کد خبر 1371476
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۶:۳۱
۶ استان مرزی؛ بهشت قاچاقچیان روغن

آمارها نشان می‌دهد تا بهمن سال گذشته سه برابر میزان نیاز، روغن به ۶ استان مرزی سرازیر شده است و این یعنی دستبرد حداقل ۹۵ میلیون دلاری قاچاقچیان به یارانه ای که باید به جیب ملت می رفت.

به گزارش مشرق، طی هفته‌های اخیر گرانی و کمبود برخی کالاهای اساسی از جمله روغن حکایت از ایرادات جدی در تنظیم بازار این محصولات دارد. کاهش عرضه روغن در فروشگاه‌ها از اواخر سال گذشته اتفاق افتاد و در گزارش‌های متعددی به این مساله پرداخت، کاهش عرضه این کالای اساسی در هفته‌های اخیر تشدید شده به طوری که در بسیاری از فروشگاه‌ها عرضه روغن سهمیه بندی شده است. 

این در شرایطی است که دولت اصرار دارد روغن به قیمت سال گذشته عرضه شود اما این یارانه در حال حاضر به دست مردم نمی‌رسد چرا که علاوه بر کمبودی که اتفاق افتاده، برخی از فروشگاه‌ها قیمت‌های قبلی را مخدوش کرده و کالا را با هر قیمتی که می‌خواهند، به مردم عرضه می‌کنند. این در شرایطی است که دولت اصرار دارد روغن به قیمت سال گذشته عرضه شود اما این یارانه در حال حاضر به دست مردم نمی‌رسد چرا که علاوه بر کمبودی که اتفاق افتاده، بسیاری از فروشگاه‌ها قیمت‌های قبلی را مخدوش کرده و کالا را با هر قیمتی که می‌خواهند، به مردم عرضه می‌کنند به طوری که قیمت مصوب روغن ۹۰۰ گرمی ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان است اما تا ۲۵ هزار تومان هم به مصرف کنندگان فروخته می‌شود!

از جمله دلایل این اتفاق کاهش تولید و عرضه روغن از سوی کارخانجات تولیدی است که به قیمت مصوب این کالا که مربوط به اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ است، اعتراض دارند. در کنار این مساله اتفاق مهمی که رخ داده افزایش قاچاق روغن نباتی از کشور است.

رکورد تولید روغن شکسته شد اما بازار با کمبود و سهمیه بندی مواجه است!

به گفته دبیر انجمن صنایع روغن نباتی ایران طی ۱۲ ماه سال ۱۴۰۰ بیش از ۲.۲ میلیون تن انواع روغن نباتی در کشور تولید و توزیع شد که این رقم در تاریخ ۸۰ ساله صنعت روغن نباتی ایران بی سابقه است.  این افزایش تولید در حالی اتفاق افتاده که کمبود عرضه این کالا از همان سال گذشته آغاز شد.

شنیده‌ها حاکی از آن است که گسترش قاچاق روغن نباتی به دلیل تفاوت قیمت در داخل و خارج از مرزها اتفاق افتاده چرا که هزینه یک تن روغن بسته بندی شده در داخل ٨۵٠ دلار است اما در خارج از مرزها فقط قیمت خام آن ٢۵٠٠ دلار است!

نامه هشدارآمیز یک مقام وزارت جهاد درباره قاچاق روغن / در سیستان و بلوچستان ۱۰ برابر نیاز، روغن توزیع شد!

همچنین نامه‌ای که به دست خبرنگار رسیده نشان می‌دهد که در اسفندماه سال گذشته، ابراهیم زارع، مدیر کل دفتر بازرگانی داخلی کالاهای کشاورزی معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در نامه‌ای به عباس عسکرزاده، معاون بازرگانی این وزارتخانه درباره ورود بیش از حد روغن به استان‌های مرزی هشدار داده و خواستار پیگیری جدی این مساله شده بود. در متن این نامه آمده است:

بر اساس گزارش اخذ شده از سامانه جامع تجارت در بازه زمانی ابتدای آبان تا آخر بهمن ماه، برای استان‌های مرزی، میزان حجم ورودی روغن به استان‌های آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و هرمزگان بیش از میزان نیاز استان بوده است. با توجه به هشدارهای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز خواهشمند است دستور فرمائید مراجع نظارتی وارد عمل شده و موضوع مازاد عرضه در این استان‌ها مورد پیگیری جدی قرار گیرد. میزان نیاز هر استان به روغن نباتی، بر اساس میزان توزیع ماهانه ۱۸۰ هزارتن، برآورد و در جدول درج شده است.

شش استان مرزی؛ بهشت قاچاقچیان روغن

بر اساس جدول مذکور در حالی که نیاز استان سیستان و بلوچستان حدود ۵ هزار تن روغن بوده این استان تا آخر بهمن ۱۴۰۰ حدود ۵۰ هزار تن روغن دریافت کرده است، یعنی ۱۰ برابر بیشتر از نیاز و این درباره شش استان دیگر نیز مشهود است. جدول فوق نشان می‌دهد ۶ استان مرزی نیاز به حدود ۳۵ هزار تن روغن داشته اما ۹۳ هزار تن به این استان‌ها روغن تزریق شده است که با توجه به اختلاف قیمت ۱۶۵۰ دلاری در هر تن، اگر فقط ۵۸ هزار تن مازاد قاچاق شده باشد سود ۹۵ میلیون دلاری را به جیب قاچاقچیان سرازیر کرده است!

افزایش شدید قیمت‌های جهانی و جنگ میان روسیه و اوکراین که به نابسامانی بازار جهانی مواد غذایی دامن زده منجر به این شده که بسیاری از کشورها نسبت به جمع آوری ذخایر احتیاطی و ممنوعیت صادرات روی آورند تا بتوانند این بحران جهانی را پشت سر بگذارند. در کنار این مساله اصرار دولت برای ثابت نگه داشتن قیمت‌های ریالی و تداوم سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی در داخل کشور منجر شده که انگیزه برای قاچاق افزایش یابد.

در همین راستا هفته گذشته رئیس جمهوری در جلسه امروز ستاد هماهنگی اقتصادی دولت دستگاه‌های اجرایی و انتظامی را موظف کرد با فوریت اقدامات لازم برای جلوگیری خروج غیرقانونی و قاچاق کالاهای اساسی را از کشور انجام دهند.

با این حال به نظر می‌رسد تنها راه کنترل این مساله، واقعی کردن قیمت کالاها و اختصاص یارانه مستقیم به مصرف کنندگان است و در این زمینه دولت سیاست‌های مبهم و متناقضی را دنبال می‌کند به طوری که اخیراً محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور در جلسه هیئت دولت با اشاره به اینکه تمام بخش‌ها و وزارتخانه‌های دولت سیزدهم مأموریت دارند تا در دستگاه‌های متبوع خود، برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برنامه‌ریزی دقیقی را به صورت روزانه دنبال کنند، گفت: متأسفانه ارز ۴۲۰۰ به یک کانون فساد در کشور منجر شد ولی اجرا و مدیریت صحیح طرح حذف ارز ترجیحی می‌تواند اثرات بسیار مثبت و بزرگی برای اقتصاد کشور در نسل‌های کنونی و آینده به جای بگذارد.

با این وجود هفته گذشته در حالی که قرار بود نرخ جدید روغن نباتی بعد از مدت‌ها کشمکش تصویب شود، دولت زیر بار این مساله نرفت و بنا بر توافق وزارت جهاد و تشکل‌ها، قیمت روغن نباتی ثابت ماند اما به ازای هر کیلوگرم تولید به کارخانجات ٢٣٠٠ تومان مابه‌التفاوت از محل ذخایر شرکت بازرگانی دولتی ایران داده می‌شود.

کارشناسان از این اقدام دولت انتقاد و عنوان کردند چگونه دولت سیاستی را ادامه می‌دهد و بر اجرای آن اصرار دارد که خود آن را کانون فساد می‌داند ضمن اینکه با توجه به شرایط خروج غیرقانونی روغن، اصرار بر روش فعلی می‌تواند منجر به وخیم‌تر شدن شرایط شود.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • NL ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    3 5
    همه چی در ایران گرانتر از کشورهای دیگه است می خوایین گران کنین چرا از این دروغها می گین .قاچاق چیه دیگه این حرفها چیه .
    • محمد IR ۰۷:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
      0 1
      باشه اونا با هزار سند و مدرک دروغ میگن شما خوبی شما راستگو
  • IR ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    2 1
    راه‌کارهای حل معضل گرانی: حفظ ارزش پول ملی با تصویب قانون ایجاد واحد جدید پولی معادل یک میلی‌گرم طلا، استفاده‌ی حداکثری از واحد جدید پول ملی، و حداقلی از سایر ارزها به‌ویژه دلار آمریکا در تبادلات بین‌المللی؛ جایگزین کردن نظام بانکی ربوی با بانک‌داری اسلامی بر اساس قرض‌الحسنه، برخورد قانونی با نزول‌خواران و قماربازان و دلالان مسکن، خودرو، ارز، طلا و کالاها به‌ویژه کالاهای اساسی؛ ایجاد اشتغال مولد و پایدار، سوق دادن سرمایه‌ها به سمت تولید دانش‌بنیان، افزایش تولید یا خدمات مفید سرانه‌ی ملی، ایجاد رقابت سالم و حفظ بهره‌وری؛ مبارزه‌ی با قاچاق، اصلاح نظام توزیع، کنترل و نظارت بر بازار با سامانه‌ی هوشمند و یک‌پارچه، جلوگیری از تبانی در قیمت‌گذاری‌ها، ایجاد بازار سیاه و احتکار، حذف مدیران فاسد در بدنه‌ی دولت، جلوگیری از فساد در نظام توزیع با نظارت دائمی دولت و قوه‌ی قضائیه؛ کاهش هزینه‌های جاری دولت، جلوگیری از کسری بودجه، استقراض از نظام بانکی، خلق پول و افزایش تورم، گسترش عدالت در نظام مالیاتی؛ فرهنگ‌سازی انصاف و توجه به حلال و حرام، امر به معروف و نهی از منکر و تذکر به تقوی در بین اصناف، آموزش اقسام بیع در کتب فقهی، جلوگیری از مرابحه، دروغ، گران‌فروشی و کم‌فروشی در معاملات؛ اجرای احکام الهی و پیش‌گیری از منکرات شرعی و معصیت خداوند، برخورد با بدحجابی، بی‌حجابی، بی‌عفتی، بی‌حیایی، ولنگاری، استفاده‌ی ابزاری از بانوان و سایر عوامل ایجاد فساد، رخوت و تنبلی در جامعه و جوانان.
  • شهاب سنگ IR ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    8 3
    برای مهار قاچاق کالا باید سپاه و بسیج بیان وسط
    • IR ۲۱:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      2 2
      نمی خواد آنقدر زور بزنی، همینکه قیمت‌هایشان آزادبشود، دیگر قاچاق سودی ندارد.
    • IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      1 6
      بنزین را هم باید بزودی آزاد کنند، مصرف روزانه 160 میلیون لیتر با قیمت 3000 تومان، فاجعه است. درصورتی که می‌توان آنرا با قیمت حدود 30 هزار تومن به همین کشورهای همسایه فروخت
  • IR ۱۸:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    4 7
    باید به قیمت جهانی نزدیک بشود که قاچاق نشود
    • IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      12 1
      باید به نرخ جهانی هم دستمزد و حقوق بدهند
    • IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      12 2
      حتما باید گرون بشه تا قاچاق نشه؟ اقایون عرضه ندارن جلوی قاچاق رو بگیرن مردم هزینه شو بدن؟ برای تاره موی زنان گشت ارشاد میذارن نمیتونن برای قاچاقچیان گشت بذارن؟/؟
    • IR ۲۳:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      1 3
      برای تار موی زنان گشت ارشاد قرار میدن؟؟؟ شما کجا زندگی میکنی؟ ایران که از لحاظ حجاب باید خیلی بهتر بشیم ان شاءاللّٰه.
    • مرز نشین IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      4 0
      بعضی ها از این قاچاق نون میخورن
  • کامران IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    2 4
    باید در چند مرحله محدود قیمت روغن برای مصرف کننده تبدیل به قیمت واقعی آن بشود.
  • IR ۲۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    4 0
    زرشک هم گران شده
  • رسول IR ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    2 0
    این حرفها همش مفته وقتی تمام نقاط حساس مرزی توسط مرزبانان 24 ساعته رصد میشود چگونه 45هزار تن روغن از مرز سیستان خارج میگردد مگر با مجوز دولتمردان لطفا اخبار و تحلیل های الکی طرح نکنید
  • الم IR ۲۱:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    1 1
    یک مسافرت سه و چهار نفری خانوادگی یکی از مسیولین با تعداد ساک و چمدان خیلی زود دیده شد چه جوریه ده ملیون ادم ملیونها تن روغن نباتی و ارد و نان و بیسکویت و ماکرونی و نفت و بنزین و چه و چه از مرزها رد میشه دیده نمیشه یه جای کار عیب داره ان هم یه عیب بزرگ که نه رسانه ها راست میگن نه دولت و فکر میکنم دست دولت و رسانه ها هر دو دستشون تو یه کاسه هست والا به همین سادگیها هم نیست چرا چون یک کوله بر با یه کوله پشتی در مسیرها پر پیچ وخم دیده میشه و بعضی وقتها کشته میشه ولی ملیونها ادم و کالا نه دیده میشه نه خسارتی متحمل میشن هر چه میخواهید بگین ولی کمی انصاف و وجدان داشته باشید این همه مرزبانان را زیر سیوال نبرید چنان اب وتاب میدید ادم فکر میکنه مرزبانان یا خواب اند یا هماهنگند
  • IR ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    1 0
    اقا همه چیز اصلا قاچاق میشه.ادم هم قاچاق میشه اونو چطور میشه ازاد کرد.ایهاالناس یه بس تریاک رونمیتونی ازجنوب بیاری چطور ماشین ماشین همه چیز قاچاق میشه.اقا ما خریم
  • سید فروزان CH ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    1 0
    باید قلم دست انکسی که مجوز ارسال این حجم روغن را به این مناطق امضا کرده را قطع کرد یعنی طرف اگر بک دهم رشوه گرفته باشد میشود ۹/۵میلیون دلار
  • ابوالفضل IR ۲۲:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    1 0
    قاچاق بهانه هست ندونم کاری و نتونم کاری خودتون رو یا گردن قاچاق میندازید یا گردن دشمن
  • بی نام نشون IR ۲۲:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    0 0
    عامل اصلی فقر وگرسنگی احتکار خودرو های شوتی هستند
  • IR ۲۳:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    1 2
    راه‌کارهای حل معضل گرانی: حفظ ارزش پول ملی با تصویب قانون ایجاد واحد جدید پولی معادل یک میلی‌گرم طلا، استفاده‌ی حداکثری از واحد جدید پول ملی، و حداقلی از سایر ارزها به‌ویژه دلار آمریکا در تبادلات بین‌المللی؛ جایگزین کردن نظام بانکی ربوی با بانک‌داری اسلامی بر اساس قرض‌الحسنه، برخورد قانونی با نزول‌خواران و قماربازان و دلالان مسکن، خودرو، ارز، طلا و کالاها به‌ویژه کالاهای اساسی؛ ایجاد اشتغال مولد و پایدار، سوق دادن سرمایه‌ها به سمت تولید دانش‌بنیان، افزایش تولید یا خدمات مفید سرانه‌ی ملی، ایجاد رقابت سالم و حفظ بهره‌وری؛ مبارزه‌ی با قاچاق، اصلاح نظام توزیع، کنترل و نظارت بر بازار با سامانه‌ی هوشمند و یک‌پارچه، جلوگیری از تبانی در قیمت‌گذاری‌ها، ایجاد بازار سیاه و احتکار، حذف مدیران فاسد در بدنه‌ی دولت، جلوگیری از فساد در نظام توزیع با نظارت دائمی دولت و قوه‌ی قضائیه؛ کاهش هزینه‌های جاری دولت، جلوگیری از کسری بودجه، استقراض از نظام بانکی، خلق پول و افزایش تورم، گسترش عدالت در نظام مالیاتی؛ فرهنگ‌سازی انصاف و توجه به حلال و حرام، امر به معروف و نهی از منکر و تذکر به تقوی در بین اصناف، آموزش اقسام بیع در کتب فقهی، جلوگیری از مرابحه، دروغ، گران‌فروشی و کم‌فروشی در معاملات؛ اجرای احکام الهی و پیش‌گیری از منکرات شرعی و معصیت خداوند، برخورد با بدحجابی، بی‌حجابی، بی‌عفتی، بی‌حیایی، ولنگاری، استفاده‌ی ابزاری از بانوان و سایر عوامل ایجاد فساد، رخوت و تنبلی در جامعه و جوانان.
    • IR ۰۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
      1 1
      چی میزنی
  • IR ۰۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
    0 0
    نه دیگه نشد . تا همین یکی دو هفته پیش کل افتخار صدا و سیما در صدر اخبار صادرات بیرویه مواد غذایی به عراق و افغانستان بود . از روغن و ماکارونی گرفته تا رب و پسته و زعفرون و ماهی و غیره . حالا که در اثر جنگ روسیه و اوکراین مواد غذایی وارد بحران بین المللی شده بیکباره این صادرات جون جون جونی اخ شد ؟!!!
  • رضا IR ۰۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
    0 0
    خرخودتونید الان 700گرمیش تو فروشگاه رفاه شهریار کوروش نیست اگه پیدا بشه 55000داره فروش می‌ره اونی که مردم فلان حساب می‌کنه خرخودش با نویسنده این مطلب راه ندارن تنها راش اینه که اون بالایی ها که خودشون دست دارم تو کم بودن یا نبودن دستشون قطع بشه وگرنه ازقشر مردم به خودشون ظلم نمیکنه تنها دروغگو خودشونو که می‌دونم هم ایراد کار کجاست چرا اینجوری میشه وراهش چیه چون خودشون از همه اول سود بیشتری از این آشفته بازار میبرن اینکارارو میکن ویکی از کثیف تمرین سایستهاست
  • IR ۰۷:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
    0 0
    تاوان عدم توانایی کنترل مرزها رو ما باید با گرانی بدیم؟ پس تکلیف امنیت چی میشه . یک موردش امنیت اقتصادیه.
  • حسین IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
    0 0
    کاش یک جو غیرت و عقل مسئولین زمان جنگ در مسئولین فعلی بود،خب باهوش ها وقتی داره قاچاق میشه چه اصراری دارید به زور ارزان بفروشید ؟تنها راه حل اینه که اقلام ضروری در حد نیاز مردم بصورت کپن بین مردم توزیع بشه و فروشگاه ها اجناس رو به قیمت جهانی عرضه کنند ،چرا از کپن میترسید؟
    • ایرانی IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
      0 0
      قاچاقی در کار نیست قاچاقچی بزرگ مسولیین هستند این حرفهای مفت رو میزنند که گرون کننید اینا رو نگن چی بگن ریشه کنی فقر این بود اینم یه دروغگو رو قبلیا اومده
  • ناشناس IR ۱۶:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
    0 0
    بهتر تیتر کنید بهانه گران کردن این مزخرفات رو نگید چی باید بگید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس