ترامپ و اتحادیه اروپا

رونمایی نشدن از کانال مالی اروپا برای دور زدن تحریم‌های ایران و همچنین نپذیرفتن کشورها برای میزبانی از این اتاق تسویه مالی، نشانه‌هایی از این تحلیل‌ها درباره شکست این سامانه است.

سرویس اقتصاد مشرق - از اولین روزهایی که زمزمه‌ها برای خروج آمریکا از برجام قوت گرفت، اروپایی‌ها بیانیه درمانی را آغاز و طی قریب به 7 ماه گذشته بارها ضمن درخواست پایبندی ایران به توافق هسته‌ای، از کمک‌های خود برای در امان ماندن ایران از بازگشت تحریم‌های یک جانبه آمریکا سخن گفتند.

از عمده وعده‌هایی که سه کشور اروپایی عضو برجام برای نگه داشتن ایران در این توافق مطرح کردند، حول دو محور راه اندازی کانالی برای تبادلات مالی ایران (SPV) به عنوان جایگزین سیستم سوئیفت و همچنین تضمین برای خرید نفت ایران در دوران پسا تحریم نفتی بود.

بیشتر بخوانید؛

بهانه‌جویی اروپا برای خروج از برجام

سند فریبکاری سه دولت اروپایی

چرا کشورهای عضو برجام میزبانی کانال مبادلات مالی را نمی‌پذیرند؟

SPV چیست؟

(SPV) که مخفف عبارت Special Purpose Vehicle  است، سیستمی است که با هدف ادامه همکاری تجاری اتحادیه اروپا با ایران حتی با وجود تحریم های آمریکا طراحی شده است بدین صورت که کشورهای اروپایی با استفاده از این کانال مالی در ازای خرید نفت ایران، هزینه‌های فروش وصادرات کالاهای خود به ایران را دریافت می‌کنند.

به عبارت دیگر، SPV همچون یک شرکت برای تسویه مالی تجارت با ایران به دور از حلقه های مالی متداول است. به عنوان نمونه در این ساختار ایران می تواند به اسپانیا نفت بفروشد و اعتبار مالی لازم برای پرداخت به یک شرکت آلمانی را که به ایران کالا یا خدمات داده است تامین کند و پول از طریق خاک اروپا بین دو شرکت مبادله شود.

گرچه بنا به اظهارات صاحبنظران ایجاد چنین کانال تسویه مالی یکی از ساده ترین روش‌ها برای مبادلات با پایه ارزی مشترک است، اما همانطور که مقامات اروپایی نظیر کمیسر اروپا در امور تجارت نیز اشاره کرد اجرای این سیستم «بر روی کاغذ انجام شدنی است، اما ایجاد آن [در عمل] دشوار است»

یکی از علت‌هایی که در خصوص دشواری آن مطرح میشود عدم همکاری کشورهای اروپایی با این سامانه برای انتقال مالی با ایران است بطوریکه تا کنون 4 کشور برای میزبانی این سیستم اعلام شدند که پس از مدتی هرکدام از آن‌ها از پذیرش چنین ریسکی که ممکن است به تحریم سیستم بانکی آن کشور از سوی آمریکا منجر شود، پاسخ منفی دادند.

به عبارت دیگر کشورهای اروپایی که قرار بود به عنوان اتاق کنترل تبادلات سیستم SPV فعالیت کنند، یکی پس از دیگری از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرده و پاسخ منفی دادند. روئیترز در این خصوص نوشته است : « اروپا نگران است که اقدام به باز کردن این کانال مالی باعث تحریک آمریکا و اقدامات تنبیهی واشنگتن علیه بانک‌هایی شود که قرار است در این نظام مالی با ایران کار کنند. »

چهار کشوری که SPV را قبول نکردند

توافق بر سر ایجاد یک کانال ویژه مالی برای تسهیل مبادلات تجاری میان ایران و اتحادیه اروپا بویژه برای فروش نفت و دور زدن تحریم‌های آمریکا در ماه سپتامبر میان نمایندگان بریتانیا، آلمان و فرانسه با ایران امضا شد.  از آن زمان تاکنون قرار شد 4 کشور میزبان این اتاق مالی باشند که عبارت بودند از فرانسه، بلژیک ، لوکزامبورگ و اتریش.

اما همانطور که پیش از این گفته شد، هر کدام از این کشورها طی این مدت به‌گونه‌ای از زیربار ایجاد این کانال مالی شانه خالی کردند و اجرای آن را پس زدند. گرچه فرانسه تاکنون اظهار نظری در خصوص مخالفت با استقرار چنین سازوکاری از خود نشان نداده اما تعلل این کشور در تایید آن به همراه تلاش و تکاپوی زیاد دیپلمات‌های فرانسوی برای قرار گرفتن این سامانه در کشورهای دیگر نظیر اتریش گویای عدم تمایل برای میزبانی است.

اتریش دیگر کشور اروپایی بود که علی‌رغم تمایل شدید اروپایی‌ها برای قرار گرفتن اتاق تسویه مالی در آن، این درخواست را رد کرد. 

سخنگوی وزارت خارجه اتریش درباره امکان میزبانی این کشور برای کانال مالی ایران و اروپا (SPV) گفت:

«از ما پرسیده شده که آیا اتریش آمادگی دارد این سامانه را میزبانی کند. این درخواست کاملا مورد بررسی قرار گرفته است و با دیگر وزارتخانه‌ها و موسسات مالی مانند بانک ملی هم مطرح شده است. نتیجه بررسی این است که همچنان پرسش‌هایی وجود دارد که هم‌اکنون برای آن پاسخی وجود ندارد و به همین دلیل ما به این نتیجه رسیدیم که الان در شرایطی نیستیم که میزبان سامانه SPV باشیم».

بلژیک و لوکزامبورگ نیز دو گزینه دیگر اروپایی‌ها بودند که براساس اطلاعات موجود این دو کشور نیز علاقه‌ای برای همکاری با موگرینی در این خصوص ندارند بطوریکه اخیرا وزیر خارجه لوکزامبورگ به طور تلویحی این درخواست را رد کرده و گفته است: «از ما هیچ‌گاه رسماً انجام این کار خواسته نشده و ما هم هیچگاه با انجام آن موافقت نکرده‌ایم.» 

بلژیک نیز پیشتر درخواست استقرار این سامانه مالی را رد کرده بود تا کار برای مسئولان اتحادیه اروپا برای عمل به وعده‌های خود سخت‌تر شود.

چرا آمریکا از راه‌اندازی کانال مالی نگران نیست؟

همانطور که گفته شد اکثر کشورهایی که از سوی طرف اروپایی برای این سامانه در نظر گرفته شده بودند، از پذیرش این سیستم امتناع کرده و پاسخ منفی دادند. همین مسئله نیز سبب شده که مقامات آمریکایی با خیال راحت تری نسبت به تحریم‌های ایران واکنش نشان دهند.

سیگال مندلکر، معاون وزارت خانه داری آمریکا، با بیان اینکه شرکت‌های اروپایی در حال خروج از ایران هستند خیلی نگران راه اندازی کریدور مالی بین ایران و اروپا نیستیم، گفت: من اصلا نگران راه‌اندازی SPV نیستم.فکر نمی‌کنم شاهد مکانیزم‌های دیگری برای تعامل مالی با یکدیگر باشیم.

در واقع علاوه بر ادعایی که این مقام آمریکایی در خصوص خروج شرکت‌های اروپایی از ایران مطرح کرد، مشخص نبودن سازوکار راه اندازی SPV نیز دلیل دیگری است که سبب شده آمریکایی‌ها نگرانی از آن نداشته باشند. پیش از این یکی دیگر از مقامات آمریکایی نیز از این کانال به ببر کاغذی تعبیر کرده بود.

از سوی دیگر از این اظهار نظر مقام آمریکایی می‌توان اینطور برداشت کرد که  ممکن است توافق پشت‌پرده‌ای نیز میان طرف اروپایی با آمریکایی در این خصوص در حال وقوع باشد که ضمن تضمین حضور ایران در برجام، کشور را تحت فشار تحریم‌ها نگه دارد و راه‌های دور زدن تحریم‌ها را نیز مدیریت کند.

امتحان پیش‌روی مسئولان ایرانی

تکرار و بزرگنمایی این وعده‌ها در ادبیات مقامات این سه کشور به حدی زیاد و پر اغراق بود که سبب شد بسیاری از مسئولان ایرانی بدون عبرت از تجربه برجام در اعتماد یک طرفه به خارج از مرزها، علاوه بر اینکه دل‌خوشی بیش از حد به این راهکار داشتند، تلاش برای بهبود اوضاع کشور از راه‌های دیگر را نیز عملا تا زمان اجرای این بسته حمایتی اروپا معطل کردند.

اما در طرف مقابل علی‌رغم وعده‌ها و ادعاهای چندین باره طرف اروپایی مبنی بر راه‌اندازی کانال مالی مخصوص ایران که از آن به عنوان جایگزین سوئیفت یاد میشد، پیش از آغاز تحریم‌های 180 روزه آمریکا در 13 آبان ( 4 نوامبر2018) ، این‌بار نیز این کشورها به وعده خود عمل نکردند.

این در حالی است که بارها دیپلمات‌های اروپایی بر راه‌اندازی این کانال مالی تاکید کرده بودند و در یکی از آخرین اظهارنظرها حتی از افتتاح نمادین آن نیز سخن گفته و در مصاحبه ای با رویترز گفته بودند: «این سازوکار ویژه قرار است در 4 نوامبر (تاریخ بازگشت تحریم‌های ثانویه) به طور نمادین اجرا شود».

گرچه منظور از اجرای نمادین این بود که سازوکار تجهیزات و نیروی انسانی لازم برای ارائه خدمات را ندارند اما آنچه در عمل اتفاق افتاد نشان از این دارد که حتی در همین حد نمادین هم افتتاح نشد و مسکوت باقی ماند.

حال حداقل درخواست از مسئولان ایرانی این است که با در نظر گرفتن بدعهدی طرف آمریکایی در برجام، نسبت به بدعهدی اروپایی‌ها در ایجاد ساختاری برای دور زدن تحریم‌ها نیز بدبین باشند و با تعیین مهلت زمان مشخص برای راه‌اندازی سیستم‌های ضدتحریمی، با تهدید مناسب نسبت به عاقبت همکاری نکردن اروپا، مسئولان این اتحادیه را در این خصوص تحت فشار قرار دهند.

از این رو به نظر می‌رسد دو محور در نظر گرفتن مهلت 60 روزه از زمان بازگشت‌تحریم‌های 4 نوامبر برای اجرای کانال تبادل مالی و همچنین پذیرش این سیستم مالی در کشوری که از لحاظ اقتصادی توانایی پاسخگویی به نیازهای ایران را داشته باشد نظیر سه کشور اصلی اروپایی طرف قرارداد با برجام بتواند نقشه‌راه مناسبی برای مسئولان وزارت خارجه باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 21
  • IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    32 65
    سوال خوبی بود مشرق جان ... چون کانال مالی اروپا یک سرابه
    • اصلاح طلب 2 آتیشه IR ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
      15 16
      ریزش قیمت ها در بازار ارز و سکه طی روزهای گذشته سرابه؟ متاسفم...
    • US ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
      7 18
      اصلاحطلب 2: ریزش نرخ دلار و سکه ایا دلیلش کانال ویژه اروپایی بوده؟؟یا اقدامات بانک مرکزی؟؟هنوز که این مکانیسم اصلا وجودنیومده که شما میخواین کاهش نرخ ارز و سکه رو ربطش میدین به اقدام اروپا.! یا للعجب
    • GB ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
      9 8
      داداش مذاکره با کفار ما رو بحایی نمی رسونه. اینی که می گی کاهش سکه فلان سرابه چون هفته دیگه بر می‌گرده
    • سید رضا مهدوی IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
      5 1
      به مرگ بگیر به تب راضی بشه! دلار 4200 را بردند تا 20000 بردند بالا خزانه را از جیب مردم پر کردند حالا آوردن پایین به حدود 12000 تومان پیاده نظامشون دست و جیق و هورا میکشن ما با مذاکره آوردیمش پایین، ما هم هیچی فقط نگاه
  • ایرانی DE ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    23 6
    عجله کار شیطون! 28 تا کشور تو اتحادیه اروپا هست. هر کدومشون یه ماه وقت میخواد جواب بده. انشااله بعد از 28 ماه جواب رد رو میگیریم!
  • US ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    2 26
    نژاد ایرانی را منقرض خواهیم کرد .
    • امین IR ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۶
      1 0
      احمق جان قبل از اینکه آمریکا کشف بشه ایران و ایرانی بوده آمریکا همه تمدنش به دویست سال نمیرسه اینم صد سالش به هفت تیر کشی و گوساله پروری گذشت...مرگ بر شیطان بزرگ و ایادی نجسش
  • IR ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    6 4
    راه حل جایگزینش خروج از برجامه که اونوقت تحریمای سازمان ملل برمیگرده و 1 قطره نفتم نمیتونیم بفروشیم. نه به چین نه به اروپا و ... پس به جای اینکه 4 نعل بریم به سمت کره شمالی شدن همون بهتره که همین طوری صبر کنیم ولو هیچ کاری اروپایی ها نکنن.
  • محمدی IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    6 3
    این آمریکایی انگار داره تو کاسه توالت غرق میشه و به پدر گرامیش مک کین می پیونده
  • سید رضا IR ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    11 6
    محمدجواد ظریف ؛ فرزند خانواده ای ثروتمند ، که 4 سال قبل از انقلاب(سال 53) ، زمانیکه اوضاع کشور طوفانی شد ، به آمریکا رفت ، تا در دانشگاههای آن کشور ، با آرامش تحصیل کند ! ظریف ؛ دوران انقلاب و جنگ را در آمریکا ماند و حتی سربازی خود را نیز در نمایندگی ایران در سازمان ملل گذراند ! دو سال اول انقلاب ؛ در کنسولگری ایران ، در سانفرانسیسکو بود و در رشته روابط بین الملل دانشگاه سانفرانسیسکو تحصیل کرد. در اولین برجام تاریخ انقلاب ؛ یعنی بیانیه الجزایر ، در کنار بهزاد نبوی ، نقش ایفا کرد و متن فاجعه بار این توافق به ایران تحمیل شد ! با این درخشش ، در دستگاه دیپلماسی کشور ارتقا یافت و همزمان ؛ دکترای روابط بین الملل را در دانشگاه دنور (دانشگاه صهیونیستی پدر آلبرایت) اخذ کرد ! ظریف باز هم رشد کرد و مشاور ولایتی شد و در دومین برجام انقلاب ، نامه پذیرش قطعنامه 598 (معروف به تانت مونت) را نوشت و بار بزرگ رفسنجانی (جام زهر امام) را به مقصد رساند !! ظریف مزد خود را گرفت و از دولت اول رفسنجانی ، تا سال 81 ( دولت خاتمی ) ، معاون حقوقی وزارت خارجه بود . با لو رفتن اسرار هسته ای ایران ، در دولت اصلاحات ! ظریف وارد تیم مذاکراتی حسن روحانی (دبیر شورای عالی امنیت ملی) شد و ترکمانچای سعدآباد را پخت و پز کرد ! در توافق سعدآباد ، اول ایران باید هسته ای خود را تعلیق می کرد و بعد هم طرف مقابل (غرب) به تعهداتش عمل ! تعلیق ایران انجام شد ، اما غرب دبه کرد! (درست مشابه برجام !) با مقاومت رهبری ، ایران هم توافق را کنار گذاشت و پرونده به شورای امنیت و تحریم ارجاع شد. (البته تحریمش رسید به دولت احمدی نژاد !) ظریف ؛ سردسته باند موسوم به نیویورکی ها ! در دوره اصلاحات ، در پروژه امنیتی راکفالر در مورد ایران (ایران پراجکت) ... در دوره احمدی نژاد نیز ؛ گرچه کنار گذاشته شد ، اما مذاکرات محرمانه بین او و حلقه نیویورکی ها ، با طرف آمریکایی ... دیدار مقامات امنیتی آمریکا ، با .. در ایام پس از فتنه ، ...
  • سید رضا IR ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    10 7
    ظریف ارتباطات ویژه ای ؛ با تیم دیپلماسی امنیتی اوباما داشت . اوباما قصد داشت تا طرح ایران پروجکت را برای مذاکره در مورد هسته ای و تحریم پیاده کند. این برنامه نهایتا از مسیر عنصر دیگر نیویورکی ها ، یعنی ؛ صالحی آغاز شد . صالحی از مسیر مشایی ، وزیر خارجه دولت دهم شد و مذاکرات مسیر دو را ، با آمریکایی ها در عمان آغاز کرد ! گرچه چارچوب توافق مدنظر آمریکا در آن زمان ، بسیار بهتر از توافق ژنو بود ، اما جلیلی مقاومت کرد و کار به دولت بعد منتقل شد . در دولت یازدهم ، حسن روحانی ؛ آمریکایی ترین فرد موجود در دستگاه دیپلماسی کشور(ظریف) را ، وزیر خارجه کرد ! دنیس راس یهودی ، که جزو مقامات امنیتی کاخ سفید بود ، گفت ؛ انتخاب ظریف بعنوان وزیر خارجه ، خودش پیام دارد، یعنی ؛ روحانی می خواهد با آمریکا سر موضوع هسته ای توافق کند! همین هم شد! ظرف چند ماه توافق ژنو و بعد لوزان و نهایتا ؛ برجام وین !! البته با مقاومت رهبری ، کار به آستانه استعفای ظریف کشید! و نهایتا ؛ دایره تحریم های تعلیق شده در برجام ، چند برابر طرح اولیه آمریکایی ها شد !! اما متاسفانه ؛ خط قرمز تناظر زمانی و خط قرمز تعلیق در برابر تعلیق ، رعایت نشد و ظریف با پشتیبانی نماینده روحانی ... ، از خطوط قرمز رهبری عبور کرد ! بعدا رهبری در دیدار رمضان 95 با هیات دولت ؛ با اشاره به این موضوع ، لزوم ... را مطرح کردند ! (جلسه ای که با التماس دولت ، از تلویزیون پخش نشد !) ظریف 59 ساله ؛ آمریکایی ترین عضو کابینه است ! ارتباطات ویژه او ؛ با نهادهای امنیتی آمریکا ، انکار ناپذیر است. حتی خبرگزاری رویترز گفته بود ؛ شماره تلفن وزرا و مقامات امنیتی آمریکا ، نظیر ؛ جو بایدن و چاک هگل ، در تلفن ظریف هست ! ولی او دستپاچه ، آن را تکذیب کرد ! جالب اینکه ؛ پوتین در دیدار محرمانه، با یکی از مقامات عالی نظام گفت : بر اساس اطلاعات ما ، ظریف ... !!
  • IR ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    2 7
    اتفاقا از اروپایی ها مکارتر و حیله گر تر فقط خودشون.... اگه من بودم از لج این اروپائیها می رفتم با آمریکا مشکلاتم رو حل می کردم و روابط رو عالی می کردم.... آمریکا خوبیش اینه که صراحتا حرفهاشو می زنه اما اروپا موذی........
  • IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    4 5
    دیپلماسی پوزخند ...
  • احمد US ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    0 2
    هوا بارانی است
  • IR ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    1 5
    اکثر وزرای دولت جاسوس امریکا هستند. تا زمانی که به نفع کشور کار می کنند . خوب است هر وقت دست بعملی بزنند که امنیت یا حاکمیت کشور با بخطر اندازد . مانند همه جاسوسان قبلی مثل بهشتی و چمران و باهنر و0000 اعدام می شوند
  • کارشناس IR ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    8 3
    تا قانون ضد پولشویی و حمایت از تروریسم در ایران که cft است تصویب نشود هیچ کانال مبادله ای باز نخواهد شد.
  • مهدی FR ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    4 3
    بعد از بخشیدن قدرت اتمی ایران وگرفتن آب نبات چوبی توسط رئیس جمهور حسن غیر روحانی!!!! این آب نبات چوبی رو هم ای ایشون دریغ کردن!!!
  • IR ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    2 5
    آمریکا: هرکشوری مرکز SPV یا سازوکار مالی اروپا بشه تحریم می کنیم!
  • IR ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    1 0
    تفاله های غرب در انجام ماموریت برای وطن خود یعنی غرب همیشه نوکری شان را ثابت کردند خاک یر سر ما که این ها ارباب کردیم
  • محمد IR ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    0 0
    خوب اين اتاق بيارن ايران فقط کارمنداش اروپايي باشن
  • محمد IR ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۶
    0 1
    باشند یا نباشند مهم این است
  • CA ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
    0 0
    شرایط پیش رو از نظر من تغییر کرده است و ترامپ دروغ می گوید که نمیخواهد قیمت نفت بالا برود.به نظر من ترامپ تصمیم گرفته قیمت نفت را به بشکه ای ۱۴۰ دلار برساند برای همین دسیسه ای چیده.نقشه اینست که به هر بهانه ای فروش نفت ایران را کاهش دهند تا بازار با کمبود نفت مواجه گشته و قیمت نفت بالا برود .از نظر من هدف قیمت نفت بشکه ای ۱۴۰دلار میباشد.از آنطرف منافع بین ۳کشور روسیه –عربستان –آمریکا تقسیم میشود.قیمت نفت که برود بالا روسیه و عربستان نفت زیاد با قیمت بالا میفروشند و سود خوبی می کنند.آمریکا هم اگر قیمت نفت بالای ۶۰دلار باشد میتواند نفت شیل بفروشد.نفت شیل نفتی است که با ماسه یا مواد دیگری مخلوط است و هزینه استخراج آن بشکه ای ۴۰ دلار است و اگر قیمت نفت بشکه ای حداقل ۶۰ دلار باشد قابلیت استخراج پیدا می کند.از طرف دیگر در تعهدی مخفیانه آمریکا با بالا بردن قیمت نفت به اقتصاد عربستان کمک کرده و سپس از جیب عربستان در منطقه خرج می کند و عربستان باید از آمریکا سلاح بخرد و نقشه های آمریکا را اجرا کند.پس بار دیگر مرور می کنیم نقشه را.آمریکا به بهانه های مختلف جلو فروش نفت ایران را میگیرد قیمت نفت بالا میرود حالا عربستان درآمد زیادی دارد که باید برای طرحهای آمریکا خرج کند.
  • Rastinn IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۹
    0 0
    اگر انگليس قبول نكند مقر SPV هيچ كشوري نمي تواند قبول كند. البته مسوولين محترم هم زياد اميدي به اروپايي ها ندارند !

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس