کد خبر 1312938
تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۴۰۰ - ۰۰:۵۸
خطر نابودی 800 هزار تن سیب در انبارها - کراپ‌شده

طبق گفته مسئولان استانی و کشاورزان، ۸۰۰ هزار تن سیب تولیدی باغداران آذربایجان غربی در خطر فساد قرار دارد که باید برای آن چاره‌اندیشی شود و صادرات به بازارهای صادراتی جدید تسهیل شود.

به گزارش مشرق، آذربایجان غربی یکی از قطب‌های تولید سیب درختی است که سالانه ۱.۱ تا ۱.۲ میلیون تن سیب درختی در آنجا تولید می‌شود، اما به تناسب این ظرفیت تولید،‌کارخانه فرآوری و تبدیلی این محصول ایجاد نشده و بازارهای صادراتی مناسبی هم برای صادرات محصول مازاد بر مصرف تعریف نشده است.

بنا بر گفته مسئولان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی امسال حدود ۸۰۰ هزار تن سیب تولیدی استان آذربایجان غربی، قطب تولید این محصول، در انبارها مانده و صادرات آنچنان به کندی پیش می‌رود که به گفته مسئولان با این سرعت، ۲۹ ماه زمان خواهد برد تا سیب از انبارها خالی شود، اما ماندگاری سیب بیش از ۶ ماه نمی‌شود. روزانه تنها ۱۰۰۰ تن سیب به هند صادر می‌شود و بازار عراق را به دلیل کاهش بی سابقه ارزش لیر و بازارچه‌های مرزی افغانستان و پاکستان هم به دلیل مسائل سیاسی از دست داده‌ایم.

کارشناسان می‌گویند اگر بخواهیم سیب در انبارهای استان آذربایجان غربی نپوسد، باید میزان صادرات حداقل ۴ برابر شود.

*چرا سیب در انبارها مانده است؟

*کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی

تولید سیب کشور حدود ۵ میلیون تن است که بیش از یک میلیون تن در استان آذربایجان غربی تولید می‌شود که رتبه نخست کشور را دارد، تولید این محصول بیش از نیاز کشور است و بخشی از تولید سیب باید فرآوری شود تا قسمتی از بازار تنظیم شود و مازاد بر آن صادر شود.

با این وجود کمبود انبار و صنایع تبدیلی و کاهش صادرات دو دلیل عمده‌ای است که باعث شده این سیب در انبارها جا خوش کرده و بیم خرابی و فساد آنها نیز وجود دارد.

نیکزاد باغدار سیب در استان آذربایجان غربی به خبرنگار فارس گفت: «صنایع تبدیلی کافی در استان وجود ندارد و دلالان و واسطه‌ها به اصطلاح تو سر مال می‌زنند و به قیمت حداقلی از باغداران خریداری می‌کنند، قیمت‌ها آنقدر کم است که باغدار ترجیح می‌دهد تا به آنها نفروشد و محصول در دستشان مانده است.»

این باغدار گفت سال گذشته ۱.۵ میلیارد تومان ضرر کرده است و امسال نیز این داستان ادامه دارد.

خطر نابودی ۸۰۰ هزار تن سیب در انبارها

* ضعف صادرات عامل دیگر ماندن سیب دست باغداران

صادرات سیب به کشورهای هند، عراق، افغانستان و پاکستان انجام می‌شد، اما اکنون تنها هند باقی مانده که روزانه ۱۰۰۰ تن سیب به این کشور صادر می‌شود و بقیه بازارها به دلیل مسائل سیاسی از دست رفته است.

بازار عراق را هم ترکیه گرفته است، یعنی کاهش ارزش لیر سبب خیری برای صادرکنندگان شده و اشتهای آنها را برای صادرات به این کشور بیشتر کرده است.

در چند ماه اخیر ارزش لیر ترکیه برابر دلار به یک سوم رسیده و اگرچه اقتصاد کشورش را فلج کرده ، اما گرایش به واردات در این کشور از جمله محصولات کشاورزی و باغبانی از کشورهای همسایه بیشتر شده است.

علی طهوری یک صادر کننده گفت:« پیش از این صادرات انواع محصولات کشاورزی به عراق به راحتی انحام می‌شد، اما اکنون ترکیه این بازار را از ما گرفته است و صادرات ما به عراق کم شده است.»

وی افزود: «بازارچه های مرزی افغانستان ظرفیت مناسبی برای صادرات داشت که به دلیل مسائل سیاسی این بازار را از دست داده‌ایم. صادرات سیب به پاکستان هم  متوقف شده است.

خطر نابودی ۸۰۰ هزار تن سیب در انبارها

*مشکلات داخلی عامل دیگری بر کاهش صادرات

کمبود کشتی و کانتینر دیگر مشکلاتی است که بر صادرات محصول سیب به هند سایه افکنده است، به گفته بازرگانان، صادرات به هند از مسیر ترکیه و از گمرک بندرعباس انجام می‌شود، اما کانتینر و کشتی کافی در این بندر وجود ندارد که بتواند بیش از ۱۰۰۰ تن سیب را جابجا کند، از سوی دیگر هزینه‌ها هم بالا است و تجار میلی به صادرات ندارند.

*میزان ارز آوری سیب در کشور

بر اساس آمار گمرک ایران، سیب ایران در سالی که گذشت بازارهای صادراتی خود را از میان کشورهای همسایه و حتی دورتر انتخاب کرده است. عراق با واردات ۱۰۵ میلیون دلاری بزرگ ترین بازار سیب ایران است و پس از آن روسیه با ۹۵.۴ میلیون دلار واردات در مقام دوم قرار دارد.

افغانستان با ۵۱.۷ میلیون دلار، هند با ۲۶.۶ میلیون دلار و امارات متحده عربی با ۲۱.۱ میلیون دلار واردات سیب ایران در جایگاه‌های سوم تا پنجم عمده‌ترین خریداران سیب ایرانی بوده‌اند.ایران جایگاه سوم تولید سیب در دنیا را دارد.

خطر نابودی ۸۰۰ هزار تن سیب در انبارها

*تقویت دیپلماسی غذایی

همان طور که پیداست، ایران بخشی از بازارهای صادراتی خود را به دلایل مختلف عمدتا سیاسی و بخشی سهل انگاری تولید کنندگان و صادر کنندگان و عدم نظارت بر آنها از سوی متولیانشان از دست داده‌ایم. به عنوان مثال، تنها در یک ماه گذشته قطر ۴۸۸ اصله نخل صادراتی ما را برگرداند، روسیه فلفل‌های صادراتی را برگشت داد، هند در دو سه روز گذشته کیوی‌های ما را عودت داد و کشور عمان هم اعلام کرده که نظارت‌های قرنطینه‌ای بیشتری بر محصولات وارداتی اعمال شود.

محصولات کشاورزی سهم عمده‌ای در صادرات ۱۸ میلیارد دلاری غیر نفتی دارد و به ویژه در شرایط تحریم می‌تواند راهگشای مشکلات اقتصادی کشور باشد، کشاورزی کمترین تاثیر را از تحریم‌ها دارد.

همچنان که وزیر جهاد کشاورزی هم بارها تاکید کرده، باید دیپلماسی غذایی در کشور تقویت شود و بازارهای جدید را اضافه کنیم و بازارهای از دست رفته را برگردانیم،  وزارت امورخارجه باید بخشی از همت و تلاش خود را روی دیپلماسی غذایی صرف کند و البته در کنار آنها وزارتخانه متولی تولید و صادرات هم تلاش مضاعف داشته باشند.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • حیدر صالح IR ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    4 0
    سرکه سیب تولید کنید هم قیمتش بالاست و هم برای سلامتی خیلی مفیده
    • IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
      2 0
      دولت یه پولی کمک انباردارهاودلال هاکنه ایناکه برای کشاورزا نیست هرچی ادم طمعکاره دنبال احتکاروگرانفروشی بعده. بدید مردم ارزون بخورن مردم ارزوی سیب یامیوه دارن. اون ازوضع بی سروصاحبی بورس اینم ازدلال ورانت بازی واحتکارهیچ نظارتی نیست ک این همه میوه خراب نشه؟؟ حتمابایدخرابشه بعدبملت بگیداه ونفرین ملتودربیاربد؟؟
    • عرشی IR ۱۵:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
      1 0
      افرین منم داشتم به سرکه سیب فکر میکردم ما خودمون تو خونه میزارم خیلی وسه سلامتی و چربی و کلسترول خوبه و ضد سکته ها و گرفتگی غعروق هست من موندم چرا عقل ندارن یکی بیاد همه رو بریزه تو مخزن ها و بعد چهل روز ورش دارن یه متخصص سرکه بیاد و سرکه پاک و شرعی تولید کنه کار ینداره اینقدر ادم بی عقل سودش بیشتره که
  • IR ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    4 0
    حاضرند خراب شود به بازار نرسد تا ارزونی نشود..
  • IR ۰۴:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    5 0
    قیمت را پایین بیاورند تا مردم بتوانند بخرند این بهترین راه حل است اشتباه پارسال را نکنند
  • IR ۰۶:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    4 0
    بیارید میوه و تره بار با قیمت ارزان بدین مردم .
  • ناشناس IR ۰۷:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    3 0
    الان که هنوز اوج فراوانی این میوه در بازار هست از قراری هر کیلوی ۲۰ تا ۲۵ تومن در بازار میوه و تره بار باید پرداخت کنی. با این اوصاف شب عید این میوه چه قیمتی پیدا خواهد کرد؟ خیلی از افراد به خاطر گرانی میوه قید خرید میوه رو زدن کشوری که دلال همه کار میکنه و هیچکس نمیتونه مقابلش بایسته ، از خودرو و مسکن بگیر تا میوه و تربار
  • IR ۰۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    2 1
    نایب رئیس کمسیون اقتصادی مجلس بهتر است در این مورد هم همانند آنچه در مورد آلات موسیقی نظر داده اند !! نظر دهند!
    • IR ۰۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
      2 0
      یه موقع ندین به این ملت بخورند. بذارید بگنده
  • IR ۰۷:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    2 2
    مثلا دارن مملکت داری میکنن
    • سمیه IR ۰۹:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
      3 0
      چرا همین سیب هارا کیلو ۱۰ هزارتومن ۱۲هزارتومن میدن ارزون نمیدن
  • IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    8 0
    دوست عزیز پس چرا قیمت سیب در بازار اینقدر گران است اگر این نعمت خدا را ارزانتر بفروشند مردم بیشتر می خرند
    • جمشید IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
      1 0
      سلام دوست عزیز هزینه سیب خیلی بالا هست. هر کیلو سیب برای باغداران حدود ۵تومان هزینه میگیره تا بیاد برسه میدان از سردخانه گرفته تا هزینه سبد وغیره
  • FR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    0 1
    البته وقتي در روزها فراخ همه كشورهایک همسایه رو برادر ولا يمكن الفراق براي ملت خودمان تعريف مي كنيم ولي در روز تنگی چون امروز حتی برادر دینی و هم مذهب ما خرید سیب ترکیه رو ترجیح میدهد از حسادت که دلار به ایران نرسد اما شش ماه دیگر که جنس ترکیه باز قیمت به روز شد و گران شد عراق قحطی خواهد زد مثل ماه رمضان گذشته وداد مردم درآمد باز هم مدیر اتاق بازرگانی اونها خواهد آمد تهران برای تسهیل مراوده گمرکی بین دو کشور برادر ایران نه برادر دارد ونه دوست بجز خدا
  • IR ۰۸:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    8 0
    به هرایرانی یه کیلوسیب بدین تا تموم بشه
  • IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    1 0
    تحریمهای داخلی وحشتناک است .
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    3 0
    باید در این شهرها که باغات زیاد سیب ومرکبات دارن کارخانجات کمپوت وساندیس زد برای هزارمین بار.....هم محصولات خراب نمیشه هم چند نفر میروند سر کار
  • جهودشناس IR ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    4 0
    به جان خودم الان از بازار اومدم سیب داغون خریدم کیلویی 10 هزار تومن. خب چرا اینقدر احتکار میکنید؟ بدهید مردم بخورند. مردم دلشون میخواد بخورند ولی ندارند.
  • مخاطب IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    3 0
    خب دو قرن پایین تر بفرشید تا مردم بتونن بخرن اونا هم خراب نشه
  • سید حبیب IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    3 0
    چرا با قیمت ارزان نمیدیت مردم بیچاره بخورن تا از خیلی از بیماریها نجات یابند باید گند شوند وآنها را معدوم کنید و حتما اسراف کنید
  • سید حبیب IR ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    3 0
    با قیمت ارزان بدیت مردم بخورن تا از خیلی از بیماریها جوگیری شود حتما باید بذاریت گند شوند بعد آنها را معدوم و اسراف کنید
  • IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    3 0
    بدیت مردم بخورن حتما باید گند و معدوم و اسراف کنید
  • IR ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    0 0
    منابع آبی مملکت رو نابود کردید!
  • IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    0 0
    چرا بازارچه مرزی از دست دادید اقتصاد رو از آمریکا یاد بگیرید که منافع سیاسی رو قربانی منافع اقتصادی میکنه
  • دبیر DE ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    0 0
    کیفیت جنس تولیدی و بسته بندی ضامن حفظ بازار به نمراه قیمت مناسبه.
  • علی IR ۱۶:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    0 0
    اینایی که حاضرن تو انبار بگنده ولی باقیمت پایین ندن به مردم حقشونه باید بگندن خودشون سیباشون
  • IR ۲۰:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    0 0
    به فرآورده‌های دیگر تبدیل کنند ازچمله سرکه کمپوت و مربا
  • محمد IR ۲۱:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    0 0
    بله وقتی انبار میشه گرونش کنن بدن به مردم بیچاره بایدم اینطور بشه
  • سعید IR ۲۳:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    0 0
    یک‌راهکار‌عالی‌برای‌سیب‌تولیدی‌ایران‌‌تیدیل‌به‌آب‌سیب‌کنید‌وکنسانتره‌آن‌را‌هم‌خوراک‌دام‌.‌
  • IR ۰۱:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
    0 0
    /من جای باغدارها باشم همشو رایگان در اختیار مردم سراسر کشور قرار میدم تا تک تک مردم برای یکبار هم که شده همه باهم سیب بخورند و شکر خدا کنند نه خراب میشه نه باغدار ضرر می کنه یه باقیات صالحاتی هم هست. تو نیکی می کن و در دجله انداز که ایزد در بیابانت دهد باز.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس