمریکا در منطقه خیلی گرون پای آمریکا تمام شد. ۷تریلیون دلار مبلغ بسیار سنگینی هست. حضور چین در منطقه هرگز مثل آمریکا یک حضور نظامی نخواهد بود .
  • FI ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    3 1
    بهترین تحلیل تا به الان. نتیجه ای که گرفتم از مقاله این بود که چین بدل رو همین الان هم خورده. عربستان و آمریکا چین رو در مقابل ایران قرارداده
  • حسین IR ۰۹:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    3 2
    ماشات و کوتاه امدن در برابر خرده فرمایش ها و پررویی های چینی ها وضع رو به اینجا کشونده،سالهاست چینی ها ابزیان خلیج فارس رو تاراج میکنند و معادن ایران رو غارت میکنند و نفت ایران رو با تخفیف های بسیار میخرند و بجای پول نقد کالاهای عموما بنجل به ما میدهند ،این شرایط باید تموم بشه.
  • IR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    1 0
    خودتون رو گول نزنید چیت تمامیت ارضی ما رو زیر سوال برد
  • IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    گاو شیرده
  • خالقی IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    نه چین خوبه نه روسیه نه آمریکا همه فکر خودشون هستن ما باید بفهمیم چکار کنیم ماباید قدر سرمایه های انسانی خودمون رو بدونیم
  • ساس IR ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
    0 0
    ماسون ها برای انجام حرکتها از بازوی دوم خود در حال استفاده اند یعنی چین. اینبار با موشکهای چینی از سعودی و با لجستیک چینی و نیروی زمینی طالبان و با لجستیک عبری با نیروی زمینی باکو و آنکارا به سراغ ایران می آیند. ارباب فرامسونها هستند و دو ارتش واشنگتن و پکن برای اینکار تجهیز شده اند. کی چین را تپل کرده امریکا یا گلوبالیستها! گلوبالیستها برایرضای خدا چین را تپل کرده اند یا برای تسلط چند بعدی بر جهان! ترامپ آیا توانست مقابل گلوبالیستها بایستد !چه کسانی ترامپ را تمام پیامرسانها بیرون کرده و بلاک کردند! چه کسانی ایران را از ضربات رکود جهانی ایزوله کردند! چه کسانی در حال نرمالیزاسیون اجتماعی ایرانند! این نرمالیزاسیون در بسیاری جهات مخالف سیاست عاقبت نگرانه امریکاست اما باید توسط ابزارهای دولت واشنگتن اجرا شودچرا!
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۳
    1 0
    مذاکره مشکل ما را با آمریکا حل نمی‌کند، زیرا شیطان بزرگ همیشه به‌دنبال باج‌خواهی است و هرگز به تعهدات خود عمل نکرده، نمی‌کند و نخواهد کرد. تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر شیطان بزرگ حیله‌گر و عدم توافق است. هرگونه توافقی با دشمن غدار، قطعاً به ضرر ما تمام می‌شود؛ آمریکا هرگز تمام تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد و با توافق یا بدون توافق، هر روز بر تحریم‌ها خواهد افزود. باید سلطه‌ی دلار را بشکنیم و تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر کنیم، از پیمان عدم اشاعه خارج شویم و به نظارت‌های پادمانی و فراپادمانی جاسوسان آژانس خاتمه دهیم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس