کارشناسان، منتقدان فرهنگی و ورزشی، برنامه سازان و پژوهشگران و خبرنگاران دوشنبه 22 خرداد در ساختمان سیما گردهم آمدند تا در دهمین نشست نقد و بررسی برنامه های سیما، با عادل فردوسی پور تهیه کننده و مجری برنامه 90 از نقاط ضعف و قوت این برنامه بگویند.

به گزارش گروه فرهنگی مشرق، در این نشست که به میزبانی مدیریت پژوهش اداره کل آموزش و پژوهش سیماو با همکاری فرهنگسرای رسانه و گروه ورزش شبکه سه سیما  برگزار شد،  امیر حاج رضایی کارشناس ورزشی  نخستین کسی بود که سخن گفت.

حاج رضایی سخنانش را با این کلام آغاز کرد: "دغدغه من همیشه در فوتبال دغدغه فرهنگی بوده است . شرکت در برنامه 90 افتخار من است و از این تریبون برای پرداختن به معضلات فرهنگی استفاده می کنم ."



او در ادامه با اشاره به اینکه ذات و سرشت فوتبال این است که وارد حوزه های مختلف شود و تاثیرات زیادی در حوزه های اجتماعی دارد، گفت:  برنامه 90 هم متاثر از این موضوع،  نگاه جامع به فوتبال دارد  و نگاه جامعه را به فوتبال عمیق و نافذ و اثرگذارتر کرده است.
 
او برنامه 90 را شفاف و چالشی توصیف کرد و افزود: وقتی برنامه چالشی و شفاف وارد عرصه فوتبال می شود، چالش ها افزوده می شود . برخی مدیران ناتوان ورزشی مایل اند در برنامه «90» توانمند جلوه داده شوند ولی این برنامه با مستندات، خلاف آن را بیان می کند. در پی آن تقابل بوجود می آید و مجری برنامه در این تقابل ها قضاوت و داوری را بر عهده مردم می گذارد و از داوری پرهیز می کند.
 
حاج رضایی بر این باور بود که برنامه «90» جاذبه هایی فراتر از جاذبه های برخی برنامه های تلویزیونی دارد و مورد استقبال مردم است.

او گفت: این برنامه یک پینگ پونگ کلامی است ، موافق نظراتش را بیان می کند، مخالف منصف هم در این برنامه دیدگاه هایش را مطرح می کند و جامعه ورزشی ما نیاز به این نوع گفتگو دارد.



این کارشناس ورزشی با تاکید بر اینکه برنامه «90» به سوی حقیقت حرکت می کند و در جستجوی آن است گفت : فوتبال عنصری است که می تواند جامعه را به نزدیک شدن به حقیقت رهنمون کند و از این منظر باید به آن احترام گذاشت.

دکتر حسین پاینده استاد دانشگاه، دیگر مهمان این نشست بود که از منظری پژوهشی گفت: :
زمین فوتبال و تمام حاشیه های آن ، نظام های نشانگاهی است و « دال» هایی هستند که «مدلولهایی» را نشان می دهند.
 
او گفت: با نگاهی به برنامه «90» از  منظر ساختار ، اجزاء و نحوه ارائه آن می توان گفت که این برنامه به کاستی های موجود در میادین ورزشی ، گفتگو با ورزشکاران و صحنه هایی که به داور  نیز مرتبط می شود ، توجه می کند که این نوع توجه را می توان با دیگر موضوعات جامعه تطبیق داد.
 
به عقیده این استاد دانشگاه برنامه نود با میزان تساهل در جامعه ارتباط دارد و ثبات وضعیت اجتماعی را بالا می برد.

پاینده تعداد بالای پیامک های دریافتی را ملاک سنجش موفقیت برنامه 90 ندانست و گفت: وقتی دو سه هفته این برنامه پخش نمی شود بازتاب آن را در رسانه ها می بینیم ، این ملاک توفیق است . بی تردید این برنامه در جذب جامعه مخاطبان هدفش موفق بوده است.

او ادامه داد: برنامه نود از تعارف های ایرانی اجتناب می کند ، به اصل مطلب می پردازد و آرایش و دکور این برنامه نیز به گونه ای است که دو میز متفاوت را در بر می گیرد.



این پژوهشگر زیر سوال بردن تصمیم داوران مسابقات را از اشکالات برنامه 90 برشمرد و افزود: اینکه از بازیکن و مردم خواسته  می شود در مورد رای داور نظر دهند ، اقتدار داور مخدوش می شود.

او بر این باور است که در مورد داوری باید از داوران و کارشناسان ارشدتر استفاده کرد و از آنها بهره برد.

گزارش روابط عمومی سیما حاکی است که دکتر حسام الدین آشنا، استاد دانشگاه، پس از دکتر  پاینده سکان سخن را در دست گرفت و  در بخش نخست سخنان خود و تشریح نقاط قوت برنامه 90 گفت:
برنامه ای که یقیناً پر طرفدارترین برنامه سیما است، استحقاق مراسمی با شکوه تر را برای نقد و بررسی دارد.

او گفت: از منظر ژورنالیسم رادیو تلویزیونی، برنامه «90» می تواند برای دیگر برنامه های تلویزیون الگو باشد و خودباوری را برای تولید برنامه جذاب ، موثر و موفق تقویت کند.
 
آشنا تصریح کرد: برنامه «90» نشان می دهد که بدون استفاده از خشونت ، ضد ارزش ، عبور از مرزهای اخلاقی ، سیاسی و اعتقادی می توان برنامه هایی تولید کرد که میلیون ها بیننده را میخکوب کند.
 
وی افزود: یکی از دستاوردهای این برنامه تجربه تهیه کننده مجری است . این تجربه نشان داد که وقتی هوشمندانه این اتفاق صورت گیرد ، برنامه از درون استودیو هدایت می شود.
 
به باور این استاد دانشگاه، توجه به امر پژوهش و  ایجاد یک الگوی نقد رسانه ای هم از دستاوردهای این برنامه است.
 
آشنا اظهار داشت: برنامه «90» ، اخلاق برنامه سازی را ارتقاء داده و حساسیت های اخلاقی جامعه را بالا برده است.
 
این استاد دانشگاه در بررسی اشکالات این برنامه تلویزیونی گفت: مهم ترین نقد برنامه، دامن زدن به تب فوتبال زدگی در جامعه است و این نقد به فضای برنامه سازی تلویزیونی وارد است.
 
او گفت: وجود برنامه «90»، سبب می شود که فوتبال مهم تر از آن چه که در جامعه  مهم است جلوه داده شود.

به اعتقاد آشنا،  اگر در فضای رسانه ای، برنامه سازی 90 سیاسی ، 90 اقتصادی و حوزه های دیگر فراهم شود، برنامه «90» ورزشی هم از جایگاه بهتری برخوردار می شود.
 
در ادامه این نشست عادل فردوسی پور تهیه کننده مجری برنامه 90 از شروع به کار این برنامه در مرداد سال 1387 یاد کرد و گفت: این برنامه با هدف بررسی بازی های لیگ آغاز شد.
 
او با صراحت گفت: من خودم فکر نمی کردم برنامه «90» تا این حد رشد کند. از رویاهایم این بود که این برنامه بیشتر مورد توجه مردم قرار گیرد.
 
وی با قدردانی از نگاه کارشناسانه و پژوهشی استادان دانشگاه حاضر در این نشست گفت: وظیفه رسانه بازتاب واقعیت ها است . ما باید به این سمت برویم که گفتگو و مناظره کنیم و با سخن گفتن اختلاف ها را بر طرف کنیم. حداقل فایده برنامه «90» این است که میزان نقدپذیری مسئولان را بالا برده و این رسالت را انجام داده است.


 
فردوسی پور گفت: مطرح نکردن موضوعات راه حل نیست ، بلکه باید مطرح شود و به آن پاسخ داد و درد را درمان کرد.
 
تهیه کننده و مجری برنامه پرطرفدار ورزشی اظهار داشت: برنامه «90» به داوران و همه نقش آفرینان عرصه فوتبال احترام می گذارد.

محمد حسین آقا زمانی مدیر گروه ورزش شبکه سه سیما نیز برخورداری از مجری موفق و صالح ، تهیه کننده پر تلاش، به روز بودن برنامه و رضایت مخاطب را از ویژگی های برنامه موفق تلویزیونی دانست و گفت: عادل فردوسی پور با سلامت و دقت کامل و سخت کوشی و زحمت زیاد تلاش  کرده و کوشش بی حد و حصر او و تیم برنامه نود ، این برنامه را تاکنون به پیش آورده است .
آقا زمانی گفت: در هر برنامه مسئولان ورزشی تماس های متعدد می گیرند ، که برخی از آنها به تهیه کننده برنامه انتقال می یابد . تلاش کردیم فشارها را به عادل فردوسی پور منتقل نکنیم تا او بتواند برنامه اش را اجرا کند. حوادث زیادی در طول این برنامه وجود داشته است که هم شیرین و هم تلخ بوده است.

مدیرگروه ورزش شبکه سه سیما اطمیانان داد: برنامه «90» تعطیل نمی شود. مردم آن را دوست دارند. برخی مطبوعات و رسانه ها در فرصت هایی که این برنامه پخش نمی شود جریان سازی می کنند که بیشتر برای جلب مخاطب برای آنها است.
دکتر عبدا... گیویان عضو هیات علمی دانشکده صدا و سیما با استقبال از برنامه موفق 90 گفت:
باید به چرایی موفقیت برنامه نود توجه شود و یکی از دلایل ، شخصیت و نوع اجرای مجری برنامه است.

عادل فردوسی پور مجری و تهیه کننده موفقی است و این موفقیت ستودنی است .
غلام حسین شعبانی مدیر مسئول و سردبیر دنیای ورزش نیز نقد برنامه نود را نشانگر جدی بودن آن و گویای توجه به این برنامه دانست و گفت: برنامه « 90 » برنامه ای واکنشی است و اگر بخواهیم ماندگار شود باید به وجوه پایداری آن توجه شود.

وی افزود: فردوسی پور باید تلاش کند که اندیشه ها نیز مطرح شود و فقط منتظر یک اتفاق و انتقاد از آن نباشد . از منظر ایجابی هم باید مطالبی بیان و راه حل هایی ارائه شود.
 
شعبانی اظهار داشت: قدرت اطلاعات نباید به یک رسانه و یک برنامه منحصر شود ، بلکه باید دیگر برنامه ها هم این ویژگی را پیدا و دیگران هم از این فرصت استفاده کنند.
 
او گفت: گاهی اوقات در برنامه نود ، گفتمان برقرار نیست و بیشتر گفتگو است . گاهی واگذاری قضاوت به مردم کار کاملی نیست و این از آفت های گفتمان است.
 
در ادامه این مراسم، سوالات حاضران از فردوسی پور مطرح شد و تهیه کننده مجری برنامه 90 در پاسخ به این سوالات گفت:  انتظار از برنامه « 90 » ، باید انتظار از برنامه تلویزیونی باشد ، در این برنامه سعی شده است از کارشناسان مربوط در حوزه های مختلف استفاده شود و لذا از حضور صاحبنظران و اندیشمندان استقبال می کنیم.

فردوسی پور در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران حاضر در نشست گفت: من همیشه تلاش می کنم خودم باشم و خودم بمانم و  وارد عرصه سیاست نشوم. هیجان در ذات فوتبال وجود دارد و باید بکوشیم واقعیت ها مطرح شود.
 
تهیه کننده برنامه «90» تصریح کرد : اتکاء من همیشه به خدا و همراهی مردم بوده است و از هیاهوها دوری کرده ام.
 
فردوسی پور در پاسخ به سوالی در خصوص مصلحت اندیشی در انتخاب داوران نیز گفت : در انتخاب داوران مصلحت اندیشی نبوده است.
 
او تصریح کرد: سعی کردیم در این 13 ، 14 سال به مسائل مختلف فوتبال بپردازیم . این برنامه جریان ساز بوده است . مردم شهرهای مختلف در این برنامه دیده شده اند . علاقه مندان از دورترین شهرها، روستاها و نقاط کشور عکس و تصویر می فرستند و دیده می شوند . مشکل ورزشکار مطرح و هفته بعد حل شده است.

فردوسی پور گفت: برنامه 90 با قشرهای مختلف مردم ارتباط برقرار کرده و با مخاطبان تعامل داشته است.

تهیه کننده برنامه 90 در پاسخ به سوالی در خصوص رعایت اخلاق در گفتار مهمانان گفت : تلاش ما این است که مهمانان موازین اخلاقی را رعایت کنند و همه به این مهم توجه داشته باشند .

مجری برنامه 90 در سخنان خود چند بار از مسئولان رسانه ملی به خاطر اعتماد به وی و حمایت همه جانبه از برنامه قدردانی کرد.


منبع: روابط عمومی سیما

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس