کد خبر 1208121
تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۵
ورود میوه های نوبرانه‌ بهاری به میادین میوه و تره بار

مسئولان از فساد ۲۵۰ هزار تن سیب و مرکباتی در انبارها خبر می دهند که تا چند ماه پیش به قیمت‌های نجومی به مردم فروخته می‌شد. اگر چه مسئولان، دلالان و محتکران را عامل این فساد می‌دانند.

به گزارش مشرق، محتکران و دلالانی که هزاران تن میوه را به امید گرانفروشی و تحصیل پول فراوان نگه داشته بودند حالا مجبور هستند میوه‌های فاسد شده را از انبارها بیرون بکشند و دور بریزند. آنها میوه را به ثمن بخس از کشاورز خریدند و حتی قبل از عید که قیمت تا ۳۰ هزار تومان هم رسید به بازار ندادند و اکنون همه آنها از بین می رود که گفته می شود میزان آن به صدها هزار تن می رسد.

فاسد شدن میوه‌ها در انبار به جای اینکه در زمان هایی مانند عید به دست مردم برسد مسئله تازه ای نیست. در گذشته نیز از این خبرها فراوان بود که علاوه بر آشفتگی بازار و بالارفتن قیمت ها و تنگ شدن سفره مردم باعث از بین رفتن سرمایه آب و خاک و سرمایه انسانی و فشار بر اقتصاد کشور می شود.

بیشتر بخوانید:

۳۰ میلیون کیلو پرتقال با تدبیر گندید!

رئیس اتحادیه بارفروشان تهران در این باره گفته است: «۲۵۰ هزارتن میوه در انبارها و سردخانه‌های تهران در آستانه فاسدشدن است اینها از سوی دلالان، کشاورزان و بارکنان در انبارها و سردخانه‌ها ذخیره شده‌است که اگر تا ٢٠ اردیبهشت به فروش نرسد کاملا فاسد می‌شود، از مجموع ٢۵۰ هزار تن سیب و پرتقال ۱۵٠ هزار تن آن سیب و ١٠٠ هزار تن دیگر پرتقال است.»

وی افزود: «قبل از عید که هر کیلوگرم پرتقال به قیمت ١٠ تا ١٢ هزار تومان به فروش می رسید به فعالان این حوزه اعلام کردیم که کل مرکبات خود به خصوص پرتقال را به بازار عرضه کنند اما آنها برای سود بیشتر طمع کرده و به حرف ما گوش ندادند.»

این مسئول در حقیقت دلالان و محتکران را که طمع کردند و به فکر سود بیشتر بودند عامل این فساد و از بین رفتن میوه ها و در حقیقت دسترنج کشاورزان  و سرمایه کشور می داند.

* نقش اتحادیه‌ها در انبار کردن میوه

مسئله زمانی بغرنج تر می شود که بدانیم محتکران اصلی همان اتحادیه ها هستند که در نقش واسطه و دلالی کار می کنند و هر از گاهی سینه چاک می کنند که دولت باید اتحادیه ها را در توزیع و کنترل قیمت بازار بیشتر دخالت دهد.

رئیس اتحادیه بارفروشان با تاکید بر اینکه اتحادیه ها در انبار کردن میوه ها نقش داشتند، تاکید می کند  حتی نامه ای مبنی بر اینکه «مرکبات را انبار نکنید؛ محصول روی دستتان می ماند و خراب می شود»، به اتحادیه ها ابلاغ شد اما فعالان این صنف مبنا را بر سال قبل گذاشتند و فکر کردند اگر محصول را انبار کنند سود بیشتری نصیب آنها می شود و به حرف ما گوش ندادند. اکنون از  ١٠٠ هزار تن پرتقالی که در انبارهای کشور ذخیره شده و در حال فاسد شدن هستند ۶۰ درصد آن در دست دلالان، ٢٠ درصد کشاورزان و ٢٠ درصد دیگر در دست بارکنان است.

* پارادوکس کاهش تولید و از بین رفتن میوه 

سالانه حدود ۷.۵ میلیون تن سیب و پرتقال در کشور تولید می شود که علاوه بر تامین نیاز داخل بعضا صادرات هم می شود به طوری که تولید کنندگان آذربایجان امسال از تولید فراوان میوه می گفتند و تقاضای صادرات داشتند. با این حال آبان ماه سال گذشته که کم کم به عید نزدیک می شویم برخی از اتحادیه ها از کاهش تولید ۳۰ درصدی سیب و پرتقال در کشور خبر می دادند.

به طوری که مدیرعامل اتحادیه سراسری باغبانی ایران همان زمان گفت: «تولید سیب و پرتقال در کشور از ۱۰ تا ۳۰ درصد کاهش یافته و  مردم انتظار قیمت‌های پارسال را نداشته باشند.»

در این شرایط پارادوکس کاهش تولید و از بین رفتن میوه به دلیل فراوانی در انبارها چگونه قابل حل است؟ چرا مسئولان این همه آمارهای ضد و نقیض دارند؟ و آیا این آمارها رابطه ای با احتکار و گرانفروشی دارد؟  نکته مهم تر اینکه حتی پیشاپیش به مردم هم اعلام شده بود که انتظار قیمت های پارسال را نداشته باشند.

* کدام وزارتخانه مقصر اصلی فساد میوه ها است؟

بالاخره اگرچه گفته می شود دلالی و واسطه گری و یا به عبارت ساده تر طمع پول در فساد میوه موثر بوده اما باید اعتراف کرد که ضعف مدیریتی و مدیریت های جزیره ای حاکم بر دو وزارت خانه صمت و جهاد کشاورزی هم در این فساد نقش پررنگتری داشته است.

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی وزارت صمت را مقصر این ماجرا می خواند و می گوید:وظیفه همه دستگاه هایی که در موضوع تنظیم بازار و عرضه محصولات کشاورزی هستند کاملاً مشخص است درسال ۹۱ قانون، وظایف را کاملاً در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار داد اما در سال ۹۷ این قانون به وزارت صمت واگذار شد.

 ملک زاده ادامه داد: با توجه به اینکه تنظیم بازار و عرضه محصولات کشاورزی اعم از میدان میوه و تره بار ، بازارچه ها و همچنین خرده فروشی ها در اختیار وزارت صمت است با کوتاهی های صورت گرفته وزارت صمت مقصر است و وزارت جهاد کشاورزی تنها وظیفه تولید را دارد.

اما در دیگر سو وزارت صمت نظر دیگری دارد و خود را مقصر این ماجرا نمی‌داند.

در این باره رئیس اتاق اصناف تهران می گوید: وزارت صمت مسئولیت فروش میوه تولید شده را ندارد و موضوعی که به ستاد تنظیم بازار در این خصوص مربوط است بحث خرید و تامین برخی اقلام، از جمله میوه‌ برای تنظیم بازار و جلوگیری از افزایش نامتعارف قیمت‌هاست. ستاد تنظیم بازار بر اساس آمار و رصد بازار کشور، حدود ۲۰ هزار تُن پرتقال را برای تنظیم بازار میوه شب عید خریداری کرد که چهار هزار تُن آن برای استان تهران درنظر گرفته شده بود و اینکه برخی این حجم از میوه در انبارها و سردخانه ها دپو کرده اند، ربطی به وزارت صمت و تنظیم بازار میوه شب عید ندارد.

وی افزود: مقصر این اتفاق خریدارانی هستند که میوه را در انبارها و سردخانه‌ها دپو کردند و حاضر نبودند در زمانی که تقاضا در بازار وجود داشت، میوه را با قیمت مناسب و پایین عرضه کنند و حالا که تقاضای این اقلام کاهش پیدا کرده است، با تهدید فساد میوه روبرو شدند.

رئیس اتاق اصناف ادامه داد: سال گذشته شاهد افزایش قیمت غیرمنطقی میوه در بازار بودیم و اگر این افراد، میوه را در همان زمان با قیمت پایین به بازار عرضه کرده بودند و به سود متعارف و منطقی راضی بودند، این اتفاق نمی‌افتاد.

* نقش قانون تعلیق شده توسط رئیس جمهور در فساد میوه

واقعیت این است پس از تعلیق قانون انتزاع که بخش بازرگانی و توزیع محصولات کشاورزی را به عهده وزارت جهاد گذارده بود، افسار بازار رها شد، قیمت ها سرسام آور در کنار عرضه فراوان از مسائل عجیب و غریبی بود که بارها شاهد بودیم، به هم ریختگی در بازار محصولات کشاورزی شکل گرفت و این بار نیز خبر از فاسد شدن میوه در انبارها داده می شود در حالی که قبل از  عید قیمت این میوه ها تا کیلویی ۳۰ هزار تومان هم رسید.

تعلیق قانون انتزاع به مدیریت جزیره ای زنجیره تولید در دو وزارتخانه صمت و جهاد کشاورزی منجر شد و شکاف زیادی بین بخش بازرگانی و تولیدکشاورزی ایجاد کرد و همه اینها باعث آشفتگی در بازار شد. در پرتو این تعلیق ،عدم اطلاع از میزان تولید، انبار، نداشتن برنامه ریزی صادراتی و عدم نظارت بر بازار عواملی بودند که به دلیل مدیریت توسط یک وزارتخانه غیر مرتبط حادث شد و صدها هزار تن میوه ای که از چرخه مصرف خارج می شود.

منبع: فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 44
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 11
  • IR ۱۰:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    65 1
    مقصرترازهمه بی شک این دلالان بی شرف هستن که توهمه بازاره خون مردم رودارندمیخورندالهی توهمه بازارمثل دلارسکه خانه ماشین لوازم خانگی باسقوط قیمتها به خاک سیاه بشینند
    • IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
      35 4
      اونا به خاک سیاه نمیشینن ممکنه حاشیه سود 500 درصدشون نهایت بشه 50 درصد حکومت و دولت باید جوابگو باشن لیبرالهای نامسلمان در هر پست و مقام و لباس و منصب و ظاهری مقصرند عباس اخوندی با تز خون اشام عرضه و تقاضا مقصر است
    • IR ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
      0 6
      دلال چه تقصیری داره خوب دلالیشو میکنه مقصر اصلی ارگانهای نظارتی والبته وزارت صمت وکشاورزی است که هیچ برنامهای برای این کارها نداره وهرسال باید تکرار بشه ! بیچاره کشاورزان !!
    • IR ۲۱:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
      6 2
      دولت مقصراست که جلودلالان را نمی گیرد
  • مجتبی IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    23 1
    با سلام این چه تیتری هست مردم رکب خوردن نه این مستکبران اونا که با گران فروشی سودشون رو کردن و از طرف دیگه با محروم کردن مردم مستضعف اونها رو ناراضی کردن و به تمام اهدافشون رسیدن ماموریت کامل شد برادر چه رکبی چه کشکی این مردم بودن و هستن که رکب خوردن
  • IR ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    15 0
    چهار شنبه پرتقال کیلیویی 11 دیروز همان مغازه کیلیویی 15 این یعنی چی؟
  • IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    22 1
    محتکرانهیچ وقت رکب نمیخورن.اونا اونقدر سود کردن که اگه صد برابر از این هم فاسد بشه ککشون نمیگزه
  • IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    14 1
    فساد از یه جایی شروع میشه که اگر قطع شه، سیستم درس میشه
  • IR ۱۲:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    19 0
    رکب را مردم خوردن اینا یه جایی دیگه تلافیش را در میارن
  • IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    4 0
    ضرب المثل بگرد پرتقال فروش پیدا کن خودت بزار جای دلال کیلو هزار میداد تا قبل فساد پول انبار جور شود اما معلوم شده با ابن کار هیچ ضرری نمیکند چون یا از قبل سود کرده یا پول خربد از جیب مردم بوده پس قوه قضاییه ورود کند تا پول بیت المال از بین نرود
  • IR ۱۲:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    18 0
    خاک عالم بر سر نظارت!!فقط خوب بلدند به بقالی سر کوچه گیر بدند چرا پفک را گران می فروشی وفیلم آن را در خبر 8.30نشان دهند !!!!
    • IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
      2 0
      بعضی بخش ها فقط بلدند به بچه های مغازه دار گیربدند
  • IR ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 0
    الحمد لله که میوهای پول پرستان فاسد شده اند. اینها از وهابی ها بد تر هستند.
  • علی IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    4 0
    اینها باید محاکمه و مجازات شوند. کاسبانی حبیب شیطان که روزی را بر بندگان خدا حرام کردند. اللهم العنهم جمیعاوعذبهم عذابا الیما بحق محمدوآل محمد خداوند انشاالله برکت وسلامتی را از زندگی شان بگیرد که اینهمه میوه های پاک خداوند را نابود کردند.
  • مهدی IR ۱۳:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    5 0
    اگرکاررضاخانی انجام شودبقیه حساب کار خودشون رامیکنند!!!
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    4 0
    برخورد قضایی همین کار را هم باید با خودرو مسکن دلار وسکه و... کرد فقط نخرید
  • IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 0
    باید هم محتکر و هم مسول به خاطر اسراف ونابودی این نعمت خدا بشدت تنبیه شود تادرس عبرت برای دیگران شود
  • علی IR ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    2 1
    وزارت جهاد کشاورزی مقصر اصلی است چون که هیچ وقت آمار دقیقی از میزان تولید و توزیع ندارند مهندسان این وزارتخانه فقط توی اتاق ها مجهز بنشینند و آمار الکی به لالا دست میدهند حیف از این همه بودجه که این وزارتخانه حیف و میل میکند
  • IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 0
    خاک بر ....با این نظارتتون حرومتون بشه حقوقی که میگرین و نظارتی نمکنین و مردم را در خسرت خوردن میوه نگه میدارین
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    1 5
    اصاخ طلبان با چه رویی میخوان دوباره کاندید بشن
  • IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    1 3
    اصلاح طلبان با چه رویی میخوان کاندید بشن ایا انسانی پیدا میشه که این همه ظلمو ببینه باز فراموش کنه و به اینها رای بده
  • IR ۱۴:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 0
    وای بر احتکار کنندگان سخن قرآن. حضرت محمدص وای به حال کسانی که به امت من گرانفروشی میکنند .
  • مجید دلبندم IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 0
    پولش را یا قبلاً از مردم گرفته‌اند یا بعداً میگیرند. حتی دود این احتکار هم تو چشم مصرف کننده میره نه دلال نه سرمایه دار
  • GE ۱۵:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    5 0
    اگریک نظارت کامل وجامع بربحث موادغذایی میوه ومسکن وخودرووارزوطلاومصالح ساختمانی صورت گیردشاهدجولان دلالان که باعث فقروگرفتاری اقشارآسیب پذیرمی شوندنیستیم دلال فقط بفکرمنافع خودش است
  • IR ۱۵:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    5 0
    خدارو شکر انشاالله کسانی که میخواهند روی بدبختیی مردم خانه بسازند چنان نابود شوند که هیچ اثری از آنها نماند اینها چوب خداست عبرت بگیرند
  • جواد IR ۱۵:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    1 0
    کار به جایی رسیده که هیچ اتفاق و خبر بدی، دور از ذهن نیست. خدایا به کدامین گناه...
  • بهرام IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    4 0
    خوشحالیم که رودست دلال گندیده
  • IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 0
    قوه قضاییه کجاست؟
  • هابیل IR ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    1 0
    همین که فهمیدین واعتراف کردین مشکل دولت نبود خودش یه پیشرفت هست برای شما
  • دلواپس IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 1
    مقصر اصلی مدیران فاسد دولتین که با دلالها دستشان تو یه کاسه هست. همه مقصران باید به اشد مجازات برسن. اینها باعث شدن خانواده ما 2 ماهه میوه نخوردیم
  • IR ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    4 0
    خدا را هزاران شکر کسانی که کیسه دوخته بودن واسه پول مردم جیب خودشان به فنا رفت الحمدالله خدا یا جای حق نشتی
  • IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 1
    وزارت صمت و جهاد کشاورزی از بی عرضه ترین وزارت خانه ها هستند!!!تولید هست اما در کنارش دلال هم هست،نظارت هم نیست!
  • پاتریوت IR ۱۶:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    5 0
    نه خود خوری نه کس دهی .....گنده کنی به سگ دهی
  • IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    2 0
    حالا پیدا کنید پرتقال فروش بخش را
  • IR ۱۶:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    1 0
    حالا پیدا کنید پرتقال فروش در بخش آزاد را
  • عموپورنگ IR ۱۷:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 2
    محتکران میوه نالایقان ۲وزارت صمت وجهاد دراتش افروخته کرونا خواهندسوخت فرصت خرج پولهای باداورده رابه نسل بعد میدهند این وعده خداست
  • IR ۱۷:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 0
    بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ وَيْلٌ لِّلْمُطَفِّفِينَ [٨٣:١] ﴿١﴾ الَّذِينَ إِذَا اكْتَالُوا عَلَى النَّاسِ يَسْتَوْفُونَ [٨٣:٢] ﴿٢﴾ وَإِذَا كَالُوهُمْ أَو وَّزَنُوهُمْ يُخْسِرُونَ [٨٣:٣] ﴿٣﴾ أَلَا يَظُنُّ أُولَٰئِكَ أَنَّهُم مَّبْعُوثُونَ [٨٣:٤]
  • IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    5 0
    از قضا پارسال این دو میوه زیاد بودند و بخبر بودند اما حریف مافیا بازی نشدند. امسال دیگر جای میوه ذغال عطری پرتقال و سیب خواهیم داشت.... میوه های دیگر یعنی قیمتشان درست و بحق زیاد بوده؟ بدون احتکار هم هر کالا از تولید چندین بار دست به دست می شود. هزینه هربار بارگیری حمل تخلیه مزد کارگر سود بحق و ناحق باعث افزایش بی دلیل قیمت نهایی میشود وکالا خیلی گران به دست خریدار میرسد تا اخلاق در جامعه و تجارت نباشد همیشه این وضع هست
  • IR ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    2 0
    بیچاره مردم که دودش به چشم اونها رفت
  • IR ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    2 1
    مگردولت برگ چغندره اوبایدبا گرانی و احتکاربرخوردکندنه فقط شعاربدهدعامل اصلی گرانی خوددولت است
  • کارگر IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    3 0
    ملت نیز سال۹۹از دولت با دعوت به بورس بزرگترین کرب تاریخ بشریت را خوردند
  • فرهاد IR ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    5 0
    هرکی مقصره فقط بگیریدشون تامیخورن بزنید
  • برهان IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    5 0
    ان شاءالله در اون دنیا هزار بار بیشتر متضرر بشن
  • جانباز IR ۲۳:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
    0 0
    وزارت جهاد کشاورزی و صنعت ، معدن و تجارت را منحل کنید .ما بسیجیان زمان جنگ قبل از عید کالاهای تنظیم بازار را نظارت کردیم و به دست مردم رساندین بدون چشمداشت حتی به یک قلم از آن اجناس . می شود کار کرد اما عده ای کار شکنی می کنند حتی مسئولین متولی این کار. نذاشتیم حتی یک کیلو هم بدون مجوز وردارند . این در یک شهرستان کوچک است . در تمام کشورمی شود مدیریت کرد به شرط این که مسئولین کارشکنی نکنند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس