کد خبر 1350308
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۵
شرایط دشوار ترکیه در بحران اوکراین

درگیری روسیه و اوکراین برای ترکیه یعنی تصمیمات دشوار سیاسی، امنیتی و اقتصادی، آن هم در شرایطی که این کشور با دو طرف بحران روابط گسترده‌ای دارد.

به گزارش مشرق، جنگ اوکراین شرایط ویژه‌ای برای ترکیه رقم زده و این کشور برای چندمین بار در ارتباط با روسیه خود را در مقابل گزینه‌های دشوار می‌بیند.

ترکیه و روسیه پیش از این در پرونده‌های مختلفی در سال‌های گذشته به تقابل رسیده و تا مرز تنش و بحران نیز پیش رفته‌اند؛ اما همواره تعاملات مسکو و آنکارا بر اساس «ضرورت»، ادامه‌ پیدا کرده است.

در این راستا می‌توان به برهه‌های مختلفی اشاره کرد که عمده آن‌ها مربوط به سوریه است. همچون شرایط استان ادلب در شمال غرب سوریه که هر از گاهی مواضع تروریست‌های متحد ترکیه با جنگنده‌های روسیه بمباران می‌شود یا شرایط حاکم بر منطقه شرق فرات در استان‌های الحسکه و دیرالزور؛ اوج آن را می‌توان به سرنگونی جنگنده سوخو ۲۴ روسیه به دست نیروی هوایی ترکیه در منطقه مرزی «جبل الزاویه» در ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵ (سوم آذر ۱۳۹۴) اشاره کرد که موجب شکل‌گیری بحران در روابط دو کشور شد و روس‌ها اقدام به تحریم ترکیه کردند. ترور سفیر روسیه در آنکارا، حمله هوایی روسیه و سوریه به مواضع ارتش ترکیه در شمال سوریه و کشته و زخمی شدن ۳۷ سرباز ترکیه، برهه‌هایی است که روس‌ها و ترک‌ها در سوریه به زد و خورد یکدیگر پرداخته‌اند.

علاوه بر سوریه، جنگ در قفقاز و منطقه قره‌باغ هم از برهه‌هایی بود که علی‌رغم اختلاف نظر ترکیه و روسیه، دو کشور به سمت همکاری برای حل بحران رفتند و در نهایت توافق شد تا دو کشور مرکزی در منطقه «آغدام»، جمهوری آذربایجان برای نظارت بر آتش‌بس دایر کنند. در لیبی نیز ترکیه حامی و پشتیبان نیروهای طرابلس و روسیه نیز جانب خلیفه حفتر را گرفته است. حضور شبه‌نظامیان شرکت امنیتی «واگنر» در لیبی به نفع خلیفه حفتر بی تردید بدون مجوز مسکو امکان‌پذیر نمی‌شد.

شرایط دشوار ترکیه در بحران اوکراین

سرنگونی سوخوی ۲۴ روسیه توسط ترکیه (۲۰۱۵)

ترکیه و روسیه در پرونده‌های مختلفی در سال‌های گذشته به تقابل رسیده و تا مرز تنش و بحران نیز پیش رفته‌اند؛ اما همواره تعاملات مسکو و آنکارا بر اساس «ضرورت»، ادامه‌ پیدا کرده است.

بحران اوکراین اما تفاوت دارد

جنگ در اوکراین و بحرانی که بین روسیه و کشورهای غربی و همچنین ترکیه شکل گرفته است، با نظایر پیشین تفاوت دارد، چرا که مسأله اوکراین برای روسیه حیاتی و سرنوشت‌ساز است و این غائله را تهدیدی برای امنیت ملی خویش می‌داند؛ در این میان ترکیه خود را در برابر گزینه‌های دشواری می‌بیند، اوکراین که دروازه اقتصادی ترکیه به سمت اروپا محسوب می‌شود و آنکارا ضمن توجه ویژه به آن، ملزومات امنیتی ناتو را نیز در کنار خود دارد و همراستا با این‌ها، حفظ روابط راهبردی‌اش با روسیه نیز برای مقامات آنکارا بسیار مهم است، روابطی که ترکیه در مواقعی برای حفظ آن مجبور به ایستادگی مقابل کشورهای اروپایی و آمریکا نیز شده است که بحث خرید سامانه‌های دفاع موشکی اس-۴۰۰ از آن موارد بود که تا تحریم چند مقام ترکیه از جمله وزیر دفاع این کشور از سوی آمریکا و توقف مشارکت ترکیه در پروژه جنگنده اف-۳۵ پیش رفت.

هرچند باید گفت که کشورهای غربی در نهایت در چنین پرونده‌هایی با توجه به جایگاه ترکیه در پیمان ناتو با تسامح برخورد کرده‌اند. مجله Global Firepower در دسامبر ۲۰۱۸ با انتشار لیستی٬ ترکیه را در رده چهارم قدرت‌های نظامی ناتو گنجاند.

با این حال به طور کلی با توجه به سفر اردوغان به کی‌یف در چهاردهم بهمن ۱۴۰۰ و سایر مواضع اعلامی ترکیه در روزهای ابتدایی جنگ اوکراین از جمله توقف عبور کشتی‌های جنگی از تنگه «بسفر» و «داردانل»، به نظر می‌رسد که آنکارا به شکل محاسبه شده‌ای طرف اوکراین و کشورهای غربی را گرفته است. این موضع پس از آن بود که تلاش‌های ترکیه برای میانجیگری با بی تفاوتی همزمان روسیه و کشورهای غربی همراه شد.

گویا ترکیه تلاش دارد به شکل تدریجی از میزان تنش خود با چند کشور ناتو و اتحادیه اروپا در موضوع آوارگان، بحران یونان و تقابل با کشورهای اروپایی در لیبی بکاهد و در این شرایط بحرانی، جایگاه خود را در منظومه امنیتی و نظامی اروپا تثبیت و تقویت کند. شاید سفارش خرید ۴۰ جنگنده اف-۱۶ در اکتبر ۲۰۲۱ از آمریکا را بتوان تلاش آنکارا برای بهبود روابط با دولت جو بایدن تفسیر کرد.

شرایط دشوار ترکیه در بحران اوکراین

سفر اردوغان به اوکراین ۲۰ روز قبل از آغاز عملیات نظامی روسیه

با بررسی مواضع رهبران ترکیه، پیش و پس از بحران اوکراین متوجه تفاوت بین این مواضع می‌شویم. ترکیه تا پیش از جنگ نشانی از هماهنگی با ناتو از خود بروز نداده و بلکه از برخی مواضع ناتو نیز انتقاد می‌کرد؛ اما پس از آغاز جنگ ترکیه تحرکات خود را به نحوی که کفه همسویی با اوکراین سنگینی می‌کرد، آغاز کرد. این کشور ضمن محکومیت عملیات نظامی روسیه در اوکراین، شروع به رایزنی با کشورهای غربی برای حل بحران کرد، در این باره می‌توان به تماس تلفنی اردوغان با مکرون، گفت‌وگوی وزرای دفاع ترکیه و آمریکا و دیدار وزیر خارجه ترکیه با «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اشاره کرد.

بنابراین می‌توان بازسازی روابط با کشورهای غربی و ناتو را یکی از اهداف ترکیه در پس تحرکاتی که در قبال بحران اوکراین دارد، دانست.

از سوی دیگر روسیه نیز متوجه محدودیت‌ها و همچنین طبیعت موضع ترکیه و مراودات اقتصادی‌اش با این کشور است، مسکو در جریان بحران اوسیتای جنوبی و آبخازیا در سال ۲۰۰۸ که ترکیه موضع تقریبا بی طرف گرفت، تجربه تعامل با ترکیه در چنین مواردی را دارد. هرچند آنکارا همواره در قبال جزیره کریمه، این جزیره را اشغال شده از سوی روسیه توصیف کرده است.

می‌توان بازسازی روابط با کشورهای غربی و ناتو را یکی از اهداف ترکیه در پس تحرکاتی که در قبال بحران اوکراین دارد، دانست.

روس‌ها از ابتدای جنگ در اوکراین موضع سرسختی علیه ترکیه نگرفته‌اند، ترک‌ها نیز علی‌رغم همه حمایت‌هایی که از اوکراین می‌کنند، نوعی انعطاف در قبال روسیه از خود نشان داده و فی المثل در بحث تحریم‌ها علیه روسیه، وارد نشده‌اند. ابراهیم کالین سخنگوی ریاست‌جمهور یترکیه در تاریخ ۲۰ فوریه و پیش از آغاز جنگ گفته بود که تحریم‌ها علیه روسیه، منجر به حل بحران نخواهد شد.

پیمان مونترو و پهپادهای بیرقدار

در ادامه به دو اقدام اساسی ترکیه در قبال جنگ اوکراین علیه روسیه می‌پردازیم، یکی بستن تنگه‌های بسفر و داردانل و دیگری ارسال پهپادهای بیرقدار به اوکراین است. در این‌جا از موضوع اعزام تروریست‌های سوریه به اوکراین، از آن‌جا که هنوز نیاز به صحت‌سنجی دارد، فعلا عبور می‌کنیم.

در خصوص بستن تنگه بسفر و داردانل باید گفت که ترکیه با این اقدام به طور صریح علیه روسیه موضع گرفت. آنکارا این تصمیم را بر اساس معاهده «مونترو» گرفته است؛ معاهده‌ای که در ۲۰ جولای ۱۹۳۶ بین ترکیه و قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای امضاء شد و به ترکیه اجازه کنترل ترابری دریایی در این دو تنگه را داد.

با این حال «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه در این باره گفت که ترکیه این اجازه را به کشورهای اطراف دریای سیاه می‌دهد که ناوگان دریایی خود را به پایگاههایشان بازگردانند، به این معنا که روسیه می‌تواند کشتی‌های جنگی خود را به پایگاه دریایی‌اش در شبه جزیره کریمه باز گرداند.

مسکو در ابتدای ماه فوریه شش کشتی جنگی از جمله ناوچه سنگین «ادمیرال گریگوروویچ» و زیردریایی تهاجمی کلاس کیلو را وارد دریای سیاه کرده بود و اکنون روسیه با استفاده از این ناوگان بندر اودسای اوکراین را هدف قرار می‌دهد، بنابراین باید گفت که بستن این تنگه‌ها در عمل تأثیری بر فعالیت جنگی نیروی دریایی روسیه نداشته است، هرچند چاووش اوغلو گفته که ترکیه اجازه عبور چهار کشتی جنگی روسیه را در اواخر ماه گذشته میلادی به روسیه را نداده است.

شرایط دشوار ترکیه در بحران اوکراین

اما در خصوص صادرات تسلیحات نظامی ترکیه به اوکراین از جمله پهپاد بیرقدار، ترکیه می‌گوید که این مسأله زاییده شرایط حال حاضر نیست و روسیه باید بداند که این مراودات نظامی به توافقنامه ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ بین آنکارا و کی‌یف مربوط می‌شود و نباید با کمک‌های نظامی حال حاضر کشورهای غربی به اوکراین مقایسه شود.

اوکراین در سال ۲۰۱۹ چند فروند هواپیماهای بدون سرنشین «بیرقدار» ترکیه را خریداری کرد. این کشور بعدا اعلام کرد که علاقه‌مند به تولید مشترک هواپیماهای بدون سرنشین بیرقدار در اوکراین است و ارتش اوکراین قصد دارد ۴۸ پهپاد از این نوع را خریداری کند. ارتش اوکراین برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ از پهپاد ترکیه‌ای «بیرقدار تی بی-۲» برای ماموریت شناسایی در منطقه «دونباس» استفاده کرد.

در سفر اخیر اردوغان به اوکراین نیز، توافقنامه تولید مشترک پهپاد بیرقدار امضاء و قرار شد تا موتور این پهپادها را شرکت اوکراینی «موتورسیچ» تأمین کند

از سوی دیگر صنعت نظامی اوکراین نیز برای ترکیه از اهمیت بالایی برخوردار است، اوکراین خود تولید کننده جنگ افزار است و بویژه در تولید موتور جت جایگاه مهمی دارد که برای پیشرفت صنایع نظامی ترکیه بسیار مفید است. به خصوص پس از اینکه شرکت روتاکس اتریش، صادرات موتورهای روتاکس ۹۱۲بیرقدار به ترکیه را متوقف کرد، جایگزینی که آنکارا در اختیار دارد، تامین موتورهای ساخت اوکراین است.

در سفر اخیر اردوغان به اوکراین نیز، توافقنامه تولید مشترک پهپاد بیرقدار امضاء و قرار شد تا موتور این پهپادها را شرکت اوکراینی «موتورسیچ» تأمین کند. دولت روسیه بارها عصبانیت خود را از این همکاری‌ها ابراز کرده است.

شرایط دشوار ترکیه در بحران اوکراین

پهپاد بیرقدار در رژه نظامی ارتش اوکراین

تبعات جنگ اوکراین بر اقتصاد ترکیه

موقعیت اقتصادی ترکیه در نوع واکنش این کشور در قبال بحران اوکراین نیز تأثیر می‌گذارد. اقتصاد ترکیه در سال گذشته میلادی شرایط دشواری را تجریه کرد و همچنان نیز به ثبات نرسیده است و بی تردید افزایش بهای سوخت جهانی و توقف صادرات گاز روسیه به این کشور می‌تواند شرایط را بدتر کند. از سوی دیگر مقامات ترکیه نگران تأثیر بحران اوکراین بر ورود گردشگر به ترکیه به خصوص در تعطیلات تابستانی هستند، گردشگرانی که مقامات آنکارا حساب ویژه‌ای برای تقویت پول ملی خود روی آن باز کرده‌اند؛ به طوریکه طبق گفته وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه، در آمد این کشور از گردشگری در سال گذشته میلادی حدود ۲۴.۵ میلیارد دلار بود. نکته اینجاست که سال گذشته ۲۴.۷ میلیون گردشگر وارد ترکیه شدند که از این تعداد ۴.۷ میلیون نفر از روسیه و ۲.۱ میلیون نفر نیز از اوکراین بودند.

مسأله واردات گاز و گندم نیز از جمله نگرانی‌های مقامات ترکیه است. روسیه بالغ بر ۳۳.۶ درصد از گاز ترکیه را تأمین می‌کند. علاوه بر این ترکیه سال گذشته ۶.۷ میلیون تن از این کشور گندم وارد کرده بود. به طوریکه ۶۶ درصد گندم و مشتقات آن در ترکیه از روسیه وارد می‌شود.

از سوی دیگر، جنگ در اوکراین بر روابط اقتصادی و اجرای توافقنامه‌های دو کشور تأثیر به شدت منفی می‌گذارد و شاید تا سال‌ها پروژه‌های تعریف شده مجال اجرا شدن نیابند. در جریان سفر اردوغان به اوکراین گفته شد که آنکارا و کی‌یف برای افزایش تبادلات تجاری خود از ۷.۵ میلیارد دلار به ۱۰ میلیارد دلار تلاش می‌کنند که با این شرایط چنین هدفی دور از دسترس است.

 روسیه بالغ بر ۳۳.۶ درصد از گاز ترکیه را تأمین می‌کند. علاوه بر این ترکیه سال گذشته ۶.۷ میلیون تن از این کشور گندم وارد کرده بود. به طوریکه ۶۶ درصد گندم و مشتقات آن در ترکیه از روسیه وارد می‌شود.

بحران اوکراین و انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه

بنابراین به نظر می‌رسد که سال جاری میلادی برای ترکیه، سال دشواری باشد. انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه در سال ۲۰۲۳ برگزار خواهد شد و ترکیه که سال گذشته را با بحران اقتصادی و کاهش شدید ارزش لیر به پایان رساند، امید داشت تا در سال جدید ضمن جبران عقب‌ماندگی‌ها شرایط را بهبود بخشد. اما بحران اوکراین و تبعات اقتصادی آن برای ترکیه به عنوان مصرف کننده انرژی می‌تواند مانع بزرگی برای این هدف باشد.

ترکیه در یک سال اخیر اجرای سیاست به صفر رساندن مشکلات سیاست خارجی خود را آغاز کرده، اما به نظر می‌رسد دیرهنگام عمل کرده است. سفر اردوغان به ابوظبی و امضای توافقنامه‌های اقتصادی و سفر روز گذشته «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی به ترکیه می‌تواند در این راستا باشد.

تنش با روسیه، برای ترکیه علاوه بر مواردی که گفته شد، تأثیری عمیقی نیز در صحنه سوریه خواهد گذاشت و چه بسا در صورتی که روسیه غائله اوکراین را با موفقیت به سر برد، دست ارتش سوریه را برای عملیات در ادلب باز کند و دیگر خبری از توافق آمریکا و روسیه برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه نباشد و این در وهله اول به معنای گسیل موج جدیدی از پناهندگان به ترکیه است.

منبع: فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    4 4
    جنگ زرگری تمام عیار یهودی ــــ سرانجام با توطئه چینی ودخالت های آشکار و نهان و کارگردانی آمریکا ؛ و نقش بازی موفق مهره یهودی در یک جنگ زرگری تمام عیار ــ رییس جمهور به ظاهر دلقک اوکراین ــ پای روسیه در باتلاق جنگ اوکراین وارد شد. اکنون آمریکا به کمک رسانه هایش از روسیه غولی می سازد که هر لحظه تصمیم دارد کشورهای اروپایی را یک لقمه چپ کند. و بدین ترتیب ؛ آمریکای پس از ترامپ ؛ با انبوهی از مشکلات ؛ موفق گردید ، بحران های خود را صادر نماید. و مهار دو جانبه ای در اروپا ایجاد نماید: از یک سو روسیه را با تحریم اقتصادی و بحران های سیاسی و رسانه ای به انحطاط برساند . و از سوی دیگر ؛ نژاد جدید گاوهای شیرده؛ این بارچشم آبی اروپایی را ــ همانند گاوهای شیرده خلیج فارس ــ سر کیسه کند و کارخانه های اسلحه سازی خود را رونق بخشد و سلاح های بنجل خود را به اروپایی ها بیندازد.
    • IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
      10 6
      این ترکیه منافق اخرازنفاق و دورویی جرمیخوره. ازیطرف اسلحه میده به اوکراین وباعث تشدیددرگیریه ازطرف دیگه ادای میانجی درمیاره.. ازیطرف میگه قدس را ازادمیکنیم ازطرف دیگه یه دستمال مخملی دست میگیره برای وهابیون توخونه خودش دستمال میکشه.. همون پانترکهایی ک میگن ماازنژادگرگ هستیم وجانوریم فقط درعجبم حیوانی مثل گرگ چکارش به زندگی با انسانها؟؟؟!!!!
  • IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    6 3
    جنگ زرگری تمام عیار یهودی ــــ سرانجام با توطئه چینی ودخالت های آشکار و نهان و کارگردانی آمریکا ؛ و نقش بازی موفق مهره یهودی در یک جنگ زرگری تمام عیار ــ رییس جمهور به ظاهر دلقک اوکراین ــ پای روسیه در باتلاق جنگ اوکراین وارد شد. اکنون آمریکا به کمک رسانه هایش از روسیه غولی می سازد که هر لحظه تصمیم دارد کشورهای اروپایی را یک لقمه چپ کند. و بدین ترتیب ؛ آمریکای پس از ترامپ ؛ با انبوهی از مشکلات ؛ موفق گردید ، بحران های خود را صادر نماید. و مهار دو جانبه ای در اروپا ایجاد نماید: از یک سو روسیه را با تحریم اقتصادی و بحران های سیاسی و رسانه ای به انحطاط برساند . و از سوی دیگر ؛ نژاد جدید گاوهای شیرده؛ این بارچشم آبی اروپایی را ــ همانند گاوهای شیرده خلیج فارس ــ سر کیسه کند و کارخانه های اسلحه سازی خود را رونق بخشد و سلاح های بنجل خود را به اروپایی ها بیندازد.
  • IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    6 1
    اینجرلیک
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    8 5
    اگر شهدای مدافعان حرم نبودند الان رجب و فرزندش داعش زنان تبریزی و شیرازی و اصفهانی را جلوی‌پسرهای تبریزی شیرازی و اصفهانی به زنجیر میکشید و بعنوان کنیز به عربستان و فاحشه خانه های زیر زمینی ترکیه اروپا و امریکا میفروخت. __ کامیون کامیون اسلحه از ترکیه برای داعش فرستاده میشد
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    10 9
    عامل اصلی جنگ وبحران در منطقه اسرائیل ومزدورش اردوغان است این دو کشور باید نابود شوند
    • IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
      5 5
      خوب رابطه ترکیه و اسرائیل بمانند روابط چین و امریکاست و فعلا ایران به این چین کوچک برای مقابله با اسرائیل نیاز دارد چون حتی رای نیاوردن اردوغان و دو پروژه کودتا علیه اردوغان با هماهنگی اسرائیل و شما پژاکی های عزیز و در مقابل با حمایت های ایران با شکست مواجه شده است - به امید رفع ترک ستیزی و ایرانی نگری در مسائل جهانی باشیم
  • علیرضا IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    8 5
    چه طور ترکیه ادعای پهباد بومی داره اما موتور و ماژول های آن سایر کشورها می‌سازند و ترکیه فقط مونتاژ می‌کنه و خود را سومین کشور برتر طراحی و ساخت حوزه پهباد میداند ،چقدر ادعا و توهم ؟؟؟؟!!!!!!!
    • IR ۲۳:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
      4 0
      خوب همانطور که ایران تجهیزات چینی و روسی را مونتاژ و مهاجرو ابابیل و شاهد می نامند
    • رضا IR ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
      0 2
      پس چه طوریه این تجهیزات روسی و چینی مونتاژ ایران با زدن و جنگ الکترونیک پهباد rq9 وrq170 متخصصان جهان از جمله همین چینیها و روس‌ها را متحیر میکند ،مگر روس‌ها و چینیها از پهبادهای و تجهیزات خود در لیبی و قره باغ و ....اعتماد نداشتند ؟؟؟؟؟
  • IR ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    7 3
    بدبخت ترکیه مثل مرغ میمونه که هم در عزا و هم در عروسی سربریده میشه!!! خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
  • از شهرستان سراب IR ۱۳:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    4 8
    اتفاقا این یک فرصت هم میتونه برای ترکیه باشه تا با تحریم نکردن روسیه و ارتباط با اوکراین صادرات گستره ای داشته باشه کما اینکه در جنگ تحمیلی فشارهای شوروی و امریکا و اروپا و اتحادیه عرب به ترکیه مبنی بر قطع رابطه و تحریم ایران با پاسخ منفی ترکیه مواجه شد و ترکیه توانست با ارتباط همزمان با ایران و عراق اقتصاد وخیم و تورم بالای خودشو کنترل کنه و صادرات گسترده ای به دو کشور در حال جنگ داشته باشه این کشور همانند پاکستان سیاست تعادل بین شرق و غرب و بندبازی بین انها را خوب بلدند
  • M IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    9 6
    نابود باد تورکیه
    • احمد IR ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
      0 0
      شمادرایران‌نشستیدوسنگ‌ترکیه‌واردوغان‌جلادرابه‌سینه‌می‌زنیداگرشمادرنده‌خویان‌فرصت‌پیداکنیددنیارامیدرید
  • مجتبی از زنجان IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    6 4
    ترکیه خوبی اوکراین رو نمیخواد والله تجزیه اوکراین یعنی دونباس رو نمیخواد آدم اما زیادخواهی مردم روس تبار شرق اوکراین باعث ورود روسیه شد
  • IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    1 3
    همانطور که عثمانی اول را توسط هرتزل یهودی سرنگون شد برید خاطراتش را بخوانید فیلمش تو همین سایت موجوده عثمانی دوم نیز توسط هرتزوگ سرنگون خواهد شد جشن بگیرید بکوبید بزنید این اردوغان را
  • IR ۲۳:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    1 2
    تسلیم شدن در برابر مثلث غربی (یونان و فرانسه و انگلیس) و عبری و عربی (مصرو امارات) تنها راه باقی مانده برای مثلث ایرانی روسی و ترکی است
  • امیر IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۱
    0 0
    ترکیه سیاست خوبی داره و با همه رابطشو در حد خوب نگه میداره و وابسته به هیچ کشور خارجی دیگه نیست ولی امیدوارم هرچه زودتر تجزیه بشه و کردهای ترکیه به حقشون برسن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس