سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** نیازی نبود که خبر «دزدی دریایی آمریکا» منتشر شود
روزنامه شرق در مطلبی نوشت:«حوالی ظهر روز چهارشنبه...برخی رسانهها خبر دادند که نیروهای سپاه در آبهای دریای عمان در واکنش به توقیف یک نفتکش ایرانی ازسوی آمریکا وارد عمل شده و با عملیات «هلیبرن» نفتکش توقیفشده را آزاد کرده و به ایران برگرداندهاند... این اخبار عموما بخشی از یک گزارش هستند که دستچین شدهاند. روز پنجشنبه، کمتر از یک روز بعد از انتشار این خبر، 13 آبان بود؛ روزی که ایران سفارت آمریکا را اشغال کرد و هرساله...در کشور جشن سراسری دولتی برگزار میشود».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«نخستین خبری که از جزئیات این واقعه ازسوی رسانههای غیرفارسیزبان منتشر شد حکایت از این داشت که نفتکش موردنظر با پرچم ویتنام در حال تردد بوده است. سپس یک مقام پنتاگون بدون ذکر نام به «نیوزویک» گفت جزئیات توقیف یک نفتکش...بهدلیل برخی حساسیتها ازسوی آمریکا منتشر نشده است. رسانههای رسمی ایران با نادیدهگرفتن این خبر به جشن پیروزی بر «دزدان دریایی» ادامه دادند و اقدام به انتشار فیلم و عکس از حادثه کردند».
در ادامه این مطلب آمده است:«اواخر روز چهارشنبه سخنگوی پنتاگون، «جان کربی»، به شکل رسمی درباره موضوع سخن گفت. به گزارش «رویترز» مورخ 3 نوامبر، 12 آبان، این مقام رسمی پنتاگون گفت: «ادعاهای ایران را دیدهام. این ادعا از اساس و مطلقا دروغ است و حقیقت ندارد... این اظهارات مضحک است و تنها ربایشی که صورت گرفته به دست ایران بوده است»...اینکه چرا مقامهای رسمی ایران خبری چنین مهم را بدون آنکه نیازی احساس بشود با این سطح از دقت و با قابلیت ایجاد ابهام ازسوی دشمن منتشر میکنند جای سؤال جدی دارد».
غیورمردان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با گوشمالی «دزدان دریایی»، آمریکا را در سرقت نفت ایران ناکام گذاشت و این محموله را به کشور بازگرداند.
این خبر بازتاب گسترده ای در رسانه های جهان داشت و این ضربه شست، هذیان گویی مقامات آمریکا را در پی داشت. حالا نکته قابل تأمل اینجاست که علاوه بر کاخ سفید، جریان اصلاح طلب نیز در داخل آشفته و عصبی شده است.
روزنامه شرق در مطلب مذکور گلایه کرده که چرا اصلا خبر مقابله ایران با دزدی دریایی آمریکا را منتشر کردید؟! این روزنامه اصلاح طلب و برخی دیگر از افراطیون اصلاح طلب از تحقیر آمریکا ناراحت شده اند.
دولت آمریکا همان دولتی است که داروی کودکان ایرانی را تحریم کرده است. همان دولتی که در مسیر مقابله ایران با کرونا سنگ اندازی کرد. همان دولتی که مردم ایران را تروریست! و یاغی! می نامد، همان دولتی که حامی درجه یک داعش بود و اکنون نیز حامی اصلی تروریست های جدایی طلب و جنایتکار ضدایرانی است.
با اینحال برخی رسانه های اصلاح طلب در کنار افراطیون اصلاح طلب، وکیل مدافع چنین دولتی هستند و از تحقیر آن آشفته شده و عصبی می شوند.
** افزایش آمار اشتغال بدون حل مشکل برجام ممکن نیست
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان «شغل روی زمین یا کاغذ؟» به قلم «عباس عبدی» فعال اصلاح طلب نوشت:«در هفته گذشته شورای عالی اشتغال تشکیل شد و ۲۰ مصوبه را از تایید نهایی گذراند و مهمترین آنها، هدفگذاری برای ایجاد یک میلیون و ۸۵۰ هزار شغل در ۱۷ ماه، یعنی تا پایان سال ۱۴۰۱ است...این حقیقت را فراموش نباید کرد که تامین بخشی از منابع لازم برای ایجاد این تعداد شغل، هیچ راهی جز دسترسی به منابع ارزی صادرات نفت ندارد و بدون حل مشکل برجام، ایجاد این تعداد شغل ممکن نیست.».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«اگر واقعا میتوانیم سالانه بیش از 1،2 میلیون شغل مولد و مفید بدون دسترسی به ارزهای نفتی ایجاد کنیم، بهطور قطع تا حالا یا حداقل در دولت قبلی اصولگرا چنین هدفی محقق شده بود. با برجام هم این تعداد شغل را نمیتوان ایجاد کرد چه رسد، بدون آن! تنها راه ایجاد این تعداد شغل، در غیاب منابع مالی لازم، آمارسازی روی کاغذ است».
در دولت سابق همه امور کشور به برجام منوط شد، از محیط زیست و ازدواج جوانان تا مسکن و آب خوردن مردم. رویکرد «شرطی سازی اقتصاد» ضربات سختی به اقتصاد کشور و معیشت مردم وارد کرد.
همان طیفی که همه امور را به برجام گره زدند، پس از امضای توافق مدعی شدند که هدف از برجام اصلا اقتصادی نبود و از برجام توقع اقتصادی نداشته باشید و...
مستندات متعدد در کنار تجربه عبرت آموز برجام حکایت از آن دارد که مسائلی از جمله اشتغال جوانان ربطی به برجام ندارد و کلید حل مشکل اشتغال در داخل است.
در دولت روحانی، علیرغم امضای برجام هم چرخ کارخانه ها از حرکت بازایستاد و هم چرخ سانتریفیوژها. رونق اشتغال منوط به رونق تولید است، اشتغالزایی در کشور منوط به جهش تولید مسکن است، افزایش اشتغال جوانان در گرو رونق دیپلماسی منطقه ای و تعامل ویژه اقتصادی با همسایگان است.
رونق اشتغال در گرو توجه ویژه به «اقتصاد بدون نفت» و حمایت از «شرکت های دانش بنیان» و اعتماد به جوانان نخبه و متخصص است.
** مذاکره با اروپا فایده ای ندارد، باید با آمریکا مذاکره کنیم
«قاسم محبعلی» فعال اصلاح طلب و دیپلمات سابق در مصاحبه با روزنامه آرمان در پاسخ به این سوال که « چرا دولت به جای اینکه زمینه را برای گفت وگو و رایزنی با آمریکا به عنوان عامل اصلی تحریمها ایجاد کند به سراغ کشورهای اروپایی رفت و تلاش کرد از این کانال زمینه را برای گفت وگوهای آینده باز کند؟» گفت:«این اقدام مصداق ضرب المثل معروف«لقمه را دور سر چرخاندن» است. در حالی که طرف دعوای ایران باکشورهای اروپایی و چین و روسیه نیست بیشترین وقت ایران برای رایزنی با این کشورها سپری میشود».
این فعال اصلاح طلب در ادامه گفت:«تحریمهایی که در شرایط کنونی علیه ایران اعمال شده تحریمهایی است که آمریکا به صورت یکجانبه آنها را اعمال کرده است. به همین دلیل طرف آمریکایی است که باید تحریمها را بردارد و باید با آمریکا مذاکره کرد».
پس از روی کارآمدن دولت رئیسی، رسانه ها و فعالین اصلاح طلب به دفعات درخصوص مذاکره مستقیم با آمریکا تاکید کرده اند.
این اصرار و تاکید در حالی است که این رویکرد در دولت روحانی اجرا شد و نه تنها به لغو تحریم منجر نشد بلکه در پسابرجام، تحریم ها حداقل دو برابر شد.
در دولت روحانی، ایران با دولت دموکرات ها مذاکره کرد. در همان مقطع برجام امضا شد. در دی ماه 94 بنابر تاکید آقایان روحانی، ظریف، عراقچی و دیگر اعضای ارشد دولت سابق قرار بود دولت اوباما تمامی تحریم های ضدایرانی اعم از تحریم های مالی، نفتی، بانکی، بیمه ای و...را یکباره لغو کند و نه تعلیق.
اما دولت باراک اوبامای مودب! و باهوش! در کمتر از 24 ساعت پس از آغاز اجرای تعهدات خود، تحریم های جدیدی علیه ایران اعمال کرد. در آن مقطع هیچ خبری از ترامپ نبود، اما علیرغم گفت و های دوجانبه ایران و آمریکا- اعم از پیاده روی وزرای خارجه و تماس تلفنی روسای جمهور- تحریم ها لغو نشد.
برجام در سه دولت آمریکا- اوباما، ترامپ،بایدن- آزموده شد و هر سه دولت در این آزمون مردود شدند. دموکرات ها و جمهوری خواهان و همچنین سران تروئیکای اروپا در پی تعمیم برجام به دیگر مولفه های قدرت ایران بدون لغو تحریم ها هستند.
با اینحال جریان اصلاح طلب یکروز اروپا را «آقا اجازه» می نامد و روز دیگر تاکید می کند که «اروپا پشتِ ایران است»؛ این طیف یکروز آمریکا را «کدخدا» می نامد و روز دیگر تاکید می کند که «آمریکا صرفا یک مزاحم بود و همان بهتر که از برجام رفت».
هیچکس مخالف مذاکره نیست و البته هیچ عقل سلیمی هم نمی پذیرد که همه تخم مرغ ها در سبد مذاکره با غرب چیده شود.