کد خبر 1311663
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۳
حداقل حقوق سال آینده کارمندان 4.5 میلیون تومان/ سقف معافیت مالیاتی حقوق؛ 5 میلیون تومان

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: افزایش حقوق‌ها در سال ۱۴۰۱ در یک بازه شش تا ۲۸ درصدی رخ خواهد داد که متوسط آن را ۱۰ درصد اعلام کرده‌اند.

به گزارش مشرق، روز چهارشنبه بود که لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ از سوی دولت نهایی شد و روز یکشنبه به مجلس ارائه خواهد شد. دولت سیزدهم در شرایطی کشور را تحویل گرفت که با کسری بودجه‌ای در حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان مواجه بود اما به نظر می‌رسد با وجود فروش اوراق و درآمدهای مالیاتی خطر کسری بودجه شدید در سال جاری کم رنگ شده است.

لازم به ذکر است، لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ به عنوان اولین سند مالی یک ساله در دولت سیزدهم از اهیمت ویژه‌ای برخوردار است. دولت بارها بر اولویت خود مبنی بر کنترل تورم تاکید داشته است و این در حالی است که بسیاری از کارشناسان کسری بودجه را به عنوانی یکی از عوامل عمده تورم در کشور ذکر می‌کنند.

به منظور بررسی بیشتر لایجه بودجه ۱۴۰۱ دولت و مسائل و مشکلاتی که کسری بودجه و شیوه‌های تامین آن در کشور ایجاد می‌کند و همچنین راهبردهای دولت برای حل مشکلات اقتصادی کشور با جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفتگو شده است.

سقف ۱۲۵۰ هزار میلیاردی بودجه ۱۴۰۱/رشد دو برابری درآمدهای نفتی

 با توجه به نهایی شدن لایحه بودجه سال آینده در دولت، باید انتظار چه تغییراتی را در این لایحه داشته باشیم و اینکه آیا سهم مالیات و نفت در این لایحه تغییری داشته است؟

قادری: سهم فروش نفت از ۲۳۰ هزار میلیارد تومان در سال جاری به حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است و در عین حال ۴۰۰ هزار میلیارد تومان برای درآمدهای مالیاتی در نظر گرفته شده است. در نتیجه عملاً بودجه سال آینده در حدود ۱۲۵۰ هزار میلیارد تومان تعیین شده است.

با توجه به اینکه فروش سهام و اموال و دارایی های دولت با مشکلاتی مواجه خواهد شد طبیعی که فروش اوراق اسناد خزانه وجود داشته باشد. اگر این مسئله را به عنوان کسری در نظر بگیریم می‌توان نتیجه گرفت که در سال آینده نیز تصویب بودجه را خواهیم داشت.

در کنار این مسئله اقداماتی نظیر تعیین نرخ محاسبه حقوق ورودی گمرکی بر مبنای نرخ ای تی اس به جای ارز ۴۲۰۰ تومانی و همچنین صادرات روزانه ۱.۲ میلیون بشکه صادرات نفت در روز با نرخ هر بشکه ۶۰ دلار و قیمت هر دلار ۲۳ هزار تومان در بودجه سال آینده در نظر گرفته شده است. البته میزان درآمدهای نفتی مشروط به اجازه مقام معظم رهبری برای عدم واریز مازاد ۲۰ درصد از سهم صندوق توسعه ملی است.

براساس قانون در سال آینده دولت باید ۴۰ درصد درآمدهای نفتی را به صندوق توسعه ملی واریز کند. تلاش دولت بر این است که بتواند از مقام معظم رهبری مجوز بگیرد و سهم صندوق توسعه ملی را به ۲۰ درصد محدود کند.

در بودجه سال آینده عدد قابل توجهی برای پرداخت بدهی صندوق های بازنشستگی و تامین اجتماعی پیش بینی شده است این رقم در مجموع به حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

دولت برنامه دارد تا صندوق امید را به صندوق‌های توسعه استانی تبدیل کند تا منابعی که در سال آینده از محل تبصره ۱۸ در اختیار وزارت اقتصاد قرار می‌گیرد در اختیار این صندوق ها قرار گرفته و تلاش بر این است تا تحرکی در اقتصاد ایجاد کنند و به بخش خصوصی تسهیلات بدهند. در همین راستا اختیاراتی به استان ها داده خواهد شد تا بتوانند منابع خود را مدیریت کنند و فشار در بودجه عمومی کشور کاهش یابد.

افزایش شش تا ۲۸ درصدی حقوق و دستمزد در سال ۱۴۰۱

هر سال بحث‌های مختلفی پیرامون افزایش حقوق و دستمزد شکل می‌گیرد و با توجه به تورم دولت عملا امکان عدم افزایش حقوق‌ها را ندارد. در حال حاضر چه برنامه‌ای از سوی دولت برای افزایش حقوق در سال آینده پیش‌بینی شده است؟

قادری: تا جایی که اطلاع داریم دولت حداقل حقوق ها را از سه و نیم میلیون تومان به چهار و نیم میلیون تومان افزایش داده است که به معنای افزایش ۲۸ درصدی است.

از سوی دیگر حقوق های بالا که سقف پرداختی آنها ۳۳ میلیون تومان بود به ۳۸ میلیون افزایش دادند که به معنای افزایش شش درصدی است. این به این معناست که افزایش حقوق‌ها در یک بازه شش تا ۲۸ درصدی رخ خواهد داد که متوسط آن را ۱۰ درصد اعلام کرده‌اند.

رشد ۷۰ درصدی درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۱

 یکی از مسائلی وزارت اقتصاد در حال پیگیری آن است نقشه راه رشد غیر تورمی است که شاید بتوان از آن به عنوان مکملی برای رشد هشت درصدی در سال آینده اما این برنامه نتوانسته است نظر کارشناسان اقتصادی را جلب کند. با توجه به جزئیات این برنامه آیا آن را عملیاتی می‌بینید؟

قادری: در وزارت اقتصاد جلسه‌ای برای توضیح این برنامه برگزار شد. این برنامه توسط همین وزارتخانه و کمک معاونت اقتصادی رئیس جمهور نوشته شده است اما در این برنامه تنها به مسائل کلی پرداخته شده بود. موضوعی که در خصوص این برنامه بر آن تاکید شد، تلاش دولت برای عملیاتی کردن سامانه‌های فروشگاهی، مالیات برعایدی سرمایه و دیگر سامانه‌های مالیاتی برای جلوگیری از فرارهای مالیاتی بود.

به همین دلیل نیز رشد قابل توجهی را برای درآمدهای مالیاتی در سال آینده در نظر گرفته‌اند. از همین جهت رقم درآمدهای مالیاتی از ۲۷۰ هزار میلیارد تومان سال جاری به ۴۰۰ هزار میلیارد تومان برای سال آینده رسیده است. در واقع درآمدهای مالیاتی در سال آینده ۷۰ درصد رشد دارد.

در بخش دیگری از نقشه راه بحث طرح‌های پیشران را مطرح کردند که این مسئله گنگ است. این مسئله می‌تواند با مخالفت‌هایی نیز همراه باشد چراکه در حال حاضر طرح‌های عمرانی نیمه تمام مختلفی در کشور وجود دارد. البته در طرح‌های نیمه تمام موجود نباید به همه آنها اولویت داد و دولت باید طرح‌هایی که می‌تواند به تحرک در اقتصاد کشور کمک کند را مد نظر داشته باشد.

اقدامات مشارکتی دولت با بخش خصوصی باید افزایش پیدا کند و طرح‌هایی از جمله طرح تامین مالی بخش‌های عمومی و خصوصی، طرح سهولت فضای کسب و کار و طرح مشارکت عمومی و خصوصی که مربوط به این مسئله است در مجلس وجود دارد. برخی موارد نیز در دستور کار دولت است  که با سرعت در حال پیگیری است. از جمله این لوایح می‌توان به مالیات بر مجموع درآمد اشاره کرد. تلاش دولت بر این است تا خلأ ‌های قانونی موجود را سریعا به مجلس برساند تا در دستور کار قرار گیرد.

راهکارهای دولت سیزدهم برای مولدسازی دارایی‌ها/دلیل بهانه‌جویی مدیران چیست؟

در بودجه سال جاری رقم قابل توجهی برای واگذاری اموال و دارایی‌های دولت در نظر گرفته شد اما تا کنون و براساس گزارش عملکرد هشت ماهه درصد تحقق بسیار پایینی داشته تا حدی که می‌توان گفت درصد تحقق درآمدهای این حوزه صفر بوده است. با توجه به اینکه قطعا دولت برای سال آینده نیز رقمی را برای این مسئله در نظر خواهد گرفت، چه اقداماتی باید صورت گیرد تا دولت سیزدهم بتواند درصد تحقق بیشتری در زمینه مولدسازی دارایی‌ها داشته باشد؟

قادری: در این زمینه چندین اشکال وجود دارد. طبیعی است که در این زمینه اختلافی بین وزارت راه و شهرسازی و وزارت اقتصاد وجود داشته باشد چرا که وزارت راه به استناد قانون جهش تولید مسکن انتظار دارد تا زمین‌های مربوط به ادارات در اختیار آنها قرار گیرد و از سوی دیگر وزارت اقتصاد پیگیر این مسئله است تا بتواند این زمین‌ها را به فروش برساند تا کسری بودجه را تامین کند. این موضوع چالشی است که باید توسط دولت و یا توسط مجلس تعیین تکلیف شود.

مسئله دیگر این است که اگر قرار باشد درآمدهای حاصل از فروش دارایی‌ها به بودجه عمومی کشور تزریق شود، انگیزه‌ای برای انجام این کار وجود نخواهد داشت. در نتیجه استانداران و مدیران مربوط به بهانه‌های مختلفی از این موضوع طفره می‌روند و اجازه نمی‌دهند که این اموال به فروش برسد و بخشی از کسری بودجه را پوشش دهد.

راهکار این است که درآمدهای حاصل در قالب همان صندوق‌های سرمایه‌گذاری استانی صرف اشتغال در همان استان شود. در چنین شرایطی مسئولان استانی قطعا همکاری خواهند کرد. این مسئله در برنامه‌های ماری دولت قرار دارد و در صورتی که عملیاتی شود، می‌تواند اقدام موثری در جهت مولدسازی دارایی‌ها باشد.

دولت باید مشوق‌هایی را ایجاد کند تا دستگاهی که اموال خود را برای فروش و مولدسازی می‌دهد، بتواند از منابع برای تامین بخشی از هزینه‌های خود استفاده کند. در صورتی که این اقدامات انجام شود دولت می‌تواند اموال و دارایی‌های خود را به فروش برساند.

ضرورت تقویت طرح‌های مشارکتی از سوی دولت/پیشنهاد استفاده از پساب در صنایع به جای آب شرب

در بحث کارهای مشارکتی نیز باید گفت که برخی مسائل مانند مالیات سبب شده تا پیمانکاران برای سرمایه‌گذاری اقدام نکنند. در نتیجه اگر مالیات بر نقل و انتقال دارایی در این حوزه حذف شود انگیزه لازم برای سرمایه‌گذاری ایجاد خواهد شد. فرض کنید که یک کنسرسیوم تشکیل شده و می‌خواهد دارایی را برای آغاز پروژه منتقل کند اما مشمول مالیات می‌شود و بخشی از قدرت خرید آنها از بین می‌رود و یا در بحث محاسبه سود آن انگیزه لازم وجود نخواهد داشت.

در همین زمینه نیاز است تا اقدامات جدی در جهت کاهش موانع صورت بگیرد. در لایحه تامین مالی تولید و زیرساخت‌ها این موارد در نظر گرفته شده و به نظر می‌رسد که این لایحه در دولت مصوب شده است. خود وزارت راه نیز اگر بتواند از محل زمین‌هایی که در اختیار دارد به صورت تهاتر و یا فروش اموال بخشی از آورده‌های خود را برای پروژه‌های عمرانی تکمیل کند، ایجاد انگیزه خواهد کرد تا در نهایت شاهد تحرک در اقتصاد کشور باشیم.

طرح دیگری در مورد مکلف کردن دستگاه‌های دولتی برای خرید تضمینی آب و سواپ آب وجود دارد تا بتواند بازار مناسبی در زمینه آب و پساب ایجاد کنیم. در نتیجه این اقدام سرمایه‌گذاری در این زمینه رخ خواهد داد. در استان‌هایی مانند استان اصفهان، کرمان و یزد که مشکل آب نیز دارند از ظرفیت کامل فاضلاب‌ها استفاده نمی‌شود.

باید در نظر داشت که دولت امکان سرمایه‌گذاری در این بخش‌ها را نیز ندارد. بخش خصوصی نیز زمانی سرمایه‌گذاری می‌کند که مطمئن باشد بازار فروشی برای آنها وجود دارد. در بسیاری از صنایع این امکان وجود دارد که پساب‌ها جایگزین آب شرب شود تا در نتیجه آب مورد نیاز مردم بهتر تامین شود.

منبع: تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    14 3
    6 درصد افزایش حقوق مدیران شاید معادل بیش از 50 درصد افزایش حقوق کارمند باشه. اگر عدالت بود باید سقفی عادلانه برای همه حقوقها لحاظ می شد مخصوصا در بحث مدیران و کارمندان که تفاوت تخصص هم ندارند و حتی تجربه کارمندان بیشتر از مدیران است
    • IR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
      1 9
      مدیران بابت مسولیت و وقت بیشتری که برای سازمان میگذارند باید حقوق بیشتری بگیرند بنده مدیر میباشم از صبح ساعت ۷ سر کار هستم تا ۷ شب کارمندان بنده ساعت ۲ بعداز ظهر کارشون تعطیل میشه و به کارهای خونه و زن و بچه هاشون میرسند
  • IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    7 2
    چطوری حساب کردین که حقوق۳۳ تومن بشه ۳۸ تومن شش در صد افزایش داره اون که میشه دومیلیون
  • IR ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    9 3
    متوسط ۱۰درصد افزایش حقوق !!متوسط تورم بالای ۱۰۰ درصد !!
  • کارمند بدبخت IR ۱۴:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    7 2
    این درصد ها رو هم افزایش ندید بابا !!!! ما موندیم همین 6 میلیون حقوق رو کجا خرج کنیم !!!!!!! قبل تصویب لطفا برید حداقل دو تا نون بخرید که قیمت ها بیاد دستتون !!!!!!!
  • مم IR ۱۴:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    5 0
    یکسان سازی حقوق ها باعث عدم تبعیض کاهش فاصله بین طبقات ثروتمند و و کم درامد
  • IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    3 0
    بابا 33 تا 38 میشه 20 درصو باز نفع سرمایه دار حفظ شده
  • IR ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    6 0
    هر یک درصد افزایش حقوق حداقل 5 درصد تورم بهمراه میاره . یعنی حقوقه طرف افزایش پیدا میکنه اما قدرت خریدش از قبل از افزایش بمراتب کمتر هم میشه . این یک دور باطله و بس
  • IR ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    2 2
    حقوق 33 میلیون رو هم افزایش داده؟ حال دولت خوبه؟. حقوق های بالای 20 میلیون اصلا نباید زیاد بشند.
  • majid IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    5 3
    در هر كالايي دست بزني 200 درصد افزايش داشته، ميگن اقتصاد بيمار نه اين اقتصاد خيلي وقته مرده، تا وقتي رانت و حمايت ها هميشه براي سرمايه داران است جامعه روز به روز فقير تر و در نتيجه امنيت كمتر ميشود. به فرزندانمان اختلاس بياموزيم كه مانند ما فقير و شرمنده نباشند.
  • IR ۱۶:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    2 1
    تورم افزایش نیابد ما افزایش حقوق نمی خواهیم
  • IR ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    3 7
    با چنین افزایش حقوقی . در اصل دولت از جیب افراد متخصص مانند استاتید و قضات و امرای ارتش اشکارا می دزده و تا حدودی به افراد سطح پائین کمک می کند. این کشور داری نیست اشکارا دزدی از ملت است. البته وظیفه دولت تامین ملت است . اما نه از جیب ملت بلکه خود دولت باید عرضه داشته باشد. اگر ناتوان و نادان است باید کنار برود. دزدی بهر نامی برازنده یک انسان نیست.
    • IR ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
      3 0
      خب نمیشه این روندمعکوس بشه نزدیک چند دهه روسا وبقول شما متخصصین از پرداخت مالیات طرفه رفتن وپول یا مفت گرفتن حالا یه کمم دولت دست توجیب اونابکنه هرچندبعیدمیدونم بتونه مثل کشورکانادابزوراز فرادپولدارحقشوبگیره چون این افرادی که شمااسم بردیداینقدرراه وبیراهه بلدن که همه رودورمیزنن
  • IR ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    3 2
    خودرو با سرعت تورم افزایش پیدا می کنه حقوق جیره خوار دولت با سرعت لاکپشت
  • احمد IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    2 0
    اولاً سقف حقوق 33 میلیون نیست زیرا حقوق اسمی 33 میلیون است اما عملاً خیلی بالاتر هست هر چند دولت مدعی است حقوق بالاتر نداریم اما هرازگاهی خبر آن درز می کند که فلان جا 50 یا 90 میلیون حقوق پرداخت کرده اند!! دوماً 6 درصد 33 میلیون میشود 1 میلیون 980 هزار تومان نه 5 میلیون!! بعدهم چرا وقتی نوبت به افزایش حقوق کارمندان میشود دم از تورم زده میشود؟ کارمندان حق زندگی ندارند؟ همیشه باید با سختی زندگی کنند؟ چه حقوق کارمندان حتی 100 درصد و چه 1 درصد افزایش یابد، تورم افزایش خواهد یافت لذا تورم را به افزایش حقوق کارمندان ربط ندهید.
  • بختیاری IR ۲۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    2 0
    این چه افزایش غیر منطقی حقوق است ۳۳ ملیون شد ۳۸ ولی اون پایین ۳ونیم شد ۴ونیم واقعاً من اینقدر این اقایان عنوان پلکانی را عنوان کردند که اصلاً متوجه نشدن چکار کردن عزیزم این که بیعدالتی است کف حقوق یک ملیون واندهم یک ملیون ان ۳۰ درصد شد ۲ ملیون ولی چی بگم سرتون درد گرفت ولی این عادلانه نیست این هم از مجلس ودولت انقلابی وجهادی
  • محمد IR ۲۲:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    1 0
    عدالت درحقوق این بود ۳ ملیون بعنوان تورم وگرانی از بالا تا پایین اضافه میکردند این عدالت است نه درصدی درفرمول درصدی اجعاف میشود خودتان حساب کنید ۲۰ ملیون چند درصد باید اضافه بشود همان بی انصافی حقوق میشود
  • ارش IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۱
    0 0
    عدالت اگه وجودداشت خط فقر12میلیونه ولی حقوق کاررگان دو میلیون وپانصد. حقوق کارمندان هم با این تورم کمه ولی خداییش با حقوق کارگران مقایسه کنین چقد اختلاف دارن.تازه خیلی از کارگران تحصیل کرده ان
  • ابوالفضل IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۱
    0 0
    باسلام بی زحمت افزایش حقوق ها برمبنای افزایش قیمت (ماست، گوشت، ماشین، مسکن، برنج، کره، آجیل، لوازم یدکی ماشین، قبر، نمازوحشت، نماز سالانه ، ووووو هزاران وووو محاسبه وپرداخت کنید . ما ماهانه 6 تومان می گیریم وشش تومان هم می گذاریم روش بازهم برای عائله چهار نفر کم می آریم. خواهشاً این بند وبساط ها را جمع کنید وعادلانه نسبت به افزایش حقوق ها برمبنای تورم اقتصادی که بیش از 100 درصد هست اقدام کنید.با ده درصد افزایش حقوق فوق اش 800 تومان میشود .بااین تورم کمرشکن چگونه به فکر هزینه های خانواده باشیم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس